Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, May 12, 2010

Mei 13 Berlaku Atas Kelemahan UMNO, Bukan Kejahatan Kaum Cina

Mengapa Dasar Ekonomi Baru tidak dilaksanakan pada 31 Ogos 1957? .
Sepanjang 1957 hingga 1969, ekonomi Malaysia berada dalam keadaan yang amat baik dan tidak mengalami apa-apa kemelesetan pun. Mengikut Laporan Bank Negara 1994 ms 4, GDP Malaysia meningkat :

a. Dari tahun 1956-1960 : 4.1%
b. Dari tahun 1961-1965 : 5%
c. Dari tahun 1966-1970 : 5.4 %

UMNO yang MEMILIH untuk meneruskan polisi ekonomi penjajah British yang memastikan Kerajaan tidak membantu orang Melayu keluar dari kepompong kemiskinan. HAsilnya dalam peningkatan ekonomi yang baik, orang Melayu terus merempat.

Ia bererti kemiskinan dan kehambatan orang Melayu selepas Merdeka dan sebelum 1969 adalah ANGKARA UMNO, dan bukannya angkara orang Cina.

PERKASA JADI PELINDUNG KEPADA UMNO

Itu persoalan yang Berahim PERKASA dan UMNO harus jawab sebelum mengadakan apa-apa majlis mengingati peristiwa 13 Mei.

PERKASA mengadakan majlis seperti ini kerana mahu menyelamatkan UMNO dari diserang kiri dan kanan. PERKASA ditubuhkan supaya semua serangan diarahkan pada PERKASA dan bukan pada UMNO dan Najib Tun Razak.

Hakikatnya, berlakunya 13 Mei adalah kerana kegagalan UMNO untuk menaikkan taraf ekonomi orang Melayu sebaik sahaja Merdeka. Tiada program khusus yang dilaksanakan untuk orang Melayu keluar dari kepompong kemiskinan.

KEKAYAAN MALAYSIA SEBELUM 1969 DIPUNYAI ORANG ASING DAN BUKAN ORANG CINA

Lagi pula, mengikut kajian Dr Jomo dan Prof Gomez dalam buku mereka bertajuk Malaysia’s Political Economy: Politics, Patronage and Profits, didapati pada tahun 1970, 63.4% dari saham-saham di Malaysia dipegang oleh Orang Asing dan bukannya orang Cina.

Walaupun sepanjang tahun 50an dan 60’an, ekonomi Malaysia berada dalam keadaan yang sangat baik, namun segala kekayaan negara telah disedut penjajah melalui syarikat-syarikat mereka yang masih beroperasi di Malaysia. UMNO telah menjadi barua British di dalam mengizinkan penjajah menyedut keluar kekayaan negara dari bumi Malaysia ini.

Plihanraya 1969 membuktikan bahawa terdapat penolakan kepada UMNO. Misalnya, kerusi Parlimen Parit telah dimenangi oleh Haji Hashim Gera dari PAS (bapa pada Salehuddin Hashim yang kemudiannya dipecat dari PAS kerana berjoget di Parlimen).

Demi melindungi kelemahan UMNO dan mengekalkan kuasa, kesalahan telah diletakkan kepada kaum Cina. Padahal, kaum Cina masa itu pun Cuma menguasai sebahagian kecil dari ekonomi Malaysia. Itupun, yang kaya pada masa itu adalah golongan Cina Koumintang yang sangat disayangi British kerana membantu mereka mengekalkan kekuasaan British di Malaya.

Cina-cina Koumintang ini kemudiannya menubuhkan MCA yang telah berkerjasama dengan UMNO dalam Perikatan.

Jelas, Berahim PERKASA sedang cuba untuk menutup kelemahan dan kesalahan UMNO sekali lagi. Saya cabar Berahim PERKASA dan UMNO menjawab soalan saya di atas;

Mengapa UMNO Tidak Menjalankan Dasar Ekonomi Baru Pada Hari MERDEKA?.

Yang kita nampak jelas adalah Presiden UMNO ke 2 merasmikan Kilang Arak Guiness di Sungai Way, tapi tiada program membantu Melayu dan orang miskin di Malaysia selepas 31 Ogos 1957.

Selain dari itu, pada 1969, imej UMNO juga amat buruk kerana telah melepaskan Singapura dengan sebegitu mudah.

Dalam keadaan imej UMNO yang amat buruk dan songsang itu, kaum Cina telah dijadikan mangsa mereka.

Berahim PERKASA mahu menghidupkan penipuan yang sama yang telah dilakukan oleh UMNO pada tahun 1969.

KESIMPULANNYA:

a. Melayu merempat selepas Merdeka kerana UMNO meneruskan dasar ekonomi Penjajah.
b. Sehingga 1970, ekonomi Malaysia masih dibawah penguasaan orang Asing, dan bukannya orang Cina
c. Orang CIna tampak hidup lebih baik kerana sememangnya semenjak mereka sampai ke Malaysia, mereka sudah duduk di kawasan-kawasan Bandar
d. UMNO menyalahkan kaum Cina untuk menutup kelemahan mereka yang gagal membela kaum Melayu dan melepaskan Singapura kepada "Cina PAP".

Sekian

Tulang Besi

10 comments:

Anonymous said...

Why r u so anti chinese?

So u think when d chinese toiled their way n struggled to make a living after independence, they must be sacrificed because u want d Malays to be protected with ur so called Malay privileges n special position?

y r u so pathetic in wanting to have the tongkat?

luckily the Tunku did not impose DEB right after 1957. If not, the country today is so much worst.

luckily DEB only start in 1970. If not, the chinese will be 2nd class citizen right after merdeka.

u r one bloody racist fella.

Tulang Besi said...

Since when is DEB anti Chinese? it became anti Chinese when DAP started questioning the abuse of DEB to enrich a small minority of Malays.

So, many Chinese fell into the trap of viewing DEB as an anti Chinese program.

it's affirmative action program which is also implemented in America.

Anonymous said...

Ya..si pooki UMNO ultras macam e2 pariah iblis malayali kutty dri kerala teringin sangat nak jadi biznizman..pisang goreng pun tak erti juai,tapi berangan angan nak jadi billioanire...Tengku Abdul Rahman was very practical n wanted to train malays step by step by step ,learn by experience on how to acquire wealth..but the utras kotek keraih want fast money in a shortest period of time!! n became envious of the chinese..they dont know the chinese have a rich tradition in aquiring wealth..they even have peribahasa/proverbs on money n wealth!!..that's why it took Pep Republic Of China just 30 years to become an economic superpower n world's no1 lender!!..and what's the result of the ultra's manipulation n distortion of DEB to make money?TAIK!! malays remain poor..economic pie masih dipegang oleh chinese..ini menunjukkanthat,the malays,n the indians dont know the art of making money..ya..lebeh baik buang ajelah e2 harvard bizniz degree ke dlm tong sampah n jadi apperentice of an pek yg pake pagoda t shirt n seluar pendek who tak tau baca tulit but got a balance of 7/8 angka!!

Anonymous said...

TB not anti chineselah.. baca betui betui lah wahai anon 11.02am..

Anonymous said...

Look at the indians attitude too..all the time shouting bikin hysterical melodrama..all the time pointing fingers at others,never at themselves..they r the most disunited community,n has become hopelessly inert ..the telugu,malayali, ponah koteh singelese pulak pikiaq they r "superior" compared to tamilians and the indians of this country r in trance daze.they still think they r in india..that's why that ultra koodi moron telegu Uthaykumar barks like a dog bout yindoo right,tamil rights..as thoughlah Malaysia is India..and the caste system has turned into super toxic poision affecting generation after generation of indians..

Tinta Hitam said...

lagi satu fakta sejarah ni yg aku nak bagi tau pasal cina koumintang ni.Merekalah sebenarnya yg menyerang kg kg melayu semasa pemerintahan 14 hari Bintang 3 dulu.Mereka buat atas arahan agen agen British utk mewujudkan pergeseran perkauman.Segala kesalahan diletakkan oleh British kepada Parti Komunis Malaya dan dipercayai oleh org org melayu sehingga hari ini.

Engko betul Koumintang Malaysia tu adalah MCA skp ni

Anonymous said...

Robert Kuok's brother was a commie,who was shot by the brits..Robert Kuok a top of the pops capitalist billioanire,n brother was a commie..chinese can become anything!!

Anonymous said...

Masih ingat Reformasi 98 in Indonesia? kaya raya Chinese indons were big supporter of Suharto..when Suharto was toppled,anger turned towards the chinese and startlah pogrom against the chinese..indon chinis tutup their kedai runcit,n belah lah..massive capital flight happend..wat happend is,pribumi indons took over the kedai runcit monopolised by the chinse,but,it was not being run in a proper manner..so when keadaan tenteram semula,the chinis came back n guess what?the pribumi indons welcomed them back!!

Anonymous said...

Nowdays aah,tap payah nak hantar soldadu utk serang negara..one can cripple a country via financial terrorism,like wats appenin in europe..massive selling of malasyian ringgi,can cripple this country o..malaysia issuing lots of bon..who r the main buyers of malaysin bonds?who has the capacity n resources to buy them?USA,Europe? e2 semua negara dah habis dah..dan bankrupt..so who aah?

Anonymous said...

yalah..mahataik wrote malay dilmma becos,he personally had lots of dilemma n demons..he mau jadi kaya tapi tak tau macam mana nak jadi kaya...to do that,he abused DEB,the malays just to show that.."kihkihkih caya pulti kacang mahataik kutty iskandar is the demonic superman of nietzshe..kihkihkih..twin tower is the symbol of my twin horns..kihkihkihkih.."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.