Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Friday, July 30, 2010

Gaji CEO SYABAS Lebih Tinggi Dari CEO Bank of China

CEO SYABAS dilaporkan mendapat gaji berjumlah RM5.1 juta setahun. Dari artikel di bawah, di dapati bahawa gaji CEO 3 bank terbesar di Dunia adalah sekitar USD230,000 (bersamaan RM954k)sahaja.

Reuters melaporkan:

China, for example, boasts three of the world's four biggest banks, yet the leaders of those banks -- Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank Corp and Bank of China -- are among the lowest paid of those surveyed by Reuters. The chairman and the president of each of the banks are paid roughly $230,000 per year
Bank ICBC, bank terbesar di dunia, membayar CEO mereka USD234,700 pada tahun 2008. Jumlah ini bersamaan RM1 juta setahun.

Gaji CEO SYABAS, Razali Ismail, dilaporkan berjumlah RM5.1 juta setahun. Razali sendiri mengaku gaji dia RM5.1 juta setahun. Pengakuan Rozali boleh dibaca di sini.

Di sini kita lihat bagaimana UMNO membla kroni dan budak2 suruhan mereka. Apa hebatnya Razali Ismail untuk dibayar RM5.1 juta setahun. Kalau tidak kerana kerajaan Selangor diambil alih oleh PR, nescaya bil air kita akan naik berkali2 ganda kerana membela orang seperti Razali Ismail.

Jangan kita lupa SYABAS telah menaikkan banner dan memberi wang kepada PAS Selangor sewaktu menganjurkan Muktamar PAS di Shah Alam dua tahun lepas.

Saya hairan. Kalau dibandingkan SYABAS dengan Bank of CHina ataupun ICBC macam dibandingkan semut dengan gajah. Tapi gaji CEO SYABAS adalah lima kali ganda gaji CEO ICBC atau Bank of China.

Patutlah Malaysia nak bangkrap. Adanya manusia2 seperti Razali Ismail yang mendapat gaji tidak selaras dengan kebolehan dan kelayakan beliau. Gaji dibayar semata-mata kerana dia adlah kroni UMNO.

Lepas tu, ada hati nak saman kerajaan negeri Selangor. Agaknya, dah nampak gaji RM5 juta ni tak boleh tahan lama sebab kerajaan negeri takkan sokong dia lagi. Dasar orang UMNO suka rompak rakyat untuk mengkayakan diri sendiri.

Tulang Besi
Study shows U.S. bank CEO pay dwarfs rest of world

Industrial & Commercial Bank of China Ltd (ICBC) Chairman Jiang Jianqing attends a news conference announcing the 2007 annual results in Hong Kong March 25, 2008. REUTERS/Bobby Yip

Industrial & Commercial Bank of China Ltd (ICBC) Chairman Jiang Jianqing attends a news conference announcing the 2007 annual results in Hong Kong March 25, 2008.


By Steve Eder

NEW YORK | Wed Sep 23, 2009 10:43am EDT

NEW YORK (Reuters) - You wouldn't know it by his pay stubs, but Jiang Jianqing heads the world's largest bank.

Jiang, chairman of Industrial and Commercial Bank of China, made just $234,700 in 2008. That's less than 2 percent of the $19.6 million awarded to Jamie Dimon, chief executive of the world's fourth-largest bank, JPMorgan Chase & Co.

The contrast illustrates the massive differences in pay among the CEOs of the world's top banks. The compensation of the CEOs of the largest U.S. banks towers above what's paid to banking chiefs in other parts of the world, according to a Reuters analysis of pay at the 18 biggest banks by market value.

Excessive compensation at banks is expected to be discussed this week when the Group of 20 nations meets in Pittsburgh. But consensus on the issue remains a distant hope as there continue to be vast differences in how bankers are paid, from the CEO on down.

The United States is home to four of the nine largest banks in the world -- JPMorgan, Bank of America Corp, Wells Fargo & Co and Citigroup Inc. It is also home to four of the six most handsomely rewarded bank CEOs.

"The U.S. executive pay levels have always dwarfed pay for companies elsewhere in the world," said Sarah Anderson, a fellow with the Institute for Policy Studies, which is critical of Wall Street, and co-author of the recent study "America's Bailout Barons."

"They have claimed it is impossible to recruit people without paying such compensation. Yet, if you look at the pay levels in Europe and in a lot of Asian countries, somehow they manage to find people who can run major global firms while making a fraction of what they make in the U.S.," she said.

For a graphic comparing bank chiefs' pay around the world, click here

"BASICALLY NOTHING"

China, for example, boasts three of the world's four biggest banks, yet the leaders of those banks -- Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank Corp and Bank of China -- are among the lowest paid of those surveyed by Reuters. The chairman and the president of each of the banks are paid roughly $230,000 per year.

"That's basically nothing for the leaders of these huge Chinese financial institutions," said Laura Thatcher, who leads law firm Alston & Bird's executive compensation practice in Atlanta. "I can't imagine why they would work for nothing."

So how, exactly, do the Chinese do it?

The Chinese banks, which are state-controlled, are typically led by bureaucrats appointed by the central government, and executive pay is capped.

Being the head of a Chinese bank does come with perks, just like running a U.S. bank. The top Chinese bank executive gets such non-cash benefits as a car, driver, medical insurance, food and housing. Experts note that many American and European executives receive similar benefits.

Some of the Chinese bank executives may be willing to accept the pay level of a top government official in the hope of moving into a powerful political position in the future.

But the executives also feel the consequences of a global downturn, just like some of the U.S. CEOs who were forced to skip bonuses or accept reduced salaries in the past two years.

ICBC's Jiang took a 10 percent pay cut in 2008, even as ICBC's profit jumped 36 percent to $16.23 billion.

LOST IN TRANSLATION?

Aside from China, all of the banking CEOs included in the survey made at least $1 million last year. Total compensation included publicly disclosed bonuses, stock awards, options and other perks.

HSBC Holdings, the world's third-largest bank by market capitalization, paid CEO Michael Geoghegan $2.8 million in 2008 -- much more than his Chinese counterparts but far less than JPMorgan paid Dimon.

Outside the United States, the highest-paid bank CEO works for Banco Santander SA, which has the seventh-largest market cap and paid Alfredo Saenz $13.66 million for 2008.

Royal Bank of Canada paid Gordon Nixon $9.5 million, while Australian CEOs Ralph Norris of Commonwealth Bank of Australia and Gail Kelly of Westpac Banking Corp made $8 million and $7.4 million, respectively.

Japan's biggest bank, Mitsubishi UFJ, did not release the pay details of its CEO.

Alan Johnson, a Wall Street compensation consultant with Johnson Associates, said much is lost in translation when comparing CEO pay from country to country.

And that will make it difficult for world leaders to find consensus at the G20 summit.

"Different cultures, different disclosures," Johnson said. "It just highlights the difficulty across the world in trying to make far-reaching pay decisions."

To Anderson, though, comparing bank CEO pay around the world makes the issue much more clear-cut.

"These kinds of figures undercut the main argument by the U.S. financial industry lobby that they will lose top talent to competitors in Europe or Asia," Anderson said.

(Reporting by Steve Eder; Additional reporting by George Chen in Hong Kong, Samuel Shen in Shanghai, Michael Wei in Beijing, Ian Simpson in Milan, Judy MacInnes in Madrid, Lisa Jucca in Zurich, Morag MacKinnon in Sydney, Andrea Hopkins in Toronto, Sudip Kar-Gupta in Paris, Steve Slater in London, Nathan Layne in Tokyo, and Michael Flaherty in Hong Kong; editing by John Wallace)

18 comments:

Anonymous said...

TB, aku tak sangka mu belajar sampai kat Kansas City, nama je Kansas City but it's a small town.Bersyukur le walaupun itu bukan wang baoak Mahathir yg punya tapi dasar yg dibuatnya tu lah yg membolehkan orang macam mu walaupun tak berapa pandai tapi hantar juga pi luor negeri.But dude, not only you look stupid but you're really stupid. You write rubbish.Aku dah tak nak baca blog mu,full of hatred,slander and stupidity.Sayonara

Anonymous said...

Khalid kena jadi pejuang kental untuk berhadapan dengan Syabas. Backing Syabas adalah UMNO, federal govt, all govt machinery dan media.

Lu akan kena layak hari -hari olih media perdana sampai terbongkang atau Syabas yg akan terbongkang.

Tapi kalau lu Khalid buat kerana Allah demi mempertahankan hak rakyat Selangor, gua percaya doa dan rakyat Selangor is behind you.

InsyaAllah

Anonymous said...

Aku pun sama!!! Blok kamu menjelakkan, malah lebih teruk dari reader Malaysian insider golongan cina kapiak DAP yang haram jadah. Sama aje, menghentam melulu dan langsung tak hormat pemikiran orang lain. SAYONARA!!!!

Pencinta Air said...

P_Air,

Woi TB, knp ko mrh sgt bila CEO dpt gaji byk tu. Dah memang dia ada kebolehan dan ada pangkat tu. So, biaq pila gaji dia tahap tu.

Puncak Niaga pun adalah listed company dlm Bursa. So, memang layak lah..

Knp ko tak bandingkan gaji CEO Public Bank ke, CEO CIMB ke, CEO Ingress ke, CEO tokei balak Kelantan ke?

Knp mesti ko attack Syabas dan Rozali?

Aku rasa ko dibayar oleh puak-puak pencinta DAP dan PKR utk burukkan imej Syabas dan Rozali.

Brp pulak gaji ko dapat?

Ko nak suruh Selangor take over cepat2 Syabas eh? So, buaya mana yg akan pelahap Syabas lepas ni?

Ko sepatutnya tengok apa plk sumbangan Rozali pd orang Melayu kat Slgr..Apa smbgn dia?

Ko nak hentam dan tarnish imej dia je..

Go to hell TB!!

Anonymous said...

Pi la mu , pi jilat bontot mahadey

johorfx said...

Patut la Malaysia dah nak bankrap.. Duit gaji di bayar berjuta2.. semata2 nak jaga kepentingan Kroni Umno..

matkambing said...

tuan tb, teruskan menulis! persetankan mereka yang tak sependapat dengan pandangan mu!

Anonymous said...

TB.
Kawal sikit tulisan kau tu.Jangan marahkan nyamuk kelambu di bakar.
Jika kumpulan kau berada ditempat beliau,ada kau nak bising2.
Muhasabah diri kau dulu,sebelum menulis yang bukan2.
Ada kaum cina menghentam kaum cina yg lain secara berlebihan ?

I know who u are .....

Pemuda Insaf said...

Keep up the good work TB!!
keep on reveal the nepotism & corruption of umnoputras!!
This is the the time for us to chase away Bee End for this coming GE!

Tulang Besi said...

Anonymous said...

TB.
Kawal sikit tulisan kau tu.Jangan marahkan nyamuk kelambu di bakar.
Jika kumpulan kau berada ditempat beliau,ada kau nak bising2.
Muhasabah diri kau dulu,sebelum menulis yang bukan2.
Ada kaum cina menghentam kaum cina yg lain secara berlebihan ?

I know who u are .....
.

Nampaknya puak2 PErpaduang dalam PAS Selangor dah kepanasan. al Maklumalah, mereka ada hubungan istimewa dengan CEO SYABAS.

Kalau tidak macamana banner Syabas boleh ada masa Muktamar di Shah Alam dulu.

Kau pegi merlidung balik Suwardi tu.

Anonymous said...

kahkahkah sayurnora kat kambing kambing kat atas..
bagus tak menyemak kat blog ni lagi..
dah la bodo tak reti baca fakta.. menjilat pulak lagi.. dasar kambing kroni.. kahkahkah!! pi blahh..

Anonymous said...

oopssss sori sori.. bukan kambing laa.. tapi BAK Sondol..
sama spesis dgn toyol yg dok korek lubang pasir kat selangor..
takdapat sondol punggung Bak pasir dgn badak air menyondol kat sini plak.. blah.. blah..
pirrahh.. jeniss baka penjilat.. belajar tinggi2 pun yg reti cuma jilat.. dasar UMNU betoooii..

Anonymous said...

Hang patut bersyukur. Banyak yang orang PAS dapat dari Sayabas ni. Tengok Syabas sponsor piala emas raja-raja melayu. Orang Pas juga yang jadi bosnya.

kenatipuolehumnoapco said...

Pencacai2 UMNOAPCO YAHUDI LAHANAT !!!
dikencing oleh CEO Syabas 5 kali sehari .. tambah dengan setitik lebih untuk kali kelima.

Awat laaa hangpa semua nie MANGKAK sangat ... kesian tergadai.

casper c said...

It is OK TB, but your detractors don't realise you care more for their children than they themselves.

Bangkit Melayu yg masih lelok dalam slumber.

Kamu semua patut bertanya : Apasal Ananda Krishnan beli balik segala saham syarikat yg disenaraikan ? Apa tujuan tukar milik persendirian setelah lebih 40 tahun 'listing' ?

Tak terfikir kamu semua Ananda lari buat sedia larikan kesemua harta beliau dan kenapa pula Robert Kouk buat sama terdahulu !

Genting telah punggah USD$5 billion ke S'pura dan ada baki lagi ditempatkan wang modal pusingan di Amerika. YTL pula rancak pelaburan di S'pura dan senantiasa menunggu peluang di Australia.

Jangan jadi bodoh kawan, pihak UMNO kian rancak leweng kiri kanan, apa-apa saja ie Felda luput 'retained earnings' kamu masih buat tak tahu. Hakikat tak sedar diri, segala duit yg kini lesap akan menjadi beban nak kamu kelak, percayalah dan semua ini kita belum ambil kira dana Petronas, Khazanah dan PNB.

Kpd pemegang skim Amanah Saham yg pelbagai, bijak kalau jual separuh simpanan sebelum hari undi kelak. Tunggu apa lagi - Robert Kouk sama Ananda dah pun siap punggah.

Kan UMNO suruh balik Cina, balik India - betul terjadi tetapi yg sedih mata memandang, tol naik, gas naik, gula naik, tepung naik, SEMUA naik dan tinggal warga termiskin yg kena lanyak kow-kow.

otakbesi said...

TB,
Senjata ada ditangan musuh, tapi ulu ditangan kita. Kalau nak lawan ayam tambatan UMNO ni mudah aje,
Ikhtiarkan bagaimana nak seluruh rakyat Selangor tahu, gaji CEO syabas ni.
Kalau nak angkat banner, angkatlah. Kalau nak lekatkan poster, lekatkanlah. Kalau nak buat modal ceramah, buatlah. Yang penting ajk UMNO, makcik felda dan jawa di Sabak Bernam tahu maklumat yang tersembunyi ini.

Anonymous said...

rozali ismail CEO syabas ke?ruslan hassan tu sape pulak?jgn salah info,tak pasal jd fitnah.tp maaf kalau sy yg tersalah info..tp as what yg ade dlm org chart 2010 syabas, roslan hassan ceo,rozali ismail executive chairman.. :D

Anonymous said...

bukan ke Tan Sri Rozalli tu pemilik syabas???so ikut suke dia la....

tokawe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.