Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Friday, November 12, 2010

Banjir Kedah: Muhyiddin Nak Main Wayang Tapi Tak Jadi

Nota Editor: Muhyiddin nak main wayang. Takut rakyat tahu sebab utama banjir Kedah berlaku adalah kerana projek landasan berkembar tajaan UMNO. Buat tuduhan2 liar dan berlakon melawat mangsa. Hakikatnya, Menteri BN sendiri salahkan projek Barisan Nasional terhadap banjir besar ini.

Chor Chee Hong dilaporkan berkata:


Chee Heung, Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, berkata projek landasan keretapi berkembar itu diakui menjadi punca banjir buruk kali ini, terutama kerana pelaksanaannya tidak diseiringkan dengan pelan kecemasan jika bencana seperti banjir berlaku.

Beliau mendedahkan bahawa kepincangan yang dicetuskan oleh projek mega itu, telah menyebabkan air menenggelami sebahagian besar kawasan yang tidak pernah dilanda banjir sebelum ini. Dan termasuk dalam kawasan dimaksudkan beliau ialah taman di mana beliau tinggal kini!


Maka, jangalah Muhyiddin berlakon jadi baik. Hakikatnya, bencana ini adalah hasil kerja tangan kamu sendiri yang kuat memberi projek pada kroni dan UMNOPUTRA.

BERENTI BERLAKON WAHAI MUHYIDDIN. SIAPKAN DUIT BAYAR PAMPASAN

Sepatutnya Kerajaan Barisan kena bayar PAMPASAN di atas segala kerosakan dan kemusnahan.

Bayar pampasan kepada petani kerana musnahnya tanaman mereka, matinya ternakan mereka, hancurnya rumah mereka. Bayar pampasan kepada Kerajaan Negeri kerana kerosakan2 ini menyebabkan pendapatan Kedah semakin berkurangan dalam bentuk bayaran cukai. Bayar pampasan kepada pemilik rumah kerana mereka terpaksa membersihkan serta mengecat rumah mereka semula. Bayar pampasan pada surirumah kerana mereka terpaksa bersusah payah membersihkan rumah mereka. Bayar pampasan kepada pekerja am dan "civil servant" kerana menyebabkan produktiviti mereka menurun.

Semua ini adalah hasil dari polisi UMNO yang suka memberi projek pada Kroni dan UMNOPUTRA

KERAJAAN KEDAH DISARAN SEDIAKAN WANG UNTUK MENYAMAN UMNO DAN KERAJAAN BN

Saman mereka2 ini sampai mereka bangkrap. Pastikan mereka bayar pampasan pada semua mangsa banjir tidak kira sesiapa sahaja.

Inilah masanya para kroni bertanggunjawab ke atas kerja mereka. Bila untung kroni kaut, bila rugi rakyat yang tanggung. Sampai bila nak jadi macam ni??????

BANGUN WAHAI RAKYAT MALAYSIA. TUNTUT HAK KAMU!!!!!!!!

Tulang Besi


Kedah belanja RM2 juta bantu mangsa banjir
Ali Hashim

ALOR SETAR, 11 Nov:
Kerajaan Negeri Kedah telah membelanjakan hampir RM2 juta bagi membantu mangsa banjir yang terlibat dalam bencana yang menimpa negeri Kedah baru-baru ini.

Demikian dinyatakan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Azizan Abdul Razak pada sidang media di sini semalam.

Menurut beliau lagi sumbangan bagi mangsa banjir tersebut telah disalurkan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) bagi penyediaan segala bentuk keperluan seperti makanan dan seumpamanya.

"Selain dari bantuan tersebut, tenaga kerja dan logistik turut disediakan bagi membantu banjir yang berpindah ke tempat perpindahan. Namun begitu bagi mereka yang tidak berpindah kemungkinan bantuan dalam bentuk lain akan dipertimbangkan.

"Sebelum ini adanya dakwaan mangsa banjir yang tidak menerima bantuan datangnya dari mereka yang enggan berpindah ke pusat pemindahan yang telah ditetapkan, " katanya lagi.

Azizan juga berkata, sehingga semalam jumlah mangsa banjir yang telah pulang ke rumah adalah seramai 45,583 mangsa yang terdiri dari 11,840 keluarga.

Manakala seramai 12,185 mangsa yang terdiri dari 3181 keluarga masih lagi ditempatkan di 23 buah pusat pemindahan.

Katanya lagi antara pusat pemindahan yang telah ditutup ialah dalam daerah Padang Terap, Pokok Sena dan Pendang.

(Gambar: Pegawai kanan Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri Kedah, Zulkifli Yahya melihat bungkusan yang disiapkan sebelum diserahkan kepada mangsa banjir)

Sementara itu 11 pusat pemindahan di Kubang Pasu dan 12 di Kota Setar masih lagi beroperasi sehingga keadaan dipastikan selamat sebelum mangsa banjir dibenarkan pulang kerumah masing-masing.

Beliau juga menyelar Kerajaan Pusat yang cuba mempolitikkan isu bantuan kepada mangsa banjir apabila mendakwa kerajaan negeri tidak mampu untuk menyalurkan sumbangkan kepada mangsa yang terlibat.

"Sebenarnya kita tidak pernah memohon bantuan dari Kerajaan Pusat bagi membantu mangsa banjir di negeri ini. Kita hanya meminta bantuan dari Perak. Manakala Pulau Pinang dan Selangor pula menawarkan bantuan yang berupakan minuman dan bekalan air bersih.

"Perak menyalurkan bantuan yang berupa logistik, lori tangki serta 120 sukarelawan bagi membantu melicinkan perjalanan membantu mangsa banjir. Kita juga berterima kasih kepada mereka kerana sanggup untuk mengenepikan perbezaan fahaman ideologi demi kemanusiaan, " ujarnya lagi.




8 comments:

Anonymous said...

Dulu tak ada double tracking pun banjir besar juga.

Masalah dekat double tracking tu very localised affecting certain area. Biasalah tu. Banyak lagi faktor-faktor seperti parit tersumbat dan sebagainya menyebabkan banjir tapi localised.

Jadi nak kata double tracking penyebab UNTUK SELURUH KAWASAN BANJIR memang tak masuk akal.

Apa yang menteri tu kata memang betul tapi affecting certain area.

Kalau Double tracking penyebab utama, semua kawasan disebelah barat landasan tidak akan mengalami banjir kerana disebelah barat mana ada double tracking lagi. Tapi hakikatnya banjir juga. Apa sebabnya kat belah sana? triple tracking?

Samaada ada double tracking atau tidak, banjir besar macam ni akan tetap berlaku. Ini biasa di kedah. Ada satu ketika, takda hujan pun, tau-tau ayaq mai habih bah. Its the same thing today. water from thailand.

So jadi janganlah insult intelligent orang sekarang. Melayu dah banyak professional, engineer dan sebagainya. Hang nak spin kat budak-budak bolehlaa.

Anonymous said...

Inilah UMNO - Parti Setan, parti yang suka membolot harta tanah orang walaupun harta tanah itu kepunyaan tok nenek moyang sendiri. Asal boleh kayakan diri sendiri cukuplah. Inilah dipanggil betul betul pengkhianat bangsa dan harus ditanam hidup hidup. UMNO Bangsat! UMNO Pelesit! UMNO Iblis! UMNO Pengkhianat Agama, Bangsa dan Negara!

Anonymous said...

KL seeks World Bank help to cut spending, trim deficit
KUALA LUMPUR: Malaysia will ask the World Bank to help in the country’s efforts to cut government spending as Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak seeks to reduce the budget deficit from a 22-year high.

The nation is asking the Washington-based lender to review all areas of government expenditure, including how state contracts are awarded, to prevent waste from inefficiency, Second Finance Minister Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah said in an interview on Thursday. Malaysia hoped the study would bolster the Government’s credibility, he said.

“We just want a third party as a check and balance,” said Ahmad Husni. An annual audit of spending at state agencies had shown “some negative findings and we hope that with the involvement of the World Bank, in the future we can see a clean sheet,” he said.
http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/11/13/business/7419374&sec=business
waaaaaaaaaaaaaaaak..waaaaaaaaaak..waaaaak..waaaaak!kompom..malaysia is ehading 2wards bankruoptcy(actually dah bangkurap!)..woi jagoh kampong anglo bum loya berok crony kapitalist zaid...plzlah,set up ur 3rd force asap!..kahakahkahkahkahkah!!..haha..malayia n malaysians r by nature zombies..the anglo zombies r in luv with everthing western..the al kopiah/al hindu skolars pulak zombi arab/tokong..both r the same..both have so little soul power..thats why they imitate,do things impulsively...countries that dont hero worship anything blindly,and have enuff of brains to decipher anything intelligently r really top in all fields..they have even developed the capacity to defy n thrash western models by using western models!! ..yes..i m talkin bout countries like china n iran..those 2 countries have preseerved their nation soul n identity,against all the odds!

Anonymous said...

"The Chinese are clever people. Their leaders play a good game of chess in the global scramble for commodity supply and financial dominance. Their patient strategy has tied the arms & legs of the USGovt, using their own debt securities as the binding rope. The accumulate almost reached a staggering $1000 billion, the bitter fruit of the Low Cost Solution to invest in China from a decade ago. While much attention has come to saber rattling over currency manipulation and tiny 25 basis point interest rate hikes, even battles over rare earth metals, something has been happening in Europe of importance that involve a Chinese back door to dump USTreasurys. To be sure, the USGovt deficits and monetary policy have invited a selloff in the USDollar. In the latter months of 2009 and early months of 2010, the Jackass wrote frequently about the absurd notion of an Exit Strategy from 0% and Quantitative Easing. The USFed lost heavy credibility and looked just rather obtuse. The Japanese ZIRP and QE twin diseases were not the monogrammed cufflinks the USFed would choose for sartorial splendor. My forecast was for no Exit from 0%, but rather an embrace of QE2, the exact opposite. We have it. Only the details remain on the QE2 initiative. Bernanke looks scared, haggard, and a little desperate, like a captain on a ship listing to port and taking on significant water in the lower chambers. At least the water is at zero cost"
ource:tgja

Iran Announces It Has Converted 15% Of Its $100 Billion+ In FX Reserves Into Gold

As of today, one of the world's top oil exporters disclosed that it has exchanged about $15 billion of its FX reserves into gold. Earlier, Iran announced that the country has converted about 15% of its foreign exchange reserves into gold, and "will not need to import the metal for the next ten years." There is your mystery buyer to all that gold the IMF was selling in Q3... And since Ahmadinejad said that Iran's total FX reserves exceed $100 billion, the amount of gold in stock held by Iran is more than $15 billion. Which is equivalent more than 345 tonnes at a closing price of about $1350. Which also means that the WGC's official gold holdings are in dire need of an update, as Iran does not appear anywhere on the IMF's listing of official gold holders, and with over 345 tonnes, it would make Iran a top 15 holder of the yellow metal.

From Bloomberg:

Iran has changed some 15 percent of its foreign exchange reserves into gold and will not need to import the metal for the next ten years, Mehr reported, citing Central Bank Governor Mahmoud Bahmani.

Iran’s gold reserves have “multiplied several times” in the past two years, Bahmani said in a report published late yesterday by the state-run news agency.

Bahmani gave no specific figures, only saying the country consumes 30 tons of gold a year and that the central bank will have “ample supplies for the next 10 years” even if it doesn’t increase its gold holdings further.

Anonymous said...

As of today, one of the world's top oil exporters disclosed that it has exchanged about $15 billion of its FX reserves into gold. Earlier, Iran announced that the country has converted about 15% of its foreign exchange reserves into gold, and "will not need to import the metal for the next ten years." There is your mystery buyer to all that gold the IMF was selling in Q3... And since Ahmadinejad said that Iran's total FX reserves exceed $100 billion, the amount of gold in stock held by Iran is more than $15 billion. Which is equivalent more than 345 tonnes at a closing price of about $1350. Which also means that the WGC's official gold holdings are in dire need of an update, as Iran does not appear anywhere on the IMF's listing of official gold holders, and with over 345 tonnes, it would make Iran a top 15 holder of the yellow metal.

From Bloomberg:

Iran has changed some 15 percent of its foreign exchange reserves into gold and will not need to import the metal for the next ten years, Mehr reported, citing Central Bank Governor Mahmoud Bahmani.

Iran’s gold reserves have “multiplied several times” in the past two years, Bahmani said in a report published late yesterday by the state-run news agency.

Bahmani gave no specific figures, only saying the country consumes 30 tons of gold a year and that the central bank will have “ample supplies for the next 10 years” even if it doesn’t increase its gold holdings further.

Anonymous said...

"The Chinese are clever people. Their leaders play a good game of chess in the global scramble for commodity supply and financial dominance. Their patient strategy has tied the arms & legs of the USGovt, using their own debt securities as the binding rope. The accumulate almost reached a staggering $1000 billion, the bitter fruit of the Low Cost Solution to invest in China from a decade ago. While much attention has come to saber rattling over currency manipulation and tiny 25 basis point interest rate hikes, even battles over rare earth metals, something has been happening in Europe of importance that involve a Chinese back door to dump USTreasurys. To be sure, the USGovt deficits and monetary policy have invited a selloff in the USDollar. In the latter months of 2009 and early months of 2010, the Jackass wrote frequently about the absurd notion of an Exit Strategy from 0% and Quantitative Easing. The USFed lost heavy credibility and looked just rather obtuse. The Japanese ZIRP and QE twin diseases were not the monogrammed cufflinks the USFed would choose for sartorial splendor. My forecast was for no Exit from 0%, but rather an embrace of QE2, the exact opposite. We have it. Only the details remain on the QE2 initiative. Bernanke looks scared, haggard, and a little desperate, like a captain on a ship listing to port and taking on significant water in the lower chambers. At least the water is at zero cost"

Anonymous said...

excuse me...klu umno tak ada..xkan merdeka..malaysia masih guna kayu api lg nak masak..semua nya demi kepentingan rakyat yg berbilang kaum..klu pembangkang jadi pemerintah pun..sama jugak..mana ada parti politik yg sempurna...n pasal banjir di Kedah dan Perlis..masa skrg ja yg akan susah..nnt bila dah siap projek tu...rakyat jugak yg senang...blom siap..kutuk macam2 dekat UMNO/BN..bila dah siap..dah senang..lupa apa yg Kerajaan buat..mmg xkenang budi langsung org mcm ni...
HIDUP UMNO!!HIDUP BN!!!

Anonymous said...

NASI TAMBAH :
Bayar wang kerosakn rumah ;
Bayar pampasan tidak dapat bekerja
beberapa minggu ;
bayaran wang perubatan bagi yang sakit disebabkan banjr ;
Pendik kata semua kerugian yang berkaitan dengan banjir hendaklah dibayar oleh kerajaan yang punya wang cukai dan kuasa dalam berbagai sektor.~ahmad

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.