Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Thursday, November 25, 2010

Negara Membangun tapi Poket Rakyat Kosong...Apa Faedahnya????



Ikutilah rintihan seorang rakyat Malaysia yang sedang menikmati "Pembangunan" tajaan UMNO dan Barisan Nasional di Malaysia. Dalam pemimpin2 UMNO galak melaungkan mentera pembangunan, nikmat pembangunan pula hanya dirasai oleh segelintir UMNOPUTRA dan kroni2 UMNO.

Rakyat umum terpaksa "kais pagi makan pagi kais petang makan petang" kerana nikmat pembangunan hanya dinikmati oleh kroni dan UMNOPUTRA. Pembangunan UMNO ini hanya mengisi poket2 para kroni dan UMNOPUTRA dan pada waktu yang sama mengambil duit keluar dari poket rakyat MAlaysia.

Nikmatilah falsafah pembangunan UMNO dan BArisan NAsional ini, wahai rakyat Malaysia.

Tulang Besi

30 comments:

oRang kAmpong said...

Kompom sahabat kita tu kuat berjudi.klu dah gaji 5 ribu hinggit pas tu bini lak kerja.aku ni noreh getah jer.getah org lak.mkn anak bini aku.semlm bau blk cameron dan langkawi bawak cucu makan angin.bab tu jgn berjudi dan main betina gaji obama pun tak cukup weh.......

Tulang Besi said...

Rumah = RM1500, Kereta = RM550, Insuran pelbagai = RM450, Minyak = RM700, EPF+Cukai = RM 450, Tol = RM 300, Susu Anak = RM400, Pampers = RM 450, Cukai Pintu = RM150, Letrik =RM150, Astro =RM 100, Telefon ( prepaid dfn telefon rumah)= RM500,... Makanan/barang mentah satu famili = RM1000, makan luar = RM500

Anonymous said...

Apa nak heran gaji kasar aku campur bini lebih rm12k,anak lima org saja.Kata hidup mewah biasa saja,enjoy habuk takda.Itupun cukup makan ,pakai sahaja.Dulu masa aku kerja luarnegeri 5k sebulan dah cukup mewah.Harga barang murah,harga minyak murah,rumah murah dan besar pulak,jalan tak jamm,tol takda,bil air takda,pakaian jangan cerita,grocery 100 dah penuh troley.Tiap2 bulan pi jalan2/picnic dll.Malaysia jangan kata semua mahal semua kena bayar,kencing pun kena bayar.Tiap2 minggu duk rumah paling hebat pi jalan2 tengok shopping complek.Kalau ikut hati taknak aku balek tapi ingat mak bapak apa nak buat.Kalau yang lain aku lansung tak heran

Anonymous said...

Orang kampong kat atas tu dia senang pasal dia toreh getah org sampai nak mampus pokok dia kejekan tapi declare kat tuan punya pokok sikit lepas tu yg toreh curi2 pokok org lain tak kira, sebab tu leh makan angin, lepas tu kasi makan anak bini, emak bapak dan cucu2 duit haram! Main betina minah toreh getah, free!

baginda® said...

malaysia kaut semua bende dari rayat.. makna satu habuk pun takde gomen buat... tol kutip insuran kutip roadtax kutip... ini baru bab kereta.. kalau di thiland yang ramai penjuak umno kata mundur tu lagi senang.. minyak je mahal.. tapi tol takdak, roadtax takdak..

makan kedai pulak... gomen kutip cukai dari keuntungan kedai.. dalam masa yang sama kita bayar lagi service charge.... WTF!

baginda® said...

orang kampung 10:48 baja taik ayam pun umngok bagi free sbb tu mkn baja banyak sampai bodoh

Anonymous said...

Kawan aku Kat US kerja niaga pizza saja,tapi dia mampu ada banglo 5 bilek lengkap dgn garaj,ada kolam renang besar,tv paling besar,ada kereta Lotus Elyse,Mercedes Kompressor,Pick up truck(selalu tukar pulak tu).Tiap2 tahun gi jaln bawa keluarga seluruh us dan sponsor makbapak dan mertua kesana(sebab dia kalau balek tak leh masuk semula,pakai visa pelajar dulu)Seorg lagi kat Australia.Lepas kursus dia tak balek.Sekarang kahwin melayu Australia.Kerja cuma storekeeper tapi rumag banglo 4 bilek ada kereta Campry dan Honda MPV.Tiap2 tahun balek kadang2 sponsor family kesana.Kalu dia balek dulu gaji dia cuma rm1800 apa nak makan?.Kalu disini taraf hidup dah kira millionare hanya org politik,kroni yang peluang hidup macamtu.Org kita dapat pakai kancil atau myvy dah riuh satu kampong kata Malaysia ni hebat sangat.Cuma mereka katak bawah tempurung dan asyik tengok tv3?utusan.Macamana nak banding dgn org lain!

oRang kAmpong said...

Sape suruh korang pee duk kat bandar org kampong aku rumah klu takat 70 - 80 ribu hinggit tu buat sendiri cash takada utang2.keta ada 3 - 4 bj sebuah umah.kancil2 ni xmainlah.tulah sekolah tinggi xp bodo nak mampos.klu xada duit sgt moh ngikut aku rompak bank aku xcukup 4 org lg ni,he he he he apalah bodo punya kaum.

oRang kAmpong said...

Apalah engkau ni.kata tulang besi kasi lepaslah aku punya post xd.tau takut.lain x ceta benda yg menasabah sikit.org xpakai dah ceta barang mahal ni.buat malu kaum jer.

Grand Marquis said...

Tidak dinafikan kos sara hidup di Kuala Lumpur memang tinggi. Inilah harga pembangunan.

TB asyik nak banding cara kehidupan orang zaman sekarang dan dulu. Orang dulu tak guna handphone, orang sekarang nak guna iphone, orang dulu tak main hutang kredit kad, orang sekarang suka main swap. Orang dulu tak banyak yang beli insuran, orang sekarang, satu orang 2-3 insuran. Memanglah kos tinggi. Lepas tu jarak makin jauh, petrol makin mahal, harga barang juga naik. Memanglah kita harap gaji akan naik macam kos sara hidup. Tapi reliti bukan semudah sangka. Kalau nak ikut kenaikan TB, maknanya fresh graduate nak dapat gaji starting 6000.

TB jangan nak banding dengan negara barat. TB nak kelentong orang yang tak pernah duduk disana boleh la. TB duduk sana time student (undergrad). Undergrad ni bukan tau sangat pasal realiti kehidupan kebanyakan orang Malaysia di negara barat.

Mat salleh dinegara barat pun banyak yang kena tekan akibat kos sara hidup. Tu yang dok demo memanjang aje. Orang Malaysia, bila mereka duduk diluar negara kebanyakannya berjimat cermat. Life style mereka berbeza dengan life style mereka di Malaysia. Kalau di oversea, mereka guna tv second hand. Sesetengah tu main kutip tepi jalan time spring clearance. Tapi bila kat Malaysia nak TV plasma 42 inci. Tak cukup tu kena tambah sound system. Tu yang memanjang tak de duit. Orang malaysia kalau di oversea guna corolla tahun 90. Tu dah kira mewah tu. Sesetengah tu guna corolla tahun 85 aje. Tapi bila di Malaysia nak guna Honda Civic. Tak cukup lagi kena pi kedai Ah Beng modified. Tu yang tak de duit memanjang.

Realitinya ialah kalau kita bandingkan kehidupan orang tempatan dinegara barat dan orang tempatan di Malaysia, kehidupan mereka tak banyak beza. Corak kehidupan ni yang banyak mempengaruhi faktor poket kosong.

Anonymous said...

TB memeng 500% betui..jgn lupa kita punya inflasi harga barangan naik,bikin pening kepala utk rakyat jelata..plus,la ni,subsidi pun dah dipotong..,bikin situasi lagi terok..kenapa rakyat terpakasa ambik kad credit?ok..sebahgain terlampau syok nak act,tapi kad kredit terpaka digunakan utk menampung income defisitlah..la ni gaji pun lambat campur kurang,no choice pakai kad credit,pigi kedai pajak,cari ah long..umno/ubn pariahtulah dilahirkan cacat dan bodoh..mereka mengamabil kesempatan ketakautan,ketidak tentuaan org ramai utk memerintah..akibatnya,negara ini dah bangkrup!!

Anonymous said...

Friday November 26, 2010
Najib: Strong US economy good for Malaysian export
By NELSON BENJAMIN and ZAZALI MUSA
nelson@thestar.com.my

PASIR GUDANG: A strong US economy is good for Malaysian multinational corporations and factories which are exporting their goods there, Datuk Seri Najib Tun Razak said.

The Prime Minister said good external demand would also definitely add a few percentage points for the country’s Gross Domes­tic Product (GDP) as Malaysia was a major trading nation of the United States.
He was asked to comment on US president Barack Obama’s controversial stimulus initiative of injecting US$600bil (RM2 trillion) into the economy through the purchase of Treasury securities and other assets held by banks.

The move sparked criticism from governments around the world, notably China, where the decision was seen as a bid to weaken the dollar as a means of boosting US exports at the expense of Washington’s competitors...
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/11/26/nation/7507153&sec=nation

aiyoh sami..tak tau nak menanggis or ketawa..kompom,najubori punya hotak penuh dgn air mani,taik n kuncing..kompom dia apa lanchau pun tak tau pasai ekonomi..tanya pasai bernanke's QE2,dia membisu.."strong usa growth teh teh teh.."..kompom bukan saja najubori tu cacat ekonomi,si bangkai separa nyawa malayali pariah kerala dravida mahataik yg diliwat dirogol bertubi tubi oleh interntaional fund managers memang dunggu..pandai retorik,berlakon,tunjuk ganas saja..mereka patut dihantar ke zoo negara dgn tag "endangered feces"..kahkahkahkah

Anonymous said...

Bila aku baca komen-komen disini aku rasa nak gelak pun ada. Aku rasa ramai antara kita tidak berapa tahu kehidupan di negara membangun sebenar.

Aku ada kawan dari China. China merupakan negara membangun seperti Malaysia. China dikatakan akan mengambil tempat USA dalam masa terdekat ini. Aku berkawan baik dengannya. Kami sama2 sambung belajar postgraduate di salah sebuah universiti di Malaysia. Tidak perlulah aku ceritakan dimana.

Aku hampir tidak percaya apa yang kawan aku cerita. Kawan aku tu mempunyai dua degree business dan ekonomi dari Universiti di UK dan 1 Master ekonomi dari Australia. Sudah lebih sepuluh tahun dia belajar.

Aku tanya dia mengapa dia masih tidak bekerja sedangkan mempunyai kualifikasi yazng amat mengkagumkan. Menurutnya, jika dia bekerja dengan kualifikasi sekarang gajinya di China hanya dalam lingkungan RM2000 sebulan. Cubalah saudara bayangkan. Dengan gaji tersebut dia hanya mampu memiliki sebuah bilik di Shanghai dengan satu katil dan satu tingkap. Harga rumah adalah mahal. Rumah standard sebesar flat di Malaysia di China hampir mencecah RM 400 to 500k di bandar besar. Bank hanya tanggung 70% dari loan untuk beli rumah untuk jangkamasa 15 tahun. Tetapi perlu diingat peluang pekerjaan hanya ada dibandar besar.

Menurutnya kereta di China adalah murah tetapi tidak lah jauh dari Malaysia. Tetapi harga minyak disana adalah mahal dan kualitinya adalah rendah. Tidak bagus untuk enjin. Lebuhraya memang cantik tetapi perlu dibayar dengan harga yang jauh lebih tinggi dari Malaysia. Barang2 elektronik yang berkualiti seperti Sony dan HTC disana adalah lebih mahal dari sini. Walaupun sebenarnya semua nya "Made in China". Dia membawa pulang barang2 dari Malaysia kepada Ahli Keluarganya jika pulang.

Bila dia bertanya kepada aku berapa gaji aku sekarang. Dia terkejut. Aku kata RM 3000 belum termasuk elaun lain. Sedangkan aku hanya ada Degree dari Malaysia sahaja. Dan baru 3 tahun bekerja. Aku sekarang tidak berkahwin, duit yang lebih digunakan untuk sambung belajar.

Jika bersembang mengenai perkahwinan. Dia berkata agak sukar untuk berkahwin disana. Wanita disana sangat materialistik. Kalau tak ada rumah dan kereta audi jangan harap nak kahwin. Kalau ada pun girl yang tidak materialistik, akan tetapi, famili dari girl pula yang materialistik. Jika berkahwin dia perlu bagi cash dan beli rumah kepada family girl atas nama famili girl. Belum bercakap lagi tentang kos urus perkahwinan Jadi ramai orang disana tidak berkahwin. Hanya beromen sahaja disana sini. Ibubapa disana semuanya mahu anak perempuan yang cantik untuk perniagaan perkahwinan. Dia berminat untuk berkahwin dengan gadis Melayu di Malaysia. Bagi dia gadis Chinese di Malaysia pun susah nak handle. Tetapi masuk Islam adalah perkara yang agak berat bagi dia.

Menurutnya, habis sahaja belajar dia ingin berhijrah ke Canada atau Australia. Kerana terdesak juga jika hidup di China. Macam orang Malaysia yang ingin berhijrah, mcm itulah orang China juga. Taraf hidup yang sama mencerminkan kualiti hidup masing. Kalau nak dibandingkan dengan negara maju memanglah lain jawapannya. Cubalah saudara sekalian bandingkan dengan negara yang sama dengan Malaysia. Janganlah bandingkan dengan US. Itu perbandingan gila.

Grand Marquis said...

Ni, tambah lagi, korang ingat the grass in greener on the other side of strait.

Pi baca sendiri. Ni adalah negara yang di perintah oleh adik beradik DAP yang amat di puja oleh TB.

Orang sana nampak hebat di Malaysia semata-mata kerana duit mereka besar. TB tak nak selidik starting salary untuk fresh graduate di sana? Zaman 90an ramai orang Malaysia kerja sana dengan gaji 2000. Sekarang tahun 2010, adakah gaji starting di Singapore dah naik 3x ganda?

Tulang Besi said...

Orang sana nampak hebat di Malaysia semata-mata kerana duit mereka besar. TB tak nak selidik starting salary untuk fresh graduate di sana? Zaman 90an ramai orang Malaysia kerja sana dengan gaji 2000. Sekarang tahun 2010, adakah gaji starting di Singapore dah naik 3x ganda?.

Oh iye ke? Patutlah berpuluh2 ribu rakyat Malaysia berduyun2 pergi kerja ke Singapore hari2.

ehhh bukan ke pendapatan per kapita jauh lebih tingggi dari Malaysia?

hahahaha artikel kangkung.

Grand Marquis said...

TB cakap macam dia ingat orang lain tu tak de otak. Orang Malaysia pi kerja sana sebab duit dia orang besar. Kerja gaji 2 ribu sana, bawa balik, covert jadi dalam 5 ribu. Tu aje.

Tak kan itu aje yang TB mampu respond?

Tulang Besi said...

TB cakap macam dia ingat orang lain tu tak de otak. Orang Malaysia pi kerja sana sebab duit dia orang besar. Kerja gaji 2 ribu sana, bawa balik, covert jadi dalam 5 ribu. Tu aje.

Tak kan itu aje yang TB mampu respond?
.

Kalau artikel kankung GM Tak ori tu betul, berapa ribu orang Singapore yang datang bekerja di Johor hari2?

Grand Marquis said...

TB dah tak de modal, main pusing-pusing. Hang buat malu Kansas City aje la. Tak perlu pi sampai kansas city untuk tau yang kenapa orang singapura tak datang kerja di johor dan orang malaysia pi kerja singapore.

Balik balik hanya tau guna istilah artikel kangkung. Saya tak tulis artikel pun. Hanya menjawab ARTIKEL TB. So yang kangkung tu sebenarnya artikel TB

Tulang Besi said...


TB dah tak de modal, main pusing-pusing. Hang buat malu Kansas City aje la. Tak perlu pi sampai kansas city untuk tau yang kenapa orang singapura tak datang kerja di johor dan orang malaysia pi kerja singapore.

Balik balik hanya tau guna istilah artikel kangkung. Saya tak tulis artikel pun. Hanya menjawab ARTIKEL TB. So yang kangkung tu sebenarnya artikel TB
.

GM tak ori professor kangkung. Soalan mudah tak boleh jawab.

Kalau kos hidup Singapura ni terlampau tinggi, kenapa takda orang Singapura berbondong2 pindah atau bekerja di Malaysia?

Soalan mudah macam ni pun tak boleh jawab ke? Macam mana nak lawan Tulang Besi, wahai professor kankung?

Anonymous said...

Heloo kawan, China sekarang world economic super powerlah..mereka world banker..langkah langkah financial engineering yg sedang dilakukan oleh china hebat(secara senyaP) utk memerangi QE2.. kompom bankrup adalah USA,UK,kesemua negara eropah(kecuali Germany)..banks bank anglo pun bankurap..apasai?..terlampu banyak beban hutang..hutang mortgage,hutang t bills,hutang ,credit card..macam macm hutang desababkan credit derivativeslah..nagara ni pun kompom f*k up..household debt dah lebih dri RM450 billion!haha,kalau kita campur dgn defisit negara,hutang tokong kopRATs,hutang t bills..kompoh jauh lebih 100% gdp..pasai tulah,horny zainah,pooki basi,najubori,mahachoot kutty semua delta f*king dgn bernanke,usa,blankfein..1 last bash of horny orgy before KO..

Anonymous said...

The Main Event Is Here: Everyone Is Freaking Out About Portugal And Spain

Remember Ireland? It was a country in crisis that got a lot of headlines over the last week. It still is in crisis, but the world's focus is clearly shifting to the rapidly deteriorating scene in Portugal and Spain, the latter of which is clearly the title-card event.

Yields are once again blowing out across the board.

The Spanish-German yield spread has hit an all-time euro-era high.

Meanwhile, there are back-and-forth rumors about whether Europe is already pushing Portugal to ask for a bailout. Currently that's being denied by both the Portuguese and the Germans.


Read more: http://www.businessinsider.com/the-main-event-is-here-everyone-is-freaking-out-about-portugal-and-spain-2010-11?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+businessinsider+%28Business+Insider%29#ixzz16S2p2500

Grand Marquis said...

kalau mereka betul boleh pindah ke malaysia, ramai yang dah pindah. Tu yang berbondong-bondong migrate keluar singapore.

Dulu singapore penduduk padat. Setiap citizen hanya boleh lahir 2 anak. Tapi sekarang, kerajaan terpaksa bagi tax incentive untuk dia orang lahir lebih anak. Kenapa ya?

Get your statistic right TB. Cuma mereka tak datang Malaysia sebab currency malaysia rendah. lagi pun bukan senang dia orang nak dapat PR di Malaysia.

Tulang Besi said...


kalau mereka betul boleh pindah ke malaysia, ramai yang dah pindah. Tu yang berbondong-bondong migrate keluar singapore.

Dulu singapore penduduk padat. Setiap citizen hanya boleh lahir 2 anak. Tapi sekarang, kerajaan terpaksa bagi tax incentive untuk dia orang lahir lebih anak. Kenapa ya?
.

Berbondong-bondon migrate keluar singapore? Ada bukti tak?

Ataupun ni semua satu lagi contoh tuduhan rambang GM tak ori seperti yang lepas2

Soalan saya tak jawap2 jugak: Berapa ribu orang Singapore yang menyebrang Tambak Johor untuk bekerja di Malaysia setiap hari????

Grand Marquis said...

So degree kangkung dari Kansas City tak tau buat homework? Memalukan.

Ni ada beberapa link
MM Lee says Singapore facing brain drain problem

The exodus continues


Moe Alkaff (migrated): Singaporeans should put their families first

Tektik TB dah diketahui, dia pasti akan ulang-ulang minta bukti berapa ribu orang singapura seberang tambak untuk kerja di Malaysia. Itu saja modal dia tutup malu

Anonymous said...

Sinagapore tu population kurang..talent pool kurang..sebab tu banyak k-workers mereke dimport dri luar negara..migration memnang ada..malaysia pun serupa jugak...lebih ramai melayu sedang migrate sebab tak tahan dgn rejim pooki taik katak dibawah tempurung umno/ubn..anyway,malaysia dah fuk up..matter of time wang kwsp dirampas utk bail out CIMB,Maybank. zombi2 mlabaria pariah dravida tiu nyah maah kutty..mendiang Dr.Lim Chong ERu meninggal ada state funeral..dia punya pasai Penang jadi top ekonomi di Malaysia..Kutty jealous...kutty roti canai pun tak tau juai,tapi teringin nak masuk dlm senarai forbes 500..end result,semua impian kutty dah hancur berkecai..bila kutty mati,rakyat sanggup terbang dri Greenland utk kencing atas di punya samadi..

Anonymous said...

Kepada GM aku meluat sangat baca hang ponya komen takyala nak jadi hero cuba temberang org kampong.Kalau tak pernah gi mana dan asyik baca utusan atau tengok tv3 tak payah tulis panjang lebar.Aku dah jalan dan duduk negara lain puluh tahun apa yg mereka cerita semua benar.Harga pembangunan konon kepala otak hang.Tak tau manage adalah!!!!!!!!!!!!!!

Anonymous said...

Grand Marquis said...

TB cakap macam dia ingat orang lain tu tak de otak. Orang Malaysia pi kerja sana sebab duit dia orang besar. Kerja gaji 2 ribu sana, bawa balik, covert jadi dalam 5 ribu. Tu aje.


bodoo punya gm.. abis pasal duit Maysia KECIK, duit ORANG BESAR??

sebab UMNOBN bodooo la!!

Anonymous said...

Awat hang takut nak keluarkan post aku.stedylah bro nanti aku ceta kat sema geng blogger hang penakut malu besar hang.

Abujay said...

Amboi tak sangka pulak TB nak siarkan komen saya, takpalah lagipun saya sekadar nak berkongsi pengalaman. Tapi komen oRang kAmpung kata saya kuat judi itu tak benarlah. Saya cuma memberi pandangan dari pengalaman saya buat apa nak bohong kalau camtu sembahyang tak dapat apa lah... lain orang lain situasi dia bak pepatah "besar kuali besarlah kerak nya"tapi apa yang saya nak sampaikan ialah hidup zaman sekarang ni sekadar cukup makan saja kalo terjadi sesautu yang tak di duga macam kemalangan, anak sakit masuk hospital, komputer rosak, barang hilang kena curi, kereta motor rosak dan sebagainya nak tak nak kita kena pinjam sebab duit simpanan takde cara paling mudah swipe kad. Jadi hutang bertambah bila nak abis tak tau lah, sampai kena re-finance buat personal loan. Pasal Singapore kata dia facing brain drain tu cuma helah untuk dia tarik ramai bijak pandai dari serata negara bekerja di negara dia sebab bila sesebuah negara tu ada ramai pekerja "high talent" & "high skill & knowledge" dia boleh tarik pelabur untuk melabur dlm bidang berteknologi tinggi. Jadi ekonomi dia makin kukuh dan yang penting sekali dia tak bergantung pada sumber alam seperti minyak yang mana satu hari nanti akan abis jugak.

unanjaga said...

Perkara yang tak dapat untuk dinafikan sama sekali,kehidupan masyarakat Malaysia sekarang semakin terdesak dan penuh tekanan,dimana mana kita mendengar rungutan pada harga barang yang semakin naik dan kos kehidupan yang semakin meningkat,kita bolih dikatakan telah terikat dengan bebanan hutang keliling pinggang,Atas sebab ini rakyat ingin benar pada sebuah negara yang berkebajikan terhadap rakyat nya, bukan hanya seadar berkebajikan pada ahli koprat tertentu yang menguasi eknomi negara ini.Langkah itu seperti tidak diambil peduli sangat olih para pemimpin sekarang, mereka mengunakan harta rakyat sewenang wenang nya, sedang rakyat berhempas pulas untuk meneruskan kehidupan.Apa yang berlaku pada pemimpin itu tuan cari lah sendiri sebagai rujukan dan perbandingan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.