Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Monday, November 3, 2008

Betulke PKNS ni Bantu Orang Melayu?

Punylah heboh satu kampung kononnya MB Selangor sudah khianat pada orang Melayu keran sudah melantik Mdm Low sebagai Pengurus Besar PKNS. Saya telah merujuk kepada kawn saya yang bekerja di pejabat Menteri Besar Selangor untuk mendapat maklumat yang lebih tepat.

Rupanya selama ini PKNS telah mendiskriminasi kontraktor Bumiputra. Misalnya, dalam projek pembangunan Kota Damansara, segala tempat yang bernilai tinggi, telah diberikan oleh PKNS kepada kontraktor bukan-bumiputra. Kontraktor Melayu hanya mendapat projek membina rumah murah dan projek bermasaalah.

Semua ini berlaku semasa PKNS di"perintah" oleh Melayu dan kerajaan BN Selangor dipimpin oleh UMNO yang kononnya memperjuangkan hak Melayu. Hairannya, orang yand sama ini juga heboh satu negeri membantah perlantikan Madam Low tetapi membisu seribu bahas apabila kontraktor Bumiputra didiskriminsi oleh PKNS.

Wahai Khir Toyo, Satim Diman, Rahman Palil, Bushra Mat Johor dsbnya, mana suara kamu semasa kontraktor Melayu didiskriminasi oleh PKNS semasa projek pembangunan PKNS?

Malahan mengikut sumber saya yang lain, 75% kontraktor PKNS adalah dari kalangan bukan Bumiputra. Saya berpendapat, di bawah Mdm Low, kontraktor Bumiputra akan lebih terbela dan akan berjaya mendapat bahagian yang lebih besar berbanding di bawh orang Melalyu.

Tan Sri Khalid setuju melantik Mdm Low kerana sewaktu Tan Sri bermesyurat dengan "kepimpinan" PKNS, hanya Mdm Low shaja yang berani menjawab soalan2 beliau. Ahli Lembaga Pengarah yang lain semuanya membisu seribu bahasa. Juga, Tan Sri berkata bhawa hanya Mdm Low tidak mempunyai apa2 kepentingan dalam anak-anak syarikat PKNS.

Dengan kata lain, hnya Mdm Low sahaja yang dapat menyakinkan Tan Sri Khalid akan kebersihan beliau.

Sekiranya PKNS bersih dan amanah, nescaya harga rumah di Selangor berada 30% di bawah nilai yang ada sekarang.

Malangnya PKNS digunakan untuk mengkayakan pimpinan2 UMNOPutra dengan bantuan kontraktor2 bukan bumiputra. Orang Melayu di Selangor secara umum hanya mampu dapat sekam sahaja. Orang lain yang dapat makan beras.

Pendirian PAS Selangor
PAS pula tidak bersetuju dengan perlantikan Mdm Low kerana Mdm Low dilihat sebagai seorang yang terlibat dengan sistem yang lepas. Ini bererti sekiranya beliau besih sekalipun, beliau tidak mampu membersihkan PKNS yang berjumlah RM4billion itu. Dan, masa 1 tahun adalah panjang memandangkan terma kerajaan Selangor hanyalah 4 tahun. Sekurang-kurangnya 10 tahun diperlukan untuk menjadikan PKNS sebuah industri yang membantu rakyat bukan menindas rakyat.

Malahan kenyataan awal tentang isu ini yang diambil oleh akhbar Sinar Harian datang dari tokoh2 PAS Selangor yang terlibat dalam Fraksi UMNO. Harus diingat bahawa akhbar Sinar Harian adalah akhbar milik UMNO juga.

Tak hairanlah kenyataan mereka berbau perkauman.

Saya ulangi nasihat kawan saya yang bekas UMNO:

"Kalau ada orang UMNO kata tuhan itu satu, kamu jangan percaya. Bukan sebab kenyataan itu tidak benar, tetapi yang bercakap itu adalah orang UMNO"

Kepada Fraksi UMNO dalam PAS, kamu semua adalah manusia yang paling bodoh dalam dunia.

Tulang Besi



9 comments:

Anonymous said...

memang pon, semua kontraktor bukan bumi yg dapat projek, ada pulak status bumiputra, tapi sebenarnya bukan, staff semua bukan bumi, contoh project SACC Expo

Jed Yoong said...

has it occurred to you that the bumi contractors aren't good enough or the bumis dun want to work in construction??
there is a shortage of good bumi developers/contractors/etc..
maybe class f, ToTALLY bumi, so at least some ppl benefit...without it, it will be even worse for bumis.
pls do more research.

Tulang Besi said...

Dear Jed Yoong,

That's not the case at all. The same rejected Bumi contractors doesn't seem to have problems securing jobs in the Gulf areas, that is overseas

Anonymous said...

"staff semua bukan bumi"

This is the type of statement and mentality that block the progressive thinking of human being. I'm a malaysian but not a "bumi". 20 years ago, I help to set up an engineering company for a "bumi" boss. I've trained up "bumi" engineers and technical staff with a lot of effort. The company worth increased from an initial capital of RM 300,000 to RM 10 million. Eventually the NEP policy was used by the boss to replace me. For all the hard work and effort, there was no reward but to be discriminated because of the colour of race. Well I've no regret for being treated in such a manner with the use of the NEP policy because I managed to start off on my own while the engineering business of that company collapsed eventually when the started to have staff problem. I think in order for us to be strong and compete in a globalised market, we have to poll all the resources and expertise of all malaysians irrespective of race. The funny thing is sometimes the "bumi" company will prefer to have other foreign experts instead of other "non-bumi" malaysians because of the race issues and NEP.

teohjitkhiam said...

Tulang Besi.

Have you seen Zunar's latest cartoon over at MalaysiaKini regarding this brou-ha-ha?

Priceless.

George said...

The mother to all this issue is the NEP system by UMNO... The effect of it is the discrimination of races... It is not the question of the compentency of the BUMI of Non-Bumi contractors but the national issue...

At 21 century, we the rakyat of Malaysia should have realise that we should get ourselves united and not to distinct ourselves in term of races... we are all Bangsa Malaysia...just with different ethic... well, this typical PKNS issue show how discriminate the UMNO government did to all rakyat... and to enrich themselves and it just not right at all...

This to stop all this!!! enough is enough!

Have PKNS really had help the Malays??? Should we change it to Have PKNS had help the rakyat???

Joseph said...

let's move on with all these help/ don't help malays then help/not helping chinese.

have we ever sat down and think the reason why PKNS is not helping is because of the bumi policy. it is called loophole. the bumi leaders will earn as much money by giving project to those who are restrained by the policy. the non-bumi knows that the only way for them to make money is to bribe the malay leaders.

so, who is at the losing end? chinese or malays?

be honest , think about it. it is the same NEP policy that caused the bumi to be where they are now.

if there is no such thing as NEP, the leaders won't be corrupted bcos every one has a chance to prove themselves. and if those sitting at PKNS can't do their job, out they go , do you think there are still so many arguments about 70% projects go to chinese. you should ask how many PKNS officers benefited from awarding projects to chinese?

Tulang Besi said...

Listen all,

Right now the issue is not helping Malays or Chinese or Indians.

PKNS is a tool used by UMNOPUTRAs to make themselves rich, using the help of a fleet of Non Bumi contractors.

To support these "filthy" habits, the price of houses are marked up at least by 30% of the supposed value.

So, ALL ARE SCREWED whether Malays, Chinese and Indians.

mut said...

Masalahnya, siapakah yang paling layak untuk memenuhi kekosongan itu? Secara logik dan kebiasaannya tentulah orang dalaman jugak. Timbalan ker apa ker, itu yang sesuai.

Kalau nak kata dia pun tercemar, PAS Selangor kena bawak bukti. Tak boleh fitnah. Kalau ada calon lain pun, PAS Selangor perlu membuktikan Madam tidak/kurang layak dari calon mereka. Pada kaca mata saya, memang beliau natural successor dan yang paling layak untuk menjawat jawatan itu. Bukan senang nak jatuhkan calon oleh PAS "dari langit" memenuhi kerusi teratas mana-mana badan. Konsep ni rata-rata lebih menjijikkan dari menerima Madam sebagai pertukaran biasa jawatan apabila pengerusi bersara kecuali dengan sebab-sebab konkrit tentang kebolehan calon!

Saya mendapati perbincangan Tan Sri Khalid lebih logik dan bertempat.

Tak payah nak letak sentimen yang macam-macam sedangkan pertimbangan menolak kebolehan dan pengalaman dan memilih semata-mata atas dasar assobiyah ni makin ditolak - kita lihat natijahnya dalam setahun. PKNS kan ada akau tahunan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.