Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Friday, January 22, 2010

Dilemma yang Melanda Melayu Adalah UMNO

Tulisan di bawah ini adalah tulisan yang satu kelas dengan buku “The Malay Dilemma” tulisan Dr Mahathir Muhammad Iskandar Kutty sewaktu zaman pemerintahan Tunku Abdul Rahman Putra Al Haj (yang Dr Mahathir tuduh bukan orang Melayu tapi orang Siam).

Terima kasih diucapkan pada saudara 4RAKYAT kerana memberikan teguran yang begitu bermakna kepada majoriti orang Melayu supaya kita dapat menjadikan diri kita lebih baik di masa hadapan.

Jelas, orang Melayu mesti mampu bersaing dengan orang Cina dari segi ekonomi kalau kita hendak terus wujud sebagai sebuah bangsa. Kalau tidak, lebih baik kita pakat-pakat tukar nama kita kepada nama Cina dan mengaku kita bangsa Cina.
Penghalang kemajuan terbesar kepada orang Melayu adalah UMNO. Maka, wajiblah kita buang UMNO dan humban mereka ke Laut Cina Selatan.
Sekian
Tulang Besi

4RAKYAT said...
PART 1
dear tb,

it must be frustating to have your own people acting to stupidly.

no substance.
no career.
no future.

but having lots of spare time to spend on trvilialities.

no economics knowledge.
melayu umno curi duit, dia orang tak kisah.
just spending all their spare time on trivialities. lepak.
where got future like that?
maybe they hope umno can take care of them when they are old.

sendiri tak ada duit, biasanya harap2 anak2 jangan jadi macam sendiri. tapi, ini bukan, mata belum buka, hati belum buka, tanya pasal isu penting seperti pkfz dan sukhoi jet komisyen, mereka tak hentam tuan mereka umno sendiri.

dah bertahun2 dah...umno successful in planting rubbish into their brains... only good for unresourceful acts. jaguh kampung. good only for useless syok-sendiri deeds.

PART 2

end of the day, they all still pakai kapcai, beli rokok sebatang rm1, jadi jaga, dispatch, hantar barang, polis pc....but their umno ketua2 bahagian istana besar, kereta 5 biji, bini 5, artis muda yang sanggup gadai badan kononnya itu 'jodoh'....

this is the type of malays(ians) that are dragging all of the other malays(ians) down.

i believe it. if i ask any of them what are the real issues of corruption, or the declining foreign direct investments, how much oil is left in malaysian shores, for how long will oil money can support malaysia, how much is essential goods in singapore or the state of any business in malaysia...these losers will know nothing. they know how much one batang cigarette costs bcos they always buy by the batang. no money to buy one whole packet.

why?? bcos no real kerja. lepas kerja, pergi jadi mat rempit. salahkan cina lagi. salahkan kristian lagi. salahkan mak. salahkan bapak. tapi tak pernah salahkan sendiri.

PART 3
tak nak open minda sendiri supaya boleh berfikir secara rasional, pandai ekonomi, pandai tahu siapa rasuah berjuta2 berbilion2...ini semua tak nak. janji dapat lepak dan berangan2 nak rampas seberapa kecil bahagian hak orang lain yang masih tinggal.

tak nak berusaha sendiri.
tak nak belajar niaga.
tak nak sembang pasal cari makan.

hanya nak jadi cakap kosong besar macam jaguh kampung supaya disegani oleh rakan2 yang pun macam dia juga. pakai kapcai. beli satu batang rokok. makan nasi lemak bungkus 1.20.

dia orang ni tak tanya kenapa ketua2 bahagian umno semua kaya-raya. duit siapa yang dia orang curi? yes, i can bet my life most these ketua bahagian umno are robbers and thieves. but these umno know how to play the game.

these umno fcukers keep on memperbodohkan remaja melayu supaya menjadi pak turut.

these umno fcukers poison these young malays minds to that they hate chrisitians, non-malays etc...

dap is a favourite bogeymen that umno uses all the time. and the sad thing is that remaja melayu kebanyakan termakan. and as long as these young malays(sians) kena tipu dan masih tak nak bangun, maka terjaminlah hak umno terus membelot rakyat.
PART 4
every now and then, umno create a non-issue like this 'allah' thingy, and these stupid malays(sians) termakan. umno says, hak islam tercabar. hak melayu tercabar.

what the??? who wants to cabar you orang. cari makan pun tak cukup masa lor... kalau u orang tak nak cari makan, orang lain nak.

kalau tak nak contribute, step aside. dont kacau2...

like i said, sekarang pasal isu 'allah', umno senyum sendiri.

pasal apa??

pasal pkfz tak banyak orang tanya lagi.

istana toyol.
disneyland trip by toyol N family.
martrade direct nego.
hospital shah alam.

ini semua kes terang2 rasuah, siapa yang bongkar?? pakatan rakyat.

tapi all these losers in your comment page here...what do they do? buat macam pekak. buat macam buta. tak dengar. tak nampak.

nik aziz ada kek rm650, ketua bahagian umno buat laporan macc.

toyol pakai rm1,500,000 pergi melancong pakai duit rakyat, mereka ni semua diam.

ini muslim kah?
islam macam itu kah?

buta kah?
pekak kah?
PART 5
kalau camtu, i gerenti u orang akan terus dijajah minda dan badan oleh syaitan-umno ni...dulu kini dan selamanya.

umno boleh rompak rm10 drp u, kasi balik lu orang rm1 dan u orang ni happy juga. pasal apa? pasal u orang tak tahu yang patutnya u dapat rm10. u orang ingat itu duit umno yang kasi u. aiyo...so stupid lah u all. it's your money.

umno blindfolds u, rapes u, then open up the blindfolds and tell u it was the chinese/indians/chrisitians that rape u. and u all mengamok, percaya kpd parti syaitan-umno ni.

dont say i talk nonsense. umno has been in power since day one. they control everything since 1957. dah 53 tahun ni...apa yang mat rempit dapat? apa yang dispatch boy dapat?

toyol rm1,500,000 pakai duit u orang pergi melancong ke disneyland, u orang semua tak hentam pasal apa??? pasal u orang buta dan pekak. lagipun, sekarang ada isu 'allah', jadi u orang ada topik lah. boleh berlagak sebagai muslim yang serba taat kpd allah, nak mempertahankan allah etc... talk talk talk talk.... no money... but talk talk talk only.

4RAKYAT
PART 6
u think allah needs u stupid losers to fight for him kah?? u take care of yourselves first lah. nak orang respect, mesti kerja. mesti pandai. mesti buka minda. mesti boleh berbincang. jangan asyik2 mengamok. jangan asyik berangan2. jangan asyik lepak.

perangia kau orang macam ni lah yang diidamkan oleh para ketua2 bahagian umno supaya easily they can control u. pasal u orang stupid. kasi rm10, boleh jual diri. pasal boleh beli 10 batang rokok. jadi, umno adalah segala-galanya bagi kamu semua.

good...nevermind. u continue to be like this. it is not my life... but i am angry because u losers are dragging me down with you.

pasal u orang bodoh.
pasal u orang tak belajar.
pasal u orang bazir masa buat perkara yang tak berfaedah.
pasal u orang suka lepak.

hanya minta sedekah dari kerajaan.
dulu, kini dan selamanya??

PART 7
u orang betul2 nak tolong melayu ke...? betul ke ni...? macam mana nak tolong?? rampas hak orang lain untuk tolong. dah 30 lebih tahun dah. kalau betul2 berkesan takpe... sistem dasar eknomi baru is ok... the system, tak berdosa. tapi yang berdosa, the management. bila management cuir duit, mana ada lagi duit kasi u orang??

terus jadi jaguh kampung yang masih beli rokok sebatang rm1 pasal rm9 tak ada. inilah jaguh kampung.

singapore, korea selatan dah terlalu jauh untuk dikejar. all because of stupif like u all.

in a few years time, we will be behind even vietnam dan cambodia.

i takpe. i boleh berdikari. mana2 boleh cari makan. lu mahu macamana main itu permainan, i boleh main.

tapi most of u here?? what can u do?? jadi jaga? jadi dispatch? u sendiri takpe...tapi u nak anak u besar jadi macam u? kesian budak2 tu...

go on...i let u all continue talking here and syok sendiri...

u are all very religious pasal boleh hafal al quran...berbuih-buih hadis this and hadis that.

but u fellas are stupid muslims. u spoil islam's name. yes, u are all losers.

10 years ago macam ni.
5 years ago pun macam ni.
dulu kini dan selamanya.


PART 8 END
umno...oh umno... u umno fellas are betul2 terror man.... so many supporters. i wish to remind u all umno fcukers, these people u are spoiling are your own race. u are signing their death warrant.

but what to do?? these losers here are interested only in showing off, tapi poket kosong.

tak ada pengalaman, nak jadi taikor.
tak ada duit, salahkan orang lain.
tak ada kereta besar, salahkan orang lain.

tak tanya2 sendiri, kenapa boleh jadi macam ni.
dan tak tanya pun, samada sendiri betul2 sayang anak sendiri tak.

maybe these losers are reisgned to 'takdir'. these losers will treat any extra money is called 'rezeki'.

rezeki my foot!! u work, work smart, u get money. simple. must be smart. think for yourselves lah. jangan harap2 politician. mereka ni politician. kuasa atau/dan duit. that's all they want.

and guess what?? you punya anak pun akan jadi macam u.
i promise u. it will be 'dulu, kini dan selamanya'.

55 comments:

Anonymous said...

Bagus TB, amat tepat sekali TB - hanya apa gunanya kepada melayu yang tak boleh berfikir, atau dgn lebih tepat lagi "apa gunanya semua tulisan ini kepada melayu yang MALAS berfikir".

Timmy said...

Tepat pada batang hidung... nak kata apa? dah betul...

Grand Marquis said...

Satu tulisan yang bersikap double standarad dengan cuba mengeluarkan keburukan orang Melayu semata-mata nak salahkan UMNO.

Sebelum nak ulas apa-apa, kalau kita pergi ke Kelantan, kita akan nampak golongan Melayu seperti yang disebutkan. Malas, tak de ilmu, duit pun tak de, kerja dok kedai kopi sembang politik, no substance, no career, no future but but having lots of spare time to spend on trvilialities. Tak nak berusaha sendiri. Tak nak belajar niaga. Tak nak sembang pasal cari makan. Dok kedai kopi sembang politik, macam dialah orang yang akan ubah nasib dunia, tapi anak-anak semua berhijrah ke negeri UMNO untuk mencari sesuap nasi. Kalau orang UMNO tak sembang pasal cari makan, macammana orang-orang ni boleh cari makan di negeri UMNO?

Dia cakap pasal rasuah, tapi yang Cina tu apa kurangnya. Mereka lah raja merasuah orang. PKFZ, yang naik turun mahkamah tu cina ke Melayu?

Lepas tu penuh dengan sifat hasad. Pantang tengok melayu kaya, terus kata rasuah. Tapi bila cina kaya, ohh... dia tu pandai berniaga. Tapi dia lupa, berapa ramai cina berniaga dengan merasuah? Sampai orang yang nak berniaga dengan jujur (tak kira apa bangsa) tak boleh survive?

Bodohnya tulisan ini ialah dia masih anggap orang Melayu jahil. Dia lupa, pak lah jatuh sebab banyak sangat penyelewengan dan kelemahan. Yang jatuhkan pak lah ialah orang UMNO sendiri, bukannya orang pembangkang. Kalau apa yang ditulis itu betul, nescaya pak lah kekal. Tapi sebaliknya pembangkanglah yang beria-ia nak pak lah kekal. Jadi jelaslah yang dikatakan bodoh dalam artikel ini adalah dari puak-puak pembangkang sebab mereka nak pemimpin yang lemah dan menyeleweng terus kekal.

Apa yang disebut dalam artikel ini memang memang satu dilema orang Melayu, dan golongan yang mengalami dilema ini banyak boleh kita jumpa di Kelantan. Cuma bagi mereka boogeymannya ialah UMNO. Semuanya salah UMNO. Mereka lebih rela mengakui kebaikan DAP daripada kebaikan UMNO. Dan mereka juga lebih rela membesarkan kelemahan UMNO daripada kelemahan DAP.

Tulisan ini sekadar hiburan untuk penyokong totok pembangkang. Sekadar nak bagi mereka rasa seronok kononnya mereka ni Melayu yang dah liberated.

Manusia ni memang mahluk yang tidak bersyukur.

Anonymous said...

Sebelum nak ulas apa-apa, kalau kita pergi ke Kelantan, kita akan nampak golongan Melayu seperti yang disebutkan. Malas, tak de ilmu, duit pun tak de, kerja dok kedai kopi sembang politik, no substance, no career, no future but but having lots of spare time to spend on trvilialities. Tak nak berusaha sendiri. Tak nak belajar niaga. Tak nak sembang pasal cari makan. Dok kedai kopi sembang politik, macam dialah orang yang akan ubah nasib dunia, tapi anak-anak semua berhijrah ke negeri UMNO untuk mencari sesuap nasi. Kalau orang UMNO tak sembang pasal cari makan, macammana orang-orang ni boleh cari makan di negeri UMNO?
Grand Moron, kao nak tipu sapa ni. Aku pegi Kelantan dah banyak kali dah, tak nampak pun benda macam kao cakap ni. Nak kelentong pun jgan lah sampai orang tahu, bang.

Dia cakap pasal rasuah, tapi yang Cina tu apa kurangnya. Mereka lah raja merasuah orang. PKFZ, yang naik turun mahkamah tu cina ke Melayu?.

BUkan UMNO pun terlibat ke? Sapa tu, ADUN tu kat Kapar tu? Lupa nama

Anonymous said...

Lepas tu penuh dengan sifat hasad. Pantang tengok melayu kaya, terus kata rasuah. Tapi bila cina kaya, ohh... dia tu pandai berniaga. Tapi dia lupa, berapa ramai cina berniaga dengan merasuah? Sampai orang yang nak berniaga dengan jujur (tak kira apa bangsa) tak boleh survive?.
Kenapa semua korporat Melayu skrg kaya hutang? MAna ada orang Melayu kaya sebab meniaga ni? Bahlol2 macam Tajuddin Ramli, Halim Saat, Wan Azmi Wan Hamzah etc semua dah hilang kan diri. Mereka buat hutang lepas tu suruh kerajaan bayar. Itulah dia jenis orang kaya Melayu.
Yang lain kaya raya sebab makan projek atas angin. Hahahahaha


Bodohnya tulisan ini ialah dia masih anggap orang Melayu jahil. Dia lupa, pak lah jatuh sebab banyak sangat penyelewengan dan kelemahan. Yang jatuhkan pak lah ialah orang UMNO sendiri, bukannya orang pembangkang. Kalau apa yang ditulis itu betul, nescaya pak lah kekal. Tapi sebaliknya pembangkanglah yang beria-ia nak pak lah kekal. Jadi jelaslah yang dikatakan bodoh dalam artikel ini adalah dari puak-puak pembangkang sebab mereka nak pemimpin yang lemah dan menyeleweng terus kekal..

Kalau orang Melayu dah pandai, kenapa terus sokong UMNO? Fikir-fikirkan lah. Hahahaha Grand Moron, kao memang bodoh.

Anonymous said...

Apa yang disebut dalam artikel ini memang memang satu dilema orang Melayu, dan golongan yang mengalami dilema ini banyak boleh kita jumpa di Kelantan. Cuma bagi mereka boogeymannya ialah UMNO. Semuanya salah UMNO. Mereka lebih rela mengakui kebaikan DAP daripada kebaikan UMNO. Dan mereka juga lebih rela membesarkan kelemahan UMNO daripada kelemahan DAP.

Tulisan ini sekadar hiburan untuk penyokong totok pembangkang. Sekadar nak bagi mereka rasa seronok kononnya mereka ni Melayu yang dah liberated.

Manusia ni memang mahluk yang tidak bersyukur.
.

Hahahaha Grand Moron, kao buat fitnah lagi. Ornag Kelantan yang kao maki tu takda yang perangai macam kao sebut.

Memang kao lah contoh dilemma Melayu. Bila salah, tak nak mengaku lepas tu buat fitnah dan salahkan orang lain.

Hahahaha sahlah kao grand moron.

Anonymous said...

pencemar ISLAM ini adalah PAS..jadi wajib kita gugurkan perkataan ISLAM pada parti PAS...sebab ISLAM bukan milik parti PAS...tengoklah kelakuan ahlinya...yg gila seks, gila duit, giler kuasa, giler blogging, giler fitnah org, giler anti establishment dan ader yg giler glamour mcm khaled mubaligh herald ...BERDOSA BESAR MENJADI PENYOKONG PAS APATAH LAGI MENJADI AHLI PAS!!!! ALLAHUAKBAR!

Mujahidin
kota bharu

Anonymous said...

TB
Alhamdullillah... amat tepat sekali, rata rata orang melayu terutama yang muda belia masih berfikiran UMNO dan kerajaan akan menolong mereka apabila mereka tua dan mati berkapan kain khairat kematian RM500.

rata rata kebanyakan orang melayu malas (itu benar!), bahlol (agak benar juga!), tamak (boleh juga benarnya!!), dan benggap (benar sangat!!!). ini semua dari akibat malas untuk mengahdapi realiti kehidupan duniawi sekarang ini.

elok juga ramai anak anak melayu muda di tahap kerani dan berpendapatan rendah, kerana negara amat memerlukan tenaga kerja kolar biru untuk menjayakan idaman ahli ahli korporat kolar putih.

jikalau orang melayu sebijak cina maka tiadalah UMNO sejak azali lagi, dan tiadalah mat rempit di jalanan.

Serious Shepherd said...

Ketuanan Melayu lebih layak dipanggil 'ketuanan tuan-tuan Melayu' dan perpaduan Melayu lebih layak dipanggil 'rantai makanan Melayu' dengan tuan-tuan Melayu yakni pemimpin UMNO di atas dan orang PAS di bawah sekali, walau orang PAS juga berbangsa Melayu macam UMNO. Kalau betul Ketuanan Melayu dan perpaduan Melayu, mestilah royalti minyak untuk Terengganu dikekalkan untuk kerajaan Melayu seterusnya selepas pilihanraya 1999, dan minyak di Kelantan tidak disembunyikan kewujudannya sehinggalah tahun 2009kerana yang bakal mendapat manfaat adalah orang Melayu jua.

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Terima kasih TB kerana meludah bangsa mu sendiri. Orang orang ini bukan lah orang UMNO sahaja, orang Pas pun 2x5.

Siapa yang membudayakan maki hamun? bukan kah orang Pas. Siapa yang selalu gunakan perkataan celaka? Siapa yang menganggap pakage haji RM65,000 X4 sebagai ha ha ha hadiah bukan rasuah? Siapa yang membenarkan penggunaan nama Allah atas alasan dakwah?

Adakah Dakwah lebih penting dari akidah?

Ingatlah, syaitan itu datang kepada manusia dengan berbagai bagai bentuk.

Tinta Hitam said...

Aku dah lama tulis dlm ruang komen blog lain dan blog aku sendiri pasal UMNO adalah punca segala permasalahan org melayu.Dari rasuah sehinggalah kepada keruntuhan moral.

Tak ada cara lain bagi org melayu nak maju dunia akhirat.Kenan buang UMNO jauh jauh dari kehidupan mereka

Tinta Hitam said...

Org melayu kurang berjaya dalam perniagaan ni sebab UMNO juga.Pertama mereka mengamlakan kronisme.Hanya bagi kontrak pd suku sakat mereka shj.Mana mana ahli perniagaan melayu yg enggan mengikut tekunjuk mereka akan dimusnakan oleh UMNO.Beberapa syarikat melayu telah gulung tikar sebab tekanan UMNO ni..

Anonymous said...

"Rakyat Kelantan Kehilangan RM50 Juta Angkara Almenantunya Nik Aziz Bernama Ariffahmi"-kickdefella.

Tuan TB dan Tuan Tinta Hitam.
Betui!Betui!Betui!semua diatas angkara puak umno!!!!!!!

Anonymous said...

.. tindakan gedebeh-gedebeh ni bersekongkol dengan kroni-kroni mereka untuk menjual tiga projek mega kepada Syarikat Lembah Sireh Sdn.Bhd. yang didalangi oleh seorang kontraktor Kelas A berbangsa Cina. Tiga projek tersebut ialah:-

a. Projek pembinaan kondominium di kawasan perumahan Buluh Kubu, Kota Bharu
b. Seribu ekar tanah di Dataran tesco
c. Tapak Pasar Lama Majlis Perbandaran Kota Bharu, Jalan Temenggung

Tuan TB dan tuan Tinta Hitam.
Betui!Betui!Betui!Semuanya angkara oghang melayu dan puak umno!!!!!

Anonymous said...

"masa Nizar zaman syok beri tanah dan balak kepada kroni Ngeh dan Nga yang hanya RM2.5 billion. Apa Nizar nak jawab?"
Tuan Tb tuan ,tinta hitam.
Mana boleh oghang melayu kena cucuk idung dengan oghang cina punya!!!

Anonymous said...

Org Melayu bukan bodoh..yg bodoh tu UMNo aje..

Anonymous said...

anoy 6.28.

kah!kah!kah!gelinya hati macam tenguk kartonnnnn!!!!!Nik aziz,ariff fahmi,nizar ,puak umno rupanya!!!

Anonymous said...

I noticed that,the malays have a capacity for silence(meaning they have something in their constitution/phyical make up that accepts peace,calmness naturally)..they love nature,and r warm hearted people..these r solid fundementals..what's necassary now is to get rid of UMNO poisonous influence that has crippeld the malay race group..in these respect,other races must bantu oso lah..

Anonymous said...

//kah!kah!kah!gelinya hati macam tenguk kartonnnnn!!!!!Nik aziz,ariff fahmi,nizar ,puak umno rupanya!!!//
konpom umno memanag bodoh!

Anonymous said...

UMNo is so bodoh,depa hire org india,org mat salleh jadi top manager dlm sykt sykt GLC mereka..

Anonymous said...

...alahai tuan TB,
nak buat macam mana,yang hassan ali pun tak percaya kat hang untuk lantik jadi CEO!!!!Samalah tu!!!!Bodoh jugak puak pasni!oghang berkaliber,ada aura,pas tinggi,pandai hukum-hakam agama,macam hang pun depa tak percaya jugakkkkk!!!!!

Anonymous said...

Ganen Sarvananthan – Executive Director, Investments

Ganen Sarvananthan was appointed as Khazanah Nasional’s Executive Director, Investments in February 2006. Ganen joined Khazanah Nasional in October 2004 as a Director, Investments. He is a barrister-at-law and a member of Lincoln's Inn, London, having graduated with LLB (Hons) from University College London, United Kingdom. Prior to joining Khazanah Nasional, he was Director, Equity Capital Markets at UBS Investment Bank, Hong Kong having previously served UBS Investment Banking/Corporate Finance Departments in London and Singapore. Ganen is primarily responsible in overseeing new investments and divestments in targeted sectors and geographies.

Ben Chan – Executive Director, Investments

Ben is a Chartered Accountant and holds a Bachelor of Commerce (with merit) from the University of New South Wales. Ben joined the investment industry shortly after he qualified as a Chartered Accountant. Between 1992 and 1996, Ben researched the China and Hong Kong markets with Cazenove & Co and ING Barings in Hong Kong, where he was the Head of China Research. He returned to Malaysia in 1996 and served as Director of Research with several investment houses, covering the Malaysia and Singapore markets

Michael Jude Fernandez – Executive Director, Investments

Michael Jude Fernandez joined Khazanah Nasional as Executive Director, Investments Division in April 2008. Prior to Khazanah, Michael was an Executive Director and Member of the Board of Nicholas Piramal India Ltd (NPIL), the second largest pharmaceutical healthcare company in India, and was in charge of its custom manufacturing business group. Among his key achievements were the acquisition and integration of businesses in the UK and Canada with sales of USD200 million, developed the organisation with a well-working matrix structure, implemented a new EVA-driven incentive structure and established strategic business units. Prior to NPIL, Michael spent 13 years as a consultant with McKinsey and Company. He was part of the leadership group of the pharmaceutical & healthcare practice in Asia/ Global and leader of select high profile public policy & retail work in India/ Asia. Michael obtained his Post Graduate Diploma in Management (MBA) from the Indian Institute of Management, Calcutta in 1993 and BSc. (Hons) in Economics from St Xavier’s College, Calcutta University in 1991.

aah,ini sy petik dri laman web kahzanah nasional berhad
http://www.khazanah.com.my/management.htm

Anonymous said...

..alahai tuan TB.
bodoh jugak anuar ibrahim ni!elok-elok lantik sulaiman abdullah sebagai peguam dia!!last sekali pi lantik kalpal singh pula sebagai ketua peguam dia!!Lupa kot kalpal sigh pernah kata!Anuar tak bermoral(2009)!anuar peliwat(1998)!

Anonymous said...

nak buat macam mana,yang hassan ali pun tak percaya kat hang untuk lantik jadi CEO!!!!

kahkahkah.. hassan ali tu UMNO..buktinya?Dia beli dia punya Ph.d!!kahkahkahkah..pasai tu,PAS tak nak dia jadi CEO..kalau si assan jadi ceo..maka setaip taman mesti ada cafe dangdut!!kahkahkah

Anonymous said...

//..alahai tuan TB.
bodoh jugak anuar ibrahim ni!elok-elok lantik sulaiman abdullah sebagai peguam dia!!last sekali pi lantik kalpal singh pula sebagai ketua peguam dia!!Lupa kot kalpal sigh pernah kata!Anuar tak bermoral(2009)!anuar peliwat(1998)!//

yes bro..satu dunia dah tau hang ni bodoh..lol!!

Anonymous said...

//sulaiman abdullah//

dia tu tamil brahmin masok islam..

Anonymous said...

//dia tu tamil brahmin masok islam..//
alhamdulillah!sekurang-kurangnya dia Islam.Ada prinsip hidup........!!!!!Maghrib kat jakarta pukui brrapa pak TB!!!

Tinta Hitam said...

Pd anonymous,

Aku malas nak jawab seloka engko.Takda kelas Sebab anonymous ni byk.Tak tau yg mana satu?Kalu tak mau bagi nama ,bagi la nickname.Itu pun takut ke? Pasai apa pecacai UMNO ni takut sgt??

Serious Shepherd said...

Kalau pembaca2 komen tak larat nak layan komen 'tidak bijak' dari pelbagai Anon, sila tatapi satu ayat dari buku The Prince karya Niccolo Machiavelli dari abad ke-16:

"Therefore a wise prince ought to adopt such a course that his citizens will always in every sort and kind of circumstance have need of the state and of him, and then he will always find them faithful."

Anonymous said...

..alahai tuan tinta hitam..
jawab jee la yang berkaitan dengan komen hang!!!Dah melawat blog tuan tinta hitam!!Tak dak oghang pi lawat!!!Kalau adapun boleh bilang dengan jari tangan sebelah jeee!!!!Sapa lah pulak pencacai umno ni!!!ngaji sampai dua tiga universiti!takkan nak jadi pencacai je!!Sekhughangnya jadi barisan pemikir dan pembuat dasar parti!!!!!Kalau takat pencacai jee!Tak dak kelas!!!!!

Concern Malaysian said...

My fellow Malay brothers and sisters, it pains me to see so much distrust you have in me. Why do you let self-serving politicans poison your mind against me? I'm not your enemy. This country belongs to us, MALAYSIANS, and we need each other to build this country together.

Free yourself from decades of dependences. Stand tall and be a Master of your own destiny. Destiny is not a matter of chance, it is a matter of choice. Until you spread your wings, you'll have no idea how far you can fly. Just look around you, many of your fellowmen have made it on their own ...so can you!

Remember, I'm not your enemy and NEVER have been!

Anonymous said...

..alahai tuan Tinta Itam,
Kami pun tak teringhinnn nak pi lawat "ghumah" hang!!!Sombong betui!!hang pun dok "ghumah"oghang!Lepastu maghah kat oghang!!Tuan rumahni tak kata apa!!!hang pulak maghah lebih-lebih!!!!

Anonymous said...

apa yang aku tau, yg jadi menteri sekarang semua macam sial..tau naikkan barang, minyak, letrik dan special punya gst. memang juara rakyat macam haram jadah....hanya tahu mentekedarah duit komisen projek. tak sabar aku pru13. aku nak pangkah muka calun bn.

Anonymous said...

Ape yg aku tau, orang melayu x bodoh dan malas sebenarnya.. tapi umno ni tau mainkan role ntuk memperbodohkan melayu sejak tahun 1957 lagi.. ape pun kalau orang bodoh ni kita boleh didik dia.. Macam mane nak didik orang yg bodoh ni..? Jawapannya buang UMNo jauh2.. UMNo PEROSAK BANGSA MELAYU !!

Ah Seng Zai said...

Dia cakap pasal rasuah, tapi yang Cina tu apa kurangnya. Mereka lah raja merasuah orang. PKFZ, yang naik turun mahkamah tu cina ke Melayu?
Org UMNo tak approve rasuah, pkfz boleh jln kah? BODOH !!
Org cina makan rahsuah,jumpa kat mahkamah. korang org melayu tak berani keluar muka ke?! bodoh square !!! BANGANG BIN BAHALOL !!

Anonymous said...

boss-2 umno cakap:
saya pusing lagi....
Wang Besar,Wang besar.....
pencacai umno jong tukang tepuk tangan.

apelah nasib kau wahai umno? melayu pun tidak, islam teramat lah jauh.

utk yg nama Grand Marquis ni sayang otak kau x lah se grand nama kau
jenis berbangga dgn projek yg org lain buat.
bro grand, kerajaan msia ni hanya ada duit petronas aje utk buat modal.
kalau nak cakap pelaburan lain lu pergi berak dgn umno sudah la..
kasi org umno makan sikit seorg.
cis... grand konon.

-brand cap ayam-

Grand Marquis said...

Sebenarnya cakap memang mudah. Cara terbaik ialah kita compare kelantan dengan negeri lain. Itu sudah cukup. Lepas tu baru kita tau apa itu realiti dan apa itu fantasi.

Anonymous said...

bro grand

lu suruh buat perbandingan ke?itulah aku cakap otak kau ni x grand mane
apesal kau x nak compare msia dgn usa ke jepun ke.
kalau kite bodoh jangan suruh ore lain bodoh same. x gitu bro grand.

lu suruh boss lu kasi balik royalti tu dulu. baru kita tahu.

ni bukan jenis jusop enterprice punya projek yg runtuh x abis-2

-brand cap ayam-

Grand Marquis said...

Mungkin dah tau, pasti akan dimalukan bila compare kelantan dan negeri lain. So conar pi sampai kat jepun dan usa. Dei, we are comparing apple to apple la.

Kalau nak kata duit royalti, banyak juga negeri yang tak de royalti, tapi ok jugak. Ni alasan aje.

By the way TB, ni ada bacaan menarik untuk hang. Rupa-rupanya, orang kristian arab pun dah tak nak guna nama Allah dalam bible mereka.

Anonymous said...

bro grand

kasi kat aku apple yg mane kau nak compare
aku nak tengok skit kemajuaan negeri yg umno perintah ni

-cap ayam-

Anonymous said...

...sebening subuh..

Allah itu Maha segalanya.Dalam pilihanraya yang lepas terdapat tiga negeri dikuasai oleh pembangkang iaitu kelantan,kedah,perak dan selangor.apa rahmat disebalik peristiwa tersebut!!!
1.Pada pemimpin umno!
sebagai pengajaran!Malaysia bukan hak milik pribadi,keterunan!!!Pilihlah pemimpin yang terbaik dan tiada kontroversi dalam pilihanraya akan datang!Tiada Kj!nazri!khir toyo!hishamuddin!hatta najib(rosmah!!).bayangkan kalau Tok Pa kelantan akan terajui umno!Kecut perut Pas!!!Tapi,tak berani punya oghang umno nii!!!!
2.Pada Pas.
Menilai setakat mana ketahanan pemimpin Pas untuk mempertahan undang-undang Islam!Hukum hudud!Yang dah jadi YB,Mb,exca!setakat mana ketahanan diri dengan sogokan wang berjuta!kilauwan merecedes hitam!status golf dan gelaran datuk!
3.Pada rakyat malaysia ,melayu dan islam.
Pilihan oghang melayu dan islam cuma pada pas dan umno!Sekarang dapat menilai sendiri!Sistem pemerintahan yang mana lebih berkesan!antara johor dengan kelantan!Antara perlis dengan kedah!Antara pahang dengan perak(semasa PR pegang1)dan antara negeri sembilan dengan selangor!!Pilihan dan penilaian ditangan anda!Yang penting kepentingan melayu dan islam terbela!
4.Pada blogger pas atau umno!Kalau boleh nak cari kelemahan pemimpin parti yang lain,pastikan kesalahaan dan kelemahan itu tidak dilakukan oleh pemimpin atau parti sokongan anda!!!contoh kalau bab rasuah dan kroniesma umpamanya!!apa beza pak lah dan kj jika dibandingkan dengan niki aziz dan ariffahmi!!!!Kalau bab hidup mewah!!Apa beza YB pas dan yb umno lani!!!sama saja!!pakat beghebut tempah mercedes hitam!!!!!

yakin dan percaya Allah itu Maha segalanya...Apa yang berlaku ada yang tersirat!!!Yang pasti! oghang melayu dan islam MESTI bersatu!!!!

Anonymous said...


By the way TB, ni ada bacaan menarik untuk hang. Rupa-rupanya, orang kristian arab pun dah tak nak guna nama Allah dalam bible mereka.

January 23, 2010 3:07 AM
.

Bagusla kao rujuk kat sumber anti hadeeth ni.

Mamat ni bangsa bodoh. Dia kata dalam bible Arab tak sebut Allah.

Dia sebut "Al Ilah".

TAPI, Al Ilah tu ALlah la.

Bangsa bangang mcam ni kao jadikan rujukan, wahai Grand Moron.

Anonymous said...

January 23, 2010 2:20 AM
Anonymous Grand Marquis said...

Sebenarnya cakap memang mudah. Cara terbaik ialah kita compare kelantan dengan negeri lain. Itu sudah cukup. Lepas tu baru kita tau apa itu realiti dan apa itu fantasi.

January 23, 2010 2:34 AM
.

Ok lets compare Kelantan. Kelantan is much better than Terengganu, Pahang, Melaka, Negeri Sembilan and Perlis.

Anymore stupid questions?

Grand Marquis said...

Dia sebut "Al Ilah".

TAPI, Al Ilah tu ALlah la.


Al illah
Allah

Hang cuba tanya TB sama atau tak sama. Dia kan terra arabic.

Ok lets compare Kelantan. Kelantan is much better than Terengganu, Pahang, Melaka, Negeri Sembilan and Perlis.

Betul ka? Atau persepsi aje?

Anonymous said...

1)Bagi pengampu UMNO, mereka tetap akan mempertahankan parti mereka meskipun apa yang diperjuangkan oleh mereka sendiri pun tak pasti...

2)Bagi pemimpin UMNO mereka tetap tidak akan rugi apa2 di atas pertelingkahan rakyat bawahan..

3)Bagi rakyat yang SEDAR tentang kepincangan pemerintahan, ditindas dan tidak diberikan peluang sama rata dalam kemajuan negara (yg dilaungkan kerajaan)akan tetap menentang selagi pemerintah tidak berlaku adil dan memerintah dengan "bijaksana"..

Aku,akan terus berjuang untuk memastikan negara aku mempunyai pemerintah yag ada "CLASS' dan "AKAL" bukan pemerintah yg hanya ada "NAFSU BUAS" dan "AKAL TAK BOLEH PAKAI"..yang hanya pandai membuat statement dan janji plastik...

Anonymous said...

betoi TB,umno memang haprak,cepat umno mampoih,cepatlah negara ini diselamatkan.Apa grand marquis nak lawan compare.cari la maklumat kat audit negara atau miti bahagian unit pelaburan asing atau bahagian kewangan kementerian kewangan,negeri mana yang banyak bayar hutang pada pusat dan konsisten.Bukan negeri bn tau hampir semua negeri pr.

Anonymous said...

to grand marquis jan22 12,27pm - PART 1


before i entertain u. let me make one thing clear.

i hanya hentam parti-syaitan umno.
i tak hentam mana2 kaum secara general.
i tak hentam melayu, tak hentam cina, tak hentam india.
i orang malaysia.
i hanya hentam isu; dan umno memang terlalu banyak isu.
jadi, i hanya hentam umno/bn.
i hanya nak kuburkan umno/bn.

ok, let's continue...

1) pakcik/makcik kelate yg hidup serba sederhana kat sama are

living their ideal lives. they chose to live that way. i

respect them with my life. they know how much (or little)

they will get with how much (or little) effort they put in.

dont u kacau their lives. dont u fcuking judge them. dont u

look down upon them. they are not after material things. so,

let them be. just give them their dues e.g. development

money, their share of the nation's wealth etc... but u umno

fcukers, even pakcik/makcik like these, also u fckuers curi

from them. menindas mereka by shutting off the tap (yearly

oil royalty). what are their dosa? pasal they dont support

your fcuking party? u wanna play dirty, play with me or tb or

people like us who are in the know. we know the real issues

with u fcukers. i personally want to kuburkan umno. so take

me on. u play with me. u leave the innocent pakcik/makcik

alone. give them back the money berbilion 110,000,000,000,000

u stole from them for the past few decades. pakatan will see

to that. harapkan pagar, pagar makan padi. that's u umno

fcukers.

4RAKYAT

Anonymous said...

to grand marquis jan22 12,27pm - PART 2

2) what cina? what melayu? i am fcuking only u umno melayu.

leave the other melayu alone. dont wander off topic. i hanya

nak kuburkan parti politik bernama united malays national

organization. r u saying your fcuked up party represents all

melayu? give me a break u hallucinating asshole.

chan kong choy, ling liong sik, tiong sarawak...semua ni kasi

humban masuk penjara. biar mereka rot to death in penjara.

they dont represent malaysian chinese. they are wretched

souls who sold the rakyat's rights for a large amount of duit

haram. and if any of their family/friends who spent even one

ringgit of their ill-gotten money, i hope they rot in hell

too. now, r u happy??

u r a fcuked up racist bigot. no time no where in my argument

i hentam any race generally.

kuburkan mca. - they dont represent malaysian chinese.
kuburkan umno. - they dont represent malaysian malays.
kuburkan mic. - they dont represent malaysian indians.

kalau nak trade-off, i rela kuburkan dap skali, janji umno

dikuburkan serta-merta. biar pas/pkr rule malaysia 100%.

menteri kabinet 100% melayu. laksanakan hudud dan undang2

islam. then, siapa yang terbukti curi duit rakyat, hukum cara

hudud. siapa rogol, hukum cara hudud. janji, umno mesti

dikuburkan. anyway, with hudud, all umno ketua2 bahagian will

be without hands. yes, i want to see that day.

anything, absolutely anything. just kuburkan umno. without

umno, rakyat malaysia has a chance for the future.

with umno, malaysia is dead.

4RAKYAT

Anonymous said...

to grand marquis jan22 12,27pm - PART 3


3) ini bukan pasal hasad dengki or otherwise. please lah...do

not equate successful honest malay businessmen with your

ketua2 bahagian umno's type of "success". mk land and ambank

bosses are at the top not by being lanun umno.

these two fine gentlemen are examples of individuals making

it in business world thru sheer hard work and solid business

ethics.

i hentam only lanun2 umno yang bertopengkan 'pejuang melayu'.

u r insulting all successful businessmen (malays, chinese,

indians) who made it without selling their souls to umno/bn.

a pisang goreng seller by the roadside has more

entreperneurship in him than all u ketua2 bahagian umno

combined. pisang goreng owner worked hard for their money.
tapi, ketua2 bhg umno tekan local council kasi contract,

lobby najis, lobby moohydin, hanya tau lobby sini lobby sana

dapat kontrek. lepas jual kpd tauke2 cina yang laksanakan

kontrek. kalu camni macamana nak belajar? tapi, talk 2 u also

no point. kan i dah kata, u ni seumpama manusia yang

kehilangan rohnya...mata tak buka, hati tak buka. useless

talking 2 creatures like u. yeah, i am calling u a creature.

give me a reason to take it back.

pakatan nak memberhentikan trend "umno bully rakyat" ni.

ketua bhg umno lebih berkuasa drp kerajaan tempatan. di

sinilah permulaan sifat angkuh dan rakus syaitan2 ni semua...

tgna - kelantan mb 20 tahun. beliau tinggal dalam rumah apa?
toyol - selangor mb - 8 tahun. ingat istana tu? ingat

disneyland 1,500,000? ingat jam tangan 150,000? semua ni

ingat?

ini hanya satu contoh. ada lagi banyak. semua u tahu. bukan u

tak tahu. hanya u buat pekak. buat buta. buta mata dan buta

hati.


4RAKYAT

Anonymous said...

to grand marquis jan22 12,27pm - PART 4


ini tgna punya kek pun nak u punya ketua bahagian umno buat

laporan. cis cis cis... this is the level of your ketua2

bahagian. pls lah, dont u touch tgna la.... none of u umno

fcukers are in his league la...please. and like i said, dont

kacau also the innocent folks in the kampung lah. come play

with people me & tb. we welcome u with open arms.

as i continue reading your writings, i am humoured. umno has

possessed your soul up to this level...and have degenrated u

into this creature. i cry for your parents. i bet u were once

a beautiful soul. all babies are born beautiful.

4) umno, bogeyman? are u kidding me? siapa berkuasa sejak

kemerdekaaan?

1957 - merdeka
zaman tunku - memang best.
zaman razak bapa najis - mjumpa petroliam. ah...this is when

all the ketua2 bahagian umno tukar dari cikgu2 yang innocent

kpd lanun bertopengkan businessmen yang rakus rompak duit

rakyat.
zaman tun hussein - hello goodbye
zaman mahathir - the trend continues. melayu terus

diperbodohkan dgn ketakutan akan hilangnya 'bumi melayu'..
zaman bodohwi - hello goodbzzzzzzzzzzzzzzz.........
zaman najis - umno dikuburkan.
zaman pakatan rakyat - the rakyat begins the healing process.

country is led by capable and honest malays. the chinese

indians ibans kadazans all work with their malay taikors to

prosper the country, the rakyat. nursing the wounds done by

50 years of umno regime.

kalau negara kehilangan duit beratus2 bilion sejak zaman

razak bapa najis tu, nak salahkan siapa? salahkan tgna kah?

salahkan kit siang kah? salahkan bapak u kah? salahkan bapak

i?

4RAKYAT

Anonymous said...

to grand marquis jan22 12,27pm - PART 5

umno in power. so umno must be held responsible lah.
elementary management logic. see?? u r indeed one of those

jaguh kampungs i mentioned. u too, i believe, is beyond

salvation.

orang melayu tak jahil. orang melayu umno aje yang jahil. see

the difference?
orang cina tak jahil. orang cina mca aje yang jahil.
get it?

5) dap kalau ada kelemahan tolong beri tunjuk ajar. but not u

umno fcukers. i mean, orang lain tolong beri teguran. apa

mereka dap ni betul2 make malays takut? kalau camtu, biar

mereka jadi lapisan ke3 atau ke4. kami semua tak mahu

pakcik2/makcik2 kat kapmung takut sangat. dap ni baru

berkuasa di peringkat negeri. inipun belum sampai dua tahun.

untuk memperbetulkan semua damages yang dibuat oleh umno

berdekad-dekad ni bukannya senang. takes time. but nevermind.

pakatan will stay with the rakyat for many more decades to

come. our aim also is to make sure umno is dead. very dead.

deader than dead. lepas kuburkan, mesti taruh round-up

cukup2. mana tahu, just to be sure. it;s the rakyat's welfare

we are talking about. we dont want any parasites kacau2 when

we are doing the real work of repairing malaysia. umno must

be buried.

6) liberated? malaysia will never be liberated with umno dan

melayu umno. umno does not want malays(ians) to be liberated.

umno wants malays(ians) to be in balls and chains. physically

and mentally. that way, umno can manipulate. just like the

bitish in the old days.

4RAKYAT

Anonymous said...

to grand marquis jan22 12,27pm - PART 6END

7) what is there to bersyukur for? i bersyukur to my parents.

they delivered me into this world and they nurture and fed

and clothe me and brought me up. i bersyukur to god for

guiding me all this while.

i love and respect my king (but he still has to earn my

respect).

that's all.

gomen? gomen kerja untuk i. i boss. bukan the other way

round. tolong bezakan antara parti politik dgn kerajaan

semasa. and now i am saying this worker (umno) is stealing

money from the company (negara-malaysia). so i am sacking

this worker (umno). i (rakyat-company director) is the boss.

umno tu parti politik.
kerajaan semasa tu kerajaan untuk rakyat dan raja2 melayu.

nak loyal kpd mana dulu?
raja2 dan rakyat ke...?
atau parti dulu?

siapa yang lebih mustahak? priority engkau kat mana? kalau

umno kata boleh rompak hak rakyat, u ikut?

i dont have to bersyukur to any political party.
and the kerajaan works for me - the rakyat. apalah orang

macam u ni berbuih2 tentang 'kesyukuran', bagi siapa? bagi

parti politik? are u serious?? oh...u r becoming more and

more interesting to study as a species. just like vermins and

parasites. and cockroaches.

setiap sen yang digunapakai oleh kerajaan datang pun dari

rakyat sendiri. kerajaan hanya manage. itupun parti politik

umno ni curi dan rompak. amd u nak i bersyukur kpd dia orang?

are u serious u fool?

4RAKYAT



no need to talk lah. just kuburkan umno. ekonomi dah parah

ni...if u all want a chance to survive beyong 2020, u have to

kuburkan umno serta-merta.

Anonymous said...

Anonymous 3.18,

Keep dreaming my friend. You are a fool to think that malays will trust and believe in DAP and in the same token, the chinese to trust PAS.

DAP ideology is to remove malay's right and their existence. They said they want equality but in fact what they meant is "we want all and you should have nothing".

DEB is to provide a little share of the cake to the malays and they are against it. Malays never bothered about it until culprits like Anwar Ibrahim came into the picture to support DAP's struggle.

But times are changing. The pakcik and makcik in the kampongs knew now who and what is DAP/PKR. PAS may have a chance if they stick to their islamic agenda but they seemed to be well off track as being currently perceived.

Mistakes the malays did in GE12 will be well forgotten after GE13...

Anonymous said...

anon 11.32pm, - PART 1

1) dap's agenda is to remove umno. malay special rights are

preserved. but not umno's style. it's in the consti. no ifs

no buts. tak boleh pinda apa2 yang termaktub dlm perlembagaan

melainkan direstuis oleh raja2 melayu.

is that clear to you?

2) my agenda too is to help poor malays to progress asap so

that malaysians as a whole can take on the world. but the

party which u obviously support (that is syaitan-umno) is in

the way. umno sengaja memperbodohkan melayu supaya tak tanya

pasal rasuah oleh ketua2 bahagian umno yang telah menelan

berbilion2 ringgit sejak zaman razak bapa najis.


3) dasar ekonomi baru kalau dikendalikan oleh pakatan rakyat

akan mejamin lebih drp "a little share of the cake" yang u

maksudkan. u see, that is your umno mentality. from the very

beginning u fcukers have in mind to leave only "a little

share of the cake" for those poor malays; after all the

ketua2 bahagian umno has taken their share.

something like :-
- 90% bagi lanun2 ketua2 bahagian umno;
- 5% processing fee (to be shared by those budak2 suruhan

umno yang rela jadi mat jaguh kampung melayu umno bacul yang,

secara tidak langsung, menolong lanun2 umno yang bangsa

melayu, mamak, jawa dsbnya untuk merompak dari golongan

miskin kat kampung mahupun bandar. inilah yang dikatakan

menolong perompak untuk masuk rumah sanak saudara sendiri)
- 5% to the rakyat - with much fanfare and publicity by

faithful dogs in the guise of media e.g. utusan meloya, tv-3

-suku, nonsense-shit-times nst, sepet-doggy mca star.

this is umno's style. not pakatan rakyat's style. pakatan

menjamin setiap ringgit wang rakyat akan diuruskan dengan

penuh amanah dan biar dilaknati allah jika sesiapa curi

walaupun satu ringgit.

kalau dulu ada sumpah mahsuri 7 keturunan, sesiapa dalam

pakatan rakyat yang mengkhianati rakyat, biar dilaknati

selama 10 keturunan.

kalau nak jadi pemimpin rakyat, jangan tipu jangan curi. a

simple policy. if you cannot be honest, then just go join

umno. they have a lot of jalan for you. but u will end up in

hell.

this is the pakatan rakyat style. get it??

4RAKYAT

Anonymous said...

anon 11.32pm, - PART 2END

4) i pray to god that those makciks/pakciks can really open

up their eyes and minds to see clearly the faces of those

'pejuang bangsa' who have raped and plundered from them for

the past 40 years or so, since malaysia found petroleum

especially. i cant wait for that day.

pakatan will be distributing cd and flyers in pendalaman

kampungs and sabah & sarawak.

umno wajib dikuburkan. god has spoken. anwar may or may not

go to jail. that is immaterial. anwar has led well. anwar has

trained well. there are a lot of anwars we have hidden from

umno's eyes. these little anwars will be unleased onto the

whole nation - far and wide.

if you think reformasi 99 or march08 are tsunamis, u just

wait and see what's coming next. it's do or die. oneu. last

fight, whoever loses will definitely put the other party

behind bars. get your bottoms clean, "my friend", umno

leeches like u r going in.

umno has musang hasan and police dogs in top brass (but not

the whole police force).
umno has election commission dogs in top brass too (but not

the whole org).
umno has gani patail but not the whole ag chambers.
umno has got macc head and top brass but not the whole org.

u see, my message is there are clear-headed and honest

amongst these organisations that your evil-money cannot

pollute. these are the true change agents that will help

pakatan topple umno and send all ketua2 bahagian umno into

prison.

by the way, u think your evil-party has money?? well, i think

the rakyat has more. i am not sure. are you?

u see, when their future and their children's future are at

stake, u have no idea what fathers will do for their

children. u fcuked up the fathers' lives, they can ignore

you. but yr fcuked-up evil-party has all indications of

fcuking up this and the next generations. "dulu, kini dan

selamanya". u think we're gonna take this lying down??

5) you say "mistakes the malays did in ge12 will be well

fogotten in ge13". do me a favour. write in bahasa if it is

more convenient for you. i can read bahasa. here, i dont know

what the fcuk u mean.

4RAKYAT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.