Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Thursday, February 4, 2010

UMNO TERUS SAKIT KERANA MASIH DUDUK DI BAWAH TEMPURUNG PENINGALAN MAHATHIR

Kes Liwat II Anwar Ibrahim hanya membuktikan kepada kita satu perkara: UMNO tidak mampu untuk keluar dari tempurung yang Mahathir telah tinggalkan..

Pencacai-pencacai dalam UMNO sekarang ini adalah penerus kepada warisan Dr Mahathir di dalam menjahanamkan negara. Warisan Mahathir juga adalah warisan yang menjadikan Malaysia ini sebagai “bank” percuma kepada UMNO dan UMNOPUTRA.

Maka, di sini saya ingin membawa beberapa siri tulisan saudara “Grand Marquis” yang saya anggap cukup mudah difahami tetapi padat dengan fakta dan analisa yang tepat. Selepas memahami tulisan Grand Marquis ini barulah kita boleh faham mengapa generasi UMNO yang ada sekarang ini begitu teruk dan menjijikkan untuk kita pandang mereka.

Bagi saya ia adalah “clash of civilization” antara Dr Mahathir yang berketurunan India dengan ahli-ahli UMNO yang berketurunan Melayu (Jawa, Bugis, Palembang, Banjar dsbnya).

Yang melucukan lagi adalah kritikan Mahathir kepada Pak Lah kononnya Pak Lah menghabiskan banyak wang tanpa ada apa-apa “result”. Namun, Pak Lah dan Bebudak Tingkat 4 hanya memanfaatkan sistem dan “precedence” yang ditinggalkan oleh Dr Mahathir bin Muhammad Iskandar Kutty D.K.. Itu sahaja.

Bahagian yang saya suka dari tulisan di bawah adalah juga keterangan mengapa Anwar Ibrahim dimusuhi oleh pemimpin-pemimpin UMNO sehingga hari ini:

“Anwar menegaskan bahawa disiplin ekonomi Malaysia harus lebih ketat, selaras dengan ecomonic law yang digariskan oleh IMF, supaya syarikat yang benar2 bersih dan untung sahaja boleh survive. Tetapi demi kerana keluarga dan kroni, Mahathir kesampingkan rule of economic itu dan pergi menyelamatkan berpuluh2 syarikat Melayu UMNO yang sememangnya rosak. Kesannya, hari ini negara seperti Thailand, Korea, Singapura semua telah bebas dari masalah ekonomi dan langsai hutang mereka pada IMF, sedangkan di Malaysia, kerja pun susah nak dapat, FDi tak masuk dan syarikat”.

Ada bebudak tingkat 4 tu pernah berdemonstrasi reformasi lagi tapi iman lemah dan terus jadi apa yang mereka protes dulu.

Sekian. Selamat Membaca.

Tulang Besi

ps Pihak Malaysiawaves mengucapkan terima kasih tidak terhingga kepada saudara Grand Marquis di atas tulisan saudara yang cukup hebat dan membina minda. Semoga Allah SWT merahmati serta memberkati saudara sekeluarga.


Grand Marquis said...
Hmm, masih ada yang menyamar saya. Saya telah lama insaf akan kebebalan Dr Mahathir mentadbir ekonomi Malaysia.

Ini analisa peribadi saya.

Setiap pelaburan dalam perniagaan tak kira di peringkat syarikat atau negara, perkara pokok adalah mengenai ROI atau Return Of Investment.

Mahathir mamak kutty telah melabur hampir 200 bilion sepanjang pemerintahannya dan pada persepsi saya, 40-70% dari 200 bilion itu adalah dalam projek mega. Saya listkan sedikit project mega Mamak Mahathir yang mana project ini mendatangkan return yang sedikit atau hampir tiada langsung. Data saya ambil sendiri dari laman pemuda umno http://www.pemudaumno.org.my/modules.php?name=News&file=article&sid=2527

1. Kompleks Sukan Nasional Bukit Jalil - Kompleks ini menelan lebih 1 bilion ringgit. Tetapi hari ini, acara2 yang boleh disewakan di bukit jalil adalah kurang dari 5 acara/event setahun. Jika setiap acara memerlukan kos RM 2 juta contohnya untuk dianjurkan, kita cuma dapat pulangan RM 10 juta setahun. Kalau kita keluarkan modal 1 Bilion untuk membinanya, kita memerlukan lebih 50 tahun untuk melangsaikan hutang kita. Jadi disini, ROI yang kita perolehi adalah kurang 1% setahun. Dan jika kita berhutang pada bank, kita siang2 lg telah diidtihar bengkrap.

2. Litar F1 Sepang - Kosnya sahaja 280 juta dan penyelenggaraan setahun mungkin antara RM 1 - 10 juta. Kita cuma guna litar ini tak lebih dari 10 event. Dan hanya F1 sahaja yang boleh tarik sedikit keuntungan pabila pelancong datang dan juga pengiklanan. Tetapi keuntungan ini diterima negara secara indirect melalui cukai2. Dan untuk mendapatkan semula modal 280 juta dengan hanya mengharapkan cukai dari F1 (pengiklanan dsb), hanya 5 peratus dari jumlah keuntungan. 280 juta boleh digunakan untuk membina hospital disetiap 100 km radius di seluruh semenanjung sebenarnya.

3. Putrajaya - Project yang betul2 bloodyfool dari Tun Mamak Mahathir. Kosnya sahaja 60 bilion dan tempat ini langsung tak menjana keuntungan kecuali boleh menarik sekerat mamat2 arab yang datang melancong. ROI untuk projek ini saya tafsirkan kurang 2 peratus melaui perniagaan2 kecil dan supermaket sederhana besar seperti Alamanda.cDan dengan 60 bilion, kita boleh membina sebuah hospital lengkap seperti PPUM, dengan siap incubator baby lahir pramatang, di setiap daerah di seluruh malaysia. Malah, boleh juga kita membina library di setiap desa, teater awan disetiap daerah dan juga pusat sukan bomuniti di setiap daerah.


kesimpulan : Mahathir di lihat hebat kerana di berjaya mencantas orang2 bijak seperti DSAI, Tun Musa Hitam dan Ku Li. Dan dia mengekalkan mangkuk2 hayum penyembelih rakyat seperti Tun Tidur, Najib Altantuya, Muhyiddin Sembab, Kinabatangan dan Zambry. Bila berdiri di samping orang2 bebal, pasti Tun Mamak dilihat lebih bijak. Terus terang saya katakan, emalyu mmg mudah ditipu..
February 2, 2010 8:01 PM


Grand Marquis said...
Untuk pengetahuan TB juga, semasa ekonomi kita boom tahun 80an dan 90an, waktu itu yang menjaga ekonomi adalah Yang Teramat Mulia Dato' Seri Anwar Ibrahim. Dan jika kita tanya orang2 tua yang paham akan politik tahun 80an dan 90an, rata2 akan mengatakan bahawa waktu itu adalah waktu dimana rakyat memang terasa selamat. Mereka tahu yang juak2 UMNO ni semacam Dubuk, pantang melihat bangkai. Dengan adanya Dato Seri Anwar dalam kabinet, rakyat merasakan adanya penjaga yang boleh mengawal dubuk-dubuk ini. Dan kebetulan kepala segala dubuk iaitu Tun Mamak Mahathir pencaya pada Anwar.

Sehinggalah krisis 1998, dimana Anwar dipancung oleh taiko-taiko besar Parti Dubuk, ekonomi Malaysia menguncup. Anwar menegaskan bahawa disiplin ekonomi Malaysia harus lebih ketat, selaras dengan ecomonic law yang digariskan oleh IMF, supaya syarikat yang benar2 bersih dan untung sahaja boleh survive. Tetapi demi kerana keluarga dan kroni, Mahathir kesampingkan rule of economic itu dan pergi menyelamatkan berpuluh2 syarikat Melayu UMNO yang sememangnya rosak. Kesannya, hari ini negara seperti Thailand, Korea, Singapura semua telah bebas dari masalah ekonomi dan langsai hutang mereka pada IMF, sedangkan di Malaysia, kerja pun susah nak dapat, FDi tak masuk dan syarikat Malaysia sendiri seperti Renong, MAS, TM, Petronas, TNB juga rugi berbolion-bilion. Kecuali Indonesia yang meminjam IMF dan ekonominya stagnant disebabkan Indonesia tak jauh korup berbanding Malaysia.

Dan sekarang ini Obama melihat Indonesia sebagai anak emas seperti Bush melihat Singapura sebagai anak emasnya. Dan pasti di masa akan datang, ekonomi Indonesia akan lebih kedepan berbanding si bodoh sombong Malaysia.

Ps: Kenapa lah agaknya Mahathir dilahirkan?..
February 3, 2010 10:00 AM

Grand Marquis said...
Harap TB dapat tuliskan dosa-dosa Mahathir kepada umat6 Islam di Malaysia. Antaranya;

1. Tangan Mahathir penuh akan darah rakyat-rakyat Baling sewaktu kejadian pembunuhan beramai-ramai orang Baling pada tahun 80an.

2. Mahathir boleh dikira kufur atau mungkin telah murtad kerana menghina janggut nabi dengan mengatakan pada zaman nabi tidak ada pisau gellete.

3. Mahathir juga menghina hukum hudud. Sewaktu zaman pemerintahannya, ada satu kenyataan yang mengatakan bahawa jika hudud dilaksanakan, maka boleh kita buat sup tangan.

4. Mahathir juga harus bertanggungjawap keatas kematian beribu-ribu rakyat Malaysia akibat dari dasar paksa-beli kereta Proton yang sangat tidak selamat untuk dinaiki.

5. Menghanguskan berbilion duit Malaysia untuk menjalankan urusan seranag keatas pasaran saham UK pada tahun 90 an.

6. Tun menindas melayu dan menghina melayu apabila sanggup menyelamatkan syarikat perwaja yang dinaungi cina bernama Eric Chia.

7. Tun sangat berdosa kerana melantik sibidih Mat Ngantuk Pak Lah menjaga negara pada tahun 2003.
February 3, 2010 10:08 AM

Grand Marquis said...
Maaf TB kerana ada yang menyamar saya. Saya telah lama insaf akan kebebalan dan bebodohan Tun Madet itu.

Pertama : Pada zaman Dr M, tahap universiti kita tidak kemana pun. Rata-rata universiti masih diluar 100 universiti terbaik dunia. Dan mungkin juga Asia kecuali UM, UKM dan USM. Dasar pendidikan Mahathir pada zaman itu adalah, graduan yang keluar harus boleh bekerja dikilang-kilang. Dan jadikan graduan kita seperti robot adanya.

Kedua : Dasar permotoran kita juga gagal dan silap. Benar proton telah menggajikan lebih 18000 pekerja. Diawal penubuhan proton, nampak macam ada sinar untuk kita menjadi seperti Detroit Asia yang mana kita jadi hub pengeluaran kereta diAsia. Tetapi kesilapan bloodyfool Mahathir adalah, dia mengenakan tarif tinggi untuk kereta luar sehingga 300%. Kesannya, proton hilang saingan. Dan proton juga lambat menetapkan standard pembuatan kereta akibat sistem kerja yang entahapeape. Akibat terlalu lama tidak bersaing (hampir 15-20 tahun), proton tidak mendapat sambutan diluar negara. Dan setelah lebih 20 tahun, proton hanya masuk tidak lebih 20 negara sahaja. Itupun kebanyakkan dieksport kenegara Islam dan negara yang korup. Kesannya, akibta tarif tinggi untuk kereta luar, harga juga tinggi. Dan pembuat-pembuat kereta tidak melihat malaysia sebagai negara yang murah untuk membuat/memasang kereta. Maka kebanyakkan pembuat kereta pergi ke Thailand dan hari ini, Thailand telah dikenali sebagai Detroit Asia. Juga, rakyat kempunan untuk merasa menggunakan kereta berkualiti seperti VW, Peuguot, Toyota atau Mitsubishi kerana terlau mahal. Lihat lah Thailand, mereka tiada industri kereta nasional, tetapi lebih 30, 000 rakyatnya terlatih dalah industri kereta. Begitu juga Indonesia. Dan di Singapura, tiada kilang2 kereta tetapi rakyatnya sangat bertuah memiliki kereta yang kita kadang-kadang langsung tak pernah lihat.

Ketiga : Dasar penswastaan Mahathir gagal. Mahathir menerapkan dasar penswastaan cuma pada nama dan jenama. Dari LLN kepada TNB. Dari Jabatan Telefon kepada Telekom. Daripada Jabatan Pos kepada POS Malaysia. Mahathir gagal menerapkan disiplin swasta kedalam jabatan kerajaan. Kerana Mahathir tiru bulat2 apa yang telah dilakukan Trechter di UK. Dan juga Mahathir bodoh meniaga. Di UK, mereka menswastakan British Telekom dengan janji setiap panggilan ke BT akan dijawap tidak lebih dari 3 tone bunyi. Dan mereka lakukan dengan berjaya. Hari ini BT adalah syarikat antara yang bernilai di dunia. Begitu juga Singtel Singapore, yang mampu membeli Optus Australia. Penswastaan kita gagal kerana kepalanya Dr M tidak mengenalpasti apa yang perlu didahulukan. Jenama atau standard?. Akhirnya TNB rugi, TM rugi, Perwaja rugi, MAS rugi, Syarikat air rugi. Dan baru-baru ini, Petronas rugi. Proton juga rugi.

ps : nak cerita kebebalan Dr M, sampai esok tak habis.
February 3, 2010 10:44 AM


73 comments:

House PK said...

HELLO BRADER, APA CITE MAHATHIR PULAK, 12 TAHUN DULU ORG TUA NI JUGAK YANG CAKAP BAHAWA TUAN KAU SI AL JUBURI TU PELIWAT, ADA BACA BERITA KA TADI?

CAN I FUCK YOU TODAY?

TAK YAH LA NAK COPY PASTE, RAKYAT DAH JELAK DGN PERTUDUHAN KORANG YG HANYA RETORIK SEMATA-MATA...LU BOLEH CAKAP LA SEMUA BENDA SALAH MAHATHIR, TAPI ALLAH MAHA BERKUASA BRADER...

KEBENARAN PASTI AKAN TIM,BUL JUGA...

Anonymous said...

...Sebening subuh...

1.Awattt pakat-pakat masih takut dengan bayang-bayang mahathir nii!!!!
2.Hebat jugak manusia mahathir ni,dah besaghaaa!!bayang dia masih menghantui musuh politik dia nooo!!!
3.Awas selagi ada pemikiran mahathir!harapan PR nak perintah Malaysia nun jauh !sayupppp-sayupp dalam terowong yang gelap!!!
4.Hebat betuiiii mahathir ni!!TB masih menyerang dia!Tb masih takut pada Mahathir!!
5.Bayangkan tiada Nik Aziz dalam Pas...adakah dia masih sehebat mahathir!!ditakuti oleh puak umno!!!!Jadi bayang-bayang ketakutan pada umno!seperti puak pas takut pada bayang-bayang mahathir!!!!
6.Cuba bayangkan!!tak dak manusia bernama mahathir dalam politik Malaysia dulu!!!Dimana kedududukan Malaysia sekarang!!!!!
7.Pakat-pakat pikiaqla tenguk!!!!

Anonymous said...

Kepada House PK..

Dah terang lagi bersuluh yg DSAI x buat benda tuh.. ikut undang2 Islam si Saiful Jahanam kena ada 4 saksi kalau nak dakwa orang.. sekarang ni si Saiful Jahanam ni ade ke 4 saksi ni? kalau negara ni amalkan hukum hudud, si Saiful Jahanam ni dah lama kena sebat.. Undang2 mane kau ikut ni? undang2 agama UMNgok?

Anonymous said...

mahathir ke atau Anwar yang masih tak bolih tinggal kegiatan lama yang tak bermoral tu.Yang pakai skrip lama untuk tutup perangai buruk dia tu siapa.Rakyat tak bodohlah.Kalau najib ikut telunjuk mahathir dah lama si nazri tu kena.

Anonymous said...

Woii Parpu,

Si Saiful tu orang dah bayar dia untuk buat fitnah.

Semua dia cakap tu fitnah. ORang bodoh je yang percaya.

Anonymous said...

mentri2 kt m'sia ni hebat dgn slogan n statement gah jer..
Perlaksanaan..HAPRAK!!Tengok muka pun tau..bodoh2 blaka,cmner bleh jadi mentri pun tk tau!Tapi kalu bodoh bleh diajar ok gak..ni bodoh sombong..

Tk caya ngadap ler rtm or tv3 (stesen penyiaran cap ayam)...kita bleh saksikan n dengar, bedegar2 mentri2 or pihak2 bekuasa (PDRM,SPRM etc2)duk wat statement..pastu..HAMPEH...

Dah mcm filem hindustan ler plak lakonan puak2 tu...

Anonymous said...

Can i fuck you today?
Perghhh....fuck man!backside fucking..kemut keliling..Once you taste it..you want some more..hu..hu..that's what happen to your beloved leader..B.A.B.

Anonymous said...

Somebody fucking someone..but the blame goes to another person??????

Anonymous said...

Orang bahlol je yang percaya kenyataan Saiful AL penipu tu

Anonymous said...

sambung bab mahathir..
Kita tenung dan renung kepakaran mahathir dalam politik...
1.Mahathir tahu umno perlukan seseorang yang nampak memperjuangkan islam,cakap cara islam dan yang lebih penting dapat tarik masyarkat islam dimalaysia samaada jadi ahli umno atau pengundi umno!Paling sesuai yang dia nampak!!Dia nak test teori pertama dia!! Dia cari pemimpin rakyat yang berlandaskan islam,dan berpendidikan sekular!dia tenguk dalam jemaah abim dan jim!!Dia nampak seorang tokoh paling berpengaruh!Dia sanggup ketepikan najib dan lain-lain!!Anuar Ibrahim jadi pilihan!!!Dia bagi peluang pada anuar!Malah anuar adalah pilihan dia untuk bakal jadi PM!Ramai umat islam dimalaysia seronok!!Mahathir dik senyum saja!!
Hangpa akan tau nanti!!Dan last sekali!terbukti gaya anuar yang sebenaq bila diberi peluang!!Gaya melebihi puak pemimpin umno yang lain!Tarik pengikut dengan wang!politik wang berlualusa!Kroni kaya melana!!Yess!kata mahathir!teori aku betuii!!puak yang cakap tentang agama,bersemangat tentang agama!berpendidikan sekular!mudah terpersona dengan wang ringgit!dengan pangkat!dengan kuasa!!Akhirnya anuar kena tendang keluaq!!Teori pertama mahathir terhadap puak yang seangkatan anuar adalah betuiii!!!!!!Puak ni pendididikan sekular!guna landasan agama!inilah kesannya!!!hangpa semua pakat tenguk!lulusan pengajian melayu,cakap pandai!apa jadi!kata mahathir!!!
2.Lepas anuar kecundang!mahathir nak test teori kedua dia!!pilih pemimpin lulusan agama!puak yang berkelulusan seperti pemimpin pas!!
Dia pilih pak lah!!Hasilnya terbukti teori dia berkesan!2004!hampir semua oghang sokong paklah!!Lepastu apa terjadi!!Terbukti teori dia betuuuii!puak lulusan agama ni memang cakap pandai!tapi pada teori saja la!pengurusan teruk!!!tenguk pak lah!!asyik tidoq saja!macam gus dur jugak!!Mahathir kata pada puak islam malaysia!!Tenguk pak lah!macam pemimpin pas!pas agama!cakap pandai!!pengurusan !!hancuqqqq!!!
3.Habis mana pilihan umat islam dimalaysia dalam memilih pemimpin,perdana menteri!!!Lulusan agama!lulusan pengajian melayu!!atau lulusan sains!!Hangpa pikiaqla sendiri!!mahathir dah bagi teori!dah jadikan kajian!!keputusanya!!dah ada kan!!
4.Rasanya-puak sekular terutanma yang lulusan sains akan jadi pemimpin yang baik(umarak)!!yang puak agama kan jadi ulamak!Nasihat pada umarak!!Aku mimpi la kot!!!!

Anonymous said...

Ah...hah..hah..Mahathir dan UBN dah F*kupkan Malaysia.

BRo TB,
It's not about Mahathir(indian/malayali) and malays(who r kaum pendatang themselves..the true ori r the org asals)..it's about the influence of that iblis Mahataik that possessed everyone1..

Anonymous said...

"Can i fuck u 2day?"..oh man what a joke..whats the normal gay ritual?.why was sayfool so passive n allowed anwar to tutuh his precious virgin juboq?mmm?

Anonymous said...

Fuck You Parpu Kari

Anonymous said...

Anwar has suffered a lot on behalf of this nation..He has taken the burden of every ill and aspirations of this country,and has managed to creat a new hope..2day,against very big odds,Pakatan has been formed...the road ahead is still penuh with million n 1 cabaran,but since,Pakatan's policy is based on the pricncipals of the Lord,it will succecced..

Wenger Khairy said...

Tuan,
Saya setuju 100% kepada apa yang ditulis.
Saya berharap tuan dapat memberi kesedaraan terhadap apa yang menyebabkan krisis kewangan

linknya disini
http://wengeratwar.blogspot.com/2010/01/mengapa-negara-di-landa-krisis.html

Ni bukan soal menyokong atau membangkang. Ni soal untuk kebaikkan negara tanpa mengira bangsa dan agama, dan saya sanggup menemmpuh pelbagai cemuhan demi mempertahankan kebenaraan.

ParpuKari,
All I seek is the truth.

Grand Marquis said...

Kalau TB bijak sikit, TB akan tahu tulisan-tulisan tersebut datang dari penyamar GM (TB tau ke tidak?). Tapi TB main copy and paste tanpa menyatakan hal sebenar. Jadi beberapa kesimpulan boleh dibuat.

1. Kalau TB tak tau, bermakna TB kurang bijak.
2. Kalau TB tau, tapi saja buat-buat tak tau bermakna TB telah mengiktiraf perbuatan menyamar di blog awak. Ini bererti anda mengiktiraf perbuatan yang jelek semata-mata nak lakukan blog awak.

Saya tak boleh halang orang tu nak menyamar jadi GM di blog awak. Tapi TB sebagai owner of this blog, orang yang mengaku sebagai pejuang Islam, pejuang keadilan tak bersikap gentleman. Orang yang tak gentleman ni selalunya ada sifat khianat. Bila dia rasa ada perkara yang menguntungkannya, maka dia akan cuba gunakan sekalipun ia akan menkhianati orang lain. Jadi, terima kasih pada TB kerana menonjolkan sikap anda yang sebenar.

Kalau pun anda bersetuju dengan apa yang ditulis oleh penyamar GM, go a head to copy and paste. Tapi have the courtesy untuk mention yang ia bukan datang dari GM yang selalu menyanggah tulisan TB.

Tentera Islam zaman dulu, walaupun berperang, mereka amat dihormati oleh lawan. Sebabnya ialah mereka berpegang pada prinsip keadilan sekalipun dengan pihak lawan. Tapi amat malang TB yang mengaku pejuang Islam gagal menhayati prinsip ini. Bagaimana anda rasa orang seperti TB ni, kalau diberi peluang memerintah akan bersikap adil padahal dia sendiri tidak boleh adil pada dirinya sendiri? Inilah retorika yang menjadi asam perjuangan TB selama ini.

Anonymous said...

So which GM is made in Hong Kong?Kahkahkahkah..

zakwan said...

Looks like Grand Marquis has a case of multiple personality disorder

Will the real Grand Marquis please stand up?
I repeat
Will the real Grand Marquis please stand up?

Parpukari
Y don't u posed the same question 2 ur wife or girlfriend
I'm sure the reply u'r gonna get is "FUCK OFF"
Unless she's a sex crazed bitch

The 1st flaw is revealed
Saifool al Liwati testified that the acts r consensual
But we all know that he swore on the Quran that he was allegedly sodomized by force
Another munafik on the route 2 Hellfire

Grand Marquis said...

Selalunya anjing yang penakut, salakannya paling kuat. Orang yang tak de apa-apa, kritikannya paling kuat. Itulah dalam bahasa Malaysia ada peribahasa tin kosong.

Kalau kita senaraikan apa yang telah dibuat oleh kerajaan Kelantan selama 20 tahun, kita tak dapat senaraikan apa-apa kecuali baza tok guru dan jus tok guru. Semuanya mesti ada cap tok guru. Orang alim la katanya. Mesti laku kalau menjaja nama tok guru.

Bagi menyedapkan diri, dia akan kata, kerajaan PAS telah berjaya melangsingkan hutang dan mengurangkan kemiskinan tegar di Kelantan. Betul ke? Orang kata, no businessman without a debt. Kalau tak buat apa-apa pada negeri dah tentu tak de hutang. Kalau anak-anak orang miskin di kelantan semua diberi biasiswa kerajaan untuk belajar, kemudian masuk universiti kerajaan dan keluar kerja di negeri-negeri UMNO dan bawa balik duit ke kelantan, dah tentu kemiskinan tegar berkurang.

Apa pun, tulisan GM penyamar menunjukkan beliau dan TB (kerana bersetuju dengan tulisan beliau) tidak faham pengurusan ekonomi. Dia gagal memaham pengurusan ekonomi peribadi dan pengurusan ekonomi negara. Oleh itu, dia melihat ROI ni semata-mata dalam konteks dollar and cent. Kita analisa beberapa hujahnya.

1. Kompleks Sukan Nasional Bukit Jalil - Kompleks ini menelan lebih 1 bilion ringgit. Tetapi hari ini, acara2 yang boleh disewakan di bukit jalil adalah kurang dari 5 acara/event setahun. Jika setiap acara memerlukan kos RM 2 juta contohnya untuk dianjurkan, kita cuma dapat pulangan RM 10 juta setahun. Kalau kita keluarkan modal 1 Bilion untuk membinanya, kita memerlukan lebih 50 tahun untuk melangsaikan hutang kita. Jadi disini, ROI yang kita perolehi adalah kurang 1% setahun. Dan jika kita berhutang pada bank, kita siang2 lg telah diidtihar bengkrap.

1. Orang yang tulis ni tak tau, bila sukan komenwealth di anjurkan Malaysia dapat advertising ke seluruh dunia yang kalau nak diadvertise melalui advertising agency akan menelan kos berjuta-juta.

2. Berpuluh ribu pelancong, athlete, official masuk ke Malaysia dengan membawa masuk aliran tunai ke negara kita. Mereka akan pulang dan mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan mahupun business.

3. 1 billion yang dibelanjakan menjana ekonomi negara. Syarikat akan ada kontrak binaan, rakyat malaysia akan ada kerja sebagai engineer, planner, arkitek, buruh kasar dan macam-macam lagi, supplier ada business dengan itu mereka boleh menggajikan lebih ramai rakyat Malaysia. Bila semua orang ni ada business, kerja dan kontrak, mereka akan ada duit hasil dari 1 billion yang dibelanjakan. Dengan duit itu, mereka akan beli makanan, pergi melancong, hantar anak tusyen. Dengan itu, business-business lain pun berjalan sebab ada customer.

(Ever wonder kenapa anak-anak kelantan semua keluar dari kelantan untuk cari makan? Because nothing is happening in kelantan)

4. Pembinaan stadium bukit jalil akan turut membangunkan kawasan disekitarnya. Hasilnya ialah tanah disekitar bukit jalil naik harga, aktiviti ekonomi berjalan, infrastruktur kawasan tersebut diperbaiki.

bersambung...

Grand Marquis said...

5. Pembinaan stadium bukit jalil juga sebagai training ground untuk syarikat Malaysia dan rakyat menimba pengalaman. Hasilnya, hari ini, kerajaan Arab Saudi menggunakan khidmat syarikat Malaysia untuk membina bangunan Jamarat di Mina. Apakah anda rasa orang akan suruh kita buat bangunan Jamarat kalau pengalaman kita sekadar buat bazar tok guru? Beberapa lagi projek raksaksa sedang dijalankan oleh syarikat Malaysia di Arab Saudi.

6. Hasil dari ground training, rakyat Malaysia juga akan menjadi skill worker. Ini adalah proses transformasi negara kita kearah knowledge economy. Kalau rakyat kita hanya tau buat budu dan tandas, apakah anda rasa negara luar nak hire Malaysian jadi expat dengan gaji 30k? Rakyat Malaysia akan end up jadi buruh binaan dan maid di luar negara. Inilah senario pada tahun 80an bila mana ramai rakyat Malaysia keluar negara jadi buruh binaan, khususnya di Singapore. Tapi hari ini, kebanyakan rakyat Malaysia ke luar negara jadi professional.

7. Dengan adanya stadium, walaupun didakwa hanya ada 5 acara setahun, at least kita ada tempat untuk acara tersebut. Dengan adanya 5 acara tersebut, sekurang-kurangnya ramai rakyat Malaysia akan ada kerja menjadi penganjur acara. Kalau tak de venue, dah tentu tak de acara, tak de acara, tak de kerja. Jangan lupa, penganjuran acara juga akan mempunyai effek pada ekonomi. Orang yang menganjurkan acara kena buat advertising. Dengan itu syarikat advertising, TV, surat khabar akan ada business.

8. Maintenance stadium juga akan menjana kerja bagi orang Malaysia. Duit tu tak, kemana, akhirnya akan disalur balik dalam ekonomi Malaysia.

Saya rasa dah cukup 8 point. Kalau nak dijawab satu-persatu, memang amat panjang. Hanya satu point beliau boleh kita balas dengan 8 point. Apa yang kita boleh simpulkan ialah orang seperti GM penyamar dan TB memang tak paham ekonomi. Mereka guna idea ekonomi rumah tangga untuk diapplikasikan pada negara. Ekonomi rumah tangga ialah the more you save the better it goes. Mereka berharap kerajaan save all those money, kemudian duit itu ditaburkan pada rakyat dalam bentuk kebajikan. Itulah datangnya idea negara kebajikan yang dicopy dari negara sosialist. Dia tak tau, negara sosialist boleh survive dengan konsep kebajikan kerana mereka mencukai rakyat mereka setinggi 30-50%.

TB cakap pasal kroni, tapi dia lupa yang Anwarlah orang yang paling banyak sekali kroni. Sampai hari ini tak de puak dia boleh jelaskan, macammana Azmin seorang pegawai kerajaan boleh beli saham sampai 8 juta.

Begitulah sikap mereka yang menyokong pembangkang, kuat menyalak, tapi sebenarnya tin kosong, cakap pasal Islam, tapi sendiri tak ikut Islam, cakap pasal keadilan, tapi sendiri tidak adil, cakap pasal kroni, tapi sendiri pun kuat kroni, cakap pasal rasuah, tapi sendiri penuh terpalit rasuah, cakap pasal racism, tapi sendiri amat rasis. Hakikatnya, apa-apa saja yang cakap tak serupa bikin, itulah pakatan pembangkang Malaysia.

Itulah yang membuatkan mengapa ramai orang Malaysia, terutama yang atas pagar yang menilai politik Malaysia secara objektif merasa jijik sangat dengan PR.

Tulang Besi said...

3. 1 billion yang dibelanjakan menjana ekonomi negara. Syarikat akan ada kontrak binaan, rakyat malaysia akan ada kerja sebagai engineer, planner, arkitek, buruh kasar dan macam-macam lagi, supplier ada business dengan itu mereka boleh menggajikan lebih ramai rakyat Malaysia. Bila semua orang ni ada business, kerja dan kontrak, mereka akan ada duit hasil dari 1 billion yang dibelanjakan. Dengan duit itu, mereka akan beli makanan, pergi melancong, hantar anak tusyen. Dengan itu, business-business lain pun berjalan sebab ada customer.

(Ever wonder kenapa anak-anak kelantan semua keluar dari kelantan untuk cari makan? Because nothing is happening in kelantan)
.

1 billion tu majoriti pergi ke kroni. Seperti projek2 mega gajah putih Mahathir yang lain, projek ini hampir TIADA ‘kesan perkalian” (multiplying effect).
Kenapa? Kerana:
a. Tiada perpindahan teknologi
b. Mempercepatkan lagi kehilangan wang asing kerana semua alat diimport
c. Majoriti wang pergi ke kroni2 UMNO yang makan atas angin
d. Syarikat2 yang dapat kontrak tu banyak yang dah tutup sebab margin yang mereka dapat rendah kerana orang2 kat atas dah makan.
Apa kesan positif yang Malaysia dapat dari Kompleks Bukit Jalil tu pun sekarang? Sudah dilupakan dan tidak dihiraukan oleh sesiapa sahaja. Majoriti event antarabangsa diadakan di Singapura atau Thailand

Tulang Besi said...

1. Orang yang tulis ni tak tau, bila sukan komenwealth di anjurkan Malaysia dapat advertising ke seluruh dunia yang kalau nak diadvertise melalui advertising agency akan menelan kos berjuta-juta.

2. Berpuluh ribu pelancong, athlete, official masuk ke Malaysia dengan membawa masuk aliran tunai ke negara kita. Mereka akan pulang dan mempromosikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan mahupun business.
.

Sukan Komenwel bukan lah sukan yang berprestij pun dalam dunia Sukan. Di negara lain, hanya dianjurkan di peringkat yang kecil sahaja. Tetapi perbelanjaan kita melebihi keperluan yang sepatutnya. Akhirnya kita sendiri yang rugi.

Tulang Besi said...

Grand Marquis said...
Selalunya anjing yang penakut, salakannya paling kuat. Orang yang tak de apa-apa, kritikannya paling kuat. Itulah dalam bahasa Malaysia ada peribahasa tin kosong.

Kalau kita senaraikan apa yang telah dibuat oleh kerajaan Kelantan selama 20 tahun, kita tak dapat senaraikan apa-apa kecuali baza tok guru dan jus tok guru. Semuanya mesti ada cap tok guru. Orang alim la katanya. Mesti laku kalau menjaja nama tok guru.
.

Kalau kita senaraikan kezaliman yang dilakukan oleh kerajaan Pusat terhadap Kelantan pun, 7 hari 7 malam tak habis.
Memang perangai orang UMNO macam GM ni lebih teruk dari binatang. Dia nak cakap pasal kemunduran Kelantan tapi dia tak nak cerita betapa Kelantan membangun lebih baik dari 12 tahun UMNO memerintah.
Dia juga tak nak cerita betapa Kelantan ditindas dan difitnah selama mana PAS memerinthan negeri tersebut.
Dalam keadaan miskin dan tertekan pun, Kelantan masih dapat menurukan kadar kemiskinan lebih baik dari Terengganu yang UMNO perintah, Sabah, Kedah dan Perlis. Patutnya kalau kita lihat bagaimana Kelantan ditindas sepatutnya Kelantan dah bangkrap.
Tapi Kelantan masih terus maju dan terus maju.
UMNO memang munafik

Tulang Besi said...

5. Pembinaan stadium bukit jalil juga sebagai training ground untuk syarikat Malaysia dan rakyat menimba pengalaman. Hasilnya, hari ini, kerajaan Arab Saudi menggunakan khidmat syarikat Malaysia untuk membina bangunan Jamarat di Mina. Apakah anda rasa orang akan suruh kita buat bangunan Jamarat kalau pengalaman kita sekadar buat bazar tok guru? Beberapa lagi projek raksaksa sedang dijalankan oleh syarikat Malaysia di Arab Saudi. .

Kahkahkah kalau tak buat Stadium Bukit Jalil tu, syarikat Malaysia tak boleh ada training ground yang lain ke?

Yakni membina bangunan2 dan prasarana yang lebih berfaedah untuk Malaysia i..e sistem pengangkutan awam yang lebih efisiyen, universiti2 yang lebih tersusun dan rapi etc?
Kut mana pun, syarikat2 ini bisa mendapat latihan dan pengalaman yang lebih baik. Cumanya, bila kerajaan UMNO/Mahataik buat keputusan bina bangunan yang tidak berfaedah dan membazir, mereka bina lah.
Jangan lah guna alasan2 yang dangkal macam ni, geli tekak saya membacanya.

Tulang Besi said...

7. Dengan adanya stadium, walaupun didakwa hanya ada 5 acara setahun, at least kita ada tempat untuk acara tersebut. Dengan adanya 5 acara tersebut, sekurang-kurangnya ramai rakyat Malaysia akan ada kerja menjadi penganjur acara. Kalau tak de venue, dah tentu tak de acara, tak de acara, tak de kerja. Jangan lupa, penganjuran acara juga akan mempunyai effek pada ekonomi. Orang yang menganjurkan acara kena buat advertising. Dengan itu syarikat advertising, TV, surat khabar akan ada business.

Macam la sebelum ni kita takda tempat untuk acara2 ini? Sebelum ni kita buat acara2 dalam reban ke?

Tulang Besi said...

8. Maintenance stadium juga akan menjana kerja bagi orang Malaysia. Duit tu tak, kemana, akhirnya akan disalur balik dalam ekonomi Malaysia..

Maintenance apa pun boleh menjana ekonomi negara. Maintenance projek gajah putih hanya merugikan negara. Sedar ke tidak?

Tulang Besi said...

Ekonomi rumah tangga ialah the more you save the better it goes. Mereka berharap kerajaan save all those money, kemudian duit itu ditaburkan pada rakyat dalam bentuk kebajikan. Itulah datangnya idea negara kebajikan yang dicopy dari negara sosialist. Dia tak tau, negara sosialist boleh survive dengan konsep kebajikan kerana mereka mencukai rakyat mereka setinggi 30-50%..

Ini bukti betapa GM tak faham ekonomi. Negara Sosialis MANA ADA CUKAI. Negara yang ada cukai hanya negara kapitalis dan free market.
Dan dalam dunia ini TIADA NEGARA SOSIALIS dan TIDAK PERNAH WUJUD negara Sosialis.

GM Tulin tulis pasal ROI. Point ROI ini GM tak tulin tak komen langsung. Sebab konsep ROI ni hanya wujud dalam negara FREE MARKET.

Dengan kata lain, GM kata bila untuk tidak jadi negara Sosialis, kerajaan mesti berbelanja dengan boros, bodoh dan tidak berhemah. Mana punya ekonomi mamat ni belajar kita pun tak tahu.

Tulang Besi said...

TB cakap pasal kroni, tapi dia lupa yang Anwarlah orang yang paling banyak sekali kroni. Sampai hari ini tak de puak dia boleh jelaskan, macammana Azmin seorang pegawai kerajaan boleh beli saham sampai 8 juta..

Ye ke apasal tak pergi dakwa Azmin? Cakap je kenapa tak berani dakwa? Azmin cakap semua tu fitnah belaka.

Tulang Besi said...

Saya rasa dah cukup 8 point. Kalau nak dijawab satu-persatu, memang amat panjang. Hanya satu point beliau boleh kita balas dengan 8 point. Apa yang kita boleh simpulkan ialah orang seperti GM penyamar dan TB memang tak paham ekonomi. Mereka guna idea ekonomi rumah tangga untuk diapplikasikan pada negara. .

Saya dah jawab tujuh sebab ada satu point tu bodoh sangat. JAdi saya tak sanggup nak jawab.
Idea ekonomi GM dan UMNO serta Mahathir pula adalah belanja apa sahaja duit yang ada tak kesah negara bangkrap dan rakyat merana.

Asalkan kroni UMNO kaya. Projek tu membazir dan gajah putih, takpa. Semua hujjah dia menyokong Kompleks Sukan Negara tu semuanya dangkal dan cetek. Semuanya tidak dapat membuktikan bahawa projek itu adalah projek yang berfaedah.

ITulah dia “kepandaian” GM dalam ekonomi.

Hahahahaha

Tulang Besi said...

1. Orang yang tulis ni tak tau, bila sukan komenwealth di anjurkan Malaysia dapat advertising ke seluruh dunia yang kalau nak diadvertise melalui advertising agency akan menelan kos berjuta-juta.

Ni satu point yang SANGAATTTTT BODOH. Saya ternanti2 point bodoh ni sebab biasanya juak2 UMNO memang suka point macam ni.

Saya nak tanya: Kenapa Singapura boleh mendapat FDI yang JAAAUHHHH lebih tinggi dari Malaysia sedangkan mereka tak pernah anjur Sukan Komenwell?

Kenapa negara lain dapat menaikkan industry perlancongan mereka setara dengan Malaysia tanpa perlu melaksanakan Sukan Komenwell?

Apakah kesan yang positif pun dari pengiklanan dair Sukan Komenwel sampai sekarang tiada siapa tahu.
Hanya Dr Mahathir sahaja yang kata ia ada kesan positif dan juga juak2 beliau seperti GM tak tulin ini.

Anonymous said...

//Ever wonder kenapa anak-anak kelantan semua keluar dari kelantan untuk cari makan? Because nothing is happening in kelantan).//

haha..just like the people frm the indian subcontinet,kelanatanse remit their hasil titik peluh back to the state!!sheeh..one more persamaan with org india!!

Anonymous said...

//Parpukari
Y don't u posed the same question 2 ur wife or girlfriend
I'm sure the reply u'r gonna get is "FUCK OFF"
Unless she's a sex crazed bitch//
:-):-):-) @ zakwan

Tulang Besi said...

//Ever wonder kenapa anak-anak kelantan semua keluar dari kelantan untuk cari makan? Because nothing is happening in kelantan).//

Yet official statistics shows that more people are migrating into Kelantan dan out of Kelantan

Saya cabar si GM penipu ni bawa bukti atas tuduhan dia.

Ni dah masuk 9 kali penipuan GM saya dedahkan.

PEnipuan dia yang pertama pasal rumah urut di Selangor sampai skearang tiada bukti diberikan.

Anonymous said...

//Yet official statistics shows that more people are migrating into Kelantan dan out of Kelantan//
aah this is good news..man,if got a chance,i too might migrate..

Anonymous said...

FDI talak masyuk,tapi smugglers,arm dealors,drug war lord,barbie doll syndicates,slavery,pornografi dah meningkat!

Wenger Khairy said...
This comment has been removed by the author.
Wenger Khairy said...

Dalam hal ehwal berkaitaan prestasi Tun Dr. Mahathir dalam hal ehwal pentadbiraan ekonomi, sudah terang lagi bersuluh bahawa kepimpinannya membawa pelbagai malapetaka kepada negara.

Saya tak mahu mengulangi dengan lebih lanjut segala contoh yang dimuatkan di dalam posting tuan Tulang Besi. Semuanya berkait rapat dengan konsep seperti IRR, NPV dan Kos vs. Benefit. Tak payah mereka mereka yang cuba mempertahankan prestasi Tun Dr. Mahathir cuba berdolak dalik.

Kita cakap tentang fakta, jawab dengan angka.

Lagipun, saya juga nak tambah. Dikatakan jumlah hutang yang dibeli oleh Danaharta berniali lebih daripada RM 60 ribu . Siapa tuan milik hutang tersebut? Berapa yang diselarasakan dan berapa yang dikurangkan hutang pokonya.

Lebih teruk lagi, penuranan FDI di dalam negara hanyalah suatu penyebabnya iaitu Tun Dr. Mahathir.

Bacalah dengan sendiri di sini:
http://wengerkhairy.blogspot.com/2009/10/balance-of-payments-and-malay-agenda.html.

Negara kini bergelut dengan hutang kerajaan melebihi RM 360 billion. Bayaran ribanya lebih daripada RM 15 billion setahun. Adakah perbuataan membebebankan seluruh rakyat dan generasi yang akan datang dengan beban hutang tersebut sesuatu yang adil?

Nilah angkara perbuataan Tun. Aku dah mengaku pelbagai soalan kepadanya tetapi tidak di balas.

Beliau hanya pandai mengungkit cerita kononya ada spekulator. Kena ada musuh, walaupun musuh tu bayang bayang. Pada dirinya, tiada kekurangan. Dia seorang sahaja yang betul dan melawannya adalah mengkhianati negara.

Khak ptuih!

Anonymous said...

Mahatiak gerenti ambik % out of that RM360 billion...according to Soros(i thinklah),Mahataik n fly got lots billion in Japan..meridat

Anonymous said...

let baca Soros reply to mahataik one more time..syok o..:-)

The corruption of Mahathir: by George Soros - published by Bangkok Post
George Soros is not only one of the best investors in the world but very well informed too. He has spelt clearly what Malaysians have known all the while. Malaysia with all the riches in raw materials should have a stronger currency but what started one for one equivalent with S'pore 30 yrs ago now has lost out to S'pore currency by 2.3 times. Now Malaysians know why........Soros has explained in very great detail..... Of course one cannot get to read this in the main media in Malaysia .
Subject: The corruption of Mahathir: published by Bangkok Post
Taxpayers and voters were made to pay for his visionionary expenses enriching selected vendors along the way all paid by taxpayer or rakyat's money. The corruption of Mahathir: SOROS' REPLY TO MAHATHIR - Adapted from Bangkok Post (Not published locally)
I have always said Dr Mahathir is a menace to his own people. Now only you can see the effects of his foolishness when the ringgit has halved its value overnight and your economy goes kaput. Single handedly you have caused hardship to millions of your own people. You have built useless mega projects at tremendous cost to the country.
The telecoms tower in Kuala Lumpur and the highest building in the world show how stupid you are. Not only does it cause massive traffic jam, it has totally no purpose.
If you need high ground for telecoms antennae a nearby mountain is there for free.
This tower has no purpose from the ground up to 300 metres. The satelites make this totally unneccesary. A fool and his money are soon parted. The only thing is you are the fool and the money belongs to Malaysians. You make 20% in every project, you have real estate in Japan and billions of shares corruptly acquired.
Your 3 sons are worth 8 billion US$. Where do they get this money? Of course, corruption.
You are known as the Marcos of Malaysia, having enriched yourself to the tune of billions.
You dare to shed crocodile tears during UMNO delegates meeting about the ills of corruption.
Yet you are the most corrupt of all the prime ministers before you. A thief is crying thief and hopes people look the other way. Who dares to say anything when the chief is caught with his hands in the candy jar?
You said wisdom is not the monopoly of the West. So is foolishness. You have more foolishness than most people would believe. Billions are used to build two high rise Petronas buildings that benefit nobody. They now stand tall, a symbol of stupidity and irresponsibility. Instead they just add on to traffic jams. What is this reclamation of 10 islands off Kedah? Totally absurd and stupid. Of course your benefit is 20%. And the bridge across from Malacca to Sumatra across international waters?
Why not build a bridge to the moon? I am sure you still can get your 20%. You called me a Moron. How can a Moron make so much money. By allowing short selling and borrowing millions of shares from your banks we fund managers made millions out of your inexperience and poor regulations.
You lose all Malaysians' money, therefore you are the Moron. Now you know too late and start crying over spilt milk.

Anonymous said...

In Australia you are known as the recalcitrant ego maniac; in UKthe corrupt bastard because of your stupid purchase of our movie studio and the 290 million ringgit Lotus racing car plant and the shady Pergau dam loans from the UK. They are useless to us and you still want to buy them.
What about buying British reject submarines through your agent, of course. The agent/ broker is designed to make millions out of the Malaysian government..
Your purchase of our battleships is at least 50% more than others are paying. Your purchase of 9 hospitals from UK lock, stock and barrel does not support your local architects or your industry and the British send you obsolete medical equipment. The design is atrocious, one end to the other is half a kilometer and there is no CT-scan, an absolute necessity.
In the UK your face appears in no less than 17 newspapers as a corrupt dictator. In Malaysia you are known as the (IBM) International Big Mouth. In Japan they call you the 'smallest one' (brain size). In Pacific islands, the Santa Claus (giving advice left and right). In south America they call you the parrot (he talks a lot but does not know what it is about). In Manila the living Marcos.
In Malaysia they are spending millions to lure tourists and you talk rubbish scaring every foreigner away. When he is dumb he is doubted a fool, when he opens his mouth it removes all doubt."
While I agree the West does not have the monopoly to wisdom, your actions are not the wisest either. Your EAEC has totally no support even in Asean. Your South-South dialogue meets with the same fate and what is this I hear of the Bridge from Peninsula Malaysia to Sumatra covering 20 miles across International shipping lane?
How crazy can one get? Even the Japanese don't have the money. This world's stupidity seems to be concentrated in one man's mind - yours.
The multimedia super corridor - MSC -. Well in USA its Most Stupid Concept because we Americans, would have thought of it light years before. Even if it makes money, we can copy this concept can't we?
Why do you want to spend your hard-earned money doing questionable projects? It will be like the Bakun project. Abandoned fund wasted and another white elephant. I always say politicians should not be involved in business. Your ministers are also businessmen and almost every official is enriching himself. Look at Rafidah Aziz, selling thousands of Approved Permits (APs) for cars each worth 20-30 thousand Malaysian dollars. Why not your government sell them and make the money? She has acquired millions of shares meant for bumis for free before she agrees to list them.
Look at your Selangor Chief Minister collecting millions for approving high rise buildings from businessman. He is worth a few billions. Unfortunately he was caught with a few million pocket money in Australia. Every Chief minister is awarding useless projects to his cronies then collecting secret pay offs on the side. The Land Development Boards and the Economic Development Boards are used to bail out any loses suffered by politicians. The profits they keep, the loses they force the Government bodies to absorb. How can your poor ever close the gap when every good deal is snatched by your politicians? How can your country get out of poverty if all the billions of corruption money is taken out of the country?
Look at the Sarawak Chief Minister selling billions worth of timber concessions under the table; selling every piece of state land to businessmen without tender; using his own companies to obtain lucrative government contracts; selling approval signatures for a fee 'you pay I approve'. He has 8 billion US stashed overseas. Thousands of acres of land are given to one or two companies while thousands of poor people still live in cardboard makeshift homes; have no water and sh*t into the river..

Grand Marquis said...

Cuba TB ceritakan. Nak juga tau. Aku pun boleh main jaja, "Hang tak tau Afghanistan membangun lebih baik dari Malaysia". Modalnya, air liur.

Lepas tu, sikit-sikit jaja kroni. Istilah kroni ni jadi jadi macam bogeyman. Bila orang cakap pasal kerajaan belanja duit, jawapan dia kroni. Dia lupa, Anwar itu bapak segala kroni. Kalau betul ada kroni, kenapa hang tak pi report macam hang buat surat kat PAS?

Lepas tu, hang tau ke tiada perpindahan teknologi? Macam biasa, modal air liur.

Kahkahkah kalau tak buat Stadium Bukit Jalil tu, syarikat Malaysia tak boleh ada training ground yang lain ke?

Yakni membina bangunan2 dan prasarana yang lebih berfaedah untuk Malaysia i..e sistem pengangkutan awam yang lebih efisiyen, universiti2 yang lebih tersusun dan rapi etc?


Stadium bukit jalil tu satu contoh aje. Ada banyak lagi benda lain. Bukankah kita ada monorel, putra dan STAR (pengangkutan awam), universiti dar 9 buah jadi 40 buah, banyak bangunan lain, banyak jalan baru dan highway. Ini menunjukkan anda ni cakap main bantai. Tak kan kerja kita nak buat bazar aje. Lepas tu marketing strategi letak gambar tok guru dan namakan ia tok guru supaya orang-orang akan beli produk. Cuba hang cerita sikit apa prasarana yang bermanfaat, pengangkutan awam, dan universiti yang telah di bina di Kelantan oleh PAS selama ini? Yang saya tau, bazar tok guru di bina untuk memanfaatkan Sensa Timur adalah.

Macam la sebelum ni kita takda tempat untuk acara2 ini? Sebelum ni kita buat acara2 dalam reban ke?

Itulah mentaliti orang seperti TB. Mentaliti kampungan. Tak tau apa itu imej building. Orang sekarang hidup zaman 2010. Takkan kita nak tunjuk kat dunia, prasarana sukan kita masih ditahap tahun 50an. Main bola dalam stadium tanah merah macam kat afrika.

Saya nak tanya: Kenapa Singapura boleh mendapat FDI yang JAAAUHHHH lebih tinggi dari Malaysia sedangkan mereka tak pernah anjur Sukan Komenwell?

Kalau TB pergi ke singapore, kita akan tengok pembangunan infrastruktur mereka jauh mengatasi Malaysia. Malaysia buat F1, mereka pun tiru buat F1. Sebab apa, sebab mereka nampak benefitnya. Antara Singapore dan TB rasanya mana lebih bijak? Kalau hujah TB betul, nescaya Singapore tak anjur F1. Cuma Malaysia lebih advace sebab kita dah buat F1 10 tahun lepas.

Mengapa FDI banyak masuk Singapore? Sebabnya ialah disingapore tak de orang macam TB dan juga Anwar. Asyik memburukkan negara sendiri di mata dunia.

Yet official statistics shows that more people are migrating into Kelantan dan out of Kelantan

Mana official statisticnya. Air liur lagi?

Saya cabar si GM penipu ni bawa bukti atas tuduhan dia.

Nak tau bukti, Chinese New Year Holiday ni, cuba hang drive balik kelantan. Jemnya dari Kota Baru sampai kuala lipis.

TB takyah minta bukti sebab hang ni hanya menerima apa yang sesuai dengan nafsu hang. Orang yang tak de ethic tak layak di layan permintaannya.

Anonymous said...

Thousands of acres of land are sold to companies for plantations while the natives do not have even one acre to their name. He is selling sand near the beaches to one company for earth filling and then ask the government to spend millions to protect the coastline when erosion occurs.

Grand Marquis said...

Pembetulan ayat awal

Memang perangai orang UMNO macam GM ni lebih teruk dari binatang. Dia nak cakap pasal kemunduran Kelantan tapi dia tak nak cerita betapa Kelantan membangun lebih baik dari 12 tahun UMNO memerintah.

Cuba TB cerita, apa pembangunan kelantan. Nak dengar juga.

Anonymous said...

The Malaysian nation has lost at least 30 billions during your last 10 years of corrupt rule. One billion lost from the purchase of phantom Skyhawk war planes nobody has ever seen (are they still in the Nevada desert, USA?). 3 billion lost from the London tin scandal (you thought you could corner the London tin market without knowing the Americans have a stockpile! Stupidity at its best. 6 billion Perwaja steel mill where nobody even knows where the money goes, 3 billion bank Bumiputra scandal when George Tan bribed all the bank officials to lend him the money.. 6 billion forex lost by Bank Negara (the fool and his money are soon parted) and 6 billion to build three of the world's tallest buildings (built by Japanese and Koreans and furniture imported from France - not Malaysia) and 1 billion lost from purchase of British warships including fees paid to the broker and under the table.. Add the 10 billion you stole and 5 billion taken by Ministers.
In the 1997 the World Journalists meeting voted Dr Mahathir the Prime Minister of the Decade. It sounded strange to everybody until it was revealed those who voted against are threatened by IRD officers and with losing their jobs. In New York the United Nations 1997 meeting, the most corrupt Prime Minister of the decade is President Suharto and second Dr Mahathir (Actually Dr Mahathir should take first place but bribed the Indonesians to take honour of Number One.
There are Fifty thousand of your university students not given places in Malaysia but are good enough for places overseas resulting in billions of dollars lost. The British and the Australians are thinking how stupid. Your best students are sent overseas raising their standards while as in most countries the best are kept in local universities and the rejects sent overseas..A university student in Hong Kong is much more prestigeous than any Australian counterpart. You have been colonised by the British so long you cannot even educate your own people. Look at Hong Kong or Singapore, less than 5% study overseas. All the money saved. Your country could save billions if every student overseas is recalled to a local university, and at the same time raising your own standards.
Your people are still without shoes, without land to farm, without homes, bathing in rivers shitting in holes in the ground, without water and electricity. Your cities are concrete jungles without greenery and open spaces. Your KL is jammed with traffic. Yet you still keep on building high rises. You should come down from the clouds and stop daydreaming and firmly plant your feet in the ground. Your schools are cramped 500 students to an acre and thousands of acres are given free to some politicians who leave them idle. Your parks are being taken by politicians to build shophouses and every cabinet minister is a land-grabbing businessman who builds roads only to their cronies' land.

Anonymous said...

The Malaysians' Prayer, "Ya Allah, we thank you for your gifts of timber, oil and grain. But then the devil sent us corrupt Mahathir without a Brain and look we are back to square one again. So just take Dr Mahathir back to Hell And we will be alive and well."
In China people have been shot for embezzling one thousand dollars.With 8 billion you have stolen, therefore you would be shot 80 thousand times. Now you are leading an anti-corruption campaign. We all know what you should do. Look yourself in the mirror. You see the crooked you. Then use your left hand and handcuff your right hand. You have put the opposition leader and his son in jail when they said in parliament you are the richest PM in the world. And his colleague Mr Karpal Singh too for 2 years.
So I get a reward or bribe if I now say you are the poorest PM in this world? Your 3 sons are sitting on the board of directors of more than 200 companies. They must have been educated in Harvard school of business and obtained distintions? Or is it "you don't know me, you don't do business in Malaysia" law that applies. Billions of ringgit of Employee's Provident Fund and public Petronas funds are used to bail out your sons who make losses investing in every venture you thought you could make money. How unethical and corrupt. Every one of your politicians is sitting on the board of tens of companies making thousands without any effort, lending their VIP names to borrow millions from local banks without collateral.. Now these have become non- performing loans. Now you want 20 million Malaysians to sacrifice for the folly of ONE man? Why not the fool resign and admit he wasted and took most of the money. I could teach you how to put your economy on track but first you must apologize to the Malaysian people.
Sincerely, George Soros

Tulang Besi said...

Stadium bukit jalil tu satu contoh aje. Ada banyak lagi benda lain. Bukankah kita ada monorel, putra dan STAR (pengangkutan awam), universiti dar 9 buah jadi 40 buah, banyak bangunan lain, banyak jalan baru dan highway. Ini menunjukkan anda ni cakap main bantai. Tak kan kerja kita nak buat bazar aje. Lepas tu marketing strategi letak gambar tok guru dan namakan ia tok guru supaya orang-orang akan beli produk. Cuba hang cerita sikit apa prasarana yang bermanfaat, pengangkutan awam, dan universiti yang telah di bina di Kelantan oleh PAS selama ini? Yang saya tau, bazar tok guru di bina untuk memanfaatkan Sensa Timur adalah..

Ertinya, kena buat benda membazir untuk tujuan latihan yang kau cakap tu. So,berapa Malaysia untung dari ni?
Lagi satu, kita boleh bina kemahiran dan reputasi syarikat local dengan membuat projek2 yang berfaedah.
Maknanya, kalau ikut model ekonomi kau, takpa buat benda membazir dan membuang wang untuk latihan????
Apa punya model ni? Aku rasa kau kena masuk wad sakit jiwa la cepat2.

Tulang Besi said...

Itulah mentaliti orang seperti TB. Mentaliti kampungan. Tak tau apa itu imej building. Orang sekarang hidup zaman 2010. Takkan kita nak tunjuk kat dunia, prasarana sukan kita masih ditahap tahun 50an. Main bola dalam stadium tanah merah macam kat afrika..

Kau punya mentaliti nak panggil apa? Mentaliti kebodohan. Buat projek yang membazir semata-mata untuk berhias?

Memang la kau ni kepala otak Melayu.
Kao punya falsafah ekonomi: Biar Papa Asal Bergaya.
Hahahahahaha

Tulang Besi said...

Kalau TB pergi ke singapore, kita akan tengok pembangunan infrastruktur mereka jauh mengatasi Malaysia. Malaysia buat F1, mereka pun tiru buat F1. Sebab apa, sebab mereka nampak benefitnya. Antara Singapore dan TB rasanya mana lebih bijak? Kalau hujah TB betul, nescaya Singapore tak anjur F1. Cuma Malaysia lebih advace sebab kita dah buat F1 10 tahun lepas.

Mengapa FDI banyak masuk Singapore? Sebabnya ialah disingapore tak de orang macam TB dan juga Anwar. Asyik memburukkan negara sendiri di mata dunia.
.
Bila masa diorang buat komplek sukan negara yang berjumlah RM1 billion. Ada tak diorang buat Putrajaya yang tak berfaedah ? Ada tak kita jumpa projek Gajah Putih kat sana?

Hasilnya, pelabur ada keyakinan dengan kerajaan mereka dan mereka melabur JAUUHHHH lagi banyak dari di Malaysia

Tapi kau kan pengikut fahaman ekonomi, biar Papa asal bergaya

Tulang Besi said...

Nak tau bukti, Chinese New Year Holiday ni, cuba hang drive balik kelantan. Jemnya dari Kota Baru sampai kuala lipis.

TB takyah minta bukti sebab hang ni hanya menerima apa yang sesuai dengan nafsu hang. Orang yang tak de ethic tak layak di layan permintaannya.
.

Kahkahkah kau kata ni bukti. Sahlah kau bangang. Sebab kalau kau pegi PLUS pun, kau akan tengok benda sama. So, adakah kau mengaku dari negeri2 UMNO pun RAMAAI YANG LARI?

Kan dah terkantoi kau menipu

Tulang Besi said...

Cuba TB cerita, apa pembangunan kelantan. Nak dengar juga..

Okay cuba kau tengok ni Kelantan Membangun

Tulang Besi said...

GM

Apa bukti kau Kelantan tidak membangun?

Grand Marquis said...

Ha ha. Hang pun main ambil dari Malaysia-Today.

Macam biasa la. Malaysia Today sumber boleh dipercayai. Kosmo tak boleh percaya. Roslan SMS dan mufti tak boleh percaya. RPK boleh percaya.

Inilah sikap yang ditonjolkan oleh TB.

Tulang Besi said...

Kelantan has a GDP per capita in 2006 at RM7,985, which is about one-third that of other richer states like Selangor at RM100,884 and Penang at RM41,516. But, it is a well-known fact[citation needed] that many Kelantanese are involved in small and medium businesses and enjoy good income, but not reflected in the GDP calculation since in most cases the income is not reported.

Grand Marquis said...

terus live from mahkamah tinggi Putrajaya...

hakim: apa bukti atas pertuduhan?

pendakwa: kami akan membukti kan kami ada cukup bukti termasuk hasil ujian dna, laporan doktor, laporan kimia & bukti dokumentasi. terdapat kesan air mani tertuduh tertinggal didalam dubur mangsa (saifool)!

hakim: apa benar tertuduh telah merogol anda?

saifool: ya.

hakim: bila?

saifool: 26 haribulan yang arif.

hakim: bila laporan polis dibuat?

saifool: 28 haribulan setelah mendapat pekenan si najis?

hakim: bila pemeriksaan doktor dibuat?

saifool: sebelah petang 28 selepas membuat laporan polis.

hakim: bagaimana kamu boleh mengekalkan (mengandungkan) air mani mangsa untuk selama lebih 2 hari didalam dubur kamu?

saifool: saya kemut yang arif.

hakim: kamu tidak basuh?

saifool: tidak.

hakim: tidak mandi?

saifool: tidak juga yang arif.

hakim: jadi kamu tidak ketandas, tidak basuh & tidak mandi selama lebih 2 hari?

saifool: benar yang arif. saya buat begitu untuk mengekalkan bukti dna yang arif.

karpal singh: yang arif, nampaknya perbicaraan ini melibatkan edegan 18sx & saya mohon perbicaraan dijalankan secara tertutup.

hakim: baiklah. perbicaraan ditangguhkan ke esok pagi.

sekian laporan terus live dari mahkamah tinggi Putrajaya.

Anonymous said...

Heran ye, kenapa dakwa bawah S337a kalau Saiful dipaksa?

Sejak bila pulak sistem Malaysia, hakim yang soal saksi?

Grand Marquis said...

Maaf TB jika ada org yang menyamar saya. Biasalah puak2 UMNO ni. Kalau sanggup bom orang, fitnah orang meliwat, setakat menabur fitnah apalah sangat.

Kelantan memang tidak maju. Dibandingkan dengan Selangor, memang jauh beza. Rata-rata orang Kelantan cuma peniaga kecil-kecilan, berkebun dan ke laut. Tidak mendapat wang ikhsan Petronas, apatah lagi royalti.

Tetapi cuba bezakan Kelantan dengan Terengganu. Terengganu jika lihat GDP diatas kertas, adalah antara yang terkaya di Malaysia. Wang ihsan sahaja hampir 1 bilion. Sebelum ini Terengganu menikmati kalau x silap saya 8 bilion royalti minyak semasa Menteri besar Mokhtar Ahmad. Tetapi apa jadi Terengganu waktu itu?..NEGERI KEDUA TERMISKIN DI MALAYSIA. Diulangi NEGERI KEDUA TERMISKIN. Kalau orang putih datang Terengganu, pasti mereka ingat negeri ini dibawah payung PAS sebab negeri ini miskin..

Sekrg Terengganu di bawah Ahmad Said. Apa jadi?..Masih lagi dengan status 3 negeri termiskin. Pertama sekali adalah Sabah!..

Hmmm, bukan susah nak patahkan hujah orang UMNO yang selalu berkata Kelantan miskin. Sebab negeri diperintah mereka sendiri lagi miskin dan hina.

Tulang Besi said...

Grand Marquis said...

Maaf TB jika ada org yang menyamar saya. Biasalah puak2 UMNO ni. Kalau sanggup bom orang, fitnah orang meliwat, setakat menabur fitnah apalah sangat.

Kelantan memang tidak maju. Dibandingkan dengan Selangor, memang jauh beza. Rata-rata orang Kelantan cuma peniaga kecil-kecilan, berkebun dan ke laut. Tidak mendapat wang ikhsan Petronas, apatah lagi royalti.

Tetapi cuba bezakan Kelantan dengan Terengganu. Terengganu jika lihat GDP diatas kertas, adalah antara yang terkaya di Malaysia. Wang ihsan sahaja hampir 1 bilion. Sebelum ini Terengganu menikmati kalau x silap saya 8 bilion royalti minyak semasa Menteri besar Mokhtar Ahmad. Tetapi apa jadi Terengganu waktu itu?..NEGERI KEDUA TERMISKIN DI MALAYSIA. Diulangi NEGERI KEDUA TERMISKIN. Kalau orang putih datang Terengganu, pasti mereka ingat negeri ini dibawah payung PAS sebab negeri ini miskin..

Sekrg Terengganu di bawah Ahmad Said. Apa jadi?..Masih lagi dengan status 3 negeri termiskin. Pertama sekali adalah Sabah!..
.

terima kasih Grand Marquis. SAya sebagai tuan punya blog ini mengiktiraf anda sebagai Grand Marquis yang original.

Ini kerana point yang anda bentang semuanya berasas dan membina minda.

GM yang pro UMNO tu saya anggap GM yang tidak tulin sebab segala tulisan dia merugikan masa pembaca2 Malaysiawaves.

Nama baru dia GM tak ori.

Tulang Besi said...

Lagi satu point GM, selepas UMNO memerintah 12 tahun, Kelantan kekal negeri TERMISKIN dalam Federasi Malaysia,walaupun sepanjang waktu itu Kerajaan Pusat tidak pernah menghalang Kelantan dari maju dan Menteri Kewangan datangnya dari Kelantan.

Tapi, setelah PAS memerintah 20 tahun dalam keadaan PAS ditekan dan ditindas, skrg ini Kelantan naik dari termiskin kepada tangga keenam.

SABAH di bawah Pairin adalah antara negeri terkaya dalam federasi malaya. Tapi lepas UMNO ambik alih, dia jadi negeri termisikin kerana habis harta Sabah dirompak penyamun tabus bernama UMNO

Grand Marquis said...

TB jangan buat malu orang Malaysia. Mengaku education background very-very technical. Tapi simple math pun tak lulus.

Kelantan has a GDP per capita in 2006 at RM7,985, which is about one-third that of other richer states like Selangor at RM100,884 and Penang at RM41,516. But, it is a well-known fact[citation needed] that many Kelantanese are involved in small and medium businesses and enjoy good income, but not reflected in the GDP calculation since in most cases the income is not reported.

7,985 is one third of 100,884. What a brilliant math. Math tu satu hal, ni fakta pun tak betul. Dibawah ni ada satu link research paper yang tunjuk real GDP each state, termasuk kelantan. GDP pada tahun 2000 ialah 42k. Baru la ada one third dari Selangor. Kalau nak cedok wikipedia pun kena la pandai cedok. Baca dulu faktanya sebelum cedok. Kan dah malu. Kat wikipedia tu tulis [citation needed]. Hang kan pakar minta bukti. Kenapa tak minta bukti citation? Kalau hang ambil master, guarantee kena bambu dengan supervisor.

Ni, kalau hang nak sangat baca, pergi baca yang ni

Ia technical sikit. Tapi kesimpulannya dari tahun 1970 sampai 2000, kelantan hanya ada 1 nombor, iaitu 14. Guess what's the number.

Oppsss.... Kalau research paper tak ditulis oleh RPK dan dipublish oleh Malaysia-Today, kita tak boleh percaya.

p.s. Tak kisah la siapa GM ori ke tak ori, yang penting tulis TB ni tak ori sebab main bantai ikut persepsi dan orang-orang terpecaya belia ajje.

Grand Marquis said...

Lihat kadar kemiskinan Malaysia tahun 2002, 2005. Boleh ambil dari http://www.ybk.org.my/kandungan/statistik.htm

Sabah 19,534(2002),21,581(2005)
Kelantan 12,145(2002),21,359(2005)
Terengganu 7,137(2002),10,985(2005)
Sarawak 7,610(2002), 10,165(2005)
Kedah 2,646(2002), 6,563(2002)

ps: pada tahun 2002-2005, lima negeri paling miskin adalah negeri2 diperintah BN. 3 negeri tersebut adalah negeri pengeluar minyak (Trengganu, Sabah, Sarawak). Dan kesemua ini adalah negeri melayu. Dan terengganu paling banyak menunjukkan peningkatan kemiskinan sedangkan pada masa ini, perdana menteri paling dilaknat Tun Badawi menaikkan harga minyak. Jadi orang UMNO takyah la bising2 negeri kelantan miskin. Sebab dibawah UMNO/BN memang rata2 negeri melayu miskin.

Tulang Besi said...

Woii GM tak ori,

Yang tu aku ambik kat Wikipedia sebab nak highlight bahagian banyak income Rakyat Kelantan tak dapat nak di konfirm.

bacalah betul2

Link kau tu menyokong bahawa Kelantan sebenarnya negeri yang berdaya maju.

Grand Marquis said...

GDP tidak boleh digunakan untuk menilai tahap kuasa beli rakyat. Contohnya GDP Singapore adalah lebih rendah dari Malaysia kerana Singapore xde minyak dan keluasannya kecil. Begitu juga walaupun Indonesi boleh diketegorikan negara yang miskin tetapi kerana tenaga buruhnya murah dan tanahnya luas, GDP indonesia lebih tinggi dari Switzerland !. Sila lihat ini http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29.

Tetapi yang menetukan samada sesebuah negara / negeri itu kaya atau miskin hendaklah dilihat dari kuasa belinya. Di Malaysia kita boleh sandarkan kepada statistik kemiskinanya. Semakin miskin negeri, semakin kurang kuasa beli.

Justeru orang umno xyah la perbodohkan melayu dengan GDP. Tukang sapu di UK tak pernah ambil tahu ttg GDP pun tetapi kuasa beli mereka lebih tinggi dari seorang technician di Malaysia. Itu cuma persepsi saya. hek hek

Anonymous said...

Dey Chow Chi Bai Grand Pukimamak..kelantan inherited over RM700 million of UMNO debts lah..and guess what,the so called negara termiskin,managed to pay back!!When is your f*kin bodo stoopid pariah gomen gonna pay kelantan RM1.7 billion?..gerenti dui ni dah sapu oleh geng hang lah

Anonymous said...

That's the mentality of UMNo pariah..in order to avoid being labelled "miskin" this puak haprak dayus UMNO/UBN tibai over a trillion RM so dat they can berlagak.."oo..kita ada mechedeh..kita hari hari boleh isap cuban cigar..we have made it man..we have made it!!"

Anonymous said...

from UberTwitter #fitnah2 Altantuya diletupkan dengan C4; Anwar difitnah dengan CIFU (can I f...you?).Tunggu episod berikut. #fb
about 1 hour ago from UberTwitter
http://twitter.com/anwaribrahim

ROTFLOL!!!

Anonymous said...

//hek hek//

Eh..GM is a kucing kurapp..flur ball dah sangkut dlm dia punya mulut..kahkahkah

Anonymous said...

//Semakin miskin negeri, semakin kurang kuasa beli.//

Ayo yo yoo..u need to get a degree frm harvard to know this simple facts kah?

Anonymous said...

What f*kin benefit we got frm F1?How many malaysian engineers were involved in F1 engineering in sauber/bmw(chassis development,aerodynamics)..haha,most of lotus f1 engineers r frm cologne and ex toyotaf1 engineers.Sudahlah..UMNO mat jenin hallucinations r even more terok than mat pit!

Anonymous said...

Aliran member Farish A Noor had the chance to get up close and personal with Kelantan Mentri Besar Nik Aziz Nik Mat and was impressed that the Tok Guru still uses the same cheap plastic BIC ballpoint that he had first seen him use in 1999. There is a lesson to be learnt in this.


As an aside to the academic work I normally do, last week I was given the opportunity to meet with Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat, the Spiritual Leader (Murshidul Am) of the Malaysian Islamic Party PAS at his office in northern Malaysia.

Despite the frail health of the man and his taxing schedule, we managed to pack in close to two hours worth of interview on tape and this will now be my headache for the next week as all of this information has to be transcribed for publication purposes.

One thing, however, struck me somewhere during the second half of our meeting. I remarked to the Ulama that his home was suprisingly similar to that of Ho Chi Minh's in Hanoi, Vietnam, and that both he and the revered 'Uncle Ho' chose to give up their stately government mansions to live in humble wooden houses. I also remarked to him that he was using the same cheap, plastic BIC ballpoint pen that I had seen him use when we first met in 1999. This occassioned a laugh and a smile from him, but it struck us both that these observations were far from pedestrian.

The truth is that for both revolutionary Islamic and Communist movements alike the world over, the democratic impetus and the drive for revolutionary politics was accompanied by a strong sense of disdain for worldliness, and a respect for a spartan way of life. Whatever you may say about Ho Chi Minh, one thing you could never accuse him of was corruption and the easy life. The same applies to Nik Aziz as the spiritual leader of the Islamic party of Malaysia.

The same however cannot be said of the secular modernising elites of so many post colonial societies that rather quickly got used to the comfy life of the former colonial masters they condemned and demonised, so what gives?

As someone who studies the various modes of religio-political behaviour in the Muslim, Christian, Hindu and Buddhist worlds respectively, I am left with the rather simple conclusion that the 'moral economy of the peasant' that was talked about in the 1970s is as relevant now as it was then. With the global economy in a tailspin and many an Asian economy precariously hanging in the balance, we already see the repeat of the mistakes of the past. The list of errors and complains sound surprisingly (or perhaps not surprisingly) similar to those that came to the fore during the Asian crisis of 1998: indiscriminate credit expansion, contracts given to government contractors or those close to power, etc.

Time will tell whether this imminent global recession will see political heads roll as it did in 1998, when public protests brought down the governments of Thailand, South Korea and Indonesia, and rocked the political foundations of Malaysia too. Then, it was apparent that the economic crisis was as much a political one as it was financial, due to the murky dealings of political fixers and the unfettered role of political parties and elites in so many asian countries.

If this were to happen though, the credibility of religio-political leaders like Tuan Guru Nik Aziz will remain intact, for the man himself has nothing to lose in the first place. Nik Aziz, above all, understands the meaning of the poverty of riches and the riches of poverty. His wealth lies in his cultural capital as a pious man whose hands are clean. And in any case he has no luxury items to give up: After all, he still uses the same plastic BIC pen today that he used ten years ago!

Anonymous said...

mahaptuih thot Kelantan under pAS would last for 3 month..kahkahkah..si lanchau malayali kutty dah bungkus,n tTok Guru masih gagah!!

Grand Marquis said...

Link kau tu menyokong bahawa Kelantan sebenarnya negeri yang berdaya maju.

Betul. Tapi sebab diperintah oleh orang yang otaknya tak berdaya maju, ia jadi tak maju-maju.

Tulang Besi said...

So, orang maju pilih PAS sebagai kerajaan. Betul tak?

Anonymous said...

TB (tulang besi) CAKAP MACAM BUDAK2, TAK MATANG !! ADIK AKU 10 TAHUN PON BOLE CAKAP MACAM TU LAH !! mesti pengecut nak post kan komen ni nti... berani ko postkan.. pengecut main sorok2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.