Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Thursday, July 16, 2009

SU Exco Bunuh Diri di PEjabat SPRM...ataupun Tidak?

Hairan saya. Seorang pembantu exco yang akan berkahwin esok "membunuh diri" beliau hanya selepas berjumpa dengan SPRM untuk disoalsiasat. Hanya soal-siasat dan bukannya beliau telah dijtuhkan hukuman oleh mahkamah.

Mendian Teo Bon Hock telah dijumpai mati di Pejabat SPRM di Shah Alam hari ini. Diberitakan beliau telah berada di pejabat SPRM sepanjang malam semalam (16/07/09). Mengapa beliau membunuh diri sehari sebelum beliau berkahwin?

Exco yang beliau berkerja dengan, YB Ean Yong Hian Wah, adalah anak orang kaya. Beliau tidak memerlukan korupsi untuk hidup mewah kerana beliau memang sudah kaya.

Kalau ada yang didapati bersalah ia adalah boss beliau dan bukan beliau. Seperti kata boss beliau:

"He looked calm. Before he went to the MACC office, (lawyer M) Manoharan and myself talked to him about how to answer the questions.

"If there was any problems, I should be the one (to face action). I don't see any reason for him to commit suicide," he said."


Ada kemungkinankah bahawa beliau telah "dibuang" dari bumbung bangunan setelah beliau tidak mahu "bekerjasama"?

Khir Toyo SPRM Tak Siasat Pula
Jelas SPRM barua UMNO. Dalam persidangan DUN baru-baru ini terdapat banyak pendedahan penyelewangan exco2 dan pimpinan UMNO. Namun yang mereka siasat hanyalah exco2 DAP dan PKR? Mengapa?

Tidak lain dan tidak bukan, SPRM adalah barua UMNO bertujuan mengacau pentadbiran kerajaan2 Pakatan Rakyat.

Kita masih ingat bahaimana Dato Husam MUsa telah disiasat oleh BPR/SPRM dengan begitu teruk atas laporan rasuah dari Nozula MAt Diah. BPR hanya berjumpa satu bil air yang berjumlah RM200 yang belum dibayar untuk 6 bulan. Dan BPR mahu mendakwa Husam Musa kerana tidak membayar bil RM200 selama 6 bulan.

Begitulah betapa BPR/SPRM telah MELACURKAN diri mereka kepada UMNO. Kita tahu bahawa anak kepada Pengerusi SPRM telah didakwa membawa porno kanak2 di Adelaide. (Baca di sini)

Jadi, mungkin isu ini digunakan untuk memastikan SPRM melacurkan diri mereka kepada UMNO dan Najib Tun Razak.

Minta Kerajaan Siasat Kerajaan?

Si Nazri Tan Sri Aziz mahu semua orang tutup mulut sehingga kematian ini disiasat. Soalnya, siapa yang layak menyiasat SPRM?

Kita mahu polis ( sebuah badan kerajaan) menyiasat SPRM (sebuah badan kerajaan yang lain). Kita macam menyuruh perompak menyiasat perompak yang lain? Adakah terjamin kebenaran dan keadilan dengan cara itu?

Nazri ingat semua orang bodoh. Saya tak sangka sehingga ke tahap ini UMNO sanggup lakukan demi politik kotor mereka. Saya secara pribadi tidak percaya yang mendian Teo membunuh diri kerana tiada sebab yang konkrit untuk beliau membunuh diri.

Ada komen dari salah seorang pembaca:

"Anonymous said...

SPRM = Saya Pun Rasuah Mahh

MACC = Malaysian Agency of Cow and Car"






55 comments:

Anonymous said...

Rakyat Malaysia hidup dalam suatu sistem pemerintahan yang teruk dan bercelaru.Alasan:

(1) Mahkamah dah jadi cawangan UMNO
(2) PDRM (polis) juga dah jadi
cawangan UMNO.
(3) SPRM juga jadi cawangan UMNO.
(4) Immigresen dan Hospital pun
jadi cawangan UMNO.
(5) Terbaharu,Tentra pun dah masuk
UMNO diManik Urai.

Dalam keadaan begini,siapa nak siasat siapa.Ambil sahaja kes Khir Toyo. Takkan SPRM atau Polis nak siasat Khir Toyo sebab kedua-duanya cawangan UMNO.Kalau Khir Toyo dihadapkan kemahkamah,sudah pasti "no kes" sebab mahkamah pun cawangan UMNO.
No body is above the law.Siapa kata? Razak Baginda dah pergi makan angin diEngland.Annuar Ibrahim yang sepatutnya dihadapkan kemahkamah syariaah dihadapkan kemahkamah sivil.Siapa yang menentukan? Cawangan UMNO.Keadaan begitu teruk dan bercelaru hingga diWilayah Persekutuan(walau pun UMNO menang hanya 1 kerusi)untuk menentukan Pengerusi Mesjid,JAWI perlu bertanya dulu kepada UMNO.

Inilah realiti kehidupan dinegara ini yang telah diperintah olih BN selama lebih dari 50 tahun.Teruuuuk.

Anonymous said...

Jadi orang miskin saja yang rasuah?
Jadi yg kaya gila dah tak rasuah.
Kamu ni nak bodohkan siapa?

Dan jgn nak memandai fitnah SPRM yg bunuh.
Nampak sgt kamu ni tak fikir panjang.
(SPRM laku pembunuhan di kandang sendiri? )
Lepas ni kau jgn cakap pasal Islam.

Penulisan kamu ni terlalu jelas menunjuk kebodohan diri sendiri. Dah lah tak ada bukti- fitnah ni

taubat la....
Sekarang kalau nak kelentong pun kena pandai.

Kalau tak reti , kan dah kantoi

Rozana said...

Hello 2nd anon,
TB just speculated to draw possible motive, not yet accused.

Anonymous said...

I also want to speculatelah.
I speculate his own people kill him to prevent evidence from being brought forward.

Anonymous said...

anon,
Gajah di depan mata tak nampak.Sebahagian besar pemimpin UMNO rumah mereka besar macam Istana, Dari mana mereka dapat duit, sedangkan ada dikalangan mereeka tu baru setahun dua saja masuk umno.Jangan jadi butalah brother, celikkan mata tu.

Anonymous said...

Salam.

Kita tidak tahu masalah mendiang.

Mungkin. Mendiang buntu. Mendiang malu. Mendiang ada masalah peribadi. Sebarang kemungkinan ada.

Jadi. Tak usahlah buat andaian. Lebih2 lagi membuat tuduhan melulu.

Terima kasih.

Shamsul said...

If you guys follow RPK blog, you can get a clearer picture of how Beng Hock died. He probably accidentally fell over while the MACC officer was holding him our of the window in an attempt to only threaten him to cooperate. That explain how his pant has been ripped off (which shows someone is holding on to it when that tragedy occurs). Whatever it is, we must make sure those responsible for it will be brought up to justice and the procedure of interrogating suspect need to be change (possibly by allowing the suspect lawyer to be by their side throughout the questioning).

Anonymous said...

The EVIL father of a man caught with child porno in Kangarooland is definitely EVIL.

Anonymous said...

Hoi orang UMNO, Rasuah dalam kelompok kamu tak nampak kah?
Memang kamu semua buta hati dan otak dengkal. Terimalah habuan di akhirat.

Anonymous said...

Berapa jam orang MACC di benarkan menyoal secara terus menerus?

Yang hairan nya PR memerentah Selangor tak sampai sepenggal, MACC dah nampak salah dan di siasat. BN memerentah berpuloh tahun dia tak nampak satu kesalahan pun. Sehingga bukti bukti yang tertonggok pun dia tak nampak.Dayusnya mereka yang bertugas di MACC ni.

Anonymous said...

MACC, janganlah berat sebelah. Mengesyaki PR sahaja dan langsung tak mengesyaki BN. Rakyat bukan nya buta.

Anonymous said...

I dont understand big building in MACC tak ada CCTV?
I also dont understandlah ..interogate tu boleh sampai keesokan hari , sampai pukul 3.30am? Police pun sampai pukul 6pm?
I dont understand, sesorang itu prefer bermalam kat kerusi kat MACC?
Dari gambar , boleh dilihat ia pasti jatuh atas impact kat punggung kerana pendarahan, jadi kalau bunuh diri takanlah ia macam nak balance the fall.

Apasal banyak sangat mysterious death kat M'sia. Dari kematian Kugan, ke Indian Drama actress, Perempuan hamil dari negara Mongo ??

LimauBALI

Anonymous said...

Yg saya pasti, kesemua Ahli Pakatan Rakyat Selangor disiasat MACC ini pasti angkara Khir Toyol.

limauBALI

Anonymous said...

Apa nak takut kan kalau tak buat salah..org yg buat salah sahaja akan merasakan diri nya takut..

jgn lah kita buat andaian..kalau kita ada lesen memandu yg sah..depan road block pun kita kan lalu..tapi kalau tak ada lesen atau lesen mati ke..jauh lagi kita dah buat u-turn kan..

jadi fikirkan lah sendiri..buat apalah SPRM nak tolak kwn nie..sedangkan kwn ni adalah saksi yg amat bergunakan..

People said...

SPRM adalah barua BN!

SPRM kena 100% bertanggungjawab terhadap kematian mendiang Mr Teo Beng Hock!

Rakyat kena bangkit dan menbantah terhadap kezaliman dan kekejaman!

Anonymous said...

It is so easy to put an accusation to MACC or police or anyone else. But remember in Singapore a few years ago, apolitician hang himself in his own house while under investigation by CPIB. Unluckily this the late fell at MACC place . If he fell at KFC, do we blame Colonel sanders?

Anonymous said...

It is so easy to put an accusation to MACC or police or anyone else. But remember in Singapore a few years ago, apolitician hang himself in his own house while under investigation by CPIB. Unluckily this the late fell at MACC place . If he fell at KFC, do we blame Colonel sanders?

mangchikla said...

MACC = Malaysian Agency of Cow and Cow-dung"

Anonymous said...

Tidak mungkin boleh dapat kebenaran atas kematian saudara Teo beng Hock. Jangan buang masa cuba dapat kebenaran.

Lihat saja kes DSAI, kes Mongolia, kes Submarine, kes Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), dan kes lain lain. Mana ada kebenaran?

Kalau sistem negara ini tidak diganti, rakyat tidak mungkin boleh dapat kebenaran.

aziz said...

Lain kali utk sesiapa yg tidak percaya lagi pada polis, mahkamah, SPRM dan lain2 lagi...kalau kena rrompak atau dan segala pi report pada pakatan rakyat..diaorg lebih ariff dalm segala bidang...senang cerita...kalau mereka berkuasa nanti mungkin mereka akan outsource polis dll pada negara lain kut...:)

Anonymous said...

aku lebih pecaya SPRM daripada cina DAP.
sebab SPRM kebanyakannya adalah orang Islam yg tau dosa besar bunuh orang.
manakala cina DAP adalah kafir laknat yang terlibat dalam aktiviti kongsi gelap...bunuh orang itu adalah budaya hidup mereka.

tak mustahil mamat ni mati sebab dicampak keluar oleh geng-geng kongsi gelap sebab nak tutup bahan bukti dan saksi.

kalau SPRM nak bunuh dia...tak lojik sebab tak ada motif.

nur mohd nidzam said...

To all you anons I wonder would you be saying the same things had it been someone dear to you.How come so many deaths in authorities custody in Malaysia?you must be really stupid not to be able to see that there is something really wrong in this case.come on bros just for once fight for the truth,fight for justice.It is people like you who are keeping this evil regime in power,shame on you.

j said...

Anon July 17, 2009 1:04 PM


screw you racist. this is life and death here. if you can't say something better, shut your big mouth and go sembahyang more to menebus dosa.

MACC tak bunuh? siapa bunuh mongolian gal? siapa bunuh kugan? siapa bunuh yang kat lokap?

siapa yang frame Anwar?

semua pegawai polis yang islam tahu dosa ambil rasuah, tetapi ambil rasuah pun. MACC tahu salah, akan buat juga.

jangan nak pertikaikan orang islam tak buat salah? ini dikatakan denial syndrome.

kamu ada dosa? ada goncang? ada tonton filem porn? ada pergi screw gadis yang lain selain daripada bini? pernah buak seks sebelum kahwin?

semua orang tak kira agama, memang dosa. sekurang kurangnya PR tak pergi bunuh, guna c4 untuk bunuh, tidak ambil commission submarine. siapa yang disiasat rasuah , Khairy dan Ali Rustam? ada kena disoal siasat oleh MACC?

to all Anonymous who:
orang yang defend UMNO lebih teruk daripada orang tak muslim (even though you call us khafir), tahu salah tetap nak cover UMNO juga. Ini ajaran islam? ini nahi mungkar?
Ajaran Islam urge orang buat betul bukan buat salah.

j said...

screw those anonymous who just defend for UMNO kerana wang dan kuasa. you ingat kamu memang love islam dan bangsa?

what a shame if you profess you love islam and as a muslim if you condone sin? what a shame if you do the wrong things but masking as protecting bangsa. A good and honorable man is one who knows what to do, do the right thing?

tak ada mata, tak ada hati. boleh justify until the day you jumpa Allah.

i want to see whether you can justify in front of HIM....oh i love my bangsa melayu. Did the teaching of islam ask you to be a racist?

so which one come first, muslim or melayu?

for your info, i am not despising my respected muslim or malay bro/sis who are in or not in PAS/PKR/DAP yang betul betul berjuang untuk rakyat. i am only throwing a question for those who blindly support UMNO.

Anonymous said...

MACC:MALAYSIA CHOOTIA CORRUPTS!!
YA.,TAHAP EVIL PUAK BARUA PARIAH UMNO/BN DAN GENG DAH MEMUNCAK.PUAK TERANCAT AKAL NI,MEMANG DESPERATE,DAN DEPA INGAT,RAKYAT BOLEH MENDIAMKAN DIRI SELAMA LAMANYA!!EVERY DOG HAS ITS DAY MAN!!

Anonymous said...

screw you sodomist!
peliwat mcm anwar pun ramai yg sokong dan buta hati.
tak pasal2 bila cina kongsi gelap tu bunuh diri nak salahkan SPRM dan UMNO.
I also want to see whether you can justify infront of HIM!

Anonymous said...

AKU ADA TEORI:

1.SU tersebut habis disoal siasat 3:45am

2.Beliau masih dilihat berkeliaran di bangunan SPRM sehingga pukul 7 pagi.

3. Kenapa dia tidak balik? takde kereta sendiri? takde teksi?

4. Mungkin beliau takut untuk keluar kerana memikirkan gangster-gangster yang beliau dedahkan akan ugut dan sebagainya.

5. Kita mesti ingat, beliau adalah salah seorang saksi utama yang diperlukan SPRM untuk pendakwaan di mahkamah. Buat ape SPRM nak eliminate beliau?

6. Jadi tidak ada sebab SPRM harus dituduh. Orang yang tolol sahaja befikiran sedemikian.

7. Jadi yang berkemungkinan besar nak eliminate beliau adalah mereka yang kepentingan mereka dalam risiko - iaitu gangster2 underworld...

8. Bunuh diri saya kira tidak logik. Dibunuh oleh pihak yang dalam risiko, mungkin.

9. Apa-apapun, bangunan tersebut ada CCTV, dan polis sedang menjalankan siasatan.

10. Yang peliknya, kenapa Ronnie Liew dan Teresa Kok melatah sedangkan tiada nama yang disebut dalam blog YB Wee?

Jeng, jeng, jeng

Oh ya, TB,
nampaknya PAS juga menyokong DAP yang dikaitkan dengan kumpulan underworld yang menjalankan aktiviti pelacuran dan judi...

Anonymous said...

PEMBETULAN : bukan PAS yang sokong, tapi Tulang Babi anak haram jadah

Anonymous said...

Kemana perginya Ustaz Hadi? Kemana perginya Ustaz Nasha? Tak nampak batang hidung pun di SPRM. Kalau sokong Umno pun, dalam hal hal macam ni pergi lah untuk tuntut siasatan telus dan keadilan terhadap si mati.

Anonymous said...

TUNGGU APA LAGI? BERPELUK2 LAH DGN UMNNO DLM GELAP!!!!!

hanncur umno hanncur!

Anonymous said...

Aku akan membuat lapuran polis mengenai blog ini, yang ternyata telah membuat andaian terhadap SPRM serta pihak berkuasa. Penulis blog ini adalah seorang yang bangsat dan durjana yang cuba meniup apa kebencian didalam negara. Penulis blog ini sebenarnya langsung tidak menghiraukan kententeraman awam namum dengan sewenang-wenangnya membuat spekulasi yang liar dan celaka. Penulis ini lebih suka melihat keadaan negara ini lebih kucar-kacir daripada tenteram. Aku akan membuat lapuran polis dan sanggup menjadi saksi didalam pendakwaan terhadap penulis BLOG HARAMJADAH/CELAKA/BANGSAT/DURJANA INI. TUDUHAN YANG MELAMPAU!!!! BABI!!!

Anonymous said...

Mac kalau nak nama dibersih, kenalah buat kerja ngan betul. Siasat sama rata. Ni dok pilih yang orang PR saja buat nak tergelak.

Macamanapun, kes Teoh ini kena siasat ngan terang. Seperti yang disebut, anything can happen. Dunia dimana mak boleh seterika anak sendiri apa yang tak boleh jadi? Ni habak bangunan punya CCTV tak boleh pakai. Minta keterangan pun sampai 3-4 pagi, apahal? Kalau dia dikatakan merayau dalam bangunan MACC, mana tau di rakam sesuatu yang melibatkan kes besar. Diakan reporter dulu? Cari memory kad handphone tu.

Anonymous said...

Hari ini, ada mayat bergelimpangan. Ianya adalah mayat seorang pemuda Cina, setiausaha politik kepada ADUN Seri Kembangan yang ditangkap dan disiksa oleh pegawai SPRM. Ya…dia telah disiksa. Dan dia disiksa kerana SPRM mahu dia bercakap.

Tetapi dia tak boleh bercakap. Dia tak bercakap kerana tiada apa-apa yang hendak dicakapkan. SPRM mahukan beliau memerangkap rakan-rakan dalam pembangkang. SPRM mahumenyabitkan rakan-rakan beliau dalam pembangkang diatas beberapa kesalahan jenayah yang SPRM dakwa dilakukan oleh pembangkang.

Dia cuba menerangkan bahawa dia bukan degil. Dia cuba menerangkan bahawa tiada jenayah yang telah dilakukan. Dia cuba menerangkan bahawa rakan-rakannya dalam pembangkang tidak melakukan jenayah dan itu semuanya hanyalah khayalan SPRM.

Jadi, mereka terus menyiksa beliau. Dan dia tidak mampu menahan siksaan. Lagipun, dia bukan lah yang bersifat ‘macho’. Dia merupakan seorang yang berperawakan lembut dan akan berkahwin hari Jumaat ini. Itu sahaja yang dia mahu.

Mereka mengugut akan membunuhnya sekiranya dia tidak mahu bercakap. Dengan linangan airmata, dia meminta belas kasihan dan memohon belas kasihan supaya jangan mengapa-apakan dia. Pegawai SPRM mengugut akan mencampak beliau kebawah sekiranya dia enggan bercakap. Dia menangis dan melutut memohon agar tidak diapa-apakan.

Mereka mengheret beliau ketengah-tengah bilik dan membuka tingkap. Satu kesilapan berlaku. Sepatutnya ia hanyalah satu ugutan. Mereka hanya mahu menimbulkan ketakutan. Mereka sebenarnya tidak mahu menghumban lelaki tersebut kebawah. Mereka hanya mahu beliau melihat kebawah.

Lelaki muda tersebut panik. Dia meronta apabila melihat ketinggian dimana dia akan dicampak. Pegawai-pegawai SPRM tidak dapat mengawalnya dan terlepas. Lelaki tersebut terjatuh dan meragut nyawa beliau.

SPRM kemudian mengumumkan bahawa mereka telah membebaskan Teoh Beng Hock malam sebelumnya. Mereka gagal memberitahu bahawa SPRM bukan membebaskan Teoh sebaliknya menghantar Teoh kealam lain. Tiba-tiba mereka menjumpai mayat tersebut. Dia melompat. Dia membunuh diri. Dia mengambil nyawanya sendiri. Dia tidak pernah disiksa. Dia tidak diheret ketingkap untuk diajar bagaimana hendak terbang.


Keadaan ini sudah berlarutan untuk satu jangka masa yang lama. SPRM bertindak seolah-olah mereka Tuhan. Mereka menculik keluarga dan menyiksa mereka yang ditangkap. Mereka mengugut untuk membunuh sisiapa yang mereka tahan sekiranya enggan bercakap.

Dan sekarang, lelaki muda ini telah mati. Tetapi tiada sesiapa yang akan didakwa. Tiada sesiapa yang akan menerima hukuman kerana lelaki ini mengambil nyawanya sendiri. Mengapa dia mengambil nyawanya sendiri…tiada siapa tahu. Dia tidak pernah disiksa. Dia tidak pernah diugut untuk dibunuh. Dia tidak diheret ketingkap. Dan dia secara tidak sengaja telah terjatuh.

Inilah yang akan diberitahu oleh SPRM kepada kita semua.

MACC said...

Ano July 17, 2009 3:55 PM

Pergi melapur polis. Kamu akan dihukum Tuhan.

orang yang suka buat kacau yalah orang seperti engkau.

PDRM memang suka menangkap orang orang PAS.

siapa tak tahu PDRM berat sebelah...hanya anjing macam kamu yang buta.

Nizam Mahmud said...

Dari Malaysiakini

Tan mendakwa, dua pegawai SPRM yang menyoal siasatnya, cuba mendapatkan pengakuan palsu daripadanya, dengan memaksanya menafikan telah membekalkan 1,500 ribu bendera Malaysia bagi satu majlis sambutan hari Kemerderkaan di DUN Sri Kembangan.

Tan berkata, ada beberapa kali dia diancam dengan keganasan fizikal, di mana seorang pegawai menuding ke dahinya dan didakwanya berkata: "Kami jangan bohong. Saya boleh pukul kami. Percayalah!".
---------

Dari MalaysiaToday
----

Tan, who is also a businessman, had last year supplied flags worth RM2,400 for Ean Yong's constituency of Seri Kembangan.

“They asked whether I supplied flags. I said yes but then I was forced to admit that I did not supply the flags,” said Tan.

-----


Soal nya:

1. Bagaimana kita hendak percaya bahawa siasatan SPRM melibatkan aktiviti kongsi gelap apabila yang disiasat melibatkan penjualan bendera berjumlah RM2,400?

2. Adakah kongsi gelap DAP ini begitu ciput dan cikai dan hanya melibatkan RM2,400?

3. SPRM telah menggunakan pelbagai taktik kekerasan hanya untuk memaksa Tan mengaku bahawa Ean (bos mendiang) menyeleweng RM2,400 termasuk mengancam untuk memukul.

4. Bayangkan apa yang SPRM sanggup lakukan pada TBH supaya TBH sanggup membuat pengakuan palsu untuk menfitnah boss nya sendiri?

Saudara semua,

TBH adalah rakyat seperti kita juga. Hari ini adalah hari dia, tidak mustahil esok adalah hari kita untuk mengalami nasib yang sama.

Saya menyeru saudara untuk mengenepikan semua tuduhan kongsi gelap ini sebab sudah jelas bahawa ini satu konspirasi untuk menjatuhkan kerajaan PR Selangor.

Satu nyawa sudah pun hilang, tunang mendiang yang tidak sabar untuk menantikan saat-saat bahagia kini hanya boleh menanggung derita.

Berapa lama lagi kita boleh bersabar?

slyderrose said...

Dia saksi bukan yg dutuduh. Kenapa nak bunuh diri?. lagi pun dia nak kahwin dan happy. kenapa nak bunuh diri?. kenapa dia disoal siasat sampai 11 jam?. Dia bukan pesalah.
Dia di dalam ofis SPRM. Macam mana benda ini bolih berlaku?. Inilah dia asyik dok nak cari kesalahan pemimpin PR saja...?

alantanblog said...

Deepest condolences to Teoh’s family..

Anonymous said...

Nizam,

Jawapan kepada soalan kamu : Berita yang kamu baca tu dah memang tak betul. MACC will not waste time to interview TEO on matters concerning RM2400. especially like 3 in the morning.

Rozana,
exactly...there must be motive if there is foulplay.
MACC has no motive. MACC need this guy as their key witness to the case.

THOSE WHOM MIGHT WANT HIM DEAD ARE THOSE BEING EXPOSED BY TEO TO MACC.

THOSE ARE THE THUGS/UNDERWORLD PARTIES LINKED TO THE DAP/PR EXCO, AS WRITTEN BY PKR YB WEE IN HIS BLOG.

So what motives did TB tried to speculate?
Nak pusing macam mana lagi?

TB - berhentilah buat dosa dan fitnah tak tentu pasal. Aku rasa kau ni memang sesuai tulis cerita dongeng

Nizam Mahmud said...

Nizam,

Jawapan kepada soalan kamu : Berita yang kamu baca tu dah memang tak betul. MACC will not waste time to interview TEO on matters concerning RM2400. especially like 3 in the morning.
------

Mereka sudah interview Tan, ahli majlis Perbandaran Kajang lebih dari sehari iaitu dari hari Tan juga di tahan hingga lah tengahari esok.

Kenyataan nya adalah peguam tidak dibenarkan menemani Tan dan juga Teo apabila kenyataan nya diambil berpuluhan jam lama nya.

Jika Tan di ancam dengan ugutan untuk dipukul hanya semata-mata memaksa beliau mengaku bahawa RM2,400 telah diselewengkan oleh Ean, apakah ancaman dan ugutan yang dikenakan terhadap Teo untuk memaksanya menfitnah bos nya itu iaitu Ean?

Jika Tan telah disiksa dengan memaksa nya berdiri selama 4 jam, semata-mata untuk membuatnya mengaku RM2,400 telah diselewengkan, apakah siksaan yang telah dihadapi oleh mendiang Teoh?

Sudah tentu nya lebih besar kerana Teoh adalah orang yang bekerja secara langsung di bawah Ean, iaitu Exco yang hendak difitnah itu.

Hakikatnya adalah satu, metod ancaman, ugutan, siksaan sudah pun dilaporkan berkali-kali. Malah laporan juga telah dibuat oleh ahli UMNO sendiri iaitu orang Norza Zakaria bahawa beliau telah dipukul dan disiksa oleh SPRM untuk memaksa beliau menfitnah Norza Zakaria.

Orang awam tidak terlibat dalam politik telah melaporkan tentang penyiksaan SPRM, ahli UMNO juga sudah membuat laporan tentang penyiksaan SPRM, kini ahli DAP membuat laporan yang sama, apakah mereka ini semua nya berbohong?

Sebelum tertinggal, saya hendak bagi tau sesuatu, jika kumpulan kongsi gelap takut ada ahli nya membocorkan rahsia, mereka akan bunuh ahli nya sebelum dan BUKAN SELEPAS ahli nya memberikan keterangan pada pihak berkuasa.

Hakikatnya, Teo telah dalam keadaan tenang, yakin dan rela hati memandu kereta nya sendiri ke pejabat SPRM untuk memberikan keterangan.

Tiada ahli kongsi gelap akan sanggup dengan rela hati, dan dalam tenang dan yakin pergi ke pejabat penguasa dan memberikan keterangan.

Saya simpati pada Teo, kerana beliau sudah lah muda, dan hampir berkahwin dgn wanita yang dicintainya tetapi semuanya sudah hilang.

Pada ketika beliau memandu keretanya ke pejabat SPRM, beliau tidak mengetahui bahawa perjalanan itu lebih kurang sama dengan perjalanan ke sebuah markas kumpulan kongsi gelap, yang selalu nya akan berakhir dengan kematian.

Soal nya sekarang, siapa yang berperangai seperti kumpulan kongsi gelap? UMNO atau DAP? Berapa ramaikah orang yang telah dibunuh oleh DAP saudara-saudara sekalian?

Yang pastinys as Syahid Ibrahim Libya, ahli PAS di Batu Burok Terengganu tahu jawapan nya.

nur mohd nidzam said...

anon 3:55,
kalau kamu ingat blog ini tak baik apa kamu buat disini pergi dari sini.yang durjana tu orang macam kamu yang pengecut sampai nama sendiri pun tak berani nak bubuh.

Nizam Mahmud said...

Pada pendapat saya, pembunuh Teo ini adalah terdiri dari ahli-ahli kongsi terang.

Metod ahli kongsi terang ini sama saja dengan metod ahli kongsi gelap. Ancaman, ugutan, penyiksaan mental dan fizikal, dan banyak kematian misteri yang tidak pernah dijelaskan.

Dan kedua-dua kumpulan ini mempunyai matlamat yang sama, untuk mempertahankan abang besar atau big brother atau taiko atau presiden parti atau apa saja gelaran bagi mereka yang menjadi bos.

Cuma beza nya adalah kongsi gelap menjalankan operasi dalam gelap, dan kongsi terang menjalankan operasi dalam terang.

Itu saja lah beza nya. Yang lain semua sama.

Anonymous said...

Could it be that Teo knows too much??

Need to investigate if there is any close links between MACC and the underworld.

Is it possible to carry out an independent post mortem on the deceased to identify any suspicious torture evidences?

Abd Razak said...

Anonymous said...

AKU ADA TEORI:

1.SU tersebut habis disoal siasat 3:45am

2.Beliau masih dilihat berkeliaran di bangunan SPRM sehingga pukul 7 pagi.

3. Kenapa dia tidak balik? takde kereta sendiri? takde teksi?

4. Mungkin beliau takut untuk keluar kerana memikirkan gangster-gangster yang beliau dedahkan akan ugut dan sebagainya.

5. Kita mesti ingat, beliau adalah salah seorang saksi utama yang diperlukan SPRM untuk pendakwaan di mahkamah. Buat ape SPRM nak eliminate beliau?

6. Jadi tidak ada sebab SPRM harus dituduh. Orang yang tolol sahaja befikiran sedemikian.

7. Jadi yang berkemungkinan besar nak eliminate beliau adalah mereka yang kepentingan mereka dalam risiko - iaitu gangster2 underworld...

8. Bunuh diri saya kira tidak logik. Dibunuh oleh pihak yang dalam risiko, mungkin.

9. Apa-apapun, bangunan tersebut ada CCTV, dan polis sedang menjalankan siasatan.

10. Yang peliknya, kenapa Ronnie Liew dan Teresa Kok melatah sedangkan tiada nama yang disebut dalam blog YB Wee?

Jeng, jeng, jeng

Oh ya, TB,
nampaknya PAS juga menyokong DAP yang dikaitkan dengan kumpulan underworld yang menjalankan aktiviti pelacuran dan judi...


Ni le cite bodoh yg pernah aku dgr...dh le pengecut x berani dedah nama...maklumler usaha org cam ko ni yg beria2 nk bawa PAS masuk umno x berjaya...kn perkara camni dh pernah berlaku dulu...xpayah le ko nk wat teori bangang camni...kalau betul pn dia saksi penting knp sprm x lindung dia?dh tu kene bunuh dlm banggunan sprm lak?x ke bangang cam ko gak namanya...dh ada seorang saksi bg statement yg dia kene paksa utk buat pengakuan palsu...lain kali dapatkan maklumat dulu wahai sang pengecut...cam xtau lak MO polis ngan sprm ni serupa je...udah2 le nk bawak teori tolol ko tu...gi le duduk ngan umno...aku tau ko kecewa sbb xdpt bawa PAS join umno kn...

mail said...

aku geram betoi orang mcm aziz ni, bodo nak mampuih. sapa bayar gaji pdrm, rakyat la, bodo.hang pun bayag, aku pun bayar, orang pas, umno, dap, pkr, semua la bayar, bodo.......tak kan nak bagi gaji buta bodo....orang suruh kerja betoi2,adil, saksama, kalau islam ikut akhlak islam, kalau bkn islam mesti ikut moral yang baik, bodo la hang ni...aku agak hang ni mesti umno...pasai tu la bodo sangat,,,,,,,,.........
bodooooooooooooooooo....kecik tak mau matiiiiiii........malu aku melayu(umno) macam hang ni........nama saja AZIZ tapi bodo....abad 21 mana bole ada orang bodo macam hang niiiiiii.......kesian kat mak hang la aziz......susah dia kandung hang tau dak.......p tobat la aziz.....ngaji banyak sikit.baru mai cahaya iman dan kecerdikan....

Anonymous said...

Sudah tiba masanya untuk UMNO membekukan SPeRM mereka.

SBY said...

UMNO boleh FUCK OFF. MALAYSIAN AGENCY OF COWARD AND CUNT !!! MACC !!!!

Anonymous said...

aiyaa..
jangan gaduh,

UMNO pun tuhan cipta
Babi & DAP pun tuhan cipta

Jangan gaduh...

sedekahkan fatihah pada mendiang


- from whatever-lah-

Nizam Mahmud said...

Dimanakah fraksi UMNO yang beriya untuk tubuhkan UG dengan kongsi terang ini?

Senyap nampak nya. Mungkinkah kerana rancangan untuk menabalkan pencinta kongsi terang sebagai MB Selangor sudah terbantut? Kesian anak Ali itu, kempunan lagi nak jadi MB Selangor.

Sesungguhnya munafik-munafik ini merancang, tapi perancangan Allah lagi hebat. Itu janji Allah.

Perancangan teliti untuk menghuru harakan PR Selangor dengan menggunakan sesetengah ahli PKR dan mengguna SPRM untuk menekan pemimpin DAP nampak nya sudah terkena muka sendiri.

Kempunan nampaknya anak Ali untuk menjadi MB Selangor. Siapa lah yang suruh berpakat sangat dengan pertubuhan kongsi terang ini yang rekodnya bertahun-tahun menzalimi, menganiayai dan melakukan pembunuhan sesama manusia?

Sesungguhnya Allah sebaik-baik nya perancang. Mari lah kita sama-sama doakan agar perancangan mereka digagalkan oleh Allah hingga lah ke hari kiamat. Amin.

Anoinimuz said...

UMNO lawan TUHAN
FIRAUN lawan TUHAN
ANJING & BABI pun taat TUHAN

saji said...

Percayalah, selagi mana koorang semua guna pandagan mata dan akal atau logik akal untuk menentukan 'punca' kematian Beng Hock, koorang akan hanya temui kesannya sahaja.

Hanya pandagan mata hati akan menemukan puncanya.

Tinta Hitam said...

Sila layari blog saya

http://tintahitammy.blogspot.com/

MENCARI DAMAI YANG HILANG said...

sahabat sahabat rakyat Malaysia semua. kenapa ramai yang berpersepsi bahawa SPRM perlu bertanggungjawab terhadap kejadian ini? kerana kita sudah lama mengalami situasi dimana polis, bpr, badan kehakiman dll dijadikan KUDA TUNGGANGAN PEMERINTAH untuk mengekalkan kuasa politk mereka. rakyat sudah pandai menilai. SURUHANJAYA BEBAS PERLU DIBENTUK UNTUK MENYIASAT ISU INI!!!

Anonymous said...

He commit suicide. Kita sibuk bising gaduh2 fitnah memfitnah. Nobody wants he die n nobody is murderer. Cuba fikir tanpa dipengaruhi apa-apa dakyah politik, tak kira pembangkang atau kerajaan. Then u can see the rational behind his death. It was his choice to die.

Nizam Mahmud said...

Commit suicide? Rasa nya tidak.

Terbaru adalah telefon bimbit mendiang Teoh telah dirampas dari seorang pegawai SPRM.

Jika siasatan habis pukul 4 pagi dan mendiang masih dilihat hidup pada pukul 6 pagi, sudah tentunya telefon bimbit nya sudah diberi balik dan ada pada mendiang.

Hakikatnya, mendiang masih dalam jagaan pihak SPRM sewaktu kejadian itu. Sama seperti Tan yang disoal siasat hingga tengahari, mendiang Teoh belum dilepaskan oleh SPRM. Soal siasat itu sebenarnya masih belum selesai.

Jadi adakah suicide?

Mempercayai mendiang commit suicide samalah mempercayai DSAI mencederakan diri sendiri 10 tahun yang lepas seperti yang didakwa PM dan juga pegawai-pegawai Polis.

Suruhanjaya Diraja akhirnya mendapati DSAI telah dipukul hingga separuh nyawa oleh Ketua Polis Negara dalam keadaan tangannya terikat dan matanya ditutup.

Skrip ini kini diulang semula, mendiang membunuh diri sendiri lah, sama seperti cerita bohong DSAI mencederakan diri sendiri kononnya nak dapatkan simpati.

Kenyataannya adalah DSAI telah dibelasah hingga separuh nyawa. Dan kenyataan nya adalah mendiang Teoh tidak membunuh diri namun dibunuh oleh ahli kongsi terang.

Anonymous said...

Mendiang Teoh akan berkahwin keesokan hari dan isterinya sudah mengandung 2 bulan. Takkanlah dia nak bunuh diri. Nescaya dia saksi, bukan suspek.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.