Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Tuesday, June 1, 2010

Nak Buang Subsidi? Buang Dulu Duti Import Kereta

Betul. Jangan hanya pandai buang subsidi, duti import kereta pun harus dibuang terlebih dahulu. Kalau dibuang, kita boleh beli Honda City baru dijual RM35k sebijik, “on the road”. Ini kerana RM35k adalah harga pasaran. Dengan RM60k yang kita bayar untuk Proton Wira, kita boleh beli sebijik BMW.

Maka, bayaran ansuran bulanan kereta kita kelak akan rendah, tidaklah mencecah sampai RM600+ sebulan. Mungkin setakat RM300-400 sebulan sahaja. Dengan itu, rakyat Malaysia akan mampu membayar harga petrol tanpa subsidi.

Malahan, bagi rakyat Malaysia yang membeli kereta yang kecil dan lebih rendah cc dari Honda City, kos mereka akan jadi lebih murah dari mereka yang membeli Proton skrg ini dengan minyak yang disubsidikan.

Baru adil. Maklumat yang terbaru saya dapat, rundingan Proton dan Volkswagen telah menghadapi jalan buntu. Proton akan memacu diri mereka secara sendirian. Ini bererti duti import yang kita kenal selama ini akan kekal.

Dan rakyat Malaysia terpaksa membeli kereta Proton dengan harga sebuah BMW untuk selamanya kerana Proton tidak akan dapat bersaing di pasaran Antarabangsa sampai bila-bila, lebih-lebih lagi kalau mereka terus berada di bawah UMNO. Kereta-kereta jenama lain, terpaksa dibeli dengan harga lebih mahal dari harga BMW, nampaknya.

PAda waktu yang sama, rakyat Malaysia terpaksa membayar harga minyak dengan harga pasaran, sekiranya BN masih memerintah Malaysia selepas Pilihanraya Umum depan.

Hai lah nasib rakyat Malaysia, tak tau lah anak-anak kita nanti nak jadi apa.

Tulang Besi





Proton-VW deal off, new directors to come in
May 28, 2010

KUALA LUMPUR, May 28 — Proton and German auto giant Volkswagen AG (VW) will not get into a partnership, contrary to speculation, but the national car maker is going ahead to appoint new directors to further its business abroad.

Sources told The Malaysian Insider today that Proton chairman Datuk Mohd Nadzmi Salleh will soon announce an end to talks for a tie-up with the German company. Speculation that Proton will strike a deal with VW has been growing after several years on the backburner when two previous attempts failed

“The deal is off,” a source told The Malaysian Insider today.

Shares of Proton rose 27 sen to hit an intra-day high of RM4.71 but later settled to close RM4.67, a 5.18 per cent increase, yesterday after news of a possible tie-up with Germany’s Volksawagen AG. The market is closed today due to the Wesak celebrations

Nadzmi said on Tuesday that there would be an announcement in the next two weeks but did not specify what that would be and noted that Proton did not need to form a tie-up

“Hence, we do not rule out that for the time being, the anticipated tie-up may only be limited to contract assembly or a re-badging of the Passat as the Perdana replacement,” investment bank OSK said yesterday.

It is understood that VW would like to focus on its recent acquisitions — a stake in Japanese car maker Suzuki and its take over of sports and luxury car maker Porsch

Proton also told Bursa Malaysia yesterday that independent non-executive directors Abdul Kadir Md Kassim and Oh Kim Sun had resigned from the board. It is understood that there could be a couple more resignations to pave way for new directors linked to the car maker’s business ambitions.

Oh is the Proton audit committee chairman while Abdul Kadir sits on the same committee.

The audit committee will now comprise current directors Datuk Michael Lim Heen Peok, Datuk Zalekha Hassan and Behara Venkata Rama Subbu, Proton said in a filing to the bourse.

Sources said the new directors will be able to further the company’s ambitions of going global, an idea that has been dampened by the lack of tie-ups with an international strategic partner

Malaysian media had reported earlier this year that Proton was in ‘‘intense discussions’’ with global original equipment manufacturers on different types of collaboration.

Managing director Datuk Syed Zainal Abidin Salleh Mohamed Tahir said Proton was talking not only with VW but also with Mitsubishi and Renault for collaboration in engine and products.


In March, it was reported that PSA Peugeot Citroen and Mitsubishi Motors Corp ended talks about an equity tie-up and would instead concentrate on broadening their five-year partnership.

“Peugeot decided against buying a stake in Mitsubishi partly because of concerns that the plan would damage the French company’s debt ratin

“What they could do is acquire a smaller company, such as Proton,” an analyst was quoted as saying by The Star today.


The national car maker, founded in 1983, has seen its shares trade between RM2.53 and RM5.03 in the last 52 weeks, rising RM1.63 to RM4.67 yesterday, a 53.62 per cent increase in the same period.




26 comments:

Anonymous said...

alahai..
1.Dalam bab proton yang dibincangkan dalm entry-entry dibawah!tetap sokong TB!!Proton dadalah lambang keegoan mahathir!lambang nakkan nama!sanggup susahkan rakyat!!itulah mentaliti pemimpin politik melayu!nak besaq semua!nak nama!rakyat diperbodohkan!:
1.1.Proton tempatan!hampass!!proton eksport-murah dan berkualiti!!
1.2.Harga proton sepatutnya dalam lingkungan 30-35 ribu jee!harga proton generasi pertama!saga!1985-RM19-RM20,000 saja!!honda!25 ribu hingga 30 ribu!!Sekarang !disebabkan pasaran eksport tak laku!nak jaga proton!harga dinaikkan hingga 60-70ribu!kereta import 100,000 keatas!!betui-betui pekena rakyat!!
1.3.Mahathir dan anak dia!!hatta pemimpin politik pakai proton ke!!pakai sebab dijadikan kereta resmi kerajaan jee!!
2.Subsidi hendak dikurangkan!!boleh ka!!dengan bersyarat:
2.1.Bayaq balik duit rakyat yang digunakan untuk selamatkan syarikat mirzan dan mohzani dulu!!
2.2.Hapuskan dulu subsidi minyak untuk syarikat janaan elektrik swasta!ada berani!!
2.3.harga minyak setanding dengan negara pengeluar minyak yang lain!brunai!arab dll!!
2.4.Gaji setanding dengan negara yang tiada subdisi!singapura contohnya!!
3.Last sekali!!buang duti import!buang juga AP kereta!!
4.Ehmmmmmm!!!!proton!produa!!naza!!!

Anonymous said...

Jangan lupa AP, bang.

Kak Pidah kaya raya dgn AP.

1Malaysia

Kroni di-dahulukan
Untung kroni di-utamakan

Khun Pana aka johanssm said...

Kalau buang cukai kereta ...naza motor akan tukar nama kepada nazak motor..
Tak lama lagi akan bangkrap.

Ini tak boleh...ini akan buat Perkasam marah..
Ini akan buat permit AP kereta untuk buat kertas lap tayar kereta..

Sebenar nya, ramai yang beli kereta bahru tidak tahu bahawa mereka sudah bayar 'subsidi petrol/diesel" dengan membayar cukai eksais yang tinggi.
Cukai eksais yang tinggi untuk lindungi proton juga.

1 lagi perkara yang tidak diketahui umum ialah..
Sebelom ada proton, berapa kah perkerja dalam industri pasang kereta seprti nissan , toyota di Malaysia?
Dan berapa kah yang hilang perkerjaan selepas adanya proton.
bekas perkerja-perkerja TanChong (nissan/datsun) akan tiu mahathir bila ditanya soalan ini.

Anonymous said...

Rahman, dalam banyak2 posting ko ini la kali pertama aku setuju sangat..macam ini la baru pejuang rakyat..gua sokong lo..kimak nya Najib nyusahkan orang x abes2..nk buang subsidi no hal..AP cuma mengayakan orang2 tertentu jer, pastu nyusahkan satu M'sia ..proton..takyah citer la semua orang da tau , mahal dan tak berkualiti..

Anonymous said...

TB,kau belajar ekonomi dengan Mickey Mouse agaknya. Kalau dah nk sangat pakai BMW pakai dulu duit tabung yg kau kutip tu...

Anonymous said...

I agree with you absolutely abang TB.
There is no question of Malaysians continuing to pay draconian taxes on cars when the subsidy for cars are not reduced. Just no way. GMTO, it is situation like this that Melayu dan Malaysians must bangkit, paham ke tak?

I remembered owning a BMW 520I in 1987, and the purchase price for a brand new BMW 520I on the road was RM57,000, and yes, that is still cheaper than a Proton Persona. That is how much we have lost to support this corrupt and evil regime Malaysians. Do you want to support corruption and incomepetence? If yes, please vote BN.

Malaysians must never accept the high taxes on cars anymore once this subsidies are reduced. It is like the Government is aiming to do away with the middle class. That means there will only be the high class and low class. 5% high class and 95% pariahs in Malaysia.
Do you want that GMTO? Wake up and know what you are fighting for. You are fighting for your future generations. Fight corruption, fight cronyism, nepotism and fight bad governance. Vote PR and give Malaysia a chance.

Selamatkan Malaysia. Bangkit Melayu, bangkit Malaysians!

Salam Reformasi.

Anonymous said...

Subsidies, AP whatever. Harap garmen boleh jawab kenapa AP diberi untuk menguntungkan 100 orang (Naza dan lain lain) tetapi merugikan 28 juta rakyat. Ini bukan tolong rakyat.

Tinta Hitam said...

Brom

Duti impot tu takda masalah .Kat mana mana pun memang ada ada duti impot.Perlindungan pada industri tempatan juga adalah perkara biasa.Ianya dilakukan oleh Jepun dan Korea serta negara sampai skg.

pasal jual kereta lebih murah kat luarnegara tu adalah strategi pemasaran untuk menembusi pasaran sesuatu negara.Jepun pun dulu buat mcm tu juga.Merek jual kereta Toyota mereka lebih murah dari rakyat Jepun sendiri jual.

Tapi pasal kereta Proton mahal tu aku sokong.Proton sepatutnya lebih agresif utk mengeluarkan produk yang boleh mencapai tahap "economic of scale" jadi boleh jual dengan harga lebih rendah pd rakyat Malaysia.

Yan gperlu kita ketengahkan adalah AP yg dikeluarkakn kepada kroni kroni UMNO.Dapat AP ni sama la mcm dapt duit terpijak.Sure untung punya.

KO fahamla UMNO masa dapat AP ni dia bukan ingat pd PAS ke,1melayu ke apa ke.Yg penting poket dia penuh.Jadi jgn harapla kerajaan nak hapuskan AP atau AP tu ditenderkan

Grand Marquis said...

Memang seronok belasah proton sebab proton ni macam bola tanggung. Memang sedap kena smash.

Asal proton adalah satu visionary effort. Cuma ia telah gagal dalam proses implementasi. Kegagalannya ada banyak faktor. Antaranya ialah kurangnya sikap patrotisma dikalangan rakyat Malaysia. Bukan macam rakyat Korea yang lebih rela beli jenama buatan sendiri berbanding dengan yang luar.

TB kata iran nak buat kereta, lepas tu suruh kita semua sokong. Cuma malangnya kenapa TB tak suruh orang lain sokong proton. Mentaliti kelas ketiga. Kera dihutan disusukan, anak dirumah dibiarkan mati kelaparan.

Something that we cannot help.

Anonymous said...

“Israel adalah lanun antarabangsa!” kata seorang anggota Perkasa, pertubuhan bukan kerajaan Melayu terbesar negara ini pimpinan Ibrahim, sambil melaungkan “Allahu-Akbar”.

Perkasa juga merupakan anggota MPM yang dianggotai lebih 100 pertubuhan bukan kerajaan.

Peserta juga melaungkan “Jahanam Israel” dan “Hidup Palestin” ditengah-tengah kawalan polis yang sederhana ketat.

BODOH PUNYA PERKASA !!!! T@IK KUCING !!!!! NAPE TAK PANGGIL JAHANAM APCO??? JAHANAM UMNO-APCO !!!!! NAK TUNJUK KEMELAYUAN ANDA PANGGIL NAJIB TAMATKAN KONTRAK NGAN APCO ISRAEL BABI!!!! INI DIPANNGIL DILUAR RUMAH LAUNG JAHANAM ! MASOK RUMAH TERUS CKP SORRY AR APCO.. KLU SAYA TAK BUAT GITU NANTI SAYA KENA KUTUK RAKYAT MALAYSIA!! POOORAAAAAA!!! HAM KA CHAN !!!!!

Tulang Besi said...


Asal proton adalah satu visionary effort. Cuma ia telah gagal dalam proses implementasi.
.

Kalau dari mula kita tahu depan tu ada gaung, lepas tu kita buat tak paham, dan jalan terus sampai masuk gaung.

Itu bukan visionary, GM Tak Ori woiii. Itu bangang namanya.

Haaa lagi satu kenyataan bengap dari GM Tak Ori.

Proton telah diberi amaran akan kegagalannya oleh pakar2 sebelum ia dilaksanakan lagi, yakni pada 1982.

Alasan utama mereka adalah Malaysia tidak mempunyai populasi yang cukup besar untuk menampung sebuah Kereta Nasiona.

Respon Mahathir adalah kita akan buat program menambahkan populasi Malaysia kepada 70 juta.

Apalah bengap sangat orang tua ni. Buat program ekonomi berasaskan mimpi dan angan2 Mat Jenin.

Tun Razak dah bawak VOlvo ke Shah Alam sejak awal 70'an lagi. Kita sepatutnya tubuh anak syarikat kepada Volvo dan ambil model "Holden" di Australia.

TUn Razak lagi pandai ekonomi dari Mahafiraun.

Mahafiraun tak reti tadbir ekonomi. Bila orang bangkang dia, ISA digunakan sewenangnya.

Last2 sekali yang susah adalah rakyat. Mahafiraun naik BMW.

GM Tak Ori sekali lagi menampakkan mentaliti biar pape asal bergaye.

Untuk tutup mentaliti ceteknya, dia guna perkataan "visionary".

Grand Marquis said...

Apa yang bangangnya TB. At least kita mencuba. Walaupun proton mungkin tak berjaya hari ini, tapi banyak orang kita dapat ilmu. Itu yang lebih penting.

Kita gagal bukan kerana idea itu bangang, tapi kita gagal kerana manusia.

Macam TB jugak, nak saman pas, tubuh tabung guaman walaupun dia sendiri tahu gunung ada dihadapan. Tapi kenapa TB buat jugak? Bukankah itu namanya bangang? La ni, duit tabung tu buat apa? Buat tiket kapal terbang balik Malaysia ke?

Anonymous said...

"Antaranya ialah kurangnya sikap patrotisma dikalangan rakyat Malaysia. Bukan macam rakyat Korea yang lebih rela beli jenama buatan sendiri berbanding dengan yang luar."-GM.

Alahai..
1.Malulah dengan kenyataan GM kali ni!!buat malu puak akademik jee!!
2.Sepatutnya puak pemimpin dulu yang tunjukkan semangat patrotisme!!baru tunjukkan kat rakyat!!Sepatutnya pak lah !mahathir dan lain-lain!naik proton la!!pak lah naik apa lani!merc!mahathir naik apa sekarang!!bmw!!
3.Tak payahla debat secara ilmiah!tafaf masters atau Phd!budak tadikapun!malu dengan kenyataan GM kali ni!!YB umno peringkat dun negeri yang paling miskin pun tak naik protonla GMM!Kalau naik pun kerana kereta rasmi jee!!
4.Sokong-sokong jugalah GM oii!Tapi jangan sampai menunjukkan kebodohan kita!!!

Anonymous said...

kalau nak bercakap dgn GM, sampai bila tak habis.

jenis orang bangang tahu dia bangang kemudian kata orang lain bangang. selalu sangat menyibuk kat MV.

pergilah buat blog sendiri dan tunjukkan siapa diri kau. kita nak tengok betapa bernasnya kepala otak dia.

Grand Marquis said...

Kepada alahai,

Apa yang nak malunya. Itu adalah hakikat, termasuklah pemimpin. Kita bukannya orang yang menolak hakikat. Apa yang betul itu betul dan apa yang salah itu salah. Kita bukan macam TB yang mana betul jadi salah dan salah jadi betul semata-mata kerana fanatik politik. Apa alahai cakap tu memang perkara yang betul. Dan kita terima. Dari dulu lagi GM dah kata, GM has no string attached. Kalau kerajaan salah dalam hal tersebut, maka salahlah mereka.

Saya pun tau, kalau saya nak debat bab ni mesti kalah saya. Sebabnya proton adalah sebagaimana saya kata, bola tanggung. Bagi saya, kita kena ingat, kita ni semua manusia yang tak lari dari kelemahan. Ada benda yang kita buat kita berjaya, dan ada benda yang kita buat tak berjaya. Manusia hanya merancang, tapi Allah S.W.T. yang menentukan.

ikan todak said...

macam aku dah cakap sebelum ni, toksak buang masa & buang air liur bertekak dengan Grand Marquis ni...Orang mcm dia tu, nak kena tunggu sampai Ringgit Malaysia dah jadi setaraf dengan Dollar Zimbabwe (1 Billion Dollar Zimbabwe cuma boleh beli 3 biji telur ayam je), masa tu barulah dia nak nampak kebenaran..Grand Marquis tu kan menjadikan Utusan, Berita Harian, Kosmo, RTM, TV3 sebagai sumber rujukan sahih dia..Jadi, tak perlu buang masa dengan manusia seperti ini..

panglima said...

Setelah apa yang UMNO laknatullah buat pada negara ni,aku tak paham masih ada lagi melayu yang menyokong manusia menjahanamkan hidup diorang nih.Melayu UMNO nih dah buta dah hati!!Tak ke bodoh namanya sokong orang yang menyusahkan korang!

Tulang Besi said...

Apa yang bangangnya TB. At least kita mencuba. Walaupun proton mungkin tak berjaya hari ini, tapi banyak orang kita dapat ilmu. Itu yang lebih penting..

Eloklah tu GM Tak Ori. Lepas ni kau carik gaung, lepas tu kao lompat. Tapi sebelum kao lompat, kao bagitau semua orang kao seroang yang berani mencoba.

Ok tak cadangan aku tu?

Anonymous said...

we can always buy 2nd hand foreign made car..

Anonymous said...

Dunno 1999 or 2000,BA(Barisan Alternatif) called for a nationwide boycott on msm,petronas,n proton..

Anonymous said...

I would never imagine that the will continue with the current import duty of cars, and meanwhile withdrawing the subsidies. No, it is just not acceptable.

And on top of that we need to pay for road tax and the cost of insurance is spiralling.

UMNO Baru cannot continue the way it is, it will definitely bring disaster to the Country. Malaysia must change this evil and corrupt Government, can we?

tamingsari said...

Presiden Pas,Nik Abduh,Nasa dan lain2 pakai kereta proton ke? Kroni bila dapat duit balak dan lain2 terus kereta mewah. Boleh bagi bini baru sebiji lagi. Melayu,macamana pun eksyen mesti ada.Buat kata orang lama...biar jatuh tersungkor,tanah jangan masuk mulut.Kalau tanah masuk mulut,make sure jangan telan.Yang menulis blog dan tukang komen pun eksyen tunjuk pandai.

Tanah,pasir dan habok dah tertelan pun tak mengaku pasai eksyen.Akhirnya eksyen telan melayu.Slogan yg bakal dilaungkan selepas itu ialah PADAN MUKA AKU.
Aku dah lama eksyen sebab aku melayu.

mamat rascist said...

Permintaan TB seakan " Nak naikan cukai arak? Naikan dulu cukai tepong.

Bila kerajaan nak buang sabsidi menjerit melolong. Tapi tak pernah syukur dan terima kasih selama ini kerajaan beri sabsidi.

zargus said...

-rmai yg xdpt tngkap maksud GM, biar aku tlg ko GM..maksud GM, wlau truk cmner skalipun proton tue, wlau rugi cmner skalipun baik pd negara or rakyat, kite sume ptut support proton seluruh jiwa dan raga..

-biarla, sluruh dunia kondem kualiti proton yg teruk, biarla brape rmai rakyat mlaysia yg mati katak disebabkn body keta proton yg lembut, biarla harga proton mncanak naik mcm org gila, yg pnting kite sume kena ade sifat patrotisma yg tggi..lbih2 lg proton adalah hasil buah tgn pemimpin agung ketuanan melayu..

-visionary effort?..hahahaha...

Tinta Hitam said...

Masalah mengapa rakya tMalaysi condemn Proton sebenarnya adalah UMNO sering menganggap sesuatu projek tu bapak dia punya...Itu yan gmenjengkelkan rakyat Malaysia yang lain

Anonymous said...

kalau proton tutup...penganut penganut PQAS yg berlonggok dlm kilang proton tu nak bagi makan apa kat anak bini depa TB?...harapkan PAS? jarum pun beli kat DAP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.