Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Sunday, October 17, 2010

Belanjawan Najib Jamin Harga Barang Naik Tahun Depan

Membaca butir-butir penting dari Belanjawan Najib Tun Razak, saya terfikir satu perkara yang sangat-sangat penting untuk diperkirakan:

Di manakah Najib Mahu Mencari Wang Untuk Membayar Perkara2 Di Dalam Belanjawan Beliau?


Setahu saya, negara Malaysia "berhutang" (baca: defisit) di dalam tiap-tiap belanjawan semenjak 1997. Sehingga hari ini, hasil dari belanjawan "kurang duit" selama hampir 15 tahun berturut-turut, hutang kerajaan Malaysia telah mencecah hampir 54% dari hasil negara. Ini mengikut laporan rasmi Bank Negara.

Pada waktu yang sama, pelaburan asing yang masuk ke Malaysia juga adalah terlampau rendah. Tahun 2007, Filipina dapat menarik lebih banyak pelaburan berbanding Malaysia.

Sekali lagi saya tanya: DIMANA NAJIB HENDAK CARI DUIT BAGI PROJEK2 DI DALAM BELANJAWAN BELIAU?

Jawabnya mudah: CETAK DUIT LAGI.

Hutang Malaysia yang semakin lama semakin meninggi ini adalah disebabkan selama lebih 15 tahun, kerajaan UMNO/BN menjalankan projek pembangunan dengan wang baru yang MEREKA CETAK.

Kesan dari mencetak wang yang berlebihan ini, harga barang di Malaysia semakin lama semakin naik.

Dan, oleh kerana wang yang dicetak ini majoriti pergi kepada kroni dan UMNOPUTRA, maka gaji dan pendapatan majoriti rakyat Malaysia TIDAK NAIK.

Dalam negara yang sehat dan korupsi minima seperti Norway, apabila kerajaan meeka mencetak wang lebih, rakyat mereka rata-rata akan menikmati pendapatan serta gaji yang lebih juga. Kerajaan biasanya mencetak wang yang lebih kerana memenuhi keperluan ekonomi yang sedang berkembang itu.

Kerajaan UMNO mencetak wang kerana mahu mengkayakan kroni dan UMNOPUTRA. CUba tanya, projek Menara Kuala Lumpur dalam Belanjawan Najib itu siapa yang menang kontraknya?

Kita rakyat Malaysia lah yang akan menanggung beban kos hidup yang semakin tinggi serta gaji yang sentiasa rendah dan tidak menaik.

Kroni dan UMNOPUTRA pula semakin lama semakin kaya. Rakyat Malaysia semakin kayap.

TUlang Besi

Ikutilah kenyataan Anwar Ibrahim berkaitan Belanjawan Najib yang baru ini:

Sementara itu, ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan Umno Barisan Nasional hanya prihatin terhadap rakyat apabila menjelangnya pilihan raya.

"Nampaknya Umno BN hanya prihatin kepada rakyat hanya menjelang pilihan raya.

"Bajet ini nampaknya menjurus kepada pilihan raya. Ada beberapa kemudahan yang ditambah menjelang pilihan raya.

"Tapi isu terbesar yang menyebabkan pelaburan tidak meningkat di negara kita ialah masalah defisit yang tidak ditangani dalam belanjawan .

"Itu menunjukkan belanjawan itu terpaksa berdepan dengan beberapa masalah seperti ekonomi, menjana pertumbuhan dan menarik pelaburan.

"Kemudian satu kelemahan besar kerana masalah rasuah, penyelewengan dan pembaziran tidak disebut. Yang disebut hanya projek mega puluhan bilion ringgit yang akan memberi manfaat lebih besar kepada kroni dan keluarga dan hanya ratusan ringgit kepada rakyat," kata beliau yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen.



12 comments:

Anonymous said...

Absolutely tru bro TT..cetak wang(thats wat fed has been doing,mesti monitor malaysia's M3) plus ootang thru jualan bon..i m willing to bet,debt 2 gdp ratio dah jauh melebehi 54%..umno dah jadi pengemis tepi jalan..begging for money frm the gulf states,and depending on rogue,financial terrorists for their survival n their ultra stoopid gajah putih projeks...umno is so f&ked up,they r willing to destroy the nation by adopting finacial methods that have destroyed US n Europe n Jpan..

Anonymous said...

Hari tu pooki basi Ceti aziz cakap kita punya CPI under control,giving hints of further kenaikkan of % rates..me suspects,out chootia mentally bangkrup money junkies pariahs r so desperate for l"hot money",they r willing to turn malaysia into iceland,n crete inflation n property n stok market bubbles in order to show off phoney artificial prosperity..wat will happen to the rakyat?..they will continue to be cekiked..no rise in wages..more pakerja asing akan dimasukkan dlm semua sektor,especailly pertanian n industry,civil engineering(kasi expenses rendah maah..lagi rendah,lagi ada dui utk fun,kongkek,bili lexus,condo..syok oh)..malaysia betui betui dlm bahaya...ini negara practically talak gold reserve..we r destined to be zimbabwe if we allow this country to be ruled by united morons,anglo retards,songkok tinggi cacat celis..

IbnAbdHalim said...

Salam TB,

Pembentangan bajet Najib nampak indah dengan berbelanja besar tapi duit tak ada. Hairan juga mana nak dikebobek duit untuk biayai projek-projek. Dalam pada itu sempat juga dia tempiaskan bajet untuk si Rosmah. RM111 juta untuk PERMATA. Cukai tambahan tak banyak. Cukaiyang turn pula adalah perkara sepele saja. Turunkan cukai seluar dalam tapi subsidi ditarik balik. Orangbkampung bergembira kerana cukai GST ditangguh tapi tak sedar kena bayar lebih untuk belanja harian. Keseluruhannya bajet kali ini ialah bajet pemilu.

Anonymous said...

Bajet yg banyak element of goodies, tapi kurang element of catalyst. Yg paling nyata, apa justifikasi nak buat bangunan 100 tingkat RM5 billion dgn duit PNB. Tak cukup lot ofis ke kat KL nun, atau satu lagi landmark utk memuaskan ego legasi.
RM111 utk PERMATA, tengok 2011>> 111. Angka bukan dari treasury ni, ini angka glamour mcm kahwin 10.10.10.

PASti

Anonymous said...

tanda tanda kegelapan..these things r on the rise.. bankruptcy rates..divorce rates..business gulung tikar..no loans/credit facilities for business enterprises..depression/ill health..retrenchment/vss..low pay..multi tasking..need 2 do more than 1 job to survive..gaji lambat..hawker stall tak penuh..using credit cards to menampung kekurangan pendapatan. Q utk ah long pajak kaday semakin panjang...sex biz,jantans kote excersing for datins semakin memuncak..n gambling mcm mcm..

Anonymous said...

BAJET ORANG BODOH UNTUK ORANG KURANG CERDIK...
Umno memang sememangnya dari zaman purba lagi bodoh.. bodoh piang sebab pada umno bajet cuma jumlah angka meliun dan beliun yg boleh dikekah kedarah.
angka jota dan jota tu ckup utk umno kat kampung2 bersorak macam beruk2 kat rimba walaupun haram bodoh tak faham.. yg depa paham adalah habuan seratus dua masa pilihanraya..
yg depa paham dan buat ialah tiap tahun bajet pebelanjaan pribadi mereka bertambah.. kereta baru, rumah baru, bini baru, gundek baru TAPI pendapatan tak bertambah.. jadi kenalah RASUAH, menfitnah, jual negeri jual rakyat, jual agama.. sama surpa bajet Najibah yg dah jual negara pada yahudi..

Bajet belanjawan kali ni.. bajet orang muflis.. najibah peduli hapa sebab lepas PRU 13 bukan dia yg nak tanggung defesit.. Tapi PR.. hahaha bijaknya najibah..!!

Khun Pana aka johanssm said...

" trik lama sudah keluar kembali,
pada Cina cakap satu malaysia
semua sama semua merit.
Pada India satu malaysia
satu bangsa satu negara

pada Melayu
cakap cina cibai
India pundek
bagi melayu naik stim kah kah kah- TukarTiub

Tapi apno nak juga berpadu-padu dengan "orang sebalah sana".

Bajet kali ini tiada apa apa makna dan faedah kepada rakyat biasa.
Ini ialah bajet untuk kaum kroni dan 1.2 juta kaki tangan KeraJaan.
Machik dan pachik Felda tidak beli coli dan seluar dalam dari Babilion Bukit Bintang.

Anonymous said...

Are Irish Taxpayers About To Bail Out Goldman? Is Peter Sutherland Stealing From His Own People To Give To The Vampire Squid?

Submitted by Tyler Durden on 10/17/2010 00:07 -0500

It is deja vu all over again. To little media fanfare the dire financial situation in Ireland is nothing less than a repeat of the Lehman collapse in those dark days of September 2008. With the recent nationalization of half of the country's six big banks, and the blanket guarantee over the rest of them, the Irish government has effectively made sure that bondholders in all banks, even those which such as long insolvent Anglo Irish bank will be made whole by the long-suffering Irish taxpayers. And despite rumors of haircuts for at least sub debtholders, actual facts validating this possibility remain unseen. Which begs the question why is everyone in the world so terrified of taking mark to market losses on even a few billion in debt? Simple: as all of the world's banks, but Europe more so than anyone else, are now caught in the biggest circle jerk ever imaginable, with one entity's liabilities making up another's assets, which in turn are someone else's liabilities, and so forth in a MC Escher (or is that HR Giger?)-esque flow chart of the surreal (as can be seen here), even one dollar of write downs can spiral and affect tens if not hundreds of billions of downstream assets (and thus liabilities). Which explains why the ECB and everyone else in Europe is so intent on preventing a failed auction in Ireland (we previously disclosed that virtually every September auction of Irish bonds was purchased by the ECB, either directly and indirectly): should the banks that are on the hook actually validate their impairment, Europe is one step away from activating its own $1 trillion TARP package. Yet what is amusing is that inbetween the cracks of exclusively European-bank based senior and subordinated bondholders in such bankrupt banks as Anglo-Irish, a familiar name emerges: Goldman Sachs.

Anonymous said...

Yes, nested quietly inbetween the €4,034,756,880 in face value of Anglo Irish bondholders is the name that managed to pull the strings (via its puppet Hank Paulson) and get bailed out when AIG threatened to make Goldman management and investors insolvent. Is Goldman, via its UK-based Goldman Sachs Asset Management Intl. subsidiary, currently petitioning Brian Lenihan to be the only US-based bank to receive a direct bailout on its Anglo bond position? Or is it, as always behind the scenes, negotiating on behalf of 80 other European banks, among which Lombard Odier, Rothschild, and Deutsche, and achieve what it always succeeds in: escaping scott free, and stuffing taxpayers with the bill? We are confident Irish taxpayers, and drivers of cement trucks, would be fascinated in getting the correct answer.

Guido Fawkes, who managed to obtain the Anglo Irish bondholder list, shares the following commentary:

Anglo-Irish Bank did not represent a systemic risk to the Irish economy, it wasn’t a high street bank like AIB or the Bank of Ireland. If it had been allowed to go the way of Lehmans the only losers would have been shareholders and bondholders. The Irish state stepped in and nationalised a bank that was basically run by crooks lending to property speculators. The Irish people are taking losses that should rightly have been shouldered by bondholders.

Every child in Ireland is being bequeathed a huge debt at birth to protect the interests of foreign, mainly German, bondholders – why? Guido was once a bond trader, it was always understood that sometimes the bond issuer defaults. That is the risk investors take.

So why is Dublin’s political establishment so keen to protect foreign investors at the expense of future generations? Guido has obtained the list of foreign Anglo-Irish bondholders as at the close of business tonight. These are the people whom Dublin’s politicians really seem to care about.

Between them they hold Anglo-Irish bonds with a face-value of €4,034,756,880. Shouldn’t they take the hit rather than future generations of Irish taxpayers? Capitalism is a system of profit and loss, they took the risk of investing in Anglo-Irish Bank. Is the Irish government under pressure from the European Central Bank in Frankfurt to protect German investors?

Spot on question. And as the highlighted area in the chart below demonstrates, we would like to add Goldman Sachs to the list of bailoutees. Surely, few firms in the world deserve to be redeemed as much as god's little helpers.

Anonymous said...

Little else that can be added here... except for this amusing anecdote of another Goldman Sachs International Chairman, one Peter Sutherland, former Ireland attorney general and EU commissioner who just so happens was a chairman of British Petroleum (remember those guys?) previously. To wit from the Irish Times:

[Sutherland] and [recently heckled] Lenihan have remained in contact through the financial crisis. On one occasion, Sutherland visited Lenihan to tell him what a great job he thought he was doing and to say that Lenihan had the potential to be one of the great taoisigh of the 21st century. Lenihan was taken aback, he says.

Surely, this great son of Ireland, who obviously has Lenihan in his back pocket, is in active negotiation on behalf of his current employer, Goldman Sachs. Yet something tells us Mr. Sutherland will be the last person to share light on Goldman's twilight relationship vis-a-vis the Irish government.

One look-back Sutherland opposes is the banking inquiry. This is hardly surprising from a former chairman of AIB who appeared at the 1999 public inquiry into the Dirt tax evasion scandal.

“It would have been better not to have an inquiry at this time because we have limited resources and a diversion of those limited human resources into an ex post facto analysis of the past is far less important than remedying the immediate problem that we have now,” he says.

“It is a very difficult subject and to have all of these civil servants sitting in listening to bloody evidence on the past when they all know broadly what happened. We know what happened – we know it all. A political football is not what we need. We need to look to the future to get it right.”

Lack of revisionism is not too surprising coming from a person whose personal, and future, fortune, is based on the past generosity of American, and now Irish taxpayers. Because his wealth is certainly not due to his skill at anything related to his actual career:

Sutherland was also a board member at Royal Bank of Scotland (RBS) during the financial meltdown when the UK bank collapsed into state arms after a frenetic, debt-fuelled growth. Of the bank’s 2007 role in the €71 billion acquisition of Dutch bank ABN Amro, the biggest ever banking takeover, Sutherland says it made “the mistake of buying at precisely the wrong time when the world was falling off the back of a bus”.

Anonymous said...

Perhaps instead of driving trucks full of cement into Parliament, Irish taxpayers can be a little more proactive, and ask one of their most respected "leaders" just on whose behalf he is working on in this latest bailout, which could easily be Ireland's last.

h/t Niall
http://www.zerohedge.com/article/are-irish-taxpayers-about-bail-out-goldman-peter-sutherland-stealing-his-own-people-give-vam

Anonymous said...

Thanks for the info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.