Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, March 25, 2009

Najib is Set to Continue Dr. Mahathir’s Iron Fist Policy

Najib was never a leader. He shuns competition and he he always expects everything to be served to him on a silver platter. I mean, what can u expect from someone who has been raised with a silver spoon fed into his mouth.

At least, Dr. Mahathir was tested several times and won. But, Dr. Mahathir prefers the iron fist tactics to maintain his hegemony. Najib, on the other hand, needs to invoke and iron fist because without it, his reign will not last more than one term.

Which Segmet of the Soceity Will Support Najib Now?

His image is already tainted with corruption and abuse. That alone shuns the secular elements among the Malays and Non-Malays. His personal life is laced with images rejected by all Islamists in Malaysia. So, Najib can say goodbye to the Islamist section of the society. It is hard for any Islamists to justify their support for Najib.

Then, there is the Malay Nationalist, which is about the last bastion of Najib’s support. Other than them, there is hardly anyone who had the appetite to support Najib Tun Razak as the next Prime Minister of Malaysia.

Also, there are those among our society who calls themselves as businessmen. They are corrupted and they will give allegiance to anyone who will ensure them contracts and projects. This segment of the society Najib will try to woo as much as possible. That is the reason for his RM60bill stimulus package.

Back to our original topic, Najib now relies on iron fist policy of Dr. Mahathir to give a mirage of legitimacy on his rule. He knows, he is the least qualified for the position, but by applying iron fist tactics, he hopes to silence all credible opposition against his rule.

For instance, he is aware that the public despises his illegal and immoral act of toppling the Perak Pakatan government. So, his next move is to stop circulation of Harakah, Suara Keadilan etc for about 3 months with hope that the kampong people will not have access to information and thus kampung people will stop questioning Najib’s legitimacy.

Problem with Najib Applying this Particular Tactic

Dr. Mahathir was lucky. When he applied iron fist, he was on the back of an South East Asian economic resurgence. So, majority of the population does not mind their rights being trampled just as long as their pockets are full.

But Najib is taking the country’s helm at a point where the world’s economy is facing a gloom outlook on the back of the catastrophic financial meltdown. Even in the West, things are not as optimistic as it looks and it will take years before the Western economy recovers from the financial meltdown.

So, Malaysia will also suffer the same fate. We already know how Najib trying to introduce a stimulus package that sounded like a RM76 billion package, but turned out that the government only spends RM15 billion.

In other words, Malaysia is running short of cash to spend, while the country’s economy is not getting anywhere to being better. Jobs are lost everyday, factories are closing down every month and people who use to thrive on high commodity prices are now suffering as cost to operate their plantations are going up while their revenue are nose diving.

To tell u the truth, the high price of Oil Palm and Rubber was the saving grace for UMNO is states like Negeri Sembilan and Pahang. If rubber and palm oil prices are they are right now back in March 2008, Negeri Sembilan would have fallen to Pakatan Rakyat with relative ease.

In other words, the high price of rubber and palm oil saved Barisan Nasional in Negeri Sembilan.

So, all of Najib’s iron fist initiative requires a “popular push” which Najib doesn’t seem to have up his sleeve.

Plus, the inherent problem of corruption in the system will hamper any effort towards revitalizing the economy or at least prevents the good feeling effects among the electorates.

Corruption is something that Najib will never be able to curb because as of now Najib will require acts of corruption to maintain his base of support.

So, the mass will not get that good feeling effect required for his iron fist initiative to be effective

What Should Pakatan Do?

I think Pakatan should:

a. Get closer to the people, especially in states they control
b. Continue on their offensive stance. Never waiver even a little bit
c. Capitalize on the inner break between the UMNO ranks
d. Go ahead with the Sept 16 plans even though it’s been some time.
e. Clean all electoral rolls from unknown voters.
f. Create and pump-up existing alternative media

And many more. But the ones I listed above are the main ones that requires attention.

Tulang Besi

16 comments:

Alias Mohd Yusof said...

Media Harakah dan Suara Keadilan yang mencerminkan saluran suara rakyat telah disekat. Ini bertentangan dengan amalan dan semangat demokrasi, yang memberi kebebasan bersuara dan memberi pendapat.

Pilihan kita tidak ada lain selain menggerakkan secara besar-besaran media alternatif seperti internet untuk menyampaikan suara rakyat.

Anonymous said...

If Najib is appointed as the PM by the king, PR can moot a vote of no confidance in him. That must be attempted, and try not to get any MP suspended from now on. Calling him a murderer will not do!

Anonymous said...

Apa kuarngnya PR apabila menyekat Utusan dan NST??

Sama ajelah dua-dua PR dan BN.Dua-dua takut kat kebebasan bersuara.Kena sekat pun ramai yang alih ke alam cyber untuk baca Harakah dan Suara Keadilan..

Lagipun ada beribu cerita,laman web,blog dan paper lain yang anti kerajaan kan.Gilah cari

Pilihlah yang mana suka..

Lagi satu,kata paper untuk ahli sahaja,tapi kenapa Harakah and suara Keadilan boleh jual merata-rata dan pada sesiapa sahaja..

Kenapa ya.Dan kenapa Roket tak kena gam??

Sekadar beri pandangan

Jed Yoong said...

i like ur new font. ;)

Tulang Besi said...

Thanks Jed yoong,

A friend of mine corrected my font system.

It's not my idea actually but it's a good change

kijang said...

Anonymous 5:20PM,

Utusan as daily one twisted the statement, Harakah & Suara Keadilan speculating things. Which one more evil? Classical case..wanita cantik tak boleh kerja back to early 90's.Kan ada saman menyaman jika berita fitnah.

Anonymous said...

Good One. Hope the Malays realise that this Bugis Pirates should be sent home to where they belong. Its no longer 15th century melaka where the Malabar muslims like mahathir and Bugis like Tun Razak can play wayang kulit with their lives.

Anonymous said...

Pak Lah admitted making the mistake of allowing freedom of speech and it is right for Najib to put it to a stop.

Malaysian of all races are not ready for such freedom and you can see now that we are far divided.

Let the whole world condemned us as long as we can live in harmony like it was 10 to 20 years ago.

Anonymous said...

Najib tak layak jd PM.tangan penuh dng rasuah,bunuh dan God knows what. Utusan,STAR,Berita Harian suma penuh dgn fitnah dan propaganda kerajaan.lebih teruk dari Harakah dan Suara Keadilan.Utusan,STAR,Berita tiap tiap hari buruk burukan PR.apa pun kebaikkan yg PR buat durang tak pernah highlight.asyik yg buruk je tp klu klu setan2 BN yg buat benda benda tak elok,takde pula keluar kat news.Mmg media kita barua kerajaan BN

Anonymous said...

Kau orang semua nasib baik duduk kat Malaysia. Kalau kat Singapura, dengan apa yang di tulis didalam Harakah dan Berita Keadilan, dah tentu tinggal sehelai sepinggang shareholder nya, masuk penjara dah tentu...

Di Thailand pulak, kalau hina Raja nya, garenti masuk penjara, tapi di Malaysia, Karpal the king kong kata, 'aku tak takut'...

Memanglah PAS dan Keadilan tidak sedar beruntung nya mereka....

Jolok lah lagi. Ingat, kami orang melayu tidak akan LUPA!!

Anonymous said...

" Anonymous said...

Good One. Hope the Malays realise that this Bugis Pirates should be sent home to where they belong. Its no longer 15th century melaka where the Malabar muslims like mahathir and Bugis like Tun Razak can play wayang kulit with their lives.

March 26, 2009 11:06 AM
"


Ini statement seorang yang bersifat racist to the core... bugis ke tak, semua tu dari rumpun melayu.. dan tak semua bugis tu lanun bodoh..

Anonymous said...

Masalahnya sultan kat thailand tak mcm sultan kita.cuba ko pergi chk facts ko dulu.apa pula Harakah dan Keadilan untung?? dari segi mana untungnya?? media propaganda kerajaan BN tulis yg cantik cantik dan indah indah utk bodohkan rakyat.ekonomi meleset pun kata Malaysia tak ada kesan.kepala hotak atuk dia takde kesan.susah dgn manusia yg in denial ni.

Anonymous said...

Anak setiausaha najib ambil a-level di kolej mara seremban, tak lulus. Si bapak terus call najib mintak tolong, maka najib terus call mara suruh lepaskan budak ni dengan kawan2 dia pergi UK.

Anak si setiausaha dan rakan-rakannye ni pulak makan minum tidur berak sama-2 dengan 2-3 orang perempuan melayu sama uni dengan aku. Bila sampai UK masing2 dah takde harga diri langsung. Nak bukti? Bersepah gambar aku ada.

Kat situ saja dah tengok betapa busuknya si Najis dan kroninye.

Baru-baru ni anak buah si Najis ditaja tiket melancong balik malaysia dari uk semata-mata untuk pergi mesyuarat umno. Mana datang duit tu kalau bukan dari poket rakyat.

Sememangnya Umno ni dah tak ada yang relevan lagi kecuali bagi si Najis dan kroni-kroninye.

Anonymous said...

Korang nie memang taksub parti. Yg mudahnya BN tak patut ban harakah. Dan pakatan tak patut ban,boikot nst,utusan. Biar pembaca yg tentukan. Yg korang pula,bila parti korang ban,boikot tak ape. Bila parti lain buat, korang melenting. Memang dasar taksub. Bawa la ke kubur.
- non partisan.

Ahmad said...

Salam,

Sememangnya semua orang tahu mengenai keburukan najib. Tetapi, semua cerita cerita yang dibangkitkan tidak disertakan dengan bukti yang kukuh. Cerita yang tidak mempunyai bukti yang kukuh hanya boleh dianggap teaori sahaja. Dalam mana mana agama sekali pun, segala tuduhan hendak lah disertakan dengan bukti. Sama juga kes dengan DSAI, hingga sekarang kes beliau tidak dapat diselesaikan di mahkamah, kenapa? Tidak cukup bukti. Selagi tidak cukup bukti, mahkamah atau sesiapa hanya boleh membuat andaian. Lagi 1 contoh mudah, kes rasuah Datuk Ramli Yusuf Ketua Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial. Sehingga sekarang masih tidak dapat selesai kerana tiada bukti yang beliau melakukan rasuah. Tidak salah untuk mendengar dan mempercayai cerita cerita. Tetapi biar lah cerita itu sahih dan lengkap dengan bukti agar tidak mengundang dosa di kemudian hari. Tepuk dada tanya selera..

mut said...

Alahai,

Media massa dengan organ parti pun tak dapat lihat perbezaan? Media ni saluran maklumat terbuka, organ parti ni hanya untuk ahli. APa yang jadi kat Malaysia ni media dah orang tak percaya. Jadi orang nak tau cerita/perspektif yang cuba disorokkan oleh BN, maka orang carilah Suara Keadilan dan Harakah. Tipu bodoh ala BN/UMNO ni dah tak laku dah....

Apa susah-susah? UMNO ada Utusan dengan NST, MCA ada Star, MIC ada Tamil Neesan, kan itu pun penuh dengan fitnah? Itu media massa, bukan lagi organ parti. Itu belum masuk laporan berat sebelah media elektronik yang lagi berat sebelah! Cuba tengok RTM, TV3 dan Bernama...

Sekarang amacam, KDN bagi PR satu permit akhbar sama macam BN punya kita tengok siapa yang rakyat percaya? Siapa yang dianggap penipu? NST tu pun dah hidup segan mati tak mahu....

Dulu UMNO kata tak patut jual Suara Keadilan dan Harakah kepada bukan ahli, kalau camtu dia kata nak jual jugak buletin UMNO kepada public. Jual la, siapa yang larang? Jangan kena keluar duit beli sendiri pasal nak tipu rakyat habis dijual udah le. Tu menipu diri sendiri namanya.

Ha ha ha ! Kalo nak cover Najib pun tengok-tengoklah dulu....

Kan Najib bertanggungjawab atas komisyen EUR 114 juta yang dibayar dalam pembelian kapal selam tu? Ni jawaban dalam parlimen beb, janganlah buta perut takdak akai sangat ! Dalam Parlimen pun BN tak boleh cover, ni pecacai mna pulak nak tudung bangkai gajah?

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2006/12/7/parliament/16247857&sec=parliament

Ni laporan dalam the Star.

http://promahathir.blogspot.com/2006/12/abdul-razak-baginda-case-raised-in.html

Ni laporan dalam hansard...

http://www.parlimen.gov.my/hindex/pdf/DR-05052008.pdf

di muka 41.....

Korang bacalah sendiri terutama Hansard ... benda tu memang komisyen!

Gua tak pilih-pilih sumber la, baca sendiri! Boleh tanya diri sendiri betul ker tidak, betul ke tindakan kerajaan bila dah tau ada ketirisan..... semua kerajaan buat ialah "cover line".... UMNO betul! Rakyat ramai2 yang rugi!

Kalau adat UMNO, dia akan cari jalan halalkan komsiyen yang haram ni. Walhal kerajaan boleh savekan duit tu! Baca jugak dalam Hansard tu cerita pembelian Sukhoi (kisah curi duit komisyen). Buat carian terhadap Adib Adam dan kompeni dia di Labuan yang dibuat laporan polis oleh partner dia. Memang takder honour among thieves. Ada laporan polis pulak oleh patner dia Mohd Zainuri.

Ni belum masuk cerita kapal PSCI Naval Dockyard yang dah telan berbillion duit, kapal tak siap2. Siap bina pun itu ini bermasalah dan tak dukup peralatan! Duit siap lebih bayar dan denda lewat dilupuskan ! Hebat betul kontrektor UMNO ni!

Semua ni kes besar yang tak pernah mendapat media coverage yang sepatutnya. Sebabnya? Cover line la !!! Nanti miss syoruuu..... !!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.