Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, September 15, 2010

Pendapatan Kedah bocor 205% Setahun Selama di Bawah Barisan Nasional

NOTA EDITOR: Keupayaan Kerajaan Kedah menaikkan pendapatan negeri sebanyak 205% adalah satu kejayaan yang sangat besar. Ia menunjukkan selama ini berlaku "kebocoran" yang sangat besar selama negeri berada di bawah pemerintahan Barisan Nasional.

Apa yang Kerajaan PAS/PR buat di KEdah hanyalah menutup kebocoran-kebocoran ini, dan pendapatan negeri Kedah naik 205%. Syabas diucapkan kepada UStaz Azizan Razak (yang juga kawan baik arwah bapa saya).

TUlang Besi cuma nak komen, dalam negeri PR yang paling "slow" pun macam Kedah, kita masih dapat penuhi 80% janji pilihanraya. Sememangnya dari mula lagi sudah dijangka Kedah tidak dapat bergerak laju seperti negeri2 lain.

Sebab utama adalah Kedah adalah antara negeri termiskin. Lebih ramai orang miskin di Kedah berbanding Kelantan. Maka, perubahan tentulah berlaku dengan kadar yang perlahan berbanding negeri-negeri lain.

Inshaalah, KEdah akan maju ke hadapan di bawah Pakatan Rakyat berbanding kalau mereka kekal di bawah UMNO/BN.

MB Kedah akui manifesto ekonomi belum tercapai
Sep 15, 10 6:56pm

Kongsi 0
Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Abdul Razak hari ini mengakui bahawa kerajaan negeri itu masih belum berjaya mencapai manifesto Pilihan Raya Umum 2008 dalam bidang ekonomi.

Bagaimanapun, Azizan berkata kerajaan pimpinannya berjaya meningkatkan hasil negeri sebanyak 205 peratus.

"Jika dipandang dari sudut ekonomi, memang kita masih belum menampakkan hasil, tetapi dari sudut lain, kita telah dapat meningkatkan hasil negeri sebanyak 205 peratus.

"Kita telah tingkatkan hasil negeri, itu kejayaan kita yang tak dibuat oleh BN dulu," katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka di kediaman rasmi Menteri Besar di Seri Mentalon di Alor Setar.

Beliau juga berkata pencapaian 80 peratus pelaksanaan manifesto PAS di Kedah bukan hanya tertumpu kepada bidang ekonomi semata-mata, tetapi merangkumi semua aspek.

Katanya, kenyataan bekas Menteri Besar Datuk Seri Mahdzir Khalid bahawa pencapaian 80 peratus itu merupakan retorik semata-mata, adalah tidak benar kerana peratusan itu merupakan pencapaian keseluruhan manifesto yang dibuat kepada rakyat semasa pilihan raya umum lepas, dan bukan hanya dalam bidang ekonomi.

"Apa yang dikatakan oleh Mahdzir tentang sambungan projek itu memang betul. Kita telah menyambung semua projek-projek yang telah dirancang oleh kerajaan terdahulu, seperti meneruskan pentadbiran Kolej Universiti Insaniah (KUIN), itu kita akui," katanya.

Azizan berkata walaupun KUIN ditubuhkan semasa pentadbiran kerajaan negeri terdahulu, namun kerajaan yang ada sekarang merancang dan membina kampus induk di Kuala Ketil, selain menambah program baru di kolej itu.

"Jadi, bila kita bercakap tentang konsep 'Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua', kita sudah buat, tetapi ia tidak boleh dilihat dari segi sudut ekonomi sahaja, tetapi kita bercakap untuk kesenangan dan kesejahteraan rakyat, rakyat melihat kita adil untuk semua," katanya.

Beliau berkata jika mahu melihat hasil ekonomi, tempoh antara tiga dan empat tahun diperlukan kerana ia tidak boleh diperoleh dengan segera.

5 comments:

Khun Pana aka johanssm said...

" UMNO sudah sinonim dengan pencabulan kuasa, dengan korapsi, dengan kesombongan dan keangkuhan. UMNO sinonim juga dengan mengayakan segelintir orang Melayu dan sebagainya. UMNO parti politik yang kaya dengan intrigue-. Pemimpin naik keatas bukan melalui menawarkan idea yang bernas, tapi melalui tikam menikam, tipu menipu. Itu menjadikan UMNO sebuah parti yang ramai kaki tipu. "

Bukan saya yang tulis.
Ia ditulis oleh seorang pejuang umno yang tulen iaitu sakmongkol AK47.
Ahli umno pon muak dengan permimpim umno.

Anonymous said...

AKU PUN BOLEH CLAIM NAIK 1000% SEMUA DAH TERHIDANG DISEDIAKAN UMNO CUMA TOTOK TAMBAH SIKIT KATA KITA BUAT SEMUA YOU ALL DON'T START FROM ZERO AND CLAIM TO BE HERO LA BRO. KALAU NI PON TAKLEH BUAT TUNGGU PRU 13 RAKYAT PERATI AJA.

Anonymous said...

Kita perlu salute MB of Kedah..ya,Kedah negeri termelayu,menjadi lebih layu dibawah United Moron National Orgasm..puak pariahjadah UMNO ni adalah jelmaan setan+biblis+all things dark..tenggok sifat2 ketua mereka,TUN PAYEE PUNDEK MALBARI MALAYALI YINDIA PARIYEN MAHATHIR CHUNNY KUTTY..4B(bodoh,bangang,bahlol,barua),,MAD(Mafiaso Arseholo Pundeko),DEVIL(DEranged VILlain)..semua sifa2 pulti malayali malbari mahashit kutty dah enveloped UMNO/UBN..walaupun tiu niah maah tun kepla taik ni dah no more Pee-M,influence dia masih ada..kentut,berak n kuncin tun kipala taik mahataik kutty ni masih syok dirasai oleh puak "lost in space" yindia malaysia, super bodo anglo kiasu pariah,n of course melayu yg layu

Anonymous said...

1.Setakat la ni!!tak dengaqla lagi perkara tak ketawan hala tentang barisan kepimpinan pas kedah!!
2.Kira oklah tu!!
3.Cuma bila pi kedah!tak dapat beza antara kedah dibawah umno atau dibawah pas!sama jeee!!!
4.tapi dari segi moral kepimpinan!!eloklah kedah tu dibawah pas!!!!

Anonymous said...

sebagai org kedah aku bangga ada MB seperti ustaz azizan, orgnya jujur,cermat dan tidak boros tidak seperti MB2 melaun sebelum ni.Cuma yhg kurang sumber dana,kalau tidak dah tentu ustaz azizan 1000 kali lebih cemerlang dari mb ganu kita.Walau duit banyak, tak ada guana,buat projek langsung tak masuk akal, janji budget habis.Idea budak sekolah pun lebih baik(macam pemimpin umno/bn yg lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.