Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Thursday, September 2, 2010

Rozali Tak Datang Mesyuarat. Lepas tu Tuduh Kerajaan Negeri Tindas Kontraktor Melayu


Pengerusi Dewan Perniagaan Melayu Selangor, Tan Sri Rozali Ismail baru-baru ini membuat kenyataan kononnya kontraktor Melayu ketinggalan dalam projek-projek pembangunan di negeri-negeri yang diperintah Pakatan Rakyat.

Sebelum ini Malaysiawaves telah pun mendedahkan betapa Tan Sri Rozali Ismail ini men dapat gaji yang lebih tinggi dari CEO Bank of China kerana beliau adalah CEO SYABAS. Soalan saya kepada Tan Sri Rozali adalah duit siapakah yang membayar gaji beliau RM5.1 juta setahun? Bukankah itu duit dari Kerajaan Negeri Selangor? Bagaimanakah beliau boleh kata beliau dipinggir?
(Nota: Bank of China adalah Bank yang ketiga terbesar DI DUNIA. Namun, gaji CEO mereka JAUHHHHH lebih rendah dari gaji Tan Sri Rozali Ismail di SYABAS)


Pendedahan terbaru YB Teresa Kok menunjukkan Tan Sri Rozali TIDAK HADZIR dalam kesemua mesyuarat yang dianjurkan kerajaan negeri bersama DPMMS. Soalan saya seterusnya, bagaimanakah kebajikan dan suara para kontraktor Melayu hendak didengari oleh kerajaan Negeri Selangor sekiranya Tan Sri Rozali ponteng semua mesyuarat dengan Kerajaan Negeri Selangor?

Hakikatnya, untuk menutup pekung sendiri biasanya puak2 UMNO akan menuduh orang lain jahat. Perkara yang sama kita lihat dalam isu2 yang ditangai UMNO sebelum ini. Misalnya, dalam isu peniaga2 MElayu di KOMTAR. Isu yang dibawa UMNO adalah isu penindasan orang Melayu. Hakikatnya, isunya adalah sewa yang tidak dibayar.

Bagi saya, 10 benda orang UMNO cakap, 10 kita tak boleh percaya.

TUlang Besi

And here is the rest of it.

25 comments:

1Crony said...

5.1 Juta setahun, wow..? Patutlah ramai Melayu papa kedana, rupanya dok kutip hasil mahsul nak beri kat Lintah Darat, Laut dan Udara ni... Bangganya aku tak terkira, Malaya ditadbir oleh parti 'Ayam Brand'. Merdeka! Merdeka! Merdeka!

casper c said...

Don't worry TB.

Tunggu masa/haribulan Rozali boleh layan juak-juak UMNO, sama-sama duduk penjara.

Ada yg salah dari sisi perundangan, ada yg curi, ramai kaki songlap tetapi nasib baik para UMNO, kita tak boleh buang ramai macam ketupat Brahim Ali, terang-terang batu api upahan Madir melagakan sesiapa saja, cari pasal tak tentu arah.

Macam mana pun, tunggu UMNO lingkup, ramai yg akan dihadapkan mahkamah - siaplah kamu semua.

Anti TB said...

TB yang bodoh..

Ko nak kata Rozali dapat gaji banyak dan ko comparekan dgn Bank China..Kenapa ko tak compare dgn korporat2 Malaysia ni? Ko takut? Ko diupah oleh puak2 tertentu utk tarnish imej Rozali.

Satu lg keje stupid ko..Ko highlight jumlah meeting tp ada ko highlightkan surat jemputan meeting yg dihantar ke DPMMS?

Brp banyak PR byr ko utk tipu org? Jgn jadi lembu la TB..

Urat Dawai said...

Wei..ko taknak quote statement paymaster ko si Khalid tu ke? Dia tgh hangin satu badan bila Rozali ckp pasal perpaduan org Islam hr tu?

Lepas ni ko minta si paymaster ko gi follow up Kilang Carlsberg tu eh..Dia skrg nak jadi player. Maklumlah nak jadi PJ Selangor tahun depan..

Ko and ur cronies mmg tak suka perpaduan org Islam kan? So, better u all join PKR ok..Masuk PAS pun jadi beban je..

Anonymous said...

memula dia beli waste water eng. kat subang 2(asal kat kelana jaya) dalam masa sama ade IT comp kat dalam stadium shah alam, pas tu dia beli IWK, time tu gaks dia ade job bersih kan sungai selangor, pas tu buleh beli syabas. banyak duit tu.. huhuhu

dengor cita dapat bini baru, rumah utk bini baru tu berapa Rm la agaks nye..

otaklunyai said...

umno=laknat

Anonymous said...

byk tul gaji dia...sedekah la skit bang..

Anonymous said...

byknye gaji dia..sedekah la sikit..

Tulang Besi said...

Urat Dawai said...

Wei..ko taknak quote statement paymaster ko si Khalid tu ke? Dia tgh hangin satu badan bila Rozali ckp pasal perpaduan org Islam hr tu?

Lepas ni ko minta si paymaster ko gi follow up Kilang Carlsberg tu eh..Dia skrg nak jadi player. Maklumlah nak jadi PJ Selangor tahun depan..

Ko and ur cronies mmg tak suka perpaduan org Islam kan? So, better u all join PKR ok..Masuk PAS pun jadi beban je..


Cakap2 ni datang dari orang PAS yang dah kena beli dengan Puncak Niaga

Pendakwah Bebas said...

Salam TB

Bulan puasa yang mulia ini marilah kita lebih banyak bermuhasabah. Kita melihat diri kita yang serba kekurangan ini. Apa kita nak jawab di hadapan Allah kalau kita asyik bermusuh sesama umat Islam.

Marilah kita bersama-sama memartabatkan umat Islam. Kita bantu-membantu, hormat menghormati dan berkasih sayang.

Adakah susah untuk mencari titik pendamaian? Adakah sukar untuk memberi maaf dan memohon maaf kepada orang lain.

Lupakanlah perkara-perkara yang tidak mendatangkan faedah kepada agama. Carilah kebenaran dengan cara yang betul.

CASPERSKY said...

To Casper,

Tidak kira siapa samada UMNO, PAS, PKR, DAP, MCA, MIC, GERAKAN, PPP hatta semua orang sekalipun yang melanggar undang-undang mesti dikenakan tindakan.

Tak semua orang BN jahat dan tak semua orang PR baik. Nama pun manusia.

Anonymous said...

TB,

Kau percaya Teressa Kok nak tolong kontraktor melayu?Tak bodoh, cacat akal kot kau ni.

Aku sit dalam satu committee persatuan dot.dot.dot (tak mahu bagi tahu).

Kebanyakan wakil orang cina tapi terpaksa berbahasa english sebab ada 2,3 kerat orang melayu mewakili industri tertentu. YB Teressa kok mewakili fortfolio yang berkenaan. Tak pernah keluar satu patah perkataan dari dia yang kata nak tolong pengusaha melayu atau kesian pada pengusaha melayu. Bila mereka berborak, asyik mengutuk dan mentertawakan melayu saja. Asyik mengutuk pegawai majlis perbandaran dot.dot.dot sebab semua pegawai majlis orang melayu yang dipandang mereka bodoh, tak berkelayakan dan membazir duit rakyat saja. Aku yang disitu dia orang buat tak faham. KAU APA TAHU TB!!!

Duduklah dibumi nyata. Yang boleh tolong melayu ditangan melayu juga bukan cina kapiak DAP yang kau agung-agungkan tu....

Kalau aku jadi Rozali, aku pun tak mahu hadir. Siapa nak bertuankan Teressa kok cina DAP yang jelas anti- melayu/islam....

Anonymous said...

TB... BILA NAK TUTUP KILANG ARAK KT SHAH ALAM.. JANJI PRU TU.. JGN MUNGKIR JANJI.. APA HUKUMNYA ORG ISLAM MUNGKIR JANJI... anak selangor..

umno musuh melayu said...

korang dah tengok rumah baru rozali yg baru siap tak? aku kerja dekat situ,ambil almost 4 tahun unutk siap.4 tingkat(dari luar),kalau tak 4 juta,sure contractor yg buat rugi.dekat trafic light lepas pusing kanan dari bandar utama

rocky said...

why hasn't he attended the meetings? he must at least go to a few cos he is the president. can someone check if he went during BN time?

Ibnsam said...

SUDAH 53 TAHUN MELAYU MEMERINTAH TAPI ORANG2 MELAYU MASEH DITAKUK LAMA JUGA.APA HARUS KITA TUNGGU 50 TAHUN LAGI? KIRIM SALAM SAJA LAH....

Anonymous said...

TB
ada orang dalam organisasi dia inform -
partner untuk kerja m&e dia adalah
cukong chingki.

dia nih merapu nak tolong melayu konon. Mintak dia keluarkan list sub kontraktor
bumi dan jumlah kerja sejak 10 tahun lalu

barulah bolih konfim rozali lintah ke pejuang

aku dah agak dia pakai cukong- melayu dapat ape?
macam nam wee nyanyikan semua kerja cukong chingki bikin

khong khek khuat

Anonymous said...

Yalah..UMNo dan depa punya cacat celis tu money junkies..depa dok rompak selama 50 tahun,tapi sekarang,ada mega resistens,jadi mereka mulai takut..50 tahun,kocak kotek,senang senang dui masok..mereka takut,mereka terpaksa que up utk punch card kat kelang kelang,jadi pelayan,jadi pak guard,kutip tin kosng,tangkap ikan,mintak sedekah..sepatutnya pariah pariah ni dah lama fuk up,tapi rakyat malaysia siki pasif..pasif punya pasai,para pariah UBN ni masih berani berlucah,berfart dri mulut

Anonymous said...

Ibnsam,

Kau ni baru lahir ke dunia ke.... BODOH! Zaman 60an 70an dan 80an, susah nak tengok orang melayu berjaya, berumah besar, berkereta besar, bini besar dll.

Sekarang bila tengok ada seorang melayu yang super rich kau terkejuk beruk. Cina yang beribu-ribu kaya raya berumah di Damansara utama, di uk Height, di Tropika dll. kau tak heran.

Dasar adik beradik kau TB, pengkianat bangsa/agama!!!!

Anonymous said...

wow..? 5 juta......NAK SEKIT...BLH

Anonymous said...

//Sekarang bila tengok ada seorang melayu yang super rich kau terkejuk beruk. Cina yang beribu-ribu kaya raya berumah di Damansara utama, di uk Height, di Tropika dll. kau tak heran.//

yo pulti kacanng!!tak salah kalau nak jadi kaya..tapi,hangpa,terutama sekali pukimak umno,telah merampas harta,tanah,kekayan negara dan kongsi sesama umno lah woi..pasai tu lebih drpd 12% org melayu miskin!!

Anonymous said...

pok cik kayoo..yeah..mintak tulung pangkah aku lg pr13..

Makmum Muda said...

Jangan generalisekan semua penyokong dan pendokong UMNO adalah penyangak! Hanya beberapa kerat je pelahap harta.

Aku jumpa ada sebahagian besar daripada mereka yang betul2 berjuang kerana Islam, Melayu dan Malaysia. Mereka boleh dijadikan kawan. Ada diantara mereka yang golongan veteran, bekas penjawat awam, golongan kaya dan pertengahan, dan golongan muda.

Kalau ada sesiapa yang bersalah, tolong heret mereka di muka pengadilan!

Hari ini dunia pentingkan kekuatan hujah. Jika hujah yang diberikan TB betul dan ada fakta yang kukuh, kita boleh sokong, jika sebaliknya TB jadi agen penyebar fitnah dan berat dosanya. Maka, TB wajib bertaubat.

Observer said...

Rozali ni Pengerusi DPPMS dan dia ada locus standi to voice out the concerns on behalf of Malay contractors.

Don't speculate his personality but argue with him on the facts and figures basis. If he said Malay contractors marginalised, so ask him to show the proof.

And, Selangor state government also must show the data and information about projects carried by the contractors based on the races since June 2008 till June 2010.

Anonymous said...

berapa kerat kontraktor melayu dan berapa kerat supplier melayu dapat kontrak kat syabas

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.