Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, July 14, 2010

LCCT: Negara Nak Bankrap, Namun Perangai UMNO Masih Tidak Berubah

Saya masih tidak percaya. Selepas Idris JAla memberitahu MAlaysia sedang menghampiri bangkrap, kita dikejutkan dengan berita pemberian kontrak pembinaan terminal carrier kos rendah (LCCT) yang baru.

Akhbar The Edge bertarikh 5 Julai 2010 melaporkan kontrak pembinaan terminal LCCT baru (yang sekarang ini di terminal kargo) berjumlah RM1 billion. Akhbar yang sama melaporkan, Sunway Constructions telah membuat tawaran sebanyak RM750 juta untuk membina terminal yang sama.

Namun, kontrak akan diberikan kepada syarikat yang membuat tawaran RM1billion. Syarikat tersebut adalah BinaPuri, yang JV dengan UEM. Bina Puri adalah milik Syed Mokhtar yang ditadbir oleh keluarga YB Senator Tan Sri Datuk Tee Hock Seng, JP. UEM pula adalah syarikat UMNO yang telah di "bail-out" oleh Khazanah (duit rakyat) sewaktu UEM hampir bankrap pada 1997.

Namun, Khazanah pula adalah di bawah penguasaan Najib Tun Razak selaku Menteri Kewangan, bermakna UEM masih kekal bawah penguasaan UMNO.

MENGAPA BAZIR RM250 juta?

Saudara/ri pasti dapat melihat. Bagaimana mudahnya UMNO/BN membazir duit rakyat untuk mengkayakan UMNOPUTRA serta kroni2 mereka.

Projek yang mampu diselesaikan dengan belanja RM750 juta, di berikan kepada syarikat yang membuat tawaran RM1 billion.

Dalam keadaan ekonomi kita yang semakin menuju bangkrap, minyak yang semakin habis, Petronas yang semakin susut keuntungan, FELDA yang semakin bangkrap namun UMNO masih bermewah-mewah membelanjakan wang rakyat.

Mereka seperti tiada belas kasihan kepada rakyat Malaysia yang bakal hidup dalam kesusahan yang amat perit sekiranya negara kita bangkrap.

RM250 juta adalah satu jumlah yang tersangat banyak. Mengapa begitu mudah UMNO membazirkan wang rakyat sebegitu sekali?

Jelaslah, kalau rakyat Malaysia mahu menyelamatkan Malaysia dari bangkrap, maka WAJIBLAH UMNO itu dihumban ke Laut Cina Selatan.

Tulang Besi



Existing LCCT to be air cargo terminal, says Kong
KUALA LUMPUR: The existing low-cost carrier terminal (LCCT) will be turned into an air cargo terminal once budget airline operations move to their permanent location at the soon-to-be-completed new LCCT, Transport Minister Datuk Seri Kong Cho Ha told the Dewan Rakyat yesterday.

The construction of the new LCCT, which is located next to the Kuala Lumpur International Airport’s (KLIA) main terminal in Sepang, is expected to be completed by the end of next year.

In reply to Datuk Seri Tengku Azlan Ibni Almarhum Sultan Abu Bakar (Jerantut-BN), Kong said the existing LCCT was only meant for temporary use and was originally designed to be an air cargo terminal.

According to Kong (Lumut-BN), the planned air cargo terminal would be able to handle a capacity of 3,200 metric tonnes per annum. This, he said, would boost KLIA’s entire air cargo capacity to 1.32 million metric tonnes a year.

“The additional capacity will be able to meet the demand from companies showing interest in using the terminal (as an air cargo terminal),” Kong said.
The current LCCT had “almost reached its maximum capacity”, Kong said. In 2009, it handled about 13.1 million passengers.

He added that the existing LCCT, which began operations in March 2006, had a capacity of 10 million passengers a year before it was upgraded to handle some 15 million passengers annually.
Kong. Photo by Patrick Goh

On the new LCCT, Kong said Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) had allocated RM2.5 billion to build the new facility which can handle an estimated 30 million passengers a year.

Kong added that the new LCCT would have a floor area of 242,000 square metres and a new 3.66km runway with parking facilities for 76 aircraft.

The new LCCT would also have an improved information and communications technology system and an express rail link (ERL) to connect it to KLIA’s main terminal.

Asked by Fong Kui Loon (Bukit Bintang-DAP), Kong maintained that the construction of the new LCCT was not done on an “ad hoc” basis.

“The existing main terminal and temporary LCCT is not able to cope with the current passenger volume, so the new LCCT is needed for MAHB’s future. At the same time, we will be able to increase the volume of air cargo traffic passing through KLIA,” Kong said.



This article appeared in The Edge Financial Daily, July 14, 2010.

11 comments:

Anonymous said...

UMNo dah gila bro..time has now come to send all of them to tanjung rambutan..lol!!

Anonymous said...

Polis Perancis sebut Najib-Rosmah ketika soal Bala
Chen Shaua Fui

Dari Merdeka Review

PARIS, 14 Julai: "Najib" dan "Rosmah Mansor" antara nama yang disebut oleh polis Perancis, dalam masa lebih daripada tiga jam ketika mengambil keterangan daripada penyiasat persendirian, Balasubramaniam a/l Perumal.

Malah, nama-nama seperti Abdul Razak Baginda, Deepak Dinesh, ASP Suresh dan beberapa nama baru yang belum dikenalpasti turut disebut sepanjang proses ini, menurut sumber maklumat.

Balasubramaniam ialah saksi penting dalam perbicaraan kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu, tiba di Direction Centrale de la Police (DNIF), Nanterre Prefecture pada pada jam 2.30 petang (waktu Perancis) Isnin lalu, ditemani peguamnya, Manjeet Singh Dhillon.

da di doo di daa da di..nama njib rosmah disebut lagi..da do di daa da di..gerenti mereka kena tibai lagi..aah..daa di doo di dah dadi..;-)
http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=27606:polis-perancis-sebut-najib-rosmah-ketika-soal-bala&catid=1:utama&Itemid=50

Anonymous said...

Perangai UMNo tak akan berubah..mereka ni born 2 b neanderthals n retards..so mcm man nak ubah?

Anonymous said...

Bro,

Good to see you back, feeling better now? Cheers!

Anonymous said...

UMNO masih mengamalkan budaya BISNES ALIBABA & KORUPSI yang telah menggagalkan DEB dulu...

UMNO tak pernah insaf atas keterlanjuran yang merosakkan bangsa & negara..

Menolak kedurjanaan UMNO adalah amarmakruf nahi munkar merupa tanggungjawab bersama. Tolak UMNO/BN!!!!!!!!!!!

ApaKataPAS said...

Apa kata penyokong PAS selepas Anwar dan Parti Keadilan Rakyat iktiraf Israel?

Nak tahu juga ulasan dan pandangan ilmiah Tulang Besi yang tersohor dengan taksubnya pada Anwar tapi benci pada pimpinan tertinggi PAS sendiri tentang hal ini.

http://apakatapas.blogspot.com

Grand Marquis said...

Hang dah compare betul-betul ke proposal Bina Puri dan Sunway tu. Betul ke sama? Ni main ceduk face value terus tabur fitnah.

Lagi satu, hang kata Bina Puri tu milik Syed Mokhtar. Hang jealous lihat orang Islam jadi kaya ke? Inilah dasar Melayu kitol, tak boleh tengok orang sendiri maju dan kaya. Hang punya tarbiah tu ada mengaji bab persaudaraan Islam ke?

Tulang Besi said...

GM tak ori,
Sunway punya offer tu untuk "design and build". Ertinya, paling mahal pun projek tu, tak melebihi Rm850 juta.

Ada faham tak?

Grand Marquis said...

TB, hang tak payah tipu orang la. Aku berani guarantee hang ni tak pernah tengok pun proposal Sunway tu. Apatah nak compare dengan bina puri. Jadi tak perlu nak kelentong kat sini.

Abd Razak said...

ko tu yg bangang gm x ori...TB ckp berdasarkan fakta...bukan berdasarkan andaian cam ko ngan puak2 ko tu...oh ye...amacam cite psl DSAI agen cia tu...nampak gayanya dh kene batang hidung sendiri balik...baru je nk jaja fitnah tu kt org kampung dh kantoi kn...info pn dr blogger sampah...cam ko le jugak kn...hahaha...

Tulang Besi said...

GM tak ori,
Cara kao cakap, nampak sangat kao tak faham konsep "design and build". Kao pegi check dulu la sebelum kao bercakap.

Nampak sangat kao tak reti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.