Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Friday, March 12, 2010

Khir Toyo Yang Hipokrit (Siri 1)

Baru2 ni ada seorang pembaca Malaysiawaves pro-UMNO bernama Grand Marquis tak ori memberi komen sebegini:

“ Grand Marquis said...
Welcome to selangor

Nak tunggu TB komen.
March 11, 2010 11:52 AM”
Link tersebut pergi kepada artikel2 terbaru Khir Toyo berkaitan dengan perjalanan ekonomi Selangor di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat.

Saya terdetik untuk menyambut cabaran ini sebab saya suka menulis pasal ekonomi. Belum habis baca pun kita dah nampak betapa hipokritnya Khir Toyo ini.

KHIR TOYO NAK TIPU SAPA NI???

Saya tak tau siapa Khir Toyo nak tipu bila beliau menulis kedua-dua artikel beliau yang bertajuk:

1.0 "Dua Tahun Yang Penuh Hipokrasi (Siri 1"
2.0 "Dua Tahun Yang Penuh Hipokrasi (Siri 2): Urusan Kewangan Negeri Kacau Bilau"

Ini kerana beliaulah yang paling tiada kredibiliti untuk bercakap pasal urusan kewangan negeri.

Misalnya, persoalan Khir Toyo menggunakan RM1.5 juta untuk bercuti di Disneyland dan Eropah sehingga hari ini masih belum terjawab. (Klik di sini untuk mendapat maklumat lanjut berkenaan lawatan rasmi ke Disneyland dan Eropah ini)

MARI KITA KOMEN TULISAN KHIR TOYO

Izinkan saya memberi komen mengikut beberapa dakwaan yang dibuat oleh Khir Toyo ini:

1.0 Khir Toyo menjadikan isu pengambilan hutang Talam Corporation. Dia kata:
14. Pada November 2009, Kerajaan negeri mengumumkan satu acara silap mata kewangan yang yang dikenali sebagai round-tripping. Bukan saya sahaja mengkritik silap mata ini. Malahan seminggu selepas kritikan saya tersebut, keluar emel daripada Setiausaha Agung PKR ketika itu, Datuk Salahuddin Hashim yang turut mengkritik, "This is an old trick used by the crooks in the corporate sector."

15. Dalam pengumuman tersebut, Menteri Besar Incorporated (MBI) melakukan pengambil alihan hutang Talam sebanyak RM 391.7 juta dan berjanji untuk menyelesaikannya dalam masa tiga bulan. Namun selepas tiga bulan hanya RM 50 juta sahaja dikutip. Kutipan ini juga menimbulkan banyak pertanyaan kerana ia diumumkan oleh Menteri Besar tanpa sebarang kenyataan rasmi daripada Talam Corporation.
.JAWAPAN: Mengapa Khir Toyo tidak mahu komen fakta selama lebih 10 tahun (8 tahun adalah di bawah pemerintahan dia) hutang Talam tersebut TIDAK PERNAH DIBAYAR mahupun diiktiraf wujud oleh Khir Toyo?

Kalau terror sangat si Khir ni, apasal selama dia jadi MB, dia tidak mengutip hutang Talam Corporation yang berjumlah RM391.99 juta ringgit kepada tiga badan kerajaan Negeri Selangor: Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB), Universiti Industri Selangor (PIYSB) and Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB).

Sila jawab soalan ni Dato’. Lagi satu cara nak tengok isu ni:

Hutang Talam 10 tahun : RM 391.99 juta
Khir Toyo 8 Tahun Kutip : RM 0
Khalid 2 tahun Kutip : RM 50 juta

Apa salahnya Tan Sri Khalid dalam hal ni?

Baik si Khir mahupun si Salehuddin, balik2 tanya pasal “round tipping”. Kalau ada bukti penyelewengan pegi lah buat report SPRM. Dia sendiri pun tak tau apa dia round tipping ni kot?

Khir takkan tak sedar, isu yang Salehuddin bawak tu sebab Salehuddin tak dapat kerja CEO di Perangsang. Sebab tu dia ngarut terus-terusan macam tu. MEngarut si Salehudin, Khir Toyo pegi kutip. Takda klas la si Khir Toyo ni.

Khir ni tak kelentong rakyat Malaysia macam Muhyiddin pegi rasmi pelancaran Buku Natrah. Apa kerja Timbalan PResiden UMNO serta Timbalan Perdana Menteri pegi lancar buku sejarah? Bagi Pengarah Dewan Bahasa Pustaka sudahlah.

Hakikatnya, UMNO nak sorok hakikat bahawa UMNO membantu PERMURTADAN NATRAH dengan mereka berdiam diri dan tidak mahu mengembeling orang Melayu menentang permurtadan Natrah. Jadi, nak ubah sejarah, dia pun pegi la lancar buku Natrah tu. Dasar pembohong puak2 UMNO ni.

Setakat ini dulu bagi Siri 1. Siri 2 menjelang tiba.

Wassalam

Tulang Besi

55 comments:

Nizam Mahmud said...

Orang gaji pergi sekali apa kes? Anak dia pergi sekali apa kes? Lawatan teknikal apa bawak orang gaji sekali.

Jumpa tour guide. Tak ada rundingan apa-apa pun dengan pihak pengurusan DisneyLand.

Orang kalau jumpa tour guide itu orang nak melancong, sight seing.

Belanja RM1.7 juta duit rakyat Selangor.

Apa kata SPRM? Tak ada kes.

Pegawai SPRM di bawah keterangan bawah sumpah mengakui bahawa mereka menuduh Teoh dan Ean meluluskan berpuluh-puluh projek palsu.

Untuk tuduhan itu, mereka telah soal siasat mendiang Teoh dari petang hingga pagi keesokkan nya.

Mendiang ditemui mati. Apabila siasatan dijalankan, di dapati bahawa mendiang cuma mempunyai RM3,600 dalam akaun bank. Kalau benar dia meluluskan projek palsu, berapa yang beliau dapat? Seratus dua ratus saja untuk satu projek?

Tak masuk akal.

Temu bual bersama rakan-rakan yang mengenali mendiang berkata, mendiang Teoh pernah membayangkan untuk meletakkan jawatan kerana gaji yang kecil dan beliau mahu mengumpul duit untuk berkahwin.

Orang yang menyalahgunakan kuasa tak akan mahu meletakkan jawatan secara sukarela, malah akan bertahan pada jawatan itu selama boleh untuk mengaut keuntungan.

Mendiang Teoh adalah seorang pegawai kerajaan yang jujur dan amanah.

Pengkhianat Melayu bukanlah dari kalangan DAP tetapi penjawat awam dan pemimpin yang menyalahgunakan RM1.7 juta duit rakyat untuk melawat Disney Land bersama anak bini dan orang gaji.

Wahai orang Melayu, sedar lah. Janganlah suatu hari nanti, anak-anak kita tinggal seluar dalam saja baru kita nak sedar.

Grand Marquis said...

Bagus la TB buka bab ni.

Pertama, TB kata tak terjawab. Tapi sila pergi ke sini untuk melihat jawapan Khir.

Dalam hal ini, kita bukan nak pertahankan khir, tapi isu ni masih ada banyak lagi perkara yang awam tak ketahui. Kalau betul Khir bersalah, kenapa SPRM tak dakwa? Oppsss. nanti dulu. Mereka pasti akan kata SPRM tak boleh percaya. Tapi bila bab SPRM dakwa pemimpin BN, masa tu SPRM boleh percaya.

Cara operative TB, PR dan Anwar sama sahaja. Mula-mula, mereka akan menjatuhkan kredibiliti lawan mereka. Benda ini dibuat berterusan supaya kelak mereka boleh jadi modal untuk mempertahankan hipokrisi mereka. Tengok contoh ini. Lepas tu, apa-apa yang berkaitan dengan lawan mereka, maka mereka akan memberikan alasan orang ni tak boleh percaya, orang tu tak boleh percaya.

Tapi korang tengok sendiri macam mana TB jawab hujah.
TB kata
Hutang Talam 10 tahun : RM 391.99 juta
Khir Toyo 8 Tahun Kutip : RM 0
Khalid 2 tahun Kutip : RM 50 juta


Khir Toyo tulis panjang pasal isu Khalid kutip 50 juta. Satu pun TB tak jawab. Yang dia mainkan ialah Khir kutip 0 dalam 8 tahun, Khalid kutip 50. TB nak perbodohkan orang ke? Orang bukan tak tau figure tu, yang orang persoalkan ialah macam mana Khalid boleh crooked up that 50 juta? Adakah ia genuine figure atau sekadar crooked up figure? Siapa yang korang cuba perbodohkan.

Lepas tu boleh tanya apa salah khalid dalam hal ni. Dah tentu orang yang jahil tak nampak salah. Sebab mereka nampak 50 juta terus bersorak.

TB kata:
Baik si Khir mahupun si Salehuddin, balik2 tanya pasal “round tipping”. Kalau ada bukti penyelewengan pegi lah buat report SPRM. Dia sendiri pun tak tau apa dia round tipping ni kot?

Pandai TB kata orang tak tau, modalnya air liur. Masalahnya TB tau ke? Nak eja pun salah, lepas tu ada hati nak kata orang tak tau. Cuba korang teka apa salah TB di sini.

Modalnya senang aje. Salahuddin tak dapat jadi CEO. Ya, benda ni terus dimainkan sekalipun ia telah dijawab oleh beliau. Inilah modal TB dan juga yang digunakan oleh PR. Character assassination.

Macam TB juga. Kalau kita mahu, kita boleh terus main isu CEO. Dia pun kecewa sebab tak dapat jadi CEO. TB marah bila orang cakap macam tu. Tapi bila dia cakap orang lain kecewa tak dapat jadi CEO, dia tak rasa apa-apa pula walaupun dah ada penjelasan yang diberi. Macam biasa. Dia takkan terima apa-apa penjelasan yang tidak menguntungkan diri.

Hakikatnya, TB tidak menjawab apa-apa pun dari tulisan Khir. Dia hanya lari dari tajuk dengan membuka kes Disneyland (buat character assassination), lepas tu bersorak pasal khalid dapat kutip 50 juta tanpa memberi penjelasan dari mana 50 juta tu datang, lepas tu nak cuba cakap pasal "round tipping" (he he...) lepas tu buka kes CEO Sallehuddin, dan akhir sekali konar ke kes Natrah.

Tapi apa yang TB jawab sebenarnya?

Grand Marquis said...

Tajuk asal perbincangan ialah Hipokrisi Topik pun:

1.0 "Dua Tahun Yang Penuh Hipokrasi (Siri 1"
2.0 "Dua Tahun Yang Penuh Hipokrasi (Siri 2): Urusan Kewangan Negeri Kacau Bilau"

Kita bukan bincang bab rasuah. Tapi kita bincangkan hipokrisi PR Selangor. Macam hipokrisi TB. Dia marah orang cakap dia kecewa tak dapat jawatan CEO, tapi dia kutuk orang lain kecewa tak dapat jadi CEO. Bukankah hipokrisi namanya?

Nizam Mahmud pula, masih tak puas hati lagi. Perkataan Dakwa dengan Terlibat pun dia tak paham.

Anonymous said...

Bagi aku la Tb, Nizam Mahmud, Anti Babi, Zakwan, ni semua species yang da takleh di tolong lagi, da dok sekandang ..tak guna di ajak berhujah, dia syok sendiri ingat orang2 yang baca kat blog dia mesti samada PR atau BN, bagi kami orang2 atas pagar denagn aa nya orang2 mcm geng kat atas tu la yg menyebabkan kami jauh dari PR, bukan sebab BN bagus pemerintahan nya , tapi sebab perangai pecacai2 ni terlebih sudu dari kuah, terlalu taksub dgn kepartian dan politik..kami baca kedua-dua belah pihak , blog dsb nya..tapi antara blog yang paling goblog adalah TB ni hah..

Nizam Mahmud said...

Khir Toyo tulis panjang pasal isu Khalid kutip 50 juta. Satu pun TB tak jawab. Yang dia mainkan ialah Khir kutip 0 dalam 8 tahun,

GM,

Dia tulis panjang psal Khalid dapat kutip 50 juta tapi dia sendiri tak dapat kutip satu sen.

Itulah hipokrisi sebenarnya.

Tajuk posting atas, sila baca balik "Khir Toyo Yang Hipokrit (Siri1)"

Posting ini tak lari dari tajuk langsung.

GM, dah makan ubat ker hari ni?

Nizam Mahmud said...

Jawapan Khir Toyo terbahagi kepada beberapa bahagian saja:

1. Saya tak tau apa-apa.
2. Saya ikut saja.
3. Saya naik first class sebab kalau naik 3rd class macamana perasaan yang lain.
4. Semuanya keputusan PNSB, KDESB, semuanya keputusan orang lain, saya tak tau.

Patut la dia takut memberikan keterangan di Selcat.

Nizam Mahmud said...

Tapi yang menariknya, dari blog Khir Toyo.

Q: Why did you buy 12 units of the Al Marwa Tower in Mecca for RM25mil when PNSB had only given approval for the purchase of 5 units for RM8mil?


A: When I was in Mecca, there was this offer from this Mecca group for the apartments. So many people came and were fighting for it because it was in a prime area. It was on a first come first serve basis and we (PNSB) wanted to get five. Then one of the Indonesian companies withdrew and their seven units were offered to us and we took it.



Komen saya: Dalam hal ini tau pula PNSB dah buat keputusan untuk beli 5 unit. Dan boleh pula buat keputusan tanpa memanggil mesyuarat untuk membeli 12 unit.

Ingatkan dia tak tau apa pun yang PNSB buat. Ingatkan dia tak buat apa-apa keputusan berkenaan PNSB.

Seperti kata pepatah, siakap senohong gelama ikan duri, bercakap bohong lama-lama jadi menteri.

Anonymous said...

Tulang besi tausah layan orang macam bomoh gigi Khir Toyol .....

Khir Toyol adalah seorang perasuah, berhati busuk, musuh rakyat Malaysia, khususnya rakyat negeri Selangor !!

Rakyat tahu siapa tu Khir Toyol sebenar,kalau sesiapa jumpa Khir Toyol, sila baling kasut atau selipar sama dia !!

Dah tipu wang rakyat dan jadi kaya-raya masih lagi nak menipu !!

Woi, Khir Toyol, hang ni sepatut merngkok di dalam penjara tahu dan bukan duduk didlm istana haram toyol !!

Toyol masuk neraka !!

tulang besi said...

saya yakin sangat org bodoh sahaja yang kata dia tak tau org belanja rm1.5 juta untuk pegi disneyland. yg heranya takkan dia tak tau trip tu rasmi. apasal pegi jumpa tour guide je. tu yg khir toyol tak berani jumpa selcat tu. gm tak ori ni ingat semua orang sanggup membodohkan diri mereka demi umno macam gm tak ori

Tulang Besi said...

salehuddin jawab pun standard khir toyo jwb jugak. takda fakta semua retorik kosong. dia nafi tapi fakta menunjukkan dia mula mengamuk dgn kerajaan pr selangor lepas dia kena reject dari permohonan jwtn ceo perangsang

Tulang Besi said...

gm tak ori, kau tunjuk bukti aplikasi aku kena reject? ckp tu biar pikir dulu

Anonymous said...

alahai..
1.maaf Gm!dalam bab khir toyo!
2.Macammana dia dapat begitu duit banyak!
3.Dia asainya dari keluarga miskin!jadi menteri besaq!kaya melana!
4.kalau ramai macam khir toyo!umno akan lingkup nanti!!
5.Tak respect dia semenjak isu rumah berjuta!dah baca segala jawapan dia dalam blog dia!tak yakin!!Dan apa saja jawapan dia atau pandangan dia tentang sesuatu isu!macam ketam je!cuba ajaq anak berjalan betulll!!
6.Kirim salam saja tentang khir toyo nii!!!!carila pemimpin umno selangor yang jujur sikit!

Grand Marquis said...

Alahai,

Terima kasih atas pandangan. Sebagaimana yang saya katakan, GM adalah orang atas pagar, oleh itu I owe nothing to defend Khir Toyo. Kalau dia bersalah, maka bersalahlah dia. Kalau kita tahu macam mana agensi kerajaan ni belanja duit di luar negara, kita takkan rasa hairan. Cuma bagi saya, at least they have the gut to admit what they have done.

Character Khir Toyo ni is controversial. Cuma kita kena nilai isu by isu. Isu sekarang ni ialah beliau mendedahkan hipokrisi pemimpin PR di Selangor. Malangnya geng TB tidak menjawab segala persoalan yang ditimbulkan. Sasaran mereka ialah character assassination sebab mereka tahu mereka tak boleh jawab. Dan kebetulan pula character Khir ni bukanlah impressive sangat.

Kita tengok modus operandi TB. Dia kata mana ada khir toyo bincang panjang lebar pasal rm50 juta. Ni sama ada TB tak baca apa yang Khir tulis, atau dia buat-buat tak nampak. Dari point 14-20, apakah itu bukan panjang lebar?

Dia malu nak cakap dia tak tau pun istilah yang betul ialah "round tripping" bukannya "round tipping". Tapi ada hati nak kata orang lain tak tau.

Tu yang dia konar merata sampai kat natrah. Tapi hipokrisi TB ialah dulu dia nak delete komen orang pasal dia kata lari dari topik.

p.s. Sorry alahai, I combine my respond to you and TB in one post.

Grand Marquis said...

gm tak ori, kau tunjuk bukti aplikasi aku kena reject? ckp tu biar pikir dulu

He he... marah. Nanti kena jual.

Kalau tak kena reject kenapa pi kerja kat Indon? Nak spin la tu. Dulu spin isu CV dan Resume. La ni nak spin reject dan tak reject.

Apa bukti yang TB ada pulak pasa isu Sallehudin minta kerja CEO tu?

Itulah orang kata hipokrit. Dia marah bila orang kata dia mengamuk kat Hassan Ali sebab tak dapat jawatan CEO. Dalam masa yang sama dia kutuk orang lain mengamuk kat PR sebab tak dapat jawatan CEO. Can't you see it?

TB masih tak jawab soalan yang mudah. Adakah TB ni pernah guna nick Truth Seeker?
a. Ya
b. Tidak

Jawablah dengan ingatan bahawa Allah menjadi saksi.

Anonymous said...

Standard

Pegawai kerajaan, Profesor Uni, tak jadi ahli poitik, MB dok releks pi conference sana sini pun naik class pernerbangan business.

Pelajar tajaan PhD pun .....
pi UK tak kurang 1/2 juta kerajaan bagi siap anak bini bawa .. gi melancong lagi patut habis dalam masa 3.5 tahun.. telanjur 4-5 tahun.

So lebih baik jadi Profesor dpd jadi politician eh-eh

Tulang Besi said...

GM tak ori kata dia atas pagar macam Khir Toyo kata dia tak tau pun kos dia pergi Disneyland sampai RM1.5 juta.

Hehehehe

Grand Marquis said...

Seperti biasa, TB tak jawab soalan. Berpusing-pusing, tetap tak jawab soalan. Soalan mudah, adakah TB ni Truth Seeker. Sampai sekarang pun tak mampu nak jawab. Dustakan hadith sampai sekarang pun tak berani nak jawab. Lepas tu ada hati nak jawab Khir Toyo.

TB, hang ni betul-betul buat malu aje la. Be more credible.

Tulang Besi said...


Character Khir Toyo ni is controversial. Cuma kita kena nilai isu by isu. Isu sekarang ni ialah beliau mendedahkan hipokrisi pemimpin PR di Selangor. Malangnya geng TB tidak menjawab segala persoalan yang ditimbulkan. Sasaran mereka ialah character assassination sebab mereka tahu mereka tak boleh jawab. Dan kebetulan pula character Khir ni bukanlah impressive sangat.
.

Maknanya tak betulah Khir Toyo gagal kumpul hutan Talam sepanjang 8 tahun dia jadi MB?

Tak betulah Khalid berjaya kumpul RM50 juta?

Tak betulah sepanjang 8 tahun Khir jadi MB, beliau tak dapat detect ada hutang RM392 juta Talam Corporation?

Saya pelik. Sejak bila pulak fakta dikira "Character Assasination"?

Tulang Besi said...


Itulah orang kata hipokrit. Dia marah bila orang kata dia mengamuk kat Hassan Ali sebab tak dapat jawatan CEO. Dalam masa yang sama dia kutuk orang lain mengamuk kat PR sebab tak dapat jawatan CEO. Can't you see it?

TB masih tak jawab soalan yang mudah. Adakah TB ni pernah guna nick Truth Seeker?
a. Ya
b. Tidak
.

Ni lagi satu Modus Operandi GM tak ori.

Bila dah takda hujjah, tanya soalan tak releven.

Soalan saya dia tak jawab: Apa bukti applikasi aku ditolak?

Sila jawab soalan tu dulu, GM tak ori.

Kalau kau takda bukti, jelas kao baru sahaja buat fitnah terhadap saya.

Betul tak GM tak ori?

Tulang Besi said...

Pandai TB kata orang tak tau, modalnya air liur. Masalahnya TB tau ke? Nak eja pun salah, lepas tu ada hati nak kata orang tak tau. Cuba korang teka apa salah TB di sini.
.

Ni lagi satu modus operandi si GM tak ori.

Bila dah takda hujjah, orang salah eja pun nak buat isu

Nizam Mahmud said...

Pegawai kerajaan, Profesor Uni, tak jadi ahli poitik, MB dok releks pi conference sana sini pun naik class pernerbangan business.

Jawapan saya:

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/5/4/nation/21148152&sec=nation

Travellers impressed to see Lim flying economy class

Lim Guan Eng, yang dituduh sebagai Kafir Harbi, anti Melayu dan anti Islam dilaporkan berkata:

"“I hope to lead by example. If I can reach my destination and save some money at the same time, why not?” he asked."

Terjemahan ringkas, beliau berkata

"Saya berharap dapat memberikan teladan melalui kepimpinan. Jika saya dapat sampai ke destinasi dan menjimatkan wang (wang rakyat) pada masa yang sama, kenapa tidak?"

Sila baca catatan Ning Baizura dan pengurusnya yang menaiki penerbangan yang sama tapi naik First Class, mereka begitu kagum dan hormat melihat Lim Guan Eng duduk di kerusi Kelas Ekonomi.

http://mrmanager.blogspot.com/2008/05/have-you-seen-chief-minister-sit-in.html

Nizam Mahmud said...

Saya masih ingat tempikan dan riuh rendah mereka yang mengaku 'pejuang' Melayu.

Mereka kata masih ramai Melayu miskin. Masih ketinggalan.

Mereka marahkan DAP yang dituduh sebagai mencabar hak-hak orang Melayu.

Tapi pemimpin-pemimpin ini tak segan silu bazirkan duit rakyat dengan menaiki penerbangan yang paling mahal dan tinggal di hotel-hotel mewah dan melancong di Disney Land dengan wang rakyat.

Seperti kata Khir Toyo, kalau dia naik kelas ekonomi, nanti orang bawahan dia serba salah.

Tapi pemimpin DAP yang konon nya anti Melayu itu naik kelas ekonomi untuk jimatkan duit rakyat dan untuk memberi contoh.

Wahai saudara-saudara ku orang Melayu, siapa pengkhianat orang Melayu sebenarnya?

Nizam Mahmud said...

Teoh, dari DAP yang dituduh meluluskan projek palsu cuma ada RM3,600 dalam akaun.

Lim Guan Eng, pemimpin DAP naik kelas ekonomi untuk memberi contoh baik dan menjimatkan wang rakyat.

Saudara-saudara semua, saya ingin kata kan, DAP bukan lah musuh orang Melayu.

Jangan lah sampai anak-anak kita tinggal seluar dalam baru kita sedar.

Saya merayu saudara-saudara, janganlah diperbodohkan lagi. Cukup-cukup lah.

Anonymous said...

GM tak ori mcm kap lam ya nga...lidah bercabang.

Grand Marquis said...

TB kata:
Maknanya tak betulah Khir Toyo gagal kumpul hutan Talam sepanjang 8 tahun dia jadi MB?

Tak betulah Khalid berjaya kumpul RM50 juta?


Kalau orang tak dapat kumpul, mereka mengaku aje. So what is the problem? Yang jelek dan hipokritnya ialah tak kumpul apa-apa, tapi dakwa kumpul 50juta. Itu tipu namanya. Ingat, isunya ialah tentang hipokrisi.

Ni lagi satu Modus Operandi GM tak ori.

Bila dah takda hujjah, tanya soalan tak releven.

Soalan saya dia tak jawab: Apa bukti applikasi aku ditolak?


Soalan ni memang relevan sebab ia berkaitan dengan sejarah TB dan sikap TB yang lampau. Apa bukti applikasi TB ditolak? Itu hang kena tanya diri sendiri. Saya hanya highligh sikap hipokrit TB aje. Tak de kaitan dengan apa-apa bukti. TB marah bila orang kata dia mengamuk kat Hassan Ali sebab tak dapat jawatan CEO, tapi dalam masa yang sama dia tuduh orang lain mengamuk sebab tak dapat jawatan CEO. La ni dia suruh orang bagi bukti applikasi dia ditolak, tapi dia tak payah bagi bukti yang applikasi Salehuddin kena tolak. Apa punya hipokrit manusia ni?

Tapi TB sekarang ni dah dapat modal baru. Saban hari dia akan minta GM bagi bukti applikasi dia di tolak. Tengok lah nanti.

Bila dah takda hujjah, orang salah eja pun nak buat isu

Betul ke TB salah eja... he he. Ataupun sebenarnya tak tau istilah yang betul. Kena tanya iman, tipu ke tak tipu. Round Tipping dan Round Tripping. He he....

Grand Marquis said...

Lim Guan Eng, pemimpin DAP naik kelas ekonomi untuk memberi contoh baik dan menjimatkan wang rakyat.

Ini menunjukan Nizam ni pemikirannya singkat. Mudah digula-gula dan diperdayakan dengan sedikit imej zuhud. Masa tu baru aje jadi CM dah tentu kena berlagak zuhud. Imej zuhud ni memang mudah menjadi gula-gula kepada pengikut yang jahil. Ia dah jadi satu jenis imej building bagi pemimpin yang mahu mendapat sokongan rakyat marheen. Komunis suatu ketika dulu pun promote benda yang sama. Pemimpin zuhud, pakai baju kasar-kasar macam rakyat. Tidur atas tikar, makan kat warung, sama-sama cangkung tepi pokok. Pengikut yang tengok pun menangis-nangis. Itulah pemimpin berjiwa rakyat kononnya.

Kalau Nizam berpimikiran jauh dan faham ekonomi, sama ada kelas ekonomi atau first class tak jadi masalah. Duit tu akan pergi ke Mas juga. Akan masuk dalam ekonomi negara dan menjana pendapatan untuk Mas. Kalau Mas dah untuk, baru boleh hire orang. Lepas tu orang pun dapat kerja. Kalau kerja kerajaan main cut cost aje, last-last ekonomi menjadi stagnant, kompeni semua bankrap sebab tak de business.

Grand Marquis said...

Saudara Nizam,

Saudara-saudara semua, saya ingin kata kan, DAP bukan lah musuh orang Melayu.

Baguslah hang ni. Pi percaya kat orang-orang DAP ni. Lepas semua dah tergadai dan tinggal spender baru hang akan menyesal.

Anonymous said...

si Toyol dah buat lawak kampung pulak. sendiri dah buat taik, suruh orang lain lap bontot dan cium taiknye pulak.

nama pun dah Toyol, boh layan aje ler.

Nizam Mahmud said...

Kalau Nizam berpimikiran jauh dan faham ekonomi, sama ada kelas ekonomi atau first class tak jadi masalah. Duit tu akan pergi ke Mas juga. Akan masuk dalam ekonomi negara dan menjana pendapatan untuk Mas. Kalau Mas dah untuk, baru boleh hire orang. Lepas tu orang pun dapat kerja. Kalau kerja kerajaan main cut cost aje, last-last ekonomi menjadi stagnant, kompeni semua bankrap sebab tak de business.

GM oh GM...

Pertama sekali, saya benar-benar berharap agar saudara dah makan ubat hari ini. Sebab saya tengok penyakit saudara makin kronik.

Kedua, saya ingin mengucapkan terima kasih kerana sekarang sudah jelas kenapa keadaan ekonomi Malaysia makin teruk - simpanan makin sikit, hasil bergantung pada sumber asli, FDI tak mau datang dll. Sebab pemahaman ekonomi yang songsang, dan entah dari mana orang UMNO dapat pun saya tak tau.

Tak apa lah. Biar saya tulis panjang sikit tentang sedikit pelajaran asas dalam ekonomi. Saya cuba untuk menerangkan seringkas mungkin. Mudahan bermanfaat pada semua.

Nizam Mahmud said...

Saudara-saudara semua, GM ini menyebut:

sama ada kelas ekonomi atau first class tak jadi masalah. Duit tu akan pergi ke Mas juga.

Jawapan saya:

Ini adalah masalah besar! Saya bagi satu konsep asas dalam Ekonomi iaitu opportunity cost. Jumlah duit yang sama, jika dibelanjakan secara berhemah akan dapat membeli lebih banyak barang.

Contoh tiket kapalterbang Lim Guan Eng. Kata la tiket kelas pertama harganya RM500 dan kelas ekonomi adalah RM300. Apabila Lim beli tiket kelas ekonomi yang harga nya RM300 maka beliau ada RM200 lebihan. RM200 ini pula boleh digunakan untuk keperluan lain sebagai contohnya membeli peralatan pejabat.

Jika Lim membeli tiket kelas pertama, beliau dah belanjakan semuanya untuk MAS. Tapi jika beliau beli tiket kelas ekonomi, beliau boleh belanjakan yang lebih untuk syarikat peralatan pejabat.

Untuk jumlah yang sama, beliau sudah boleh memberikan keuntungan kepada 2 syarikat sekaligus - MAS dan syarikat peralatan pejabat. Maka sudah tentunya lebih banyak peluang pekerjaan dari dua buah syarikat.

Yang mana satu bagus untuk ekonomi negara, banyak syarikat untung atau satu syarikat saja untung? Tak perlu saya nak terangkan tentang multiplier effect, orang kampung pun tau kalau lebih banyak syarikat untung maka negara akan untung lebih banyak.

Nizam Mahmud said...

Kedua, GM dalam kejahilannya menyebut:

Kalau kerja kerajaan main cut cost aje, last-last ekonomi menjadi stagnant, kompeni semua bankrap sebab tak de business.

Jawapan saya:

Government Spending (Perbelanjaan Kerajaan), salah satu determinant dalam GDP sudah ditentukan dalam pembentangan bajet sesebuah negara ataupun negeri. Bila Exco Kewangan atau Menteri Kewangan membentangkan belanjawan, bermakna sudah dirancang berapa perbelanjaaan kerajaan untuk tahun seterusnya.

Saya tertanya, apakah GM tidak mengetahui perkara ini? GM, tolonglah makan ubat sebab penyakit mereng anda makin menjadi.

Perbelanjaan berhemah secara cut cost tak bermakna bahawa perbelanjaan kerajaan (Government Spending) akan menurun. Tetapi ia bermakna duit dari kerajaan akan pergi ke lebih banyak pihak dari sedikit pihak saja. Apabila lebih banyak pihak mendapat manfaat, maka Consumption, Investment juga akan meningkat. Seterusnya GDP juga akan meningkat.

Tetapi katakan Perbelanjaan Kerajaan menurun, juga ada kebaikannya. Ini bermakna kerajaan akan dapat mengurangkan defisit (belanja lebih dari pendapatan), atau meningkatkan simpanan atau boleh juga digunakan untuk membayar hutang-hutang.

Saya betul-betul ingin nasihatkan GM untuk selalu berjumpa doktor dan rajin makan ubat. MUngkin satu hari nanti penyakitnya akan sembuh.

Nizam Mahmud said...

Sekarang saya ingin menjawab kenyataan GM ini:

Imej zuhud ni memang mudah menjadi gula-gula kepada pengikut yang jahil.

Jawapan saya:

GM, jangan lah menghina imej zuhud. Sebabnya Nabi Muhammad, Rasul Allah dan Kekasih Nya juga adalah zuhud. Bertaubatlah wahai GM.

Sepatutnya apabila yang dituduh kafir harbi itu berjaya membawa imej zuhud, kita patut merasa malu kerana pemimpin Melayu-Islam seperti bekas Pengerusi Biro Agama Pemuda UMNO yakni si Khir Toyo gagal membawa imej zuhud apabila bermewah-mewah di dalam dan di luar negeri. Zuhud apa berbelanja RM1.7 juta duit rakyat untuk melancong ke Disney Land.

Kalau nak kata Khir Toyo jahil, macamana pula boleh jadi pengerusi Biro Agama Pemuda UMNO.

Patutnya orang UMNO malu lah pada YAB Lim Guan Eng. Sebab walaupun dia bukan Islam, siap dituduh Kafir Harbi, anti Islam dan anti Melayu pun dia berjaya bawa imej zuhud.

Bertaubat lah wahai GM.

Nizam Mahmud said...

Baguslah hang ni. Pi percaya kat orang-orang DAP ni. Lepas semua dah tergadai dan tinggal spender baru hang akan menyesal.

Jawapan saya:

GM, bukan DAP yang gadaikan tanah Johor pada Singapura. UMNO yang gadaikan melalui Wilayah Iskandar.

Dari aku percaya pada UMNO, baik aku percaya pada DAP.

Kalau percaya pada UMNO, maknanya generasi anak-anak kita akan kehilangan segala-galanya.

Orang Melayu sedarlah. Tolonglah. Jangan biarkan hingga terlambat sebelum kita bertindak.

Nyahkan UMNO dan pencinta UMNO.

Tulang Besi said...

Sekali lagi saya cabar GM tak ori: Mana Bukti Applikasi Saya Ditolak.

Si Salehuddin tu Pejabat MB sendiri konfirm applikasi beliau sebagai CEO Perangsang DITOLAK.

GM tak ori suka buat fitnah. ITU ADALAH FAKTA

Anonymous said...

GM, org UMNO ada bela toyol. Naluri seekor toyol adalah menyamun duit org. Klu toyol tu membesar menjadi penyamun, dah kira biasalah. Jd aku ingatkan kau jgnlah menjadi pengikut toyol tersebut. Pasal tu penyakit mereng kau makin makin teruk.Bak kata Nizam Mahmud, pergilah jumpa & mkn ubat sebelum menjadi kronik.

Grand Marquis said...

TB dulu kata tak hantar CV, alih-alih rupa-rupanya dia kata dia hantar resume, bukannya CV.

Sekarang ni TB kata tak de bukti permohonan dia ditolak. Jangan-jangan lepas ni dia spin kata dia cuma tak ditawarkan kerja aje.

Kalau betul permohonan TB ni tak di tolak, tak de la dia dok kerja di Indon. Entah siapa yang TB cuba nak tipu.

Tulang Besi said...

Tengoklah contoh betapa GM tak ori ni bangsa penipu dan pembawa fitnah.

Dia kata:

"Dia pun kecewa sebab tak dapat jadi CEO. TB marah bila orang cakap macam tu. Tapi bila dia cakap orang lain kecewa tak dapat jadi CEO, dia tak rasa apa-apa pula walaupun dah ada penjelasan yang diberi. Macam biasa. Dia takkan terima apa-apa penjelasan yang tidak menguntungkan diri."

Tapi bila saya minta bukti permohonan saya ditolak, GM tak ori bagi alasan macam ni pulak:

Sekarang ni TB kata tak de bukti permohonan dia ditolak. Jangan-jangan lepas ni dia spin kata dia cuma tak ditawarkan kerja aje.

Kalau betul permohonan TB ni tak di tolak, tak de la dia dok kerja di Indon. Entah siapa yang TB cuba nak tipu.
.

Ni lah dia manusia bangsa biawak, lidah bercabang. Bila takda bukti, buat andaian liar sebab nak tutup pekung diri sendiri yang kaki sebar fitnah.

Hakikatnya GM tak Ori tiada bukti permohonan saya ditolak. Hakikatnya, permohonan saya tidak pernah ditolak oleh mana-mana pihak.

Tapi, pasal GM tak ori perangai macam yahudi, maka perlulah dia sebar fitnah berkenaan saya.

saya tak maaf perangai GM tak Ori dunia akhirat.

Juga, ni juga satu cara GM tak ori tutup kelemahan dirinya yang sentiasa kalah berhujjah, yakni dgn sebar fitnah.

Memanglah bangsa UMNO ni bangsa Yahudi.

Tulang Besi said...

Kalau saya jadi mak bapak GM tak ori ni, saya takkan mengaku dia anak.

Sebab saya tak nak orang tuduh saya ajar anak saya jadi Yahudi

Grand Marquis said...

Tak perlu melatah la TB. TB nampaknya marah semacam bila bab CEO ni muncul, sampai ke mak bapak, yahudi dan akhirat perginya. Padahal, TB yang pandai-pandai put word in my mouth. Itu CEO punya hal ialah masalah awak dengan orang tertentu dan tak de kena mengena dengan saya. Entah macam mana hang minta saya bukti.

Fahamkan betul-betul apa yang ditulis. Saya sekadar highlight hipokrisi TB. TB marah bila orang kata (saya ulang, orang kata) TB mengamuk dengan Hassan Ali sebab tak dapat jawatan CEO. Tapi dalam masa yang sama TB kata orang lain mengamuk dengan PR sebab tak dapat jawatan CEO. Padahal kalau kes TB berdasarkan andaian, kes Sallehuddin juga mungkin berdasarkan andaian dan salah faham (atau yang tidak difahami oleh orang yang tak terlibat). Dalam bab kenakan orang lain, TB bukan main galak. Tapi dalam bab diri sendiri TB bukan main marah. Inilah orang kata hipokrisi. As simple as that. Ada ke tak de permohonan anda kena tolak, itu bukan masalah saya.

p.s. Cuma logiknya kalau permohonan TB di terima, dah tentu TB tak pi indon kerja. Dah kerja CEO sekarang. Ini budak tadika punya logik la.

TB ni dah tak de modal nak kenakan GM sehingga sengaja mencari ruang nak sumbat perkataan TB sendiri dalam mulut saya. Lepas tu minta saya buktikan yang bukan-bukan. Yang sebenarnya desperate ialah TB, bukannya saya.

Desperatenya TB sampai hadith dan ilmu mustalah hadith pun dia dustakan semata-mata nak menang debat. Lepas tu ada hati tak nak maafkan orang. Sepatutnya TB kena fikir adakah TB sendiri akan dimaafkan atas pendustaan terhadap hadith dan ilmu mustalah hadith. Itulah sebesar-besar pendustaan. Cuma malangnya sampai hari ini TB masih dengan ego dan enggan mengakui kesalahan.

Tulang Besi said...

GM tak ori

Sapa tak kena marah kalau kena fitnah.

Kao memang keturunan kaki sebar fitnah.

Memang layak lah kao ni didedahkan sapa kao.

Demi mempertahankan sebuah parti hyang korup macam UMNO, GM Tak Ori sanggup menyebarkan fitnah.

Tulang Besi said...

TB marah bila orang kata (saya ulang, orang kata) TB mengamuk dengan Hassan Ali sebab tak dapat jawatan CEO. Tapi dalam masa yang sama TB kata orang lain mengamuk dengan PR sebab tak dapat jawatan CEO. Padahal kalau kes TB berdasarkan andaian, kes Sallehuddin juga mungkin berdasarkan andaian dan salah faham (atau yang tidak difahami oleh orang yang tak terlibat)..

Berhenti jadi mulut bercabang la, GM tak ori.

Si Salehuddin tu jelas ada penolakan terhadap permohonan beliau. Beliau telah melalui temuduga pulak tu.

Saya, apa2 berita pun takda. Ertinya tiada penolakan terhadap permohonan saya. Apasal saya nak kecewa?

otak kao memang takda la GM tak ori. Sebab tu benda senang macam ni pun kao tak boleh pikir.

Salehuddin mula sebar fitnah terhadap kerajaan Negeri selangor selepas kegagalan permohonan dan temuduga beliau sebagai CEO Perangsang.

Fitnah pertama beliau sebar adalah dalam isu pengambilan hutang Talam Corp.

Kalau itu bukan bukti jelas, saya pun tak tau la. Orang bodoh sahaja yang akan ikut

Tulang Besi said...

KAlau dah keturunan penipu, memang tak boleh berenti menipu mcm si GM tak Ori.

Malunya saya kalau jadi mak bapak dia

Tulang Besi said...

Desperatenya TB sampai hadith dan ilmu mustalah hadith pun dia dustakan semata-mata nak menang debat. Lepas tu ada hati tak nak maafkan orang. Sepatutnya TB kena fikir adakah TB sendiri akan dimaafkan atas pendustaan terhadap hadith dan ilmu mustalah hadith. Itulah sebesar-besar pendustaan. Cuma malangnya sampai hari ini TB masih dengan ego dan enggan mengakui ..

Hadeeth yang kau bawak hari tu, aku tanya sahih ke tidak, sampai skrg kau tak tahu.

yang konformnya, GM tak ori yang selama ni salah guna hadeeth.

Aku ingat lagi hadeeth2 yang dibawa oleh GM tak ori nak suruh orang taat pada pemimpin UMNO.

PAda waktu yang sama hadeeth2 yang berlawanan dengan GM Tak Ori tak pulak dia bawak.

Ayat2 Quran dalam ketaatan pun dia tak bawa.

Jelas, GM tak ori bangsa penipu. Quran dan Hadeeth pun dia nak tipu

Anonymous said...

apa sebenarnya berlaku boleh baca di sini, di sini dan juga di sini

Anonymous said...

tb bukan minta keje tu lps pru..
tb minta sblm pru12 la....

pengakuan "ikhlas" dari tb rasanya ada di sini...
http://batuapi-firestone.blogspot.com/2009/12/antara-kickdefella-dengan-tulang-besi.html

dan komen2 pada posting tersebut mungkin berkaitan...

Grand Marquis said...

Sapa tak kena marah kalau kena fitnah.

Tau pun TB rasa marah. Tapi bila TB memfitnah orang lain TB ingat orang lain tak rasa marah?

Si Salehuddin tu jelas ada penolakan terhadap permohonan beliau. Beliau telah melalui temuduga pulak tu.

Hang ada bukti ka? Cuba scan surat surat penolakan beliau kat sini.

Hadeeth yang kau bawak hari tu, aku tanya sahih ke tidak, sampai skrg kau tak tahu.

Saya tanya awak, kalau saya bagi status hadith tu, adakah awak nak bagi bukti hadith Umar dan Kain tu muttawatir. Jawapan awak ialah tidak.

Jadi, kenapa saya nak layan orang yang angkuh macam awak.

Cuma saya ingatkan awak, berdusta tentang hadith ni tak sama dengan berdusta bab lain. Bila berdusta bab hadith, anda ni berdusta tentang agama dan seburuk-buruk dusta adalah mendustakan agama. Orang seperti ini adalah mereka yang mendustakan agama untuk membeli keuntungan dunia. Jadi hang pikirkanlah sendiri.

Bila saya quote hadith, saya tahu tanggungjawab saya.

Aku ingat lagi hadeeth2 yang dibawa oleh GM tak ori nak suruh orang taat pada pemimpin UMNO.

PAda waktu yang sama hadeeth2 yang berlawanan dengan GM Tak Ori tak pulak dia bawak.

Ayat2 Quran dalam ketaatan pun dia tak bawa.


Hang cuba fitnah aku lagi. Hadith yang saya bawa tu bukan suruh taat pada pemimpin UMNO, tapi suruh hang taat pada pemimpin PAS.

Hadith yang saya quote tu diambil dari perbincangan ulama sekitar bab ketaatan pada pemimpin. Bab ketaatan secara umum tu tak perlu sebab ia sedia difahami. Tak perlu hang mai cerita pasal tiada ketaatan mutlak pada makhluk. Tak perlu juga hang mai cerita bab hadith sahabat disuruh masuk dalam api. Ini semua orang sudah tahu.

Ini macam orang tengah bincang pasal fiqh solat. Tiba-tiba hang minta dalil umum tentang perintah solat. Ini yang dikatakan tak relevan sebab orang yang bincang pasal fiqh solat ni semua dah tahu akan kewajipan solat. Yang orang minat nak tau ialah detail dalam solat.

Anonymous said...

hehehe.. TB marah GM fitnah dia? dia fitnah orang lain takpe pulak..

Citer pasal khir toyo, ape nak heran pasal khir toyo, UMNO kan mmg korup.

Nizam mahmud citer psl TBH, dalam artikel sebelum dia ckp SPRM siasat TBH 14 jam?

Saya ada rakan keje SPRM, dia ckp, hanya orang gila akan jalankan soal siasat selama 14 jam tanpa henti.

Hehehehe tu la banyak sgt banyak haprak daily dgn suara keldaian. Huhuhuhu.. Kesian..

Anonymous said...

Sahabat Kanan,

GM, aku pelik satu benda.

Awat bila aku masuk, hang tak lawan?

Grand Marquis said...

GM, aku pelik satu benda.

Awat bila aku masuk, hang tak lawan?


Maksud SK, bila SK komen saya jarang komen sama?

Sebabnya komen-komen SK selalunya sudah cukup bagi menjawab TB. Lagi pun saya nak dia fokus dalam menjawab supaya dia tak pura-pura buat tak nampak komen orang.

Anonymous said...

.....Tan sri khalid MB selangor.. check juga sy lebar benor daun...kaitan dengan toyo....ini.... aku tengok si toyo muka sudah burok hodoh ...sbb tak mampu beli temper kok......duit tak berkat ....rakyat dah tahu ...kena sumpah

Anonymous said...

OI!!!! keldai UMNO terutama si GM ni.sudah sudahlah tu.jgnlah ckp merapu mcm biawak. aku rasa baik GM ni ternak biawak.ada gak faeadah dari bawa cerita yg merepek meraban serupa ckp org tak pergi sekolah.

Sebatang kara said...

GM cakap:

Saudara Nizam,

Saudara-saudara semua, saya ingin kata kan, DAP bukan lah musuh orang Melayu.

Baguslah hang ni. Pi percaya kat orang-orang DAP ni. Lepas semua dah tergadai dan tinggal spender baru hang akan menyesal.


Mungkin betul juga cakap GM tuh. Saya pung tak berapa caya sangat DAP nih. Tapi kalau UMNO 10x lagi saya tak percaya.

Anonymous said...

Dear Our Chinese friend (Malay insiders)

Could you write down about your displeasure with anything on bumiputra status that has jeopedized chinese in malaysia. List down what kind of problems and steps need to be taken if such policies has stop Chinese right to become rich and freedom.

I dont see chinses was let down.. I see they become rich every day and days. Every year 90% of business premises and houses and apartments bought by Chinese communities.

Whats the problems. All sorts of business controlled by chinese. Even now chinese selling cendoi and apam balik already as well as satay.


We can share here.. What can Malay must do to you and you can do to help the survival of the Bumiputra in Nusantara

Balak kat Kelantan pun dia org control.. tak cukup dgn kawan kita Cina ni

Malays foreevers not Palastine

Anonymous said...

Dear Our Chinese friend (Malay insiders)

Could you write down about your displeasure with anything on bumiputra status that has jeopedized chinese in malaysia. List down what kind of problems and steps need to be taken if such policies has stop Chinese right to become rich and freedom.

I dont see chinses was let down.. I see they become rich every day and days. Every year 90% of business premises and houses and apartments bought by Chinese communities.

Whats the problems. All sorts of business controlled by chinese. Even now chinese selling cendoi and apam balik already as well as satay.


We can share here.. What Malay must do to you and you can do to help the survival of the Bumiputra in Nusantara


Malays foreevers not Palastine

Anonymous said...

Entitlemet


Bukan setakat jadi MB, Prof Universti yg kerja relex dgn student tanpa pressurepun dapat that kind of facilities and other perks


1) elaun sewa rumah
2) Khidmat Awam
3) Tukang kebun
4) Pemandu
5) Elaun kritikal
6) Pembantu rumah/org gaji
7) Perbatuan/milage
8) kalu bos - handphone
kereta percuma
minyak percuma etc

Boleh buat kerja perundingan lagi

Tak yah jadi politician lagi bagus senyap-senyap buat kerja dan tidurpun lena.

Kat UK org tak kebuluq lagi

Fikir-fikirkan

Kau orang je yang sebok-sebok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.