Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Wednesday, May 20, 2009

Laporan "Muqabalah" Husam Musa dengan Pimpinan2 BN/UMNO

Galak sungguh saya mendapat sisipan dan komen dari beberapa orang berkenaan "muqabalah" yang dilakukan oleh Husam Musa dgn beberapa pimpinan BN dan UMNO. Mereka berkata apa salahnya Ustaz Nasa berjumpa UMNO kalau Husam pun boleh.

Saya menjawab kalau diambil dua biji durian, tidak semestinya dua durian itu sama. Ada durian daun ada pula durian tembaga.

Husam Musa berjumpa dengan keizinan Dewan Harian PAS Pusat dan Presiden dengan AGENDA YANG JELAS yakni meminta DUN Perak dibubarkan.

Perjumpaan yang dilakukan sebelum ini dilakukan dalam rahsia dan agenda perjumpaan juga rahsia dan sampai sekarang tiada laporan berkenaan inti perjumpaan tersebut. Di bawah adalah laporan berkenaan dengan perjumpaan dengan pimpinan2 BN/UMNO yang dilaporkan oleh Husam Musa di dalam blognya.Pembubaran DUN Perak Kian Hampir


Saya telah menemui Tengku Razaleigh Hamzah, Dr Chua Soi Lek dan Tan Sri Abu Talib awal minggu ini, seperti dipersetujui Presiden dan Dewan Harian PAS Pusat. Perjumpaan seterusnya adalah bersama seorang pimpinan Gerakan.

Dr. Chua telah menjelaskan sebahagian inti perbincangan kami dalam blognya.

Apa yang saya dapat tangkap ialah, dari segi prinsip, semua ketiga pimpinan yang saya temui, bersetuju, DUN Perak harus dibubarkan.

Dr. Chua memberikan saranan, pembubaran dilakukan melalui undi percaya di DUN terlebih dahulu, baik oleh BN atau PR, selepas siapa diputuskan menang sebagai MB yang sah pada 21 Mei ini. Itu adalah pandangan beliau. Tetapi akhirnya, pembubaran adalah perkara pasti yang perlu dilakukan oleh kedua-dua pihak, jika ingin dilihat bermaruah.

Dr. Chua berjanji membangkitkan isu ini dalam mesyuarat Majlis Tertinggi BN malam selepas perjumpaan kami, Isnin lepas. Saya difahamkan Dr. Chua benar-benar membangkitkannya dan pada keseluruhannya, parti komponen yang lain menuju pandangan pembubaran sebagai jalan survival politiik BN di Semenanjung. JIka tidak, penolakan terhadap BN akan berlaku di seluruh Semenanjung.

Pembubaran DUN Perak juga akan mengimbangkan langkah BN tidak meletakkan calon di Penanti. BN tidak gentar. Buktinya, BN bertindak berani membubarkan DUN Perak sedikit masa lagi dan BN berani menghadapi pilihanraya di Perak dan dengan itu, tidak menyertai Penanti adalah atas sebab prinsip semata-mata.

Jika maklumat saya ini hendak dijadikan kenyataan, langkah pertama ialah Mahkamah Rayuan perlu membuat keputusan yang menyebelahi Zambry, Khamis ini. BN sangat memerlukan keputusan itu untuk BN akan dilihat bertindak menasihati Sultan untuk pembubaran itu dan bukan PR. Mereka juga mempunyai kelebihan sebagai care taker government sepanjang tempoh kempen.

Saya membuat tekaan, Khamis ini, Mahkamah Rayuan akan menyebelahi Zambry. Ini hanya tekaan saya. Untuk membolehkan tekaan saya selanjutnya menjadi kenyataan.

Pengunduran dari Penati hendaklah juga dibaca sebagai satu strategi membuat kejutan reverse iatu pilihanraya mengejut di Perak.

Terima kasih pada semua pimpinan BN yang membawa versi berbeza dalam pandangan politik mereka.

PR, pada pendapat saya, bersedia dengan pilihan ini kerana krisis Perak perlukan penyelesaian segera dan muktamad. Jika tidak, satu lagi institusi yang sebelumnya dilihat terhormat iaitu Istana, juga akan menghadapi kepudaran kepercayaan rakyat sama seperti hampir keseluruhan institusi di negara ini.

Bersedia!
Share on whatsapp

28 comments:

 1. Saya juga meneka Mahkamah Rayuan akan menyebelahi Zambry.Mahkamah Rayuan adalah benteng terakhir UMNO didalam apa saja hal yg melibatkan perundangan.Itu sebab hakim hakim yang dilantik adalah hakim hakim ygn jelas pro BN..

  ReplyDelete
 2. Biasalah TB, orang yang gila nak berpeluk-peluk dengan UMNO akan cuba jadikan perkara ini sebagai senjata mereka.

  Pergi mampus fraksi UMNO dalam PAS!

  ReplyDelete
 3. ko tak paham...ust nasa jumpa atas arahan dan restu majlis syura...ko apa tahu...jangan asyik nak buat tuduhan bodoh je...terimalah hakikat yang husam tuh bukan majlis syura dan tak layak jadi syura...

  Wan Jai

  ReplyDelete
 4. ko tak paham...ust nasa jumpa atas arahan dan restu majlis syura...ko apa tahu...jangan asyik nak buat tuduhan bodoh je...terimalah hakikat yang husam tuh bukan majlis syura dan tak layak jadi syura....

  Mustafa Ali dgn Hasan Ali pun bukan Ahli Majlis Syura.

  Apasal dia pergi jumpa?

  BOleh tolong jawab.

  ReplyDelete
 5. abis khalid samad dengan dato'KJ pegi jumpa tuh under arahan sape?? maknanya semua yang jumpa tuh adalah arahan dan dalam pengetahuan pimpinan..yang pelikkanya ko je duk sebok jaja ust nasa pergi jumpa diluar pengetahuan pimpinan..jangan macam tuh syeikh...jangan seleweng fakta bro..

  Wan Jai

  ReplyDelete
 6. ko tak paham...ust nasa jumpa atas arahan dan restu majlis syura...ko apa tahu...jangan asyik nak buat tuduhan bodoh je...terimalah hakikat yang husam tuh bukan majlis syura dan tak layak jadi syura....

  Mustafa Ali dgn Hasan Ali pun bukan Ahli Majlis Syura.

  Apasal dia pergi jumpa?

  BOleh tolong jawab.

  May 20, 2009 11:49 AM
  Delete
  Anonymous Anonymous said...

  abis khalid samad dengan dato'KJ pegi jumpa tuh under arahan sape?? maknanya semua yang jumpa tuh adalah arahan dan dalam pengetahuan pimpinan..yang pelikkanya ko je duk sebok jaja ust nasa pergi jumpa diluear pengetahuan pimpinan..jangan macam tuh syeikh...jangan seleweng fakta bro..

  Wan Jai
  .

  Errr Dato KJ? Dia pegi jumpa siapa?
  Khalid Samad diberitahu bahawa PAS dah komitted untuk tubuh kerajaan BA di Selangor. Jadi, pergi jumpa untuk dengar je.

  ReplyDelete
 7. so maknanya khalid samad pergi jumpa jugak laa ye?? ok kalau macam tuh sape yang bagi dia jumpa?? soal pergi jumpa untuk dengar itu bukan isu..soalnya khalid tetap jumpa..so samala dengan ust nasa..ust nasa timb pres laa bro..khalid samad ajk pusat pun x..kesimpulannya semua yang berjumpa tuh dalam pengetahuan pimpinan samada melalui dewan harian pusat atau majlis syura ulama'

  Wan Jai

  ReplyDelete
 8. Anonymous said...

  so maknanya khalid samad pergi jumpa jugak laa ye?? ok kalau macam tuh sape yang bagi dia jumpa?? soal pergi jumpa untuk dengar itu bukan isu..soalnya khalid tetap jumpa..so samala dengan ust nasa..ust nasa timb pres laa bro..khalid samad ajk pusat pun x..kesimpulannya semua yang berjumpa tuh dalam pengetahuan pimpinan samada melalui dewan harian pusat atau majlis syura ulama'
  .

  Bukan Khalid Samad dah terang benda ni ke?

  DAn Khalid sendiri ingat perjumpaan ni AJK PAS Pusat dah tau.

  Sebab tu dia pergi. Dan dia ingatkan sekali je jumpa.

  ReplyDelete
 9. Kesian Wan Jai. Senang diperbodohkan dan ditipu oleh golongan tertentu.

  ReplyDelete
 10. Hassan Ali perasan sultan nak dia jadi MB. Padahal semua perangkap. Manaada sultan nak sokong PR. Dema dapat duit dari UMNO tuh.

  ReplyDelete
 11. Hangpa semua ni karut la..

  Apa hal nak suruh BN nasihat Sultan BUBARkan DUN?

  Yang duk mengelabah tak tentu pasai ni adalah Melayu2 satu tapak tangan lima jari yang perasan diri.

  Sedar2 lah PAS oooiii. GONE KES, TUTUP BUKU SEHARUSNYA MULAI DULU LAGI.

  6/50 Aduh kalo buat tempoyak, jual TAK LAKU... takcukup durian!!
  Buat gulai tempoyak TAKKAN menjadi!

  Bota

  ReplyDelete
 12. AHLI PAS SUMOR HIDUP ALOR STARMay 20, 2009 at 1:23 PM

  ALAHAI ,JADI LAH AHLI YANG FAHAM,WALAU PUN KITA NI AHLI PAS KITA NI TETAP PARTI POLITIK.HUSAM BERJUMPA DENGAN NASHA BERJUMPA DUA BENDA BERBEZA.NASHA N GANG PERGI JUMPA UMNO BERKIRA KIRA APA AKAN PAS DAPAT KALAU PAS PAKAT NGAN UMNO.INI FAKTA YANG JELAS.LAGI PULA MEREKA2 YANG PERGI BERJUMPA NI SEMBUNYI2,LEPAS TU ORANG DAPAT TAHU,MEREKA MASEH MENAFIKAN SEHINGGALAH DS ABDULLAH BADWI MENDEDAHKAN MEMANG ADA BERJUMPA DENGAN PAS,LEPAS TU BARU TIMBUL MAJLIS SYURA DAH ENDOS,FAHAM KER?HUSAM PULA PERGI JUMPA ORANG MCA DAN UMNO BAWA HUJAH KENAPA PERLUNYA DUN PERAK DIBUBARKAN.INI FAKTA.DAN BILA LEPAS HUSAM JUMPA, MCA TUDUH MENUDUH SESAMA DIA,UMNO BENGANG SAMA DIA.MCM NI LAH PEMIMPIN BERJAYA MENGKUCAR KACIRKAN GERAKAN LAWAN,INI TIDAK LEPAS NASHA N GANG JUMPA UMNO TUDUM MENUDUH BERLAKU SESAMA KITA,SIAPA YANG BIJAK ANTARA HUSAM DENGAN NASYA?PAS PERLUKAN PEMIMPIN SEPERTI HUSAM YANG MEMANG PAKAR DALAM STRATAGIES,SEBAB TU UMNO MACAMANA PUN TAK KAN MAU ORANG MACAM HUSAM JADI PEMIMPIN PAS.SEBAB TU LAH TIMBUL BERBAGAI FITNAH YANG DI LEMPARKAN KEPADA HUSAM.SEKIRANYA BELIAU TIDAK DI PILIH UNTUK MEMIMPIN PARTI KITA UNTUK KALI NI SAMA LAH DENGAN HIKAYAT HANG NADIM AKAN BERULANG DI ABAD MODEN INI.

  ReplyDelete
 13. Kalau seseorang itu tinggi ilmu agamanya tetapi kurang karisma dan oratornya, sesuailah duk di organisasi pasif spt PUM atau majlis fatwa kebangsaan, bagi je yang agresif dan strategis duk dalam organisasi siasah yang bersifat "anything possible in politics".

  ReplyDelete
 14. utan aji ,perlisMay 20, 2009 at 2:06 PM

  Salam!
  Bulan mei ini adalah antara bulan yang mempunyai sejarah hebat dalam sejarah ISLAM.Dan bulan depan june juga adalah penting bagi Parti Islam Semalaysia, kerana muktamar akan di adakan diShah Alam.Muktamar tahun ini akan ada pemilihan Parti.Sekarang heboh samada ulama atau profesional untuk di jadikan timb pres.Mengenai bulamn mei yang di sebut mempunyai sejarah yang hebat ialah bilamana kejayaan Sultan Mohd Al Fateh berjaya membuka konstantinopal,pintu masuk ke eropah waktu itu.Sebelomnya berpuluh2 pemimpin Islam telah cuba untuk menawan nya semua gagal kerana kurang nya setratagies.Mohd al Fateh bukan lah seorang ulama seperti sebelomnya tetapi adalah seorang Islam yang taat dan pakar dalam kepimpinan dan mempunyai perancangan yang hebat mengatur stratagies peperangan dan dia di bantu para ulama yang hebat di waktu itu.Sebab itu dalam memilih pimpinan Parti tak perlulah kita mengikut sentimen ianya seorang ulama atau tidak,yang penting boleh buat kerja atau tidak.Kalu ulama sekali pun tapi tidak berapa mahir dalam percaturan politik ,ini akan membawa kepada kelamahan Pas itu sendiri di mata masyarakat. Saya amat bersetuju dengan pendapat ahli Pas sumor hidup dari Alor Star,pemimpin mesti bijak mengkucar kacir gerakan lawan.

  ReplyDelete
 15. TB

  Good explanation dalam blog Bakaq.

  Yang salah tetap salah, yang betul tetap betul.

  Mengenai muqabalah Husam, beberapa perkara;

  1. Perjumpaan Husam bukanlah bertujuan untuk mendapat kuasa, terutama nya bagi diri dia.

  2. Perjumpaan itu bermaksud untuk mencari sokongan pemimpin UMNO untuk memenuhi apa yang PR mahukan - kembalikan kuasa pada rakyat untuk membubarkan DUN.

  3. Perjumpaan Husam itu diadakan secara terbuka, bukan saja kepada sesama ahli PAS tetapi masyarakat umum nya. Sudah lah terbuka, hasil dan laporan sudah dikemukakan oleh Husam mengenai perjumpaan itu.

  4. Kesimpulannya, tujuan nak sama kan Husam=Nasarudin=Hasan Ali adalah jauh tersasar.

  5. Ini adalah kerana walaupun berjaya mana pun Husam, beliau tak akan dapat apa-apa, beliau buat secara terbuka semua orang tahu, laporan perjumpaan itu sudah pun diberikan.

  Jadi fikir-fikir kan lah wahai ahli PAS siapa yang kamu nak pilih sebagai pemimpin

  ReplyDelete
 16. Misi Fraksi UMNO Dalam PAS gagal!

  ReplyDelete
 17. Ada beberapa perkara dan fakta yang jelas membezakan muqabalah Nasa dengan Muqabalah Husam. Antaranya :

  1) Husam sblm nak bermuqabalah, dia dah umu kat satu dunia dengan siapa dia nak brmuqabalah dan tujuan apa muqabalah tersebut. Sedangkan Nasa and the gang langsyng tak bgtau, even kepada Ahli Dewan Harian PAS. Sebab tu Dato Mahfuz Omar tampil dua kali membuat penafian adanya rundingan sulit PAS UMNO.

  2) Husam selepas drpd muqabalah, terus dedahkan muqabalahnya siap dengan laporan apa yang dibincangkannya. Dia tak berahsia, bahkan telus. Nasa, TGHH and the gang pulak, berterusan menafikan, hinggalah bila Pak Lah mendedahkan, barulah kelam kabut keluar sttemnt mengakui akan wujudnya prtemuan PAS-UMNO.

  So, xyahlah nak perli2 atau hentam Husam. Jelas sekali begitu berlainan situasi dan suasana yang melatari kedua2 muqabalah tersebut. Ahli PAS bijak menilai. Takyahlah nak terus brselindugn di sebalik majlis Syura etc. Kami semua dah tahu.

  PEMERHATI
  JALAN RAJA LAUT

  ReplyDelete
 18. Penjilat-penjilat Umno umpama orang lemas yang tangkap ranting di air.

  Dulu, terdedah kerja cabul dalam gelap dgn Umno, mereka kata Anwar pun jumpa MP2 BN. Anwar jumpa MP BN nak ajak masuk Pakatan rakyat. Kamu main dgn Umno dlm gelap nak ajak Pak Lah, Najib, Toyo masuk PAS ke?

  Sekarang mereka tangkap satu lagi ranting. Kunun Anwar dan Husam muqabalah dgn Umno. Org tu nak selesai kes Perak. Kamu yg main dgn Umno dlm gelap mengapa biarkan kes Perak tak selesai hingga hampir punah negeri itu?

  Kamu bisik cumbu apa dlm gelap? Mengorat jawatan? Hubbud dunia!

  ReplyDelete
 19. piiiirah Husam Musa yang munafik
  Dulu ko pegi jumpa Ku Li senyap2 pastu siap offer Ku LI jadi PM boleh plak????
  Apasal ko tak laporkan pertemuan tu kat public...apasal ko bagitau kat Ust Hadi sorang ja???

  ReplyDelete
 20. inilah idea-idea politik yg kita mahukan, menimbulkan susana berbeza dan keretakan dikalangan musuh kita BN,,bukanya dengan menghidupkan mereka dengan memberikan slogan MELAYU BERSATU..

  bertemu untuk memecah kan musuh adalah tindakan tepat, bukanya bertemu untuk bergabung dengan musuh..

  ReplyDelete
 21. inilah idea-idea politik yg kita mahukan, menimbulkan susana berbeza dan keretakan dikalangan musuh kita BN,,bukanya dengan menghidupkan mereka dengan memberikan slogan MELAYU BERSATU..

  bertemu untuk memecah kan musuh adalah tindakan tepat, bukanya bertemu untuk bergabung dengan musuh..

  ReplyDelete
 22. korang semua ni banyak makan belacan lah.. bising je post comment byk2 dlm blog ni.. baik pegi padang main bola ke, pegi menoreh getah ke, tak pon pegi cuci jamban.. lagi banyak pekdah.. Sehat badan dan mencerdaskan minda.. ini dok keroje post comment je.. hahahahaha...

  ReplyDelete
 23. by abu.
  Satu persoalan di sini. Tekaan peribadi Husam adalah tidak perlu kerana beliau berjumpa meraka itu adalah bukan dalam kapasiti individu. Justeru tiada guna beliau mencanangkan ramalan tersebut hasil daripada perbincangan. Mungkin kita boleh kesampingkan perkataan ini "Tengok, ramalan ku tepat" sekiranya tekaan itu tidak tersasar. Tidak juga dijadikan ini sebagai merit untuk sesuatu atau segalanya. Perjuangan Islam tidak di hitung dengan memerintah, tetapi sejauh mana erti PERJUANGAN itu dipegang dan direalisasikan.

  Abu.

  ReplyDelete
 24. Anonymous said...

  piiiirah Husam Musa yang munafik
  Dulu ko pegi jumpa Ku Li senyap2 pastu siap offer Ku LI jadi PM boleh plak????
  Apasal ko tak laporkan pertemuan tu kat public...apasal ko bagitau kat Ust Hadi sorang ja???

  jika benar dakwaan anda, tg presiden telah berkongsi maklumat tersebut dengan mereka yang perlu tahu. jika anda salah seorang daripada mereka, maka anda telah mengkhianati keprcayaan tg presiden. sebaliknya, jika anda dapat maklumat tersebut daripada seorang yang "boleh dipercayai", maka sumber anda adalah salah seorang yang menerima kepercayaan tg presiden. dia sudah tentu dari kalangan saf kepimpinan. jika inilah keadaannya, dia telah mengkhianati kepercayaan tersebut. anda, selaku penerima maklumat "rahsia" ini sepatutnya tidak mendedahkannya. apa yang anda perlu persoalkan ialah sumber anda telah mengkhianati kepercayaan tg presiden.

  ReplyDelete
 25. atau anda cuba membayangkan bahawa tg presiden tidak boleh menyimpan "rahsia"?

  ReplyDelete
 26. siap menuduh orang munafik. yang tak boleh menyimpan "rahsia" dari presiden itu apa pula?

  ReplyDelete
 27. siapa?

  hussin abdaziz

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.