Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Tuesday, February 17, 2009

Elizabeth Wong Proven Herself to be a Respectable and Principled Politician

The whole nude picture incident is a new low for Malaysia as a nation. I thought nude picture incident is the backyard of American and British tabloids, but now it has reached our shores.

To those who had shamed Elizabeth Wong, just have this thought in your mind: what is something like this were to happen to your mother, or sister or cousin etc. How would you feel. You have not just shamed Elizabeth, you have also shamed her family and countless other innocent family members of hers.

Her offer to resign is a big slap in the face of UMNO and BN. I believe strongly that UMNO/BN is hoping for Elizabeth to remain defiant and not withdraw from her post. That would be a very good instrument for BN in the upcoming by-elections.

But, instead of getting a weapon, they have been given a bullet for Liz'es resignation provides a further embarassment for Barisan Nasional. The seat Bukit Lanjan is a Malay minority seat in which majority of the voters are urban non malay vters. Issues like this touches on their sensitivity as a whole. I pity the MCA or Gerakan candidate that they will put up against PKR.

Her offer to resign also shows that Elizabeth is a class politician in which she puts the interest of the collective above that of her own. That is the true mark of a true politician.

It's only sad that Malaysian politics have stoop this low. All the best to Elizabeth Wong in her future undertaking(s). May God be with you.

Tulang Besi

ps The right short-form for Elizabeth is Liz (as in Liz Taylor = Elizabeth Taylor). Why is everyone calling her Eli? Eli (pronounced Eelai) is a Jewish name. From what I see, Elizabeth Wong is anything but Jewish.

34 comments:

sfso@pulaijb said...

Ha,ha buat lawak ke apa ni...

Lepas ni standardlah kita akan mendengar komen2 dari pemimpin2 Pakatan Kencing Rakyat...

INI KERJA MUSUH POLITIK KITA.INI ADALAH SATU LAGI PERANGKAP POLITIK.ADUN KITA BERSIH,ADUN KITA BAIK,ADUN KITA SEMPURNA,ADUN KITA MACAM MALAIKAT.Kalau tidur pun pakai kain.Senang cerita semua yang baik ADUN kita.

Tapi bila ADUN kita melompat,maka otomatik ADUN kita jadi bangsat,dicop kaki rasuah,kena keji,kena caci...

Apalah nak jadi dgn politik kat Msia ni.Sudah2 lah PR..Kat mana korang kutip ADUN2 ni??

sfso@pulaijb said...

Ha,ha buat lawak ke apa ni...

Lepas ni standardlah kita akan mendengar komen2 dari pemimpin2 Pakatan Kencing Rakyat...

INI KERJA MUSUH POLITIK KITA.INI ADALAH SATU LAGI PERANGKAP POLITIK.ADUN KITA BERSIH,ADUN KITA BAIK,ADUN KITA SEMPURNA,ADUN KITA MACAM MALAIKAT.Kalau tidur pun pakai kain.Senang cerita semua yang baik ADUN kita.

Tapi bila ADUN kita melompat,maka otomatik ADUN kita jadi bangsat,dicop kaki rasuah,kena keji,kena caci...

Apalah nak jadi dgn politik kat Msia ni.Sudah2 lah PR..Kat mana korang kutip ADUN2 ni??

Anonymous said...

sfso@pulaijb,aku rasa ko ni macai UMNO agaknya utk buat suma cakap dan buat benda alah mcm ni. ko ni buta ke atau buat buat tak nampak?? ini dah tentu permainan UMNO utk rampas Selangor.klu ko nak tau,boss boss UMNO ko lg dashyat.bunuh org,rogol anak dara org,sexual harrasment dll tp dicover cerita cerita tu sebab polis pun anjing durang. si Najis lg penyangak besar dan pembunuh.org mcm ni ko nak lantik jd ketua?? aku pelik betul.semua benda benda aneh berlaku dlm masa terdekat ni.klu bukan UMNO tukang fitnah,kerja sapa lagi??

slyderrose said...

Most of the rakyat agree that Eli is a good and committed wakil rakyat. But for the sake of PKR reputation I would agreed that ELI should resign. Another by-election should not be a problem for PKR/ PR to win. Let this be a standard for all politicians. Let umno/ BN politician know that PR means business not like their politicians tainted with wrong doing corruptions still holding office.

adolf said...

Sfso...kau bodohlah.Tak reti nak baca apa yang Tukang Besi tulis ke kau buta huruf?Kau macam OKU BN lah...Orang Kurang Upaya...

Let the rakyat in Bkt Lanjan vote again if Liz really have to go.We will all support and vote for her again.

Let's show to the draconian BN Government what the rakyat wants!!! Let the BN eat their own bullet!!!

What's wrong with a single with such photoes ? Does she committed any crime for being snapped while she's asleep? Why must she resign?

Khir Toyo lagi bodoh! Dia mangsalah dan bukan penjenayah.Bodohnya ex-MB Selangor nie.Patutlah kena tendang oleh rakyat Selangor.

Selagi Malaysia mempunyai pemimpin-pemimpin yang bodoh macam nie...macam mana nak jadi negara maju?

Anonymous said...

I am very sad Eli has to leave. She is a good ADUN and I stay in Bandar Utama.

Very bad.

I hope she stays on in PKR and fight on in the upcoming PRU 13.

Better still, I hope she does not leave.

sfso@pulaijb said...

Selagi ada PR selagi tulah Msia ni akan lebih kelam kabut..Kalut lagi mengarut

kau tau tak berapa banyak belanja nak buat by-election.Ni tak kira membazir ke?Dah jadi wakil rakyat tu,jagalah tatasusila..Apa sebab dia bukan Islam,semua yang haram kira ok lah ke??

Korang bukan kesah pun kalau membazir.Aku pun suka kalau PR menang lagi sebab pemerintahan PR memang first class.Jadi pembangkang pun best jugak sebenarnya.Senang sikit nak kutuk bila MB bodoh Selangor buat statement2 merepek,cakap melalut-lalut...

Habislah nasib generasi akan datang di bawah PR..Nasib2

Anonymous said...

Adolf,aku setuju dgn ko.dia single.gambar di ambil dirmh dia.apa ke hal?? itu private lah dialah. yg org Be End takde maruah tu apasal durang tak cerita?? si Khir Toyo tu mmg Toyol pasal tu cakap merepek.cuba tgk waktu dia kena interview semalam.bercakap dagu didongak.nampak sungguh angkuh bukan main. ingat dia hebat tp dia lg penyangak besar.meluat betul aku tgk muka si Khir Toyol tu.

sfso@pulaijb said...

Adolf,terima kasihlah kerana mengutuk Orang Kurang Upaya...

Ciptaan Tuhan pun kau nak kutuk..Apa punya manusia kau ni..

kutuk akau sudahlah,janganlah babitkan OKU pulak.Ni budaya kau belajar kat mana?

Anonymous said...

Siapa kamu semua? Kalau YB Dato Seri Khir Toyo cakap kena resign mestilah resign dan jangan tanya tanya .Kita semua mesti ikut apa Tuan Toyo cakap, jangan biadap

Anonymous said...

Simply put .............

UMNO = UNTUK MONYET NO OTAK....

Understand....

Tulang Besi said...

sfso@pulaijb,

Kau ni tak sehat sebab kao ni dah lama sangat sokong UMNO.

Sebab tu otak kao bengap.

Takda sapa yang kata apa elizabeth buat tu betul.

Cuma, kita kena kagum dia sanggup mengambil tanggungjawab terhadap tindakan nya.

Benda ni UMNO tak pernah ada.

Anonymous said...

Tuan Toyol pasal tu semua pengikut pengikutnya perangai serupa toyol.wakakakakakakakak!!!

Anonymous said...

TB,

I think is a waste of time for you to entertain binatang sfso@pulaijb.

Anonymous said...

"PAS S'gor: Pemimpin perlu berakhlak baik
Jimadie Shah Othman | Feb 17, 09 8:19pm
Di tengah-tengah kehebohan isu penyebaran gambar bogel exco kerajaan negeri, Elizabeth Wong, PAS Selangor hari ini menekankan perlunya seorang pemimpin memiliki akhlak dan keperibadian yang baik sehingga boleh menjadi contoh dan ikutan kepada rakyat jelata".

Dalam satu kenyataan hari ini, PAS Selangor mengutuk penyebaran gambar bogel Elizabeth yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Bukit Lanjan serta mengalu-alukan siasatan polis terhadapnya
http://www.malaysiakini.com/news/98506

wokey..ni nak tanya..apa jenis law yg govern the universe,the rivers,the atoms,fire,stone,wind, the heavens..moral law ke?hukum hukum Allah is only about moral law only ke?lain lain power/principle tak de ke dlm Al Quran?Umm...?

"In Selangor, Hassan Ali has been promised the post of Menteri Besar if he can convince enough of his people to join him in crossing over. This is of course further to the millions he and his gang are going to receive. So far he has only two from PAS and another two or so from PKR who have agreed to join him. So he will need a couple more to finalise the plan.

"Rest assured it is all about power and money. Hassan Ali wanted to be the Menteri Besar of Selangor way back in 1999. The only problem is that in 1999 the opposition did not win Selangor. He still wants to be Menteri Besar. And if crossing over to Barisan Nasional with enough of his supporters to enable Barisan Nasional to form the new Selangor government is what it takes, then that is how he will do it as long as he can become Menteri Besar."

Ai..wats dis?group yg berbuih pasai moral sedang berkomplot utk tumbangkan kerajaan pakatan..hai say man..despite all the sembahyangs,all the knowledge of The Quran..hati puak puak ni gelap..nafsu kuat..nak pangkat,nak dui,nak jadi menteri besoq..kahkahkah..aah..human weakness..all the "kegianan" comes in so many shapes n forms..kahkahkah..dat's why The Prohet revealed..we must open up our hearts..so dat,pengetahuan,kebenaran change kita punya consciousness(mental,emotional,and yes even the physical..)

Anonymous said...

tb kata; "Her offer to resign is a big slap in the face of UMNO and BN. I believe strongly that UMNO/BN is hoping for Elizabeth to remain defiant and not withdraw from her post. That would be a very good instrument for BN in the upcoming by-elections."

ko ni tb baghal ke, bodoh ke atau terencat akal haa???

kan sitoyol tu siang2 lagi dah suruh Yg Berbogel Eli Wong MP Bkt.telanjang tu rsign!!!

apasal bengap sgt ko ni. Kalau kot ya pun ko nak tulis yg pro PR tu biarlah guna otak sikit.

ko ni memalukan org2 PAS aje. memang ko ni ngok betul lah. malu aku jadi org PAS.

org PAS yg tak bongok.

Tulang Besi said...



ko ni tb baghal ke, bodoh ke atau terencat akal haa???

kan sitoyol tu siang2 lagi dah suruh Yg Berbogel Eli Wong MP Bkt.telanjang tu rsign!!!

apasal bengap sgt ko ni. Kalau kot ya pun ko nak tulis yg pro PR tu biarlah guna otak sikit.


Tu la kau ni UMNO. Tak paham strategi, senang kena tipu dengan pimpinan UMNO korang tu.

Dia ckp suruh resign sebab dia nak burukkan imej si Liz ni. Bukan dia nak liz ni letak jawatan sgt.

Ni semua retorik, faham tak. Nampak sangat kao ni dah lama sangat dlm UMNO sebab tu kau senang kena tipu.

Tapi kalau Liz tak resign, dia lagi untung sebab ada isu.

Skrg ni bila dah letak jawatan, takda sapa boleh libatkan Pakatan Rakyat dengan apa yang dilakukan oleh elizabeth Wong ni.

Tulang Besi said...

wokey..ni nak tanya..apa jenis law yg govern the universe,the rivers,the atoms,fire,stone,wind, athe heavens..moral law ke?hukum hukum Allah is only about moral law only ke?lain lain power/principle tak de ke dlm Al Quran?Umm...?

Kalau ikut hukum Allah, benda ni dia panggil mengumpat.

Menyebarkan gambar ni jatuh kategori mengumpat.

Mengumpat tu haram la kan?

Anonymous said...

Jelas cik elizibeth ini mangsa orang durjana. Saya simpati dengan dia. Tetapi what do you expect. Being a chinese, single, andartu, bersekedudukan itu biasa saja. Masaalahnya ini kah orang-orang yang PAS banggakan dan dijadikan kawan untuk berdepan dengan musuh mereka iaitu BN yang diterajui oleh orang melayu islam.

Hai nampak nya sekapal lah ahli PAS bila mati besok!!!

Anonymous said...

Malaysia has certainly slipped to an All-time low, with the coup in Perak, and publishing private photos of individuals in compromising situations. After 51 years of BN rule, our newspapers have regressed and become tabloids, where illegal and unethical means are used to source for saucy gossips. People who still depends on MSM for news cannot differentiate what is right vs wrong anymore.

I said the same thing when DSAI was implicated, and I'll say it again: What consenting adults do behind closed doors is none of my bloody business. Or anyone else business. As long as they do not do it in public, in the office or in my home, it's their business. Who are we to judge them? Elected officials are supposed to draft legislations that benefit the Rakyat and others implement them to benefit the Rakyat. If they've done that, they're good reps. What they do after working hours are not my business, it's their personal and family affairs. If they cheat on their spouses, then it's up to the spouse to sort it with them. We should be able to diffentiate what's our (public)affair and what's their personal affair. As long as they don't dip their hands into the public funds, they're good reps.

Elizabeth Wong's case is a really unfortunate incident that every woman should be aware of. Never trust your lover or even husband to take any photos of your intimate time together. When things turn sour, they can bite you back.

I hope she will stay on as the ADUN as she is one of the few intelligent and hardworking reps who is there for the people. I hope the idiots who circulated her photos will be struck with lightning the next time they walk on the streets - those bastards!!!

donplayplay

p/s: Some people use the pet name Liz for Elizabeth, others use Eli or even Beth. It's just a preference. Nothing Jewish in them.

Anonymous said...

I know that you offer to resign from the exco post as well as state assemblywoman but please for the sake of your constituency people do think about your resignation.
The nude photo (I have not seen it) if any, was taken by a peeping tom or by one your secret admirer or or by your political opponent going all out to discredit you and if you are not strong enough to fight back and resign. Your opponent gain the upper hand.
I suggest that you and PR leaders go back to your constituency and hold meeting/ceramah with them whether they still support you as their YB.
Lastly, please do not resign.
Thank you

Anonymous said...

Maybe she should resign and stand for a by-election again.. fair and square.. if she manage to retain the seat and gain a bigger majority then UMNO (BN) has nothing else to say, it's the PEOPLE's Choice

danet7882

Anonymous said...

tb kata; "Tak paham strategi, senang kena tipu dengan pimpinan UMNO korang tu.Dia ckp suruh resign sebab dia nak burukkan imej si Liz ni. Bukan dia nak liz ni letak jawatan sgt.Ni semua retorik, faham tak. Nampak sangat kao ni dah lama sangat dlm UMNO sebab tu kau senang kena tipu.
Tapi kalau Liz tak resign, dia lagi untung sebab ada isu.Skrg ni bila dah letak jawatan, takda sapa boleh libatkan Pakatan Rakyat dengan apa yang dilakukan oleh elizabeth Wong ni."


strategi kepala hotak ko la tb. Ko ni memang bengap. Yg nak eli tak nak quit tu PKR sendiri lah ngok! kan si Anwar suruh Eli re-think to quit , dan si Kha..kha..kha..kha.. ..Khalid gagap tu pun dah suruh eli take leave aje.

ko ni memalukan umat aje.

Eli's decision to resign is the right thing to do. sebenarnya morality has nothing to do dgn one's ability to do one's job and making good decision.

but our society is not ready for such thing.

org yg personality baik macam Nik Aziz doesn't mean he will make a good leader and can make good decisions . but that's how it is now. our society still kolot especially org PAS mcm ko.

bila org kata ko bodoh ko marah, tapi nak buat cam na - dah memang bodoh!


Org PAS yg tak bongok

sfso@pulaijb said...

She can't even speak Malay..

Tapi heran yer,kat belakang pegang manila kad tu majoriti orang2 Melayu..

Apa Elizabeth ni takda kawan2 Cina dah ker??

Membazir duit rakyat bagilah kat PR..Buatlah by-election.PKR menang ke or MCA menang bukan aku kesah pun.

Aku sekarang nak hentam PAS jer sebab makin lama makin bodoh...

Tulang Besi said...


strategi kepala hotak ko la tb. Ko ni memang bengap. Yg nak eli tak nak quit tu PKR sendiri lah ngok! kan si Anwar suruh Eli re-think to quit , dan si Kha..kha..kha..kha.. ..Khalid gagap tu pun dah suruh eli take leave aje.

ko ni memalukan umat aje.


ha tu la contoh betapa ahli UMNO ni bengap dan senang kena tipu.

Bila parti dia suruh resign, maka UMNO tak boleh la nak exploit benda ni.

Paham tak ataupun kao ni kena balik sekolah tadika semula.

Tapi nak buat camana kalau kau pandai kao tak sokong UMNO.


Yang pentingnya sekarang UMNO dalam keadaan gelabah sebab kerusi Bukit Lanjan ni kerusi panas untuk UMNO dan bakal memalukan UMNO.

Itulah dia senjata yang paling ampuh.


Hahahahaha padan muka UMNO

Tulang Besi said...


Membazir duit rakyat bagilah kat PR..Buatlah by-election.PKR menang ke or MCA menang bukan aku kesah pun.

Aku sekarang nak hentam PAS jer sebab makin lama makin bodoh...


Korang takut by election sebab tu korang kata membazir duit.

HAhahahaha sah la korang ni pembohong.

Tulang Besi said...


org yg personality baik macam Nik Aziz doesn't mean he will make a good leader and can make good decisions . but that's how it is now. our society still kolot especially org PAS mcm ko.


Dia kalahkan UMNO 4 kali berturut-turut kan?

So he doesn't make good decisions?

Anonymous said...

PAS Selangor cakap pemimpin perlu berakhlak etc etc..tapi apa yg sedang dilakukan oleh sesetengah owang dri PAS Selangor (("berhijrah" ke camp lain) adalah jauh lebih "teruk" dari gambar gambar bogel Liz..mereka ni hipokrit!!..mereka ni loose nuts betrayers!!waitlah..all those potentials kataks,and dat barua anak haram Dr.Hassan Ali akan diterajangkan oleh rakyat..

Anonymous said...

Dulu sy dah ciakap,PAS(and also PKR,DAP) is making a very big by taking a Gandhian approach in handling all those barua musuhs dlm selimut..kena sepak mereka keluar!!..belajarlah siki dri Hezbollah..ini bukan normal political senario..Pakatan is confronting a very hostile oppponent..tak dak time utk berlembut,berdiplomatik..not now..identify all those who are r having secret talks with UMNO haprak..increase security and surveilance,and subtlely tell those kataks "WE R WATCHING U!!!!"

Anonymous said...

Salam Sdr. Tulang Besi & para ahli komentar.

Ana rasa kita jangan buang masa melayan orang macam sfo@pulaijb. Kalau kita nak berdebat atau berdiskusi mesti ada suatu pencapaian dipenghujungnya. Dan debat itu seharusnya dibentang dengan fakta dan ulasan bernas, disampaikan dengan tertib dan jujur.

kalau hanya sekadar retorik dengan tujuan untuk menyakitkan hati, jelas sekali debat itu sudah lari dari objektifnya. Oleh demikian, apa guna kita membuang masa dan tenaga?

Umat Islam dan kaum melayu khususnya akan rugi jika kita masih mempunyai daya fikiran sebegini. Tiada keuntungan malah lebih menjurus kepada kerugian. Ada di antara kita yang dah celik mata dan minda dan dapat membezakan antara yang hak dan yang bhatil.

Sememangnya kita akan selalu ditipu oleh iblis untuk melaga-lagakan sesama kita. Persoalannya - sampai bila kita nak ditipu?

Saya sarankan agar lebih baik kita berdiam dari dari mencetuskan perbalahan. Saya berdoa agar Sdr sfso@pulaijb dan seangkatan dengannya diberi taufiq dan hidayah dan selalu dilindungi Allah SWT

Wasalam.

Besi Berani

Tulang Besi said...

besi berani,

saya setuju

Anonymous said...

Why should Elizabeth resign? When a BN politician grabs waitress's arse and still smarting around unashamedly, why should she resign for invasion of her privacy?

When a BN politician was caught for close proximity twenty years ago somewhere in Negeri Sembilan, yet remain in cabinet to become a country leader , why should Elizabeth resign for invasion of her privacy?

Anonymous said...

It's a shame this otherwise intelligent article ends with a religious slur. While I'm fairly confident Ms Wong isn't Jewish, I'm confident that she would also defend a person's religious freedom - to be Muslim, Jew or atheist without fear of condemnation or attack.

Tulang Besi said...

Delete
Anonymous Anonymous said...

It's a shame this otherwise intelligent article ends with a religious slur. While I'm fairly confident Ms Wong isn't Jewish, I'm confident that she would also defend a person's religious freedom - to be Muslim, Jew or atheist without fear of condemnation or attack.


Dear anon,

U need to stop speed reading. Read the passage again.

it has no elements of religous slur at all.

it's merely stating a fact.

that ELI is a Jewish name and Elizabeth Wong is not Jewish.

What's so bad about that?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.