Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, October 21, 2009

Wala’ Membuta Tuli Hanya Akan Menghancurkan Islam

Generasi para Sahabat telah melihatkan betapa Islam berjaya menundukkan Empayar Farsi dan 4/5 dari Empayar Rom-TImur. Mereka dilatih oleh Nabi untuk menghayati Islam 100% dan mereka mencerminkan generasi islam yang paling unggul.
Apabila timbul isu wala’(ketaatan) dalam PAS, maka sudah tentulah kita mesti merujuk kepada contoh dan tauladan jumhur para Sahabat RA tentang bagaimana mereka menzahirkan ketaatan mereka kepada kepimpinan.

Dibawah dinukilkan salah satu contoh bagaimana para Sahabat RA memanifestasi konsep wala’ kepada pimpinan:

“ Sikap itu tampak jelas pada Khalifah Umar. Suatu waktu beliau membagi-bagikan harta rampasan perang (ghanimah) berupa kain buatan Yaman. Khalifah Umar membagi-bagikan secara adil dan merata kepada kaum Muslimin, dengan masing-masing mendapatkan sehelai, termasuk Khalifah Umar sendiri. Namun, karena Khalifah Umar bertubuh besar dan tinggi, maka sehelai kain itu tidak cukup untuk dibuat gamis (pakaian). Lalu Abdullah -- anaknya -- menghadiahkan bagiannya kepada Umar.

Pada suatu kesempatan, Umar berpidato di hadapan umatnya dengan mengatakan, ''Hai manusia, dengarlah dan taatlah ...'' Namun sebelum Umar melanjutkan pidatonya, Salman al Farisi menyela, ''Kami tak akan mendengar pidatomu dan tidak akan taat kepadamu sebelum engkau menjelaskan dari mana engkau mendapat tambahan kain untuk bahan gamismu itu, bukankah engkau juga mendapatkan bagian sama seperti kami?''

''Jangan saudara tergesa-gesa dulu,'' kata Umar kalem. Kemudian Khalifah Umar memanggil anaknya, ''Hai Abdullah!, aku bertanya kepadamu. Dengan nama Allah, bukankah gamis yang aku pakai ini sebagian merupakan hadiah darimu?'' Abdullah menjawab, ''Benar ya Amirul Mu'minin, itu adalah bagianku yang kuhadiahkan kepadamu.'' Setelah mendengar itu, Salman berkata kepada Khalifah Umar, ''Lanjutkan pidatomu, kami akan mendengar dan patuh kepadamu.''

Khalifah Umar sebenarnya bisa saja berkehendak memiliki bagian yang lebih besar dengan alasan dia sebagai penguasa. Namun sang Khalifah sangat paham, keadilan harus ditegakkan. Itulah perintah Allah yang mesti dilaksanakan.”


Ini bererti walaupun para sahabat telah menzahirkan ketaatan kepada Khalifah, tetapi apabila dilihat Khalifah seperti melakukan korupsi/kesalahan/kebobrokan, maka tanpa takut mereka menegur Khalifah.

Barang diingat di bawah kepimpinan Saidina Umar, Islam telah mengalahkan Empayar Parsi dan menawan 4/5 dari empayar Rom Timur. Maharaja Heraklius telah mengasingkan diri dan mati dalam keadaan gila selepas tenteranya dikalahkan oleh tentera Islam di bawah pimpinan Abu Ubaidah Ibnu Jarrah dan Khalid Ibnu Walid di Yarmuk, Syam/Jordan.

Generasi sahabat yang tidak takut menegur kepimpinan inilah yang diberikan kemenangan oleh Allah SWT dgn begitu gemilang. Dalam sekelip mata, empayar Islam telah menjadi satu kuasa dunia setelah jatuhnya Farsi dan Rom kepada Islam.

Wala’ Dalam PAS Lebih Hindu dari Islam

Kalau contoh para sahabat ini digunakan sebagai kayu ukur, barulah kita faham mengapa PAS tidak menang selama ini. Menang pun, bukan atas dasar kekuatan tetapi atas dasar protest dari rakyat semata-mata.

Jauh sangatlah tarbiyyah PAS ini kalau hendak dibanding dengan tarbiyyah para Sahabat Nabi SAW. Bagi saya, selagi ahli-ahli PAS dilatih memberi ketaatan membuta tuli, apa bezanya PAS dengan UMNO?

Ketaatan membuta tuli kepada pemimpin adalah sifat generasi yang tidak taat kepada Allah SWT. Ketaatan membuta tuli hanya khas kepada Allah dan Rasul SAW dan tidak boleh diberikan kepada manusia.

PAS hanya akan maju sekiranya amalan mengkritik dan memberi idea ini disuburkan. PAS hanya akan diberikan kemenangan gemilang dalam Malaysia sekiranya amalan wala’ yang sebenar mengikut acuan Islam dibenarkan bercambah dan membiak dalam PAS.

Hakikatnya, amalan ketaatan atau wala’ dalam PAS adalah manifestasi dari pengaruh Hindu dalam masyarakat Melayu berbanding dengan pengaruh Islam itu sendiri.

Bayangkan bagaimana ada pimpinan2 PAS yang tiada pendapatan tetap tetapi boleh membeli rumah banglo, kereta mewah serta ada pengawal yang bersepah. Namun, ahli-ahli PAS tidak langsung mahu mempersoalkan perkara itu, Berbeza sama sekali dengan para Sahabat Nabi SAW yang mempersoalkan Khalifah kerana membuat baju baru sahaja.

Patutlah Allah SWT tidak mahu memberi kemenangan kepada PAS.

Tulang Besi





31 comments:

Tinta Hitam said...

Saya setuju konsep wala' tidak sepatutnya menghalang "freedom of speech" kepada ahli ahli.

Kejatuhan Empayar Islam adalah berpunca dari sikap wala'membuta tuli yang menyebabkan ilmu tidak berkembang dan korup mula berleluasa dikalangan umat.

Cuma perlu membezakan kobsep wala ini dengan konsep "loose cannon".Loose cannon membahayakan semua pihak termasuk dirinya sendiri.Maknanya disini kritikan walaupun tidak wajar disekat,ianya juga tetap adanya sempadannya.Sempadannya ialah didalam menegakkan yang haq dan menghancurkan yang batil.Kalau kritikan tersebut cuma suka suka dan berniat untuk menegakkan yang batil saperti mana yahudi yang bertanya yang bukan bukan pd Rasol rasol maka ianya tidak dibenarkan

Tulang Besi said...

Loose cannon kalau ada asas dan hujjah saya rasa tak jadi masaalah.

ruyom said...

Many malays don't like to admit it, but once upon a time, they were not Muslims like everyone else!

Malays were part of the migration of Polynesian peoples whose original home was Yunnan in China to South East Asia in what is known as Philippines, Indonesia, Malaysia……….

At that time the Orang Asli were already well settled in the malay Peninsula, so that makes them the most legitimate of the bumis.

Malays were animists then for hundreds of years until Indians crossed Bay of Bengal to South East Asia and spread Indian and Hindu culture to the peoples there.

Hence we had the great Hindu kingdoms which later also became Buddhist kingdoms of Langkasuka, Srivijaya, Majapahit - but main thing to note is that racially the peoples were malays and speak old malay language.

Islam only came to South East Asia from 1400 after foundation of Malacca by Parameswara. Again from India crossed Bay of Bengal and spread Islam to South East Asia. Malacca sultans were among the first converts and the rest is history.

Please note that the malays have been Muslims for only 600 years and have been Hindus/Buddhists very much longer - at least 2000 years. Malay culture is very much influenced by Hindu culture including Sanskrit words like the wayang kulit, raja, maharaja, etc.

Unlike Javanese, who are proud of their Hindu/Buddhist past reflected in great empires like Srivijaya and Majapahit, malays are generally ashamed to dwell on their pre Islamic Hindu/Buddhist past.

On the contrary some malays try to be like the Arab wannabes, trying to cleanse the malays of their Hindu/Buddhist past - in this even the songs and films of P Ramlee become victimized!

If Islam had not come to South East Asia, malays would still be Hindus/Buddhists like the Balinese which is not a bad idea, as Balinese are considered very peaceful people.

fargowin said...

Najib can formulate any policy. On the ground level where the heads are not qualified themselves as their staff - many problems will arise.

Further the NEP will somehow make good researchers frustrated and will certainly be the main causes of frustrations. At best we can get the second rate staff to stay - the top ones will have no problem seeking better salaries and futures elsewhere without the glass ceiling overhanging their heads.

Our national sense of belonging will be lost when day in and day out we feel the impact of marginalisation in almost every sphere of educational or economic activities.

I think we are in even more for hubs of abandoned projects because it is the brains that matters, not real estate buildings which politicians are only good at how to initiate to build for their own gains. When coming to real research and real productive work, you only have lots of unemployable graduates lining up to fill them.

Best of luck Malaysia, while Malaysians of the best calibre are in our neighbouring countries creating state of art products and discoveries.

The people with brains first go to Singapore, then Australia, then the US. Apparently roughly 2 million Malaysians have emigrated since the 1970s. Wow, what a brain drain that is……….

S/he did the right thing by moving out of Malaysia. As long as is a Malaysian non-malay, you will be suppressed. They don't need scientists but more keris wielding morons to run the expensive labs.

So anytime the experiment didn't work out, they can go straight and blame that the equipment is outdated. Anybody disputes their claim, they can take out the keris and showed their "power". Good for them. Malaysia is turning to a baboon infested country.

Let alone those whose have already left. How about those who came back earlier with their foreign wives! The immigration department has made their renewal of visa a living hell, and they are not allowed to work no matter how qualified they may be. Eventually these "loyal Malaysians" also end up packing their bags and leave.

The politicians can say one thing but it never gets implemented at the ground level. Look at the mess surrounding Malaysia "My Second Home" campaign - how many have actually come here and then left in deep frustration!

The racists in Umno will also make certain that such policies will be doomed to fail. They would rather give citizenship to unruly and uneducated illegal Indonesians than some non-malay PhD holders.

Get your children out of this sucking country before it is too late! This is a hopeless and dirty country with all the lousy ministers and corrupted politicians.

I am afraid there is nothing second class citizens like us can do.

Emigrate to other countries looks to be a better option. Of course, the exodus has started decades ago. In fact, Umno will be most happy to see us go (race ratio, you know what I mean).

Umno does not depend on the second class citizens for the brains. They have the many universities in Bolehland to train their kind and churn out any number of experts you want. So brain drain is not a problem.

Anonymous said...

"Kejatuhan Empayar Islam adalah berpunca dari sikap wala'membuta tuli" - Tinta Hitam.. Empayar yang mana?..ada banyak tu...kajian sapa yang wat konklusi tu?

"If Islam had not come to South East Asia, malays would still be Hindus/Buddhists like the Balinese which is not a bad idea, as Balinese are considered very peaceful people. " - ruyom .. ha ha..wala' ikut org mcm ruyom ni la kot, diam2 cucuk jarum..

Wala' wala' tak abis2 wala' .. tak perlu kutip cerita2 Islam utk betulkan wala' org.. Isa Samad suruh pengikut dia tunjuk bontot pun cukup utk semua org kasi wala' dkat dia.. senang aje.

vesewe said...

UMNO = Untuk Makan Nasi Orang

This is a new generation of lazy malays who evolved from their lazy ancestors. Not surprising la! Wait for the next generation of lazy malays on the future with better parasitic economic policies.

aston said...

We all now know that Umno is a racist party in the mold of the apartheid regime of South Africa in the last century, and also practices a big part of Hitler politics (master race).

These are the salient aspects of Umno politics.

Without these racist politics, where else is the strength of Umno! How can they win elections if they don't show and shout racist and discriminatory remarks to their voters and audiences?

romsam said...

Malays have done wonders in terms of denying truth, while doing so, through policies of government raked in ill wealth for years. Malays are rich, I mean really rich.

Malays had certain qualities that other races in this country do not, but I must emphasise "had". Qualities such as "speaking less", contended, know how to read and understand the holy Quran (I know that nowadays Muslim kids spent 10 years of religious classes in school and end up not knowing).

But all done and said, the day malays deny their past, is the beginning of their end. Malays were Hindus once, as was the whole South East Asia, later some South East Asia went for Buddhism while the others went for Islam.

Who taught South East Asia races to plant paddy in a systematic manner? Who taught South East Asia races language skills, reading and writing?

The very essence of everything that South East Asia races are based on till today was taught by Tamils. Don't you guys notice that South East Asia races have similar writing codes, that are because it is based on Tamil. It even sounds like Tamil.

For peninsula: Tamils called the local inhabitants as "malai allu", basically means "people who dwell in the hills", this would mean Orang Asli, for they dwell in the hills, what is known as malays today was non-existent.

As malays are well known to do, they incorporated this term "malai" whence they started to land in the peninsula from Nusantara, and claimed the term "malai" as their own. This race has this peculiar trait of claiming that which is not theirs.

Deny this, and you deny your past, anyone who denies his past, denies his future. Malays……….be my guest.

Guess who is the master race? The master race doesn't doing some weird policy (NEP), or go around brandishing some knife, which if you really put some thinking into it, put the race on a sure path to beggary.

The reason why I commented as above is because I want malays to know that they are not tuan punya tanah.

For myself, as a Tamil, I will state what my forbearers have done centuries before, the truth is, no one owns this land, this land is owned only by - the one and only one - God.

This soil needs administration, not ownership. Accept that.

Rozana said...

Wala' membabi buta itu taksub. Wala' ikut haraki itu adab. Hubungan pengikut dan pemimpin ada adabnya tanda hormat. Penghormatan timbul secara rela bukan dipaksa. Pemimpin akan mendapat hormatnya daripada sifat karismanya bukan dari 'kerisnya'. Karisma wujud dari keunggulan minda dan akhlak dari diri seseorang. Minda yang luas dan berkembang selari dengan isu-isu duniawi yang kontemporari. Akhlak yang memikat jiwa bab bunga yang indah.

Tulang Besi said...

Blogger Rozana said...

Wala' membabi buta itu taksub. Wala' ikut haraki itu adab. Hubungan pengikut dan pemimpin ada adabnya tanda hormat. Penghormatan timbul secara rela bukan dipaksa.
.

Adab tu dua hala. Bila pemimpin sudah berbohong kepada ahli, maka ahli wajib ambil tindakan yang lebih keras.

Bukan pegi undi dia balik jadi Timbalan Presiden

Potong tangan itu kejam said...

Agenda islam pas sudah ditolak oleh rakyat. Sebagai permulaan, rakyat di bagan pinang sudah bersuara. Sokong 1Malaysia = jamin tiada hudud

Rozana said...

TB,
Kalau pemimpin itu memang berbohong, maka sah tak da akhlak dan terlucut status wala'nya.

Anonymous said...

"Hakikatnya, amalan ketaatan atau wala’ dalam PAS adalah manifestasi dari pengaruh Hindu dalam masyarakat Melayu berbanding dengan pengaruh Islam itu sendiri."
Excuse me bro.Me thinks u r lil bit off tanget here.Loyalty,has nothing got to do with hindusim,islam,or any religion.The fact is,people r taat to leaders,just as a soldier will taat every [perintah of his commander/ superior officers..and this is part of animal kingdom.Look man,even semut got it's own class system!!The issue is this.All u fellas have been bla blaing about ketuanan Islam,taat kpd ulamak,when in fact,Malaysiaans by far and large(muslim,non muslims) r ritualist,materialist and slave to senses,hawa nafsu.The president of PAS needs to rectify the situation fast before,PAS dikuburkan bersama sama UMNO.

Tulang Besi said...


Excuse me bro.Me thinks u r lil bit off tanget here.Loyalty,has nothing got to do with hindusim,islam,or any religion.
.

When i say Hindu, i mean from our Hindu past.

Our Hindu rulers were regarded as representative of God

Anonymous said...

"Kejatuhan Empayar Islam adalah berpunca dari sikap wala'membuta tuli yang menyebabkan ilmu tidak berkembang dan korup mula berleluasa dikalangan umat."
That's the reason why Mustafa Kemal Attaturk was given mighty strength to modernise,defend,protect Turkey!!

Tulang Besi said...

That's the reason why Mustafa Kemal Attaturk was given mighty strength to modernise,defend,protect Turkey!!.

Which he failed miserably

Anonymous said...

ALL R MANIFESTATION,"RPRESENTATIVE OF GOD..THE WIND,THE STONE,US HUMAN,ANIMALS,PLANTS,THE OCEAN,EVERTHINGa..that's the truth found in the quran,and the vedas..we r sustained by GOD,and evolve due to GOD..if there had not been GOD,do we exists?..yet,we have politicaisn talk about defending GOD!!No wonder,semua dah hilang punca,as a result,falsehood has taken over!!
Btw,bro,the path,journey of NABI Muhammad is exactly similar to the ones taken by ancient sages thousand of thousands of years ago.In fact,the beings,and forces of power that was seen by Nabi Muhamamd r also the same..

Anonymous said...

Sahabat Kanan,

Bayangkan bagaimana ada pimpinan2 PAS yang tiada pendapatan tetap tetapi boleh membeli rumah banglo, kereta mewah serta ada pengawal yang bersepah. Namun, ahli-ahli PAS tidak langsung mahu mempersoalkan perkara itu, Berbeza sama sekali dengan para Sahabat Nabi SAW yang mempersoalkan Khalifah kerana membuat baju baru sahaja.

rahman talib,

kau tahu tak apasal blog kau popular terutamanya di kalangan ahli PAS?

Antaranya sebab artikel di atas. Kau buka minda org supaya berbeza, berani beri pendapat dan menurut kau 'asal ada hujah dan asas' pun ok.

kau pertikai konsep taat babi buta atas nama wala' dalam PAS.

Cuma, kau hanya bongkar dan beza pendapat dgn org yg tak sefaham dgn engkau, namely, geng2 anti IRC dalam PAS.

tapi, bila dtg psl Anwar, kau bela dia habis2.

Kau tak pertikai yg Anwar tu boleh ada rumah berjuta2 dekat segambut dalam padahal mana income dia boleh dapat? Dan pathetically biasanya, bila soklan mcm ni, jawapannya, tu rumah Khir Toyo lg besar.

Boleh ke kau pertikai kronism dlm PKR, anak jd MP Lembah pantai, bini jd Pres parti, member baik semua dia handle (rujuk kes azmin).

Dan malang sekali, kau cari mcm2 excuses utk justify Anwar iktiraf israel, berkawan baik dgn Wolfowitz, ada sahabat baik dr israel dan baik dgn Al gore, madeiline Albright etc.

I have no problem kau kata pemimpin UMNO tak betul (as long as founded with re, sebab kritikan kau tu akan buka mata org, kalau tidak pun akan jd panduan utk org lain spy jgn jd mcm diorg.

Kepada mereka yg dah ikuti debat aku dgn engkau psl Annapolis summit, mrk lihat u r just another blogger yg cuma agendanya memenangkan group kau saja.

Pembaca yg ikhls harapkan kau ni to be another zulkifli noordin, aku juga harapkan begitu, tapi aku salah, kau cuma nak menang debat dan juga jaga group JIM/IRC dalam PAS.

dan Tuhan amat murka org yg cakap benda yg dia tak buat. harap pemimpin tak gunakan wala' utk cantas, tapi kau bila dah tak boleh jawab hujah org, kau maki bahlol, bengap dan sebagainya.

berubahlah bukan utk sapa2 tapi utk islam, tak rugi kau ubah pendekatan org lain salah,aku saja betul yg hang dok guna selama ni.

Tinta Hitam said...

Anonymous,

Kejatuhan Khilafah yang akhir.Khilafah Othmaniyyah.Diakhir akhir hayatnya budaya ilmu tidak berkembang.Wala' membuta tuli menjadi amalan.Puncanya adalh disebab amlan amalan mistik terutama tarekat tarekat yang menyeleweng berleluasa menyerap kepada masyarakat Islam.Jadi timbul budaya "ikut aje la apa yang aku cakap".Penyakit ini melekat kepada pemerintah,ulama dan orang ramai.

Akhirnya umat Islam tidak dapat bersaing dengan kemajuan Eropah.Budaya ini cuba dikekalkan oleh musuh musuh Islam melalui proxy proxy mereka yan gmenjadi pemimpin negara Islam sekarang.DiMalaysia ni proxy dia adalah UMNO

Anonymous said...

"Which he failed miserably"
Oh realyy..why do u think he failed misrably?Turkey is still a republic,in fact,it's kemal Attaturk is more admired then ever..this fact,I came to know lately frm a union leader who visted a steel plant in turkey..let's admit for once yaah..Turkey was known as the "sick man of Asia"..and was sinking rapidly into abyss,and due to kemal,this once upon a time sick man of Asia rose frm the ashes..kemal for sure modernised,and abolished all forms of religion..this is a fact but we must admit Ottoman Empayer was more politcal then spiritual,and and and as a result,when the rot came in,they had no clue on how to solve,and revive the country.

Anonymous said...

Sahabat kanan,

Kalau pemimpin itu memang berbohong, maka sah tak da akhlak dan terlucut status wala'nya.

October 21, 2009 1:38 PM


Aku setuju tapi ada kilas dekat sini kalau u besa masuk jamaah ala2 ikhwan ni.

aku tak kata ia betul, tapi let me give u another scene.

U kena tau, a strategy just pimpinan tertentu saja tau, oleh itu pimpinan kena hadzar (atau hati2).dan byk perkara dlm PAS ni ia berdasarkan pertimbangan samada ada mudarat yg lebih besar.

IRC/JIM pun sama, kalau ditanya org yg mereka hantar dalam PAS, amir u sapa, mereka samada tak jwb ataupun kata amir mereka pres PAS lah.Padahal, mereka itu ada organisasi dalaman dan taat setia mereka sendiri. Bg mereka, "bohong" mereka itu xbohong, tapi hadzar ataupun strategy.

Again, i would like to stress, this is another view from their perspective not mine.Just a simulation.

Anonymous said...

haha..Mahataik Kutty thought he was the next Kemal..but,this malayali pundek kutty neither had the military brilliance of Kemal nor diplomatic skills of ismet Pasha,,yalah..angan angan mat jenin seems to be the no1 penyakit of this country!

Anonymous said...

Yes,it's the warrior types that saves a nation..this is NOT THE TIME TO TALK ABOUT MORALITY,AND EVEN DHARMA/RELIGION..it's leaders who have both the intellect and fierce courage and determination to wage battles and go through all sorts of trials and tribulations without fear r the ones who become instrument of THE LORD..that's why,we witnessed commnusits/athiests/non believers like lenin/trotsky/kemal/ismet perfroming 'miracles' and winning against despotic rulers and the clergy

Anonymous said...

If we go to gaza,or ramallah..we can see the the drawings/grafitty art of Che Guevara(yet another atheist/commie!!)..it's the passion/idealism/heroism of a person that attracts a person..not some pussy footy bla blaing UG with corrupt f*ked morons!!

Anonymous said...

haha..look at this youtube clip Che Guevara= Hassan Nasrallah

http://www.youtube.com/watch?v=tpLkI93-7Is

Anonymous said...

ISRAEL: IDF ACTIVITY IN THE GAZA STRIP.(Brief Article) - IPR ...Palestinian resistance group Guevara Gaza, named after Che Guevara. I... AP Worldstream · Palestinian governor of Nablus attacked in refugee camp, ...
www.encyclopedia.com/doc/1G1-96011484.html - Cached - Similar

Tulang Besi said...


IRC/JIM pun sama, kalau ditanya org yg mereka hantar dalam PAS, amir u sapa, mereka samada tak jwb ataupun kata amir mereka pres PAS lah.Padahal, mereka itu ada organisasi dalaman dan taat setia mereka sendiri. Bg mereka, "bohong" mereka itu xbohong, tapi hadzar ataupun strategy.
.

Tapi IRC/JIM ni yang benci mereka adalah UMNO.

So, apa isu nya?

PAS tak benci diorang.

Hahahahahaha

Anonymous said...

Tulang Besi said, Adab tu dua hala. Bila pemimpin sudah berbohong kepada ahli, maka ahli wajib ambil tindakan yang lebih keras.

Bukan pegi undi dia balik jadi Timbalan Presiden

October 21, 2009 1:21 PM

jadi macam mana pulak dgn pemimpin yg tumbuk org ?

Anonymous said...

Bagi TB, orang lain tak boleh wala dengan pemimpin yang bohong. Tapi dia boleh wala dengan Anwar yang terang-terang bohong pasal Sept 16.

Lagi satu, mat sabu kata anwar peliwat, dengan gelaran al-juburi. Adakah mat sabu berbohong? Bolehkah TB bagi wala kat mat sabu?

Anonymous said...

Anonymous said...
Bagi TB, orang lain tak boleh wala dengan pemimpin yang bohong. Tapi dia boleh wala dengan Anwar yang terang-terang bohong pasal Sept 16.
.

Iye ke Anwar bohong? Boleh bukti ke?

Anonymous said...

masaalahnya...PAS melabelkan partinya parti Islam. So PAS kenalah membawa imej Islam sebaik mungkin. Jgn sampai org bukan Islam memandang Islam itu hina. Kalau PAS dengan slogan Islamnya, boleh 'menikam' dari belakang rakan seperjuangan, so lebeh baik PAS jadi UMNO. Join UMNO. Wala pada pemimpin ada batasnya, bukan dengan cara membabi buta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.