Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Monday, October 12, 2009

PAS Hilang Undi India Kerana Sikap PAS Serupa Dengan UMNO Dalam Isu Kuil S23 dan Kepala Lembu

Satu kejutan berlaku. Majoriti pengundi-pengundi India di Bagan Pinang telah mengundi UMNO/BN walaupun isu “kepala lembu” dan isu “kuil s23” telah berlaku.
Di dalam kedua2 isu, kepala lembu dan kuil S23, kepimpinan tertinggi PAS (Presiden dan Timbalan Presiden) mengambil sikap berdiam diri dan membiarkan UMNO bermaharaja-lela mengutuk serta menzalimi hak penduduk Hindu S23.
Pengempen2 MIC dari rumah ke rumah menggunakan isu bahawa PAS dan UMNO adalah SAMA. Ini kerana dalam isu Kuil S23 dan Kepala Lembu, sikap yang mereka tunjukkan adalah sama, yakni tidak menentang tindakan sekumpulan orang-orang UMNO itu.

Dan pengempen2 MIC/IPF ini memulakan jarum sejurus selepas kematian arwah ADUN Bagan Pinang yang lepas. Itu maklumat yang saya dapat sebelum penamaan calon lagi dari beberapa pengkaji yang berada di lapagan. Saya sendiri tidak percaya tapi keputusan Bagan Pinang ini membuktikannya.

PAS Tidak Dilihat Membantu Kaum India Di Dalam Mempertahan Hak Mereka

Presiden PAS terutamanya (serta Pesuruhjaya PAS Selangor) mengambil sikap berdiam diri dalam isu ini. MP PAS Shah Alam, dibiarkan berseorangan diri di dalam menghadapi isu ini tanpa apa-apa bantuan serta sokongan dari Presiden ataupun Timbalan Presiden PAS.

Oleh kerana kita semua telah tahu bahawa Presiden PAS terikat dengan kehendak “geng Terengganu” maka kita boleh membuat kesimpulan bahawa sikap PAS dalam isu Kuil dan Kepala Lembu ini adalah sikap “geng Terengganu”(yang sekarang ini sudah terkenal dengan sikap “assabiyyah” dan kebangsaan melayu mereka).

Pokoknya, Bagan Pinang adalah peluang keemasan bagi PAS bagi menguatkan lagi tahap sokongan pengundi berbangsa India kepada PAS. Isu “Kepala Lembu” dan “Kuil Seksyen 23” adalah isu keemasan yang disia-siakan oleh PAS hasil kerana kepimpinan PAS Pusat dikuasai oleh mereka2 yang pro kepada kerjasama dengan UMNO.

Presiden PAS sendiri secara pribadi telah turun ke Shah Alam dan memberitahu bahawa Islam tidak mengharamkan rumah ibadat bukan Islam hampir dengan Masjid dan Surau. Ini kerana, Presiden telah mengambil pendapat dari madzhab Maliki yang lebih sesuai dalam waqi’ Malaysia yang berbilang bangsa dan agama.

Namun, Presiden PAS tidak langsung mengeluarkan kenyataan umum kepada media dalam isu ini hatta selepas MP PAS Khalid Samad diberikan ancaman bunuh sekalipun. Perkara ini menjadi isu di Bagan Pinang kerana pengundi India merasakan PAS tidak ikhlas apabila kepimpinan tertinggi mereka mengambil sikap berdiam diri.

Malahan, mereka sudah maklum betapa Dato Hasan Ali sendiri sebenarnya lebih cenderung kepada geng2 UMNO S23 berbanding dengan hak orang-orang India di sana. Maklumat saya dapat, Dato Hasan dalam mesyuarat Exco memberitahu yang beliau memperjuangkan Titah Baginda Sultan Selangor yang tidak mahu rumah ibadat bukan Islam dalam penempatan majoriti orang Islam.

Sokongan senyap Dato Hasan kepada sikap UMNO dalam isu kuil S23 ini sudah menjadi rahsia umum. Dan, pengempen2 MIC lah yang mendedahkannya kepada pengundi2 India di Bagan Pinang. Ia menjadikan PAS dilihat sebagai hipokrit dan tidak dipercayai oleh pengundi2 India di Bagan Pinang. Hasilnya, PAS gagal menuai hasil dari kedua-dua isu sensitif ini.

Kalaupun PAS Selangor mahu mengambil sikap yang serupa dengan UMNO Selangor, kenapa PAS Selangor tidak boleh pergi berunding dengan Hindu Sanggam dan mencadangkan lokasi baru untuk kuil tersebut?

Apabila PAS Mengambil Sikap Ke”Melayuan”, UMNO yang Untung

PAS Selangor dan PAS Pusat dilihat semakin rapat kepada UMNO dari segi isu dan sikap UMNO dalam beberapa isu sejak kebelakangan ini.
Hakikatnya, kumpulan yang bertanggungjawab kepada polisi seperti “PAS for All” ( yang digelar sebagai kumpulan Erdogan) telah disisihkan. Presiden PAS sudah tidak lagi mendengar nasihat dan rintihan dari mereka2 yang bertanggungjawab ke atas kemenangan PAS 2008.

Malahan Presiden PAS sekarang dikuasai pemikiran dan pergerakan beliau oleh geng2 Terengganu dan mereka yang pro kepada kerjasama dengan UMNO. Tidak hairanlah dalam isu Kuil Seksyen 23 dan Kepala Lembu Presiden PAS berdiam diri dan tidak membantu Khalid Samad.

Saya amat yakin kalau Khalid Samad menjadi calon PAS di Bagan Pinang, PAS sudah tentu mendapat 70-80% undi kaum India kerana Khalid Samad terbukti tidak bercakap seperti seorang yang munafik dan menipu kaum India.

Calon yang diketengahkan oleh PAS pula menjadi mangsa sikap “assabiyyah” kepimpinan PAS dan kasihan kepada beliau. Beliau seorang yang jelas komited kepada konsep “PAS For All” dan menjadi mangsa. Lagi pula, beliau tidak dikenali oleh pengundi India di situ menjadikan beliau susah untuk disokong pengundi India.

Secara mudah, buat apa pengundi India mengambil risiko mengundi PAS sedangkan sikap PAS dan UMNO adalah serupa?

Slogan “PAS for ALL” PAS Sudah Mula Dicurigai Pengundi Bukan Melayu

Sudah tentu. Maklumat “kumpulan Erdogan” telah disisihkan oleh Presiden sudah sampai ke pengetahuan ramai orang. Pengempen2 MIC terutamanya menggunakan hujjah ini dan ianya berjaya.

Dan yang lebih mengewakan kita, ADUN BANGI, Dr Syafiee telah menaikkan isu ini sejak tahun lepas lagi, yakni mengapa program “PAS for All” sudah tidak ada lagi pengisian yang bersifat berterusan sekarang ini.

Malahan tokoh seperti Hasan Ali, dengan terus terang mengatakan yang PAS akan memperjuangkan hak Melayu sedangkan pada waktu yang sama PAS sudah ada slogan “PAS for All”. Bukankah Islam memperjuangkan nasib semua manusia TIDAK KIRA AGAMA dan BANGSA? Malahan, bukan setakat manusia, Islam juga memperjuangkan keadilan untuk binatang dan tumbuhan dan melindungi mereka dari kezaliman.

Ada riwayat yang muttawateer yang mengatakan bahawa seorang wanita dimasukkan ke neraka kerana menyiksa kucingnya dan seorang pemuda dimasukkan syurga kerana memberi air kepada seekor anjing yang haus.

Puak2 Fraksi UMNO ini jelas menampakkan akidah mereka yang telah rosak dan hancur. Apabila diuji mereka membuang Islam dan mengambil akidah assabiyyah/kebangsaan melayu.

Tulang Besi
Share on whatsapp

138 comments:

 1. get rid of hadi, nasha and hassan ali...honestly if it were me i would really get rid of BN...UMNO is too arrogant and extremely racist...malays are generally nice people but UMNO fellas are just too stuck up and underestimate others...I'm a MAMAK btw and i'm not one of those who fight to get recognised as a malay....I'm not a member of any political party but i have been supporting reformasi movement since 1998 and have always been against umno...PAS for all is a good slogan...but they have to act on it...they want to be an alternative to UMNO...it's possible...ISLAM teaches us not to look at skin colour and care for all...and PAS should be consistent in that...no point if Khalid Samad alone does it...everyone has to do this together...then Pakatan coalition will eventually be a success and displace BN for good....

  ReplyDelete
 2. TB, bukan kalah sebab undi pos.... hahahahahaha

  ReplyDelete
 3. muahahahaha.....

  Tulang babi mcm biasa menunjukkan sifat kebabiannya...

  kalaulah PAS menang...maka akan dicanangkan satu dunia bahawa tindakan Khalid Samad yg mempertahankan kuil lah yg menjadi sebab PAs menang.

  bila PAS kalah....salah Presiden, Timbalan dan PJ Sngor dan kerana tak letak Kalid Samad kt Bagan Pinang...

  muahahahahaha.....

  calon Raja Lawak terbaru....

  ReplyDelete
 4. www.malaysiabaru.com

  harapan tinggal harapan


  selesai sahaja pemilihan agung pas, kekalahan demi kekalahan berlaku pada PAS. (manek urai boleh kata kalah la)

  adakah orang melayu tidak yakin kpd PAS?

  www.malaysiabaru.com

  ReplyDelete
 5. Gua memang panas dengan Hassan Ali. Gua ingat Haji Hadi dah kena mandrem dengan Hassan Ali. Bila Haji Hadi nak terajang Hassan Ali?Jangan tunggu sampai pengundi terajang PAS dalam PRU13 atau Haji Hadi diterajang dari jawatan Presiden....

  ReplyDelete
 6. quote:"Nabila said...
  muahahahaha.....

  Tulang babi mcm biasa menunjukkan sifat kebabiannya..."

  Saya rasa sangat sedih bila baca ayat itu. How can a person write such a thing? Whether you are a muslim or a non-muslim is not the issue - its about morals.

  If you are muslim, Nabila, you should be ashamed of yourself.

  Apa dah jadi? Why have our fellow citizens stooped so low? Our societal values are all going down the drain. But I am glad that many of those people who frequent pubs wouldn't call tulang besi - as tulang babi.

  You may disagree with tulang besi, but you have gone beyond that. Very sad for my country that we have people like you as a citizen.

  ReplyDelete
 7. Ye ke, bukan sebab kampung buah pala ke?. UMNO mainkan isu Kampung buah pala jer. Kenapa taknak salahkan boss ko Lim guan eng pulak?.

  http://cryingvoices.webs.com/apps/blog/

  Baca dan pahamkan.


  Isu Kuil S23 takde kaitan langsung pun. Dah cari tapak baru dah settle. Tapi yang paling buat india benci adalah tragedi KG buah Pala.

  Elok kamu suruh LGE belah dari Hadi Dan Nasha belah. Berhenti la menyembah DAP

  ReplyDelete
 8. Saya rasa sangat sedih bila baca ayat itu. How can a person write such a thing? Whether you are a muslim or a non-muslim is not the issue - its about morals.

  pls ask TB why he always write such a "babi" things...sometime even worst than BABI.

  ReplyDelete
 9. “assabiyyah, madzhab Maliki, waqi’,munafik, assabiyyah,Erdogan, muttawateer, akidah assabiyyah'
  Wah such big words you use. Is this from the malay language otr some mongoloid arabbish? WHY PAS LOST? SIMPLE ANSWER, too much slogans like umno, too much arabrubish trying to sound intelligent but in the end looking foolish. HASSAN ALI, NASHA, HADI ALONG are a bunch of hippocratics who think by coming out with this stupid slogans/ rhetorics of 'PAS FOR ALL' will hoodwink the non malays, we have been hearing the pas agenda, the beer issues,(testing the waters to try to get reactions) when the non malays make noise quickly take 2 steps backwords and apologise and say 'sorry but I was misquoted by the press* or some bullshit. Helllllooo anybody home up there? After 50 years under Umno bulshit lies and deceit rule, do you think the general public inclusive of even the malays are going to fall for this stupid lies, HELLO we have been lied to by the best of the lot, namely Umno, do you think we cannot read YOUR CHONG and Gurmah bullshit. Look what happened to Selangor with Khir Toyo, One thing you do not do is to kacau other peoples' temples, tokongs, churches, you kacau at your own peril, They won't rum amok and foam at the mouth, they will teach you a lesson in manners, with a smile on their faces claiming they will vote for you and will do otherwise. Non malays have learnt from the may 13 incident very well, which they have passed on to their descendents, Never trust the so called * KAWANS bearing free gifts', its the melayu way to steal from you. Like what the hassan alis' and others of Pas are trying to do. WE will accept people like Khalid and NIZAR, why? because these people can see the reality for what it is, For MALAYSIA TO SUCCEED,YOU DO NOT SHOVE YOUR RELIGIOUS DOGMA DOWN OUR THROAT and you need us the bloody KAFIRS, Without us you die, because you will destroy everything this country has acheived by stealing it like a bunch of leaches. You can lie and cheat by denying the truth, but if not for those pendatangs who came and worked the rubber estates, tin mines, railways, roads, telekoms, CEB/LLN/TNB, JKR, RAILWAYS,army police you will still be a banana republic. History does not lie.
  WAKE UP and smell the coffee, either work together as BANGSA Malaysia or die with zero political clout, like what happened to hadi from trengganau, From leader of the opposition in parliment(look at his record, what did he acheive, beautiful women should not be employed- they can marry rich man!!!! genius)to mister nobody again, except in Pas.Btw I support bangsa Malaysia, I do not belong to any political party, I want the end of BN rule in Malaysia, but what I will not stand for is exchanging one bunch of hippocrates for another worse bunch of pious otak pondoks dictating their relegious dogma to me and my fellow malaysians. P.S. dON'T CRY THAT THIS IS A RASCIST STATEMENT, look at what utusan writes, if you're willing to dish out than be ready to receive.

  ReplyDelete
 10. undi india hilang sebab kampung buah pala la.... baca le mana mana komen dari orang India... mesti nama KBP naik...

  ReplyDelete
 11. a blessing in disguise for Pakatan Rakyat..now they will have to work more harder as a team/coalition
  in confronting an awaken BN…

  to all the 10 DAP adun of NS….
  this is a wake up call…
  without the Malay vote DAP is nothing….next general election
  NS DAP / West Malaysia will be totally wipe out unless they start approaching/engaging/respecting the Malays who are the majority in NS/Malaysia

  ReplyDelete
 12. Aku dah kata dah kalau PAS nak berkawan dengan umno macam Haji Hadi, Nasharuddin, hassan ali dll, keluar saja dari PAS. Mereka merosakkan islam itu sendiri dengan mengamal asabiyyah yang terang2 ditentang oleh islam. haji hadi pun biasa kelaur fatwa UMNO KAFIR lagi2 dia masih nak kawan dengan umno. Baru padan muka mereka. Umno ni nak menghancurkan PAS saja. Tapi mamat bangsa tak sedar diri ni buat tak tau saje. Tengok apa Hasssan ALi buat di Selangor? Malaun2 ni bukan nak tegur si bangsat Ali tu tapi diam seribu bahasa. Mereka bertiga ni memang bawa sial pada parti PAS maka kami dalam parti PR lain naik bangsang dengan perangai pemimpin2 PAS ni sampai menganggu kerajaan PR di Selangor pimpinan PKR. jadi lebih baiklah PAS pecat barua2 umno ni sebelum nasi jadi bubur.
  Contohi Nik Aziz dalam menghadapi umno, beliau adalah pemimpin yang sangat berpendirian dalam menghadapi umno. Sekiranya Nik Aziz tiada memimpin PAS lagi, saya pasti parti PAS takkan wujud lagi selepas ini sebab Haji Hadi dan Nasharuddin juga Hassan ali dah jadi Asabiyyah.

  ReplyDelete
 13. Sahabat Kanan,

  U r dreaming la Tulang.

  Kau ni tak habis2 dengan Hassan Ali.
  Realitinya, Najib concentrate gila dgn india2 in these couple of days, dengan Makkhal Sakhtinya, dengan akuan India mundur dan juga tekanan from himself ttg Samy patut berundur.Indian nampak ada harapan di bawah Najib.

  Kalau kepala lembu is the real issue,nama UMNO lagi buruk dr Hassan Ali. Hassan Ali diam saja,no stand,pasal hal ni.

  Aku rasa tulang, hang punya gila psal Hassan Ali cuma tak sampai blame pasal Hassan Ali lah Padang kena gempa bumi ataupun taufan kat Filipina jadi.

  Klu tak, mmg confirm, u ni ada personal dgn mamat ni,dia pnh ngorat bini hang ke?..tlgla..tuduh2 tak betul ni,buat sedekah pahala free hang saja kat Hassan Ali.

  Berpada2 la dgn Hassan Ali..silap haribulan tak pasal2 kerana kerja kau,dia pulak glamour..

  Kalau kau nak salahkan partially kemangkukan jentera Bagan Pinang adalah kerna dzulkefly ahmad,abu iman tu lemah dalam handle jentera pilihanraya Bagan Pinang. Dia patut counter balik post2 majority indian tu..Itu yg btul, apalak Hassan Ali...

  Wake upla Tulang be objective,dun make a fool out of urself.

  ReplyDelete
 14. Nabila ni lebih kotor dan lebih babi dari babi sebenarnya. Babi lebih suci dari si Nabila ni.
  Orang macam tu tak layak jadi manusia. Nak jadi babi pun tak bolih dilayakan.

  ReplyDelete
 15. There are a few good men in PAS...Tok Guru,Khalid Samad,Nizar,the rest shd join umno and not destroy Pas.Funny, we saw Dap and PKR guys campaigning hard for Pas in Bagan Pinang, but own Pas leader Hassan never even bother to appear.It's sad.

  ReplyDelete
 16. Very much agree with bro TB.But the indians in Bagan Pinang should have realised that Makkal sakti's so called leader is the biggest betrayer.Why were the Makkal Saktis, MIC,,even Hindu Sangam became tikus when the kepala lembu issue erupted!Even Waythamoorthy,Utahyakumar were silent!!The indians in bagan Pinang decided to ignore MIC/Samy Velu betrayels,manipulations,war lord tactics.They should have at least taken into account there r highly dedicated PAS wakil rakyats,and Tok Guru Nik Aziz.It is a known fact indians r either too volcanic or too passive.Their moods swings r highly unpredictable,and they r quite fatalistic.Indians in this countery must realise that their voices can only be heard if they fight collectively with other races,becos we have seen far too many self appointed indian talivars betray the indian community!!

  ReplyDelete
 17. Salam TB

  Kalau kita lihat dari sudut konservasi bangunan bersejarah dan kita analogikan UMNO/BN sebagai bangunan bersejarah, pengundi2 Melayu, Cina dan India yang memangkah UMNO/BN di PRK BP tempoh hari merupakan contoh golongan penduduk setempat yang banyak dipengaruhi atau terpaksa berpegang kepada struktur nilai konservasi yang dipanggil gunaan atau use value - functional, ekonomi, politik dan etnik, demi menjaga kepentingan, kemaslahatan dan kesinambungan kehidupannya yang mereka telah nikmati selama ini di bawah jagaan bekas2 ADUN UMNO/BN dan apa yang telah dijanjikan oleh ADUN baru, TS Isa Samad.

  Manakala pengundi Melayu, Cina dan India yang memangkah PAS merupakan contoh golongan penduduk setempat yang tidak dipengaruhi oleh nilai gunaan di atas. Tetapi,sebaliknya, berpegang teguh atau terpaksa berpegang kepada struktur nilai konservasi yang dipanggil emosi-keajiban, identiti, kesinambungan, keruhanian dan simbolik, yang jika diperhalusi bukan sahaja banyak persamaan dengan ciri2 dasar yang diperjuangkan oleh PAS, malah apa yang mampu dan tidak mampu dilakukan oleh PAS/PR jika memenangi PRK BP tersebut.

  ReplyDelete
 18. PAS kalah kerana TB sendiri mempertahankan larangan penjualan arak di selangor dengan sebab agama islam merupakan agama rasmi dan konsep majoriti muslim. Saya sudah beri amaran supaya hentikan tindakan mensensasikan isu-isu ini tetapi TB bertuli-tuli menuliskan beberapa artikal berkenaan dengan isu-isu yang dibenci oleh kaum bukan melayu. sekarang pas terima padah dengan kalah teruk. pas untuk semua sudah terbukti merupakan slogan tipuan kepada kaum bukan islam. usah salahkan kumpulan pas terengganu. tb sendiri patut cermin diri dahulu. tb kamu perlu bertanggungjawab atas kekalahan pas di bagan pinang. setahu saya banyak kaum cina dan india sudah muak dengan agenda islam of pas. pas kelihatan esktrem berbanding dengan umno. saya akan sokong bn semula pada PRU atau mana-mana PRK kerana pas memang tidak boleh diberi sebarang harapan.

  ReplyDelete
 19. Kalah sudahlah Kalah Nasi sudah jadi bubur. So ini satu nasihat dan ajaran to PR. All Leader PR Should came out words when BN media attack U. If there any bad news done by BN team in your control state all the PR big leader should come out words so others Malaysian will see U solve the problem. U must fight the right. Jangan diam diri. U all must solve together if the MB control state unable to control.

  ReplyDelete
 20. Pas untuk semua adalah selogan tipuan kepada orang bukan Islam untuk menyokong parti mereka. Sedangkan Al-Quran dah kata, orang kafir ini tidak akan senang duduk sehingga kita umat Islam mengikuti jejak langkah mereka. Jadi selogan Pas for all adalah sebenarnya anti-thesis kepada apa yang disebutkan dalam Al-Quran. Kecuali kalau PAS sudah mengikuti jejak langkah mereka, maka barulah selogan PAS for all akan dapat direalisasikan.

  Begitu juga DAP for all adalah untuk menipu orang melayu untuk menguatkan parti chauvanis cina.

  Minyak dan air tidak akan bercampur. Begitu juga syrik dan iman, tidak akan bercampur.

  ReplyDelete
 21. Jangan cakap PAS tak baik tolak PAS. Sekarang zaman moden. Kita hidup dalam berbagai bangsa & agama. Kita bukan negara ARAB 99.9% agama Islam. Kita hidup bergatung bersama dengan berbagai bangsa dan harus hormat menghormati.
  Katakanlah Jangan keluar Permit arak, ini adalah tidak betul kerana orang bukan Islam mana nak cari arak. Kalaulah seseorang itu betul tulin ISLAM 100% maka dia tak akan sentuh arak atau jejak kaki di kedai arak. Kalau kerajaan negeri hendak control orang ISLAM bole.....h. Suruh orang yang beli itu keluar I/C sebelum beli arak. Kan sudah selesai. Selangor PAS itu sudah lebih dia fikir Malaysia Selangor 100% orang Islam. Kita harus hormat orang bukan Islam juga. Tanya lah diri anda sendiri adakah anda 100% Islam. Kalau lah jawapannya YA so anda tidak akan sentuh barang yang diharamkan oleh Islam. Saya fikir PAS Selangor itu hendak jadi HERO so kita jangan sokong beliau. Biar PAS sendiri yang membuat pendirian / keputusan samada orang HERO itu layak atau tidak jadi pemimpin selepas perhimpunan PAS.

  ReplyDelete
 22. Anti Islam KatolikOctober 13, 2009 at 8:48 AM

  PAS
  Parti Ajaran Sesat

  Dulu Kini Selamanya

  ReplyDelete
 23. TB .. kena ambik kira juga . Peladang2 india telah diugut dengan teruk . Dan mereka pun fikir kalau menang pun negeri stay dengan BN dan urusan2 mereka nanti masih terpaksa dengan UMNO berbeza dengan PRU dan PRK di negeri2 yang memang dah diperintah oleh PR .

  Mengapa kali nie mengulas tak seperti mana ulasan ketika manik urai . dimana ketika itu .. Ramai blogger kata penduduk cuba nak tengok umno bagi projek atau tidak sebab tu mereka alih undi ?

  Tapi bila tiba kat BPinang asyik nak buh Pres dan Timb Pres . Yang Manek Urai dulu orang luar tak kacau pun hampir2 nak pupus . ...

  Apalah kalau otak dah nak batu api sampai macam tu la otak dia .

  ReplyDelete
 24. Anonymous Anonymous said...

  TB, bukan kalah sebab undi pos.... hahahahahaha
  .

  Undi pos cuma 3500 kepada BN

  ReplyDelete
 25. Anonymous Khalid Zaman said...

  Ye ke, bukan sebab kampung buah pala ke?. UMNO mainkan isu Kampung buah pala jer. Kenapa taknak salahkan boss ko Lim guan eng pulak?.

  http://cryingvoices.webs.com/apps/blog/

  Baca dan pahamkan.
  .

  Isu Kampung Buah Pala has minimum traction in Bagan Pinang because as time goes by, the Indians knew they were actually tricked by MIC and BN.

  ReplyDelete

 26. Wah such big words you use. Is this from the malay language otr some mongoloid arabbish? WHY PAS LOST? SIMPLE ANSWER, too much slogans like umno, too much arabrubish trying to sound intelligent but in the end looking foolish.
  .

  The concepts i mention above are concepts that PAS had adhere to, yet they discarded these concepts recently because of expediency.

  But you're right. PAS lost because they are beggining to sound just like UMNO

  ReplyDelete

 27. pls ask TB why he always write such a "babi" things...sometime even worst than BABI.
  .

  I am just sad that Nabila cannot understand simple malay.

  Baiklah, boleh tak tunjuk di mana yang saya tulis tu salah?

  Boleh tak berenti buat spekulasi buta?

  ReplyDelete
 28. Blogger Anak Perelih said...

  undi india hilang sebab kampung buah pala la.... baca le mana mana komen dari orang India... mesti nama KBP naik...
  .

  Anak Perelih,

  Kampung Buah Pala isu berkaitan DAP. Calon yang bertanding ni DAP ke PAS?

  Aku dah tau undi India di Bgn Pinang problem besar LAMA sebelum penamaan calon.

  Kalau kau ckp sebab Kampung Buah Pala, cuba bagitau aku kenapa?

  Sedangkan kampung buah pala tu sebenarnya isu yang melibatkan BN dan kerajaan Gerakan sebelumnya juga.

  ReplyDelete
 29. I must make some corrections.It's the indian leaders frm indian based parties that have betrayed the trust of the indian community.Take for instance HINDRAF and Makkal sakti.Thanindran,the taliver of MAKKAL SAKTI is a malayali is well known FRAUDSTER!!He "sapu" frm kovil Sri Maha Mariamman Butterworth,he syphoned over RM700,000 frm indian makkals during the height of the HINDRAF movement(as a result his brother's bimmer was torched last year!!),and did lot's of havoc in the form rallies(WAR&ROSES),and simply politices KG.Buah pala issue..all for $$$ and pangkat..same thing goes to wayhtamoorthy and Utahayakumar!!..It's a known fact,indian community everywhere r the most vulnerable..inertia,poisonous habits,divisions have turned this proud knowledgeble race group upside down..they r so gullible to all sorts of suggestions..(bersambung)

  ReplyDelete
 30. Anonymous Benci PAS said...

  PAS kalah kerana TB sendiri mempertahankan larangan penjualan arak di selangor dengan sebab agama islam merupakan agama rasmi dan konsep majoriti muslim.
  .

  Zaman UMNO dulu semua 7-eleven di Shah Alam jual arak.

  Zaman PAS duduk dlm kerajaan negeri, lebbih 17 7-11 di Shah Alam berenti jual arak.

  Kau sedar ke tidak?

  ReplyDelete

 31. Kau ni tak habis2 dengan Hassan Ali.
  Realitinya, Najib concentrate gila dgn india2 in these couple of days, dengan Makkhal Sakhtinya, dengan akuan India mundur dan juga tekanan from himself ttg Samy patut berundur.Indian nampak ada harapan di bawah Najib.
  .

  Kau yang dreaming, bang.

  Hakikatnya isu PAS sama dgn UMNO ni dimainkan oleh BN sebelum penamaan calon lagi.

  Toksah jual ubat kat sini la. Boleh tak.

  ReplyDelete
 32. Anonymous nasir said...

  TB .. kena ambik kira juga . Peladang2 india telah diugut dengan teruk . Dan mereka pun fikir kalau menang pun negeri stay dengan BN dan urusan2 mereka nanti masih terpaksa dengan UMNO berbeza dengan PRU dan PRK di negeri2 yang memang dah diperintah oleh PR .
  .

  Betul isu ugutan juga timbul menyebabkan ramai pengundi India PR tidak keluar mengundi.

  Namun, isu sensitif seperti kepala lembu dan kuil ni sepatutnya tidak menghalang pengundi India mengundi walaupun diugut.

  Namun, apabila mereka melihat yang PAS dan UMNO itu serupa, maka semangat mereka untuk mengambil risiko mengundi juga luntur.

  Syabas kepada saudara kerana "highlight" faktor ugutan ini.

  Terima kasih saya ucapkan.

  ReplyDelete
 33. WALAUPUN tidak semua pendapat TB aku setuju pasal bagan pinang tapi aku amat setuju dengan TB isu hassan ali dan nasaruddin.

  aku ni aktif peringkat cawangan di selangor.

  aku berjanji jika dr hassan bukan lagi PJ selangor,kami akan buka 2 cawangan PAS di kawasan aku(selangor)

  susah aku nak cerita pasal dr hassan ni,tapi kita perlukan satu usaha besar besaran untuk memberi tahu kepimipanan pusat supaya PJ selangor harus di tukar secepat mungkin demi untuk PAS selangor.

  Jangan di harap dengan pimpinan kawasan di seluruh selangor,semua dah kena motivasi dgn dr hassan dan ust nasa.akan di ulang walaq dan tahluf siyasi bla bla dan pandang kita lain macam pulak.mereka ini lebih tak suka PKR dari UMNO.

  percayala apa yg aku katakan ini,buat kaji selidik ahli PAS yg BUKAN jkkk,ajk masjid,penyelaras dun atau ahli majlis(depa ni pun dah kena cornered dgn pimpinan kaw. dan negeri).banyak yg syok sendiri,guna logo parti pun takut bila ada majlis jkkk atau masjid.

  veteran PAS

  ReplyDelete
 34. veteran PAS,

  kalau ada kesilapan dan kesalahan dalam tulisan saya, saya minta dapat ditunjukkan supaya dapat dibetulkan kesilapan ini

  ReplyDelete
 35. PAS KALAH di Bagan Pinang
  duit deposit pun hampir hilang
  apa la nasib si kuda belang
  ditipu tok guru siang dan malam

  PAS KALAH di Bagan Pinang
  duit deposit pun hampir hilang
  nik aziz dan hadi sudah terkangkang
  salehudin dan tantawi dah masuk longkang

  ReplyDelete
 36. Salam TB

  Pada saya, pemimpin PAS proUMNO yang TB maksudkan itu merupakan pemimpin Melayu-Islam yang menerima hakikat UMNO bukan sahaja mempunyai kuasa dan prasarana yang banyak untuk melaksana dan meningkatkan syariat Islam di negara ini dan di arena antarabangsa, malah mengakui lebih banyak yang telah dilakukan oleh UMNO, berbanding dengan PAS. Padahal, banyak lagi yang belum mampu dilakukan oleh UMNO dari segi memajukan umat Islam dalam semua aspek kehidupan, khasnya atau enggan melakukannya seperti hudud.

  Mereka ini umpama jururancang bandar yang tidak tahu apa yang mereka hendak fikirkan lagi untuk mengatasi permaslahan perbandaran yang biasa kita dengar seperti kesesakan lalu lintas, pencemaran udara, kemisikin bandar dan banjir kilat.

  ReplyDelete
 37. Sahabat kanan,  Kau yang dreaming, bang.

  Hakikatnya isu PAS sama dgn UMNO ni dimainkan oleh BN sebelum penamaan calon lagi.

  Toksah jual ubat kat sini la. Boleh tak.


  Dah nama ubat, pahit pun kena telan jugak le Tulang..

  kau dah tak boleh jawab hal ni, jawab pun ntah2 apa2 pulak.

  Hakikatnya, yang salah walaupun partially, adalah Abu Iman, Dzulkefly ahmad atas kegagalannya dalam mengendalikan jentera pilihanraya Bagan pinang.

  Sepatutnya kau buat post mortem cara intelek cukup analisis dan data, bolehlah jadi rekod panduan utk puak2 JIM dalam PAS ni, ini tidak...macam org gila meroyan dok zikir nama Hassan ali, apa pekdahnya utk Abu Iman?

  Isu hassan ali etc sangat minimal, negligible. Diorang tak kisahlah mainan fraksi UMNO ke JIM dlm PAS ke, sapa pun tak peduli lah kat Bagan Pinang.

  Heran aku, majoriti melayu yg mengundi tua muda, kau tak peduli pulak.

  Kita ni kat Malaysia ke kat tamil nadu?

  ReplyDelete
 38. Seperti dijangkakan, rakyat akan kembali ke BN. PAS tak akan boleh serasi dengan DAP kerana tujuan perjuangan amat jauh bezanya. PKR eventually akan jadi seperti parti Gerakan (dimonopoli oleh orang Cina).

  Dari isu-isu seperti di Perak, Kg buah Pala di Penang, Arak dan Kuil diSelangor, Isu Elizebeth Wong, Teresa Kok, Penyelewengan peruntukan oleh DAP Selangor, Imam Ronnie Liu, Nik Aziz dengan mengatakan orang bukan islam boleh kutuk islam sebab mereka tak faham, isu Hassan Ali, Khalid samad, PAS jilat pongkok DAP, kes liwat Anwar, pengkianat-pengkianat bangsa melayu yang setuju dengan DAP nak hapuskan DEB dll., siapa nak percaya pada PAKATAN Rakyat beb.

  ReplyDelete

 39. Hakikatnya, yang salah walaupun partially, adalah Abu Iman, Dzulkefly ahmad atas kegagalannya dalam mengendalikan jentera pilihanraya Bagan pinang.

  Sepatutnya kau buat post mortem cara intelek cukup analisis dan data, bolehlah jadi rekod panduan utk puak2 JIM dalam PAS ni, ini tidak...macam org gila meroyan dok zikir nama Hassan ali, apa pekdahnya utk Abu Iman?
  .

  Sepatutnya kau yang bagi bukti analisa aku ni tak betul.

  Yang aku nampak cuma kao meroyan tak tentu harah.

  Buat tuuhdan sana tuduhan sini. Cakap mcam orang yang mereng.

  Habis mcmna nak komen.

  Kita komen dng orang yang siuman bukan mereng

  ReplyDelete
 40. Ur dreaming la Tulang.

  Kau ni tak habis2 dengan Hassan Ali.
  Realitinya, Najib concentrate gila dgn india2 in these couple of days, dengan Makkhal Sakhtinya, dengan akuan India mundur dan juga tekanan from himself ttg Samy patut berundur.Indian nampak ada harapan di bawah Najib.

  Kalau kepala lembu is the real issue,nama UMNO lagi buruk dr Hassan Ali. Hassan Ali diam saja,no stand,pasal hal ni.

  (TB) Hasan Ali diam dalam keadaan Hasan Ali exco agama. Dan isu yang dimainkan oleh UMNO adalah kuil dekat dengan surau. Jadi, Hasan Ali wajib keluar menyatakan bahawa kedudukan kuil itu tidak mejadi masalah kerana dekat dengan surau kerana dah banyak tempat dalam Selangor mcm tu pun.
  Juga, Presiden PAS sewaktu datang ke Shah Alam pun kata begitu.
  Dengan berdiamnya Hasan Ali menandakan sokongan Hasan Ali kepada usaha UMNO tersebut dan hasan Ali dah bagitau sokongan ini dalam mesyuarat exco pun.
  Semua tindakan hasan ali ini digunakan oleh pengempen MIC/IPF untuk menyamakan PAS dgn UMNO.

  Aku rasa tulang, hang punya gila psal Hassan Ali cuma tak sampai blame pasal Hassan Ali lah Padang kena gempa bumi ataupun taufan kat Filipina jadi.

  Klu tak, mmg confirm, u ni ada personal dgn mamat ni,dia pnh ngorat bini hang ke?..tlgla..tuduh2 tak betul ni,buat sedekah pahala free hang saja kat Hassan Ali.

  Berpada2 la dgn Hassan Ali..silap haribulan tak pasal2 kerana kerja kau,dia pulak glamour..
  .
  Aku rasa kau sokong sangat Hasan Ali sebab kao tahu Hasan Ali banyak membantu kempen UMNO dengan memberikan senjata pada UMNO tiap2 kali ada by election.
  Jadi, kao kenalah sokong Hasan Ali dan pastikan dia kekal dalam jawatan dia. Kalau tidak susah la korang nak menang kat Selangor.
  Dah la UMNO Selangor makin ruyup. Korang punya MB dulu boleh pegi Disneyland belanja duit rakyat RM1.8 juta.
  Kahkahkah

  Kalau kau nak salahkan partially kemangkukan jentera Bagan Pinang adalah kerna dzulkefly ahmad,abu iman tu lemah dalam handle jentera pilihanraya Bagan Pinang. Dia patut counter balik post2 majority indian tu..Itu yg btul, apalak Hassan Ali...

  Wake upla Tulang be objective,dun make a fool out of urself.
  .

  Memanglah korang salahkan diorang ni sebab korang UMNO benci kat diorang terutamanya Abu urwah. Jadi, korang nak buang la.
  Tapi sebelum ni, diorang jugak bertanggungjawab kat PRU yang lain, apasal boleh menang?
  Diorang ni jugak kempen dan jalankan kempen Permatang pasir, apasal menang.
  Kalao dah UMNO tu memang
  bengap dan suka menipu.

  ReplyDelete
 41. Sahabat Kanan,

  Sepatutnya kau yang bagi bukti analisa aku ni tak betul.

  Yang aku nampak cuma kao meroyan tak tentu harah.

  Buat tuuhdan sana tuduhan sini. Cakap mcam orang yang mereng.

  Habis mcmna nak komen.

  Kita komen dng orang yang siuman bukan mereng


  Err..jawapan macam di atas ni, bukan jawapan org meroyan ke?

  Tulisan kau tu menepati nilai meroyan psl:

  1) Ada survey ke dibuat?Ada temuramah dgn kaum india, punca2 mereka revert balik sokong BN? Ilek.

  2) Ada tarikh masa, bukti rakaman, gambar ke pengempen MIC/IPF pergi "cucuk jarum"? Ingat Anwar terlepas hukuman liwat sebab teknikal iaitu pendakwa gagal kemukakan tarikh atau masa berlaku. Tapi ijmak hakim kata liwat memang berlaku.

  Jadi, u dun have any proof, the only thing u have is "gila meroyan".

  3) asyik2 bilang sumber maklumat-sumber maklumat.

  tulang, berilah nama,pukul brp kejadian, ini pun tak tau ke?

  Semua berita tak sahih, kau ni nama saja buat blog anti-anti hadith, tapi cara periwayatan sebikjik macam penipu hadith.

  Tarak malu ke?Innadey...

  ReplyDelete
 42. kepada TB.. Inilah hakikat yg perlu ditelan oleh parti Pas di bagan pinang "Bagi saluran undi pos, BN memperoleh 3,521 undi manakala Pas mendapat 601 undi. Tanpa UNDI POS, BN masih menang dengan majoriti besar 2,515 undi iaitu BN memperoleh 4,492 undi daripada pengundi biasa berbanding 1,977 undi diperoleh Pas"-Umno tetap menang walaupun tanpa UNDI POS... tolonglah jgn kuar isu undi pos lagi..Calon pas mmg kalah setiap peti undi di Bagan Pinang

  ReplyDelete
 43. Sahabat Kanan,

  (TB) Hasan Ali diam dalam keadaan Hasan Ali exco agama. Dan isu yang dimainkan oleh UMNO adalah kuil dekat dengan surau. Jadi, Hasan Ali wajib keluar menyatakan bahawa kedudukan kuil itu tidak mejadi masalah kerana dekat dengan surau kerana dah banyak tempat dalam Selangor mcm tu pun.

  Tulang, si Hassan Ali tu pun dianggap setan bisu oleh penduduk-penduduk Melayu sebab tak bela pun diorang lawan kuil.

  Utk org Islam seksyen 23, Hassan Ali sama saja dengan Khalid Samad,malah lebih teruk lagi sebab tak buat apa2 utk halang tempat musyrik dok sebelah rumah Allah. Nabi dan sahabat buat apa dgn tempat musyrik, hancurkan berhala. So,mana ada di tanah Arab, ada org smebah latta al uzza,osiris ke ra ke apa ke kat egypt, tak pun ahura mazda ke apa ke kat parsi.

  Aku rasa kau sokong sangat Hasan Ali sebab kao tahu Hasan Ali banyak membantu kempen UMNO dengan memberikan senjata pada UMNO tiap2 kali ada by election.

  In some way, kami suka jugak org2 macam kau rosakkan PAS dr dalam ni, dengan lebih2kan geng2 JIM dalam PAS dan buang PAS tarbiyyah dari PAS. Lama2 PAS pun akan lemah, sebab hanya org2 kau org saja akan control top post. dan org lain jadi alat.Macam jadi kat PKR sekarang, itu pasal koordinasi Abu Urwahn geng dgn Rodziah lagi bagus dr geng2 ni dengan PAS Selangor sendiri.

  Aku setuju, hassan ali ada bg peluru kat UMNO terutamanya kebodohan PAS selangor, dah elok2 lawan isu arak, bila kena tepuk sikit dgn DAp surrender. Begitu juga hal Selcat, bila kena henjut sikit, dah surrender.Semua ini buat rakyat geleng kepala, apa jenis pemimpin macam ni?

  belum suruh pi jihad lagi ni...bila disergah dah terkencing..ciri2 husam nampaknya.

  Jadi, kao kenalah sokong Hasan Ali dan pastikan dia kekal dalam jawatan dia. Kalau tidak susah la korang nak menang kat Selangor.

  Aku lagi suka puak2 korang pegang, macam Abu urwah pegang Sgor (biar puak2 heran, Khlaid samad punya susu, Abu urwah dapat nama), Husam pegang kelantan, pegang la semua, lebih serabut lagi dibuatnya. Masa tu, biar puak2 yg bukan IRC terpinggir dan tiba2 puak2 IRC dalam PKR yang ntah apa2 pulak yg dirai. Aku mmg suka lagi org mcm korang pegang.

  Memanglah korang salahkan diorang ni sebab korang UMNO benci kat diorang terutamanya Abu urwah. Jadi, korang nak buang la.
  Tapi sebelum ni, diorang jugak bertanggungjawab kat PRU yang lain, apasal boleh menang?
  Diorang ni jugak kempen dan jalankan kempen Permatang pasir, apasal menang.


  Heran, puak2 korang tak jadi pengarah pilihanraya boleh menang, tapi bila Abu Iman pegang apasal kalah pulak ya?

  Macam la Hadi, Nasharuddin ke Harun taib tak berperang kat pilihanraya kecik lain. Jangan nak bohongla Tulang...tak baik...

  Kami suka hangpa beranak pinak dlm PAS biaq cepat2 reput PAS dr dalam..

  ReplyDelete
 44. Anonymous said...
  Sahabat Kanan,

  Tulang, si Hassan Ali tu pun dianggap setan bisu oleh penduduk-penduduk Melayu sebab tak bela pun diorang lawan kuil.

  Utk org Islam seksyen 23, Hassan Ali sama saja dengan Khalid Samad,malah lebih teruk lagi sebab tak buat apa2 utk halang tempat musyrik dok sebelah rumah Allah. Nabi dan sahabat buat apa dgn tempat musyrik, hancurkan berhala. So,mana ada di tanah Arab, ada org smebah latta al uzza,osiris ke ra ke apa ke kat egypt, tak pun ahura mazda ke apa ke kat parsi.
  .

  Kahkahkah ni nak bohong lagi la ni. Dulu kao kata ada gangster india kat Seksyen 19. Skrg kao kata penduduk S23 marah kat Hasan Ali. Kao tak pernah duduk pun kat mana2 dalam Shah Alam nak berlagak konon kau tahu.
  Memanglah UMNO ni kalau tak menipu, tak sah. Lain orang kao buleh tipu la.
  Nama pun takut bagi, lepas tu nak kata kao betul. Pooodah. Muka kao ni memang muka penipu.

  In some way, kami suka jugak org2 macam kau rosakkan PAS dr dalam ni, dengan lebih2kan geng2 JIM dalam PAS dan buang PAS tarbiyyah dari PAS. Lama2 PAS pun akan lemah, sebab hanya org2 kau org saja akan control top post. dan org lain jadi alat.Macam jadi kat PKR sekarang, itu pasal koordinasi Abu Urwahn geng dgn Rodziah lagi bagus dr geng2 ni dengan PAS Selangor sendiri..

  GEng JIM ni lawan ISA, lawan tak bagi PAS join dgn UMNO, lawan mereka yang nak meng “Umno” kan PAS.
  TU yang UMNO marah sangat dgn diorang ni.
  Tapi diorang ni sikit je. Dr Dzul dgn Abu Urwah. Yang lain tu semua PAS. Dr Hatta dah kempen untuk PAS waktu PAS bertanding kerusi Parliament Setapak 1982 untuk calon PAS Ustaz Othman Razak.
  Khalid Samad tu penentang JIM #1 masa dia kat UK dulu sebab dia Suara Al Islam.
  Hakikatnya, memang takda kumpulan JIM yang war war kan sebab semua yang melawan Fraksi UMNO ni PAS tulin.
  Aku sendiri tak pernah lawan JIM dan aku sendiri dah PAS 30 tahun. Kau berapa tahun masuk PAS nak komen pasal dalaman PAS ni.
  Cuba bagi no keahlian kao? Aku cabar kao bagi. Kalau kau ni tak bachul la.
  Penipu kao confirm. Skrg aku nak tengok kau ni bachul atau tidak.

  Aku setuju, hassan ali ada bg peluru kat UMNO terutamanya kebodohan PAS selangor, dah elok2 lawan isu arak, bila kena tepuk sikit dgn DAp surrender. Begitu juga hal Selcat, bila kena henjut sikit, dah surrender.Semua ini buat rakyat geleng kepala, apa jenis pemimpin macam ni?

  belum suruh pi jihad lagi ni...bila disergah dah terkencing..ciri2 husam nampaknya.
  .
  POOODDAAHHH. Aku baru habis telefon dgn member aku yang duduk sbg Ahli Majlis MBSA.
  Dia kata bilangan 7-11 tak jual arak kat Shah Alam ni dah mencecah lebih 20 buah. Masa UMNO dulu SEMUUAAAAA 7-11 jual arak tanpa ada seekor pun Ahli Majlis UMNO yang menentang arak.
  Jadi, lebih baik PAS dari UMNO dan lebih baik PR dari BN dari segi pengharaman Arak.
  Jgn nak tunjuk bangang kao sangat2. Kao ni penipu, bachul dan bangang.
  KAHKAHKAHKAHKAH

  Aku lagi suka puak2 korang pegang, macam Abu urwah pegang Sgor (biar puak2 heran, Khlaid samad punya susu, Abu urwah dapat nama), Husam pegang kelantan, pegang la semua, lebih serabut lagi dibuatnya. Masa tu, biar puak2 yg bukan IRC terpinggir dan tiba2 puak2 IRC dalam PKR yang ntah apa2 pulak yg dirai. Aku mmg suka lagi org mcm korang pegang.

  Puak2 JIM ni kecik je dalam PAS. 90% yang menentang usaha membawa PAS masuk BN adalah PAS tulin mcm aku.
  Kau apa sebuk pasal JIM. Kao pegi selamatkan UMNO tu dari menjadi hamba tokeh judi dgn arak.
  Sekarang Jamaludin Jarjis lantikan Najis pun dah jadi kawan Paul Wolfowitz

  Heran, puak2 korang tak jadi pengarah pilihanraya boleh menang, tapi bila Abu Iman pegang apasal kalah pulak ya?

  Macam la Hadi, Nasharuddin ke Harun taib tak berperang kat pilihanraya kecik lain. Jangan nak bohongla Tulang...tak baik...

  Kami suka hangpa beranak pinak dlm PAS biaq cepat2 reput PAS dr dalam..
  .

  Orang2 yang sama bertungkus lumus dlm Permatang Pasir bertungkus lumus masa Bagan Pinang. Habis cerita

  ReplyDelete
 45. Anonymous said...
  Sahabat Kanan,

  Tulang, si Hassan Ali tu pun dianggap setan bisu oleh penduduk-penduduk Melayu sebab tak bela pun diorang lawan kuil.

  Utk org Islam seksyen 23, Hassan Ali sama saja dengan Khalid Samad,malah lebih teruk lagi sebab tak buat apa2 utk halang tempat musyrik dok sebelah rumah Allah. Nabi dan sahabat buat apa dgn tempat musyrik, hancurkan berhala. So,mana ada di tanah Arab, ada org smebah latta al uzza,osiris ke ra ke apa ke kat egypt, tak pun ahura mazda ke apa ke kat parsi.
  .

  Kahkahkah ni nak bohong lagi la ni. Dulu kao kata ada gangster india kat Seksyen 19. Skrg kao kata penduduk S23 marah kat Hasan Ali. Kao tak pernah duduk pun kat mana2 dalam Shah Alam nak berlagak konon kau tahu.
  Memanglah UMNO ni kalau tak menipu, tak sah. Lain orang kao buleh tipu la.
  Nama pun takut bagi, lepas tu nak kata kao betul. Pooodah. Muka kao ni memang muka penipu.

  In some way, kami suka jugak org2 macam kau rosakkan PAS dr dalam ni, dengan lebih2kan geng2 JIM dalam PAS dan buang PAS tarbiyyah dari PAS. Lama2 PAS pun akan lemah, sebab hanya org2 kau org saja akan control top post. dan org lain jadi alat.Macam jadi kat PKR sekarang, itu pasal koordinasi Abu Urwahn geng dgn Rodziah lagi bagus dr geng2 ni dengan PAS Selangor sendiri..

  GEng JIM ni lawan ISA, lawan tak bagi PAS join dgn UMNO, lawan mereka yang nak meng “Umno” kan PAS.
  TU yang UMNO marah sangat dgn diorang ni.
  Tapi diorang ni sikit je. Dr Dzul dgn Abu Urwah. Yang lain tu semua PAS. Dr Hatta dah kempen untuk PAS waktu PAS bertanding kerusi Parliament Setapak 1982 untuk calon PAS Ustaz Othman Razak.
  Khalid Samad tu penentang JIM #1 masa dia kat UK dulu sebab dia Suara Al Islam.
  Hakikatnya, memang takda kumpulan JIM yang war war kan sebab semua yang melawan Fraksi UMNO ni PAS tulin.
  Aku sendiri tak pernah lawan JIM dan aku sendiri dah PAS 30 tahun. Kau berapa tahun masuk PAS nak komen pasal dalaman PAS ni.
  Cuba bagi no keahlian kao? Aku cabar kao bagi. Kalau kau ni tak bachul la.
  Penipu kao confirm. Skrg aku nak tengok kau ni bachul atau tidak.

  Aku setuju, hassan ali ada bg peluru kat UMNO terutamanya kebodohan PAS selangor, dah elok2 lawan isu arak, bila kena tepuk sikit dgn DAp surrender. Begitu juga hal Selcat, bila kena henjut sikit, dah surrender.Semua ini buat rakyat geleng kepala, apa jenis pemimpin macam ni?

  belum suruh pi jihad lagi ni...bila disergah dah terkencing..ciri2 husam nampaknya.
  .
  POOODDAAHHH. Aku baru habis telefon dgn member aku yang duduk sbg Ahli Majlis MBSA.
  Dia kata bilangan 7-11 tak jual arak kat Shah Alam ni dah mencecah lebih 20 buah. Masa UMNO dulu SEMUUAAAAA 7-11 jual arak tanpa ada seekor pun Ahli Majlis UMNO yang menentang arak.
  Jadi, lebih baik PAS dari UMNO dan lebih baik PR dari BN dari segi pengharaman Arak.
  Jgn nak tunjuk bangang kao sangat2. Kao ni penipu, bachul dan bangang.
  KAHKAHKAHKAHKAH

  Aku lagi suka puak2 korang pegang, macam Abu urwah pegang Sgor (biar puak2 heran, Khlaid samad punya susu, Abu urwah dapat nama), Husam pegang kelantan, pegang la semua, lebih serabut lagi dibuatnya. Masa tu, biar puak2 yg bukan IRC terpinggir dan tiba2 puak2 IRC dalam PKR yang ntah apa2 pulak yg dirai. Aku mmg suka lagi org mcm korang pegang.

  Puak2 JIM ni kecik je dalam PAS. 90% yang menentang usaha membawa PAS masuk BN adalah PAS tulin mcm aku.
  Kau apa sebuk pasal JIM. Kao pegi selamatkan UMNO tu dari menjadi hamba tokeh judi dgn arak.
  Sekarang Jamaludin Jarjis lantikan Najis pun dah jadi kawan Paul Wolfowitz

  Heran, puak2 korang tak jadi pengarah pilihanraya boleh menang, tapi bila Abu Iman pegang apasal kalah pulak ya?

  Macam la Hadi, Nasharuddin ke Harun taib tak berperang kat pilihanraya kecik lain. Jangan nak bohongla Tulang...tak baik...

  Kami suka hangpa beranak pinak dlm PAS biaq cepat2 reput PAS dr dalam..
  .

  Orang2 yang sama bertungkus lumus dlm Permatang Pasir bertungkus lumus masa Bagan Pinang. Habis cerita

  ReplyDelete

 46. Err..jawapan macam di atas ni, bukan jawapan org meroyan ke?

  Tulisan kau tu menepati nilai meroyan psl:

  1) Ada survey ke dibuat?Ada temuramah dgn kaum india, punca2 mereka revert balik sokong BN? Ilek.

  2) Ada tarikh masa, bukti rakaman, gambar ke pengempen MIC/IPF pergi "cucuk jarum"?
  .


  Alah macam kau jugakla dulu kata ada gangster India kat kuil Seksyen 19 tu.

  Ada bawak bukti ke tidak?  Ingat Anwar terlepas hukuman liwat sebab teknikal iaitu pendakwa gagal kemukakan tarikh atau masa berlaku. Tapi ijmak hakim kata liwat memang berlaku.

  Ni la orang bahlol. Tka reti baca judgemnt.

  Pegi baca balik la.

  Kita semua orang Islam ni selagi takda 4 saksi kitorang tak percaya.

  Kao ni agama apa pun aku tak tau la.

  ReplyDelete
 47. punca kekalahan PAS :

  1. Lantik Salahudin Ayub sbg Pengarah p/raya - kurang cerdik dan asyik nak konfront dgn org ja

  2. Lantik Dr Zul sbg Pengarah Operasi - ahli PAS dah hilang hormat kat dia....mcm mana nak gerakkan jentera???

  3. Seruan Jihad oleh Pemuda PAS menimbulkan ketakutan dikalangan pengundi

  4. Orang Cina/India yang memang takleh pecaya

  5. Org2 mcm Kalid Samad yg asyik nak mempertahankan kuil - menyebabkan undi Melayu hilang!!!!

  6. Ramainya org2 mcm Tulang Besi yg hanya pandai becakap bodoh tapi tak pernah turun berkempen pun.

  ReplyDelete
 48. Amru said...
  punca kekalahan PAS :

  1. Lantik Salahudin Ayub sbg Pengarah p/raya - kurang cerdik dan asyik nak konfront dgn org ja
  .

  Salahuddin naikkan isu pengundi POS dan penyelewengan undi Pos. Apasal pulak dia jadi faktor kekalahan. Masa Permatang Pasir pun kita selalu confront orang, apasal menang?

  2. Lantik Dr Zul sbg Pengarah Operasi - ahli PAS dah hilang hormat kat dia....mcm mana nak gerakkan jentera???.
  Hanya ahli PAS yang pro kepada kerjasama UMNO aje yang hilang hormat kat Dr Dzul. Majoriti ahli PAS masih respek dia. Kau jgn la perasan

  3. Seruan Jihad oleh Pemuda PAS menimbulkan ketakutan dikalangan pengundi.
  Tu kena tanya Tantawi la

  4. Orang Cina/India yang memang takleh pecaya.
  Jadi yang PAS menang Permatang Pasir dengan majoriti bertambah tu, orang Cina/India ni boleh percaya ke tidak?

  5. Org2 mcm Kalid Samad yg asyik nak mempertahankan kuil - menyebabkan undi Melayu hilang!!!!.
  Tak, sebenarnya undi Melayu di Bagan Pinang bertambah dari 2008. Kalau tidak kita akan kalah lebih teruk lagi.
  Lagi sekali salah fakta.

  6. Ramainya org2 mcm Tulang Besi yg hanya pandai becakap bodoh tapi tak pernah turun berkempen pun..
  Macam la awak turun berkempen PAS menang. Dulu masa Permatang Pasir saya tak turun kempen dan saya kempen pakai blog. Apasal menang ye?????
  Kahkahkah kelakar la hujjah2 kat atas ni.

  ReplyDelete
 49. amru

  ini bukan ahli PAS

  dia cakap macam org tak lulus upsr

  ReplyDelete
 50. Ha ha..start balik dah kutuk hasan Ali..sebenarnya tulisan cam ko ni yang menyebabkan PAS kalah..masa aman dok gaduh kat depan rumah..bla PRK senyap sekejap, pas PRK start balik..ingat org tak perasan ke?

  ko ni apehal..sebok ngan lenggang lenggok cina dan india je ke?...lenggang lenggok org melayu ko tak yah ambil peduli ke?? Hasrat dan fear org melayu taknak ambik peduli ke? Apa guna kalo diterima India dan Cina tapi Melayu reject???.. Hasan Ali cuba memujuk org melayu..kalau org melayu tak nak terima takdak guna dpt kuasa kalo penuh India dan Cina...Dah nama org melayu (bukan semuanya menghayati Islam), ayat pun kena bunyi melayu la...pastu pelan2 la masukkan elemen Islam, bila hati dah jinak barulah masukkan prinsip perjuangan..DAP PKR kena paham la..cuba tukar tindakan kpd sesuatu yg postif..bukan dok balun hasan ali.. Aku yakin lebih separuh dari org PAS mempunyai pemikiran mcm Hasan Ali tu..tak pecaya..cuba la buang dia..or sebenarnya ko ialah agen pemecah belah PAS..heh heh bijak bijak ko..memg bijak sampai byk ler blog dok quote kata2 ko..

  ReplyDelete
 51. The bigest problem of PAS is FEARS to be a winner ..... it is a good result ..... this is how you should lose if we see PAS is alike Umno.

  ReplyDelete
 52. ulasan marhain tua..
  Keputusan Pilihan Raya Kecil Bagan Pinang sudahpun diketahui. Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad (BN) menang besar dengan mendapat 8013 undi. Beliau mendapat undi majoriti sebanyak 5,435 ke atas calon PAS-Pakatan Rakyat yang hanya mampu meraih 2,578. Peratusan keluar mengundi ialah 82%

  Seperti yang saya katakan dahulu, daripada kiraan Falaq, memang BN-UMNO boleh menang. Tetapi daripada segi lahiriah saya kira calon PAS boleh menang dengan majoriti antara 50 hingga 250 undi sahaja.

  Apabila diisytiharkan kemenangan besar memihak Isa Samad, saya berani katakan bahawa itulah satu keputusan yang dirancang oleh pihak tertentu yang ghairah mahukan penyatuan UMNO dengan PAS untuk membentuk satu kerajaan perpaduan seperti yang dijaja oleh Nasaruddin Mat Isa, Haji Hassan Ali dan Mustahpa Ali satu ketika dahulu..

  Kenapakah saya berpendapat begitu? Biar saya terangkan hujah berikut:

  a) Inilah pilihan raya kecil yang pertama selepas jawatan Setiausaha Agung PAS bertukar tangan. Dulu kita ada Kamaruddin Jaaffar tetapi kini kita lihat Mustapha Ali berada di situ. Lantas Mustapha Ali sudah kena satu pukulan 1-0 kali ini.

  b) Saya sudah berada di Bagan Pinang dua hari sebelum penamaan calon. Saya sudah menceritakan bagaimana Isa Samad telah menggantung poster ucapan Selamat Hari Raya di sekitar jalan Bagan Pinang. Menteri Besar Negeri Sembilan pun ada merentang poster ucapan selamat hari raya. Tetapi dia buat merentang di lokasi strategik di merata negeri. Isa Samad buat (poster gantung) di sepanjang kawasan Bagan Pinang. Pelik bukan? Kenapa dia tidak letakkan di merata negeri seperti yang dibuat oleh Mohd Hassan? Kenapa dia tidak gantung di Pasir Panjang dan Linggi? Yang lebih pelik, kenapa PAS tidak membuat bantahan kerana kalau poster itu dinaikkan sebelum hari penamaan calon, bererti Isa Samad sudah mencemar Undang-undang Suruhanjaya Pilihan Raya.

  c) Apabila daftar pengundi diumumkan, PAS mendapati hanya sekitar 1,400 pengundi tentera yang menetap dalam kawasan Bagan Pinang. Ini bererti PAS mempunyai hak membantah pengundian pos (tentera) kerana kemungkinan berlakunya pencemaran oleh pengundi hantu adalah amat tinggi. Kenapa PAS tidak membantah lebih profesional selain mahukan mahkamah menunda tarikh mengundi? Apakah PAS tidak sedar tuntutan itu bukan mudah diperkenan oleh mahkamah kerana kesuntukan masa?

  d) Kenapakah PAS tidak mengambil tindakan memboikot pilihan raya kecil itu? Apakah tidak ambil kira kemungkinan baki undi pos yang tidak bertuan itu akan digunakan oleh UMNO-BN untuk menang?

  e) Pilihan raya kecil kali ini adalah yang paling ganas. Seperti yang saya tulis sebelum ini, nampak sangat satu agenda provokasi yang licik sudah diatur. Ia bermula dengan Ketua Putra dikatakan 'masuk hospital’ setelah dipukul oleh penyokong parti lawan. Tetapi segala rakaman video yang dibuat pada hari pencalonan menunjukkan beliau sihat segar-bugar sahaja.

  f) Saya bernasib baik dapat berkhemah di sebuah rumah besar dan bertemu dengan beberapa anggota PAS dan PKR daripada Kedah dan Perak. Saya berbangga bertemu mereka. Semuanya dalam lingkungan 25-40. Mereka semuanya sungguh profesional dan bertenaga. Akan tetapi, Bilik Gerakan Pakatan Rakyat tidak mempunyai agenda secukupnya untuk menggunakan khidmat penyokong daripada luar untuk bertugas dalam meraih undi, seperti yang dilakukan oleh BN-UMNO.. Inilah julung-julung kali saya melihat Pakatan Rakyat tidak bermaya dalam persiapan berkempen. Apabila kita tanya apakah jadual seharian, mereka kata tidak ada yang baru. Cuma ceramah di beberapa tempat yang telah ditetapkan.

  ReplyDelete
 53. g) Tempat ceramah PAS amat lekeh, kalau dibandingkan dengan tempat ceramah BN-UMNO yang rata-rata telah berbelanja besar. Mereka sengaja menempah meja juga tapak bersimen yang ada di Bagan Pinang untuk menafikan PAS menyewa tapak itu. Akhirnya PAS terpaksa menyediakan tapak ala kadar. Mujur tidak hujan sepanjang waktu berkempen, jika tidak kita hanya mampu berkata masyaAllah sahaja. Di beberapa tempat ceramah PAS sistem audio amat lemah, kerana laungan pembesar suara penaja kaset adalah lebih berpengaruh daripada laungan sistem bunyi yang digunakan oleh penceramah. Hanya di markas DAP yang menjadi tapak ceramah malam akhir yang ditamatkan oleh ucapan DSAI mempunyai sistem bunyi yang selesa dan tempat duduk/berdiri yang sempurna. Ternyata sistem penajaan majlis oleh DAP adalah jauh lebih berkesan kalau dibandingkan dengan majlis tajaan PAS dan PKR.

  h). PAS seolah-olah terjebak dengan provokasi kumpulan samseng UMNO dan Pekida. Apabila Ketua Polis N Sembilan dan PD keluarkan maklumat bahawa Salahuddin Ayub tidak juga datang ke balai untuk memberi maklumat mengenai kekecohan yang berlaku, TV dan radio mengulangi rakaman itu selalu. Salahuddin sebenarnya sudahpun pergi pada satu petang untuk memberikan versi alasan beliau. Namun, pihak TV dan radio tetap mengulang-ulang maklumat songsang polis itu. Kenapa PR tidak bertindak?

  i) Pada malam Sabtu, saya terserempak Tuan Guru Nik Aziz makan malam di Restoran Teluk Kemang (MasyaAllah mahal sungguh harga makan di restoran ini?) bersama beberapa pemimpin PAS tempatan. Ke mana perginya Naib-naib Presiden dan Presiden parti? Kenapakah Tuan Guru tidak kelihatan sejak mula kempen.

  j) Ke mana perginya Hj Hassan Ali dan Nasaruddin Mat Isa? Kenapa mereka tidak berkempen? Bukankah Nasaruddin Mat Isa anak kelahiran Negri Sembilan?

  k) Kalau dibandingkan dengan pilihan raya kecil terdahulu, saya berani kata bahawa kali ini persiapan pihak BN-UMNO lebih menjurus mencetuskan provokasi. Dengan kata lain inilah pilihan raya kecil yang sungguh kotor. Nampak sangat pihak polis memihak kepada UMNO BN. Ada satu insiden pada malam Sabtu bila berlakunya provokasi Mat Rempit UMNO yang membawa parang dan pisau tajam sambil mundar-mandir dengan motor mereka di Teluk Kemang. Ini berakhir dengan salah seorang mereka terjatuh dan melambaklah pisau dan parang yang mereka bawa. Anggota polis nampak senjata itu tetapi membiarkan sahaja keadaan tanpa mahu menahan pemuda Umno itu. Malahan ada seorang pegawai polis (SB) yang dibelasah Mat Rempit pada malam itu. Yang mereka (polis) pentingkan ialah membawa FRU dan trak penyembur air asid untuk menyembur orang ramai yang menyaksikan peristiwa itu. Insiden buruk ini sudah diputar-belit oleh TV dan radio serta akhbar sebagai perangai buruk petugas PAS. Saya harap rakaman video yang disiarkan di YouTube akan menunjukkan keadaan sebenar

  ReplyDelete
 54. Kita dapat bayangkan strategi sebenar provokasi UMNO-BN. Mereka acah petugas muda PAS-BN akan naik hangat. Supaya pergelutan akan memakan masa sehingga pagi. Di sebelah pagi petugas PAS akan berada di tempat tidur lagi dan tidak akan bertugas di pondok-pondok panas.

  Bayangkan seorang warga emas yang memandu “kancil” dengan kibaran bendera PR telah disekat oleh Mat Rempit UMNO dan bendera itu telah dipatahkan. Dalam kereta itu ada beberapa cucu warga emas tadi yang ketakutan. Sudah pasti kanak-kanak itu menghadapi satu trauma sehingga hari ini. Kenapakah petugas UMNO tidak menyekat perbuatan ganas Mat Rempit itu? Saya difahamkan bahawa sebilangan Mat Rempit yang ganas itu datang daripada kawasan Khairy Jamaludin, dan bukannya pemuda Bagan Pinang.

  l) Kalau kita tanya anak-anak muda yang menjadi pembantu kedai makan dan kedai 'bundle' di Bagan Pinang mereka akan menceritakan bagaimana wakil Isa Samad menemui mereka lebih empat kali sepanjang waktu berkempen dengan menghulur wang supaya mengundi dan memangkah calon BN. Begitu juga ketukan dari rumah ke rumah yang membawa “salam berduit” daripada Isa Samad. Ada pihak tertentu di Bagan Pinang menganggarkan Isa Samad telah mengeluarkan lebih sepuluh juta ringgit bagi tujuan ini.

  m) Semasa waktu pengundian ditutup, peratusan pengundi dirakamkan sebagai 69.9 peratus. Tetapi SPRM mengisytiharkan 82 peratus. Bagaimana berlaku peningkatan peratusan itu?

  n) Kita telah dimaklumkan bahawa sekitar 30 peratus pengundi tidak pergi membuang undi. mereka memprotes kemunculan Isa bertanding. Apakah kemungkinannya berlaku 'sewaan kad pengenalan' untuk dimanipulasi oleh pihak BN?

  o) Pihak SPR berkata pengundi berjalan dengan telus dan lancar. Kenapa tidak digunakan dakwat untuk para pengundi ataupun kunyit seperti yang dibuat di Indonesia? Ini hanya kerana SPR merestui pembabitan pengundi hantu. Kalau Isa Samad mampu mengeluarkan wang yang banyak untuk menang dengan cara menghulur sumbangan beberapa kali di merata tempat, apakah tidak mungkin Isa Samad sudah membeli petugas-petugas PAS dan PKR di Bagan Pinang? Malahan sepanjang kempen, kerajaan Pusat telah membuat bermacam majlis yang mengumpan para pengundi. Contohnya majlis pecah tanah untuk membina sekolah Tamil, yang terang-terangan merupakan satu rasuah dan umpan memancing undi masyarakat India. Kenapakah para pemimpin PAS tidak membantah? Kenapakah isu maruah dan rasuah sengaja diperkecil oleh pemimpin tertentu PAS?

  ReplyDelete
 55. Kesimpulan

  Kalau dirumuskan, segala insiden yang berlaku nampaknya semacam ditempah dan direstui oleh pihak tertentu. Saya tidak hairan kalau tempahan itu dibuat oleh Mustafa Ali, Hassan Ali dan Nasaruddin Mat Isa. Inilah trend pilihan raya kecil kali ini. kalau mengikut ramalan saya dahulu akan berlakunya pilihan raya kecil setiap seratus hari, besar kemungkinan pilihan raya kecil ini akan muncul di bahagian Selatan juga. Mungkinkah di Melaka ataupun masih di Negri Sembilan sekali lagi?

  Saya amat takut, kalau beginilah sikap pemimpin PKR terutama sekali pemimpin PAS dalam menangani pilihan raya kecil, para pengundi akan naik jelak. Pengundi Melayu akan menghukum PAS satu hari nanti.

  Lihat sahaja apa yang terjadi dengan penubuhan Makkal Sakhti Parti yang ditaja oleh Najib. Kononnya Tiga Puluh Juta sudah dijanjikan dalam usaha itu.. Jumlah yang sudah berbayar dikatakan lapan juta. Ini yang disiarkan dalam “Harakah”. Apakah kemungkinan Najib mengeluarkan 60 juta untuk memancing segelintir pemimpin PAS agar merencana satu agenda yang menjurus kepada penubuhan kerajaan Perpaduan PAS dan BN? Kita sudah melihat bagaimana Ezam Mohd Nor, Lokman Adam dan Roslan Kassim boleh cair dengan gula-gula Najib, adakah tidak mungkin ada pemimpin pucuk tertinggi PAS yang sudah pun berdarah manis dengan gula-gula semacam ini. Setakat ini mereka sudah berjaya melunturkan pengaruh Tuan Guru Nik Aziz dan mengetepikan hampir semua hulubalang beliau dalam barisan pucuk kepimpinan PAS. Khabar angin yang menjanjikan jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada Hj Hadi Awang sudah lama berputar.

  Begitu juga dengan kisah Hassan Ali mungkin naik menjadi Menteri Besar Selangor.

  Presiden PAS, Hj Hadi Awang bersama kaki ampu beliau seperti Mustafa Ali, Hassan Ali dan Nasaruddin Mat Isa harus berani bersuara lantang menafikan dakwaan saya ini.

  Marhaintua (semakan & suntingan WM M@rhaen)

  13.10.2009

  ReplyDelete
 56. Kahkahkah..Thanindran,pencuri dui makkal india dah dapat RM8 million woi..ya,memang dia,dan jugak waytha/Uthaya,semunya kelentong specilaits..kesimpulanya,fraksi UMNO and a lame duck president campur undi pos campur provokasi campur adu domba makkal sakti/hindraf/mic,PAS kalah terok..

  ReplyDelete
 57. Orang-orang PAS memang tak faham apa kehendak orang india dan cina. Mereka mahu beer, arak, babi, karaoke, pub, lumba kuda, nombor ekor, kuil, tokong.

  Selain itu mereka juga tidak mahu undang-undang islam, polis moral. Apa TB dan hassan ali buat sudah buat mereka marah kepada semua wakil pas. tak percaya? sila buat lagi larangan beer dan konsert. tengoklah jika pas boleh menang mana-mana pilihanraya.

  ReplyDelete
 58. hello tb, tengok juga artikal ini:

  http://anilnetto.com/malaysian-elections/why-pakatan-lost-bagan-pinang/#more-15793

  ReplyDelete
 59. laaa..korang ni macam tak tau jer... tulang besi ni dari dulu sampai sekarang ditugaskan untuk membogelkan PAS...dia ni talam dua muka... munafik..

  ReplyDelete
 60. post ni macam bola tanggung...hehehe.

  Samad said...

  Saya rasa sangat sedih bila baca ayat itu. How can a person write such a thing? Whether you are a muslim or a non-muslim is not the issue - its about morals.

  >> Nik Aziz tidak akan sedih malah akan mengalu-alukan kata-kata mencarut sperti yang telah di novelkan aruah Shahnon Ahmad

  ReplyDelete
 61. Anonymous Anonymous said...

  laaa..korang ni macam tak tau jer... tulang besi ni dari dulu sampai sekarang ditugaskan untuk membogelkan PAS...dia ni talam dua muka... munafik..
  .

  Tak, saya membogelkan Fraksi UMNO dalam PAS.

  Banyak lagi rahsia2 PAS saya tak tulis sebab itu betul2 rahsia parti yang mempunyai kepentingan umum.

  awak yang bising sgt ni, bila awak masuk PAS?

  ReplyDelete
 62. aku rasa dalam isu kekalahan PAS ni bukan saja bergantung kepada ISU PAS sahaja... ada gak effect dari isu kampung buah pala yang diputar belitkan BN...

  isu kuil kat kat shah alam tu, aku rasa tak la bagi effect yang besar kepada PAS... adalah lebih baik pemimpin PAS berdiam diri kerana isu ini melibatkan kerajaan negeri selangor dan penduduk... lagi pun isu tu dah settle... jika pemimpin PAS bersuara, BN pulak akan memutarbelitkan fakta yang kata PAS dah jadi boneka DAP... ada kalanya berdiam diri tu lebih baik dari bersuara... daripada orang yang banyak bercakap/menulis... menampakkan lagi kebodohan dia.. banyak lagi dosa dia...

  isu kerajaan perpaduan dah lama settle... so, kenapa nak diungkit lagi? supaya orang ingat ek?

  dalam kes kerajaan PR di selangor, perlu ada orang yang boleh jadi check and balance terhadap kerjaan PR... PR bukan macam BN... yang kena ikut semua arahan... ape jua perkara, "yes sir"... cuma dalam isu Hasan Ali dan SELCAT ni, aku kurang bersetuju dengan cara teguran Hassan Ali melalui media... sebaiknya ia boleh dibawa dalam mesyuarat PR... tapi ada ke mesyuarat PR? lagi pun kerajaan selangor pun bersetuju yang SELCAT ni ada kelemahannya...

  dalam isu kekalahan PAS di bagan pinang ni, perlu di ingat, PAS bukan membawa nama parti PAS sahaja... tapi PR juga turut sama dibawa... so, isu2 yang berkaitan dengan KEADILAN (keluar parti & etc), DAP (kg buah pala & etc) juga akan mempengaruhi pengundian di bagan pinang...

  selain tu banyak faktor di bagan pinang tu sendiri yang menyebabkan kekalahan PAS.. saya ada dapak makluman dari kawan2 yang mengundi di bagan pinang, diorang undi BN bukan sbb tolak PAS... tapi kalau PAS menang, bagan pinang akan di anak tirikan kerajaan... jadi, lebih baik tumbangkan BN pada pilihanraya akan datang... INsyaAllah...undi untuk PR akan meningkat... sekarang BN dah menang,... so, mereka kena tunaikan janji mereka... banyak woi... cuba TB listkan janji BN ni...

  tu belum lagi ngan ugutan yang diterima pengudi lagi... dahsyat oo... kalau masa kempen ada petugas pas yang kena belasah dengan orang bagan pinang, apetah lagi dengan penduduk bagan pinang yang mengundi PAS... mesti lagi hebat tekanannya...

  belum lagi dengan senarai nama bertindih dalam dun bagan pinang lagi...

  ketokohan calon BN di bagan pinang juga banyak membantu BN... banyak lagi isu yang boleh mepengaruhi PRK di bagan pinang ni...

  aku tak nafikan PAS ni bukanlah perfect... tapi dari penulisan TB, dia lagi suka mencari kesalahan orang lain... macam dia perfect and apa yang dia cakap semua betul...

  ReplyDelete
 63. isu kuil kat kat shah alam tu, aku rasa tak la bagi effect yang besar kepada PAS... adalah lebih baik pemimpin PAS berdiam diri kerana isu ini melibatkan kerajaan negeri selangor dan penduduk....

  Aku bukan nak marah, tapi aku mintak kau baca balik artikel aku.

  isu kuil dan kepala lembu dipakai sejak awal sebelum penamaan calon untuk menggambarkan PAS dan UMNO itu sama.

  Jadi, selepas itu barulah propaganda BN itu dengan mudah dilayarkan.

  ReplyDelete
 64. petikan dari tax... kenapa PAS Selangor tidak boleh pergi berunding dengan Hindu Sanggam dan mencadangkan lokasi baru untuk kuil tersebut?
  \


  apakah PAS selangor mempunyai kuasa untuk menentukan kawasan kuil? apa kata keadilan dan DAP? apa kata UMNO yang akan memutarbelitkan isu ni? perlu ke letak kesalahan ni atas PAS?

  ReplyDelete
 65. YANG PASTI, JANJI BN DIKOTAI TETAPI JANJI PAS/PKR SEMASA PR 12 DISELANGOR, SAMPAI SEKARANG, HABUK PUN TAK ADA? KECUALI REBAT AIR.....SEBANYAK RM11 SEBULAN YANG JUGA MERUPAKAN PEMBAZIRAN DARI PENTADBIRAN PAKATAN YANG MAHA BODOH.
  YANG KAYA DAN SEPARUH KAYA SEMUA DAPAT, TAK KE BODOH TU!!! KALAU TAK POKAI KERAJAAN SELANGOR, AKU TAK PERCAYA...

  ReplyDelete
 66. apakah PAS selangor mempunyai kuasa untuk menentukan kawasan kuil? apa kata keadilan dan DAP? apa kata UMNO yang akan memutarbelitkan isu ni? perlu ke letak kesalahan ni atas PAS?.

  Ada. PAS Selangor ada 3 wakil dlm exco

  ReplyDelete
 67. Anonymous Anonymous said...

  YANG PASTI, JANJI BN DIKOTAI TETAPI JANJI PAS/PKR SEMASA PR 12 DISELANGOR, SAMPAI SEKARANG, HABUK PUN TAK ADA? KECUALI REBAT AIR.....SEBANYAK RM11 SEBULAN YANG JUGA MERUPAKAN PEMBAZIRAN DARI PENTADBIRAN PAKATAN YANG MAHA BODOH.
  .

  WOii Bahlol. Baca la Bajet Selangor 2009.

  Brp banyak daaa janji dipenuhi.

  ReplyDelete

 68. dalam kes kerajaan PR di selangor, perlu ada orang yang boleh jadi check and balance terhadap kerjaan PR... PR bukan macam BN... yang kena ikut semua arahan... ape jua perkara, "yes sir"... cuma dalam isu Hasan Ali dan SELCAT ni, aku kurang bersetuju dengan cara teguran Hassan Ali melalui media... sebaiknya ia boleh dibawa dalam mesyuarat PR... tapi ada ke mesyuarat PR? lagi pun kerajaan selangor pun bersetuju yang SELCAT ni ada kelemahannya...
  .

  Check balance amendenya, semua isu Hasan Ali bawak semuanya merugikan PAS dan menampakkan PAS jahat

  Dia mempertahankan pegawai2 kerajaan yang korup, suruh Ronnie resign dari exco dalam isu arak padahal dia yang tak buat kerja, marah perlantikan Mdm Low padahal perlantikan tu sementara aje.

  Apa sgt isu yang bagus Hasan Ali bawak selama ni?

  ReplyDelete
 69. TB Kata:

  Tak, sebenarnya undi Melayu di Bagan Pinang bertambah dari 2008. Kalau tidak kita akan kalah lebih teruk lagi.
  Lagi sekali salah fakta.

  Aku tanya:

  Kau biar betul TB undi melayu pd Pas naik. Kau ni ambik fakta mana?

  Kau tgkla kaw melayu, Kg bagan Pinang, Si Rusa atau Sua Betong. Semua undi Pas jatuh. Lg teruk dr Ladang Bradwall yg majoriti dia bukan melayu.

  So, fakta mana nih kau amik?

  ReplyDelete
 70. ooooo...kawan ko ahli majlis MBSA tu..

  ooooo...dia la yg selalu bocor maklumat kt engko...

  ooooo...dia rupanya sama spesis dgn engko sebab dibuang Hasan Ali

  ReplyDelete
 71. Wah marah nampakknya penyokong UMNO nama Ali Zaidan

  Undi PAS jatuh dalam 1500 undi banding dengan 2008

  Dari 1500 tu, 1000 adalah undi tentera (Dulu PAS dapat 1200 skrg dapat 200+)

  Jadi tiggal lebih 500 undi.

  Dari anggaran saya, penurunan undi India dan Cina dari perolehan PAS adalah sekitar 700-800 undi.

  Ini bermaksud, ada dekat 200-300 undi yang bertambah kepada PAS setelah ditolak pos dan penurunan undi Cina dan India

  Jadi, 200-300 ini adalah undi Melayu yang bukan asykar.

  Ada nampak?

  ReplyDelete
 72. October 13, 2009 5:48 PM
  Delete
  Anonymous Anak Emak said...

  ooooo...kawan ko ahli majlis MBSA tu..

  ooooo...dia la yg selalu bocor maklumat kt engko...

  ooooo...dia rupanya sama spesis dgn engko sebab dibuang Hasan Ali
  .

  Aku tak pernah dibuang Hasan Ali. Kao ni sehat ke?

  ReplyDelete
 73. Hahaha.. asal kita tanya saja terus kena tuduh penyokong UMNO. Kau baru bangun tido ke apa ni TB? Mengucap pepanjang.

  Orang tak buat calculation mcm tu la bro. Dah la semuanya based on assumption. Kalau kau nak consider macam tu, kenapa kau tak nak fikir sekali mereka yang tak keluar mengundi? Pengundi luar yang tak balik?

  Satu lagi fakta kau salah, PAS sbnrnya dapat 601 undi pos, hilang dalam 588 undi. Bukan 1000 undi. Celah mana kau cari? Haha..

  Pada aku mudah, aku pandang peti2 undi. PAS kalah semua peti undi dan kekalahan pas di peti undi melayu lebih teruk dr 2008.

  Kalau kau taknak percaya, kau lihat peti undi kg bagan pinang, kawasan melayu. Majoriti BN naik 504 undi kat peti undi tu saja.

  Jd kesimpulan, pas sedang ditolak orang melayu juga, bukan hanya cina dan india.

  Ini pemanas badan, aku xmasuk point sebenar lagi.

  ReplyDelete
 74. Aku fikir maksud anak emak tu ialah "kawan kau' yg dibuang oleh Hasan QAli dan bukannya kau.

  Takkan simple BM tu pun kau tak paham? Haha.. tu lah, mengata lagi kat orang. Kena atas batang hidung sendiri.

  TB: "I am just sad that Nabila cannot understand simple malay."

  ReplyDelete

 75. Satu lagi fakta kau salah, PAS sbnrnya dapat 601 undi pos, hilang dalam 588 undi. Bukan 1000 undi. Celah mana kau cari? Haha..


  So, aku lari dlm 200 undi. Itu bermakna masih ada peningkatan undi Melayu sebab aku rasa kejatuhan undi India dan Cina lebih besar dari penilaian aku yang pertama. (Aku baru tengok balik result tadi).

  Aku konfiden PAS hilang undi Cina dan India dalam 1000 undi.

  So, ada peningkatan undi melayu nampakknya

  ReplyDelete
 76. Ali, mana ada peti2 undi melayu yang 100% melayu.

  Kejatuhan tu adalah kejatuhan dari segi undi India dan Cina

  ReplyDelete
 77. Trending pengundi Melayu ni tak nampak kenaikan kerana naik dia sikit sangat dan undi kita jatuh teruk sangat

  Tapi ini bermakna segala propaganda UMNO pasal PAS jual hak Melayu tidak berkesan di Bagan Pinang.

  ReplyDelete
 78. TB..TB.. Haha

  Ok, kau kata mana ada 100% peti undi Melayu, so sekarang mana ada 100% peti undi bukan Melayu?

  Hahah... so sekarang bagi aku satu bukti solid bahawa undi Melayu naik kepada PAS. Jangan takat bagi hujah "aku konfiden" saja. Tu bukan hujah. Itu hentam keromo!

  Aku pun boleh kata aku confident undi bukan Melayu xturun. Kat Ladang Bradwall tu yg undi Pas semua India. Melayu semua undi BN. Tu 'confident' jugak tuh. Haha..

  Kau xlari 200 undi, kau lari hampir 400 undi. 1189-601 berapa bang? Takkan 400++ kot (sebab kau kata kau lari 200 undi).

  Eh, kau ni pernah jaga peti undi PAS tak? Macam banyak je tak tau ni..

  ReplyDelete

 79. Aku pun boleh kata aku confident undi bukan Melayu xturun. Kat Ladang Bradwall tu yg undi Pas semua India. Melayu semua undi BN. Tu 'confident' jugak tuh. Haha..
  .

  Kalau macam tu, takda conclusion la.

  Kalau macam tu, kau pun takda bukti undi Melayu turun. Betul tak?

  ReplyDelete
 80. Haha.. tu maknanya kau betul2 xpernah jaga peti undi bro. Cuba kau tanya kami yg jaga peti undi, kau tau lah.

  Ok, aku tak pasti sangat sama ada report rasmi PAS dah kuar atau belum, tp dr culaan (still ada radius kesalahan), kita dapati undi Melayu merosot 10%-15%. Bukti: penurunan mendadak undi PAS di Kg Bagan Pinang dan Teluk Kemang (contoh).

  Undi Cina merosot sekitar 20% (Tengok Pekan Siliau contohnya)dan undi India merosot hampir 50%. Tengok Ladang Atherton (contohnya). Undi keseluruhan PAS merosot 32% daripada asal. Ini kalau kita ignore terus undi pos.

  Tp aku tgh tggu bedah siasat PAS sendiri.

  Culaan ni kami dapat hasil drpd jumlah undi di peti2 undi dan kena consider juga peratusan kaum disetiap peti.

  Mmg betul, ia tak konfem, sebab kalau nak konfem, kau kena cari sendiri dan kira one by one undi tu dengan no siri (benda ni mustahil nak buat), maka inilah cara yg terbaik.

  Sekarang kau nampak, kiraan bagaimana? Undi Cina lari, Undi India sangat lari dan undi Melayu pun merosot sama. Jangan cakap undi Melayu naik. Kalau undi Melayu naik, mustahil kita kena buli di Kg Bagan Pinang.

  Sekarang macammana? Masih nak kata Melayu tertarik kepada PAS?

  Selesaikan benda ni cepat, aku nak masuk bab baru ni..

  ReplyDelete
 81. Sahabat Kanan,

  Kahkahkah ni nak bohong lagi la ni. Dulu kao kata ada gangster india kat Seksyen 19.

  Kalau dah mmg ada,mmg ada la. Buktinya sudah diberikan oleh http://pewarisummah.blogspot.com/2009/01/aduan-berkenaan-kuil-di-seksyen-19-shah.html:

  Sejak Kerajaan pakatan rakyat memerintah, aktiviti kuil semakin rancak.
  1) TIAP-TIAP HARI RAMAI ORANG LUAR BERKUMPUL SEMBAHYANG DIIRINGI TROMPET SERTA GENDANG BERKUMANDANG DARI PUKUL 7.00 PETANG HINGGA 11.00 TENGAH MALAM.
  2) BEBERAPA UGUTAN BUNUH TERHADAP PENDUDUK TELAH BERLAKU. ADA PENDUDUK DIUGUT DENGAN MELETAK PEDANG DI GATE RUMAH.
  3) AHLI PENDUDUK NAK BUAT KENDURI TAHLIL PUN KENA BAYAR DUIT PERLINDUNGAN DENGAN PIHAK SAMSENG KUIL WALAUPUN PENDUDUK INDIA DI PERSEKITARAN KUIL HANYA LIMA KELUARGA SAJA.
  4) KEGIATAN SAMSENG 303 SEMAKIN RANCAK MABUK-MABUK DAN BERKUMPUL DI KAWASAN KUIL SERTA RUMAH PENDUDUK DICONTENG 303. PAPAN TANDA JALAN DICONTENG 303 SEBAGAI TANDA MARKAS. KELENGKAPAN DAPUR PENDUDUK JUGA DICURI, PANTANG NAMPAK LETAK DI LUAR MESTI KENA CURI.
  5) KAMI KHUATIR SAMSENG 303 AKAN MEMBAKAR RUMAH PENDUDUK YANG BERANI MEMBANTAH PERBUATAN MEREKA SEPERTI YANG TELAH BERLAKU PADA 25/3/1994 YANG LALU.

  Kalau tak betul tulang, tapi kau tu mcm ostrich, org kata ada kau kata takda.

  Macam aku kata,kalau org khalwat slang 2-3 lorong rumah pun hang tak tau inikan pulak, cerita seksyen lain. U dun have any proof to deny. Kau cuma cakap tu karut.

  So, cerita kau pasal Hasan Ali ni aku pun boleh dismiss mudah..KARUT!!!!

  ReplyDelete
 82. Sahabat Kanan,

  GEng JIM ni lawan ISA, lawan tak bagi PAS join dgn UMNO, lawan mereka yang nak meng “Umno” kan PAS.

  Sapa kata JIM lawan ISA, JIM sokong ISA apa,dulu Rahim ghouse masuk UMNO,boleh pulak. Bila Ustaz Alias kata boleh masuk UMNO pada awal 90-an, takde tubik kes lawan ISA.

  Yg korang lawan adalah org2 yg halang penguasaan geng2 IRC dalam PAS. Korang mmg bengkak dengan Haji Hadi sebab balik2 tak join korang,padahal dia ditarbiyyah tulen oleh Ikhwan.

  Tapi diorang ni sikit je. Dr Dzul dgn Abu Urwah. Yang lain tu semua PAS. Dr Hatta dah kempen untuk PAS waktu PAS bertanding kerusi Parliament Setapak 1982 untuk calon PAS Ustaz Othman Razak.

  Yang korang jaki masa tu adalah kepada Anwar, balik2 UK, org suruh join usrah ABIM, korang juih mulut saja,konon tarbiyyah tak cukup.

  Mmg hampir sikit, tapi hangpa hantar org2 yg "boleh makan"masuk dalam PAS. Sebab dalam proses tarbiyyah korang, korang percaya elemen yang merubah tu sikit saja, tak payah byk2.

  Itu pasal dalam tarbiyyah PAS, salah satu ciri jamaah IRC yang menjadikan jamaah yang tidak syumul disebabkan oleh sifatnya yg elitis dalam perbahasan taadud jamaah.

  Oo..hatta tu IRC JIM jugak le ye...ya la..takde dr, takde engineer, emmm..mana mau ajak eh???

  ReplyDelete
 83. Sahabat Kanan,

  Khalid Samad tu penentang JIM #1 masa dia kat UK dulu sebab dia Suara Al Islam.

  Khalid Samad tu saja yg hang dok cerita, tak payahla,kami mmg tau dia tu Suara Islam yg radikal di UK. Dia bukan macam hangpa,balik2 terus masuk PAS dan ikut pimpinan PAS. Hangpa tu dok main nak conquer jamaah orang lain saja,Harakah Islamiyyah Syumuliyyah.Ada hantaq masuk ABIM,ada hantaq masuk PAS, UMNO pun hangpa masuk jugak.


  Hakikatnya, memang takda kumpulan JIM yang war war kan sebab semua yang melawan Fraksi UMNO ni PAS tulin.

  Hoi..hang berani sumpah dengan nama Allah, takda puak2 IRC ke JIM ke yang bermakar nak conquer PAS ni.

  PAS tulen? Pi tanyalah Harun Taib, sapa PAS tulen dan sapa PAS celup macam hang tu, pi tanya bini muda Haji Hadi tu, dr T*** dia PAS tulen ke IRC. Oh yaa..jangan lupa tanya Mujahid Yusof Rawa, tarbiyyah apa dia ikut kat Mesir???

  ReplyDelete
 84. Sahabat Kanan,

  Aku sendiri tak pernah lawan JIM dan aku sendiri dah PAS 30 tahun. Kau berapa tahun masuk PAS nak komen pasal dalaman PAS ni.
  Cuba bagi no keahlian kao? Aku cabar kao bagi. Kalau kau ni tak bachul la.


  Hang tak lawan JIM , satu sebab JIM pun tertubuh tahun 1990,dah nak pi mana tak boleh, tu yg buat persatuan sendiri. Macam hantu raya dah tak boleh rasuk org..pi la merupa...
  Jawapan hang tu tak salah tapi sembunyi kebenaran hakiki.

  hang nak lawan puak2 IRC dalam PAS macam mana,dah hang tu barua/agen IRC.Nak kata lagu mana, gila meroyan ka, tumbuk diri sendiri??

  Geng2 IRC ni dah tertubuh seera dengan umur kau..kalau kau tu umur 65 ke atas, confirm bukan IRC. Aku kenal puak2 hangpa ni, yg kuat IRC ni dalam 50-60, background engineering,sikit2 adala medical Dr....

  Hang ni confirm gila meroyan. Aku ni UMNO,hang mintak no keahlian PAS. Confirm hang kena pi balik jumpa Dr,salah ubat ke apa..geramkat aku sampai dua kali paste jawapan sama.

  ReplyDelete
 85. Hoi semua orang. PAS dah kalah, kalahlah yang U orang sibuk buat apa? Biar PR buat keputusan mereka sendiri. Macam mana hendak lawan balik

  ReplyDelete
 86. Haha.. tu maknanya kau betul2 xpernah jaga peti undi bro. Cuba kau tanya kami yg jaga peti undi, kau tau lah.

  Ok, aku tak pasti sangat sama ada report rasmi PAS dah kuar atau belum, tp dr culaan (still ada radius kesalahan), kita dapati undi Melayu merosot 10%-15%. Bukti: penurunan mendadak undi PAS di Kg Bagan Pinang dan Teluk Kemang (contoh).
  .

  Kau pun ngaku culaan ada julat kesilapan.


  Apa2 pun, aku masih berpegang kepada pendapat aku ada kenaikkan sikit undi Melayu.

  TAPI, naik sikit sebab Isa Samad jadi calon, bukan sebab diorang tertarik dgn PAS.

  ReplyDelete
 87. Kalau dah mmg ada,mmg ada la. Buktinya sudah diberikan oleh http://pewarisummah.blogspot.com/2009/01/aduan-berkenaan-kuil-di-seksyen-19-shah.html:.

  Kahkahkah BOHONG BOHONG BOHONG.

  Aku cakap benda ni kat member aku yang dah 25 thun tinggal kat Seksyen 19, dia gelak macam tak mahu.

  Kau rujuk pada web site yang pro umno. Kau ingat kitorang tak tahu ke website ni barua korang yang buat.

  HAHAHAHAHAHAHA kalau nak bohong pun, berpada-pada lah.

  Ini semua cerita gila, cerita bodoh.

  HAHAHAHAHAHAHAHA

  ReplyDelete
 88. Sapa kata JIM lawan ISA, JIM sokong ISA apa,dulu Rahim ghouse masuk UMNO,boleh pulak. Bila Ustaz Alias kata boleh masuk UMNO pada awal 90-an, takde tubik kes lawan ISA.

  Yg korang lawan adalah org2 yg halang penguasaan geng2 IRC dalam PAS. Korang mmg bengkak dengan Haji Hadi sebab balik2 tak join korang,padahal dia ditarbiyyah tulen oleh Ikhwan.
  .
  Geli aku dengar orang UMNO cerita pasal tarbiyyah. Parti dia tidur sekatil dengan tokeh judi dan tokeh arak.
  Bukan JIM ke yang jadi Pengerusi GMI? Kau bodo ke?

  Yang korang jaki masa tu adalah kepada Anwar, balik2 UK, org suruh join usrah ABIM, korang juih mulut saja,konon tarbiyyah tak cukup.

  Mmg hampir sikit, tapi hangpa hantar org2 yg "boleh makan"masuk dalam PAS. Sebab dalam proses tarbiyyah korang, korang percaya elemen yang merubah tu sikit saja, tak payah byk2.

  Itu pasal dalam tarbiyyah PAS, salah satu ciri jamaah IRC yang menjadikan jamaah yang tidak syumul disebabkan oleh sifatnya yg elitis dalam perbahasan taadud jamaah.

  Oo..hatta tu IRC JIM jugak le ye...ya la..takde dr, takde engineer, emmm..mana mau ajak eh???
  .

  Kao pegi usrah dgn tokeh judi korang la. Tak payah cerita pasal usrah tarbiyyah. Korang hamba tokeh judi dan arak.
  Stkt ni UMNO bengang kat JIM sebab diorang halang PAS join dgn UMNO

  ReplyDelete
 89. Sahabat Kanan,

  .Aku cakap benda ni kat member aku yang dah 25 thun tinggal kat Seksyen 19, dia gelak macam tak mahu.

  Sapa nama dia eh..no brp rumah dia..boleh aku bgtau kat penduduk seksyen 19 kat sana.

  apa macam?

  ReplyDelete
 90. GELI GELI GELI aku dengar orang UMNO cerita pasal tarbiyyah.

  Diorang tu bergelumang dengan judi dengan arak lepas tu nak cerita pasal tarbiyyah.

  Hahahahaha UMNO marah dgn JIM sebab JIM adalah antara orang2 yang menghalang kemasukan PAS dalam UMNO.

  Hahahahahaha

  Dr Dzul lepas ni akan ditabalkan sebagai YDP Kuala Selangor, Abu Urwah pulak akan jadi YDP GOmbak.

  HAHAHAHAHAHAHA UMNO bengang. HAHAHAHAHAHA

  ReplyDelete
 91. Sahabat Kanan,

  Geli aku dengar orang UMNO cerita pasal tarbiyyah. Parti dia tidur sekatil dengan tokeh judi dan tokeh arak.

  Geli lagi aku dgr org tarbiyyah tapi mcm org gila meroyan. Yg tidur sekatil dgn penzina, pelindung rumah urut/pelacuran, takpa pulak eh???


  Bukan JIM ke yang jadi Pengerusi GMI? Kau bodo ke?

  Yg galak tu lepas ex amir hgpa merasa. Kalau tidak, buat tak reti saja. Dalam usrah2 PAS sebelum Abu urwah kena tahan, mat sabu, sidiq noor dok kata, inilah beza PAS dgn jamaah2 lain.Dah lepas kena sorg, barulah tergadah.

  ReplyDelete
 92. Sahabat kanan,

  Tak payah cerita pasal usrah tarbiyyah.

  Terbuktilah yg JIM mmg dalam usaha/grand design nak takluk PAS. Mana2 org PAS,guna otak sikit, kenal puak2 IRC ni, jgn jadi mangsa.

  ReplyDelete
 93. Sahabat Kanan,

  Tulang, hang kan sayang sgt kat Hindu.

  Ni Anwar maki Hindu, tak nak bela ke?? Boleh ka kata suatu penganut agama atau agama tu tu tarak guna??

  Buatlah artikel sikit..kah kah kah...

  Pi tgk video ni:

  Anwar kata, tarak guna punya hindu

  ReplyDelete
 94. Dr Dzul lepas ni akan ditabalkan sebagai YDP Kuala Selangor, Abu Urwah pulak akan jadi YDP GOmbak.

  kah..kah..kah..kah
  mimpi apa plak dah....
  ketua cawangan pon belum tentu dua pandir tu boleh menang lagi..

  ReplyDelete
 95. Saya setuju dgn kenyataan TB "apabila PAS mengambil sikap kemelayuan,UMNO lah yang untung".Saya sendiri pun kadang kadang merungut sendirian.PAS atau lebih tepat lagi oran gorang PAS melontarkan mesej yang mengelirukan.Tindak tanduk mereka kadangkala tidak 100% berpegang kepad Islam.Bila ada isu isu yg mereka yg merugikan mereka jika mereka berpegang kepad Islam mereka lebih suka mengambil sikap berdiam diri.YB Khalind bersendirian mempertahankan hak semua kaum.Amart sedikit bantuan yg dihulurkan oleh pihak PAS.

  Saya rasA eloklah dikajik balik selogan "PAS IS FOR ALL".

  ReplyDelete
 96. SAHABAT KANAN,

  Dr Dzul lepas ni akan ditabalkan sebagai YDP Kuala Selangor, Abu Urwah pulak akan jadi YDP GOmbak.

  Abu Iman dan Abu Urwah nak jadi YDP. Menang pun bagus. Sebab pastu org2 bukan fikrah IRC akan terpinggir, org IRC walaupun dalam PKR akan lebih diutamakan. Kelompok lain akan fed up, pastu perpecahan besar-besaran akan berlaku. Benda ni berlaku di mana2 saja geng IRC kuat, contoh paling bagus, kat UPM.

  Aku harap mereka berjaya...yesss!!!

  ReplyDelete
 97. Geli lagi aku dgr org tarbiyyah tapi mcm org gila meroyan. Yg tidur sekatil dgn penzina, pelindung rumah urut/pelacuran, takpa pulak eh???.

  Dah lah duduk sekatil dgn tokeh judi dgn arak, lepas tu buat fitnah pulak tu.

  Sendiri malu lepas tu nak cover buat fitnah.

  Rumah2 pelacur kat Malaysia ni wujud sejak BN memerintah lagi dan ia terus subur.

  Kat PWTC tu BERLAMBAK-LAMBAK. Pegi la tengok sendiri.

  Hahahahahaha Penzina? Mcm Chua Soi Lek la?

  Hahahahahaha

  Geli aku dengar UMNO cerita pasal tarbiyyah.

  GELI GELI GELI

  ReplyDelete
 98. Abu Iman dan Abu Urwah nak jadi YDP. Menang pun bagus. Sebab pastu org2 bukan fikrah IRC akan terpinggir, org IRC walaupun dalam PKR akan lebih diutamakan. Kelompok lain akan fed up, pastu perpecahan besar-besaran akan berlaku. Benda ni berlaku di mana2 saja geng IRC kuat, contoh paling bagus, kat UPM.

  Aku harap mereka berjaya...yesss!!!
  .

  Dia akan jadi YDP sebab dia aje yang buat kerja kat Kuala Selangor dan cawangan2 di Kuala Selangor pun suka kat dia lebih dari YDP sekarang.

  ReplyDelete
 99. petikan

  www.malaysiabaru.com


  ulamak pas ni sebenarnya tak peduli pun kalau tak dapat memerintah Malaysia dah biasa dok kt masjid bertasbih 24 jam.....asalkan dapat sembahyng 5 waktu dah cukup dah. rakyat sengsara pun tak peduli ! asal boleh tadah tangan mintak Allah turunkan EMAS DARI LAngit. tak jadi menteri pun tkpe, kalu boleh ambi jlan mudah Join umno yg hadi kata satu ketika dulu 'UMNO kafir' sekarang haji hdi dah meludah kat langit kena di muka sendiri. Dia ajak ahli PAS ikut UMNO. kalau gini la cara ulamak pas memerintah parti pas, takde sapa pun nak join pas. PAS bakal berkubur macam UMNO gak. in 20 years time there will be no more PAS or even UMNO. all because of this ulamak serban baju labbuh tak ambik peduli sentimen politik dalam pakatan maupun bila dia dalam UMNO suatu ketika dulu dia belot. ULAMAK PAS ni macam lalang. DISINI saya berani katakan haji hadi dah termakan rasuah UMNO. maklumlah umur pun dah tua, bini dua tiga nak suport...kalau UMNO hulur sapu je lah nak maintain bini kat umah bersepah.


  petikan

  www.malaysiabaru.com

  ReplyDelete
 100. Woah hoh hoh..debngar kabaq,Thanindren got frm Nacibai between RM50 to RM 80 million oh..no wonder indian drug smugglers r Thanindran right hand men..u knowlah..kowtim with pro UMNo can get macam macm faedah..prtection frm polis,tons of $$$,kontreks..macam macm ada o..negara sudah jahanam,semi muflis,rakyat merana..itu semua belakang kira..janji ada $$ utk hip hop,bling bling for eternity..afterall devil is man's best friend right?

  ReplyDelete
 101. Actually it's a blessing in disguise that PAS lost in this buy election..this a warning signal to the party..now..what must the erdogans/progresif members of PAS do?If the erdogans continue to be passive and tolerant,for sure PAS will lingkup in the next GE..well..when news broke out the frakssi were making love/sleeping/khalwat wit UMNO in london,people threatened to leave the party ad hock!!Now is the time to make this threat in2 a reality..

  ReplyDelete
 102. PAS must not 4get y the Indians voted 4 PAS in the 1st place

  Remember,HINDRAF was formed as a result of then Selangor MB Khir Toyol demolished that Hindu temple in Selangor as well as the realization of how BN n Samy Vellu neglected the Indian community 4 the past 5 decades 4 robbin the nation's coffers dry

  PAS is rejected the same reason y UMNO was rejected
  The top leadership (Hadi, Nasa,Hassan Ali)stood silent while Khalid Samad was left 2 fend 4 himself throughout the whole temple fiasco shows that PAS is not sincere wit their "PAS For All" slogan
  Luckily, TS Khalid intervened n helped out YB Khalid Samad

  That said, even if PAS backed out n make way 4 either DAP n PKR, that does not mean they can win due 2 postal votes
  Should PAS contest candidates which r already popular wit the non Malays such as Khalid Samad n Dzul Ahmad, PAS might still lose but still able 2 secure the Chinese n Indians votes

  PAS must be realized again that they cannot taste federal power without the non Malay support
  Like how DAP needs 2 drop their chauvinist image 2 woo the Malays

  I don't believe Uztaz Hadi is the type of guy who wants 2 go 2 bed wit UMNO
  But if Pakatan primarily PAS gets massacred in the next by election or GE 13,then he is 2 be held responsible 4 bein senile as well as being subservient 2 his Terengganu faction(Stopa Ali, Harun Taib etc)

  ReplyDelete
 103. sahabat Kanan,

  Rumah2 pelacur kat Malaysia ni wujud sejak BN memerintah lagi dan ia terus subur.

  Oo..PAS for all..PAS for bapak ayam. patutlah tido sekatil dgn Ronnie..kah kah kah

  Kat PWTC tu BERLAMBAK-LAMBAK. Pegi la tengok sendiri.

  Tak tahu pulak..tak sangka org IRC yg berbai'ah dan ikut usrah, tamrin jadi naqib plak tu kaki intai pelacur..kah kah kah

  Hahahahahaha Penzina? Mcm Chua Soi Lek la?

  Jangan lupa jugak Eli Wong..kah kah kah...

  ReplyDelete
 104. Sahabat Kanan,

  Dia akan jadi YDP sebab dia aje yang buat kerja kat Kuala Selangor dan cawangan2 di Kuala Selangor pun suka kat dia lebih dari YDP sekarang.

  Ye..diorg saja buat kerja, geng2 JIM saja yg buat kerja, pastu geng2 JIm saja yg undi dia..org lain xundi..kah kah kah...

  Ni kes mcm khalid samad la,konon perasan org suka kat dia..kena tipu dgn org2 mcm hang, last2 kena boo dgn penduduk seksyen 23.

  Muttafaq alaih org UMNO,org PAS, org PKR boo sama Khalid Samad, Rodziah..

  Confirm bukan Tippu Sultan, tapi kena tipu..kah kah kah..

  ReplyDelete
 105. PKR, DAP and PAS must be buried, and buried deep. But from the ashes of PKR, DAP and PAS must arise Pakatan Rakyat, the legendary phoenix rising from the ashes. The next election, whether it be another by-election or the next general election, must no longer be about PKR, DAP or PAS. It has to be about Pakatan Rakyat.
  http://mt.m2day.org/2008/content/view/27741/84/
  Umm..1st of all,the problem is the rakyat for decades became zombies of UBN(even Pete himself till this very day likes to garu teloq Mahathir,the malayali despot who ruined this country)..malaysian r basically inert,fun loving materialists..since this country is free frm natural disasters..other forms/types of shocks/jolts/hammering r necassary to awaken the rakyat/to make them realise..good thing,Pakatan has an all embracing policy,regardless of race and religion..one slight hiccup at the moment is the PAS President dah dipukau oleh puak bomoh/fraksi UMNO..dis is disturbing..something MUST BE DONE TO WAKE HIM UP OR DRIVE HIM OUT!!..defeats dont disturb pakatan..man,so many of them r victims of ISa..so many of them suffered in isolation,so many of them masok jail,kena terajang frm polis/fru..so many of them lost their incomes/jobs..the capacity for self sacrife is the sign of god in man..and malaysia has been blessed with individuals/leaders who have the capity and fierce courage to fight the asuras/dayus/agents of falshoods who have stolen the light/wealth everything..the tide has actually turned..it's matter of time,UBN disembahyangkan for good!!

  ReplyDelete
 106. Lets not forget the ancient history of this land and it's people..the name malaya,the huge number of sankrit words in malay language,and so much of vedic customs/habits amongst the malays gives a very strong suggestion,that once upon a time,thouands of years ago,this land called malaya(which in vedic spiritual/psychological means one of the sacred hills of the heavens) was the "seat' of an ancient vedic culture..the angirasa rishis,the 1st divine seers/sages battled with forces of evil to recover the lost suns/light/TRUTH..Sri Krishna ORDERED Arjuna to slay his own brothers/relation for the sake of TRUE DHARMA,and Prophet MuHammad(SAW),the Supreme's Divine Warrior decided to take the sword in order to lay the foundations of TRUE DHARMA ON EARTH..this fight will continue as long as evil continues to reign on earth..

  ReplyDelete


 107. Ye..diorg saja buat kerja, geng2 JIM saja yg buat kerja, pastu geng2 JIm saja yg undi dia..org lain xundi..kah kah kah...

  Ni kes mcm khalid samad la,konon perasan org suka kat dia..kena tipu dgn org2 mcm hang, last2 kena boo dgn penduduk seksyen 23.

  Muttafaq alaih org UMNO,org PAS, org PKR boo sama Khalid Samad, Rodziah..

  Confirm bukan Tippu Sultan, tapi kena tipu..kah kah kah..
  .

  Kahkahkah yang boo Khalid tu orang UMNO, bukan penduduk S23.

  Jangan bohong la. Memang kau ni dasar penipu.

  Ari tu kata ada gangster india kat Seksyen 19, mana dia bukti?

  SAtu police report pun kau tak boleh bawak.

  Ari tu kau menipu, ari ni pun kau nak menipu lagi.

  Hahahahahahahaha

  ReplyDelete
 108. Kah kah kah..

  Radius kesilapan tu kecillah. Maknanya kalau aku kata 10-15%, meaning takkan lari sampai 25% dan tak kurang dr 5%. Kau ni pernah buat cula ke tidak?

  Even masa PRU99, kita buat culaan 63% Melayu bersama BA, kau ingat tepat setepatnya kah? Tak. Tapi percentrage tu tak lari. real life mungkin 60%-70%. Sebab tu aku sebut julat, tak sebut exact value.

  Kau tetap berpendapat macamamana? Kau bagitahu aku sekarang macammana kau buat conclusion melayu sokong pas? Kami yg duk menjaga ni tahu lah. Peti by peti kami tengok. Kalau takat tunjuk arrogant macam tu tak jadi cerita. Ni dah sama macam che det, tak reti nak ngaku silap. The least u can do now ialah bagi aku angka dan sebab. Apa base engkau nak kata Melayu naik sokong pas. Jangan buat salah kira lagi.

  Aku tunggu.

  ReplyDelete
 109. Even masa PRU99, kita buat culaan 63% Melayu bersama BA, kau ingat tepat setepatnya kah? .

  Sebenarnya yag ti pun salah. Dari data UPU yang 100% Melayu, kadara sokongan 1999 hanyalah 54%

  ReplyDelete
 110. Sahabat Kanan,

  Kahkahkah yang boo Khalid tu orang UMNO, bukan penduduk S23.

  Oo.. yg 4 org PAS yang kena dakwa pasal heret kepala lembu tu apa pulak eh? Bunian seksyen 23 ke???

  Ari tu kata ada gangster india kat Seksyen 19, mana dia bukti?

  Yg kau tu kunon kata mic/ipf cucuk jarum kat Bgn Pinang tu mana ada bukti?

  India kat seksyen 19 takda kata salah,tu betullah. Ke kau nak tukar nama jadi ramanathan tlg buat report..boleh gak..kah kah kah...

  Ari tu kau menipu, ari ni pun kau nak menipu lagi.

  Yg penipu tu kau..kalau takde akal menipu, mmg dah wala' sama amir PAS..cuba puak2 pas tulen sergah kau tunjukkan usaha IRC nak conquer PAS, puasle kau berpeluh menipu...kah kah kah...

  Amir Jemaah IRC/JIM sapa ek sekarang ni??kah kah kah..

  ReplyDelete
 111. Itu kau kena tanya Saifuddin nasution. Jangan setakat kira upu 100% Malay ja, kira semua peti la..

  Kalau takat 100% Malay banyak mana sangat.

  ReplyDelete

 112. Oo.. yg 4 org PAS yang kena dakwa pasal heret kepala lembu tu apa pulak eh? Bunian seksyen 23 ke???
  .

  Kahkahkah mana ada diroang tu pimpinan PAS. Kalau stkt isi borang je, semua orang boleh

  Kahkahkah

  ReplyDelete
 113. Ok! I am an Indian.

  Why Pas lost or rather why BN won?
  Frankly neither party is worthwhile voting for. BN is UMNO and UMNO is BN. The other parties in BN are PURELY lapdogs!

  BN deserves the boot because it is still infested with RACIST BIGOTS and corrupt to the core members.

  We voted in PRU12 hoping for change, a better leadership, a mature, sensible and unbiased governance.

  Unfortunately, Pakatan Rakyat failed to proof themselves in the states that they form the government. We are dished with constant public bickering. childish and immature leaders. No doubt BN was clearly sabotaging the PR goverment's effort but they should have been smart enough to show solidarity. But that was absent in them.

  Arrogance in Penang goverment is the order of the day. What is the point of having CAT system when u don't have compassion. It's typical of a business man government, always thinking of PROFIT! These kind of leaders will even sell their mother or daughter for profit.

  Kedah government displays stupidity. Selangor is in disarray due to quarrels, a weak leadership and dissenting coalition members.

  Some PAS leaders seem to be more concern in enforcing moral values, which in the long run, will halt human activity! Just work, pray and stay at home! Is that what you want, PAS?

  I never trusted Haji Hadi from day one. But I have high regards and admiration for Tok Guru Nik Aziz. Tok Guru displays character of a learned person and has words of wisdom. He is able to see the bigger picture. At the ripe age he is still shrewd. Sad to say, the upcoming leadership lacks knowledge, maturity, sincerity and responsibilty. There are some gems like Khalid Samad and Husam Musa.

  Though Najib may have a dark past, becoming PM, he had displayed some sincerity. Things are moving though not fully or open heartedly, but his leadership has shown some turnaround. We know there are many people in UMNO are not happy.

  Politicians should know that they are there to SERVE THE PEOPLE! That should be their PRIORITY.

  ReplyDelete
 114. Hie ya kaawan-kaawan lu tak tahukah, itu PAS sudah banyak sakite. Lu onang-onang masih cakap PAS. Gua banyak kasi an sama itu PAS totapi apa boleh dia bout sudah kalah loh. Ini sato-sato ajalan pada PAS onang-onang. Janganan masuk UMNO dia onang ada suka UMNO. Itu Tok guru susah cakap jangan campur UMNO topi ada onang-onang PAS masi mohu kaawan sama-sama UMNO. Saya pikir itu Bagan Pinang onang-onang PAS ada sokong sama itu UMNO loh. Siasat>>>>>>>>>>> saya ada naampak itu onang.

  ReplyDelete
 115. Apa komen-komen ni. Pas ni 'King Maker'. Hang ni rakyat jelata sahaja. Hang Jealous ke. Tengok ni...
  http://kedahku.blogspot.com/2008/08/pas-kini-king-maker-politik-negara.html

  ReplyDelete
 116. TB, apasal banyak orang menentang kau dari kalangan orang Pas? Aku bukan orang Pas dan pada pandangan aku keputusan dari bagan Pinang tidak membawa apa2 erti untuk BN dan Pakatan. Dalam kes Bagan Pinang juga tidak menterjemahkan apa2 perkara yang berlaku sebelum PRK mempengaruhi pengundi di situ. Adalah malang bagi penyokong BN berkokok satu kampung yang mengatakan rakyat kembali menyokong BN. Kenyataan ini menipu diri sendiri. Begitu juga dengan PAS/pakatan. Kalah bukannya akan kalah seterusnya. Kemenanga Isa adalah kapasiti dirinya sendiri. Macam juga Anwar, umno tuduh dia peliwat, aku tetap pangkah dia.


  Jadi janganlah kita terlalu ekstrim dan emosional sampai penyokong dari kedua2 belah pihak berhujah sampai ke subuh untuk mengatakan mereka saja yang betul.

  Cuma aku yang bukan umno dan pas ingin memberi pandapat bahawasanya pelajaran yang boleh kita belajar dari episod Bagan Pinang adalah PAS jangan membiarkan kalangan yang boleh merosakkan PAS di mata rakyat malaysia terus membuat kacau di Selangor atas alasan menjaga maruah Islam. Sebenarnya islam mengajar kita bermusyarah dalam satu jamaah dalam menyelesaikan apa2 masalah. Bukan melalak ke sana ke mari untuk menonjol kehebatan kita, sebab rakyat sudah lihat kita ni bodoh.  Pada umno pula janganlah panik kalau kuasa dah tak ada. Mesti hormat pada undi rakyat dan faham akan kedaulatan undang2 atau rule of law. Jangan bodohkan rakyat seperti kes di Perak sebab itu memberi kesan yang buruk pada umno buat selamanya. Belajar menjadi manusia yang rasional, kalau rakyat Perak tak mau umno tak perlulah rampas kuasa pasal yang susahnya rakyat bukannya umno. Jadi saya berharaplah pengulas2 di sini bersabarlah pasal politik ni bukannya tetap tetapi berubah2 semua rakyat malaysia sekarang banyak yang ada kesedaran, jadi tak perlulah umno/BN terutamanya terus menerus membohongi rakyat dan Pakatan pula acuh tak acuh dalam berhadapan dengan BN kerana jika BN terus menang maka perubahan yang di kehendaki rakyat tak tercapai jua. Jadi dalam memperjuangkan atas saf Pakatan Rakyat PR, mana2 parti tak boleh bergerak sendirian.Mesti ada kesepakatan. Kita tidak boleh bertindak sendirian kerana PR hanya memerintah di peringkat negeri sahaja dan BN di persekutuan yang memberikan kelebihan kepada mereka dalam memanupulasi undi-undi seperti undi pos dan pengaruh wang keatas rakyat.

  ReplyDelete
 117. Anonymous Anonymous said...

  TB, apasal banyak orang menentang kau dari kalangan orang Pas? Aku bukan orang Pas dan pada pandangan aku keputusan dari bagan Pinang tidak membawa apa2 erti untuk BN dan Pakatan
  .

  Diroang ni bukan orang PAS pun. Diorang ni cyber trooper UMNO.

  Dan org PAS yang menentang aku, alhamdulillah, sudah semakin kurang.

  Inshaalah, ramai yang dibelakang saya

  ReplyDelete
 118. Indian Guy,

  I think you're not being fair and display the fact that you're susceptible to BN propaganda.

  The truth of the matter is, all PR government are heads and shoulders better than any of the BN.

  In terms of corruption, we are in the process of cleaning up and we are making strides.

  So, you will see objective results in no time.

  ReplyDelete
 119. have u all heard of Roberta Flek's clssic "killing me softly"..well,the fraksis r doing a fantastic job killing PAS softly..for sure PAS will loose all the states they rule now in the next GE(except kelantan)..and if the erdogans continue to b gandhian,passive..they too can kiss their arse goodbye in the next GE!!

  ReplyDelete
 120. Yo indian guy..2 much of Vikram,Kamalhassan nonsence has screwed up ur brain kot!!This is the problem with us indians.Clever to shout,melodrama,wailing &chest beating,blaming every tom dick n harry without rhyme or reason..tamby!wake up!!..too much of "bambara meena kumari",thai song,kadal sex eh..is responsible for all sorts delusions amongst the indian communty..the race group has become so lifeless,so "looseh" even mighty sages like Vivekananda,sri Aurobindo,confessed their frustrations..and the worse part they gave up their lives to uplift indian communty that has become so "looseh"..amongst all the indians race groups,only the bengalis,the pathans,and sri lankan tamils have shown enormous capacity for self sacrife,and incredible courage..the rest r zombies!!

  ReplyDelete
 121. Sahabat Kanan,

  Kahkahkah mana ada diroang tu pimpinan PAS. Kalau stkt isi borang je, semua orang boleh

  Kahkahkah


  Mana ada pimpinan UMNO yg pegi boo Khalid Ibrahim, Khalid samad, dan rodziah IRC tu.

  Mana ada pemimpin UMNO dalam 7-7 org tu?

  Yg pandai2 tuduh UMNo terlibat apasal pulak, sapa2 pun bleh join UMNO.

  Bukan keahlian PAS, dalam sijil PAS tu ada signature Pres Pas ke???

  Inilah hujah paling dangkal Tulang Ramanathan ada beri.

  ReplyDelete
 122. Sahabat Kanan,

  Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid mengakui kontroversi penjualan minuman keras di negeri itu turut menyumbang kepada kemerosotan undi PAS pada pilihan raya kecil Bagan Pinang.

  MB: Isu arak antara punca tolak PAS

  Tandanya Melayu Bagan Pinang dah nampak PAS gagal beristiqamah dalam perjuangannya.Walaupun, ini hanyalah faktor yang kecil ikut MB selangor ni, tetapi ini merupakan perkara fundamental bg org yg ikut usrah dan tamrin, melainkan bg si Ramanathan ni.

  ReplyDelete
 123. PAS kalah sebab Presiden nya menghina orang-orang Iban bila PR kalah di Batang Ai.

  Fatwa Hj Hadi:

  http://www.malaysiakini.com/news/108272

  ""Semua pilihanraya kecil sebelum ini keputusannya memihak kepada kita. Cuma di Batang Ai sahaja kita kalah sebab mereka ini tidak reti undi, pakai cawat lagi. Saya bukan nak hina tetapi tempat yang pakai molek,undi PAS," katanya.""

  Yer la tue tempat yang pakai "molek" undi PAS.

  Nampaknya Allah bayar cash pada Hj Hadi. Padan muka!

  Pasal lak sibuk-sibuk nak buat post mortem? Pakai jer fatwa Hj Hadi bengap tue. Sebab kalah adalah orang Bagan Pinang masih ramai pakai cawat. Habis citer.

  Hj Hadi ini setara dengan Pak Lah. Pak Lah Presiden UMNO paling bengap. Hj Hadi Presiden PAS paling bengap. Teruk2 Pak Lah tak la menghina kaum lain.

  Kali ini aku happy PAS kalah.

  ReplyDelete
 124. Hey Anon@October 15, 2009 12:21 PM

  What is your message? You seem to blurt without any sensible reason. Are you drunk and spewing nonsense? Only PARIAHS object without reason for the sake of objecting!. Read my comment line and line. If need be hire an English tutor to explain the gist to you.

  To Tulang Besi,

  ...you're susceptible to BN propaganda.

  Sad to disappoint you here, but I am merely stating the PR's status quo.

  Sometime the truth hurts!

  ReplyDelete
 125. Tandanya Melayu Bagan Pinang dah nampak PAS gagal beristiqamah dalam perjuangannya.Walaupun, ini hanyalah faktor yang kecil ikut MB selangor ni, tetapi ini merupakan perkara fundamental bg org yg ikut usrah dan tamrin, melainkan bg si Ramanathan ni..

  Tu lah, kalau dah UMNO tu kalau tak bengap tak sah.

  Isu arak tu adalah isu yang mana Hasan Ali suruh Ronnie Liu letak jawatan.

  Ia menunjukkan bahawa Pakatan tidak bersatu.

  Dan kalau benar isu arak ini faktor utama, mengapa kita menang di Permatang Pasir?

  ReplyDelete
 126. Ayo yo yo..ini SMS chatu wakil MIC hantar kipada chumua worang..
  "Thanenthiran makkal sakti,PENIPU N,PEMBELOT kaum india.Antara KEHEBATAN THANENTIRAN:kutipan wang utk 5 hindraf yg diseleweng,kuitipan utk kuil mariamman dan kuil sivan,kutipan wang utk persatuan bomba yg tak tau sudah pergi mana,dibuang bendahari HYO dan pernah merogol pelajar sekolah serta byk lagi.Adakah kita mau pemimpin penipu dan tdk bermoral spt ini?Jgn biarkan kaum india ditipu lagi.Thanentiran!Jika berani buktikan tuduhan ini tidak benar di suratkhabar,saya cbar kamu.Pls forward this msg for all"

  Kahkahkah..pochee dah..pochee!!

  ReplyDelete
 127. Isu arak tu adalah isu yang mana Hasan Ali suruh Ronnie Liu letak jawatan.

  Ia menunjukkan bahawa Pakatan tidak bersatu.

  Dan kalau benar isu arak ini faktor utama, mengapa kita menang di Permatang Pasir?


  Ada faham ke tak, aku cakap MB selangor yg iktiraf isu arak punca kekalahan PAS di Bagan Pinang.

  Jadi, Khalid Ibrahim tu bengap lah..kah kah kah...

  dan satu lagi, aku cakap Melayu Bagan Pinang, apa kaitan dengan Permatang Pasir pulak? Kalau aku kata bengap marah pulak.

  ReplyDelete

 128. Ada faham ke tak, aku cakap MB selangor yg iktiraf isu arak punca kekalahan PAS di Bagan Pinang.

  Jadi, Khalid Ibrahim tu bengap lah..kah kah kah
  .

  Kao lagi bodoh, baca pun tak tau. MB kata ada effect tapi bukan KESELURUHANNYA.

  Ada benda lain yang jadi kesan jugak

  Kau memang bahlol sebab kao UMNO

  ReplyDelete
 129. Mana dia bukti ada Gengster Hindu kat Seksyen 19 tu? Sila bawak.

  Kalau stkt nak rujuk website pro umno, tak payah

  ReplyDelete
 130. sahabat kanan,

  Org UMNO ni agama apa? Kalau Islam kenapa korang selalu tuduh anwar meliwat tapi takda 4 saksi?

  Itu agama apa yang ajar?

  ReplyDelete
 131. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 132. Orang2 yg dituduh fraksi PAS oleh TB ni semua amat sayangkan PAS.

  Tujuan TB menuduh diorang nak bawak PAS masuk UMNO, tak tau la apa yang sebenarnya.

  Sila la berjumpa, berdialog dgn orang2 yg dituduhnya mcm2 disini.
  Buatlah pendirian yang betul.

  Ada seorang penyampai maklumat dari dalam PAS yg memberi maklumat kepada TB ini. Setiap perkataan org ini dianggap TB sebagai wahyu dari langit. Cthnya pemimpin PAS dapat konsesi balak dari Ahmad Said. TB kena tipu, tapi yakin maklumat ini dari langit, dan kita semua ditipunya.

  ReplyDelete


 133. Tujuan TB menuduh diorang nak bawak PAS masuk UMNO, tak tau la apa yang sebenarnya.

  Sila la berjumpa, berdialog dgn orang2 yg dituduhnya mcm2 disini.
  Buatlah pendirian yang betul.
  .

  Wahai LA, jgn la naive sangat. Kao tak dengar ke ucapan Ustaz Ahmad Awang tempohari?

  Ini bukan tuduhan. Ini fakta.

  Geng2 Terengganu, Nasa, Harun Din, Hasan Ali dsbnya adalah fraksi UMNO kerana mereka mahu membawa PAS rapat dan bekerjasama dengan umno.

  Ini fakta yang tidak dapat dinafikan langsung.

  Buka lah minda dan terima hakikat.

  ReplyDelete
 134. Sahabat Kanan,

  Kao lagi bodoh, baca pun tak tau. MB kata ada effect tapi bukan KESELURUHANNYA.

  Ada aku cakap keseluruhannya ke? Aku cakap dia iktiraf isu arak main peranan dalam kekalahan PAS di bagan pinang.

  Cari statement aku yg cakap isu arak ni bg effect SELURUHNYA kepada kepada kalahnya PAS.tgk ayat2 aku,aku tulis "turut", "faktor kecil",ada aku cakap keseluruhan ke?

  Aku bukan macam kau ramanathan,debat main lepas cakap saja, tapi tak tau apa kau tulis.

  Dah kalah tu kalahla,ramanathan..

  ReplyDelete
 135. seronok tengok tulang besi memperbodohkan pimpinan PAS..declare masuk UMNo je la TB,baru real sket,boleh belasah pimpinan PAS lebih 'real' lagi..

  semua ahli PAS akan dengar dan taat dengan pimpinan.itu bai'ah kami.jgn nak borak laa..hujah PAS dan UMNO serupa tu hujah syaitan..ORang PAS dan UMNO serupa tu mungkin...mcm ko la.. perangai mcm umno..memecah belah jamaah.

  -nizam toha.

  ReplyDelete
 136. Anonymous said...
  Aku dah kata dah kalau PAS nak berkawan dengan umno macam Haji Hadi, Nasharuddin, hassan ali dll, keluar saja dari PAS. Mereka merosakkan islam itu sendiri dengan mengamal asabiyyah yang terang2 ditentang oleh islam. haji hadi pun biasa kelaur fatwa UMNO KAFIR lagi2 dia masih nak kawan dengan umno.

  BERKAWAN DENGAN UMNO ROSAK ISLAM, BERKAWAN DENGAN DAP HO HA HO HA.

  ReplyDelete
 137. baek sokong pas ngan umno dari dapkr..

  ReplyDelete
 138. semua ahli PAS akan dengar dan taat dengan pimpinan.itu bai'ah kami.jgn nak borak laa..hujah PAS dan UMNO serupa tu hujah syaitan..ORang PAS dan UMNO serupa tu mungkin...mcm ko la.. perangai mcm umno..memecah belah jamaah..

  Nizamtoha,

  Baiah tu pada pimpinan ke pada Allah dan Rasul?

  Bila saidina Umar hendak ditegur dengan pedang oleh sahabat, adakah sahabat tu tidak baiaah?

  Aku konfiden, kau sendiri pun tak faham apa maksud baiah.

  yang konfirm dalam Islam, baiaah tidak bermakna tidak boleh mengkritik pimpinan.

  Lebih2 lagi kalau sikap dan tindakan pimpinan merugikan parti seperti apa yang dilakukan oleh Hasan Ali and the geng.

  Kau ni, kena pegi belajar balik akidah islam. Mana boleh taat kepada pemimpin secara membuta tulis. Itu namanya SYIRIK>

  Ketaatan TOTAL hanya pada Allah dan Rasul.

  Kau ni eksyen sangat, brp tahun kau dah masuk PAS? Kau masuk PAS bila? Berapa no ahli kau?

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.