Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Saturday, May 30, 2009

Surat Terbuka Alex Ong Kepada M. Sayuti Omar

Di bawah adalah surat terbuka dari Alex Ong, seorang bukan Islam, kepada Mohammad Sayuti Omar seorang penulis yang skrg ini kerap menyerang Husam di atas isu2 yang kecil dan tidak berfaedah. Saya akan dedah kenapa M. Sayuti ni marah sgt dgn Ezam dalam artikel saya lain kali. Tapi sebabnya macam sebab Ezam jugak.


http://disc.yourwebapps.com/discussion.cgi?disc=29561;article=721471



Open Letter to En Sayuti bin Omar
Thu May 28, 2009 12:35pm
218.208.37.254

An Open Letter to En Sayuti bin Omar
By Alex Ong - Migrant Care - Laman M@RHAEN

--------------------------------------------------------------------------------








Dear En. Sayuti bin Omar,

Greeting to you in the name of Might Allah. I wish you well and continue to be blessed by Allah’s provident and good health.

I found deep interests in your blog article about three Abduls, “Abdul Wahab, Abdul Wahib, Abdul Wahub”

It is a very entertaining piece of article despite of poor in-depth research and misleading information about YB Dato’ Husam Musa’s international relation experiences.

I believe your memory is fresh to remember the Malaysia-Indonesia diplomatic tension in late February, 2005 that we met with YB Dato’ Husam and lunch at a Muslim Restaurant in Sogo Building in Jalan Tuanku Abdul Rahman, Kuala Lumpur?

It was the time; I seek advice from YB Dato Husam on ways to resolve the diplomatic tension caused by Indonesian Migrant Workers caught in the Damansara Damai with more than 90 days without salary and food while facing the force displacement by MK land Berhad Site Manager?

It was also the time that Indonesian President summons, its Manpower Minister, Drs. Fahmi Idris to hire 90 lawyers to suit Malaysia government for failing to penalize Malaysian employers who failed to update the Indonesian workers’ permit and failure to pay the salaries to the 384,000 who face mass deportation.

It was the flare of soft diplomacy that Dato’ Husam that Migrant Care settle the hungry stomach of 90 workers first before we persuade them to talk them out of massive Media exposures and finding solutions for their claimed within the Malaysia legal process.

It was this simple effective wisdom that hungry workers begin to talk and gave up hunger strikes provoked by another NGO group. The workers agreed to return to Indonesia and the International Media reduces the exposure then diplomatic tension ceased.

This is soft diplomacy action that removes the severe diplomatic tension without having to go to the formal ASEAN Secretariat.

Can En. Sayuti recognized this as an international Relation skill exposure to resolve the diplomatic tension conflicts?

En. Sayuti’s perception of International relation is only confined to shaking hands with foreign leaders in the international convention without solving any problems?

Pardon me for saying that you are very shallow minded in the matter of international relation you wrote!

Perhaps En. Sayuti can still remember about Ms. Umi who was facing death sentence in Guangzhou for trafficking drugs? It was again the soft diplomacy of YB Dato Husam that saves the girl from firing squad. Though still serving the sentence, the effort to get her free is still on.

Protecting the interest Malaysia Citizen abroad is number one mission of Malaysia Embassy abroad; I believe En. Sayuti again has a terrible misconception of partying and banqueting are the jobs of Malaysian Diplomats.

YB Dato’ Husam had also pioneering a few incidents of saving the run -away Malaysian girl from Lombok which Malaysian Embassy failed to do. Migrant Care had successfully brought home Siti Nor Azereen and Nurul Wahida whom had been in the missing person police records.

Other than that, Kelantan also has to give YB Dato Husam for attracting the Henan Mining investment company to Kelantan while promoting China investment at Beijing by inviting the Beijing Enterprise Development Corporation to Initiate the Trade fairs in Kota Bharu!

Over the years, I found YB Dato’ Husam soft Diplomatic skills in resolving conflicts has been very effective. His Islamic wisdom is even more admissible in defusing the high tension in the Malaysia- Indonesia conflicts.

En. Sayuti, you are wrong about YB Dato’ Husam in your own perception as much as your understanding about International relation.

Yours Sincerely


Alex Ong
Malaysia Country Director
Migrant CARE
Perhimpunan Indonesia untuk Buruh Migran Berdaulat
(Member of Migrant Forum in Asia and International NGO
Platform on Migrant Workers' Convention)

Jl. Pulo Asem I C No 15 RT 015 RW 001 Jati,
Jakarta Timur 13220 Indonesia
Telp/Fax: +62 21 4752803
E-mail: alexmigrantcare@gmail.com
migrantcare@nusa.or.id
Website: www.buruhmigranberdaulat.blogspot.com

17 comments:

Anonymous said...

Pucuk pimpinan PAS (dan Keadilan) dah pergi Kelang baca report PKFZ ke? (Appendix report tu hanya di dedahkan selama dua minggu je.) Orang-orang DAP dah pi. Inilah scandal rasuah terbesar setakat ni. Kang nak tanya soalan dalam parlimen tak tau fakta. Buat malu je.

"As the appendices are voluminous, they will only be made available for public viewing during office hours on Port Klang Authority at Jalan Pelabuhan, 42005 Port Klang for 2 weeks till 10th June, 2009"

Anonymous said...

MSO kononnya mengkritik pemimpin PAS yg dia x suka..kononya semacam menganggap kritikan nya seumpama kualiti Mahathir..sedangkan tarafnya tidak lebih dan tidak kurang seperti Mat Kotak Ezam..MSO dr segi pandangan saya adalah seorang blogger tua dan jumud..dan kurang penelitian dalam membuat menulis sesuatu posting..umpama artikel kutukan nya terhadap Hu Pang Chaw..bolh dikatakan begitu kebudakkan dan setaraf penulisan budak sekolah rendah kepada kawan dalam kelasnya..

Orang Baru said...

MSO tu ke? Si tua licik macam belut yang perasan tulisan dia paling bagus kat Malaysia.

Tatabahasa terabur, ejaan lintang pukang, layak jadi balaci Abe Jak sahajalah.

Teruskan mendedah kejahatan musang licik ini wahai TB.

tok_gajah said...

Hasrat DAP berkuasa sepenuh nya untuk memerintah akhirnya tercapai juga. Walaupun hanya sebuah negeri, iaitu P Pinang. Cita2 mereka ini termakbul dengan pertolongan PAS dan PKR. Sangat besar nilai jasa budi PAS dan PKR ini terhadap negara kerana telah menyerahkan P Pinang kepada DAP.

Ah Beng Crosby said...

Tok gajah, yang PAS pimpin Perak dengan PKR dan DAP bukti kerjasama PR. Kerajaan PR kat Pulau Pinang menjalankan tugas yang amat baik, kalu tak percaya, tanyalah rakyat PP, atau lagi baik, tunggu PRU yang akan datang.

Anonymous said...

tok gajah masih hidup dalam zaman purba. Zaman sekarang, rakyat M'sia tidak begitu peduli sangat dengan perkauman.

Perkauman ini telah digunakan 51 tahun oleh UMNO untuk pecah bahagi unity rakyat supaya UMNO lebih senang memerintah. Benci lebih senang di tanam di hati dari saling perfahaman & toleransi.

Siapa peduli sama ada kucing hitam atau kucing putih yang tangkap tikus. Yang penting itu, tikus di tangkap.

Kita sudah 51 tahun merdeka. Raykat sudah matang. Tidak senang untuk tipu & ugut rakyat lagi. 51 tahun, kalau usia manusia, sudah jadi datuk, sudah matang, bijak & boleh analisis situasi.

Kami mahu satu negara yang maju, dimana semua rakyat boleh menafaat dan hidup dalam harmoni, sebagai satu keluarga yang besar. Kami mahu satu kerajaan yang adil & tidak menindas, tidak ugut, tidak merompak wang rakyat & tidak pecah bahagi harmoni semua kaum di M'sia.

Anonymous said...

Alex Ong bukan penjilat Husam,tak macam MSO "hamba"Fraksi UMNO dalam PAS.Alex Ong menceritakan "performance" Husam dibidang politik antara bangsa.Memang betul kata Alex Ong,MSO tak tahu dan amat cetek ilmu dibidang hubungan antara bangsa.Mana MSO tahu "international relation" taraf dia setakat meniaga kambing saja.Itu pun tak berjaya kerana cuba nak tipu Husam.MSO "pen for hire" ni tak serik-serik kena saman Husam.Manusia macam nilah yang dipelihara dan diternak fraksi UMNO dalam PAS.

Daniel Lim said...

Tok Gajah,
apa salahnya untuk DAP kuasa sepenuh Pulau Pinang, asalkan mereka usaha untuk kebaikan semua ANAK MALAYSIA tak kira kaum?
Saya lebih rela nampak PKR, DAP dan PAS kuasai SEPENUHNYA beberapa kerajaan negeri masing-masing dan berusaha memerintah dengan adil tak kira kaum dan agama, berbanding dengan satu negeri yang diperintah secara power sharing yang diamalkan oleh BN tetapi sebenarnya hanya jaga kebaikan orang dia sendiri.
Fikiran kamu memang cetek sangat.

Anonymous said...

Tok Gajah,

Yang anda sebut-sebut tu memang jadi "wirid" UMNO.Percayalah! Slogan UMNO tentang "pembangunan dan "Ketuanan Melayu" sudah tak laku dan dianggap tak relevan lagi - sudah ketinggalan zaman.UMNO berjaya hanya jika ada perpecahan kaum dinegara ni -UMNO parti Melayu,MCA parti Cina dan MIC parti kaum India. Rakyat sudah menolak kaedah perpecahan ni - kaedah yang sudah lapok dan basi.PM baru anda pun dah faham itu sebab dia utarakan "One Malaysia".Hanya pencacai-pencacai macam anda saja masih kolot dan menyanyikan lagu-lagu lama yang piring hitamnya dah berkulat,retak dan rosak.

Abd Razak said...

Tok gajah ni bangang...masa bn perintah PP bukan gerakan ke yg berkuasa?apa yg umno buat?bila dh kalah baru le gelabah..berlakon koyak gambar tsu koon le..semua propaganda utk membangkitkan smgt perkauman..sekurang2nya Guan Eng ada menjaga kebajikan org Islam dan melayu kt PP..gerakan ada x?Bahlol punya tok gajah..selagi ko dok mengadap kitab utusan malaysia dan tv3 selagi tu le ko akan berada di tahap org purba...malahan lg teruk dr org purba...

Anonymous said...

seorang calon timbalan akan berkempen di batu gajah malan ini. jom pi ramai2...

http://msomelayu.blogspot.com/2009/05/apakah-makna-dan-ertinya-semua-ini-jam.html

Anonymous said...

laaa...Alex Ong tu kan kerja ngan Husam dan di bayar gaji oleh Husam.
biasala tulis mcm tu nak bodek boss.
dia tulis mcm tu pun Husam dah bagi bonus extra...hahahaha.

Anonymous said...

.....rasuah dan politik wang

Tulang Besi said...

Anonymous said...

laaa...Alex Ong tu kan kerja ngan Husam dan di bayar gaji oleh Husam.
biasala tulis mcm tu nak bodek boss.
dia tulis mcm tu pun Husam dah bagi bonus extra...hahahaha.
.

Kerja dgn Husam? Kerja mcmana?

Nama dia ada kat dalam senarai pekerja kerajaan negeri Kelantan ke?

Anonymous said...

tulang besi, bodoh lah kalau ambik pekerja kerajaan untuk kempen politik sendiri. Mcm contoh kalau hang kata ust nasa kerja utk umno. Nama dia ada dalam senarai ahli umno ke? Walaupun itu mmg tak betul

Anonymous said...

Nama dia ada dalam list Rahsia Agen UMNO. Tak percaya tanya PM dan Task Force 2010.

Anonymous said...

hahahaha...fitnah drp laknatullah yang menarik...
mcm2 direka...agen rahsia la...Task Force 2010 la...
rekalah lagi...hanya Tulang Babi dan yg mengidam nak masuk neraka saja yang pecaya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.