Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Monday, November 1, 2010

Harga Kereta Malaysia Sebab Utama Hutang Rakyat Malaysia Tinggi

NOTA EDITOR: Mana tak nya. KEreta Proton tu sepatutnya bayar RM150 sebulan sahaja. Ni kena bayar sampai RM500 sebulan. Mana tak tinggi hutang seisi rumah rakyat Malaysia. Tu tak masuk kos maintenance dan "repair" dan juga harga minyak yang semakin tinggi.


'Expensive local cars causing more household debt'
Harakahdaily


KUALA LUMPUR, Oct 29: The government has been urged to review the current automotive industry policy as it has burdened local consumers with high bank loans.

“We need to solve this issue so that the country will not be burdened with loans,” said Shah Alam member of parliament Khalid Samad (pic) at the parliament lobby yesterday.

Khalid said the current policy, meant to protect national car Proton, had forced car buyers to pay more for the locally-manufactured car than other countries whose prices are based on the market.

Saying the 25-year old national automotive policy was the cause of the high price, Khalid said the policy, introduced by former prime minister Dr Mahathir Mohamad, only benefited Proton.

The result, according to Khalid, was a chain impact of additional debt per household.

“Household debt for cars is due to our high car price, among the highest in Asia,” he explained.

Khalid cited a recent CIMB Investment Bank report which said 27 per cent of household debt was from car loans. The figure accounts for 76.6 per cent of the country’s Gross Domestic Product (GDP).

As such, Khalid said the automotive policy did not help Malaysians, adding that the problem of household debt was also not addressed by prime minister Najib Razak in the 2011 budget.

8 comments:

Mutiah Firman said...

mesti komen pemimpin kerajaan terhadap isu ini ialah UBAHLAH CARA HIDUP- jalan kaki je kalau nak ke mana-mana!

Anonymous said...

UBAHLAH CARA HIDUP... memang betul nie, dulu kita makan sayur, nanti hari kita makan rumput pula...

Anonymous said...

byrla lbh sket bg kat gov mkn duit kita...

Anonymous said...

wabak virus 3C(car,credit card,condo) telah menjakiti setiap negara kapitalis..akibat 3c ni,50 drp belia rakyat ini dah bangkrup..hari ni,gomen tlh menaikkan harga ron95..ini menunjukkan para pundek pooltikus feudal elite dah bangkrup..hot money sedang mengalir masuk ke dlm pasaran komoditi..kita punya pundek elite oso nak fun siki..nak bikin dui siki dlm pasaran komditi..jadi mereke potong subsidi minyak utk rakyat supaya mereka boleh berjudi dlm bursa kasino..

Anonymous said...

DiMalaysia syarikat kereta proton begitu bangga mempromosikan enjin yang dikeluarkan oleh Lotus kononnya hebat. Rakyat perlu memiliki kereta yang menggunakan enjin jenis itu.

Harga kereta proton di Malaysia berganda-ganda mahalnya jika dibandingkan dengan kereta setaraf dengannya. Berbeza dengan harga proton diluar negeri. Lebih murah dan sememangnya tidak berkualiti. Malu nak mengaku kereta itu dari Malaysia.

Namun rakyat begitu akur kononnya memakai kereta proton sebagai memakai kenderaan jenama negara.

Di London, kereta proton dinilaikan sebagai besi buruk. Mereka juga memandang kereta proton sebagai 'washing machine' bergerak yang bersedia untuk membunuh pemandu dan penumpangnya kerana kereta proton tidak ada ciri-ciri keselamtan dan langsung tidak berkualiti jika dibandingkan dengan kereta lain didunia.

Penilai kereta di London itu juga mengingatkan pembeli kereta diseluruh dunia jangan membeli kereta jenama proton keluaran Malaysia kerana dikuatiri akan cepat mati jika berlaku kemalangan.

Apakah CEO proton masih berbangga dengan penghinaan seperti itu dan masih tidak mahu menukar corak pengurusan yang lebih bermutu..?

Apakah perniagaan proton masih seperti orang kurang upaya...OKU..? Masih mengharapkan bantuan dari kerajaan bagi mengeluarkan produk..?

Apakah masih ada cita-cita untuk mencadangkan kepada kerajaan supaya melupuskan kereta yang telah berusia lebih dari sepuluh tahun agar kereta proton boleh bernafas dan menekan rakyat supaya terus berhutang....? Idea itu memang sial.

Memang proton 'CELAKA' jika tidak ada perubahan dalam mutu keluarannya.

Anonymous said...

bili kereta 2nd handlah...which is better (for example)..baru punya myvi or 2nd hand myvi? d jawaban is buylah the same thing @ lesser price!janji boleh pigi dri point A ke point B..

koreksion..its ron97 dat naik 5 sen..tak lama lagi ron 95 dan lain2 oso gonna naik..

Anonymous said...

oh yes,bili jugak 2nd hand keleta jepun..% rate kurang dan lebih bermutu!

Toshio (Zharfan) said...

Saya setuju sangat Haji Tulang Besi.

Kereta sepatutnya harga RM 25,000 sahaja untuk sedan sebesar Persona.

Ini tidak, RM59,499. Kena jadi hamba hutang. prosedur hutang pula kena 9-tahun.

Di benua Asia, Singapura termahal untuk membeli kereta, Malaysia kedua termahal untuk beli kereta. bezanya Singapura tak galakan rakyatnya beli kereta kerana negara kecil. Di Malaysia, kita kena tanggung subsidi automotif.

Kalau di Jepun, membeli kereta amat murah kalau bergajikan Yen. andaikata seorang salaryman bergaji 500,000 Yen, harga Toyota Allion (sedan sebesar Persona) ialah 1,743,000 Yen. Ianya murah dan tak perlu berhutang, ibarat bergaji RM5,000 membeli kereta harga RM17,430 sahaja, kalau convert secara kasar, sebab itu Jepun lupus kereta setiap 6 tahun untuk jual ke negara lain supaya kereta baru dapat dijual dalam negara dan mendapat untung hasil kereta terpakai di jual di negara luar. Kereta terpakai Jepun berlambak di seluruh dunia termasuk Malaysia. Jepun mendapat untung dua kali ganda hasil automotif mereka.

Kalau Proton nak buat scrap macam Jepun, Proton perlu turunkan harga seperti Jepun dan jual kereta terpakai Proton kepada negara dunia ketiga seperti Afrika.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.