Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Friday, January 22, 2010

Ambil Balik Tanah YBK. Tukar Pada Sawah Padi

Zainal Sakom kata dia dah bentang laporan kewangan YBK kepada Exco Kerajaan Negeri serta dah dimasukkan dalam web site YBK sendiri. Laporan Kewangan YBK tersebut boleh dibaca di sini .

Laporan kewangan YBK itu juga dibentang oleh Zainal Sakom pada Kerajaan Negeri. Namun, Kerajaan Negeri menolak kerana laporan tersebut:

a. Tak sebut langsung pasal tanah Serendah

b. Tak sebut pasal kesemua duit yang diberikan oleh kerajaan negeri.

c. Tak sebut semua aset yang diberikan kepada YBK.


Sebab tu Kerajaan Negeri nakkan audit dilakukan ke atas YBK supaya kesemua pemberian kerajaan negeri masuk dalam laporan kewangan.

Saya diberitahu nilai tanah di Serendah itu mencecah RM 300 juta. Namun dalam laporan 2008, harta YBK tak sebut perkara tu. Seperti yang dikatakan oleh salah seorang pembaca pro UMNO:

Dalam akaun balance sheet 2008, kan ada disebut harta tetap bernilai RM 12.3 juta. Kau tahu tak, tanah yang diberi kerajaan BN dulu tu kat hutan dan berbukit-bukit. Value nya tak sampai sampai pun RM3 atau 4 juta. Yang disebut RM 300 juta, kalau jadi UITM bina kampus berharga yang berharga RM 300 juta.

Oleh kerana YBK sendiri mengakui tanah tersebut bernilai RM 300 juta, maka seharusnya nilai Rm300 juta itu masuk ke Laporan Kewangan YBK.

Dan tidak betul tanah tersebut bernilai RM 3-4 juta sewaktu mula-mula diberi kepada YBK. Tanah tersebut diberikan waktu Mike Tyson jadi MB dan mungkin pada waktu itu ia bernilai RM3-4 juta.

Namun pada 2008, setelah Lebuhraya Utara Selatan siap dan pembangunan sekitar Serendah juga semakin maju, tanah tersebut sekarang ini bernilai paling kurang RM100 juta. Oleh kerana ada cadangan menjadikannya UiTM maka dengan otomatik ia naik jadi RM300 juta.

Kenapa Laporan YBK 2008 hanya menyatakan YBK mempunyai harta tetap bernilai RM12.3 juta sahaja? Siapa yang YBK hendak tipu di sini?

Kita tunggu apabila Kerajaan Negeri Selangor mengeluarkan senarai penuh peruntukan serta harta yang telah diberikan kepada YBK selama ini. Kemudian kita ramai-ramai boleh buat perbandingan dengan laporan kewangan YBK di web site mereka.

Baru nanti Zainal Sakom tak tidur malam.

Kenapa Mike Tyson boleh lantik YB MB Selangor duduk sebagai Ahli Majlis Yayasan FAS? Soalan ni pun Anak Pak Sakom kena jawab

TUKAR SAHAJA TANAH SERENDAH YBK KEPADA SAWAH PADI

Tanah tersebut adalah tanah status pertanian. Maka, kalau Zainal Sakom nak gunakan harta tersebut macam harta bapak dia punya, maka jangan sekali2 Kerajaan Negeri izinkan projek UiTM itu berjalan.

Saya cadangkan Kerajaan Negeri ambil balik tanah tersebut dan tukar kawasan 190 Hektar itu menjadi sawah padi. Harga makanan sedunia sekarang ini semakin mahal dan harga beras sudah semakin tinggi.

Selangor akan mampu menjadi Jelapang Padi Malaysia yang baru sekiranya kawasan YBK itu ditukar menjadi sawah padi. Ia juga akan mampu memberi pekerjaan serta peluang ekonomi kepada ramai siswa-wi yang menggangur sekarang ini.

Makanya, daripada tanah tersebut menjadi alat mengkayakan kroni, lebih baik ditukar kepada sawah padi supaya Selangor dapat memberi beras dan makanan yang murah kepada rakyat Malaysia.

PERLU DIINGAT: Selangor sekarang ini sudah KETIADAAN TANAH kerana UMNO telah habis memberikan kesemua tanah Selangor kepada kroni-kroni.

HANCUR BN. HANCUR UMNO. HANCUR NAJIB

Sekian

Tulang Besi

ps di bawah adalah satu komen dari salah seorang pembaca saya yang saya yakin mempunyai maklumat yang khusus dan bernas dalam isu ini. Selamat membaca.


Anonymous said...
Apa ni ZAINAL SAKOM??? takkan laporan audit pun takut nk serahkan??? kalau telus, benar, jujur, amanah pegang duit bantu kemiskinan rakyat buat apa nak takut serahkan laporan audit kepada kerajaan selangor. serahkan jela.MB KHALID nk jalankan tanggungjawab pn nak halang. kalau ZAINAL SAKOM taknak serah ini menimbulkan curiga pihak kerajaan selangor kepada YBK.duit ratusan juta bukan perkara main2, itu duit untuk bantuan basmi kemiskinan rakyat selangor. MEMANG DASAR UMNO SONGLAP DUIT JUTA2 RAKYAT!!!! KEPADA ZAINAL SAKOM KALAU ANDA BERANI SERAHKAN LAPORAN AUDIT KEPADA KERAJAAN SELANGOR!!!! BIAR RAKYAT TAHU KEMANA ARAH DUIT ITU PERGI!!!!

KEPADA MUHHAMAD==Berapa banyak UITM kau nak MALAYSIA ADA DI SELANGOR???Memanglah tak salah tapi bagi aku kalau terlalu byk sangat UNIVERSITi dekat MALAYSIA TERCINTA ni xguna jugak kalau PELUANG PEKERJAAN TERHAD.MELAYU UITM CUKUPLAH SEKADAR KEISTIMEWAAN YG DAH ADA SEKARANG.TAK PERLU NK DITAMBAH LAGI.

KALAU TERLALU BYK UITM ADA DI MALAYSIA MAKA QUALITY PELAJAR YG LAHIR DARI UITM AKAN MEROSOT.

sebab uitm merupakan universiti awan yang paling senang nak lulus kalau dibandingkan dengan semua ipt awan dan swasta yg lain.kerana?????

lecture susah nak bagi failed kepada pelajar UITM so nk xnk kena bagi lulus jugak,sebab nanti akan dipersoalkan oleh pihak atasan dibilik mesyuarat.nak xnk kena jugak bagi question yg senang, dan yg mudah untuk pass.jawab ala kadar pn dapat markah.jawab dalam bahasa melayu pn dapat markah.mana xsenang luluss.....

isteri aku salah seorang lecture UITM dan selalu mengeluh kenapa la senang sangat soalan final,terlalu dimanjakan sangat budak2 uitm ni.tak mcm dia belajar dulu nk lulus bukan main susah lagi.bila mengajar dekat uitm nah... soalan punya la senang, mcm2 hal....

DAN TOLONG JGN NK DIBANGGAKAN SGT KALAU ABG KAU TU DARI UITM.
January 22, 2010 5:04 AM

10 comments:

Anonymous said...

Tuan TB,

Aku post kan sekali lagi dan merayu pada semua.

Kau datanglah dekat Serendah dan tengok sendiri tanah pemberian kerajaan Selangor. Hutan dan berbukit-bukit. Yang boleh masuk orang asli je.

Tanah-tanh pinggir hutan dekat Pusat Serenti Serendah atau Templer Kyai, boleh lah hang dapat RM50K seekar, tapi tanah pemberian ini dalam hutan....

Kos nak terang dan level kan saja akan lebih dari harga asal. Jika tiada projek UITM dan kalau kau nak beli tanah tu, seekar harganya lebih-lebih RM 10K, jadi kalau 170 ha atau lebih kurang 340 ekar, nilainya hanya RM 3.4 juta. RM900 Juta yang kau sebut tu fitnah.

Satu lagi, hang kena kesian lah pada kami penduduk-penduduk diSerendah, Sg. Buaya, Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa. Mana ada tempat di Malaysia yang bila hang beli rumah flat harga RM35K, jika dijual sekarang, harganya hanya dapat RM10K. Selalu keluar dalam surat kabar, bila ada column lelong saja, tempatnya yang popular, tak lain tak bukan Serendah!!!

Projek terbengkalai bersepah-sepah, banyak apartment-apartment yang tak berpenghuni, ramai orang yang kena bayar faedah bank tapi rumah tak boleh duduk. Semua in angkara pemaju-pemaju cina yang tamak dan kaki penipu.

Ramai yang tertipu dan merana menanggung hutang. Projek UITM ini adalah penyelamat untuk kami pulih.

Tan Sri Khalid, tolonglah datang ke sini dan lihat dengan mata sendiri. Ketepi lah politik sempit nak kan nama, dengki dan cemburu.
Lupakan lah samada ia projek UMNO atau Pakatan, yang penting projek UITM ni kalau gagal, hampa dan terus meranalah kami.....

January 22, 2010 9:03 AM

Anonymous said...

Tulang besi,

PM baru-baru ini dah luluskan peruntukan khas sebanyak RM18 juta untuk membaiki bumbung sebuah apartment yang diabaikan oleh pemaju di Bukit Sentosa, Serendah dan apa kata MB Selangor permudahkan pembinaan UITM di Serendah supaya ekonomi diSerendah dapat dijana semula.

Politik, politik juga tapi ada masanya kita kena ketepikan politik dan bersama-sama membuat kebaikan untuk rakyat terutamanya di kawasan bermasaalah seperti di Serendah.

Anonymous said...

UMNo pariah adalah perogol specialist../

Anonymous said...

apasai awai awai bumbung tak bikin elok?jgn nak kelentong lagi..tanya developers..depa akan bagi tau setiap kompenen utk bikin rumah perlu bagi komsiyen!!

Anonymous said...

piiiiiiiilah mabuk umnongok!!! Pandai pulak suroh orang lain jangan politik, yang hangpa tu mengamalkan politik berdendam dan perampas takpa pulak!!! Cibailah lu umno!!!Lagi satu,memang betul la yg grad dari uitm tu semua nya cheroi!!Tak boleh pakai!!! Nasib baik aku dulu cepat cepat belah dari situ dan pi US, kalau tak jenis cheroi lah jugak aku ni!!!


gibuk

Anonymous said...

Posting TB kali ini tak dapat sambutan kerana ramai pembacanya setuju dengan Anone 10.54 am.

Ini menunjukkan pembaca TB berfikiran rasional kecuali beberapa seperti anone 11.47 yang dah tak reti berbahasa. Belajar kat US tapi otak berkarat!!!!

Tulang Besi said...

Anonymous Anonymous said...

Posting TB kali ini tak dapat sambutan kerana ramai pembacanya setuju dengan Anone 10.54 am.

Ini menunjukkan pembaca TB berfikiran rasional kecuali beberapa seperti anone 11.47 yang dah tak reti berbahasa. Belajar kat US tapi otak berkarat!!!!

January 24, 2010 6:33 PM
.

Tapi poll MWaves dan PR tunjuk 98% setuju Zainal Sakom di SELCAT kan.

Lagi pun, kita patut risau sebab berapa ramai rakyat Malaysia yang suka harga beras mereka tinggi.

Anonymous said...

Confirmed, kampus baru UITM dibina di Jasin, Melaka ekoran kerajaan Selangor banyak songeh.

Celaka betul!!!!! Kami penduduk Serendah dan Hulu Selangor tak akan melupai jasa kianat kau Khalid!!!

Anonymous said...

Hari ini MB Khalid sebut nak adakan perjumpaan dengan wakil rakyat Selangor untuk mencari kaedah nak menjaga hati rakyat selepas dia mengaku pemindahan UITM ke Jasin, Melaka akan menyebabkan rakyat Selangor rugi besar.

Nak muntah aku dengar. Tengok muka dia dalam Malaysian Insider pun aku dah nak meludah kat screen komputer aku. Aku dah tak boleh tengoh muka dia nieeee.!!!???

Anonymous said...

Saya setuju sangat dengan pendapat memanda ini. Tanah tu belul-betul murah. tapi yang ironinya, dah tahu murah mengapa di pertengkarkan. kalau MB kata mahal memang lojik di pertengkar dan pertahankan, itu hak rakyat selangor. Tapi dia kata murah, saya cadangkan apakata MB beli saja tanah tu dengan harga 3 juta seperti yang dia sebut, hendak ke dia?

di sini saya salin semua apa yang anonymous ini kata,

Aku post kan sekali lagi dan merayu pada semua.

Kau datanglah dekat Serendah dan tengok sendiri tanah pemberian kerajaan Selangor. Hutan dan berbukit-bukit. Yang boleh masuk orang asli je.

Tanah-tanh pinggir hutan dekat Pusat Serenti Serendah atau Templer Kyai, boleh lah hang dapat RM50K seekar, tapi tanah pemberian ini dalam hutan....

Kos nak terang dan level kan saja akan lebih dari harga asal. Jika tiada projek UITM dan kalau kau nak beli tanah tu, seekar harganya lebih-lebih RM 10K, jadi kalau 170 ha atau lebih kurang 340 ekar, nilainya hanya RM 3.4 juta. RM900 Juta yang kau sebut tu fitnah.

Satu lagi, hang kena kesian lah pada kami penduduk-penduduk diSerendah, Sg. Buaya, Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa. Mana ada tempat di Malaysia yang bila hang beli rumah flat harga RM35K, jika dijual sekarang, harganya hanya dapat RM10K. Selalu keluar dalam surat kabar, bila ada column lelong saja, tempatnya yang popular, tak lain tak bukan Serendah!!!

Projek terbengkalai bersepah-sepah, banyak apartment-apartment yang tak berpenghuni, ramai orang yang kena bayar faedah bank tapi rumah tak boleh duduk. Semua in angkara pemaju-pemaju cina yang tamak dan kaki penipu.

Ramai yang tertipu dan merana menanggung hutang. Projek UITM ini adalah penyelamat untuk kami pulih.

Tan Sri Khalid, tolonglah datang ke sini dan lihat dengan mata sendiri. Ketepi lah politik sempit nak kan nama, dengki dan cemburu.
Lupakan lah samada ia projek UMNO atau Pakatan, yang penting projek UITM ni kalau gagal, hampa dan terus meranalah kami.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.