Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Saturday, February 27, 2010

Ku Li Membenarkan Kenyataan Tulang Besi

Beberapa minggu lepas, TUlang Besi telah menulis sebuah artikel bertajuk “Orang Melayu Pun Dah Tak Larat Nak Duduk Dalam Malaysia “.

Antara kandungan artikel Tulang Besi tersebut adalah:

” Tak heranlah, orang-orang Melayu pun dah “fed-up” dengan UMNO dan meninggalkan Malaysia dengan banyaknya. Selagi ada peluang mereka akan tinggalkan Malaysia. Percayalah.

Itu yang kita boleh jumpa orang Melayu bekerja sehingga ke Jamaica. Padahal kalau zaman 1980’as bila disebut Jamaica, yang kita tahu hanyalah negara asal Bob Marley. Itu sahaja.”
Tulang Besi telah nampak bilangan orang-orang Melayu yang dilindungi DEB sudah semakin menyampah dengan UMNO sehingga makin lama makin ramai meninggalkan Malaysia untuk mencari nafkah. Mereka tidak tahan lagi duduk di Malaysia dalam keadaan peluang perniagaan yang semakin menguncup, peluang ekonomi terhad pada UMNOPUTRA, kuasa membeli semakin mengecil, pendapatan yang tidak naik, peluang pekerjaan yang semakin kecil dsbnya.

Rupa-rupanya, Tengku Razaleigh Hamzah pun nampak fenomena ini. Dalam kenyataan terbaru beliau pada The Malaysian Insider, beliau dilaporkan berkata:
“Something must be wrong in this so-called Malay Land (Tanah Melayu) when they (Malays) are leaving.”
Ertinya, pemerhatian Tulang Besi juga dilihat oleh bekas Menteri Kewangan ini. Tulang Besi ingin mengucapkan terima kasih pada Tengku Razaleigh Hamzah di atas sokongan beliau terhadap artikel Tulang Besi tersebut.

APA NAK JADI NI????

Sampai bila orang Melayu akan merempat di bumi sendiri ni? Sudahlah DEB sudah tiada kecuali bahagian DEB khas untuk kroni dan UMNOPUTRA, hidup orang Melayu pun makin susah dan merempat. Kalau orang Melayu tidak mahu bangkit dan menentang UMNO, nanti anak2 kita akan hidup dalam negara seperti Indonesia sekarang ini. Mereka terpaksa melacur semata-mata untuk mencari sesuap nasik (nauzubillah min zalik).

Tulang Besi

ps Kenyataan Ku Li diberikan di bawah atas ehsan The Malaysian Insider.
Ku Li: Even Malays leaving Tanah Melayu

Umno veteran and Gua Musang MP, Tengku Razaleigh Hamzah laments the state of affairs in the country. - Picture by Choo Choy May
By Neville Spykerman
KUALA LUMPUR, Feb 26 — Tengku Razaleigh Hamzah is concerned that even Malays are getting disillusioned with the state of the nation and leaving the country.

“Something must be wrong in this so-called Malay Land (Tanah Melayu) when they (Malays) are leaving.” said the Kelantan prince during an interview with The Malaysian Insider.

The Umno veteran and Gua Musang MP said people, especially the young, are feeling uneasy over developments in the country and didn’t mince his words when he pointed out that there are signs of decline everywhere.

“There are many Malays in London who are professionals, making good money, who will not return because the environment is not right in Malaysia.”

He added that the negative publicity generated by the caning of three Muslim women and controversy surrounding the use of the word “Allah” is not helping the country.

While the caning may have been in accordance to Syariah laws, Razaleigh said it still negatively impacts the country when it makes headlines around the world for the wrong reasons.

“Investors and tourists are wondering what’s happening in Malaysia, at a time when we need investments, capital and jobs for our young who are also increasingly finding it difficult...”

He said even the non-Muslims are being hauled up for holding hands and cited a case where Islamic authorities barged into a room where a foreign couple was staying.

Razaleigh also decried that race relations are getting increasingly strained because of divisive policies.
He said the government can stage as many open houses as they like but there’s no warmth.

“Of course people will come if there’s free food but it’s not genuine.”
He pointed out that despite the recent assurances on the crime rate coming down, people are still insecure about their safety.
“Even my wife is afraid to go out. Why should we be afraid in our own country?”

He lamented the corruption in the country and how Air Force jet engines that weigh a ton can go “missing” or how the nation’s first submarine, which cost billions, could not initially dive.

“Now that it can dive, we’re not sure if it can come up again.” he said, adding that it may sound comical but it is alarming.

On the streets, he said, corruption have allowed drugs to flow in.
“Malaysia is only a small market compared to New York, but because people are corrupt they allow drugs to flow in.” he said, adding that young minds and lives are lost because of it.

“These are signs of decline which were never here before,” he concluded.


25 comments:

Anonymous said...

TB.adakah hijrahnya atau keluarnya satu bangsa ke negara lain adalah tanda KELEMAHAN...lihatlah betapa besarnya empayar Turki..Empayar British....adkah tanda mereka lemah...tidakkah TB tahu setiap bulan 1000 warga British berhijrah keluar dari negara mereka..adkah mereka lemah..berapa banyak orang Jepun duk di Malaysia...yg tak majunya yang duk bawah tempurung macam TB..asyik duk sebar fitnah yang tidur...lepah tu TB je rasa TB lemah...LEPAS POSTING TERUS TIDUR..

Anoinimuz said...

ini pun lgi seekor anon, sembang kemas.ntah mane data kau nak kencing anon. kencing kuat btul pncacai UMNO ni.

Anonymous said...

TB, aku bru 4 tahun tinggal di UK..kat sini ramai rakyat malaysia yg tak mau balik samada penuntut, yg bkerja atau ikut family yg ada business...rata2 mereka tak tahan tinggal dimsia disebabkan antaranye kenaikan harga barang dan peluang mencari kerja semakin payah...sbab tu kita kekurangan dr. perubatan, rupa2nye bersepah2 dr. kat sini yg tak mau pulang dan trus dpt PR...aku tak pandai hal2 tamadun atau sejarah manusia..tapi mereka yg yg berhijrah tu kebykkanya bertujuan meluaskan empayar dan berniaga...dan ini berbeza dgn keadaan dimsia ketika ini..yg lebih kpd mencari nafkah atau peluang pekerjaan yg lbh baik...kita ambil cth mat2 indon dan mat2 bangla...mereka sanggup menjadi buruh kasar dimsia disebabkan apa?

Anonymous said...

alahai..
1.Apa persamaan tb dengan ku li!
1.1.golongan kecewa dalam politik!
-ku li kecewa!sampai la!tak dapat jadi Pm malaysia!!
-Tb!tak dapat jadi CEo!tak dapat jadi pemimpin Pas!
1.2.menjahanamkan parti!
-ku li-jahanamnkan umno!
-TB-jahanamkan pas!
2.teringat ku li!!teringat kes BMF hong kong dulu!!kesian kat pegawai bank yang mati dibunuh kat hong kong!!yang disebut nama dalam kes terlepas pulak tu!ya lah!oghang besaq!lepas memanjangggg!!!
3.Ada oghang macam tb!dok sanjung pulak tu!

Anonymous said...

Angin ribut mula bertiup dari selatan tambak johor bakal menerjah ke negeri serendah sekebun bunga dan di anjung kota darul naim..

sultan mizan sudah pulang dari jerman dan perkhabaran sultan kelantan mungkin bakal menyusul pulang ke kubang kerian..

blog kick defella seakan memberi satu petanda amaran awal kepada perkara yang bakal berlaku di negeri serendah sekebun bunga

http://kickdefella.wordpress.com/2010/02/25/menteri-besar-derhaka-kepada-tuanku

selepas sultan pulang wujud lagikah dia ..dia...dia..dia ..dia..dan dia serta mereka yang menghuni kerusi empuk di pejabatnya...

sama-sama kita tunggu dan lihat...

PemikirTongKosong

I Use 3/4 Genius Brain to think...heheheh

Grand Marquis said...

TB sepatutnya baca juga apa yang dikatakan Middle income trap oleh Ku Li.

Ia tak lain tak bukan melibatkan persaingan yang semakin sengit di Malaysia, buka semata-mata semudah politik murahan UMNO-PAS. Persaingan menjadi semakin sengit akibat pertambahan graduan dan mentaliti orang Malaysia yang mahu kerja bidang professional.

Realitinya ialah ekonomi Malaysia ialah developing ekonomi dan ia sentiasa anjal. Mungkin kerajaan gagal untuk cope dengan perubahan dan ia menjadi satu cabaran kepada think tank negara.

TB sepatutnya pergi tanya kat PAS kelantan kerana anak muda mereka sudah 20 tahun berhijrah meninggalkan negeri mereka.

Tulang Besi said...

Grand Marquis said...

TB sepatutnya baca juga apa yang dikatakan Middle income trap oleh Ku Li.

Ia tak lain tak bukan melibatkan persaingan yang semakin sengit di Malaysia, buka semata-mata semudah politik murahan UMNO-PAS. Persaingan menjadi semakin sengit akibat pertambahan graduan dan mentaliti orang Malaysia yang mahu kerja bidang professional.

Realitinya ialah ekonomi Malaysia ialah developing ekonomi dan ia sentiasa anjal. Mungkin kerajaan gagal untuk cope dengan perubahan dan ia menjadi satu cabaran kepada think tank negara.
.

Ohhhh sebab tu. Tapi yang herannya negara lain pun developing juga, tapi "growth" mereka LEBIH tinggi dari kita.

BUleh tolong jawab.

Aku rasa kau tak berapa faham Ku Li punya artikel tu. Pegi baca balik



TB sepatutnya pergi tanya kat PAS kelantan kerana anak muda mereka sudah 20 tahun berhijrah meninggalkan negeri mereka..

DAkwaan yang seringkali dibuat GM tak ori, tapi sampai sekarang takda bukti.

Setakat kata kalau raya banyak kereta balik ke Kelantan.

Tapi, kat PLUS pun banyak kereta jugak. hahaha itulah dia taraf pemikiran GM tak ori.

Tulang Besi said...

KAo baca ni GM tak ori:

I said that we are in a middle income trap, stuck in the pattern of easy growth from low-value-added manufacture and component assembly and unable to make the leap to a knowledge-intensive economy. Regional competitors with larger, cheaper and dare I say, hungrier labour forces have emerged. China and India have risen as both lower cost and higher technology producers, and with giant domestic markets.The manufacturing sector which propelled the growth we enjoyed in the nineties is being hollowed out. There is no going back, there is no staying where we are, and we do not have a map for the way forward..

Tulang Besi said...

KENYATAAN KU LI PALING HEBAT!!!!!

Malaysia is now an “oil curse” country.**.

Grand Marquis said...

Itu yang kita maksudkan kerajaan gagal merubah ekonomi kita. Masih ingat ditahap 90an yang mana kita adalah low labour king. Part of the fault ialah pada pak lah yang mana dari 2002 beliau take over, beliau gagal. Hal ini tak perlu orang pas datang cerita. Orang UMNO sendiri pun tau.

Cuma ada orang yang lagi teruk dari pak lah, tapi masih hidup dalam syndrome of denial. Masih minta bukti tentang kegagalan ekonomi Kelantan, pada hal ia sudah satu isu yang dah bertahap mutawatir yang tak perlu kepada pembuktian lagi.

Kalau betul TB kata saya bohong, apa kata TB resign kerja kat Indon dan pergi cari kerja kat Kelantan. Saya tarik balik kenyataan kalau TB berani buat.

Tulang Besi said...


Cuma ada orang yang lagi teruk dari pak lah, tapi masih hidup dalam syndrome of denial. Masih minta bukti tentang kegagalan ekonomi Kelantan, pada hal ia sudah satu isu yang dah bertahap mutawatir yang tak perlu kepada pembuktian lagi.
.

Aikkk, si GM tak ori dah kepanasan. "Fitnah muttawateer" yang dia bawa selama ni dah terkantoi sebagai fitnah.

Jadi, dia pun buat la alasan macam2 nak tutup malu.

Dia mengaku dia pun takda bukti atas tuduhan rambang yang dia buat

Tulang Besi said...

Itu yang kita maksudkan kerajaan gagal merubah ekonomi kita. Masih ingat ditahap 90an yang mana kita adalah low labour king. Part of the fault ialah pada pak lah yang mana dari 2002 beliau take over, beliau gagal. Hal ini tak perlu orang pas datang cerita. Orang UMNO sendiri pun tau..

Jadi kao ngaku la UMNO gagal. Semua duit yang ada digunakan mengkayakan kroni, macamana nak "climb up the values chain".

Grand Marquis said...

Bezanya antara saya dan awak ialah saya tak de masalah mengaku UMNO gagal, kalau betul mereka gagal.

Anda pula walaupun puak anda gagal, anda kata berjaya dan walaupun puak lain berjaya, anda tetap kata gagal.

Itulah beza antara saya dan awak.

Tulang Besi said...

apa yang kerajaan Kelantan gagal pun? Sila beri bukti

Grand Marquis said...

TB ni kehulu-kehilir minta bukti. Bila orang bagi bukti tak nak terima.

TB kehulu-kehilir kata orang Melayu tinggalkan Malaysia, tapi TB ada bukti ke?

Kemunduran kelantan ini sudah menjadi satu fakta umum. Bukankah saya pernah tunjukkan pada TB research paper yang mengatakan Kelantan adalah negeri paling miskin? Kalau hang lupa, boleh pi baca kat sini

Tapi TB macam biasa akan terus menyalak minta bukti.

Tulang Besi said...

Kahkahkah kertas kerja tahun 1995. Betapa punya lama daaaahh.

Dah lah GM tak ori. Kao takda bukti, ngaku je lah.

Bukan pes time kao buat fitnah kat blog ni

Anonymous said...

TB...sahlah anda penyebar fitnah hidup..kemunculan yang seiring dgn teknologi...anda guna teknologi untuk jalan yang salah...anda teruskan usaha murni anda..semoga hati anda tenang

Grand Marquis said...

TB, hang jangan malukan orang teknikal dan pas la.

Bila hang buka paper tu, terpampang
18. January 2008.

Nak tengok hang nak spin lagu mana pulak.

Tulang Besi said...

Yang memalukan adalah hang. Sampai skrg takdak bukti dakwaan hang GM tak ori.

Lagi sekali aku tanya:

Apa bukti lebih ramai orang Kelantan keluar negeri berbanding masuk ke Kelantan?

Kalau takda bukti, sah kau ni penipu.

Macam kau tipu sebelum ni bila kao kata di Selangor ada rumah2 urut yan banyak la.


Masuk ni dah 8 kali kau ditangkap menipu

Grand Marquis said...

Kesian TB, bila dah terperangkap mula la tukar topik. Sibuk minta bukti pulak. Yang dia dok kata orang Melayu tinggalkan Malaysia dia tak perlu bukti. Tak malu sungguh.

Realitinya bila orang bagi link, hang ni entah baca atau tidak. Terpampang besar kat situ tulis 2008, hang boleh pi sampai 1995. Jadi ini menunjukkan anda ni tak serius dengan apa-apa informasi yang orang bagi.

Saya tak perlu buang masa untuk buktikan satu benda yang dah menjadi pengetahuan umum. Tanyalah sesiapa pun termasuk orang PAS, kalau mereka jujur, mereka pasti akan mengakuinya. Jadi saya tak perlu layan orang yang hidup dalam syndrome of denial.

Sebatang kara said...

Memang diakui Kelantan agak lembap sedikit membangun. Tetapi kelembapan ini banyak disumbangkan oleh pengkhianatan Kerajaan Persekutuan jugak terutama sekali masa zaman Maha*****. Ini adalah fakta dan bukannya tuduhan semata-mata. Kalau tak kerana orang melayu tak khianat orang melayu sendiri di Kelantan, Kelantan boleh semaju Negeri lain.

Grand Marquis said...

SK,

Mungkin ada diskriminasi dari kerajaan persekutuan, tapi sebagai kerajaan negeri, mereka sendiri juga perlu bijak dalam membangunkan negeri. Tak boleh hanya pandai tuding jari dan salahkan orang aje.

Bagaimana mereka mahu memerintah negara kalau sebuah negeri kecil pun tak mampu nak bangunkan.

Sebatang kara said...

GM,

Ingat pelaburan asing sesuka hati boleh masuk ke tanpa kelulusan Kerajaan Persekutuan. Bekas Presiden PAS (Ustaz Fadhil Noor) pernah mengutarakan bahawa memang terdapat sekatan daripada Kerajaan Persekutuan untuk pelaburan asing masuk dan tuduhan ini tidak berani dijawab UMNO. Apa sumbangan MITI dan insentif untuk menggalakkan pelaburan asing masuk. MITI kan lani bawah oghang Kelantan. Banyak lagi fakta pasal pengkhianatan oleh UMNO terhadap rakyat Kelantan boleh saya ceritakan. Itupun kalau hangpa setuju nak menerimanya.

Anonymous said...

rasanya cerita orang Melayu keluar berkerja di luar negara tersiar dahulu di Malaysiakini sebelum TB siarkan di malaysiawaves ni.... TB sebenarnya dapat info dari malaysiakini... tapi mengaku dia punya dulu....

Anonymous said...

nak orang invest dalam negeri Kelantan kenalah sediakan infrastruktur... nak sedia infrastruktur perlukan wang... atau modal... kalau dah sana sini kena sekat oleh persekutuan.. mana nak datang wang??? Macam mana nak bangunkan negeri...>???

BTW sebab tu ramai orang Kelantan berhijrah ke lembah Klang... sebab tu final Piala Malaysia 3/4 stadium bukit Jalil openuh dengan orang Kelantan padahal Negeri sembilan dekat dengan KL.. naik komuter 90 minit aje dari somban...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.