Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Monday, November 9, 2009

Kalaulah Pada 1978 Sudah Ada Blog, Nescaya Kelantan Tidak Akan Jatuh

Betul tuan2 dan puan2. PAda waktu itu, keadaan di kalangan akar umbi PAS terutama PAS Kelantan berpecah teruk kerana pada waktu itu, mereka tidak mendapat maklumat yang lengkap. Mana Ketua2 Cawangan yang berada dipihak Pak Natsir akan membawa ahli di bawah mereka menyokong Pak Natsir, manakala mana yang menyokong Datuk Asri, akan menyokong Dato Asri.

Oleh kerana itulah, kalau dikaji keputusan pilihanraya Kelantan 1978, undi yang didapati oleh UMNO tidak mencapai pun 50%. Tetapi, kerana undi PAS berpecah kepada PAS dan BERJASA, maka UMNO berjaya menawan Kelantan dan meninggalkan PAS dengan 2 kerusi (Manek Urai dan Perupok). Undi yang pergi pada PAS adalah sekitar 37% manakalau undi BERJASA adalah dalam 15%. Ertinya, sekiranya undi PAS tidak berpecah, nescaya pilihanraya kecil negeri Kelantan pada 1978 dapat dimenangi kembali oleh PAS.

Kiranya PAda Waktu Itu Ada Blog?

Nescaya majoriti ahli-ahli PAS Kelantan akan mendapat gambaran sebenar kenapa Dato Asri mahu memecat Pak Natsir dari menjadi MB Kelantan. Nescaya majoriti ahli2 dan pengundi2 PAS akan mengetahui bahawa Pak Natsir ni sudah tidak lagi menjalankan kerja sebagai MB PAS tetapi menjadi MB Barisan Nasional.

Nescaya mereka akan tahu bahawa Pak Natsir lebih mengikut cakap Tun Hussein Onn berbanding dengan kehendak parti dan PAS sendiri. Malahan, Pak Natsir sendiri pernah berkata bahawa beliau adalah MB Barisan Nasonal.
Kiranya maklumat2 ini sampai pada ahli2 PAS pada masa itu, nescaya tidak akan ada perpecahan dalam PAS yang mengakibatkan PAS hilang kerajaan negeri pada waktu itu.
PAS juga dapat mengukuhkan tahap sokongan pada PAS dan malahan dapat mengekalkan pemerintahan PAS di Kelantan pada 1978.

Pribadi Pak Natsir sebenarnya banyak mengelirukan penyokong dan pengundi PAS di Kelantan pada masa itu. Kepribadian Pak Natsir hampir serupa dengan Tok Guru Nik Aziz, yakni, dengan tawadhu’ nya, dengan rendah diri, kuat ibadahnya dsbnya.
Tok Guru Nik Aziz pada waktu itu dikatakan akan menyertai kumpulan Mat Natsir ini, tetapi Tok Guru seorang yang faham politik dan mengerti apa itu wala’. Tok Guru Nik Aziz telah menulis sebuah buku bertajuk “Sikap Saya” menerangkan mengapa beliau tidak menyokong Mat Natsir dan menyokong Dato Asri. Ertinya Tok Guru mengerti maksud “wala’” dan biasa dengan menulis.

Apabila ahli2 dan penyokong2 PAS melihat seolah-olah PAS berlaku zalim pada Pak Natsir, maka simpati terhadap beliau amat tinggi. Hasilnya, ramai yang terpengaruh dengan propaganda UMNO dan menyokong BERJASA.

Makan masa 12 tahun baru dapat dikembalikan Kelantan kepada PAS.

Kalaulah pada waktu itu sudah ada blog sudah tentu trajedi ini semua dapat dielakkan. Tetapi, kalau pada waktu itu sudah ada blog, nescaya perancangan menubuhkan kerajaan campuran (seterusnya Barisan Nasional) juga digagalkan seperti sekarang.

Oleh sebab itu, nasihat saya pada Tuan Ibrahim Tuan Man, jangan membuat musuh dengan blogger kerana para blogger PAS dan Pakatan ini lebih banyak jasa kepada PAS berbanding perkara yang Ustaz Tuan Ibrahim tidak suka

Tulang Besi

29 comments:

ULAMAK PALSU said...

HAJI HADI BAKAL MEMUSNAHKAN PAS DAN PAKATAN RAPUH

HAJI HADI MASIH DEGIL KEPALA

HAJI HADI MASIH DENGAR CAKAP GENG GANU KITER

AJK PAS MACAM BADAK DUNGU

APABILA AJK PAS BERSUARA, SEMUA KOMEN MASYUK TONG SAMPAH

yang akan mencorakan masa depan (gelap) PAS adalah geng ganu kiter
YAKNI
masa depan ke arah kehancuran dan perpecahan berterusan

LEPAS NI WUJUDLAH DI DALAM PAS ULAMAK TEGAR MACAM NIK AZIZ DAN ULAMAK SONGSANG MACAM HAJI HADI

kenapa alquran dan hadith tidak di jadikan panduan oleh bahlol dlm PAS ni untuk buat apa apa sahaja keputusan parti. ?

MACAM AGAMA ISLAM NI NAMPAK USELESS SGT2.

TAK BERGUNA LANGSUNG, DAN TAK RELEVEN UNTUK UMAT ISLAM DAN MANUSIA DI ZAMAN MODEN NI?

semua ni terjadi sebab ada ULAMAK PALSU yg dah tersasar akibat kemaruk ciuman UMNO dan belaian kasih sayang ULAMAK UMNO

Anonymous said...

ulama' palsu..
bgus sngt ke ko tu nk ngutuk org
TGNA & TGHA dua org ulama' yg dihormati..jgn nk pelaga diaorng
mmng dasar ulama' palsu ko ni

Anonymous said...

oi Tulang Besi...

jgn berlagak pandai sgt...tahun 1978, ko baru umur 6 tahun...

hingus tgh meleleh lagi...poodahh

Tulang Besi said...

Hang belum lahir, lagi teruk

Tulang Besi said...

Hang belum lahir, lagi teruk

Grand Marquis said...

Dunia blog ni baru aje rancak sekitar 2006 dan sampai kemuncak pada 2008 sebelum PRU.

Kalau nak dikira, baru 2 1/2 tahun dunia politik rancak dengan blog. Tapi dalam masa 2 1/2 tahun kita lihat PAS sudah hampir hancur angkara para bloggers, dan tak lain tak bukan bloggers yang menyokong pas sendiri.

Sebabnya ialah para bloggers ini tidak faham adab berjemaah, mentaat serta menghormati pemimpin. Setiap blogger ni menulis menurut kecenderungan mereka dan bila dilihat parti tidak melayan kecenderungan mereka, maka mereka akan mula mencaci pemimpin parti.

Untuk menutup kelemahan mereka, mereka mengkambing hitamkan UMNO dengan setiap perkara yang mereka tidak setuju dikatakan sebagai perbuatan UMNO dan setiap pemimpin yang tidak menyokong kecenderungan mereka dikatakan sebagai ejen UMNO.

Kalau ada blog pada tahun 1978, mungkin hari ini PAS sudah tidak wujud lagi sebab dirosakkan oleh bloggers PAS sendiri.

Anonymous said...

dah la kau raman....cam semua tahu...kau memang berani dlm blog jeee....turun la dlm prog parti...aku nak tengok kau berani ke tak...raman aku cabar kau buat la laporan atas salah laku yg dibuat oleh presiden parti...kalau kau benar2 jantan

Tulang Besi said...

Grand Marquis said...
Dunia blog ni baru aje rancak sekitar 2006 dan sampai kemuncak pada 2008 sebelum PRU.

Kalau nak dikira, baru 2 1/2 tahun dunia politik rancak dengan blog. Tapi dalam masa 2 1/2 tahun kita lihat PAS sudah hampir hancur angkara para bloggers, dan tak lain tak bukan bloggers yang menyokong pas sendiri.

Sebabnya ialah para bloggers ini tidak faham adab berjemaah, mentaat serta menghormati pemimpin. Setiap blogger ni menulis menurut kecenderungan mereka dan bila dilihat parti tidak melayan kecenderungan mereka, maka mereka akan mula mencaci pemimpin parti.

Untuk menutup kelemahan mereka, mereka mengkambing hitamkan UMNO dengan setiap perkara yang mereka tidak setuju dikatakan sebagai perbuatan UMNO dan setiap pemimpin yang tidak menyokong kecenderungan mereka dikatakan sebagai ejen UMNO.

Kalau ada blog pada tahun 1978, mungkin hari ini PAS sudah tidak wujud lagi sebab dirosakkan oleh bloggers PAS sendiri.
.

Jadi, masa 2008 semua blog2 ni BERKEMPEN 100% untuk PAS tu, menghancurkan PAS lah ye? Aku ada bukti statistic yang menunjukkan melayu2 kawasan bandar majoriti memangkah PAS dan PR. Kerana melayu bandar lah yang ada aksess internet paling tinggi. Ertinya blogger2 BERJASA BESAR pada PAS.
Adab jemaah konon. Masa jumpa UMNO dalam gelap lepas tu berbohong pulak, tu adab sangat lah ye, Grand marquis. Sudahlah, jgn kamu bermadah di sini. Kamu tu ibarat mak ketam nak ajar anak berjalan lurus.

Mcm kat Selangor la, tempat2 bandar teruk Hasan Ali kena belasah. Tapi bila dia pergi dialog kat Sabak Bernam, Tanjung Karang etc, elok je dialog. Semua senyap sunyi.

Tulang Besi said...

November 9, 2009 2:04 PM
Delete
Anonymous Anonymous said...

dah la kau raman....cam semua tahu...kau memang berani dlm blog jeee....turun la dlm prog parti...aku nak tengok kau berani ke tak...raman aku cabar kau buat la laporan atas salah laku yg dibuat oleh presiden parti...kalau kau benar2 jantan

November 9, 2009 2:45 PM.
.

Kahkahkah siap kempen pun aku turun.

Aku nak takut apa?

Bagitau la program mana kau nak suruh aku turun. Bagitau skrg.

teringat kat Kuala Terengganu, ada sorang tu marah kat aku sebab dedah rahsia parti (perbicangan dalam mesyuarat Perhubungan Negeri).

aku tanya mana ada cakap dalam Perlembagaan PAS yang kandungan perbincangan mesyuarat tu rahsia parti?

Ada sekor lagi tuduh aku popularkan terma "Erdogan" dalam PAS. Aku maki balik kat dia, sejak bila pulak aku guna perkataan Erdogan ni?

Perkataan Erdogan ni perkataan yang digunakan blog AntiHusam

November 9, 2009 3:06 PM

Anonymous said...

memang kau ni sah jahil muraqab pekat raman talib oiiiiiiiiiiiiiiiiii....memang dlm perlembgaan takde. ni pasal adab dan kerahsiaan. paham tak tolol...kalau camtu leh la dedah hal kau suami isteri atas katil??? bebal

Anonymous said...

Berambuslah dari Pakatan. Doa-doa dan amalan orang kafir tidak diterima.

Sebal said...

TB, gue tabik lah dgn lho ni...sebab..udah jadi penasihat para pimpinan and ulama dlm PAS..maka tulah hang saran TMTI jangan belasah blogger PAS..gue ingatlah, blogger macam hang ni yang makan cili banyak...maka tu panas...gue amay repect pimpinan PAS yang berjiwa besar TGNA, TGHH..tak macam hang baru d kenen sikit olih TMTI udah kepanasan..hang tengok TGHH...d belasah blogger macam hang and pengulas politik mcm dr aziz bari..tapi masih berjiwa besar..panggil ..ke seminar..bercakap dgn 1000 perwakilan..TGHH masih bolih senyum and bersalam..hang ni..asik hentam hassan ali ni pasal apa..hang mau pinang anak dara dia kena tolak ke...walaupun gue bukan setuju sangat dgn apa hassan ali buat..tapi gue lagi tak setuju dgn cara hang berblog..udah selesai seminar..stop ajelah and tumpukan kerja dakwah and politik d tempat hang and waiting keputusan jawatan kuasa dispilin PAS..ni dah..semua hang tibai..sebab hang sangka hang ajelah yang betulll..pppp dahh

Grand Marquis said...

TB tak paham situasinya.

Bloggers ni umpama panglima perang. 2008 mereka keluar berperang untuk pas. Lepas tu menang besar.

Masalahnya ialah lepas menang, para panglima perang masing-masing mahu bahagian rampasan perang masing-masing. Lepas tu mereka tak puas hati. Sekarang ni panglima perang ini mula bergaduh sesama sendiri. Last, last, pas akan hancur disebabkan panglima perang yang suatu ketika dulu membantu ia untuk mencapai kejayaan.

Lagi satu, janganlah TB mendabik dada ingat kemenangan pas dulu adalah kerana mereka mendapat sokongan. Banyak undi yang pas dapat adalah lantaran undi protest pengundi atas pagar dan juga dari non-Muslim.

Hari ini, pas sudah boleh mencium bau yang mereka sudah kehilangan undi dari pihak ini. Untuk menutup kelemahan mereka, mereka salahkan UMNO dan mengkambing hitamkan beberapa individu dengan gelaran ejen UMNO.

Teruskanlah untuk hidup dalam syndrome of denial. Pengundi atas pagar tak de sebarang attachment dengan pas. Mereka boleh menilai dengan kritis kemana hala tuju pas. Cuma satu kelebihan pas ialah mereka ini pandai cipta isu untuk menutup kelemahan mereka. Misalnya mereka tahu mereka akan kalah di Bagan Pinang. Jadi sebelum pilihanraya lagi, mereka sudah mainkan lagu pengundi pos supaya bila mereka kalah, mereka boleh salahkan pengundi pos.

Mereka juga sudah lihat mereka ini kehilangan sokongan Melayu sejak bukit gantang lagi. Untuk menutup kelemahan mereka, mereka ciptakan isu fraksi UMNO supaya kelak, mereka boleh menyalahkan golongan ini dan ia sudah terbukti berlaku bila kekalahan mereka di bagan pinang dikatakan lantaran fraksi UMNO (isu pengundi pos yang mereka cipta tak menjadi sebab tanpa undi pos pun BN boleh menang).

Anonymous said...

Kepada pimpinan PAS pusat,
Pernah seorang pemimpin besar UMNO berkata iaitu kekalahan teruk BN pada PRU12 kerana UMNO mendapat perspektif buruk/negatif dari asakan-asakan spekulasi liar media baru/alternatif. Jadi persoalan PERSPEKTIF dan media baru spt blog jangan dipandang enteng.

PASti

Grand Marquis said...

Kepada TB,

Betulkah tak de orang yang kata Pas Jual Prinsip?

http://penarikbeca.blogspot.com/2009/11/siapa-suruh-gadai-prinsip-kerana.html

Tulang Besi said...



Masalahnya ialah lepas menang, para panglima perang masing-masing mahu bahagian rampasan perang masing-masing. Lepas tu mereka tak puas hati. Sekarang ni panglima perang ini mula bergaduh sesama sendiri. Last, last, pas akan hancur disebabkan panglima perang yang suatu ketika dulu membantu ia untuk mencapai kejayaan.
.

Kahkahkah blogger kau kata panglima perang.

Kalau panglima perang, siapa yang jadi tentera kami? Kami keseroangan je.

Lepas tu nak cakap pasal bahagian rampasan perang.

LAgi aku gelak sampai terguling2.

Kalau dapt rampasan perang takkan la blog masing2 penuh dgn iklan.

Kau pegilah blog Perisik Rakyat. Punyalah penuh iklan daaaaa.

Tulang Besi said...

walaupun gue bukan setuju sangat dgn apa hassan ali buat..tapi gue lagi tak setuju dgn cara hang berblog..udah selesai seminar..stop ajelah and tumpukan kerja dakwah and politik d tempat hang and waiting keputusan jawatan kuasa dispilin PAS..ni dah..semua hang tibai..sebab hang sangka hang ajelah yang betulll..pppp dahh.

Kerja saya dalam PAS adalah memastikan PAS tidak menyeleweng.

Selagi perlu saya akan bagi maklumat.

Kalau saya salah betulkan saya.

itu adalah kerja saya dalam PAS.

Kenapa saya mahu berhenti buat kerja ni?

Sebal said...

TB, hang ni blogger yang bawa rebah..sebab hang bagi persepsi buruk kepimpinan PAS. yang berbeza pendapat dgn hang..bagi gue..lho lah penyumbang no 1 ...persepsi buruk pimpinanan PAS..khusus d selangor..

Tak Habis-habis dgn UG and nON UG..

Hasan Ali , hassan ali,, tapikan apa dia pembaharuan yang PR atau HASSAN ALI buat utk org islam d selangotr...gue cadang kan HASSAN ALI pastikan semua perkampungan islam yang banyak d selanggor tu..semua tanah d beri lots.. sebab kebanyakan nye gue ingat pakai satu geran aje..pecah-pecah secara sendiri and tak buat official...klo official kan kerajaan selangor dpt duit.. terutama d daerah sepang, jenderam, hulu langat,,gombak
selayang

Anonymous said...

"Kerja saya dalam PAS adalah memastikan PAS tidak menyeleweng"
takut2 ko tue yg terseleweng..sbb slalu rs ko aje yg btol

Tulang Besi said...

November 9, 2009 6:44 PM
Delete
Anonymous Anonymous said...

"Kerja saya dalam PAS adalah memastikan PAS tidak menyeleweng"
takut2 ko tue yg terseleweng..sbb slalu rs ko aje yg btol
.

Iye ke? Aku pun tak tau aku macam tu?

Tapi bukan semua aku tulis aku bagi hujjah ke?

Kalau tak setuju bawa la hujjah kau

Tulang Besi said...

Delete
Blogger Sebal said...

TB, hang ni blogger yang bawa rebah..sebab hang bagi persepsi buruk kepimpinan PAS. yang berbeza pendapat dgn hang..bagi gue..lho lah penyumbang no 1 ...persepsi buruk pimpinanan PAS..khusus d selangor..

Tak Habis-habis dgn UG and nON UG..
.

jadi hasan ali tu tak bawa PAS rebah ke?

Masa Abu HAsan bawak kajian dia, ada tak dia sebut Tulang Besi?

Tulang Besi said...


Hasan Ali , hassan ali,, tapikan apa dia pembaharuan yang PR atau HASSAN ALI buat utk org islam d selangotr...gue cadang kan HASSAN ALI pastikan semua perkampungan islam yang banyak d selanggor tu..semua tanah d beri lots.. sebab kebanyakan nye gue ingat pakai satu geran aje..pecah-pecah secara sendiri and tak buat official...klo official kan kerajaan selangor dpt duit.. terutama d daerah sepang, jenderam, hulu langat,,gombak
selayang
.

Kau story la kat Hasan ali sendiri. Dia dalam mesyuarat exco bukan bercakap pun.

Senyap sunyi macam kubur

Sebal said...

Klo DR tu sebut nama hang dlm kajiannye..hang lagi naik tocanglah..tapi hang hebat..pasal..apa jadi dlm mesyurat exco pun hang tau..hebat-hebat..

ala..kajian dr tu..bukan semuanye betul..namapun kajian..entah sapa-sapa yang d IV nye..

kebanyakan kajian bukan nye betul bro..yang betul kajian pasal sains and tecnologi aje..klo kajian pasal pendapat org ramai ni..menipu aje..

cuma hang tu berubah an djangan beri credit ke umno..dgn bagi persepsi negatif ..terhadap pimpinan PAS..hang marah sangat dgn hassan ali..hang tunggulah 2 tahun lagi...utk tukar dia..memang problem cuma d selangor sebab hang and geng hang yang buat kacau bilau...tak habis-habis dgn UG..tapi ok juga..bolihlah aku browse internet and baca citer pro and konttra pasal PAS ni..

Tulang Besi said...

November 9, 2009 7:05 PM
Delete
Blogger Sebal said...

Klo DR tu sebut nama hang dlm kajiannye..hang lagi naik tocanglah..tapi hang hebat..pasal..apa jadi dlm mesyurat exco pun hang tau..hebat-hebat..

ala..kajian dr tu..bukan semuanye betul..namapun kajian..entah sapa-sapa yang d IV nye..
.

Kalau tak betul cuba bagitau kitorang apa benda nya yang tak betul.

Ni main tuduh je tak betul tak betul tapi tak bagi tau apa benda yang tak betul?

At least kawan tu buat kajian. Kau yang membebel ni, buat apa? Buat taik je tau.

Kalau betul aku hebat, apasal kau masih mempersoalkan aku. Terima je lah benda aku tulis.

Hafiz said...

Aku yakin seyakin-yakinnya, TB ni akhir hayatnya dalam UMNO...semua bekas ahli PAS yang over yang suka angkat bakul dalam PAS dulu kini dalam UMNO...nakhaie, md nor awang hatta datuk asri sekalipun mati dalam umno.

TB, hang bakal jadi ahli UMNO...

hang pasti akan terkenangkan apa yang aku tulis ni bila tiba masa dan ketikanya

keraspedal said...

harapan gua harap TB tidak berhenti menulis macam ini selepas kecew3a dgn pembaca yg takde otak....

syeda said...

bila ada perlawanan bola sepak atau sepak je bola tu kan ada waktu rehat,
apa kata semua blogger rehatlah selama 15 hariiiiiiiiiiiiii bolehlah kita lihat apa kesudahannya nanti, apa macammmmmmmmmmmm.

Anonymous said...

keraspedal tu keraspale ker??

kulaan 1 said...

Kesian TB ni... perkara sejarah tak perlu diungkit... kita adalah hasil dari sejarah yg ditinggalkan... kalau takde kes pada tahun 1978, PAS takkan ada macam hari ini... kalaulah ada blog pada 1978, mungkin juga PAS dah terkubur... semua orang boleh buat persepsi... insaf2lah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.