Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Tuesday, November 23, 2010

Nasib Baik IJN Tak Jadi Diswastakan

Tindakan Pakatan Rakyat Menentang Penswastaan IJN kepada Sime Darby Tepat
Syukur Alhamdulillah, Pakatan Rakyat menentang usaha penswastaan Institut Jantung Negara kepada Sime Darby. Rakyat Malaysia patut bersyukur kepada Allah SWT kerana wujudnya Pakatan Rakyat yang telah berhempas pulas menentang usaha penswastaan Institut Jantung Negara tempohari yang dicadangkan diswastakan kepada Sime Darby.

Mengikut maklumat terbaru yang Tulang Besi dapat dari TheEdge, Sime Darby menghadapi krisis kewangan yang serius sekarang ini. Ikuti ringkasan laporan Sime Darby seperti di bawah:

1. Sime Darby's 7 directors step down in surprising move at AGM
KUALA LUMPUR: In a surprising move at Sime Darby Bhd's annual general meeting on Tuesday, Nov 16, six directors did not seek reelection while one resigned, as the group seeks to steer back into profitability after massive losses from its energy and utilities division. This was the first time that such a large number of its directors had decided not to seek reelection at the AGM on Tuesday, Nov 16.

2. Musa: Sime Darby to take civil action
KUALA LUMPUR: Sime Darby Bhd chairman Tun Musa Hitam said civil action would be taken following the completion of the probe into the losses at its energy and utilities division. He said on Tuesday, Nov 16 legal proceedings would commence before year-end.

Dengan keadaan kewangan yang begitu serius ini, sudah tentulah Sime Darby akan menggunakan IJN untuk menaikkan semula keuntungan mereka. Ini bermakna mereka akan terpaksa mengurangkan bilangan pesakit jantung yang dapat mereka rawati demi memastikan keuntungan mereka naik.

Maka, hasilnya nanti, ramailah rakyat Malaysia yang akan dinafikan hak untuk mendapat perubatan jantung hanya kerana Sime Darby perlu menaikkan kadar keuntungan mereka akibat kerugian serius yang mereka hadapi dalam bidang tenaga and “utilities”.

Syukur Alhamdulillah Barisan Najis tidak menang 2/3. Syukur Alhamdulillah peranan blog dan bloggers dalam politik Malaysia. Syukur Alhamdulillah adanya Pakatan Rakyat yang mengawal lebih 1/3 dari kerusi Parlimen.

RAKYAT MALAYSIA TERUS MENERUS DIROMPAK UMNO

Dalam kes IJN ini, rakyat Malaysia tidak berjaya dirompak kroni dan UMNOPUTRA. Tidak seperti kes-kes lain penswastaan i.e. PERWAJA, PLUS, Lebuhraya2 tol, TNB, bekalan Air, Proton, LRT ( yang tak siap sampai sekarang), Putrajaya, Cyberjaya, harga rumah yang tidak dikawal, KLIA dsbnya.

Ditambah dengan duit Petronas yang dibelanja entah ke mana tapi yang pasti duit Petronas tidak pernah dibelanja untuk kepentingan rakyat. Subsidi petrol pun diorang nak berkira.
Segala projek mengkayakan kroni ini telah menyebabkan harga barang dan keperluan hidup melambung naik. Pada waktu yang sama, gaji dan pendapatan rakyat kekal di takuk lama. Yang mengaut untung dari projek2 ini adalah kroni dan UMNOPUTRA yang mendapat projek “Direct Award”.

TAHUM 80an' DENGAN GAJI RM2k SEBULAN SUDAH BOLEH HIDUP MEWAH

Saudara cuba bayangkan, mengapa dalam tahun 1980’an, mereka yang bergaji RM1800 – RM 2000 boleh hidup mewah dan mampu beli rumah dan kereta. Para isteri pula tidak perlu bekerja dan hanya suami sahaja bekerja. Anak2 tidak menjadi liar, bohsia, mengandung pada umur belasan tahun,

Tapi, dalam tahun2 90’an and 2000’an ini, gaji RM5k sebulan pun tidak mencukupi untuk menampung keperluan keluarga. Kedua2 suami dan isteri bekerja pun, masih tidak cukup.
Ini kerana segala kos hidup yang dahulunya ditanggung kerajaan, sekarang ini dipindah kepada rakyat hanya kerana mahu mengkayakan kroni. Rakyatlah yang menjadi tempat diluahkan segala kos manakala kroni2 menjadi buncit dan kenyang melantak kekayaan Negara.

Harga Proton Wira yang sepatutnya hanya RM20k dijual dengan harga RM60k. Bil Letrik saban kali naik. TOl saban kali naik. Air saban kali naik. Di Selangor, gaji CEO Syabas lebih tinggi dari gaji CEO Bank of China sedangkan Bank of China adalah bank yang ketiga terbesar di dunia. Cara membayar gaji CEO Syabas yang begitu tinggi itu adalah kerap kali menaikkan tariff air.

Apabila harga kereta, harga letrik, harga tol naik, sudah tentulah harga barang kesemuanya naik. Itu logik.

Rakyat Malaysia menanggung hutang kereta sahaja 28% dari pendapatan bulanan mereka. Itu tak termasuk kos makan, pakaian sekolah anak2, perubatan dsbnya.

Dalam pada itu, Institut Jantung Negara, sebuah institusi kerajaan yang menawarkan perubatan jantung specialist yang sesuai dengan kemampuan rakyat Malaysia, juga mahu dirompak kroni2 UMNO. Alhamdulillah, BN berada dalam keadaan tidak kuat pada masa ini tidak seperti sebelum ini. Maka mereka pun tak berani meneruskan misi rompakan mereka.

Kalau tidak, matilah majoriti pesakit2 jantung kita dalam hospital2 kerajaan kerana tidak mampu membayar bil specialist jantung.

Kalau nak anak2 kita menjadi pelacur seperti di Indonesia, teruslah kita menyokong UMNO/BN

Wallahualam

Tulang Besi

7 comments:

Anonymous said...

sekarang tug o war sedang berlaku anatara puak malayali pariah pundek al firaun kutty dgn puak najubori utk merampas wang KWSP utk bail out f*ked up gomen punya glc's dan sykt syjt nazak mcm Sime Darby..para pariah kroni thn 80' an mcm si haramjadah daim dan cacingnya nak turun gelanggang..tak tau niaga tapi syok nak jadi billioanire..Malaysia dah f*k up..bank negra pun f*k up..hari hari itu anglo pooki basi kelentong.. warning shot dah kedengaran..akhbar STAR melaporkan malaysia nak mintak bantuan dri World Bank utk mengurangkan defisit,mcm2..kompom malaysia dah bangkrup mcm USA,UK,Eropah,Jepun..negara2 yg mempunya hutang yg terlampau banyak ditakdirkan utk jadi pengemis,dan Malaysia,yg mempunya rizab emas mcm taik kambing,gerenti akan jatuh lagi terok dri laos..dah,oh,gerenti najubori akan cetak wang pisang utk pilihanraya,utk bili para dunggu bahlol pundek katak,aktivists,ngo mcm..belilah belilah..lebih baik beli 3 in 1 printer mesen dan cetak trillion trillion wang pisang utk beli mereka..save cost maaaaaaaaaah!

tebing tinggi said...

anon 9:38


Malaysia dah bengkrap,
Jom kita cari negara lain !.




1sekolah>1bahasa>1Malaysia

Anonymous said...

Najib Seeks World Bank Help to Cut Malaysia Spending, Trim Budget Deficit
Malaysia will ask the World Bank to help in the country’s efforts to cut government spending as Prime Minister Najib Razak seeks to reduce the budget deficit from a 22-year high.

The nation is asking the Washington-based lender to review all areas of government expenditure, including how state contracts are awarded, to prevent waste from inefficiency, Second Finance Minister Ahmad Husni Hanadzlah said in an interview in Kuala Lumpur yesterday. Malaysia hopes the study will bolster the government’s credibility, he said.

“We just want a third party as a check and balance,” said Ahmad Husni, 58. An annual audit of spending at state agencies has shown “some negative findings and we hope that with the involvement of the World Bank, in the future we can see a clean sheet,” he said.

Narrowing the fiscal gap that dates to the Asian financial crisis more than a decade ago would help boost chances of lifting Malaysia’s credit rating, which is currently below that of China and Taiwan. Greater confidence in the Southeast Asian nation’s finances may also help bolster Najib’s efforts to lure investment and rejuvenate an economy that may be overtaken by neighboring Singapore this year.

Growth slowed to an average 4.7 percent a year in the past decade from 7.2 percent in the 1990s, when then-Prime Minister Mahathir Mohamad developed highways and built the world’s tallest twin towers.

Anonymous said...

Halving Gap

Najib, 57, plans to halve the budget gap in the next five years by cutting subsidies, widening the tax base and reducing expenses, according to a five-year plan he unveiled in June that targeted a shortfall of 2.8 percent of GDP in 2015. The finance ministry expects the budget gap to narrow to 5.4 percent of GDP in 2011 from 5.6 percent this year.

Still, the prime minister refrained from detailing plans to reduce subsidies further or introduce a goods and services tax in his Oct. 15 budget speech.

“There was criticism that Malaysia was too light on reducing operational expenses,” said Vishnu Varathan, an economist at Capital Economics in Singapore. “Malaysia wants to show that efforts to reduce the budget deficit will be addressed promptly and that’s why they are seeking the help of an international organization.”

The government is also doing a study with a consultant to recover an estimated 5 billion ringgit ($1.6 billion) in revenue that it believes it’s failed to collect, Ahmad Husni said. He didn’t say where the additional funds will come from.

Anonymous said...

Credit Rating

Last year’s budget shortfall of 7 percent of gross domestic product was the biggest since 1987, and the country hasn’t had a surplus since 1997. Standard & Poor’s rates the country’s debt A-, the fourth-lowest investment grade that places the Asian nation below China, Hong Kong, Taiwan and Singapore.

Malaysia’s credit standing “is constrained by its weak fiscal position,” S&P said in June.

The country said in October it will further postpone the implementation of a goods and services levy intended to broaden the tax base. Najib trimmed subsidies for sugar, gasoline, diesel and liquefied petroleum gas in July to save more than 750 million ringgit in government expenditure. Malaysia spends about 73 billion ringgit a year on subsidies, he said in April.

The reduction in subsidies will be done gradually, Idris Jala, a minister in the Prime Minister’s department, said in an interview in Putrajaya, outside Kuala Lumpur, yesterday. The government aims to keep inflation below 4 percent even as prices rise with the subsidy cuts, he said.

Singapore Overtakes

Singapore’s GDP will rise as much as 15 percent to about $210 billion, while the economy of Malaysia will expand 7 percent to $205 billion, government forecasts show.

In September, Malaysia’s government unveiled private sector-led projects worth $444 billion that it said can spur investment. The country plans to build six highways, a mass- transit rail system and a 100-floor, 5 billion-ringgit tower in and around the Kuala Lumpur.

Gamuda Bhd. and MMC Corp., which proposed the mass-transit system, will likely be the master planners, assuming they come up with the best pricing, Ahmad Husni said. Once approved, the project will be broken down into smaller packages that will be tendered openly, he said.

The economy may expand 5 percent to 6 percent next year after growing 7 percent in 2010, according to the Ministry of Finance. Husni said the country aims to achieve 6 percent growth next year.

Anonymous said...

The World Bank said this week Asian economies may need to turn to capital controls as quantitative easing by the U.S. threatens to spur asset bubbles in the region.

Malaysia isn’t considering capital controls for now, though the central bank is monitoring inflows and officials at a recent Asia-Pacific Economic Cooperation meeting discussed the idea of joint, “multilateral” measures in the future should the need arise, Ahmad Husni said.

“We are benefiting from the capital inflows and the appreciation of the ringgit,” he said. “It’s not affecting our property market like many other countries.”

To contact the reporters on this story: Soraya Permatasari in Kuala Lumpur at soraya@bloomberg.net; Barry Porter in Kuala Lumpur at bporter10@bloomberg.net

To contact the editors responsible for this story: Sandy Hendry at shendry@bloomberg.net; Chris Anstey in Tokyo at canstey@bloomberg.net

Anonymous said...

pochee..pochee..barisan nazak dah angakat sapu tangan putih..ini time 3rd force mesti masuk..kita nak tenggok macam man anglo pariah 3rd force yg dah lingkupkan negara ni boleh "transform" nmalaysia punya nasib..for sure si mairendi pulti kacang kakak tua kanneh pawah kutty chunni will start to phak choo cheng kuat kuat(kelaur angin saja..kahkahkahkahkah)..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.