Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Monday, January 18, 2010

Bersedialah Melihat Anak2 Gadis Kita Jadi Pelacur Selagi UMNO Terus Memerintah

Ramai yang agak marah bila saya kata begitu dalam artikel saya sebelum ini. Tapi, ini bukan saya kata kosong-kosong. Ini adalah berdasarkan pengalaman yang dialami oleh kawan-kawan kita dari negara jiran yang kita panggil Indonesia. Ertinya, ia bukan sekadar teori sahaja tetapi perkara yang berlaku dengan benar dan di depan mata.

Dahulu, Indonesia adalah sebahagian dari negara OPEC, yakni negara pengengkspot minyak terbesar di Asia Tenggara. Sewaktu zaman Suharto memerintah, Indonesia dibanjiri dengan duit minyak yang amat banyak sekali.

Oleh kerana Suharto adalah dictator, maka hampir keseluruhan duit minyak Indonesia telah dirompak oleh beliau dan juga kroni-kroni beliau. Juga, tidak dilupakan yang merompak itu adalah anak-anak dan cucu-cucu Suharto.

Pada waktu yang sama, Suharto telah menurunkan harga beberapa komoditi dan makanan (i.e. beras) untuk menghalang majoriti rakyat Indonesia dari memberontak menentang pemerintahan beliau. Sewaktu Suharto, rakyat Indonesia majoriti tetap miskin tapi tidak merempat kerana ada wnag minyak yang membantu sedikit sebanyak. Pada waktu yang sama, majoriti wang minyak masih dirompak Suharto.

TIBA TIBA WANG MINYAK HABIS

3 tahun sebelum kejatuhan Suharto, PERTAMINA telah pun bangkrap. Wang minyak telah habis dirompak Suharto sekeluarga serta kroni. Apabila jatuh sahaja Suharto, tiba-tiba Indonesia menjadi papa kedana. Segala wang Indonesia telah hilang dan dibawa lari oleh perompak-perompak yang disokong Suharto.

Dengan sekelip mata, segala harga barang menjadi terlampau mahal. Tiada lagi wang yang ada untuk memastikan harga barang kekal murah macam zaman Suharto.
KESILAPAN REFORMASI: Kesilapan besar mereka adalah selepas kejatuhan Suharto, kekayaan Suharto dan sekeluarga tidak diambil balik. Sepatutnya jatuh sahaja Suharto, kesemua ahli keluarganya harus di penjara dan tidak dilepaskan selagi kekayaan mereka tidak dipulangkan sepenuhnya.

Apabila harga barang naik dan ekonomi Indonesia hancur, maka ramailah rakyat Indonesia yang kelaparan. Dalam keadaan sebegitu, maka hampir 1.5 juta gadis di Indonesia diketahui menjadi pelacur sepenuh masa di Indonesia sekarang ini. Dan jumlah ini semakin bertambah bukan berkurang.

Mereka terpaksa melacur demi menanggung keperluan hidup serta kemencari sesuap nasi. Kalau mereka tak melacur, nescaya mereka akan mati kelaparan. Tak heranlah Dr Masyitah dulu dah siap-siap bagi fatwa melacur kerana kesempitan hidup tak salah.
Itu sebenarnya amaran secara tersembunyi dari Dr Masyitah akan masa depan anak-anak gadis Malaysia dalam masa terdekat hasil dari wang minyak kita habis dirompak UMNO dan BN. Kita nanti terpaksa berbuat demikian juga dengan pemimpin-pemimpin UMNO bermula dengan Daim Zainuddin.

GADIS2 INDONESIA JADI PELACUR KESAN WANG MINYAK HABIS DIROMPAK

Di Malaysia, kita masih ada lagi minyak. Namun, saya diberitahu oleh sumber yang berotoriti bahawa hasil minyak Malaysia makin habis. Di waktu yang sama, sepanjang wujudnya Petronas, telah hampir RM460 billion telah diberikan kepada kerajaan Malaysia oleh Petronas

Itu jumlah yang kita ketahui hasil dari Dr. Mahathir menyerang Pak Lah baru-baru ini. Kalau Dr M tidak mengamuk pada Pak Lah, kita pun tak tahu berapa kerajaan dapat dari Petronas.

Kita semua tahu kerajaan Norway menggunakan keuntungan dari hasil Petroleum mereka untuk disimpan ke dalam sebuah tabung bagi menjamin masa depan dan hari tua rakyat Norway.

Soalnya sekarang kemanakah wang minyak Malaysia telah dibelanjakan.

BEBERAPA SOALAN YANG MENJADI PERTANYAAN

Saya bawa kembali dari artikel saya sebelum ini. Cumanya, saya nak tambah sedikit, semalam saya check EPF saya dan saya tak nampak ada apa-apa caruman dari Petronas ke dalam akaun saya.

Saya juga membawa satu komen dari pembaca saya yang menjelaskan keadaan sebenar berkenaan dengan wang minyak kita:

Anonymous said...
I am 40 years old now. I have NEVER EVER seen a single sen of Petronas's money for 40 years.

I believe as long as BN is still in power, I will NEVER EVER see a single sen of Petronas's money for the next 40 years.
January 18, 2010 10:40 AM


Kena bayar ke Petronas lagi ada bila isi minyak. Petronas nak bagi tandas dia bersih pun tak boleh.

Apa sangat duit Petroleum yang kita nikmati? Kalau nak kata kita dapat jalan, semua highway di Malaysia dikenakan tol yang semakin menaik.
Harga kereta pun mahal. 1/8 gaji tiap2 bulan terpaksa pergi ke kereta kita.
Kalau nak kata harga minyak murah, tak murah jugak. Kalau nak kata harga barang makan makin murah, barang makanan makin mahal dan semakin mahal.

Kalau nak kata gaji kita makin naik, tak naik jugak. Harga rumah pun tak lah murah disebabkan kita banyak duit minyak. Harga rumah tidak murah dan tiada bantuan dari kerajaan pun untuk bantu rakyat Malaysia beli rumah.

Kenapa Petronas tak boleh bagi "Geran Rumah" kepada semua rakyat Malaysia yang baru berkahwin bagi memudahkan pembelian rumah? Negara takda minyak seperti Australia boleh beri? Dalam RM 50k bagi satu famili pun apa salahnya.

Kalau nak ikut Norway, wang minyak akan dimasukkan ke EPF. Tapi, kita tengok takda pun Petronas masukkan duit minyak dalam EPF menyebabkan peratus keuntungan EPF tidak naik-naik.

Dari segi pelajaran pun, kita tak tengok Petronas membantu ramai pelajar-pelajar dari segi pembiayaan pembelajaran. Hanya beberapa kelompok kecil anak-anak serta kaum keluarga pekerja Petronas sahaja.

Dari segi pembiyaaan kesihatan lagi teruk. Sapa yang pergi ”Prince Court”, harga rawatan separa dengan hospital-hospital swasta yang lain. Takda pun murah. Dari segi tenaga elektrik, kadar makin mahal bukan murah.

Kehidupan rakyat Malaysia makin terhimpit namun tiada nampak ada usaha menggunakan wang minyak Malaysia untuk memudahkan hidup rakyat Malaysia.

Jadi, dimanakah RAKYAT MALAYSIA serta ORANG MELAYU dapat merasai nikmat wang minyak Malaysia?

Saya percaya 99% rakyat Malaysia tak dapat rasa pun nikmat wang minyak Malaysia.

HUJJAH JUAK UMNO DALAM ISU INI DIJAWAB

Ada seorang juak UMNO telah cuba untuk menjawab artikel saya dengan menyenaraikan beberapa program kerajaan Malaysia yang kononnya wang minyak dibelanjakan. Ikutilah jawapan dari Sebatang Kara terhadap percubaan juak UMNO bernama Grand Marquis:
“ Sebatang kara said...
GM yang kata:

Anda sanggup angkat penulis upahan Barry dalam buat tuduhan bodoh pada Mahathir, dan secara membuta tuli kata mana pergi duit 100b yang kerajaan terima. Oiii TB. 22 tahun dengan 100b. Buat KLIA, Putrajaya, LRT, Monorel, Komuter, Lebuh Raya, KLCC, Sepang dan macam-macam lagi. Apakah benda-benda ini bukan hasil dari duit petronas.


Buat KLIA - Berapa kerat yang dapat manfaatnya kalo bukan kroni and the gang. Airport LIMO sapa yang punya. Lagi MAB bagi insentif kat AIRASIA (kalo rakyat marhaen guna istilah subsidi). Projek inipun projek mega untuk kroni and the gang.

Putrajaya - projek mewah untuk pemimpin rakus dan rakyat kelas elit.

LRT, Monorel - Bagi projek kat kroni, lepas tuh, kerajaan abis beberapa Billion lagi untuk bail out.

Lebuhraya - Hawaq, kalau naik tak kena bayaq kerr. Lagi nak naik tol ada laaa.

KLCC - Satu lagi projek kelas elit dan bukan untuk rakyat marhaen. Ingat dulu dalam parlimen ada dibahaskan pasal layanan pengurusan Suria KLCC terhadap peniaga bumiputra. Sewa dinaikkan sesuka hati setiap tahun dan perlu mengikut standard yang ditetapkan (standard oghang putih) sehingga Restoran seorang Cina Muslim 'Kelantan Delights' terpaksa ditutup akibat tak tahan dengan tekanan pihak pengurusan pihak Suria KLCC.

Sepang - Baru-baru ini FIA melaporkan bayaran penganjuran oleh Sepang adalah tertinggi untuk menganjurkan Formula 1.

Satu lagi Petronas saya tak puas ati nih. Saya tak pernah tengok satu pun program CSR yang dianjurkan oleh Petronas. Mereka lebih suka menaja program ratusan juta ringgit luar negara berbanding program CSR untuk rakyat marhaen.
January 18, 2010 12:44 PM


Ertinya wang minyak MALAYSIA kekal hilang dan hilang selama-lamanya. Kita sendiri takkan menyesal sampailah nanti anak2 gadis kita terpaksa melacur diri untuk menyara hidup. Nauzubillah min zalik.

SELAGI UMNO TERUS MEMERINTAH, BERSEDIALAH ANAK2 GADIS KITA JADI PELACUR

Itulah dia hakikatnya. Selagi UMNO terus memerintah, selagi itu duit minyak kita terus dirompak oleh puak-puak UMNO ni.
Bodohnya NGO2 Melayu dan Islam berjuang isu Kalimah Allah padahal isu wang minyak ini lebih besar dan bermakna bagi Islam dan bagi menjamin anak2 gadis kita tidak perlu melacurkan diri di masa hadapan untuk mencari sesuap nasik.

Tulang Besi

69 comments:

Anonymous said...

BRo.look at petronas aah..Michael Schumacher has signed up with brawn mercedes..and Petronas ,after years wit sauber(later bmw-sauber) deicided to dump sauber and pump 30 million into brawn!rakYAT malaysia dlm kesushan,langsung tak peduli..barua german schumacher mau comeback punya pasai,petronas decided to join venture with brawn-merc,and invests $30million!!

Anonymous said...

subsidi-subsidi yang kita dok terima selama ini siapa yang bayar. jangan kata minyak, gula, tepung,beras dan bermacam-macam subsidi yang telah kita telan tanpa sedar. mana datang duit subsidi ni? Mana pergi duit Petronas? sendiri jawab!

Anonymous said...

Tuan,
1.Ana cadangkan tuan ambil kursus pengurusan perniagaan...mungkin tuan akan tahu dan nampak kepentingan pembinaan KLIA, Formula One dll.....

2.Memang banyak duit yang keluar...tapi lihat pula duit yang masuk....

adibeta,
kubang kerian,kelantan

Anonymous said...

Dear Sir,

Syabas tuan telah menulis akan masa depan anak2 gadis malaysia khususnya melayu bakal jadi 'pelacur'. Sekarang pun sudah ada gadis melayu di menara gading dan yang berkerja rendah yang menjual tubuh agar dapat hidup mewah dan bergaya dikampus dan kota raya. Hanya sedikit masa lagi ianya akan menjadi satu phenomena national. jangan terlambat megatasinya duhai Permerentah UMNO. Tapi UMNO tak ada kemampuan untuk mengatasinya kerana yang dijaga UMNOPUTRA! dan Gulungan MELAYU ELITE! sahaja, Taukeh Cina yang berpengaruh?. Pandangan Tulang Besi harus diberi perhatian serius. Haga semua keperluan naik, yang hanya turun adalah yang diberi percuma oleh Allah "HUJAN".

Melayu KaH Aku said...

Jangan Kita bertengkar semasa sendiri.. Bagi aku semua penulis adalah meraka yang tidak berpuas hati kerana mungkin apa yang mereka hajati tidak kesampaian.. Apabila ketidakpuashatian menguasai diri mereka akan mengungkit segalanya macam mereka ni susah sangat hidup kat Malaysia ni..

Kalo nak cakap pasal susah penulis leh jumpa aku bila2 jer bia aku tunjukkan erti susah. Aku hanyalah nelayan yang rajin melepak kat Cyber Cafe yang kekadang mengkomen sedikit komen-komen orang yang berpelajaran tinggi seperti penulis..

Kesusahan hidup aku selama 30 tahun ini belum lagi sampai ada ahli keluarga aku yang melacurkan diri. bagaimana dengan keluarga penulis? mungkinkah ini terjadi jika negara ini susah nanti?

Nagi aku yang menjadi Punca utamanya ialah hati. Negara tak semestinya Musnah hanya kerana Petroanas... tetapi mungkin Musnah kerana Kemurkaan Allah S.W.t terhadap Mahkluknya yang Rakus dan memetingkan diri..

Jadi Fikirkan lah....

Sebatang kara said...

Melayukah aku berkata

Nagi aku yang menjadi Punca utamanya ialah hati. Negara tak semestinya Musnah hanya kerana Petroanas... tetapi mungkin Musnah kerana Kemurkaan Allah S.W.t terhadap Mahkluknya yang Rakus dan memetingkan diri..

Betul apa yang dihabaqkan oleh sedara. Namun kalau hati tuh dah tak amanah, bagilah kompeni 100x lebih besaq dari Petronas, hancuq jualah jadinya.

Anonymous said...

Saya mendapat maklumat, ada satu study pernah dibuat untuk mengukurkan tahap keislaman negara2 di dunia dari segi amalan prinsip Islam.

Nak tahu negara mana di tempat pertama?

NORWAY.

Arab Saudi, menurut kriteria study ini, berada di antara tempat tercorot. Sebab itu result study ini tak pernah diumumkan.

Hakikatnya, projek2 yg dijalankan dgn duit Petronas tu banyak menguntungkan segolongan kecil dan hampir tiada keuntungan - bahkan merugikan - rakyat terbanyak.

Anonymous said...

seingat aku...melayu yg menulis perihal pembaziran dan cuba utk mengaburkan mata pembaca dgn dakwaan dakwaan dangkal lagi mengelirukan HANYA wujud pada zaman Semangat 46 dulu...rupanya masih ada yg berfikiran KOLOT mcm TB dan yg sewaktu dgnnya....ini zaman OBAMA la brader bukan lagi zaman Ronald reagen......kasihan MELAYU ISLAM yg sempit lagi menyempitkan.....sebab tu depa bagi penanda aras kemajuan KELANTAN tu adalah pembukaan TESCO di KB..heheh jengkilnya otak depa....awat tak cakap depa dah buka MARK n SPENSER kat KB jer....malu aku ulamak cakap cam ni...

HUSAM MUSA
KB

Anonymous said...

So bye Bye our Petrol Pie..Here comes the Hutang berlambai Lambai..

The GOON old boys drinking duit minyak and wine and I drove my wira to the petrol station but the gas was dry..

This is the day I pusing pusing and dont know how I die.

NonMakguling.

Grand Marquis said...

Dakwaan anak-anak gadis kita jadi pelacur adalah strategi TB untuk mensensasikan tulisan beliau sendiri. Membandingkan kita dengan Indonesia juga adalah perbandingan yang salah. TB cuba mengaburi pembaca dengan dakwaan kononnya tiada pembangunan di negara ini.

Menurut TB, beliau tidak merasa duit petronas. Kalau begitu, apa bezanya Malaysia ada duit petrol atau tidak. Lepas tu sifir beliau, kalau tak de duit petrol, maka anak gadis akan jadi pelacur. Sekarang ni TB yang tak merasa duit petrol, so adakah TB dah jadi *******?

TB lupa investment kerajaan yang besar dalam bidang pendidikan, infrastruktu dll. Hari ini kita kata brain drain, tapi adakah negara ini akan ada brain drain kalau kita tak de brain? Beza rakyat Malaysia yang kerja di luar negara dengan rakyat Indonesia ialah rakyat Malaysia keluar sebagai professional manakala indonesia sebagai labour.

TB sengaja merendah-rendahkan standard orang Malaysia dengan hujah 70an sedangkan orang Malaysia hari ini dah lain. Kerana apa? Kerana pendidikan dan pengalaman mereka dalam praktikal knowledge. Tahukan TB, bangunan Jamarat di Mina di bina oleh syarikat Malaysia? Kalau standard kita setakat bina bazar Tok Guru hang ingat orang nak upah kita?

Masalah dengan orang-orang sekepala dengan TB ni, walaupun sesetengah mereka belajar sampai US (atas biasiswa kerajaan) mereka mempunyai vision yang singkat. Mereka hanya lihat untung rugi dalan jangka singkat, melihat dalam bentuk dollar and cent. Mereka tak lihat pada pembangunan insan, ilmu, imej, reputasi, pengalaman, portfolio building dll. Jauh sekali mereka lihat kepada strategik objektif dalam masa hadapan. Itulah sebabnya selepas 20 perintah kelantan, yang boleh buat hanya bazar tok guru yang tak kurang juga dilanda kontroversi. Maslahnya ialah apa vision dan wawasan mereka dalam membangunkan bazar tok guru? Apa yang mereka nak capai selain bagi orang Kelantan terus jual sayur dan budu dalam blok kedai baru yang "lebih sempit"?

Tapi mereka ini memang kuat menyalak. Semua orang tak betul. Mereka korek beberapa kelemahan untuk menutup segala kebaikan yang ada.

Grand Marquis said...

TB nampaknya amat berbanga dengan Norway. Tapi kalau kita lihat Tax rate di Norway, low strata 28% dan paling tinggi 47.8. Itu belum masuk GST sebanyak 25%, 14% (makanan) and 8% (pengangkutan).

Dengan itu, tidak hairanlah mereka ini boleh wujud sebagai negara kebajikan. Kalau ikut gaji TB 30k (ni kira strata tinggi), hampir 14k++ dari gaji TB dibayar kepada kerajaan. Mungkin itulah yang TB mau. Lepas tu bolehlah kerajaan bagi semua free (tapi tiket nak pi konvensen PAS kena bayar sendiri jugak + 8% tax).

Negara kebajikan cadangan PAS itu tidak lain tidak bukan adalah copy cat dari sistem di negara scandinavian yang kebanyakannya berasas kepada sosialism. Cuma masalah PAS ini mereka berkhayal untuk mengamalkan negara kebajikan dengan kadar cukai Malaysia yang kecil. Hasilnya kita tengok negeri-negeri cuba buat kebajikan bakal jadi bankrap (seperti di Selangor).

casper c said...

Good retort TB, and it is about time indie blogs and members that form Pakatan Rakyat ponder the most important question - our state of nationhood and where we are headed ?

Just this week, rhetorically I had asked, why isn't there a central(bahagian or jentera perhubungan) command for the purpose of communication (within and for wider public consumption) from within PKR, PAS and DAP ?

Public needs to hear from Pakatan members and voice their ability the speak as one. From now till the time UMNO/BN is dispose of, public needs to know what Pakatan has to offer as an alternative.

I and many others may have full confidence Pakatan coalition will be able to govern but does it appeal to the lowest denominator ? If UMNO is evil - but still derive support - this goes to show that many are still ignorant on the arguments of the day. This is where a cohesive central voice can fill an important role to inform the ignorant.

It is easy for any ranking member in UMNO to speak on party issues that will go on to shape govt policy as UMNO overrides component parties of BN. Perhaps this is where PKR, PAS and DAP can start to show the appeals of a true coalition where consensus building actually takes place instead of UMNO, the lone voice that has run the country to the ground.

I hope the message is received in the right spirit and for all to work towards a cohesive entity that will soon govern. I have no doubt that will happen(asap) while we still have something to hold on to(other resource besides primary commodities).

The future is literally in our hands. We can vote UMNO out but ultimately, we need wider appeal to help us achieve the aim of delivering the nation back to the masses.

Sebatang kara said...

Anon kata:

Anonymous said...
seingat aku...melayu yg menulis perihal pembaziran dan cuba utk mengaburkan mata pembaca dgn dakwaan dakwaan dangkal lagi mengelirukan HANYA wujud pada zaman Semangat 46 dulu...rupanya masih ada yg berfikiran KOLOT mcm TB dan yg sewaktu dgnnya

Antara bukti pembaziran:

Projek jambatan Bengkok Johor-Singapura. Projek tak jadi, bayar pampasan kat Kontraktor - RM300 juta.

Projek Insinerator Broga - Projek dibatalkan - Juga bayar pampasan beberapa ratus juta.

Projek paip gas di Pulau Pinang. Nilai projek RM2 Billion, projek dah siap tapi gas takdak.

Projek kapal peronda TLDM kat kroni (Abang ADUN Seberang Jaya, Pulau Pinang). Kerajaan BN abis dekat RM6 Billion. Order 6, terima sebijik, dipaksa terima sebijik dan 4 bijik lagi tak sampai-sampai.

Perwaja steel - Kerugian dekat RM10 billion, akhir sekali bagi kat Maju Group dan kerajaan 'absorb' RM10 billion tadi.

Kapal Selam - bagi komisen RM500 juta kat anak Baginda.

PKFZ - Dari projek tak sampai RM2 billion, lompat pi sampai RM4 billion lebih dan dijangka akan melompat sehingga RM12 billion. Rakan kongsi dari Dubai cabut lari sebab dah nampak memang menyeleweng. Projek ni sekarang dah jadi gajah putih.

Dulu masa Che Det masih jadi PM dan Pak Lah TPM (tahun 2003 tak silap), ada mintak pinjam duit kat Bank Jepun RM5.3 billion pasal nak buat 'Second Penang Bridge' tapi Alhamdullilah Bank Jepun tuh tak luluskan sebab tak sampai seminggu kemudian sebuah Firma Perancis tawar diri nak bina Jambatan tuh dengan kos RM3.5 billion. Banyak beza tu woiii. RM1.8 billion. Apa depa nak buat ngan duit tuh. Pada tahun 2007 boleh pulak depa buat dengan kos RM3.5 billion.

Kenapa saya mengatakan projek KLIA sebagai membazir. Cuba bandingkan KLIA dengan salah satu lapangan terbang Heathrow, London iaitu antar salah satu lapangan terbang tersibuk di dunia. Lapangan tersebut mengendalikan lebih kurang setengah juta trafik udara setiap tahun dengan kapasiti lebih kurang RM40 juta setahun. Berdasarkan statistik ini Kapal Terbang akan berlepas setiap satu minit. Nak tahu fakta yang menakutkan, heathrow hanya mempunyai satu terminal perlepasan dan satu terminal pendaratan sahaja berbanding dengan KLIA iaitu 4 terminal raksasa dan setiap terminal raksasa ini ada beberapa buah terminal pulak. Jika dibandingkan KLIA jauh lebih elegan dan mewah berbanding Heathrow tetapi berbanding KLIA jauh ketinggalan. Kenapa saya mengatakan begitu, sebabnya sebahagian trafik udara di Negara kitapun dikawal oleh Singapura.
Disamping itu KLIA juga mentahkedarahkan duit poket rakyat sebenarnya untuk disumbat duit tersebut kepada kroni-kroninya. Kenapa saya berkata begitu. KLIA adalah sangat jauh daripada Kuala Lumpur jika banding dengan Lapangan Terbang Subang. Kebanyakan mereka yang singgah di KLIA adalah untuk ke KL. Berapakah kos untuk ke KL dengan Airport Limo (cuba check sapa punya Airport Limo) hanya dengan Limo Proton Waja. Dulu pernah sembang dengan Driver Waja Airport Limo. Beliau cakap Sewa satu hari Limo tersebut adalah RM150 dan kadar tertinggi yang pernah dikenakan oleh mana-mana syarikat teksi di Malaysia. Jika Airport masih di Subang, adakah penumpang akan bayar harga yang tinggi begini. ERL pun mahal woii.

Sebenarnya banyak lagi pembaziran yang boleh diceritakan, tapi dah tak larat dah.

casper c said...

anon 3:02 PM, kalau tak ada penyekatan terhadap barang-barang keperluan harian dgn alasan 'price control', sudah pasti kita semua soru nasi yg lebih tinggi mutunya dgn harga yg lebih murah berbanding sekarang.

Tak kan tak tahu subsidi beras adalah angkara, satu-satunya cara UMNO songlap duit rakyat.

Inilah yg dikatakan bodoh - tetapi kpd yg bodoh tak mengapa - kerana ramai yg sudi tolong betulkan tetapi kalau bodoh itu berpunca dari UMNO, sesiapa pun tak boleh tolong.

Samalah dalam hal tepung, gula, harga kereta dll - kesemuanya tertakluk terhadap budi bicara kuasa jahat yg tak berhati perut. Sedarlah kerajaan, yakni UMNO, tidak menjiwakan kerajaan rakyat.

Terpaksa kita tunggu UMNO ditelanjangkan sebelum rakyat mengambil balik tumpuk pemerintahan dan memilih calun paling sesuai sebagai wakil rakyat ie adun baikpun wakil Parliment.

Salam buat semua.

Anonymous said...

Grand Marquis said...

TB nampaknya amat berbanga dengan Norway. Tapi kalau kita lihat Tax rate di Norway, low strata 28% dan paling tinggi 47.8. Itu belum masuk GST sebanyak 25%, 14% (makanan) and 8% (pengangkutan).

Dengan itu, tidak hairanlah mereka ini boleh wujud sebagai negara kebajikan. Kalau ikut gaji TB 30k (ni kira strata tinggi), hampir 14k++ dari gaji TB dibayar kepada kerajaan. Mungkin itulah yang TB mau. Lepas tu bolehlah kerajaan bagi semua free (tapi tiket nak pi konvensen PAS kena bayar sendiri jugak + 8% tax).
.

Betul tax dia tinggi, tapi harga rumah, kereta, minyak, makanan etc semua murah.

Stkt 1000 kroner boleh tahan 2 minggu.

Lagi pula, di Norway, kalau dah umur 50 tahun, dah tak payah kerja dah.

Goyang kaki terima duit je.

Kau memang TOLOL, Faizal/Grand Moron.

Grand Marquis said...

Betul ke harga rumah sana tak tinggi?

Umur 50 tak yah kerja. Memang seronok. Tapi siapa yang tanggung. Tax payer la. Itu lah yang dikatakan sistem socialism. Bukan tu aje. Kalau tak de kerja, kerajaan bagi duit sara hidup. Last-last rakyat jadi malas sebab buat apa aku kerja. Kerja teruk-teruk aku kena tanggung orang yang tak kerja.

Grand Marquis said...

Ok, tengok harga petrol di Norway. Ia sekitar 98 pence/liter. So lebih kurang 1 pound, aka RM 5.4

Anonymous said...

grand moron,

Kau banding tak harga kereta dgn Norway? Jgn jadi bahlol la grand moron

Grand Marquis said...

Kesian Anon, satu lepas satu. Kenapa tak bandingkan harga kereta dengan Singapore?

Anonymous said...

...alahai tuan TB..
harga kia picanto 1.1 dinorway 121,300 bersamaan RM 72,000 duit kita!!!
harga kia picanto 1.1 dimalaysia RM47,000.00..
GM,dalam kes ini TB kantoi lagi...

Anonymous said...

Kahkahkah mana kau dapat harga ni? Punya lah auta kau ni.

Lagi satu GDP Per Capita Norway: USD 53738

GDP per Capita Malaysia: USD 14 081


Kan jauh tu beza.

Anonymous said...

GRand Moron nak kelentong lagi.

Singapore harga kereta termahal di Asia tapi Singapore ada sistem public transport terbaik di Asia Tenggara.

Kat Singapore, orang putih pun naik bas/keretapi

Grand Marquis said...

Eh eh bila rasa tektik harga tak jadi, dia alih pada public transport. Anything, Malaysia must be humiliated to the maximum. Baru orang-orang ni akan rasa puas.

Anonymous said...

Sebab kao bodoh Grand Moron. Kau tak tau ekonomi kereta.

Negara yang buat harga kereta mahal sebab diorang nak rakayt mereka ambik public transport.

Malaysia tak nak sediakan public transport dan naikkan harga kereta sebab nak lindung Proton tak guna tu.

Rakhyat Malaysia yang sakit sbb UMNO penipu.

sasha2020 said...

Komen dari orang yang lemah akal fikiran...tak faham ekonomi...

kalau nak komen pun, belajarlah sikit pasal ekonomi. Bila komen macam ni , hanya menunjukkan kebodohan kamu....

Hanya orang yg buta hati dan tak pernah bersyukur, akan berkata atau memberi komen macam tu....

sasha2020 said...

Berapa umur " Malaysia waves" ni agaknya??

Oklah , katakan umur dia 45 tahun. Dia mula kerja umur 24 tahun. katakan, gaji dia sebulan ialah RM 4,000. Ini contoh aje. So, dia dah kerja 21 tahu. Ini bermakna, di telah menerima pendapatan sebanyak
RM 1,008,000 selama 21 tahun.

Banyak tu jumlahnya??? Lebih sejuta ringgit. Kemana dia belanjakan duit sebanyak tu?

Anonymous said...

sasha2020, gaji TB sekarang ni 6x gaji exco (Husam). So at least 30k

Tulang Besi said...

.

Baiklah encik shasha yang faham ekonomi, sila beritahu ke mana RM456 billion ringgit telah dibelanjakan?

Saya bukan umur 45 tahun dan wang saya banyak habis ke makanan, tol, dan harga rumah yang mahal.

RUmah je loan 30 tahun dah dekat RM500k. Kao tak tau ke?

Anonymous said...

Saya konfiden sangat si Sasha2020 tak faham ekonomi. ORang faham ekonomi tak tanya soalan bodoh macam ni.

Sebatang kara said...

Salam semua,

Alhamdullilah. Ana dah ada blog sendiri. Baru-buat blog sendiri. Insya Allah dalam masa terdekat ini saya akan cuba masukkan post.

Anonymous said...

Grand Marquis said...
Dakwaan anak-anak gadis kita jadi pelacur adalah strategi TB untuk mensensasikan tulisan beliau sendiri. Membandingkan kita dengan Indonesia juga adalah perbandingan yang salah. TB cuba mengaburi pembaca dengan dakwaan kononnya tiada pembangunan di negara ini.

Menurut TB, beliau tidak merasa duit petronas. Kalau begitu, apa bezanya Malaysia ada duit petrol atau tidak. Lepas tu sifir beliau, kalau tak de duit petrol, maka anak gadis akan jadi pelacur. Sekarang ni TB yang tak merasa duit petrol, so adakah TB dah jadi *******?
.

Woii Grand Moron,
Kalau kau suka anak2 gadis Melayu terpaksa melacur diri di masa hadapan, kao simpan sorang2 lah. Kenapa kao nak marah TB bila dia cuba nak haling benda ni dari berlaku? Kau mana tau beza antara haram dgn halal.
Judi Najib yang haram kau sokong. Nama Allah oleh Kristian yang tak haram kao lawan.
Kau memang dah jadi pelacur kepada UMNO secara semulajadi

Grand Marquis said...

Menjadi pelacur ni sebagaimana yang saya kata adalah tektik TB nak buat sensasi. Dia saja nak hina orang kita. Banyak negara yang tak de minyak, orang dia tak merempat jadi pelacur.

Dinegara maju sendiri seperti Amerika dan Britain, ramai juga perempuan mereka menjadi pelacur. Siapa boleh lupa si Sufiah kebangaan kita.

Anonymous said...

The big problem is,kita punya economic system semakin mencekik rakyat..dulu masa razak,ada elemen socialsm ,under control lah siki..tapi sejak si pariah mahataik ambik alih..massive nose dive..the 80's will be remembered as the decade of economic recessions,huge polotical problems..nasib baik jepun ada surplus wang,dan IT revolusi melutup..tapi mahathir the megalomanic thot ,it was due to him,the economy was charging at full steam..when the crash came,everyone was being blamed..soros,hedge fund managers,and anwar..and now,we see,a massive drop in our foreign reserves in just 1 year..if no intervention takes place,malaysia will b-come the next cambodia,or even burma..

Anonymous said...

Piraah butoh grand moron..everywhere we see the rise of pelacuran.. empty office lot/shop lot is being converted into budget hotels..illigel gambling,prostitution is on the rise..and naturally it will rise..when socirty become dysfuntional,when hardship is widespread,when there is suffaction and stragulation,people will do all sorts of thing to earn nmoeny..pirate dvds,drugs,mlm,prostitution and what not..malaysia has become very loose..

Anonymous said...

haha,domestik investment pun talak meh..lupkan fdi..who the hell wants to invest in country that is ruled by kote keraih loonies?

Anonymous said...

kelang2,mat nepah,mat bangla,mat burma dgn UN pass(talak UN pass pun tak pa),viet gals dah conquer..contruction..mat indon dah conquer..restoran,kedai jenis 7/11,petrol stesten,cuci jamban,warga asing dah conquer..IT sector,india dah conquer..malaysia pandai dlm hal apa?pandai dlm macam macam snake oil bizniz..ooh,malaysia sgt syok dgn bizniz..pasai tu,macam macam cintan mee course utk bizniz..learn to make millions thru click fraud..learn how to make trillions thru forex trading..learn how to be an instant mlm gazillionaire..woo hoo.!!

Grand Marquis said...

If you care to check out all the brothel in Malaysia, they have one thing in common. They are owned by the Chinese (particularly the triad members). No wonder there is a sudden boom in this industry in PR controlled state, particularly the one under DAP, whether directly or indirectly.

Grand Marquis said...

My father frequents massage parlour
Saturday, 19 December 2009 01:20

LETTER I found out recently that my father has been frequenting a massage parlour in Kepong. After getting suspicious when he often runs out of money, I finally decided to check on his movement and managed to follow his trail to the massage parlour.

To my horror, I found out that the joint offer all sorts of services. Among them, masturbation costs RM50, oral sex RM100 and sexual intercourse RM150 or more.

Then, the customer also has to pay RM60 for an hour's use of the room.

No wonder, my father finishes all the allowances we children give him faster than usual.

The massage parlour is located near Carrefour in Kepong, along the same row as Old Town White Coffee. It is directly next to a “pan mee” shop.

I hope the authorities concerned will act on this and put such outlets involved in immoral activities out of business. This will also help my family.

YK Yoong,
Kuala Lumpur

Anonymous said...

Yo grand F8k tard..comeonlah ..we knowlah,who protects the ah longs,the brothels,and illigal gambling kiosks..that's why mat bon tak pernah jadi pak guard..kalau kena tangkap basah..mat bon terus jadi bouncer disco,kelab malam,brothels,and what not..

Anonymous said...

Siapa yang benar kah triad ni beroperasi?

Mereka takkan dapat beroperasi kalau tiada sokongan dari pihak berkuasa.

Takkan kao bodoh sangat Grand Moron?

Anonymous said...

...sebening subuh...
a.Kes petronas.....
1.Rasanya kita bukanlah sitanggang yang telah melupakan jasa-jasa petronas seperti:
1.1.Melahirkan beribu-ribu tenaga profesional melalui biasiswa petronas!Buat medic umpamanya memerlukan hampir RM400,000.00 seoghang!!!.
1.2.Membina universiti petronas!Berapa ramai pensyarah dan tenaga mahir telah dihasilkan!Terutama anak-anak melayu dan islam!
1.3.Berapa ramai,jurutera melayu san pekerja separuh mahir yang yang dulunya miskin kini kaya setelah bekerja dengan petronas!dipelantaq-pelantaq minyak!disudan!di nigeria!Duit gaji tak sentuh,elaun boleh beli tanah cash !!!
1.4.Dan kita tak pernah lupa jasa-jasa petronas seperti yang didebatkan oleh GM-kita bersyukur dan rasa alhamdulillah!
2.Walaupun kita tak seperti sitanggang!Kita kadang-kadang terfikir juga:
2.1.Mengapa harga minyak kita mahai berbanding dibrunai!!!Kita juga tidak bodoh bila kerajaan asyik bandingkan harga minyak dengan singapura atau dengan thailandla pulak!!!
2.2.Kalau kerajaan rasa ramai lagi penduduk Malaysia susah!Mengapa dibina benda-benda yang mewah dan membazir!Menara kembaq petronas,litar sepang,piala monsoon cup,dan sebagainya seperti dinyatakan oleh puak-puak TB.Itu adalah realiti!!!
2.3.Kalau semua pelajaq dapat biasiswa!tidak dapat pptnje!!!Buatlah apa yang depa suka!!Kalau harga minyak malaysia mughah macam dinegara arab!Binalah bangunan setinggi langitpun!!!!!
2.4.Rakyat juga terkilan jika banyak duit petronas digunakan untuk menyelamatkan syarikat anak-anak pemimpin dan kenalan!apa khabaq mohzani!apa khabaq mirzan !apa khabaq khiari jamaluddin!dan lain-lain!!Seghonoknya depa!!!Jadi anak pemimpin!!!Macam duit petronasni hak mak bapak depa!!!!

Anonymous said...

...sikitla lagi...
b.kes pelacur.
Paling subjektif untuk didebatkan!paling abstrak!untuk mencari salah siapa!Paling persepsi untuk tentukan pelacoq tersebut anak oghang pas atau umno!!!!
Punca utama oghang jadi pelacur:
1.Kegagalan sistem.
Sistem yang ada untuk menerapkan nilai moral dan agama dimalaysia adalah praktikal.Mana ada penggubalsistem,ibubapa yang dok doakan anak depa gagal dalam hidup!
Yang gagal adalah pelaksana!Pelaksana terdiri daripada oghang yang diamanahkan untuk menjalankan dasar!Kalau dalam soal agama islam!tentunya cikgu agama,pensyarah agama,pegawai agama,pertubuhan agama diberatus jabatan!!!Dimana berlaku kebocoran sistem!Siapa tak menjalankan tanggongjawab!!Pegawai agama buat apa!Mufti buat apa!ulamak buat apa!Kalau kita menilai secara rasional,puak-puak yang ada dalam jabatan atau yang berkaitan agama ni ,ramai berkelulusan agama!Sijil tinggi melana!Depa buat apa!Dan agaknya depa sokong parti mana!maaf cakap,hampir 70% sokong Pasla kot!!Tuan TB cubala buat kajian n o!!!!
2.Kegagalan ibu bapa!siapalah agaknya bapa-bapa mat rempit tu!!sapala agaknya mak bapak pelacoq-pelacoq tu!!!galak nak kawin!dapat anak tak tau bela!!!
3.Kegagalan masyarakat.
Tuan TB pernahka pi laghang anak-anak muda yang dok khalwat ditaman-taman!!!!Atau tuan TB macamla masyarakat lani!asyik menyalahkan oghang!!Nak pi nasihat! berbagai dalih!tak ada kuasa,bukan kerja dalam bidang agama!Last sekali...inilah yang kita lihat!!
4.Kerja pelacoq sebab miskin!sebab tak dak duit!!!Macammana pula artis-artis yang jadi pelacoq!Pakai mereta mewah!Duduk kondo mewah!

Rumusanya isu dalam entry ni,ada otak!nilai secara rasional!bukan emosi no!!!!!

Anonymous said...

Beberapa bulan lalu saya ada menulis tentang
wujudnya satu sindikit pelacuran yang diuruskan
olih seorang entrepreneur cina yang menggunakan
kereta mercedes yang digunakan untuk memikat
pelacur.

Article yang saya terbit di bawah nama Tokman
berasal dari majallah Asiaone singapura yang
menggelar Malaysia, Truly Asia -the sin city of Asia


Memang sudah ada tanda tanda yang menunjukkan pelacuran
adalah career yang dipilih [kerana tiada pilihan ]
olih gadis gadis khusunya gadis melayu belasan tahun.
Sebagai penduduk kl yang suka berjalan kaki keliling bandar saya perhati
gelagat girl melayu bergayut dengan telepon menunnggu [waiting.

waiting lifestyle] di kopitiam atau kedai kopi india [de mamaks] atau
berada di dalam teksi pada waktu malam duduk belakang
sorang sorang dihantar [delivery] ke pelanggan di hotel atau
pangsapuri mewah. Saya biasa juga terlihat mat saleh tua hantar pulang
gadis melayu belasan tahun ke kondo dengan teksi di kondo di jalan ipoh.
Adakala sekeumpulan heavily made up china dolls di bawa di dalam mercedes
benz baru berwarna gelap [nombor W''373] untuk delivery kepada pelanggan.


Ahhh this is is malaysia -sin city of Asia. Kena tanya Madey, Dollah Ngantuk
dan Tok Jib -apa sudah jadi .

Adakah ini pasal Malaysia Bolih?

Adakah ini berlaku pasal decadent morality hasil dasar awam
yang diuruskan olih si mat ksn yang agak cincai -pemudah jadi
pelingkup negara?

Bayangkan even call centre operators terdiri dari gadis indon. Jadi
malay girls [nak panggil anak dara- janggal ] jadi sundal harum malam ajelah..

Bayangkan pemain golf -pak politicos-bodoh dang bangang pulak- nakkan gadis
indon jadi caddy. Adatak baca cerita golf stories dari indon lepas golf game,
mereka terus sambung dengan game golf hole in one dengan caddy caddy mereka!

Nampaknya politicos melayu behave macam silvio berlusconi. Apa yang mereka
tak sedar ialah silvio itu catholic -ada pasport untuk cuci dosa tiap tiap
ahad. Si Mat Melayu ni bangang lagi nakal tak sudah sudah . Dah tak ada
perasaan kasih sayang untuk kaum dan agama nampaknya!
notoktok

Tulang Besi said...

a.Kes petronas.....
1.Rasanya kita bukanlah sitanggang yang telah melupakan jasa-jasa petronas seperti:
1.1.Melahirkan beribu-ribu tenaga profesional melalui biasiswa petronas!Buat medic umpamanya memerlukan hampir RM400,000.00 seoghang!!!.
1.2.Membina universiti petronas!Berapa ramai pensyarah dan tenaga mahir telah dihasilkan!Terutama anak-anak melayu dan islam!
1.3.Berapa ramai,jurutera melayu san pekerja separuh mahir yang yang dulunya miskin kini kaya setelah bekerja dengan petronas!dipelantaq-pelantaq minyak!disudan!di nigeria!Duit gaji tak sentuh,elaun boleh beli tanah cash !!!
1.4.Dan kita tak pernah lupa jasa-jasa petronas seperti yang didebatkan oleh GM-kita bersyukur dan rasa alhamdulillah!
.

Ok, jadi jasa2 di atas mungkin berjumlah RM4-5 billion.

Apa dah jadi dengan RM450b yang lain?

Boleh bagitau tak?

Jajarbink said...

Well its happening ... banyak 3GP
collection mempaparkan adingan ranjang anak2 gadis di merata lokasi tak kira .. dalam longkang dan atas pokok pun boleh. Ini kes suka sama suka nak tangkap stim laa.

Dari sini mereka up ke tahap call girl , sugar daddy , mistress bila usia mencecah 25 ke atas. Yang nie kira bernasib sebab ada orang bela secara regular.

Yang tak bernasib tu up ke Bar , Pub , Karaoke dan Disko sebagai GRO .. Abih kerja ada balak tunggu nak pederas. its happening dan you boleh pi tengok anytime.

Kesemua happening ini sedang berlaku dalam keadaan negara ok lagi. Bila dah tak OK !!! Jangan sebut yang kat atas tu.. yang terperap kat rumah pun akan cari jalan.

Anonymous said...

ni nak tanya..what happend to rm1.7 billion that belongs to kelantan..what happend to billions of rm that has been syphoned frm sabah sarawak?

Anonymous said...

//Kesemua happening ini sedang berlaku dalam keadaan negara ok lagi//

betuikah Malaysia ok?..Malaysia dah KO lah bro..let me repeat one more time..the country is semi bankrupt..rizab emas dah pupus..currency reserve dah dicuri..wang palsu banyak diedarkan..fdi tak masuk..bidang engineering/tech/IT/k-ekonomi mundur(even simbol "kejagohan melayu" petronas have to rely on overseas techies)..dlm gobal competitiveness,we stand nowhere..but we r clever to show off..but the whole world is aware of our dungusim..ya,when it sdungusm,stupdities,we got ISO 9001 certificate..

Anonymous said...

//Takkan kao bodoh sangat Grand Moron?//

Dulu Grand Moron cleber..setelah mengisap k0te Mahathir,dia dah jadi el stupido ben dungo o

Anonymous said...

Negara kita ni diambang kehancuran,tapi para elit tak peduli..para elit langsung tak kisah suka duka rakyat..why?..mantra nasional negara ini adalah..MONEY!!!..money is the supreme lord..hook or by crook must have money..who got money got power maaah!!yeehaaaaah!!;-)..over 5 decades,para elite dah gasak,rogol,rompak billions of RM..so depa punya hasrat dah tercapai..tapi momentum perlu diteruskan..jadi polisi para pukimak,para perogol,para dajjal perlu didefenkan mati matiaan..dont care how many starve,how many r unemplyed,how many becomes pros..the elites must survive at any cost..and to continue elit's agenda,the mat bons,the atm akan deberikan saki baki tulang..janji mereka dapat defen segala keiblisan..janji kehaprakan puak elite hidup selam lamanya..

Anonymous said...

Sebuah lagi negara ISLAM adalah Cuba..ya Cuba..para revolusi Cuba tlh sepak kelaur para mafia,para haprak,para penjilat pungkoq Amerika..sekatan embargo langsung tak memberi keasan terhadap Cuba..judi,casino tak wujud di Cuba(kecuali dibeberapa "gated" tourist spot khusus utk pelancung asing)..literacy rate Cuba 100% dan mereka sentiasa upgrade ilmu pengetahuan/knowledge para petani..dlm bidang perubatan,Cubalah antara paling top..mereka hasilkan vaskin dan juai kepd penduduk miskin dunia ke3 secara FREE!!..mereka ada puluhan ribu volunteer doctors yg berkhidmat utk warga2 miskin dunia ke3..dan sistem social/medical Cuba mendapat perhatian michael moore( nyawa Maradona diselamatkan oleh para doktor Cuba)..pasai bio tech Cuba?tak payah cakaplah..si chootia Kutty sendiri terkejut!!..YEs,THERE IS NO GOD,BUT HE..di Palestine,gambar/grafiti siapkah antara yg paling popular?Che Guevara!Allah merestui negara yg mengamalkan equality,n justice for all!!

Sebatang kara said...

Anon kata:

Sebuah lagi negara ISLAM adalah Cuba..ya Cuba..para revolusi Cuba tlh sepak kelaur para mafia,para haprak,para penjilat pungkoq Amerika..

Satu lagi tambah. CUBA juga undi untuk menentang resolusi IAEA bebaru ini di mana kita Malaysia selaku penjilat pungkok Yahudi (mintak maaf, bahasa kasaq sikit)memanggil balik duta kita kat IAEA sebab undi menentang.

Grand Marquis said...

Kepada Anon 5:42 AM,

Kalau TB berpandang seperti anda, nescaya aman sikit dunia.

Saya hanya reply pada dia bila saya nampak tulisan beliau begitu berat sebelah sehingga menafikan segala kebaikan yang ada.

Isu seperti KLIA, KLCC, Putrajaya dll is a subject of debat. Ada pro and consnya. Ada yang lebih banyak pro dan cons, dan ada juga sebaliknya.

Perlu juga dibezakan dizaman Mahathir dan zaman Abdullah. Projek Monsun Cup, Pembatalan Jambatan Bengkok berlaku di zaman Abdullah. Its a completely different story.

Sebatang kara said...

Kerajaan Jual Malaysia kat Singapura

Tadi tengok blog che det, jumpa artikel ni:


1. Works Minister Datuk Shaziman Abu Mansor remarked that everyday 500 trucks carry sand from Johor to Singapore. A friend told me that it is not 500. It is 700. That's a lot of sand.

2. I thought we had stopped selling lorry loads of our land to Singapore. But my friend explained that the sand is not sand. It is silica sand.


Untuk lebih lanjut sila ke
hartagalian.blogspot.com

Anonymous said...

Isu seperti KLIA, KLCC, Putrajaya dll is a subject of debat. Ada pro and consnya. Ada yang lebih banyak pro dan cons, dan ada juga sebaliknya.

Perlu juga dibezakan dizaman Mahathir dan zaman Abdullah. Projek Monsun Cup, Pembatalan Jambatan Bengkok berlaku di zaman Abdullah. Its a completely different story.
January 19, 2010 12:50 PM
.
Subject to debate kepala hangguk kau. Semua projek tu GAGAL dan JADI GAJAH PUTIH.
Apa ke jadahnya, buat KLIA lepas tu buat AIRPORT SKUDAI, lepas tu ada cadangan nak buat kat KULIM pulak. Dari mula lagi dah nampak project airport ni untuk MENGKAYAKAN KRONI.
Orang bodoh macam kao je yang nak debat benda ni. Sebab kao bodoh bahlol. Sebab tu kao terus sokong UMNO. Kalao kau pandai, kao tak terus sokong UMNO macam skrg ni.,
Dari buat KLCC baik buat MONOREL banyak2. Baik buat sekolah, baik bagi biasiswa lagi banyak.
Bahlol punya Mahathir, KL tu dah teruk jem, nak buat KLCC kat tengah2 KL. Bahlol tu bahlol jugak.

Anonymous said...

Anon 1.25 lagi bodoh!
Skudai mana airport bodo!
aku dok skudai takde pon airport..ko ni orang indon ke orang mana.?
hee..sokong bawa rebah!

Anonymous said...

Anon 1.25.pandai takleh di ikot.
Bodo terlamapau-lampau..adaka Skudai ada airport..ketawa guling2 gua baca komen lo babe..
Mahathir lo cakap bodo lo lagi bodo..skudai lo ckp ada airport menyerlahkan kebodohan lo!

Anonymous said...

Flagship E: Senai - Skudai
Introduction


Current key economic activities in Flagship E are airport services, engineering, electrical and electronics (E&E) and education. Going forward, Flagship E would also be the hub for agro and food processing, ICT and retail tourism.


With more than 1,000 acres of available land bank within the vicinity of Senai Airport, investors will have the advantage of setting up large-scale commercial and airport-related enterprises at attractive low rates. Other strategic land banks owned by developers also offer various investment opportunities.

http://www.iskandarmalaysia.com.my/flagship-e-senai-skudai

looks like anon 1:25pm betuai..

Anonymous said...

"More than a month after allegations of irregularities surfaced over the Shah Alam Hospital project, the Public Works Department (PWD) has yet to respond to the questions raised.

Last month, Malaysiakini reported source-based claims that the contract was awarded under debatable circumstances and at an inflated price of about RM500 million to Sunshine Fleet Sdn Bhd, a company owned by a member of the Selangor royalty."
sourcemalaysiakini

kahkahkahkah @ the buffalo who likes 2 tetetete pasai islam

Anonymous said...

"Proudly displayed on the signboard in front of the construction site of the Shah Alam Hospital is the tagline ‘Projek Kerajaan Barisan Nasional’ (A Barisan Nasional government project).
Like many other government projects, this one is well on the way to a familiar outcome involving the unproductive use of millions of ringgit of taxpayers’ money.

Just last week, the Malaysian Anti-Corruption Commission had revealed that 60 percent of infrastructure funds in Sarawak, possibly amounting to billions of ringgit, have been siphoned off.

From what is known of the RM500 million Shah Alam Hospital project, it is estimated that as much as RM100 million could have already gone to waste.

Its construction was mooted 10 years ago as the state’s second – and more accessible – general hospital, after the one in Klang.

“The new hospital can provide better services to people here besides reducing the burden on the overloaded Tengku Ampuan Rahimah Hospital (in Klang),” said former Selangor health, tourism and consumer affairs executive councillor Dr Lim Thuang Seng when announcing the project in 2007.

Awarded to newcomer Sunshine Fleet Sdn Bhd, the construction contract raised eyebrows from the onset.

Although initially announced as costing “about RM300 million”, the eventual contract has come to be worth a whopping RM482 million – a mark-up of RM182 million.

Sunshine Fleet was also awarded a separate earthworks contract of RM9 million, which has brought the total project cost to nearly half a billion ringgit. This is based on information recorded on the website of the Construction Industry Development Board."

http://www.anwaribrahimclub.com/2009/12/overpriced-hospital-another-public-funds-sink-hole/

Ooooo!!..i am so happy!!

Sunshine on my shoulders makes me happy
Sunshine in my eyes can make me cry
Sunshine on the water looks so lovely
Sunshine almost always makes me high

If I had a day that I could give you
I'd give to you a day just like today
If I had a song that I could sing for you
I'd sing a song to make you feel this way

Sunshine on my shoulders makes me happy
Sunshine in my eyes can make me cry
Sunshine on the water looks so lovely
Sunshine almost always makes me high

If I had a tale that I could tell you
I'd tell a tale sure to make you smile
If I had a wish that I could wish for you
I'd make a wish for sunshine all the while

Sunshine on my shoulders makes me happy
Sunshine in my eyes can make me cry
Sunshine on the water looks so lovely
Sunshine almost always makes me high
Sunshine almost all the time makes me high
Sunshine almost always

Words by John Denver, Music by John Denver, Dick Kniss and Mike Taylor

Grand Marquis said...

Ramai orang kat sini mereka tak membezakan zaman Mahathir dan zaman Abdullah.

Perlu kita tahu, kenapa Mahathir sendiri kritik Abdullah? Kenapa orang UMNO sendiri tolak Abdullah. Kalau kita tak bezakan dengan jelas, maka kita tidak bersikap adil dalam membincangkan sesuatu.

p.s. Yang saya tau, PR ni penyokong kuat kepimpinan Abdullah.

Anonymous said...

//p.s. Yang saya tau, PR ni penyokong kuat kepimpinan Abdullah.//
Yg saya tau..orang macam Grand Moron ni mentally mandul..kahkahkahkah

Kapten Zero said...

Kita tidak perlu bertafakur dgn sifat UMNO memang penyangak, penyeleweng dan tidak amanah jahatterkeji.Ugama dan dengansifat ALLAH pun dia nak menipu. inilah dajal zaman moden.Petronas , MAS, TNB, Telekom semua GLC diputarbelit, tipumuslihat sehingga rakyat yang miskin tidak sedari hal tersebut.

Anonymous said...

Grand Marquis said...
If you care to check out all the brothel in Malaysia, they have one thing in common. They are owned by the Chinese (particularly the triad members). No wonder there is a sudden boom in this industry in PR controlled state, particularly the one under DAP, whether directly or indirectly.

Oi Grand Moron,
Brothel yang ada kat negeri PR tu semua dilesenkan (ikut pintu belakang) oleh UMNO/BN dulu la, bengong. Ini sebab orang UMNO/BN semua ada share tau? Tengoklah Johor, sentral lubang maksiat - pelacuran, perjudian, perompakan, penipuan, percolekan, penyeludupan dan banyak lagi, berbueh mulut aku kalau nak sebut semua. Johor ni negeri siapa pula? Kan UMNO/BN, bahlul? Kalau si bapa ketam tu jalan serong, masakan anaknya boleh jalan lurus?

Anonymous said...

Kalau Grand Moron tak nampak sangat sangat apa yang cukup famous diJohor, tanyalah si LKY Singapore tu. Tak salah aku dia pernah kata Johor tu " A Criminal State". Tak setuju, suruh UMNO sue si LKY tu, OK?

Jajarbink said...

Grand !!!

Kalau ko nak hujah pasai Pak Lah
Mahathir , ko silap rumah nie.

Orang sedang bincang tentang Negara
nak lingkop dan jadi muflis. Kesannya nanti ramai anak2 gadis dari generasi hang mungkin akan buka pintu belakang.

Aku rasa mykemut rumah yang sesuai nak hujah tentang perbandingan antara 2 haprak tu.

Anonymous said...

jadi pelacur atau tidak bukan satu ukuran yang tepat saudara TB. Saya fahamkan maksud TB itu Malaysia juga boleh jadi sehingga tahap itu sekiranya rakyat tidak berbuat sesuatu untuk menghalang segala bentuk pembaziran wang negara oleh para pemerintah. Ini pokok persoalan yang perlu difikirkan. Jangan kita fikirkan sangat apa akan jadi tetapi memikirkan cara untuk menyekat pembaziran itu sendiri menjadi perkara pokok. Grand Marquis berfikir secara dia sendiri sebagai penyokong dan TB sebagai pembangkang. Hujah perlu dibuktikan. Saya tak pernah ke luar negara tetapi melalui pembacaan saya dapat menambah pengetahuan. Andaian bahawa suatu hari nanti pelacuran akan menjadi cara untuk kelangsungan hidup mungkin menjadi kenyataan, kerana dalam keadaan Malaysia yang masih ada wang ini pun sudah ada anak-anak gadis MALAYSIA yang menjadi pelacur. Konsep pelacur bagi saya ialah perempuan yang menjual maruh dirinya untuk mendapatkan wang tak kira jadi perempuan simpanan ke atau tidak.Pelajari dan lihat disekeliling kita ini. Sudah wujudkah tanda-tanda biaknya pelacuran sama ada secara rasmi atau tidak? Bagaimana pun TB sudah mencapai targetnya menjadi terkenal walaupun artikel ini disiarkan oleh beliau. Saudara Grand tak payah menuduh apa-apa. Sensasi ke atau tidak tak perlu diperhitungkan. Saudara GM sendiri yang menjadikannya tajuk sensasi. Syabas TB.....GM terkena kali ini. Hehehehe

Anonymous said...

Umno bangang dan bodoh,memperbodohkan kaum sendiri.aku tahu ler sbb aku sendiri bekas ahli umno haprak.

bernama seri said...

Kata TB tu ada betulnya
Dia bukan mahu anak2 kita jadi pelacur, tapi kegagalan pemimpin sekarang menjadi khalifah yang amanah memang boleh menjurus kepada masalah diatas. Kerana apabila khalifah itu tidak amanah, rakyat akan menjadi mangsa, kalau pemimpin tidak lagi memperdulikan hal2 haram dan halal, apatah lagi remaja dan manusia yang lemah imannya yang suka perkara2 yang menyeronokan. Siapa yang akan menghalang dan menegur sedangkan pemimpin itu sendiri berada dalam keadaan yang salah.
UMNO & BN memang telah banyak membuat kesilapan tetapi tidak mahu mengaku dan memperbaiki. Asasnya adalah wujudnya perasaan berkuasa. Punya wang dan kekuatan.UMNO-BN telah melaksanaan perkara2 dan objektif yang salah. Sebagai contoh membina lebuhraya2 di Malaysia. Mereka memberitahu rakyat, projek ini untuk memudahkan hubungan dari satu tempat kesatu tempat, dan memang betul. Tetapi kerana ketamakan dan diniagakan, harga tol semakin naik dan membebankan. Company2 lebuhraya akan rugi kalau tol tidak dinaikan dan rakyat menjadi mangsa. Semasa cadangan membina lebuhraya, rakyat hanya diberitahu tujuan pembinaan tetapi tidak diberitahu siapa yang akan menjadi kaya. Inilah maksud tidak amanah. Banyak lagi contoh2 lain. Fikirlah sendiri.

3036 said...

Salam..
Saya juga ingin mencadangkan agar saudara mengambil kursus berkaitan tentang pengurusan ekonomi. Kalau nak bagi ayat lagi power dalam penulisan Blog akan datang, sila ambil MBA.

Jangan sempitkan minda dengan statement yang belom tentu kebenarannya. Jangan samakan kita dengan Indonesia.. Duit PETRONAS kita rasai bersama samada secara langsung mahupun tidak langsung. Banyak subsidi (seperti Petrol, tepung, beras, gula etc..) yang diberi Kerajaan datangnya dari sumber duit Petronas juga. Orang2 yang berfikiran sempit senantiasa memandang negative kepada pembangunan yang dibawa oleh kerajaan.

Selain itu Petronas juga memberikan banyak bantuan biasiswa kepada anak2 M'sia, dan mempunyai sebuah institut pengajian tinggi di Tronoh, Perak.. dimana saya juga salah seorang dari graduan Univerisiti Teknologi PETRONAS. Walaupun saya bukan penerima biasiswa Petronas, namun saya sentiasa bangga dengan pencapaian Malaysia.

Nak sokong pembangkang boleh.. tiada salahnya, kita negara Demokrasi..
TETAPI, apakah pelan Pakatan Rakyat untuk tempoh 20 - 30 tahun akan datang?
Kalau PR boleh yakinkan yang PR boleh buat 70% lebih baik dari BN, Silakan..
Tak cukup dua tangan, padang Putrajaya saya tadahkan.. Tapi kalau setakat nak topple Kerajaan sekarang (BN) atas sebab benci atau dendam, baik tak payah. It is all about choosing the lesser of the two evils. Memang tiada yang sempurna.

Jangan perjudikan masa depan Negara hanya dengan janji-janji manis Pakatan Rakyat yang belum tentu kebenarannya. Buat masa sekarang, saya hanya dapat melihat cita-cita PR untuk menjatuhkan Kerajaan BN. Then, lepas BN jatuh.. what's next?? Berebut CROWN (kuasa) antara PKR-DAP-PAS?? Ermmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.