Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Saturday, February 27, 2010

Ustaz Nasaruddin Mat Isa Menjelaskan Titik Permulaan Perpecahan Dalam PAS

Ada wakil Pemuda PJS dalam Facebook ni buat statement macam ni:










Nampaknya, agenda usrah Pemuda2 PAS (bukan semua lah)dah bertambah satu. Dulu, kalau usrah, 5 minit bincang teks, lagi 55 minit maki PKR, DAP, Khalid Samad, Husam Musa. Sekarang tambah satu lagi agenda, maki Tulang Besi.

Tulang Besi dengan rela hati MENERIMA cabaran camel Pemuda PJS ini. Di bawah Tulang Besi membawa kata-kata Ustaz Nasaruddin sendiri. Mengapa? Kerana nak buktikan pada Pemuda PJS siapa dia yang memecah belahkan PAS.

Dalam dialog dengan Bloggers, Ustaz Nasa berkata:

“Kita bincang dalam pertemuan tu delete perkataan UMNO takut sensitif sangat, kita kata mengadakan perbincangan dengan sesiapa pun. Keputusan mesyuarat 24th of April tu saya rekod. Mesyuarat Majlis Syura Ulama pada 24 April 2008 memutuskan untuk memberi mandat kepada Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung untuk mengadakan perbincangan dengan mana-mana pihak bagi kepentingan Islam dan umat Islam. Yang asal wordingnya UMNO, kita tahu benda tu sensitive, kita delete perkataan UMNO itu, tapi the meaning of the particular clause is reference to UMNO.

Saya nak tanya Pemuda PJS, bukankah tindakan ini yang telah menyebabkan PAS berpecah? Kertas kerja dibentang dalam Mesyuarat Syura yang tak rasmi, dan keputusan diambil TANPA MERUJUK kepada AJK PAS PUSAT seperti yang dikehendaki Perlembagaan Parti. Mursyidul Am pun tak tau keputusan ni tiba-tiba dah pergi berjumpa dengan UMNO dalam gelap.

Siapa yang bercakap dalam gelap dengan UMNO? Tulang Besi atau geng Pro UG? Sebelum berlaku perselingkuhan dan khalwat dalam gelap ini, bukankah PAS bersatu? Perpecahan hanya berlaku SELEPAS bercakap dalam gelap.
Jawab Pemuda PJS, jawab.

Geng UG ni tak tau beza antara benar dan bathil. Yang mereka tahu wala’, wala’, wala’. Sapa yang nak wala’ pada kepimpinan yang sanggup berkhalwat dengan UMNO dalam gelap, kemudian berbohong mengenainya.

Wala’ mesti ada Thiqah dulu. Sapa yang nak Thiqah pada pemimpin yang berbohong pada mereka. Ada seorang pemimpin Pemuda Selangor sorang tu, sampai pernah berdoa Ustaz Nik Aziz mati. Dia ni ke hulu ke hilir suruh orang wala’. Tapi bila Suyuti bagi salinan rakaman pada Tok Guru Nik Aziz dia marah. Suruh dikenakan Suyuti tindakan disiplin. Dia tak wala’ ke pada TGNA?

Dalam usrah mereka kena basuh otak. Husam jahat, Khalid Samad jahat, Anwar jahat, DAP jahat, PKR jahat. Sekarang ni tambah satu, Tulang Besi jahat. Semua bukan geng dia, semua jahat. Jumpa UMNO dalam gelap baik, berbohong pasal jumpa UMNO dalam gelap baik, buat kerja menguntungkan UMNO baik, langgar keputusan parti dalam isu Kalimah Allah baik.

CERITA DONGENG DICIPTA UNTUK MENYOROK KESAH MEREKA BERKHALWAT DENGAN UMNO

Sampai satu tahap, mereka sanggup buat cerita dongeng sebegini:
“"June 6, 2009 9:02 AM
Afyan said...
PAS adalah parti yang paling kuat dalam PR.
Jadi ini yang Anwar cemburu, kerana tanpa sokongan PAS impiannya untuk menjadi PM takkan menjadi.
Jadi, cara yang dia ada ialah menyusup ke dalam PAS melalui proksinya.
Ini yang dapat dikesan oleh para ulama.
Dan berlakulah pertembungan sebagaimana yang berlaku pada hari ini."
.

Yang tulis komen ni nama dia Afyan Mat Rawi. Dia ni Ketua Penerangan Pemuda Gombak. Dia tulis komen ni dalam blog saya untuk semua orang membacanya.

Tapi, sampai hari ni Afyan Mat Rawi ni tak bawa satu bukti pun. Beliau percaya fitnah ni bulat-bulat tanpa membuat walaupun sedikit pengkajian. Ini kerana cerita-cerita bohong dan penipu sebegini hebat disebar di usrah-usrah pemuda dan di kalangan pimpinan Pemuda. Para Pemuda2 ini percaya bulat-bulat cerita dongeng dan menipu ini.

Pernyataan Ustaz Nasa membuktikan:

a. Tiada konspirasi geng Anwar dalam PAS
b. Anwar tidak cemburu pada PAS
c. Tentangan kepada geng UG adalah atas tindakan mereka berjumpa dengan UMNO dalam gelap
d. Tindakan tersebut bukan sebab mereka mahu mengikut telunjuk Anwar.

Begitu jijik fitnah yang mereka taburkan demi melindungi perbuatan mereka yang kotor dan mual itu. Mereka tiada perasaan malu dan mencipta fitnah demi menjayakan konspirasi mereka yang jijik itu. Mereka tidak hirau PAS dan parti berpecah. Yang penting hubungan UMNO dan PAS dijalin.

Ada wakil Pemuda Pusat tu kata Tulang Besi bukan tarbiyyah PAS tulin sebab tak faham erti wala’. Nak bagitau wakil pemuda PAS Pusat tu, masa kamu kencing berak dalam lampin lagi, Tulang Besi dah ikut tarbiyyah PAS. Jangan mudah-mudah tolak pendapat orang. Nanti orang kata kamu takbur. Mereka-mereka yang menentang usaha PERPADUANG ni adalah mereka yang sudah MASAK dan MATANG dalam PAS.

PJS PUN PERNAH TIDAK WALA’ SECARA TERBUKA

Saya masih teringat bercakap dengan bekas Ketua Pemuda PJS sewaktu majlis perkahwinan anak Ustaz Taib Azamuddin. Saya bagitau pada dia, tindakan PJS tidak menarik calon mereka dalam PRU Taman Medan 2004 adalah tindakan ENGKAR.

Kalau dalam perang, tindakan seperti itu boleh ditembak mati “on the spot”. TIndakan mereka bukan sahaja merosakkan imej Presiden juga imej PAS dan imej Barisan Alternatif. Last2 calon PKR masa tu saman malu ke atas calon PAS sebab dia dituduh akan masuk UMNO.

Yang saya tahu, PJS ni marah sebab tak dapat bertanding kerusi Taman Medan. Jadi, mereka pun buat musuh pada PR, buat musuh pada sesiapa sahaja asalkan mereka nak dapatkan balik kerusi Taman Medan.

Ertinya, perjuangan mereka lebih pada kerusi dan bukan prinsip Islam lagi. Tapi, bukan semua lah. Cumanya PEMUDA PJS FB ni salah seorang dari nya.

Tulang Besi

ps Kalau tak puas hati, Pemuda PJS boleh dengar sendiri perkataan Ustaz Nasa tersebut di bawah:

1.0 Sejarah Muzakarah Dengan UMNO 01

86 comments:

Anonymous said...

alahai..
1.rasanya golongan atas pagaq islam menyokong puak perpaduang pas!
2.oleh itu!bagi golongan atas pagaq!tiada kesalahan yang telah dilakukan oleh golongan perpaduang!!
3.cuma golonngan atas pagak dok nampak!puak yang dok kena cucuk idung dengan puak kapaiq harbi a.k.a Dap ialah puak Edorgan!!puak hangla tb oii!!
4.Rasanya!kalau macam ni perangai puak edorgan!kawasan parlimen shah alam akan hilang nanti!!malah selangoq akan kembali diperintah oleh umno!
5.bukan oghang suka sangat umno tu!tapi tak dak pilihan lain!bagi kat Pas dan pkr melayu!!nama saja!jadi pentadbir selangoq!yang pentadbir sebenaq ialah DAP!nak buat apa!dok kena cucuk idung memanjangg!!

ahli said...

It is brainless comments like the above that makes me mad against these moronic malays who are just too dim-witted to think properly - no wonder most are found along five foot ways melepak kosong and their best carreer path is by becoming delivery boys.
IT is also because of comments like the above that we need people like TB in PAS which is now filled by hypocrites.
So to TB, I say, I salute your bravery and resoluteness in cleansing the party of undesirables. If you need funds to do your thing, all you have to do is just ask in your blog and it will be there, Insyaallah.
Ahli PAS 1987.

Anonymous said...

alahai..che ahli..
1.tu pendapat hang!!ahli pas!ikut suka hati hang la!!
2.Puak pro seperti pensyarah!doktor!jurutera!!cikgu!beratus ribu dinegara ni!tak jadi mana-mana ahli parti politik!!
3.apa sebab!hang pikiaqla sendiri!!

Anonymous said...

alahai..
1.TB!hang pandai komputer ka!!
2.kalau hang pandai!!hang pi jenguk blog unspins sat!!hang delete sat gambaq nik aziz tu!!
3.siaaannn!!tu la politikkk!!

Anonymous said...

dlm usrah bukan setakat cakap pasal Husam, Kalid Samad, tulang besi, umno, dap, pkr...tapi juga pasal abdullah ubai, abu jahal dan spesis2 yg seangkatan dgnnya yg kerja mrk hanya nak menghancurkan parti dan gerakan Islam.

Anonymous said...

yang aku nampak apa yang terjadi pada pas sekrang ni adalah prisedent pas hadi awang.dia ni macam kepala ikan yang telah busuk.abis badan ikan akanikut busuk. nak elok balik untuk parti pas ni,potong kepala saja. tukar kepala baru yg berwatakan macam ust fadil nor.inshallah akan kembali besinar pas.
aku hairan orang pas yang kuat agama ini, boleh pilih hadi awang yang baca quran pun ikut slank terengganu jadi pemimpin.baca quran ikut mahkraj huruf laaa..
ulamak boleh baca quran ikut slank terenganu ke.?ini ular dalam semak daaa.

pas... pass. nasib badan

Dawai Kokot said...

saya dah dengar Audio ni dgn teliti dan ternyata TB cuba mencari kesalahan untuk memburukkan pimpinan-pimpinan yang dia tak suka.

"particular clause is reference to UMNO.” bukan bermaksud perbincangan mesti dengan UMNO..tapi ia adalah salah satu option...

knp TB tak highlight kenyataan ust nasa yang berbunyi "end of that paper (kertas kerja ust haron din) dia menyebut BEBERAPA OPTION, SALAH SATU option yang perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO"

knp tulang besi tak highlight kan penolakan Ustaz Nasa terhadap tawaran Pak Lah kepada PAS..

satu je sbb nya..TB nak sebar fitnah. menyebarkan berita yang tidak tepat tetapi lebih kepada andaian tulang besi semata-mata..

Anonymous said...

wahai si munafik TB, aku nak ko baca balik sejarah mengenai Abdullah bin Saba'. Abdullah bin Saba' adalah org yg memeluk islam tetapi mempunyai agenda yahudi, ataupon dgn kata lain MUNAFIQ. dia menyalakan fitnah dan memecahbelahkan umat islam pada zaman Uthman bin Affan. dialah yg menyebabkan umat islam yg berpecah kpd 4.
ini berlaku kerana dia tidak wala' pada pemimpin, slalu menghasut dan menjatuhkan akhlak pemimpin.
cuba ko fikirkan wahai TB, situasi itu sama macam yg ko lakukan sekarang. ko sebenarnya bukan menjatuhkan PAS, tetapi menjatuhkan Islam. banyak fitnah yg telah ko sebarkan.
Ingatlah, janji Allah itu pasti akan datang. ko pasti akan dipertanggungjawabkan di Mahkamah Mahsyar esok.. ingatlah!!!

Tulang Besi said...

"particular clause is reference to UMNO.” bukan bermaksud perbincangan mesti dengan UMNO..tapi ia adalah salah satu option....

Particular clause to UMNO selepas ditukarkan kepada "mana-mana pihak".

Ambik keseluruhan kenyataan, jgn ambik sekerat-sekerat.

Apasal? desperate sangat ke>

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Salam TBesi,

Bila ada perselisihan yg berpanjangan
didalam PAS, wajar ada pihak memainkan peranan menjaga silaturahim
dikalangan pemimpin2 atasan. Penyokong dibawah kalau sayangkan parti juga turut serta kearah perpaduan.

Tapi kalau ada ahli yg berterusan membakar semangat supaya dilakukan
'pembersihan' ini akan membawa kpd
perpecahan. Jangan ingat TGHA tiada yg bersimpati dgnnya. Beliau dan yg lain tdk menjawab TB kerana menjaga perpaduan parti.

Saya setuju dgn Pemuda PJS dan terus menyokong perpaduan PAS.

Dawai Kokot said...

saya rasa Tulang besi yang amik sekerat-kerat...tak payah lah nak perbodohkan orang..
kesimpulan dari keseluruhan cerita ust nasha bermaksud ini adalah perkara ijtihadi dalam menguruskan kemenangan dalam PRU-12 tu je...

Dawai Kokot said...

knp TB tak highlight kenyataan ust nasa yang berbunyi "end of that paper (kertas kerja ust haron din) dia menyebut BEBERAPA OPTION, SALAH SATU option yang perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO"

knp tulang besi tak highlight kan penolakan Ustaz Nasa terhadap tawaran Pak Lah kepada PAS..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tulang Besi said...


Tapi kalau ada ahli yg berterusan membakar semangat supaya dilakukan
'pembersihan' ini akan membawa kpd
perpecahan. Jangan ingat TGHA tiada yg bersimpati dgnnya. Beliau dan yg lain tdk menjawab TB kerana menjaga perpaduan parti.
.

Ertinya untuk menjaga perpaduan parti, kita biarkan sahaja usaha membawa PAS masuk BN?

Atau kita redha sahaja pengkhianatan ini berterusan?

Ni ajaran islam ke yang awak sebut ni?

Perpaduan mengatasi syariat?

Anonymous said...

TB kata :
Ertinya untuk menjaga perpaduan parti, kita biarkan sahaja usaha membawa PAS masuk BN?

Atau kita redha sahaja pengkhianatan ini berterusan?

Ni ajaran islam ke yang awak sebut ni?

Perpaduan mengatasi syariat?


TB..sahlah blog anda penyebar fitnah hidup...kalau la hadis anda sah lah penulis hadis palsu...rupanya Allah menzahirkan kita melihat spesis semacam penulis hadis palsu zaman lampau..Besarnya Kuasa Tuhan.....

Tulang Besi said...


TB..sahlah blog anda penyebar fitnah hidup...kalau la hadis anda sah lah penulis hadis palsu...rupanya Allah menzahirkan kita melihat spesis semacam penulis hadis palsu zaman lampau..Besarnya Kuasa Tuhan.....
.

Jumpa UMNO dalam gelap tu bukan satu bentuk fitnah ke?


sahlah kao ni dah tak tau beza mana yang benar dan mana yang salah

Anonymous said...

Jumpa UMNO dalam gelap?

Gelap ke tak gelap itu tarifan TB, bukannya takrifan kepimpinan PAS. Nasha bertindak ikut keputusan syura. Tapi TB mati-mati tak nak terima hakikat ini. Lepas tu terus menerus menabur fitnah dan timbulkan perpecahan.

Pokok asalnya TB menjadikan beberapa orang pemimpin pas sebagai sasaran dan membesar-besarkan isu supaya mereka kelihatan buruk. Itulah fitnahnya.

Anonymous said...

TB..jumpa UMNO ke..jumpa DAP ke..jumpa nizam Mahmud ke...dalam gelap ke..dalam cerah ke...tugas TB adalah bagi ingatan....dah sampai dah..kalau teruskan jugak..nampak sgt agenda TB...nak jatuhkan pimpinan yang TB tak suka....dah timbul fitnah hidup...sapa belakang TB...bila TB nafikan..dah timbul bohong hidup...semua keburukan akan timbul hanya kerna TB nak pertahankan pendapat TB yg semestinya taksama pendapat org lain...janganlah kita jadi penyebar semacam hadis palsu versi blog....

Abu Abudurrahman said...

TB, jangan kamu layan lalang-lalang yang semak dalam blog kamu ni. Cara mereka berdebatpun cara budak Tadika Kemas (bukan PASTI).

Yang paling penting muka-muka tempelan Islam ni patut kamu bogelkan dan biar manusia tahu siapa mereka-mereka ni.

Orang Lama PAS Klang

Tulang Besi said...


Gelap ke tak gelap itu tarifan TB, bukannya takrifan kepimpinan PAS. Nasha bertindak ikut keputusan syura.
.

Tindakan syura yang tiada minit mesyuarat. hahahahaha kelentong yang tak menjadi

Tulang Besi said...


Yang paling penting muka-muka tempelan Islam ni patut kamu bogelkan dan biar manusia tahu siapa mereka-mereka ni.

Orang Lama PAS Klang
.

TErima kasih bang.

Diorang ni baru setahun jagung masuk PAS.

Sebelum belajar akidah, diorang belajar wala' dulu.

Jadi Islam ke mana, wala' ke mana

Anonymous said...

Hang ni ahli majlis syura ke yang tau benda tu tak de dalam minute?

Bukan ke nasha sendiri kata:
Keputusan mesyuarat 24th of April tu saya rekod.

Kenapa ini TB tak highlight? Nampaknya hang ni lebih sudu dari kuah.

TB jangan lah riak kononnya diri tu hebat sangat bab akidah. Apa guna hebat ilmu akidah tapi bersifat hipokrit sampai maksud hadith pun berani nak main pusing.

Tulang Besi said...

Hang ni ahli majlis syura ke yang tau benda tu tak de dalam minute?

Bukan ke nasha sendiri kata:
Keputusan mesyuarat 24th of April tu saya rekod.
.

TU rekod dia. kita nak tengok rekod rasmi.

Masa Pak Lah dedah benda ni, mana ada minit mesyuarat tu dibawa keluar.

Bermaksud sampai hari ni, tidak ada bukti mesyuarat tu berlaku. Hanya dakwaan Nasa sahaja.

Tulang Besi said...


TB jangan lah riak kononnya diri tu hebat sangat bab akidah. Apa guna hebat ilmu akidah tapi bersifat hipokrit sampai maksud hadith pun berani nak main pusing.
.

Ya kaa, maksud hadeet mana aku pusing?

Hang nak menipu, tengok tempat la.

Anonymous said...

Esh... Tak kan PAS nak dedahkan minit mesyuarat kat public. Apa la. Hang ada pi jumpa majlis syura untuk check ke sebelum hang tulis kat blog ni?

Mana hadith hang pusing? Ha ha... Hari tu sibuk bincang pasal solat belakang. Hang mati-mati main pusing kata solat belakang tak semestinya jemaah, padahal para ulama semua sepakat yang solat belakang itu dimaksudkan dengan berjemaah dengan nabi s.a.w.

Tulang Besi said...

Anonymous said...

Esh... Tak kan PAS nak dedahkan minit mesyuarat kat public. Apa la. Hang ada pi jumpa majlis syura untuk check ke sebelum hang tulis kat blog ni?
.

Dekat AJK PAS Pusat pun diorang tak dedah.

Abdullah said...

"Dekat AJK PAS Pusat pun diorang tak dedah."

Yelah.. kan TB in AJK PAS Pusat.. so, since dia tak nampak minit mesyuarat tu, memang Ust. Nasa ni berbohong....

Anonymous said...

PAS IS NOTHING WITHOUT DAP AND PRK IN THE LAST PRU, DAP IS NOTHING WITHOUT PKR AND PAS AND SO DOES PKR IS NOTHING WITHOUT PAS AND DAP.

TU LAH ORANG MELAYU NI MUDAH LUPA AND DON'T FORGET WITHOUT ANWAR IBRAHIM THESE THREE PARTIES CANNOT STICK TOGETHER.

ALAHAI ADA OTAK PAKAI, ADA HATI RASA, ADA MATA TENGOK ADA TELINGA DENGAR LA MELAYU MELOYA!

Anonymous said...

Apa pun, TB adalah suatu tubuh “simbolik” yang menjadi alat dan peluru baru selepas Penarik Beca kendur kredibiliti kerana ditahan polis dan selepas Kickdafella terperangkap dengan tuannya.

TB menjadi buzoka baru. Kita tunggu dan lihat sejauh mana TB hendak pergi dalam usaha melumpuhkan kepimpinan ulamak dalam PAS. Adanya TB, bermakna UMNO bertepuk tangan dan senyum dari jauh.

Dalam blog TB, blog kawan-kawan TB, dan juga blog TKO yang diusahakan oleh PAS Terengganu (walaupun bukan menyokong usaha TB), kita melihat puak-puak pencacai UMNO dan musuh PAS, menyamar sebagai simpati pada TB dan rakan-rakan TB. Mereka menulis menyokong apa yang TB buat. Mereka mengapi-apikan TB supaya terus serang TGHH dan orang-orang kanannya atas alasan UG yang dicipta oleh UMNO. Tidak mustahil mereka juga menyumbang duit dalam Tabung Guaman yang diwujudkan TB untuk menyerang PAS!

TB kini menjadi alat dan peluru percuma UMNO dan BN. TB berharap akan jadi calon PKR dalam PRU 13. Tunggu dan lihat manusia “simbolik” yang kontroversi ini.

Bacalah ”siapa dia” TB. Bacalah “kawan-kawan TB” dalam blog ini.

http://tulangbesi.wordpress.com/

Ali Zaidan said...

Sudahla TB. Soalan2 aku sampai sekarang tak mampu kau jawab.

Utk pengetahuan kau, PAS tak berpecah sbb muzakarah PAS-UMNO, tp PAS berpecah krn fitnah2 golongan korang yg tuduh orang itu ini sbg Fraksi UMNO. Pdhl tu tak lebih dr andaian kau.

Kalau betol Us Nasa nk bawa PAS masuk UMNO, dh tentu masa prtemuan dgn Pak Lah dulu, keputusan dh positif. Tp, Us nasa ttp tolak apa yg Pak lah nak.

Yg penbting bagi aku Islam untung. Bukan politik menang pilihanraya yg untung.

Ntah ape kau mengaji masa usrah dulu tak tau la.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Dawai Kokot said...

saya rasa Tulang besi yang amik sekerat-kerat...tak payah lah nak perbodohkan orang..
kesimpulan dari keseluruhan cerita ust nasha bermaksud ini adalah perkara ijtihadi dalam menguruskan kemenangan dalam PRU-12 tu je...

knp TB tak highlight kenyataan ust nasa yang berbunyi "end of that paper (kertas kerja ust haron din) dia menyebut BEBERAPA OPTION, SALAH SATU option yang perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO"

knp tulang besi tak highlight kan penolakan Ustaz Nasa terhadap tawaran Pak Lah kepada PAS..

Dawai Kokot said...

Ust nasha nak bawak PAS masuk UMNO cuma lebih pada andaian TB je..bukan fakta..rakaman audio itu pun tidak menggambarkan usaha ust nasha nak bawak PAS masuk UMNO..cukuplah buat fitnah TB

Anonymous said...

Muammar on February 26, 2010 said:

Den raso, tulang bosi ni pendek
akal sikit lah..dia ingat bilo dia buek aduan pado SU Agong Mustafa Ali, secaro individu, dia ingat aduan dio boleh diterimo. memang tak roti peraturan.

ese ingat sobab dia dah tak do cawangan yg nak terimo dio, sobab tu dia menyalak sorang2.

yang ese tau, kalu nak buek aduan salah laku dalam PAS ni, kono melalui cawangan, disahkan di peringkat cawangan. atau paling tidak melalui dewan-dewan. lopeh tu kono hantar satu copy kek nogori untuk disahkan. lopeh tu baru buleh bui kek SU Agung.

aku dah baco aduan tulang busok ni kat laman dio…cerito lamo psal kerajaan perpaduan tu dah lamo dah tutop buku….apo pulak dio bukak balik cerito. memang tak baco dan tak roti punya budak tu. tak habeh-habeh dok ulang cerito UG tu..,nak kato tak paham, dia mengaji tinggi sampai ke amerika tu hah, nak kato bodoh, dia pandai internet, nak kato dogil..memang lah, nak kato apo laie…ese raso budak ni tak boto kepalo dio ni, ada sengek sikit bangkali. kot air apo dia minum ese tak tau

yang dia bonci bonar dgn Mustafa Ali ese faham lah…tapi ese suko Mustafa Ali buat kenyataan tu “16 sept hanya gimik politik”. kenyataan tu telah selamatkan air muko oghang PAS. Kenyataan tu telah selamatkan maruah PAS. 16 sept itu bukan ado apo sangat, sajo anwar lontar kek padang supaya jadi riuh, yang suka main bola 16 Sept, dia main di padang tu, pemain UMNO dan penonton BN pun jadi takut gilo kot jadi 16 sept, oghang atas pagar pun jadi kelam kabut, media pun heboh, orang PAS pun ada yang turut samo jadi tukang pukul gendang…padahal itu lah kelebihan politikus (political animal) yang pandai politiking macam anwar, dia buleh pull the crowd…memang dulu laie dia macam tu, crowd puller. sebab tu mustafa ali kato 16 sept hanya gimik politik. tapi oghang yg nak copek monang dan nak monang pecumo, jadi seronoklah poie kelana jayo….apo nak buek tak dapek ese nak nolong laie

Kalau tidak sobab kenyataan mustafa ali tu, dah ramai dah orang PAS poie Kelana Jayo malam tu. Ese dongar Presien PAS pon tak poie. yang poie husam, kamaruddin jaafar, khalid samad dan beberapo oghang laie sebab nak amek hati PKR. Ese dongar Presiden PAS tak beriman dengan 16 Sept.

Agaknya TB ni beriman dengan 16 Sept sebab tu dia marah bonar dengan Mustafa Ali. Rosak aqidah budak keturunan sosialis Islam ni.

tak po lah dio pilih jadi gitu, nak buek macam mano…TB ..ese ingat tompek ekau dalam UMNO, elok lah ekau masuk UMNO ja sebab dokek bonar dengan sosialis Islam…atau ekau masuk jo PKR…sebab ekau memang kagum dengan DSAI kan…apo tunggu laie…tak usah nyibok dalam PAS lah..tak usah nyamar jadi ahli PAS lah…tompek ese dudok ni pokat BN-UMNO, tapi hati ese tetap pada perjuangan Islam, ese tak mahu hina ulamak…ese tak belajar tinggi macem ekau sampai Amerika..ese paling tinggi belajar sampai sekolah ajo….tapi ese banggo dengan pimpinan ulamak. elok ekau lap hingus dulu dan jadi orang dewaso boto-boto…kalu tidak, tak yah lah merapu laie..

komen dalam http://tulangbesi.wordpress.com

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

alahai..

" ulamak ini ada barakah dan karamahnya. apabila keputusan itu salah, Allah akan menegurnya, samada secara sedar or x. tp hal ini terjadi ke pada manusia biasa???? ko prnah ke bermimpi macam tu??ko prnh ke bermimpi suh tegur dan menjatuhkan akhlak pemimpin nih??hah jawablah bodoh!!"

1.Ini contoh taksub tahap gaban ni!
2.macam Nabi pulak ni!!
3.Boleh percaya ka!!
4.Puak ajaran sesat selalu guna kaedah ni untuk tarik pengikut!!
5.Menyamakan Hadi Awang setaraf wali pulak ni!!
6.Nik Aziz pun dikatakan bertaraf wali!sekarang hadi awang pun setaraf wali!!
7.Yang hairannya!wali-wali ni tak sependapat!belaga angin!

Anonymous said...

semua yg kritik TB ni smua bodo bodo. tak dapat menilai mana yang hak dan yang batil. korang p belajar islam lagi laa ooii. teruskan perjuangn anda TB. saya yakin anda berada pada landasan yang betul. semua yang kritik anda tu semua orang yang terus lapar nak bersama dengan umno. anda telah menggagalkan usha mereka. tu yang mereka marahkan sangat tu.

Anonymous said...

alahai..
1.Dalam bab isu penggunaan kalimah Allah!tetap sependapat dengan harun din!
2.Dalam bab perpaduan melayu dan islam!tetap sokong puak perpaduang!
3.Sekurang-kughangnya!ada puak agama pas dapat teguq puak umno yang jahil dan selalu ambik rasuah tu!!
3.Nak haghapp jamil khir!!ish!ish!ish!tak nampak tokoh agama punnnn!!

semut said...

TB, aku ni nak gelak sampai nak pacah perut baca komen komen yang tak habis habis menghentam kamu - panggil kamu macam macam - selalunya orang yang suka mengkritik dengan menggunakan celaan dan kata kata kesat dan bukan mengkritik dengan mengeluarkan hujah adalah orang yang berfikiran lemah atau belum matang yang berpendidikan tepi longkang. Jadi yang aku hairan ni ialah apalah yang menjadi sebab yang TB ni layan sangat budak budak mentah ni? Kalau aku buang aje komen komen yang tak membawa apa apa hujah - hanya memaki kiri kanan macam syaitan gila. Kalau ini lah rupa nya ahli-ahli PAS maka aku nak kata bahawa sudah sememangnya patut yang kamu ini semua duduk dibawah "geng perpaduang" sebagai suatu balasan dari Allah swt.

Dawai Kokot said...

saya rasa Tulang besi yang amik sekerat-kerat...tak payah lah nak perbodohkan orang..
kesimpulan dari keseluruhan cerita ust nasha bermaksud ini adalah perkara ijtihadi dalam menguruskan kemenangan dalam PRU-12 tu je...

knp TB tak highlight kenyataan ust nasa yang berbunyi "end of that paper (kertas kerja ust haron din) dia menyebut BEBERAPA OPTION, SALAH SATU option yang perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO"

knp tulang besi tak highlight kan penolakan Ustaz Nasa terhadap tawaran Pak Lah kepada PAS..

Ust nasha nak bawak PAS masuk UMNO cuma lebih pada andaian TB je..bukan fakta..rakaman audio itu pun tidak menggambarkan usaha ust nasha nak bawak PAS masuk UMNO..cukuplah buat fitnah TB

Tulang Besi said...


" ulamak ini ada barakah dan karamahnya. apabila keputusan itu salah, Allah akan menegurnya, samada secara sedar or x. tp hal ini terjadi ke pada manusia biasa???? ko prnah ke bermimpi macam tu??ko prnh ke bermimpi suh tegur dan menjatuhkan akhlak pemimpin nih??hah jawablah bodoh!!"
.

Masaalahnya, diorang ni semua betul ke ulama?

Ust Nasa ni ulama ke?

Tulang Besi said...

Utk pengetahuan kau, PAS tak berpecah sbb muzakarah PAS-UMNO, tp PAS berpecah krn fitnah2 golongan korang yg tuduh orang itu ini sbg Fraksi UMNO. Pdhl tu tak lebih dr andaian kau.

Kalau betol Us Nasa nk bawa PAS masuk UMNO, dh tentu masa prtemuan dgn Pak Lah dulu, keputusan dh positif. Tp, Us nasa ttp tolak apa yg Pak lah nak.
.

Sapa yang cakap "PAS nak masuk UMNO"?

Kita cakap nak tubuh kerajaan PAS-UMNO.

Nak tengok buktinya, NAH!!!!!:

"“Kita tidak sepatutnya berfikir nak berpakat dengan UMNO. Sebaliknya kita perlu berusaha memperkasakan Pakatan Rakyat.

Ada pihak perwakilan yang kata mana ada di antara kita yang nak pergi berunding atau bersama dengan UMNO. Saya nak beritahu bahawa ketika kami di Perak dah buat keputusan sungguh tegas untuk tidak bersama UMNO dan dah putus untuk bersama DAP dan PKR, kami dihubungi oleh pimpinan tertinggi, ”Tak bolehkah kita kaji keputusan untuk bersama dengan UMNO?”.

Ada saudara-saudara! Jangan cakap tak ada. Cuma saya tak nak sebut namanya. Tapi saya nak katakan ada. Sebab itu janganlah saudara-saudara terus buat keputusan seolah-olah semua orang dalam PAS tak ada yang berfikir begitu (yakni untuk bersama dengan UMNO). Ada! Tapi saya tak layan.”

Ustaz Ahmad Awang – Naib Presiden 3"

Tulang Besi said...

Ali Zaidan,

Soalan aku sampai sekarang kao tak jawab:

APA DIA FITNAH YANG TELAH AKU UNGKAPKAN.

Aku dah bukti kao ambik hadeeth pakai nafsu, tak pakai ilmu.

Bila kena soal, terhegeh2 ambik kenyataan TGNA.

Nampak sangat dari mula tak belajar pun maksud hadeeth tu.

MAin ambik je. Sahih ke tidak pun kao tak tau.

Tulang Besi said...

Aku dok baca tulisan hang sana sini, memang hang tak pernah serang DSAI dan pimpinan MT PKR. tapi dengan PAS, hang hantam buta semua. Presiden PAS, pimpinan kanan, ulamak..habeh hang ludah dan hina. Macam hang hantam buta UMNO..
Kalau nak buat fitnah pun, kaji dulu la. Kan skrg ni kau dah malu
http://www.malaysiawaves.com/2009/11/motif-sebenar-salehuddin-hashim.html.
Perangai ulama ke sokong jumpa UMNO dalam gelap?

Ali Zaidan said...

Alahai TB yang bodoh. Soal hadis tu dh lama selesai. Aku dh sebut ttg isi hadis tersebut yg sahih. Persoalan sanad ialah nasakah subjektif di kalangan muhaddis. Kau ni betul2 muka tak tahu malu la TB> Mengaku dh buktikan aku bersalah konon. Macam takdak maruah aku tgkkau ni. Desperate.

Dan fitnah kau tu dh berkali2 aku sebut iaitu mengatakn tokoh2 tertentu sbg fraksi umno dan atrtikel kau yg mengatakan idea perpaduan dr Singapore. Alahai, muka tak tahu malu betul! Bermaruah la sikit!

Alahai bengapnya TB, kenyataan Us ahmad awang tu umum. Dia rujuk kat sapa? Dia rujuk solid kat us nasha ke? Ada dia sebut Us nasha? alahai, muka tak tau malu betul ceo wannbe ni. Lgpun pemanggil tu hanya minta kaji balik, bukan suruh atau paksa atau tekan. Mungkin sebab dia lihat ada pro dan kontra antara semua option.

Sebab itu aku persoal, Kalau betol Us Nasa nk bawa PAS masuk UMNO, dh tentu masa prtemuan dgn Pak Lah dulu, keputusan dh positif. Tp, Us nasa ttp tolak apa yg Pak lah nak. Ni kenapa kau tak berani jawab? jawabla dgn fitnah TB. Kau kan cakap fitnah tu kena dibangkitkan (wpun Nabi kata celaka kpd siapa yg bangkitkan fitnah).

Tak tau la kalau Tb ni suka dicelakakn oleh Nabi. Nauzubillah.

Tulang Besi said...

Alahai TB yang bodoh. Soal hadis tu dh lama selesai. Aku dh sebut ttg isi hadis tersebut yg sahih. Persoalan sanad ialah nasakah subjektif di kalangan.

Aku tak tanya isi, aku tanya sanad. Soalan senang macam tu pun kao tak reti jawab. Confirm kao guna hadeeth tu dengan nafsu, bukan ilmu

Tulang Besi said...


Dan fitnah kau tu dh berkali2 aku sebut iaitu mengatakn tokoh2 tertentu sbg fraksi umno dan atrtikel kau yg mengatakan idea perpaduan dr Singapore. Alahai, muka tak tahu malu betul! Bermaruah la sikit!
.

Dulu kata "Agen UMNO". Bila aku kata "Fraksi UMNO", tukar pulak jadi "fraksi UMNO".

Kau pun tak tahu apa benda yang aku fitnahnya.

Itu belum lagi aku tanya kat mana yang fitnahnya perkataan "Fraksi UMNO" tu? Boleh terang tak?

Lagi satu, pasal artikel Agenda Singapura tu, boleh tunjuk tak kat mananya yang fitnah.

Setakat kao kata artikel tu fitnah takda makna langsung.

Tulang Besi said...


Alahai bengapnya TB, kenyataan Us ahmad awang tu umum. Dia rujuk kat sapa? Dia rujuk solid kat us nasha ke? Ada dia sebut Us nasha? alahai, muka tak tau malu betul ceo wannbe ni. Lgpun pemanggil tu hanya minta kaji balik, bukan suruh atau paksa atau tekan. Mungkin sebab dia lihat ada pro dan kontra antara semua option.
.

haaaa skrg ni dah tersepit. Bila Ustaz Ahmad Awang dah buktikan wujudnya "Fraksi UMNO", mulalah panggil orang bengap.

Padahal diri sendiri dah tersepit.

yang jelasnya, kao yang buat fitnah kat aku.

Dan aku tak maaf kau sampai akhirat.

Ali Zaidan said...

Sengal. Dlm isu status hadis, tak boleh ikut sanan saja. Aku nk bagitahu kau, kalau hadis dhaif yg mmppunyai byk jalan (turuk) kemudian selari dgn hadis2 yg lebih atas (mutawateer, sahih etc), maka hadis tu ternaik mnjadi hasan lighairihi.

Dlm isu hadis, aku pakai pendapat muhaddis hanafi. Wpun hadis dhaif, ttp isinya ttp sahih. hanya sanadnya yg dhaif. Maka boleh diguna sbg dalil melainkan jika bertentangan dgn hadis yg lebih atas. Itu gunanya pengkelasan hadis. Nak tgk prioriti. Dlm soal hadis ini, isinya sahih. sanadnya pula subjektif kepada setiap muhaddis.

Masa TGNA pakai hadis sama, pasal apa kau tak kata dia (TGNA) pakai hadis ikut nafsu jugak? Udah la TB, kau ni dh konfem terkantoi sangat dah ni. Malu la sikit.

Kesian, tuduh org pakai hadis tanpa ilmu. Org dh jawab benda byk2 kali pun masih buta kayu lagi. Ni la org cakap. Bodoh sombong. Bodoh tak boleh diajar.

Nasib baik la tak jadi CEO....

Dawai Kokot said...

heh TB bodoh...statement ahmad awang tu dia mksudkan selepas daripada kputusan PRU-12.masa tu tidak ada kputusan lagi samada nk bersama PR atau tidak..
keputusan memperkasakan PR tu muktamar beberapa bulan kemudian..

ni jawab ni...knp TB tak highlight kenyataan ust nasa yang berbunyi "end of that paper (kertas kerja ust haron din) dia menyebut BEBERAPA OPTION, SALAH SATU option yang perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO"

knp tulang besi tak highlight kan penolakan Ustaz Nasa terhadap tawaran Pak Lah kepada PAS..

Tulang Besi said...

Sengal. Dlm isu status hadis, tak boleh ikut sanan saja. Aku nk bagitahu kau, kalau hadis dhaif yg mmppunyai byk jalan (turuk) kemudian selari dgn hadis2 yg lebih atas (mutawateer, sahih etc), maka hadis tu ternaik mnjadi hasan lighairihi..

Jadi jawablah, status hadeeth tu hasan ke? Hasan Sahih ke? Daeef ke? Maudhiu' ke?

Kenapa yang pergi berpusing2 ni? Tau ke tidak?

Ali Zaidan said...

Macam aku kedarah sangat maaf kau ni. Kau buat salah, aku pulak nak mintak maaf. Bapak poyo kau ni. Kalau nk ikutkan, byk lagi fitnah kau kat aku. Tuduh aku pakai hadis ikut nafsu la, padahal kau tu yg bodoh ilmu hadis.

Soal fraksi dan agen tu aku dh jawab dlm komen artikel tu sendiri. Kau sampai sekarang tak mampu jawab.

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=5714589773403512045&postID=2572751226939376161

aMENDE YG TERSEPIT NI rAMAN? hA? Jawapan aku mudah:

Kenyataan Us ahmad awang tu umum. Dia rujuk kat sapa? Dia rujuk solid kat us nasha ke? Ada dia sebut Us nasha? alahai, muka tak tau malu betul ceo wannbe ni. Lgpun pemanggil tu hanya minta kaji balik, bukan suruh atau paksa atau tekan. Mungkin sebab dia lihat ada pro dan kontra antara semua option..

kemudian, mana ada Us Ahmad kata 'fraksi' umno dr statement tu?. Kau je yg pandai2 buat ayat sendiri kan?

yg Singapore tu aku dh jawab dlm artikel aku yg sampai sekarang kau tak mampu balas balik. http://ali-zaidan.blogspot.com/2010/02/tulang-besi-sayang-ali-zaidan.html

Toksah jd manusia poyo la TB..

Ali Zaidan said...

Isinya sahih la bongok. Jadi, sahih dan boleh jadi dalil. Isu sanad isu subjektif! Kau ingat sahih ni yg ada dlm Bukhari Muslim je ke??? Apa masalah kau ni?. Pi belajar ilmu hadis la dulu!!

Dawai Kokot said...

heh TB bodoh...statement ahmad awang tu dia mksudkan selepas daripada kputusan PRU-12.masa tu tidak ada kputusan lagi samada nk bersama PR atau tidak..ahmad awang je pandai2 pegi buat keputusan sendiri ..nasib baik kputusan pusat selari

keputusan memperkasakan PR tu muktamar beberapa bulan kemudian la bang oiiiii..

ni jawab ni...knp TB tak highlight kenyataan ust nasa yang berbunyi "end of that paper (kertas kerja ust haron din) dia menyebut BEBERAPA OPTION, SALAH SATU option yang perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO"

knp tulang besi tak highlight kan penolakan Ustaz Nasa terhadap tawaran Pak Lah kepada PAS.

Ali Zaidan said...

Mungkin Tb kena baca sendiri tulisan dia kat sini:

http://www.malaysiawaves.com/2009/06/ahmad-awang-enggan-dedah-nama-celaka.html

Tajuk tu sendiri ialah :Ust. Ahmad Awang Mendedahkan "Agen" UMNO dalam PAS

Sedangkan Penarik Beca (penulis asal) bagi tajuk lain dan Us ahmad awang pulak tak sebut 'agen' Umno.

Jadi kalimat 'agen' umno dtg dr tangan jahat TB sendiri. Ni juga satu bentuk tulisan yg mengundang fitnah dr Tb, Tu pun maseh xmau mengaku???!!!

Anonymous said...

pecat ajeeee semua

Tulang Besi said...


Kenyataan Us ahmad awang tu umum. Dia rujuk kat sapa? Dia rujuk solid kat us nasha ke? Ada dia sebut Us nasha? alahai, muka tak tau malu betul ceo wannbe ni. Lgpun pemanggil tu hanya minta kaji balik, bukan suruh atau paksa atau tekan. Mungkin sebab dia lihat ada pro dan kontra antara semua option..
.

Kahkahkah orang cakap wujud fraksi UMNO, dia nak kata rujuk kat siapa.

kao memang bangsa putar alam punya orang la.

Lain orang kao buleh auta la.

Hakikatnya, kenyataan Ustaz Ahmad Awang membuktikan ada FRAKSI UMNO dalam PAS.

Yang ni AKU CABAR ALI ZAIDAN NAFIKAN.


HAHAHAHAHA kelakar la kao ni Ali. Makin kao cakap makin kelakar hujah kao.

Tulang Besi said...

heh TB bodoh...statement ahmad awang tu dia mksudkan selepas daripada kputusan PRU-12.masa tu tidak ada kputusan lagi samada nk bersama PR atau tidak..ahmad awang je pandai2 pegi buat keputusan sendiri ..nasib baik kputusan pusat selari.

Hahahahaha ada pulak nak maki Ustaz Ahmad Awang pulak.

Apasal dah desperate ke?

Tulang Besi said...


Sedangkan Penarik Beca (penulis asal) bagi tajuk lain dan Us ahmad awang pulak tak sebut 'agen' Umno.

Jadi kalimat 'agen' umno dtg dr tangan jahat TB sendiri. Ni juga satu bentuk tulisan yg mengundang fitnah dr Tb, Tu pun maseh xmau mengaku???!!!
.

Ye ke. aku copy paste je artikel Penarik Beca tu.

Macamana pulak boleh aku ubah kandungannya?

Pelik la kao Ali. Dah takda modal lah katakan.

Tulang Besi said...

Setakat ni segala yang Ali Zaidan sebut pasal Tulang Besi ternyata meleset.

Pada waktu yang sama, Ali Zaidan telah memfitnah Tulang Besi dengan mengatakan Tulang Besi HENDAK JADI CEO. PAdahal Tulang Besi buat permohonan atas dasar terpaksa dan mahu berkihidmat untuk Islam. Bukan TUlang Besi nak sangat pun.

Dan terbukti Ali Zaidan tafsir hadeeth ikut nafsu sebab hadeeth tu DIA PUN TAK TAU SAHIH KE TIDAK.

Dia buat alasan mulanya hadeeth daeef buleh pakai, tapi lepas tu dia tukar cerita banyak kali seperti hadeeth daeef boleh naik hadeeth hasan dsbnya.

Tapi sampai sekarang dia tak boleh cerita:

a. Status hadeeth tu sahih ke tidak

b. Apa maksud perkataan "Fitnah" dalam hadeeth tersebut.

DANNNN, yang paling besar pembohong si Ali Zaidan adalah apabila dia GAGAL membuktikan Tulang Besi telah membuat fitnah.

Dia kata terma "AGEN UMNO" (mula2 lepas tu dia tukar pada Fraksi UMNO sebab dia terlupa saya tak pakai perkataan AGEN UMNO) ni FITNAH.

Tapi, kenyataan saya tu DISOKONG oleh pendedahan Ustaz Ahmad Awang.

tapi, dia tak puas hati dan cuba "spin" kenyataan Ustaz Ahmad Awang.

Namun, percubaan dia TETAP MELESET.

Si Luncai terjun dengan labu-labunya. BIARKAN BIARKAN

Hahahahahahaha berdahak2 aku gelak tengok gelagat kao, Ali Zaidan.

Dawai Kokot said...

"TB bodoh berkata

Hahahahaha ada pulak nak maki Ustaz Ahmad Awang pulak.

Apasal dah desperate ke?"

desperate pe bende...mmg itu faktanya..Ahmad Awang bukan PAS pusat yang bleh buat kputusan ikut suka dia jeeee...
Dah lah guna sirah tak kena pada tempatnya..sama kan Khalid samad dgn ahlul badar..

ko TB tak jawan lagi soalan aku dari tadi ..

knp TB tak highlight kenyataan ust nasa yang berbunyi "end of that paper (kertas kerja ust haron din) dia menyebut BEBERAPA OPTION, SALAH SATU option yang perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO"

knp tulang besi tak highlight kan penolakan Ustaz Nasa terhadap tawaran Pak Lah kepada PAS..

ke Tulang Babi yang desperate

Abdullah said...

Fakta:

1. Beberapa malam selepas PRU-12, TB pergi ke rumah Hasan Ali untuk menyerahkan CV dia untuk menjadi CEO Konsortium Jaringan Selangor Sdn Bhd.

2. TB tidak mendapat post CEO itu.

Persoalan:

1. Kalau dah sampai pergi ke rumah Hasan Ali untuk menyerahkan CV beberapa malam je selepas PR menang di Selangor, adakah ini dinamakan "atas dasar terpaksa" & "bukan TB nak sangat pun"?

2. Jika betul ingin berkhidmat kerana Islam, kenapa tidak menawarkan khidmat ke Ibu Pejabat PAS selepas tidak mendapat post CEO tu?

Tulang Besi said...


1. Kalau dah sampai pergi ke rumah Hasan Ali untuk menyerahkan CV beberapa malam je selepas PR menang di Selangor, adakah ini dinamakan "atas dasar terpaksa" & "bukan TB nak sangat pun"?

2. Jika betul ingin berkhidmat kerana Islam, kenapa tidak menawarkan khidmat ke Ibu Pejabat PAS selepas tidak mendapat post CEO tu?
.

BEberapa malam selepas PR menang di Selangor, Tulang Besi BERADA DI LUAR NEGERI.

Nak tengok passport ke?

Memang la korang ni keturunan memfitnah.

HAhahahahaha terkantoi akhirnya puak2 penipu ni.

Tulang Besi said...


desperate pe bende...mmg itu faktanya..Ahmad Awang bukan PAS pusat yang bleh buat kputusan ikut suka dia jeeee...
Dah lah guna sirah tak kena pada tempatnya..sama kan Khalid samad dgn ahlul badar..
.

Fakta amende kao cakap ni. Kao punya fakta semua fitnah.

Kao sedar tak?

ANTI BABI said...



2. Jika betul ingin berkhidmat kerana Islam, kenapa tidak menawarkan khidmat ke Ibu Pejabat PAS selepas tidak mendapat post CEO tu?
.

Woiii Dolah babi,

Kao jangan jales, kao tu taraf Bangla Alam Flora je.

Taraf kau bawah tapak kaki TB je.

Berenti lah kao mempersoalkan TB.

Tahi TB lebih mulia dari kao.

Abdullah said...

TB, beberapa malam doesn't necessarily mean the night after PRU-12. It could be 10, 15, 20 nights after PRU-12. But definitely you went to Hasan Ali (be it 15, 20, 30 nights after PRU-12) to give your CV for the post. That night, Hasan Ali was hosting a makan2 at his house.

Please tell me, is this still a fitnah?

Abdullah said...

Anti-Babi,

Taraf Bangla Alam Flora ke, taraf tapak kaki TB ke, taraf tahi TB ke, saya ucapkan jazakallahu khairan kerana memberi saya pahala percuma.

Ini rupanya perangai penyokong2 TB. Tarbiyah tak cukup kot?

Ali Zaidan said...

Nauzubillah, nampak jelas TB bohing nak mampus. Celaka punya orang.

1. Aku dh sebut hadis itu sahih dan boleh jd dalil. Aku dh sebut fitnah dlm hadis itu bermaksud tuduhan dusta. Siap aku bgtau lg TGNA pun pakai hadis tu. Tp, TB si bebal ni masih kata aku ikut nafsu. Semoga Allah membalas kejahatan tangan TB.

2. Fraksi tu merujuk kpd orang lah. Mcm kau sndiri yg kata orang itu ini fraksi UMNO. Tp, Us Ahmad tak sebut pun fraksi. Tu semua auta dr tangan kau.

3. Penarik beca tulis tajuk lain. TAJUK LA Tb bodoh!. Bukan isi kandungan. Tajuk PB lain, tajuk kau lain. Kau tambah 'agen' umno dlm tajuk kau. Dasar penipu!!!

4. TB bohong kata dia tak pakai perhkataan 'AgeN UMNO". Dalam artikel ini:

http://www.malaysiawaves.com/2009/06/ahmad-awang-enggan-dedah-nama-celaka.html

Jelas tajuknya ada perkataan "AGEN UMNO". Dasar penipu!!

5. Kemudian TB cunba kata Us Ahmad awang sokong dia. Bodoh! Dasar penipu! Kenyataan Us ahmad awang tu umum. Dia rujuk kat sapa? Dia rujuk solid kat us nasha ke? Ada dia sebut Us nasha? alahai, muka tak tau malu betul ceo wannbe ni. Lgpun pemanggil tu hanya minta kaji balik, bukan suruh atau paksa atau tekan. Mungkin sebab dia lihat ada pro dan kontra antara semua option..

Kemudian, mana ada Us Ahmad kata 'fraksi' umno dr statement tu?. Kau je yg pandai2 buat ayat sendiri kan?

Dasar blogger celaka penipu!! Tak takut laknat Allah ke wahai Pencetus Fitnah?

Dah terkantoi mulalah nk kutuk orang kata kelakar la, ketawa terbahak-bahak la. Padahal sebijik malu besar atas dahi kau tu TB. Padan muka, habis londeh maruah kau.

Anonymous said...

bro TB cybertroopes UMNO baru dapat gaji daa pasal tu depa hentam habis-habis, ni najib pun ajak 300 orang pi sri perdana , siap la lagi 300 pencacai yang dibayar tu, duit rakyat semua digunakan untuk membayar pencacai pulak sekarang.

Anyway bro keep up the good work and lastly stay strong, Allah sentiasa bersama orang yang benar, depa-depa ni semua tak ingat akhirat dok syok kat dunia aje! kesian kat depa!

Ali Zaidan said...

Kenyataan Us Ahmad Awang hanya membuktikan ada seorang pemanggil (tak tau sapa) yg meminta agar keputusan pembentukan kerajaan Perak diperhalusi. Ia tak membuktikan wujudnya fraksi UMNo. Itu hanya mimpi dongengan pak pandir kau saja TB.

Dawai Kokot said...

Tulang Babi berkata "Fakta amende kao cakap ni. Kao punya fakta semua fitnah.

Kao sedar tak?"

Aku sedar fakta ngko sume andaian bodoh.. sume fakta yang ko amik dari pemimpin pening2 dalam PAS. Antaranya Ahmad Awang lah..

Ko dari tadi tak jawab2 soalan aku ni.nampak sangat la ko dah takde jawapan. fakta bawah ni aku amik dari audio ko kat atas la Tulang Babi bodoooo...

knp TB tak highlight kenyataan ust nasa yang berbunyi "end of that paper (kertas kerja ust haron din) dia menyebut BEBERAPA OPTION, SALAH SATU option yang perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO"

knp tulang besi tak highlight kan penolakan Ustaz Nasa terhadap tawaran Pak Lah kepada PAS..

soalan yg dari tadi TB tak jawab..haha kesian Tulang Babi..org dah nampak dan jelas kebodohan Tulang Babi

Tulang Besi said...

Kahkahka babi2 sedang mengganas dalam blog ni sebab baru dapat bayaran lah katakan.

kahkahkah.

Ali Zaidan said...

Kesian kat Tb... Xmampu jawab, pangil orang lain babi. Kasihan...

Semoga Allah bagi cahaya hidayah terangi hati nya yg dah gelap tu.

Abdullah said...

Yelah Ali..

Ni agaknya cara TB ditarbiyahkan.. bila dah tak boleh jawab, panggil orang macam2..

Minta TB jawab comment saya yang sebelum ni sama ada fitnah atau tidak apa yang ditulis... terima kasih...

Tinta Hitam said...

Pada aku satu aje la.Walaupun ada sisapa yg cub anak bawak PAS gabung dgn UMNO,mereka takkan berjaya.Jika berjaya pun PAS akan berpecah dengan sebahagian besar ahlinya akan meninggalkan PAS dan masuk parti lain didalam PR

Dawai Kokot said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Puak-puak UG ni bukan tau berbincang dengan elok. Bahasa dia orang dengan UMNO sama aje, maklumlah nak bergabung katakan ..... Apa yang dia orang cakap jauh terpesong daripada kebenaran. Perbincang geng-geng UG dengan UMNO adalah terlalu advance kerana melibatkan jawatan Menteri Besar, Menter-Menteri dan sebagainya. Apabila sebahagian besar AJK Pusat menyedarinya mereka berjaya menyekat geng UG daripada membawa PAS ke UMNO. Bodoh punya kerja! Kita bermatian-matian selama berpuluh tahu nak hancurkan UMNO, mereka pula bagi talian hayat kepada UMNO ......

Anonymous said...

TB KATA :
Kahkahka babi2 sedang mengganas dalam blog ni sebab baru dapat bayaran lah katakan.

PENYOKONG KUAT TB (ANTI BABI) KATA :
Woiii Dolah babi,

Kao jangan jales, kao tu taraf Bangla Alam Flora je.

Taraf kau bawah tapak kaki TB je.

Berenti lah kao mempersoalkan TB.

Tahi TB lebih mulia dari kao.



TB...adakah ini tanda kehebatanTB..anda ini ajaran TB kepada anti babi...apakah TB dan geng Erdogen boleh diharapkan untuk membimbing DAP dan rakan2 dalam PKR...gaya bahasa jelas tunjuk TB dan ANTI Babi tak ubah macam kurang kematangan je...adakh ini sikap ahli pari islam..adakah ini sikap orang islam...susah nak percaya kepada keihlasan tulisan TB...jauh dari semangat maulid rasul...TB tak usah lah bercakap nak bentuk negara..kalau diri sendiri pun hancur...cakap islam berapi..tapi akhlak pun hancur...dah sah lepas ini kaum2 ini akan dibimbing oleh org2 kafir..teruskan penentangan kepada kebatilan,fitnah hidup yang dibawa oleh TB...UG nak hancur ke tak itu masalah dunia..pemimpin datang dan pergi..tapi kesanya amat dasyat kepada konsep dakwah dan berdiolog dalm Islam..adakah itu perkataan yang biasa digunakan oleh TB dalm kehidupan seharianya..masyaallah..moga Allah tunjukkan jalan kepada yang terlanjur..

Dawai Kokot said...

soalan tak terjawab di bawah...

knp TB tak highlight kenyataan ust nasa yang berbunyi "end of that paper (kertas kerja ust haron din) dia menyebut BEBERAPA OPTION, SALAH SATU option yang perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO"

knp tulang besi tak highlight kan penolakan Ustaz Nasa terhadap tawaran Pak Lah kepada PAS..

satu je sbb nya..TB nak sebar fitnah. menyebarkan berita yang tidak tepat tetapi lebih kepada andaian tulang besi semata-mata..

Tulang Besi said...

knp TB tak highlight kenyataan ust nasa yang berbunyi "end of that paper (kertas kerja ust haron din) dia menyebut BEBERAPA OPTION, SALAH SATU option yang perlu diambil oleh PAS ialah mengadakan perbincangan dengan UMNO"

knp tulang besi tak highlight kan penolakan Ustaz Nasa terhadap tawaran Pak Lah kepada PAS..

satu je sbb nya..TB nak sebar fitnah. menyebarkan berita yang tidak tepat tetapi lebih kepada andaian tulang besi semata-mata..
.
Dawai kontot ni nak ubah tajuk pulak. Nampak sangat dia yang ambik sekerat-sekerat. Part DK sebut tu telah diterangkan oleh Ustaz Nasa dengan kenyataan:
memutuskan untuk member mandat kepada Presiden, Timbalan Presiden dan Setiausaha Agung untuk mengadakan perbincangan dengan mana-mana pihak bagi kepentingan Islam dan umat Islam. Yang asal wordingnya UMNO, kita tahu benda tu sensitive, kita delete perkataan UMNO itu, tapi the meaning of the particular clause is reference to UMNO.”.

Kao paham tak dawai kontot. Yang paper tu CADANGAN. Yang KEPUTUSANNYA adalah di atas ni.
Kau paham tak beza antara CADANGAN dgn KEPUTUSAN?

Anonymous said...

pecat pecat semua.....

Abdullah said...

So, I guess betullah si TB pergi ke rumah Hasan Ali pada satu malam selapas PRU-12 ketika Hasan Ali mengadakan sedikit makan2 untuk rakan-rakannya bagi menyerahkan CV dia bagi jawatan CEO Konsortium Jaringan Selangor Sdn Bhd. Dan tak silap, dia masa tu baru je balik dari Mesir.

I guess inilah dimaksudkan dengan "terpaksa", "bukan nak pun jawatan CEO tu" and "kerana Islam".

Ameeno said...

Salam

saya mahukan saudara saudari sekalian bertenang masing2, tulang besi neh ahli pas sama macam kita semua tak perlu kita nak maki hamun dia macam dia neh owang2 umno. owang2 umno mmg suka la tgk owang2 pas bergolak dan bergaduh2 dalam media internet neh sebab mereka dah ada modal nak ejek kita dulu kita selalu tabuh dowang pasal kj-mm sekarang kita kena balik. kita baca aje pendedahan2 dan penulisan2 tb kalau kita tak suka kita komen la cara baik kalau kita ada fakta maka kita sangkal kalau kita takde fakta maka kita diam. nak percaya atau taknak terpulang diri kita sendiri. tetapi kalau nak bertengkar2 sehingga dikata owang2 umno buatpe pula? nama baik diri, parti kena jaga, apa2 pun kalau owang tu bercakap sesuatu yang berbeza meskipun dia di haluan kita tak menjadikan dia jahat dan kejam.. saya tak suka kepada kenalan2 melabelkan dia tulang babi etc. apa neh semua.. tak perlu pun. taksub janganlah kepada mana2 manusia sebab tiada yang maksum. dia menegur atas kapasiti pandangan dia. so apa yang kowang seme macam marahkan sangat neh.. guys sudahlah tu bertekak2 walaupun kita sama2 pas tapi tali persefahaman kita belum kuat dan kukuh macam neh kita nak bersefahaman dengan pkr dan dap sikap neh yang kita nak bawa? apa2 pun mmg kerjasama pas-umno pernah dibincangkan dulu. inilah hakikat mereka akui jua. dan inilah punca kemarahan tb. kita hormat sudey pandangan dia. dan dalam masa yang sama saya harap2kan sangat agar tb sendiri berbincang secara tertutup dengan mana2 pihak yang perlu untuk selesaikan krisis dalaman pas. kalau ada yang tak amanah kita buang, kalau ada yang rasuah kita tolak kalau ada yang condong kepada umno kita tentang. wala mmg perlu pada pemimpin, tetapi pastikan kepada ALLAH swt dulu.. tq

Anonymous said...

Very Interesting!
Thank You!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.