Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Monday, August 11, 2008

Dr. Khir Toyo Menangguk Di Air Keruh

Rasa mual perut saya membaca percubaan Khir Toyo untuk menangguk di air keruh. Hakikatnya orang Melayu dan Islam tidak dihormati oleh bangsa dan agama lain di Malaysia angkara UMNO. Kenapa orang Cina di Amerika tidak mempersoalkan ketuanan orang kulit Putih di sana? Kerana orang Kulit Putih di sana dapat dijadikan contoh di dalam mencapai kejayaan di dunia. Orang Cina di Amerika berlumba untuk belajar bahasa Inggeris dan mereka bertutur dalam dialek Amerika dengan fasih sekali. Tiada apa-apa komplen pun.
Kalau saudara membaca tulisan terbaru Khir Toyo bertajuk “
Jong Pecah, Yu Kenyang?” telah mengejutkan saya begitu sekali.

Saudara dapat melihat bagaimana Khir Toyo cuba mewarnakan forum “Convert to Islam” anjuran BAR Council sebagai salah satu tanda kelemahan kekuasaan orang Melayu dan Islam.
Khir Toyo berkata :
“3. Seperti yang saya tulis dalam beberapa catatan sebelum ini bahawa keputusan Pilihan raya 2008 bukan sahaja memberi kesan yang serius kepada orang Melayu tetapi juga agama Islam. Terdapat kumpulan yang dipimpin oleh bukan Islam seperti Majlis Peguam melihat ini merupakan masa terbaik untuk mencabar status quo agama Islam dan orang Melayu di negara ini.”
Apakah Khir Toyo sudah lupa, bukan baru-baru ini Bar Council mengajurkan program seperti ini. Sudah lupakah Khir Toyo akan IFC and Kumpulan Artikel 11 yang berjalan aktif semasa Barisan Nasional dan UMNO mencapai kemenangan besar selepas 2004? Protes terhadap Undang-Undang Keluarga Islam 2005 yang telah digantung perlaksanaan hanya kerana desakan Zainah Anwar dan Sisters in Islam? Semua ini berlaku semasa Barisan Nasional dan UMNO sedang mengecap kemenangan yang besar selepas 2004.

Kalau kita ambil cakap Khir Toyo di atas, bermaksud, orang Melayu yang memenangkan UMNO itu sebenarnya telah memberi kesan serius kepada Melayu dan Islam.
Saya juga naik mual dengan cakap kononnya kuasa orang Melayu telah terhakis selepas PRU ke 12 lepas. Hakikatnya, orang Melayu sudah hilang nikmat hak mereka sejak lama dahulu lagi. Segala kelebihan dari program-program Melayu hanya dinikmati oleh UMNOPUTRA dan kroni-kroni UMNO.

Dan harus diingat, BAR Council juga telah menganjurkan forum terbuka baru-baru ini berkaitan dengan Kontrak Sosial. Malangnya, hampir tiada orang Melayu yang memprotes forum tersebut. Ini kerana saya yakin majoriti orang Melayu sudah tidak percaya lagi dengan agenda Melayu. Majoriti sudah tahu bahawa agenda Melayu kebangaan UMNO hanya untuk mengkayakan UMNOPUTRA dan KRONI UMNOPUTRA.

Hakikatnya, dan ini juga kelemahan PAS dan NGO Melayu membaca permainan Bar Council ini, sekiranya kita buat diam sahaja terhadap forum ini, kemungkinan kehadiran forum ini tak lebih 30 orang. Lepas dua hari, orang pun lupa. Tapi dasar UMNO yang sedang lemas, hendak menangguk di air keruh. Maka program ini dihebahkanlah ke seluruh pelusuk negeri. Kononnya UMNO pun hendak menjadi jaguh kampong berjuang agama, bangsa dan Negara.
Perjuangan UMNO yang sebenar adalah perut dan bawah perut mereka sahaja. TIdak lebih dan tidak kurang.

Saya cabar Khir Toyo, sekiranya UMNO telah berjaya membawa agenda “Memartabatkan Melayu” cuba jawab soalan2 yang diajukan oleh sebuah komentar dari seorang pengunjung laman web MTODAY. Adakah agenda ketuanan Melayu UMNO itu telah mencapai beberapa kejayaan yang dinyatakan dalam senarai di bawah?

“1.Win the Nobel Prize winner (Memenangi Anugerah Nobel. Yang lebih memalukan Bangla boleh lahir pemenang Anugerah Nobel)
2.Add a Malay billionaire to the top 20 richest in the world ( Melahirkan seorang billionaire Melayu di dalam senarai 20 orang terkaya di dunia)
3.Get an IPTA to be ranked in the top 100 in the world (Dapat sebuah IPTA yang berada di tahap 100 universiti terbaik di dunia)
4.Set a world record for athletics. (Merakamkan rekod dunia dalam olahraga)
5.Produce a world renown author (Melahirkan penulis taraf antarabangsa)
6.Produce a world renown scientist (say a rocket scientist) (Melahirkan ahli sains yang diiktiraf dunia)
7.Produce world class inventions ( Mencipta apa sahaja yang bertaraf antarabangsa)
8.Make Bahasa Melayu the lingua franca of South East Asia ( Menjadikan bahasa Melayu sebagai Lingua Franca Asia Tenggara)
9.How about a Malay owned multi-national manufacturing company of international repute ( Sebuah syarikat multinational yang dimiliki Melayu- Satu masa dulu CELCOM hampir menjadi multinational Melayu tetapi angkara ketamakan Daim Zainuddin, Celcom sekarang jadi alat mengkayakan beberapa UMNOPUTRA)
10.Produce a few world class footballers (Melahirkan pemain bola sepak kelas duniam dan bermain di English Premier League. Thailand sudah ada pemain mcm tu, kenapa kita tak boleh?)

Sepanjang UMNO memerintah Malaysia, sekiranya UMNO dapat 3/10 dari senarai di atas pun dah kira OK. Malangnya, markah UMNO adalah 0/0. Banyak lagi indikator yang saya boleh gunakan, tetapi apa guna buat sakit hati je.

Jelas kepada kita, agenda Memartabatkan Melayu oleh UMNO ini adalah retorika kosong bertujuan untuk menjadikan Melayu mengikut UMNO dengan membabi buta tanpa berfikir apa yang baik untuk Melayu dan apa yang tidak baik. Pada akhirnya, yang meraih keuntungan hanyalah UMNOPUTRA dan Kroni mereka sahaja manakala orang Melayu keseluruhan tertinggal jauh ke belakang.

Malahan sepanjang 50 tahun UMNO memerintah Selangor, apa yang boleh dibanggakan dengan orang Melayu di Selangor? Dalam segala hal, Melayu ketinggalan di Selangor. Dalam hal berkaitan dengan dadah dan masaalah sosial, mungkin Melayu Selangor ke depan tapi dlm hal lain, saya rasa Melayu Selangor masih jauh ke belakang. Ini semua hasil kerjatangan UMNO dan UMNO Selangor.

Malahan bahasa Melayu pun hampir mati. Contoh mudah, bila kali terakhir kita terbaca atau terdengar peribahasa di bawah:

a. “nan pekak pelepas bedil, nan buta penghembus lesung, nan bisu penggera ayam, nan lumpuh penghuni rumah”
b. “nasi disaji pula yang digaduhkan, padi di ladang dilanyak gajah tidak diusahakan”
c. “nasi masak periuk pecah”

Saya konfiden Khir Toyo pun mungkin tak tau peribahasa ini. Bukan sebab dia tak pandai tapi sebab bahasa Melayu dah semakin mati.
Nasihat saya, tak usahlah Khir Toyo bertempik ke hulu ke hilir. Laksana ayam jantan berkokok tetapi ekor bergelumang taik.
Tidak perlu UMNO kalah pilihanraya, sewaktu UMNO memerintah Malaysia pun, Melayu semakin ketinggalan. Bak kata pepatah, bangkai gajah tak boleh ditutup dengan nyiru. Itulah sebenarnya rasmi UMNO.
Tulang Besi
Share on whatsapp

15 comments:

 1. Q48. Freedom can only exist in the mind, not in real life. (True or False)
  Kebebasan Cuma didapati dalam minda, tidak di dunia nyata. (Betul atau Salah)

  Q49. Race and Religious supremacy are preached by satans. (True or False)
  Ketuanan bangsa dan ugama adalah dikutbah oleh syaitan. (Betul atau Salah)

  Q50. Malaysian politicians are typical Jeyklls and Hydes. (True or False)
  Ahli politik Malaysia melambangkan personality Jeyklls dan Hydes. (Betul atau Salah)

  ..........cont’d to Q 50.
  ..........sambungan sahingga Soalan 50.

  Answers at http://patek1472.wordpress.com
  Jawapan di http://patek1472.wordpress.com

  ReplyDelete
 2. i wonder why till todate Khir Toyo is still running free.

  selangor government is still having no enough evident to put him behind the bars?????????

  ReplyDelete
 3. Kenyataan beliau (Bekas MB Selangor) ni atas dasar Melayu Islam ke atau sebab berangin kat pimpinan Pakatan Rakyat di Selangor? Janganlah kalau tak pandai menari lantai pulak yang disalahkan.....

  ReplyDelete
 4. What happened to this book:

  KHIR TOYO: antara amanah dan khianat by Mohamad Rafi Awang Kecik

  Did he managed to get a court order to stop this book from coming out?

  ReplyDelete
 5. Khir Toyo @ KINZHIR TOYOL. So close!!

  ReplyDelete
 6. Khir Toyo jenis orang yang pandai menyalak, tapi time protes tu dia hilang kemana.

  ReplyDelete
 7. Semakin lama UMNO/BN berkuasa, semakin banyak hak dan kepentingan orang Melayu yang terhakis.

  Setelah "mematikan" bahasa Melayu dengan menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa pengantar sains dan matematik di sekolah-sekolah, kerajaan UMNO/BN sendiri mengurangkan kadar biasiswa untuk pelajar Melayu!

  Hak orang Melayu yang tercatat dalam Perlembagaan pun tidak mampu dipertahankan oleh UMNO.

  Siapa lagi yang mahu teruw menyokong UMNO?

  ReplyDelete
 8. Sebenarnya UMNO sudah lama melahirkan beberapa orang Melayu billionaire. Contohnya, Mahathir, Daim, Badawi, dll.

  Tetapi, wang mereka terpaksa disorok dalam akaun-akaun bank luar negeri dalam nama anak-anak mereka ataupun kroni-kroni mereka kerana takut cara mereka mendapat wang sebanyak begitu diketahui umum!

  ReplyDelete
 9. Khinzir Toyol

  wakaka

  Klu diperhatikan blog mahathir dan Khir Toyo ia dipenuhi oleh org org fikiran sempit dan racist.

  Inilah penyokong2 dua org Khinzir ini

  ReplyDelete
 10. Khir Toyo to desperate...

  Orang yg dlm kedesperatan tu memang macam ini. tulis bukan2 asal dia boleh dapat apa yang dia mau biar rakyat sakit.

  ReplyDelete
 11. Kesan kemerosotan ketamadunan Melayu semakin ketara angkara racun psikologi yang telah disuap secara terus-terusan oleh UMNO demi mempertahankan harta kekayaan mereka.

  Dengan terus membuai orang Melayu dengan isu ras dan agama, mentaliti Melayu secara umum telah mengalami kebejatan yang begitu serius sekali. Slogan hendak mencipta bangsa Melayu yang disegani seantero dunia tinggal omongan kosong sahaja. Lihat gelagat anak muda UiTM yang begitu gah membantah nit baik Khalid Ibrahim, seorang tokoh korporat yang tahu mengapa graduan Melayu lemah dalam sektor korporat dan ingin membantu memperbetulkan keadaan. Tetapi, apakah daya. Dilabel pembelot oleh orang yang ingin dibantu. Tampaknya racun yang dihulurkan Khir Toyo begitu sedap. Nescaya Melayu akan musnah jika terus memamah tuba yang diselaputi madu.

  ReplyDelete
 12. All these valid and productive ideas are of no use for people like Khir Toyo very simply because he is nothing without his position. Sometime I wonder why we called Dr.Mahathir a visionary leader. Is it because he chose junks like Khir Toyo?

  No hard feelings Tulang Besi. Even after 5o years Malaysia would not see great Malays and as long as the leaders have this narrow mind attitude. Why we did not have Musa Hitam as PM or another Malay Lee Kuan Yew. I think maybe we are not that lucky ya?

  suresh

  ReplyDelete
 13. malaysia sekarang dah x aman lagi, memang sukar untuk ikut macam zaman rasul, g mekah jalan kaki, zaman dah berubah tapi niat masih sama, saya rasa dah sgt bersyukur malaysia aman, ada kereta sendiri walau ciplak, ada masjid di merata2 tempat, kemudahan banyak walau pemimpin2 BN ada yang korupsi, tapi x mcm filipina ke thailand ke, buat apa nak ada rakyat yang boleh jadi penulis antarabangsa ke, saintis terkenal ke, itu x penting, yang penting negara kita aman, kaya dan boleh beli je buku penulis antarabangsa tu, atlit kalau dah usaha x boleh juga, kau g masuk la, traning pun semput!!!, kita dah ada semuanya, aku amat sangat orang2 macam kau orang ni di buang negeri je, duk je la kat bosnnia, ke. singapure ke baru padanmuka. orang yang tak sedar dek untung...

  ReplyDelete
 14. In many ways, even the oppressed Americans underwent what we, the rakyat are going through in these challenging times .....

  ----------------------------------
  The I Have a Dream Speech
  ----------------------------------

  In 1950's America, the equality of man envisioned by the Declaration of Independence was far from a reality. People of color — blacks, Hispanics, Asians — were discriminated against in many ways, both overt and covert. The 1950's were a turbulent time in America, when racial barriers began to come down due to Supreme Court decisions, like Brown v. Board of Education; and due to an increase in the activism of blacks, fighting for equal rights.

  Martin Luther King, Jr., a Baptist minister, was a driving force in the push for racial equality in the 1950's and the 1960's. In 1963, King and his staff focused on Birmingham, Alabama. They marched and protested non-violently, raising the ire of local officials who sicced water cannon and police dogs on the marchers, whose ranks included teenagers and children. The bad publicity and break-down of business forced the white leaders of Birmingham to concede to some anti-segregation demands.

  Thrust into the national spotlight in Birmingham, where he was arrested and jailed, King organized a massive march on Washington, DC, on August 28, 1963. On the steps of the Lincoln Memorial, he evoked the name of Lincoln in his "I Have a Dream" speech, which is credited with mobilizing supporters of desegregation and prompted the 1964 Civil Rights Act. The next year, King was awarded the Nobel Peace Prize.

  The following is the exact text of the spoken speech, transcribed from recordings.


  --------------------------------------------------------------------------------

  I am happy to join with you today in what will go down in history as the greatest demonstration for freedom in the history of our nation.


  Five score years ago, a great American, in whose symbolic shadow we stand today, signed the Emancipation Proclamation. This momentous decree came as a great beacon light of hope to millions of Negro slaves who had been seared in the flames of withering injustice. It came as a joyous daybreak to end the long night of their captivity.

  But one hundred years later, the Negro still is not free. One hundred years later, the life of the Negro is still sadly crippled by the manacles of segregation and the chains of discrimination. One hundred years later, the Negro lives on a lonely island of poverty in the midst of a vast ocean of material prosperity. One hundred years later, the Negro is still languishing in the corners of American society and finds himself an exile in his own land. So we have come here today to dramatize a shameful condition.

  In a sense we have come to our nation's capital to cash a check. When the architects of our republic wrote the magnificent words of the Constitution and the Declaration of Independence, they were signing a promissory note to which every American was to fall heir. This note was a promise that all men, yes, black men as well as white men, would be guaranteed the unalienable rights of life, liberty, and the pursuit of happiness.

  It is obvious today that America has defaulted on this promissory note insofar as her citizens of color are concerned. Instead of honoring this sacred obligation, America has given the Negro people a bad check, a check which has come back marked "insufficient funds." But we refuse to believe that the bank of justice is bankrupt. We refuse to believe that there are insufficient funds in the great vaults of opportunity of this nation. So we have come to cash this check — a check that will give us upon demand the riches of freedom and the security of justice. We have also come to this hallowed spot to remind America of the fierce urgency of now. This is no time to engage in the luxury of cooling off or to take the tranquilizing drug of gradualism. Now is the time to make real the promises of democracy. Now is the time to rise from the dark and desolate valley of segregation to the sunlit path of racial justice. Now is the time to lift our nation from the quick sands of racial injustice to the solid rock of brotherhood. Now is the time to make justice a reality for all of God's children.

  It would be fatal for the nation to overlook the urgency of the moment. This sweltering summer of the Negro's legitimate discontent will not pass until there is an invigorating autumn of freedom and equality. Nineteen sixty-three is not an end, but a beginning. Those who hope that the Negro needed to blow off steam and will now be content will have a rude awakening if the nation returns to business as usual. There will be neither rest nor tranquility in America until the Negro is granted his citizenship rights. The whirlwinds of revolt will continue to shake the foundations of our nation until the bright day of justice emerges.

  But there is something that I must say to my people who stand on the warm threshold which leads into the palace of justice. In the process of gaining our rightful place we must not be guilty of wrongful deeds. Let us not seek to satisfy our thirst for freedom by drinking from the cup of bitterness and hatred.

  We must forever conduct our struggle on the high plane of dignity and discipline. We must not allow our creative protest to degenerate into physical violence. Again and again we must rise to the majestic heights of meeting physical force with soul force. The marvelous new militancy which has engulfed the Negro community must not lead us to a distrust of all white people, for many of our white brothers, as evidenced by their presence here today, have come to realize that their destiny is tied up with our destiny. They have come to realize that their freedom is inextricably bound to our freedom. We cannot walk alone.

  As we walk, we must make the pledge that we shall always march ahead. We cannot turn back. There are those who are asking the devotees of civil rights, "When will you be satisfied?" We can never be satisfied as long as the Negro is the victim of the unspeakable horrors of police brutality. We can never be satisfied, as long as our bodies, heavy with the fatigue of travel, cannot gain lodging in the motels of the highways and the hotels of the cities. We cannot be satisfied as long as the Negro's basic mobility is from a smaller ghetto to a larger one. We can never be satisfied as long as our children are stripped of their selfhood and robbed of their dignity by signs stating "For Whites Only". We cannot be satisfied as long as a Negro in Mississippi cannot vote and a Negro in New York believes he has nothing for which to vote. No, no, we are not satisfied, and we will not be satisfied until justice rolls down like waters and righteousness like a mighty stream.

  I am not unmindful that some of you have come here out of great trials and tribulations. Some of you have come fresh from narrow jail cells. Some of you have come from areas where your quest for freedom left you battered by the storms of persecution and staggered by the winds of police brutality. You have been the veterans of creative suffering. Continue to work with the faith that unearned suffering is redemptive.

  Go back to Mississippi, go back to Alabama, go back to South Carolina, go back to Georgia, go back to Louisiana, go back to the slums and ghettos of our northern cities, knowing that somehow this situation can and will be changed. Let us not wallow in the valley of despair.

  I say to you today, my friends, so even though we face the difficulties of today and tomorrow, I still have a dream. It is a dream deeply rooted in the American dream.

  I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal."

  I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood.

  I have a dream that one day even the state of Mississippi, a state sweltering with the heat of injustice, sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice.

  I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.

  I have a dream today.

  I have a dream that one day, down in Alabama, with its vicious racists, with its governor having his lips dripping with the words of interposition and nullification; one day right there in Alabama, little black boys and black girls will be able to join hands with little white boys and white girls as sisters and brothers.

  I have a dream today.

  I have a dream that one day every valley shall be exalted, every hill and mountain shall be made low, the rough places will be made plain, and the crooked places will be made straight, and the glory of the Lord shall be revealed, and all flesh shall see it together.

  This is our hope. This is the faith that I go back to the South with. With this faith we will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope. With this faith we will be able to transform the jangling discords of our nation into a beautiful symphony of brotherhood. With this faith we will be able to work together, to pray together, to struggle together, to go to jail together, to stand up for freedom together, knowing that we will be free one day.

  This will be the day when all of God's children will be able to sing with a new meaning, "My country, 'tis of thee, sweet land of liberty, of thee I sing. Land where my fathers died, land of the pilgrim's pride, from every mountainside, let freedom ring."

  And if America is to be a great nation this must become true. So let freedom ring from the prodigious hilltops of New Hampshire. Let freedom ring from the mighty mountains of New York. Let freedom ring from the heightening Alleghenies of Pennsylvania!

  Let freedom ring from the snowcapped Rockies of Colorado!

  Let freedom ring from the curvaceous slopes of California!

  But not only that; let freedom ring from Stone Mountain of Georgia!

  Let freedom ring from Lookout Mountain of Tennessee!

  Let freedom ring from every hill and molehill of Mississippi. From every mountainside, let freedom ring.

  And when this happens, when we allow freedom to ring, when we let it ring from every village and every hamlet, from every state and every city, we will be able to speed up that day when all of God's children, black men and white men, Jews and Gentiles, Protestants and Catholics, will be able to join hands and sing in the words of the old Negro spiritual, "Free at last! free at last! thank God Almighty, we are free at last!"

  ReplyDelete
 15. In many ways, even the oppressed Americans underwent what we, the rakyat are going through in these challenging times .....

  ----------------------------------
  The I Have a Dream Speech
  ----------------------------------

  In 1950's America, the equality of man envisioned by the Declaration of Independence was far from a reality. People of color — blacks, Hispanics, Asians — were discriminated against in many ways, both overt and covert. The 1950's were a turbulent time in America, when racial barriers began to come down due to Supreme Court decisions, like Brown v. Board of Education; and due to an increase in the activism of blacks, fighting for equal rights.

  Martin Luther King, Jr., a Baptist minister, was a driving force in the push for racial equality in the 1950's and the 1960's. In 1963, King and his staff focused on Birmingham, Alabama. They marched and protested non-violently, raising the ire of local officials who sicced water cannon and police dogs on the marchers, whose ranks included teenagers and children. The bad publicity and break-down of business forced the white leaders of Birmingham to concede to some anti-segregation demands.

  Thrust into the national spotlight in Birmingham, where he was arrested and jailed, King organized a massive march on Washington, DC, on August 28, 1963. On the steps of the Lincoln Memorial, he evoked the name of Lincoln in his "I Have a Dream" speech, which is credited with mobilizing supporters of desegregation and prompted the 1964 Civil Rights Act. The next year, King was awarded the Nobel Peace Prize.

  The following is the exact text of the spoken speech, transcribed from recordings.


  --------------------------------------------------------------------------------

  I am happy to join with you today in what will go down in history as the greatest demonstration for freedom in the history of our nation.


  Five score years ago, a great American, in whose symbolic shadow we stand today, signed the Emancipation Proclamation. This momentous decree came as a great beacon light of hope to millions of Negro slaves who had been seared in the flames of withering injustice. It came as a joyous daybreak to end the long night of their captivity.

  But one hundred years later, the Negro still is not free. One hundred years later, the life of the Negro is still sadly crippled by the manacles of segregation and the chains of discrimination. One hundred years later, the Negro lives on a lonely island of poverty in the midst of a vast ocean of material prosperity. One hundred years later, the Negro is still languishing in the corners of American society and finds himself an exile in his own land. So we have come here today to dramatize a shameful condition.

  In a sense we have come to our nation's capital to cash a check. When the architects of our republic wrote the magnificent words of the Constitution and the Declaration of Independence, they were signing a promissory note to which every American was to fall heir. This note was a promise that all men, yes, black men as well as white men, would be guaranteed the unalienable rights of life, liberty, and the pursuit of happiness.

  It is obvious today that America has defaulted on this promissory note insofar as her citizens of color are concerned. Instead of honoring this sacred obligation, America has given the Negro people a bad check, a check which has come back marked "insufficient funds." But we refuse to believe that the bank of justice is bankrupt. We refuse to believe that there are insufficient funds in the great vaults of opportunity of this nation. So we have come to cash this check — a check that will give us upon demand the riches of freedom and the security of justice. We have also come to this hallowed spot to remind America of the fierce urgency of now. This is no time to engage in the luxury of cooling off or to take the tranquilizing drug of gradualism. Now is the time to make real the promises of democracy. Now is the time to rise from the dark and desolate valley of segregation to the sunlit path of racial justice. Now is the time to lift our nation from the quick sands of racial injustice to the solid rock of brotherhood. Now is the time to make justice a reality for all of God's children.

  It would be fatal for the nation to overlook the urgency of the moment. This sweltering summer of the Negro's legitimate discontent will not pass until there is an invigorating autumn of freedom and equality. Nineteen sixty-three is not an end, but a beginning. Those who hope that the Negro needed to blow off steam and will now be content will have a rude awakening if the nation returns to business as usual. There will be neither rest nor tranquility in America until the Negro is granted his citizenship rights. The whirlwinds of revolt will continue to shake the foundations of our nation until the bright day of justice emerges.

  But there is something that I must say to my people who stand on the warm threshold which leads into the palace of justice. In the process of gaining our rightful place we must not be guilty of wrongful deeds. Let us not seek to satisfy our thirst for freedom by drinking from the cup of bitterness and hatred.

  We must forever conduct our struggle on the high plane of dignity and discipline. We must not allow our creative protest to degenerate into physical violence. Again and again we must rise to the majestic heights of meeting physical force with soul force. The marvelous new militancy which has engulfed the Negro community must not lead us to a distrust of all white people, for many of our white brothers, as evidenced by their presence here today, have come to realize that their destiny is tied up with our destiny. They have come to realize that their freedom is inextricably bound to our freedom. We cannot walk alone.

  As we walk, we must make the pledge that we shall always march ahead. We cannot turn back. There are those who are asking the devotees of civil rights, "When will you be satisfied?" We can never be satisfied as long as the Negro is the victim of the unspeakable horrors of police brutality. We can never be satisfied, as long as our bodies, heavy with the fatigue of travel, cannot gain lodging in the motels of the highways and the hotels of the cities. We cannot be satisfied as long as the Negro's basic mobility is from a smaller ghetto to a larger one. We can never be satisfied as long as our children are stripped of their selfhood and robbed of their dignity by signs stating "For Whites Only". We cannot be satisfied as long as a Negro in Mississippi cannot vote and a Negro in New York believes he has nothing for which to vote. No, no, we are not satisfied, and we will not be satisfied until justice rolls down like waters and righteousness like a mighty stream.

  I am not unmindful that some of you have come here out of great trials and tribulations. Some of you have come fresh from narrow jail cells. Some of you have come from areas where your quest for freedom left you battered by the storms of persecution and staggered by the winds of police brutality. You have been the veterans of creative suffering. Continue to work with the faith that unearned suffering is redemptive.

  Go back to Mississippi, go back to Alabama, go back to South Carolina, go back to Georgia, go back to Louisiana, go back to the slums and ghettos of our northern cities, knowing that somehow this situation can and will be changed. Let us not wallow in the valley of despair.

  I say to you today, my friends, so even though we face the difficulties of today and tomorrow, I still have a dream. It is a dream deeply rooted in the American dream.

  I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: "We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal."

  I have a dream that one day on the red hills of Georgia the sons of former slaves and the sons of former slave owners will be able to sit down together at the table of brotherhood.

  I have a dream that one day even the state of Mississippi, a state sweltering with the heat of injustice, sweltering with the heat of oppression, will be transformed into an oasis of freedom and justice.

  I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.

  I have a dream today.

  I have a dream that one day, down in Alabama, with its vicious racists, with its governor having his lips dripping with the words of interposition and nullification; one day right there in Alabama, little black boys and black girls will be able to join hands with little white boys and white girls as sisters and brothers.

  I have a dream today.

  I have a dream that one day every valley shall be exalted, every hill and mountain shall be made low, the rough places will be made plain, and the crooked places will be made straight, and the glory of the Lord shall be revealed, and all flesh shall see it together.

  This is our hope. This is the faith that I go back to the South with. With this faith we will be able to hew out of the mountain of despair a stone of hope. With this faith we will be able to transform the jangling discords of our nation into a beautiful symphony of brotherhood. With this faith we will be able to work together, to pray together, to struggle together, to go to jail together, to stand up for freedom together, knowing that we will be free one day.

  This will be the day when all of God's children will be able to sing with a new meaning, "My country, 'tis of thee, sweet land of liberty, of thee I sing. Land where my fathers died, land of the pilgrim's pride, from every mountainside, let freedom ring."

  And if America is to be a great nation this must become true. So let freedom ring from the prodigious hilltops of New Hampshire. Let freedom ring from the mighty mountains of New York. Let freedom ring from the heightening Alleghenies of Pennsylvania!

  Let freedom ring from the snowcapped Rockies of Colorado!

  Let freedom ring from the curvaceous slopes of California!

  But not only that; let freedom ring from Stone Mountain of Georgia!

  Let freedom ring from Lookout Mountain of Tennessee!

  Let freedom ring from every hill and molehill of Mississippi. From every mountainside, let freedom ring.

  And when this happens, when we allow freedom to ring, when we let it ring from every village and every hamlet, from every state and every city, we will be able to speed up that day when all of God's children, black men and white men, Jews and Gentiles, Protestants and Catholics, will be able to join hands and sing in the words of the old Negro spiritual, "Free at last! free at last! thank God Almighty, we are free at last!"

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.