Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, February 24, 2010

Tulang Besi DIjemput UMNO Protes P. Gunasegaram

Seorang aktivis UMNO menghantar email pada saya dalam FB menjemput saya ke majlis membuat laporan polis. Laporan tersebut dibuat terhadap P. Gunasegaram, bekas wartawan The Edge serta sekarang ini wartawan The Star.

Laporan itu adalah kerana salah satu artikel P.Guna yang dikatakan memperlecehkan hukuman sebat dan sistem shariah di Malaysia. Ia merujuk kepada hukuman sebat yang dikenakan terhadap 3 orang perempuan atas kesalahan zina ghiar muhsan di Pahang.
Saya memberitahu beliau saya tak dapat bersetuju kepada laporan polis tersebut. Tetapi, saya akan bersetuju untuk berdebat secara terbuka dengan P. Gunasegaram di atas isu ini hatta di dalam Bahasa Inggeris sekalipun.

Saya menyatakan kesediaan saya untuk berdebat dengan P. Gunasegaram ini secara terbuka. Bagi saya, buat apa kita buat laporan polis pada mereka yang sememangnya jahil dalam agama Islam? Kita hendak bersikap keras kepada mereka-mereka yang tidak mempunyai maklumat yang jelas berkenaan dengan Islam dan sistem shariah Islam? Ertinya kita yang nampak bodoh sebab kita marah pada orang jahil.

Hasil dari tindakan keras kita, mereka tidak akan membuka hati mereka untuk menerima Islam. Mereka kekal di dalam kejahilan mereka dan tiada apa-apa kebaikan yang kita akan dapat sebagai orang Islam di Malaysia.

Kita mesti sedar majoriti orang bukan Islam di Malaysia tidak pernah mendapat maklumat yang betul berkaitan dengan hukum syariah Islam. UMNO juga membantu menyebarkan salah faham dan kekeliruan berkaitan dengan Islam kepada orang bukan Islam.

Sebagai contoh, RAMAIIIIIIIIII orang bukan Islam di Malaysia tidak sedar yang hukum shariah Islam telah wujud secara rasmi dan diwartakan SEBELUM MERDEKA lagi. Rujuk di sini. Mereka ingat mereka akan dikenakan satu sistem yang baru muncul. Padahal sistem ini telah wujud di Malaysia waktu tok nenek mereka berhijrah ke Malaysia lagi.

UMNO MEMBANTU MENGELIRUKAN ORANG BUKAN ISLAM BERKENAAN ISLAM

DI negara-negara Arab, orang2 Krisitan telah sampai ke tahap boleh memakai pakaian seperti orang Islam. Kenapa di Malaysia kita tidak boleh memberi edukasi yang cukup berkenaan dengan Islam kepada orang bukan Islam?

Kita masih ingat sebelum 2004, bagaimana RTM sering kali menyiarkan rakaman Taliban menjalankan hukuman bunuh ke atas pesalah-pesalah shariah di waktu “half time” permainan bola sepak di Afghanistan. Perkara-perkara seperti ini sebenarnya MENJAUHKAN orang bukan Islam dengan Islam. Tapi UMNO tidak kira kerana matlamat menghalalkan cara.

Allah SWT Maha Kaya. Orang yang bertanggungjawab terhadap program-program yang menghina Islam itu, akhirnya tersunggkur menyembah bumi dalam pilihanraya 2008 di Parlimen Merbok. Zainuddin Maidin cuba menawan undi orang bukan Islam dengan memburukkan Islam, akhirnya orang bukan Islam itu sendiri menimbus Zainuddin Maidin. Allah SWT membalas “cash” segala usaha penghinaan terhadap Islam yang telah dilakukan oleh Zainuddin.

Akhirnya, Tulang Besi kata dia setuju untuk jadi panel forum, tapi untuk protes P Guna dengan membuat repot polis, Tulang Besi tidak dapat setuju. Masa sekarang ini adalah untuk berdakwah pada yang bukan Islam kerana mereka jahil dan telah terlalu lama termakan dengan propaganda UMNO/BN yang memberi gambaran buruk tentang Islam kepada mereka.

Malahan, Tulang Besi sedia berdebat atau berforum atau berhujjah dengan sesiapa sahaja dalam isu Islam baik dalam bahasa Inggeris mahupun bahasa Melayu. Tidak jadi masaaalah bagi Tulang Besi, inshaalah.

Tulang Besi

26 comments:

Anonymous said...

TB..cakap aje berapi..boleh caya ke..sila buktikan tarikh debat akan adakan...cakap boleh la...baru je posting tindakan pemuda mca bantah hudud..tu apa cita...berdakwah konon..tu apa motifnya .lu la TB selalu cari jalan nak lari diri...jgn guna "dijemput umno" kalu setakat aktivis tah mana yang ajak TB..sila buktikan kewujuduan secara rasmi jemputan oleh UMNO kepada TB...sejak bila pulak berbangga nak kawan dgn UMNO ni..

Anonymous said...

TB..sepatutnya isu tak payah layan..yang jemput UMNO (musuh no.2 TB)..yang terlibat bukan islam (P.Guna))...apa motif TB...hal dalam kelambu pas pun belum settle...ni lah orang cakap..marahkan nyamuk..kelambu dibakar..marahkan UG..P.Guna jadi mangsa

Anonymous said...

TB..kau nak berdebat ni dah cukup bukti ko..nanti wat malu dengan P.Guna plak...nanti kalau kau kalah..kau salahkan UG la..UMNO la...apa plak kata John Labu..aku takut dia plak report kat pejabat agung pasal hang...

Grand Marquis said...

Isu P. Gunasegaram ni tak perlu dipolitikkan. Sebelum ni pun beliau ada menulis atikel yang amat kurang ajar dan cuba mencampuri urusan agama Islam. Misalnya dalam artikel No to ‘whipping for drinking’ dia kata And let’s do away too with a slew of outmoded, archaic laws in the statute books, both syariah and civil. dan banyak lagi. Tak silap ada juga orang buat lapuran polis pasal artikel ini, tapi tak tau apa jadi.

Saya ada buat satu artikel balas pada beliau, tapi tak disiarkan. Orang-orang seperti beliau ni menjadi berani tulis merapu di media sebab ada pihak yang menyokong usaha libralisasi di Malaysia.

Kalau TB boleh pergi berdebat dengan dia bagus lah. Tapi boleh ke? Dia nak layan ke? Sepatutnya kita orang Islam menjawab segala fitnah beliau. Ia perlu datang dari institusi kerajaan, ataupun dari pas sendiri, baru ia nampak berkesan. Setakat individu macam kita ni, tak ke mana.

Anonymous said...

Lim Kit Siang melalui buku tulisanya bertajuk, BA & Negara Islam yang diterbitkan oleh Parti Tindakan Demokratik (DAP) pada tahun 2001. Lim Kit Siang menulis di muka surat 101 yang berbunyi, "Jaminan yang diberikan oleh Mursyidul AM PAS, Nik Aziz Nik Mat bahawa PAS mengimpikan sebuah masyarakat Islam dan bukan sebuah negara Islam. Nik Aziz memberikan jaminan ini dalam dialog beliau dengan sekumpulan Kristian - Majlis Gereja-Gereja Malaysia pada bulan Mei lalu (2001) di mana beliau menegaskan bahawa partinya mengimpikan sebuah masyarakat Islam dan bukannya sebuah negara Islam. Pemimpin-pemimpin PAS juga telah mengatakan bahawa rujukan "negara Islam" tidak wujud dalam Perlembagaan PAS."


TAK TAHULAH DLM KES INI APA PENDIRIAN PAS, SEPATUTNYA INILAH MASA TERBAIK UNTUK MEMBERI PENERANGAN KPD ORG RAMAI ATAUPUN PAS AKAN MENCERCA JUGA HUKUMAN SEBAT INI SEPERIMANA ULAMA BESAR LIM KIT SIANG DAN ULAMA BESAR KARPAL SING

Abd Razak said...

aik...marah lak puak2 umno ni...setau saya apa yg dikatakan oleh TB tu mmg betul...kamu nk buat report polis terhadap org bukan Islam yg xtau tentang agama Islam...mmg debat atau dialog adalah cara yg terbaik seperti yg diamalkan oleh Baginda Rasulullah SAW...jgn kamu igt dakwah hanya utk org Islam shj...abis tu yg bukan Islam tu sape penciptaNya...org bangang pn tau beb...kamu nk suruh TB tunjuk bukti...jemputan pn belum ada lg...apa kata kamu yg anjurkan pastu invite TB...CONFIRM TB terima punya...itulah bila bab2 mcm ni terus je nk report polis tanpa pikir sbb2nya...dulu kamu tu yg berikan gambaran buruk tentang Islam semata2 utk memburukkan PAS dan nk mng undi org bukan Islam...seperi yg TB kata le...terkena batang hidung kamu balik kn...

Sebatang kara said...

Salam,

Saya sokong 200% kalau TB nak berdebat dengan Guna tuh. Daripada berhujah nak mengjahanamkan parti, lebih baik berhujah untuk berdakwah kepada bukan Islam. Betul tak TB.

Tulang Besi said...

Sebatang kara said...
Salam,

Saya sokong 200% kalau TB nak berdebat dengan Guna tuh. Daripada berhujah nak mengjahanamkan parti, lebih baik berhujah untuk berdakwah kepada bukan Islam. Betul tak TB.
.

Jumpa UMNO dalam gelap tak jahanam parti ke? SK ni dah tak tu beza mana yang benar dan mana yang salah.

Bujang Senang said...

TB Pernah menulis :-

Tuesday, February 16, 2010

"NOTA EDITOR: Isu ni isu lama iaitu di waktu Tok Guru Nik Aziz meminta Nasa keluar dari PAS dan masuk UMNO atas isu Kerajaang Perpaduang. Hujjah saya amat mudah: Mana mungkin Syaitan mahu mengambil orang beriman untuk menjadi sahabat perjuangan mereka?"

-------------------
Bandingkan :-

NOTA EDITOR : Seorang aktivis UMNO menghantar email pada saya dalam FB menjemput saya ke majlis membuat laporan polis. Laporan tersebut dibuat terhadap P. Gunasegaram, bekas wartawan The Edge serta sekarang ini wartawan The Star.

Ko jawab TB!!!!!!!!!! apa beza nya jemputan ko dgn jemputan ust nasa!!

Isu setuju terima jemputan, itu nombor dua.. ko jawab dulu isu UMNO jemput ko!!

Grand Marquis said...

UMNO dan para pengikutnya memang sudah bangkrap isu. Apa sahaja yang tidak sehaluan dengan mereka hatta nama Allah, hukum sebat atau memfitnah Rosmah, maka ke balai polis lah mereka membuat report.

Tetapi ini tidak menghairankan kerana polis adalah gerombolan anjing yang dilatih untuk menjadi penjaga UMNO. Ini seperti kalau nampak orang asing lalu depan rumah, maka mereka akan menyuruh anjing-anjing yang ditambat supaya mengejar orang asing itu tidak kira siapa mereka.

Orang UMNO kapasiti mereka adalah melayu-melayu yang tidak mempunyai masa depan kerana mempunyai tahap pendidikan yang teramat rendah, tidak bijak, malas, dan suka ambil jalan mudah. Lihatlah MP kinabatangan sendiri, bagaimana MP ini yang background educationnya boleh dipersoalkan boleh menjadi MP.

Kebanyakkan orang-orang UMNO juga adalah dari golongan yang mempunyai disiplin rendah dan cetek ilmu. Ada diantara mereka yang terlalu taksub dengan seks seperti AJK UMNO Gelugor yang didakwa meniduri lebih 10 wanita.

Perkara berbentuk ilmiah seperti debat, forum atau perbincangan adalah sesuatu yang jijik bagi mereka. Debat bagi mereka tidak mendatangkan kepuasan nafsu tidak seperti melakukan seks dengan zizie ezzati atau merembat wang-wang peneroka Felda.

Berforum juga amat memenatkan fikiran bagi mereka.

Jadi apa yang disukai UMNO?. UMNO lebih menyukai darah. Bagi mereka leher-leher Cina dan India wajar disembelih jika cina dan india gagal dikeluarkan dari bumi Malaysia. Mereka juga amat obses dengan penindasan dan penyeksaan.

Lihat lah Teoh Beng Hock yang dibuuh kejam oleh orang-orang Melayu yang bekerja di SPRM. Mereka amat gemar sesuatu yang tragis dan sadis. Lihat juga melayu-melayu PDRM yang mengebom Altantuya.

Melayu-melayu sadis ini boleh dilihat kebanyakkan didalam UMNO dan PEKIDA juga.

Jangan terkejut jika suatu hari nanti mereka sanggup membuat konspirasi yang Nik Aziz meliwat adik Saiful Bukhari.

Lupakanlah berdebat dan berforum. Mereka lebih mengenal ganja dan seks dan berdiskusi dan berforum.

Sebatang kara said...

TB habaq:

Jumpa UMNO dalam gelap tak jahanam parti ke? SK ni dah tak tu beza mana yang benar dan mana yang salah.


Masa tuh depa pi berzina ke, minum arak ke atau pi berjudi ke.

Tulang Besi said...

NOTA EDITOR : Seorang aktivis UMNO menghantar email pada saya dalam FB menjemput saya ke majlis membuat laporan polis. Laporan tersebut dibuat terhadap P. Gunasegaram, bekas wartawan The Edge serta sekarang ini wartawan The Star.

Ko jawab TB!!!!!!!!!! apa beza nya jemputan ko dgn jemputan ust nasa!!

Isu setuju terima jemputan, itu nombor dua.. ko jawab dulu isu UMNO jemput ko!!
.

Bezanya, jemputan tu dibuat atas platform NGO. Yang menjemput tu ahli UMNO yang saya kenal. Dan saya tak terima jemputan dia pun.

Idea debat dan forum tu datang dari saya, bukan dari dia.

Tulang Besi said...


Masa tuh depa pi berzina ke, minum arak ke atau pi berjudi ke.


Tak, masa tu depa khianat

Sebatang kara said...

Masa tuh depa pi berzina ke, minum arak ke atau pi berjudi ke.

Tak, masa tu depa khianat


Adakah pada masa tu mereka setuju untuk bersekutu ngan UMNO.

Tulang Besi said...


Adakah pada masa tu mereka setuju untuk bersekutu ngan UMNO.
.

Depa pegi jumpa dalam gelap tu pun dah kira khianat.

Tulang Besi said...


Adakah pada masa tu mereka setuju untuk bersekutu ngan UMNO.


“Kita bincang dalam pertemuan tu delete perkataan UMNO takut sensitif sangat, kita kata mengadakan perbincangan dengan sesiapa pun. Keputusan mesyuarat 24th of April tu saya rekod. Mesyuarat Majlis Syura Ulama pada 24 April 2008 memutuskan untuk memberi mandat kepada Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung untuk mengadakan perbincangan dengan mana-mana pihak bagi kepentingan Islam dan umat Islam. Yang asal wordingnya UMNO, kita tahu benda tu sensitive, kita delete perkataan UMNO itu, tapi the meaning of the particular clause is reference to UMNO.”..

Tulang Besi said...

SK baca ni

“Kita tidak sepatutnya berfikir nak berpakat dengan UMNO. Sebaliknya kita perlu berusaha memperkasakan Pakatan Rakyat.

Ada pihak perwakilan yang kata mana ada di antara kita yang nak pergi berunding atau bersama dengan UMNO. Saya nak beritahu bahawa ketika kami di Perak dah buat keputusan sungguh tegas untuk tidak bersama UMNO dan dah putus untuk bersama DAP dan PKR, kami dihubungi oleh pimpinan tertinggi, ”Tak bolehkah kita kaji keputusan untuk bersama dengan UMNO?”.

Ada saudara-saudara! Jangan cakap tak ada. Cuma saya tak nak sebut namanya. Tapi saya nak katakan ada. Sebab itu janganlah saudara-saudara terus buat keputusan seolah-olah semua orang dalam PAS tak ada yang berfikir begitu (yakni untuk bersama dengan UMNO). Ada! Tapi saya tak layan.”

Ustaz Ahmad Awang – Naib Presiden 3

veteran PAS said...

aku memang respect TB dengan 2 tangan.

dia sanggup melayan puak perpaduang and dumbno tanpa putus asa walaupun kita semua tahu depa ni otak dah beku.

aku setuju dengan komentar yg kata buat apa melayan samapah ini semua,lebih baik TB teruskan dengan pendedehan dan dakwah kepada mereka melalui tulisan,mereka pasti baca juga.

sebab setelah melawati blog TB sejak lebih setahun ini,apa yg tidak TB lakukan untuk lawan hujah depa ni tapi mereka masih otak beku,sudahla TB jangan layan mereka lagi.

Sebatang kara said...

Mereka telah dijemput oleh UMNO kononnya untuk berbincang kepentingan ummat Islam. Tetapi jelas mereka telah diperdaya oleh UMNO apabila berkali-kali diajak oleh Pak Lah pada masa tuh tetapi berkali-kali jugak telah ditolak oleh wakil PAS yang diketuai Ustaz Nasa. Perkara ini telah diterangkan oleh Ustaz Nasa masa Ceramah kat Parlimen dia semasa benda ini hangat diperkatakan. Nampaknya kebanyakan daripada kita telah terperdaya permainan politik kotor UMNO untuk menjahamkan musuh beliau. TGNA juga telah mengulangi baru-baru ini bahawa lebih baik kita ngan UMNO duduk semeja berbincang untuk kepentingan Islam daripada berterusan duk berterlagah. Salahkah kenyataan TGNA.

Satu lagi, TB boleh bagi jaminan ka MCA dan DAP tak berjumpa dalam gelap. Kalau MCA ngan DAP nak berjumpa dalam gelap pung kita nak peduli apa sebab depa pun ada agenda depa nak bela bangsa depa. TB buatlah studies bab bangsa Cina walaupun kita tengok sama-sama depa bergaduh tapi sebenaqnya penyatuan bangsa mereka adalah sangat kuat. Takdak satu parti pung boleh pengaruhi undi bangsa cina.

Bab ucapan Ustaz Ahmad Awang. Sapa pemimpin yang hubungi beliau tuh. Sebelum nih, Tuan TB kang selalu mintak bukti. Mana bukti Ustaz Ahmad Awang. Bukti, bukti, bukti. Sila tunjukkan bukti.

Satu lagi

Sebatang kara said...

Veteran PAS kata:

sebab setelah melawati blog TB sejak lebih setahun ini,apa yg tidak TB lakukan untuk lawan hujah depa ni tapi mereka masih otak beku,sudahla TB jangan layan mereka lagi

Ni sorang lagi nak ajaq TB jadi bacul.

Sebatang kara said...

Sebenaqnya TB yang selalu berdolak-dalik nak jawab hujah oghang lain. Abis-abis dia takleh jawab dia bukak artikel lain. Itu aje modal dia.

Anonymous said...

UMNo tu stoopid bodo dayus yg memakai topeng islam..STAR tu kepunyaan siapa hah?Pakailah hotak siki..Utusan meloya,Star,semunya kepunyaan UBN lah woi..akhbar2 ini digunakan utk propganda,dan macm macm tujuaan muslihat..sudahlah..tak payah berlakon lagilah..satu dunia dah tau,islam buatan malaysia adalah falsehood of the highest order..semua hamba kpd nafsu/angan2/syok sendiri,bukan ALLAH!

Anonymous said...

malaysia dah lama jadi phoney land..para inteletual 3/4 teringin sangat nak jadi mat salleh, dan para imam 3/4 teringin sangat nak jadi unta arab..phoney baloney!

Anonymous said...

Ugama/dharam dah jadi macam PT Barnums' freak showlah..semua mekanikel,semua pretenders,semua pelakon,semua dah jadi illusi..that's why chaos,troubles,conflict berleluasa di mereta tempat.hampir semua tak tak berani utk berkorban utk jadi hamba allah..hampir semua syok dgn versi instant cintan mee ugama!

Anonymous said...

Saudara TB,
I quote
"...RTM sering kali menyiarkan rakaman Taliban menjalankan hukuman bunuh ke atas pesalah-pesalah shariah di waktu “half time” permainan bola sepak di Afghanistan... Orang yang bertanggungjawab terhadap program-program yang menghina Islam itu..."

Saya tidak faham, kenapa menyiarkan program Pembunuhan oleh Puak Taliban itu "menghina Islam".

Yg pokok, adakah itu memang dilakukan oleh Taliban?
Kalau kejadian benar? kenapa mahu disorok atau disembunyikan?
semata-mata kerana Taliban itu muslim maka kalau salahpun harus disembunyikan?

Yg kedua, kenapa Taliban disamakan dgn ISLAM? ini seumpama BUSH = Christian??

kalau nak berhujah, berhujahlah dgn jujur dan ikhlas. salah itu disebut salah, benar disebut benar, tidak kira asas bangsa, agama dsb.

J

Kapten Zero said...

satu jawapan yang mujarab dari TB ; agar orang umno/bn dan orang bukan islam faham dengan lebih berhikmah dgn cara berbincang bukan dgn report polis; Otak RP Polis sprt YB Zul adalah mereka yang rendah akalbudi dan tidaki betammaddun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.