Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Saturday, March 14, 2009

Hanya 19% dari Kalangan Orang Melayu yang Masih Menyokong UMNO

Mengikut kajian Merdeka CEnter dgn kerjasama UIA, hanya 19% orang Melayu yang mahu UMNO terus memerintah Malaysia. Sipnosis kajian tersebut dapat dilihat dalam imej di bawah.



Ertinya, masaalah korupsi UMNO ini (yang dinyatakan sebagai masalah terbesar UMNO) sudah mulai membuat majoriti orang Melayu muak dengan UMNO.

Sudah tiba masanya parti lain, seperti PAS mengambil alih tampuk kepimpinan orang Melayu di Malaysia tercinta ini.

Bukannya pergi berjumpa UMNO dalam gelap dan cuba mengadakan pakatan sulit yang hanya akan membuat UMNO sembuh dari luka berdarah yang mereka hadapi sekarang ini.

Saya ada maklumat terbaru yang menyatakan bahawa UMNO akan sekali lagi menghidupkan agenda perpaduan melayu mereka yang akan melibatkan PAS. Tapi saya akan bagitau kemudian.

Nasihat saya kepada PAS, minta sangat PAS supaya jangan lagi berfikir menyelamatkan UMNO yang sudah hancur dan punah ini. Fikirlah untuk menjadi pemimpin orang Melayu pula.

26 comments:

yeop said...

Harap haji hadi baca kajian ini. Jangan dok dikir nak bergabung lagi. Kita dah kuat TG hadi.Kami kat bawah bertungkuslumus nak menangkan PR TG senang2 nak bergabung.

Anonymous said...

PAS mestilah jangan bergabung dengan UMNO sebab bukan saja melayu tak menyokong bahkan yang bukan melayu pun tak suka UMNO lagi kerana korupsi,kroni dan bermaharaja betul.Melayu patut diwakili oleh PAS sebab ia nya parti yang jujur dan iklas dan diterima baik oleh bukan melayu juga

BukanMelayu

Othman3748 said...

Saya juga tidak setuju pergabungan PAS dengan UMNO. Biarlah UMNO mengurus tadbir partinya yang kita tahu dengan jelas parti yang dipenuhi dan diketuai oleh golongan bangsawan serta yang menjadi Islam sebagai hiasan dinding rumah dan pelunak bila berbicara terkala tersepit. Nilai-nilai Islam akan terus dikukuhkan dalam bangsa Melayu sekiranya PAS mentadbir negara. Biarlah UMNO umpama Luncai Terjun Dengan Labu-Labunya.

Anonymous said...

Anonymous said: Amat setuju dengan komen yeop.Hj.Hadi jangan senang terpengaruh dengan 2-3 kawan dikelilingnya yang kerap memberi nasihat dan idea yang tidak dapat diterima olih kebanyakan ahli PAS.Muqabalah dah jadi sejarah.Jangan jadikan "Kerajaan Perpaduan" ganti muqabalah.Benar ahli-ahli mesti walaq kepada pemimpin tetapi pemimpin pula hendahlah walaq kepada perjuangan.Walaq membabi-buta membawa kemusnahan dan kehancuran.

sfso@pulaijb said...

BILA AKU CAKAP PR dan PAS ni pembelit dan kencing rakyat,korang tak percaya..Ambik bulat2 apa si Tulang Lembik ni cakap..

Inilah fakta2 nya;

Responden = 1031 0rang
MELAYU = 592
CINA = 319
INDIA = 120

Dari 1031 orang;

19% hope for UMNO to lead the country..Peratusan ini ternyata BUKAN DARI ORANG MELAYU SAHAJA..

19% adalah dari KETIGA-TIGA KAUM yang di yang disampel.
Dah tentulah peratusan dari kaum Cina dan India yang telah membawa turun peratusan tersebut kpd 19% kerana mereka memang anti UMNO..

Inilah yang dikatakan TULANG LEMBIK posting topik ikot suka mak bapak dia..Lihatlah tajuk postingnya
"Hanya 19% dari Kalangan Orang Melayu yang Masih Menyokong UMNO"....
Ternyata Tulang Lembik telah membuat fitnah dan menipu..(mungkin dah lumrah hidop)

Kesahihan peratusan juga boleh dipertikaikan kerana;

*SAIZ SAMPEL KECIL
*YG DISAMPEL TIDAK DIPASTIKAN MEMIHAK PARTI MANA(entah2 penyokong fanatik PR)

Tujuan laporan2 yang berunsur fitnah begini adalah semata-mata untuk menipu org2 kampung terutamanya orang Melayu kerana PAS terdesak untuk mencari undi orang Melayu yang nyata dah meluat dan muak dgn cara pemimpin PAS yang semakin bercelaru dan mengarut dan semakin tunduk kpd DAP..PAS sudah tiada jati diri..

Lagi satu,aku pun berharap PAS tak join UMNO..Lebih baik PAS join dgn DAP krn mereka memerlukan ramai machai dan dungu untuk disepak-sepak seperti bola

Kenyataan memang pahit tapi terimalah yang PAS sudah menjadi parti sampah sekarang...

Tulang Besi said...

sfso,

Kau belajar mana kata saiz sample dia kecil?

Kau sedar tak walaupun dia kecil, tapi dia random.

Kau tahu tak apa dia random.

Inilah dia UMNO, bengap tapi nak tunjuk pandai.

Takda pulak orang yang ahli dlm statistik yang kata Merdeka Center ni guna cara salah.

Yang ada hanyalah orang UMNO yang bengap mcm kao

hahahahaha

Anonymous said...

What happened to your post: Patutla Nazri Aziz ni Anti sangat dengan Sekolah Agama Rakyat. Tengokla perangai anak dia ...

Suddenly all posts and links went missing?? Did you take it down or was it taken down for you??

donplayplay

Panglima Perang Cyber said...

Merdeka Center lagi ? siapa tak kenal siapa Merdeka Center !!

Pro Anwar jugak...

Sudahlah...tak perlu lagi nak rosakkan usaha baik Hj Hadi untuk bersatu dengan Umno.

Hanya hati 'kotor' sahaja suka perpecahanan dan menganggap kafir harbi sebagai teman sejati.

fikirkan..

sfso@pulaijb said...

JAdi kau mengakulah kan yang posting kau ni MENIPU!!!

Anonymous said...

tualang besi enko block aje anjing UMNO SFSO tu lah! menyemak aje ! orang yang kurang bermutu dan bodoh lagi!Otaknya lemah! mesti orang melayu kan kan kan kan kan????

Anonymous said...

tulang besi enko block aje anjing UMNO SFSO tu lah! menyemak aje ! orang yang kurang bermutu dan bodoh lagi!Otaknya lemah! mesti orang melayu kan kan kan kan kan????

sfso@pulaijb said...

Anonymous,Tulang Besi labih mulia dari pengecut seperti kau..Dia percaya kpd kebebasan bersuara..Jangan nak paksa suma org untuk suka PAS atau PR..

Yaaa aku memang orang Melayu..Kenapa hina ke jadi orang Melayu??

mknace said...

hmmmm

megat said...

apa punya survey korang kutip.

merdeka center tu sampah! responden byk tu tak mewakili keseluruhan.

PAS tak bergabung UMNO pun takpa..memang pelacur politik memang jadi machai DAP & PKR.

hoii.. sedar la jadi pelacur sapa pun boleh pakai,janji sedap

Tulang Besi said...

megat,

Merdeka Center tu lebih mempunyai kredibiliti dari UMNO ataupun kau.

Stkt ni satu dunia dengar ckp dia, kecuali anuar zaini dgn UMNO la

Sebab apa? Semua UMNO ni sampah jadi sampah takkan dengar ckp org ada integriti mcm Merdeka Center

sfso@pulaijb said...

Apa2 pun tajuk posting kau ni menipu orang ramai...

Baik kau mengaku je Tulang Lembik...

Anonymous said...

Minggu lalu S/U Akhbar Tuan Guru Hj.Abd.Hadi Awang telah menerangkan akan Wawasan Kerajaan Perpaduan.Hari ini dalam Harakahdaily Tim.Presiden PAS pula memberi penjelasan perkara yang sama.Akhbar Siasah telah bertubi-tubi menyentuh hal ini hingga menemuramah Tengku Razaleigh Hamzah dalam TV PAS.Hebat betul perancangan mereka ini.Nasib baik Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Abd.Aziz Nik Man mengeluarkan kenyataan menolak sekeras-kerasnya akan idea Kerajaan Perpaduan ini dan menyarankan isu ini dibawa keMuktamar PAS bulan Jun ini.Muktamar yang lalu diIpoh telah menolak isu muqabalah dan sekarang Muktamar PAS bulan Jun nak bincang pula Kerajaan Perpaduan.Bilakah agaknya gulungan yang cintkan UMNO dalam PAS ni nak insaf dan berhenti.Walllahualam.

sfso@pulaijb said...

Berapa PAS bayar kau untuk membuat posting palsu ni Tulang Lembik??

Sila bersumpah yang kau buka cybertrooper di sini...

Aku pun harap PAS tak jadi dgn UMNO kerana PAS lebih layak duduk di bawah DAP dan PKR..

Senang sikit nak buat demo,nak kena cucuk hidung..Senang sikit kan

Anonymous said...

on unity government -

1. ide dilontar oleh tg razaleigh pada oktober 2008.
2. hj hadi mencadangkannya semula pada 27 februari 2008 sebagai menjawab soalan daripada editor siasah zulikifli sulong.
3. zulkifli sulong temuramah tengku razaleigh di parlimen, rujuk berita tvpas, khamis 12 mac 2009.
4. dalam temubvual nasaruddin mat isa dengan harakahdaily, dia sebut unity government ini sebagai inisiatif hj hadi.
5. di para 3 di atas, tg razaleigh sendiri mengaku dia yang memulakan ide unity government.
6. editor siasah, zulkifli sulong adalah merupakan orang yang sangat suka kepada ide unity government ini, bermula dengan dia mengemukakan soalan yang memang sudah dirancang kepada hj hadi pada 27 februari lalu. ini bukan satu tuduhan tetapi analisa dari penulisannya di dalam malaysian insider - jangan salah tafsir pandangan hadi. dua perkara yang cuba dibelitkan oleh zulkifli sulong dalam artikel tersebut (1) cadangan unity government tak sma dengan cadangan muzakarah pas-umno. zulkifli ingat dia boleh goreng pembaca dengan sesuka hatinya ke? muzakarah dikatanya 'cadangan muzakarah', ada akai ke?
(2) kalau bn menang prk p059 bukit gantang, nizar kena serah perak kepada umno. logik ke satu kerusi parlimen diperjudikan dengan sebuah kerajaan negeri? bos
zulkifli sulong ialah mustafa ali.
baca in between the lines apa zulkifli tulis, baca apa nasaruddin mat isa kata. dari apa yang berlaku nampak sangat ide unity government ni tak pernah dibincang oleh kepimpinan pas, sama dengan muzakarah pas-umno dulu. kalau dibincang, tentu pandangan nik aziz tidak terlontarkan. zulkifli is so persistent pursing the unity government issue, after himself 'initiating' the subject. i smell rats... from the same 'clique' who started the muzakarah?

Allah knows best

Anonymous said...

Banyak sudah perkara terbuku dihati telah di lepaskan, subjek yang melemaskan telah diluahkan. Harapan kita semoga pihak yang terbabit membaca nya dan membuat pembetulan diri, kalau tak boleh juga, diam itu lebih baik dari berbicara yang membawa lebih kerosakan kepada perjuangan ikhlas jemaah.

Zaki said...

Saudara Tulang Besi & sfso@pulajib,

Sila rujuk mukasurat 44 laporan kajian Merdeka Centre.

http://www.merdekafile.org//download/UMNO%20Elections%20Perceptions%20Survey.pdf

Angka 19% memang merujuk respond daripada responden Melayu SAHAJA (n=592).

Namun, tajuk posting saudara Tulang Besi juga agak kurang tepat ("Hanya 19% dari Kalangan Orang Melayu yang Masih Menyokong UMNO"). Jika dirujuk muka surat yang sama, soalan yang dikemukakan kepada responden adalah soalan umum ("As a Malaysian, what is your hope for UMNO?" / "Sebagai rakyat Malaysia, apakah harapan anda pada UMNO?"), bukan soalan spesifik seperti "Adakah UMNO masih layak memimpin negara?" / "Should UMNO continue leading the country?"

Maka, daripada jawapan umum yang diterima, walaupun angka 19% itu tidak tinggi, ia merupakan jawapan yang mempunyai frekuensi tertinggi. Oleh itu, saya lebih berpendapat bahawa sokongan orang Melayu kepada UMNO masih agak kuat. Cuma mungkin tidak sekuat dulu dan ramai pula yang mula bersikap kritikal terhadap UMNO.

Allahu'alam.

Tulang Besi said...

Zaki,

Kau ni betul ke? Reti ke baca dokumen tu?

Ms 44 menceritakan kajian menurut jantina, bukan bangsa.

Kau kena balik baca dokumen tu balik la.

Zaki said...

Saudara Tulang Besi yang dihormati,

Saya telah merujuk sekali lagi pada dokumen tesebut. Saya rasa saya tidak salah.

Dalam m/s 44 ada 3 kolum merujuk kepada peratusan 'total', 'male' & 'female'.

Laporan daripada m/s 29 dan seterusnya merujuk kepada "Malay Voters' Opinion". Pada setiap m/s bermula daripada m/s 31, heading (top right of every page) mengingatkan pembaca laporan seterusnya hanya merujuk kepada respond daripada responden Melayu sahaja (Malay voters only n = 592).

Pada m/s 32, diberikan pecahan jantina responden: Male = 49% (yakni 290 daripada 592 responden), Female = 51% (302 daripada 592).

Maka, jika kita kembali pada laporan m/s 44, bagi respond baris pertama "Continue lead the country", kolum pertama 19% bererti 19% daripada 592 (jumlah responden Melayu keseluruhan), kolum kedua 16% daripada 290 responden lelaki, dan kolum ketiga 21% daripada 302 responden wanita.

Allahu'alam. Sekiranya saya masih salah, harap dapat diterangkan dimana salahnya.

Tulang Besi said...

zaki,

kau faham ke benda yang ditulis dlm report tu.

19% tu berdasarkan kepada kesemua responden Melayu.

Ertinya, kalau ada 100 responden melayu, hanya 19 orang je yang kata diorang nak UMNO terus memerintah Malaysia.

Ertinya, kalau kita ambik keseluruhan respondent (1034), bererti tahap sokongan bagi UMNO adalah di bawah 10%.

Zaki said...

Saudara Tulang Besi,

I am baffled really on why you need to sound condescending in your replies to me. If only you care to read carefully my previous comments, I'm sure you can appreciate what I was trying to say.

Anyways, just to let you know, I've managed to get in touch with Ibrahim Suffian, Director of the Merdeka Centre to seek for clarifications. I've written about this in my blog.

Ma'as salam.

Tulang Besi said...

Dear Zaki,

The 19% among Malays includes samples that covers both voters who are not eligible to vote, voters who are not coming out to vote and voters who will come out to vote.

If we take only one segment, voters who are coming out to vote, then the level of support will be higher, estimate around 30%.

That is why i think the figure 19% makes sense.

Unless, the study only takes sample from voters who are likely to come out to vote, then i agree the figures may be low.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.