Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, February 11, 2009

Cadang PAS/PR Siarkan Filem "Sultan Mahmud Mangkat Dijulang" Sepanjang Kempen Bukit Gantang

Kenapa tidak? Sewaktu Dr Mahathir bergaduh dengan Sultan kali kedua, sepanjang dua minggu, tiap-tiap hari TV1 menyiarkan filem "Sultan Mahmud Mangkat Dijulang". Tujuannya tidak lain tidak bukan untuk membangkitkan kemarahan rakyat terhadap Raja-Raja Melayu

Malahan, kalau dibanding tindakan YB Nizar dan Tun Mahathir dahulu, mcm langit dengan bumi. Tapi sampai sekarang takda pun orang UMNO maki Dr Mahathir kerana tindakan beliau memalukan Raja-Raja Melayu.

Kalau dahulu TV1 boleh buat demikian, kenapa kita PAS tak boleh?

Sudahlah wahai UMNO. Mengata Dulang Paku Serpih, Mengata Orang Dia Yang Lebih.

Tulang Besi

29 comments:

Pak Long said...

It could backfire... ALL the media will say.... tengoklah, memang sah PR menderhaka pada sultan

Anonymous said...

I think we should not 'directly' blast the Sultan.

We should do it indirectly.

Nominate Nizar to run and ensure he wins!

Thats enough to show Sultan Azlan who is more popular with the rakyat.

Anonymous said...

Setuju!!!

Setiap yang basah ada kering nyer...

Anonymous said...

Saya tak faham kenapa "menderhaka" dibuat isu yang sangat besar besar ini. Sejarah manusia penuh dengan contoh di mana orang luar ataupun kerabat di-raja merampas kuasa menjadi raja. Berdasarkan penyataan ini semua raja hari in adalah berketurunan dari orang yang menderhaka satu waktu dulu.

Perkataan "menderhaka" adalah senjata yang digunakan raja-raja masa dulu waktu mereka ada kuasa mutlak (absolute monarchy). Ia digunakan untuk memaksa semua orang menurut perintah raja. Adakah ia masih sesuai diguna di zaman demokrasi ni di mana semua orang berhak ada pendapat sendiri?

Anonymous said...

Let's focus on UMNO and C4-man, not the Sultans. We cannot afford to be dragged into too many battles. Let's identify a few we can win and direct our resources there. The MSM still have a lot of influence, many ignorant urban folks stil believe UMNO, esp when they bring bags-full of money into the kampung. As long as the are paid, they will vote UMNO.

donplayplay

Anonymous said...

Sikalang aah..UMNO pundek n depa punya geng dah hilang punca..sejak 1969,mereka gunakan taktik taktik paling terkutuk utk bikin olang tunduk bin kowtim sama mereka..yg penting UMNo barua n geng maharja,lain lain hamba abdi..tapi tenggo sejak GE13..PR bukan saja kasi stiff resistance tapi dapat tawan 5 state..UMNo dusBiN macam biasa ugut,culik,guna popia mafia,belanja gazillion tapi tak berhasil..termasuk depa punya coup di Perak..all the kidnappings,threatenings,support frm Sultan resulted in a stalemate,hung parlimen..kahkahkah..wat a mess..aah..so clear the balance of power is shifting towards rakyat..no matter what they do or unleash,nothing is gonna halt pakatan rakyat's steamroller..kahkahkah..

Anonymous said...

United Moron pikiaq depa above da law..mereka tuhan....maybe ah,dis fokkers under the influence of that demon that jewish fokkers worship..u know,the being which begins with the letter "J"..seelah depa punya tabiat..only umno must be in power..everyone must bow down to them..depa decide everthing..any resistens,aah,dey will start oppressing,bullying lah..zionists oso do the same things wat..kahkahkahkah..

Serious Shepherd said...

Saya tidak setuju.

Tidak bijak (perkataan pilihan bekas naqib saya) untuk 'berperang di dua medan' (war on two fronts) sebab Sultan tidak memiliki akhbar yang menghentam PR tiap-tiap hari.

Kalau Sultan terlibat dalam pilihanraya atau membiarkan dirinya terlibat melalui UMNO (seperti membiarkan orang UMNO membuat kenyataan atas nama Sultan), itu dah jadi 'attacked from two fronts' dan filem itu boleh ditayangkan.

Tulang Besi said...

Tapi kan, dulu Dr Mahathir buat benda yang sama?

Serious Shepherd said...

Dulu Mahathir lucutkan kekebalan diraja masa ekonomi negara berkembang dgn pesat serta dunia mengkagumi Mahathir sebagai wira dunia ketiga. Harakah masa tu pun tidak terlepas dari memuji Mahathir. Pendek kata, 'feel good' tu memang ada.Jadi apa yg Mahathir cakap masa tu, dgn media kawalan BN kecuali Harakah 2 kali seminggu, akan mendapat sokongan padu rakyat contohnya masa pengharaman Al-Arqam.

Skrg lain. PAS is on the defensive sbb PAS bukan sahaja ingin mempertahankan kerusi Bukit Gantang tetapi membuktikan bahawa Pakatan Rakyat secara keseluruhannya mendapat sokongan rakyat Perak, di samping memberi 'pukulan 3 kali berturut2' kepada Naji_.

Tulang Besi said...

Kalau tak nak filem "Sultan Mahmud Mangkat Dijulang", tayangkan filem "Antara Dua Darjat"

Aksi said...

"Antara Dua Darjat" memang baik, saya rasa itu antara karya terbaik dan yang berfikiran oleh Tan Sri P Ramlee. Agak malang tak ada pelakon Malaysia hari ini yang mempunyai sesetengah kualiti pun acting capabilities of Tan Sri P Ramlee.

sman said...

Buat lah apa saja demi menegakan kebenaran,jangan takut 'backfire' atau apa,kerana rakyat sudah bijak dan pandai menilai.Kalau kita buat sesuatu yg tidak betul,umpama menegakan benang basah,barulah kita kena berfikir panjang,tengok saja apa yg di buat media perdana ,semunya backfire kerana mereka cuba menegakan benang basah.Mereka cuba menipu rakyat sedangkan rakyat sudah cerdik dan lebih bijak dari pengendali media itu sendiri.

Serious Shepherd said...

Bukan tak payah tayang atau jgn tayang, tapi keep the options open.

Bak kat seorang blogger, Bukit Gantang bukannya Kuala Terengganu atau Parit Buntar.

BennyLong said...

No matter wat race in malaysia, as a malaysian, we should respect raja-raja... dun learn from others who did mistake, dun behave like them... we are the new malaysian, those who noe how to respect, those who give hope...

amoker said...

We learn to be civil. Sultan side should learn from this incident that he is not what he think he is.

Anonymous said...

Lagi satu boleh tayang ~ babak dari KK:
1. masa FRU menembak tear gas kat masjid
2. masa FRU menolak 2 wanita di tengah-tengah jalan
3. budak lelaki yang pengsan akibat terhidu banyak sangat gas.

Biarlah semua rakyat Perak lihat dengan mata sendiri permulaan pemerintahan kuku-besi Najib C4! FRU dah jadi askar peribadi-nya. Kalau tak berhantikan dia sekarang, bila lagi??

donplayplay

azmirtookoo said...

Filem Sultan Mahmud Mangkat Dijulang tak baguihhh.... Paling baguih kalo tayangkan filem "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan".... Lagi orang suka punye... Hahahaha... Saje bikin lawak sikit..Jgn marah haa.. :-)

Anonymous said...

Actually if people have footage of the tear gasing of the Masjid, that would be good!

We can show the evilness of the Barisan Najis , on one hand the Barisan najis can criticize the Zionist actions, yet , in OUR VERY OWN HOMELAND, they can assault defencesless women and children!!!

Shitheads in UMNO!!!

Anonymous said...

Kalau macam tu gelaran Tun dr Mahathir kena tarik balik la. Mahathir perlu kena ISA la.

mauriyaII said...

Bukan sahaja gelaran Tun harus ditarik balik malah anak Muhamad Kutty itu yang mederhaka terhadap raja-raja dan durjana harus ditahan di bawah ISA.

Anonymous said...

Serupa Nizar, teruskan usaha kebudak-budakan anda. Dasar Pakatan, siapa yang buat keputusan bertentangan dengan apa yang mereka mahu, dilabelkan jahat. Mereka saja betul. Brother melayu disana...boleh blaaaahlah. Tanpa raja melayu, hilanglah petanda sejarah yang Malaysia ini melayu punya sebelum cina dan india berhijrah dari tempat asal masing-masing.

Mula-mula kata tunggu keputusan EC,tapi bila EC buat keputusan, dikatakan EC tiada kuasa. Kemudian tunggu pula Sultan Perak buat keputusan. Bila dapat keputusan, Sultan Perak juga dikatakan tidak ada hak buat keputusan.

Pooooorah Pakatan. Hidup Karpal!.Hidup RPK! Cakap mereka kali ini betul-betul bernas dan benar.

Cikli said...

salam,

dalam negara demokrasi, takde faedah langsong lawan sultan. simpanlah tenaga untuk lawan bn.

kalau negara monarki, pulunlah kalau nak lawan pun.

apa-apa pun Allah yang maha berkuasa.

nigel said...

This is something picked up from a tamil blog and translated in english that I received in my email.
Interesting

Dear All,
> Many of you may not know the true story. The stories we hear about
> Kugan is not true. He is not a luxury car thief. In fact he worked for
> his uncle whom tow cars for finance companies.
>
> Kugan actually was
> trying to tow a policeman’s own car and when confronted by the Police,
> he fired back at the police and said he was only doing his duty and
> not
> afraid of Police.
>
> The Police got angry with Kugan’s remark and thus
> arrested him and finally killed him. Spread this actual story around
> and don’t believe everything in the media. See how they are trying to
> link us so that the INDIAN people get wiped out of this country.
> Also heard that the policemen that got involved were transferred to HQ
> for their “own safety”.
> Guys don’t let this one go off
> easily. If the authorities failed to punish those responsible, the
> INDIANS should do something about it. Today its Kugan, tomorrow it
> might be our own brothers or kids. ?
> Have A Great Day,
>
> Thank you and warmest regards
>
> may his soul rest in peace

Serious Shepherd said...

Lebih baik buat poster yang adah gambar orang Palestin kena gas pemedih mata polis Israel / PLO (sama je dua2) dan di sebelahnya orang Kuala Kangsar kena gas pemedih mata Polis Raja Di Malaysia.

Tulang Besi said...

Aksi said...

"Antara Dua Darjat" memang baik, saya rasa itu antara karya terbaik dan yang berfikiran oleh Tan Sri P Ramlee. Agak malang tak ada pelakon Malaysia hari ini yang mempunyai sesetengah kualiti pun acting capabilities of Tan Sri P Ramlee.


Err aksi, walaupun saya berterima kasih atas komen saudara, tapi saya rasa tempat tak kena.

Mungkin nanti bila saya tulis pasal kualiti perfileman Malaysia baru komen ni releven kot?

Tak tau la

Anonymous said...

Traditionally, BG has always been an UMNO stronghold, and hence questions surface why the swing to PR at the last GE. I could be wrong here as I'm just speculating.

I don't think the swing came from the Malay (UMNO) voters that is significanct enough to consider it as a factor. With PAS votes remaining the same, the biggest chunk of the swing came from the non-Malays. The swing from Malay UMNO (fence-sitters) must have been wafer thin.

If I'm not mistaken BG had its share of history with the hulubalang/royalty, re Panglima Bukit Gantang as per Perak's history books, and much more if we want to dig up.

The Malays of BG may seem to be simple folks to us, but their sentiment must not be underestimated if we consider an example of its history I've just flippantly mentioned.

Please tread it with caution.

sekupang

Anonymous said...

Salam Saudara,

Saudara tahu tak mengapa Pindaan Perlembagaan itu dilaksanakan dahulu? Tahu tak bahawa masa itu ada kes bunuh, rogol dan pukul yang melibatkan istana? Itu sebab pindaan iu dilaksanakan.

Pindaan itu mewajarkan tindakan undang-undang diambil ke atas Raja-Raja apabila berlakunya kes jenayah.

Kes Karpal nak saman Sultan sebab politik ini kes lain.

Jangan meletakkan Karpal setaraf dengan Mahathir. Jauh panggang dari api.

Saya juga kesal kerana Melayu yang tidak tahu hujung pangkal kes ini membabi buta menghentam Melayu sendiri sebab singh seorang ini.

Sungguh memalukan.


ni copy paste je..komen aku pulak rasenye org pakatan xkesah kot kalau ank2 dorg kene rogol dan sebagainye sbb tu dorg marah sgt ngn dato mahathir.

Tulang Besi said...

Anonymous Anonymous said...

Salam Saudara,

Saudara tahu tak mengapa Pindaan Perlembagaan itu dilaksanakan dahulu? Tahu tak bahawa masa itu ada kes bunuh, rogol dan pukul yang melibatkan istana? Itu sebab pindaan iu dilaksanakan.

Pindaan itu mewajarkan tindakan undang-undang diambil ke atas Raja-Raja apabila berlakunya kes jenayah.

Kes Karpal nak saman Sultan sebab politik ini kes lain.

Jangan meletakkan Karpal setaraf dengan Mahathir. Jauh panggang dari api.


Apa yang lainnya? Bunuh orang, rogol orang dengan langgar perlembagaan negeri, kesemuanya salah dari sisi undang-undang.

Apa bezanya Mahathir dgn Karpal?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.