Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, November 10, 2010

Pengangguran Kelantan PALING RENDAH di MALAYSIA - Jabatan Perangkaan Malaysia

NOTA EDITOR: Dalam sebuk2 UMNO menyebar fitnah kononnya Kelantan mundur dan kelantan paling tak maju, rupanya kadar pengangguran di Kelantan adalah paling rendah di Malaysia.

Teringat saya kepada komen member saya, Topeng Perak satu masa dahulu. Beliau kata beliau pulang ke Kelantan tak sampai 2 minggu dah dapat kerja. Teman baik beliau, si Aduka Taruna, dalam kena hambat dengan polis pun boleh dapat kerja.

nah terbukti kebenaran. Negeri yang tidak mementingkan projek2 gajah putih, tidak mementingkan menara 100 tingkat, tidak mementingkan menara berkembar rupanya keraaan Kelantan telah menjalankan projek2 yang membantu peniaga2 kecil dan sederahana.

Kesannya, peniaga2 kecil dan sederhana di Kelantan mampu mengambil ramai pekerja menyebabkan kadar kemiskinan Kelantan adalah antara yang terendah di Malaysia. Projek2 membantu kroni ditolak, tapi wang kerajaan negeri digunakan membantu rakyat yang majoritinya peniaga2 kecil dan sederhana.

Perkara yang sama kita lihat di Amerika sekarang ini. Didapati 90% dari syarikat2 yang mengambil pekerja baru di saat jatuhnya ekonomi Amerika adalah perniagaan2 yang bersifat kecil dan sederhana. Dikatakan peniaga2 kecil dan sederhana inilah yang akan menyelamatkan ekonomi Amerika dari kehancurkan dan kemusnahan.

Saudara boleh baca sendiri statistik ini di sini ("Kadar Pengangguran Kelantan Paling Rendah di Malaysia- Jabatan Perangkaan Malaysia").

Jangan kita terpengaruh dengan pembohongan UMNO/BN. Sememangnya mereka ini bangsa penipu dan pembohong.

Tulang Besi

Percaya atau tidak Laporan Kadar Pengangguran mengikut negeri di Malaysia untuk suku tahun pertama 2009 mencatatkan bahawa kadar pengangguran di Kelantan ialah yang terendah di Malaysia iaitu sebanyak hanya 2.2%, manakala yang tertinggi ialah di Sabah iaitu 6.1% iaitu ke 14 tertinggi di Malaysia.

Sementara itu untuk Negeri Sembilan kadar penganggurannya ialah ke 11 tertinggi di Malaysia , iaitu sebanyak 4.4%.

(Datuk Seri Najib Tun Razak mahu UMNO serta semua sayap parti mengadakan lebih banyak program berbentuk mendampingi rakyat di kawasan-kawasan yang dikuasai pembangkang dan bukannya di kawasan selamat.- Utusan Malaysia 17 Okt. 2010)

Sumber pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/11/kadar-pengangguran-sabah-tertinggi.html

18 comments:

Anonymous said...

bab ni aku tak setuju... byk orang klate berhijrah ke negeri lain spt selangor terutama nya... senang ajee.. nak tahu... bila cakap loghat klanate berkumpul lah mereka... acam assabiyah ?... cth bola... bila selangorV klate..... pyokong klate fanatik betul...wpun cari rezeki di selangor.. ada yang mati sesak nafas... mana tak pggguran diklate..rendah mereka btaburan di negeri lain.. blh check di Suk selangor.. sampai kan adun/parlimen pun di Selangor dari klate.....pgawai mikro kredit skim baru kjn selangor dari klate/..... pgajar..kolej/ universiti .pgarah ...dan lain lain sewaktu dengan nya dari klate...... kalau nak puji pun biarlah ada fakta... dan menyeluruh...jika tak.. nanti perangai macam orang uhmmno bennd.. bab mgampu ...1 mysia myokong mbawa rebah.. hancus..?

Anonymous said...

kelakarnya tajuk TB bagi.....rendah betul nilai intelek TB...org asli galas pun tak sebodoh ini......tak payah nak hurai dah...budaq darjah enam pun boleh counter tulisan TB.....hello PAS...elok benarlah korang kasi delete ini blog dari bawa nama PAS...buat malu jer...

Anonymous said...

ayo yoyo..pundek mamakneh gandhi zambri sekarang nak tiru kelante..mereka nak bikin duit emas dan perak..kahkahkah..gerenti mereka akan f*kupkan skim tersebut..sebab,tujuaan utama mereka ialah utk curi!

Anonymous said...

amerika dah habis,bangkrup,finito..john kerry pi sudan,hillary pulak mai malasyia,oz..O_BUM _AH pulak pi india,indon..tujuaan mereka ilah utk twist d arms of hamba2 mereka supaya..1.jgn terpengaruh dgn rancangan china utk memusnhkan usd yg memang dah bangkrup..ya,perang fx dah lama bermula..dan china,iran,russia,brazil,segelintir negra2 arab memang dah fed up dgn usa..dan china dan kawan2 sedang menang!!woohoo..tenggok harga emas dan perak..sedang melonjak!..mampuih bank bank anglo spt HSBC,JP Morgan yg bet short..hahaha..malaysia dah f*k up lah..tenggoklah C/Y bon bon cipuluh tahun..bye bye malaysia..pundek yindia punya talivars,dan melayu kangkong,pariah anglo akan ditakdirkan merana dlm api neraka selama lamanya..hahahahaha..

Anonymous said...

In case sleepy observers have not noticed, Team Obama in the economic dugout just disbanded. Nobody is left except a hologram inside a great void. In the president's hip pocket is found a copy of "Dialectical of Materialism" without much public notice. The helm is empty. The Ship of State is adrift, a derelict vessel. Peter Orszag is gone (broken budget, spiraling deficits). Christina Romer is gone (wise mediocrity but ignored). Lawrence Summers is gone (loser preppy). Cindi Sparks is gone (stimulus plan architect). One can only hope that Tim Geithner departs too. Although not on any economist team, the exit of Rahm Emanuel should be interpreted as meaning that Obama is a political liability. Running for Chicago Mayor might raise difficult questions on his resume, best not asked, since he wears two hats. The legacy of US economic counselors in the past two or three decades has been heresy reinforced by rationalization, embellished by obfuscation, touted as erudite, ignorant of history. They stand atop unsound money, having lost the concept of money, industry, and income. In the current pathogenesis of systemic failure and debt default, Gold wins!

omaq said...

bro...orang Kelantan berselerak di merata-rata tempat kerana mereka cerdik dan diterima semasa ditemuduga...saya orang kedah.masa di ukm sessi '82 - '86 sampai orang cakap motto ukm 'ilmu mutu dan budu' bkn ilmu mutu dan budi...Ini menunjukkan betapa mereka ini banyak di pusat2 pengajian tinggi masa tu...Tapi seperkara lagi di UKM pernah tiga thn berturut2 puak Kelantan ni yang menerima anugerah chansellor dan hadiah2 utama lain.

Kalau mereka ni diterima di pusat2 pengajian tinggi masa tu kerana sifat kenegerian sudah tentu tidak akan mendapat keputusan secemerlang itu.paling2 pun second class lower tak pun third class...Tapi terbukti ramai 'student budu' (panggilan kami di campus pd masa tu) yang dpt 1st class hons.Saya sendiri cuma dpt 2nd class upper je...hehe..

So kalau kita dapati di negeri lain banyak orang kelantan janganlah jealous...mereka yang berhak mendapat tempat kerja di situ...kalau kerja di SUK Selangor tu yang interview dah tentu orang selangor kan...bukan orang dr SUK Kelantan nak datang interview doirang...

Seperkara lagi,baru-baru ni saya pernah diposting ke Kelantan selama enam bulan.untuk mengurangkan kos saya menginap di sebuah kondo di KTC.Saban hari saya lihat pekerja2 dari tukang sapu hingga ke jawatan tertinggi terdiri dari orang tempatan. Saya pernah bertanya tiada ke pekerja2 Indon atau Bangla.Mereka cakap di Kelantan tiada pekerja2 asing.Mungkin ini satu faktor mengapa Kelantan kurang pengangguran.Begitu juga dengan kawasan2 kilang kecil dan industri IKS yang saya lawati...Jadi sama-samalah kita fikirkan...Yang baik dari orang2 Kelantan kita ambil,yang buruk jadikan sempadan...

KAPAKTAJAM said...

Laporan ini yg menipu, sbbnya kenapa tak diambil kira berapa jumlah anak2 muda Kelantan yg berkeliaran keluar dari negeri asal mereka untuk mencari sesuap nasi!.

Kalau nk menipu pun biar lar betul.... Kalau masih tak percaya buat lar siasatan dan kajian disetiap Negeri di Malaysia ini berapa ramai rakyat Kelantan di sana? Ambik contoh di Selangor dan Kula Lumpur bersepah golongan Kelantan ni!. Ramai dah jd kaya dan ramai jugak yg berada di Pusat2 Karoeke. Pusat Karoeke di Kula Lumpur, Selangor, Perak, Johore Bharu mmg tidak dapat dinafikan bahawa Org2 Kelantan mendahuli segala2nya.

Mereka ramai yg cerdik pandai dan sebaliknya. Disamping itu mereka juga comel2 belako!. So, jgn disangka di Negeri kurang atau punyai kadar pengguran yg rendah berbanding negeri2 lain, ia disebabkan mereka kaum mudanya telah cabut mencari rezeki di negeri2 lain, krn Kerajaan Kelantan tidak dapat mengujudkan peluang2 pekerjaan. Kerajaan PAS Kelantan gagal dan hanya bersifat retorik sahaj. Cakap tak serupa bikin. Janjinya hanya palsu, mcm org munafik.

Grand Marquis said...

Apa kata TB resign dari kerja gaji 30k dan berhijrah untuk kerja di kelantan?

Ada berani atau cakap tak serupa bikin?

Anonymous said...

Anak PERAK...

saya rasa antara sebab kadar penganguran di Kelantan rendah kerana banyak anak2 muda dan belia berhijrah ke negeri lain, usahkan Selangor atau KL di perak dan di negeri saya belajar Melaka pun memang banyak orang Kelantan.Mungkin mereka rajin agaknya...

Anonymous said...

kna trima hakikat la org klantn rmai kt luar,seimbang ckit taburan mlayu d bandar2,ni x,rmai cina n india je..klo xcaye,tgk la cuti raya,org mlayu bduyun2 blk pntai timur,KL or slangor ktandusan mlayu..klo ade rusuhan kaum time 2,korang jgk yg susah..sori tlg bekap klantanese...

zakwan said...

As a Kelantanese, I can testify this
There are no worn out planks which can collapse and endanger passer bys

There are no collapsed stadiums, airports and any buildings here unlike neighboring Terengganu Darul Runtuh

Tulang Besi said...

Yang ramai korang nampak tu campur remaja Kelantan dan Pattani.

Orang asli Kelantan sahaja yang boleh bezakan gaya percakapan orang Pattani dgn orang Kelantan.

Orang luar semua ingat mereka serupa tapi sebenarnya mereka berlainan.

Hehehehe

Tulang Besi said...

Dino: Saya cabar bawa bukti orang Kelantan ramai kerja di luar Kelantan.

Jangan stkt bergantung kepada persepsi sahaja.

Anonymous said...

macam yahudi berhijrah ke negara2 lain gak laaa....x payah nak kecoh2 laaa...yg ade kat kelanten tu pun budak2 samseng ngan org2 tua jer..tu yg x ramai tanam anggur kat sane...

Anonymous said...

kat opis aku ni (JB) belambak oghe kelate....siap bole buat kampung dio kat sini....

Anonymous said...

bukan orang klate cerdik sangat ..tapi peluang kje tak byk di negeri mereka... kedua,,, negeri lain dasar nya lebih terbuka..cth selangor darul ehsan... nak beli tanah lebih mudah dari negeri klante.. .. kawan saya orang selangor ada duit ... berpejaran nak beli tanah di negeri klante nak tolong bangun kan negeri islam,,dan create keje... pgawai klate kata orang luar tak blh beli tanah kelate wpun bangsa melayu beragama islam...pgawai tanah klate itu berselorah ... kalau mu (demo) mahu beli tanah klate... demo beli sekali dan terokai tasik kecil berlukar semak... tina klate punya ? kawan aku tak faham...oh... dia suruh kahwin tina klate buat hubungan kelamin sex ...anak klate baru blh beli tanah?...kena setubuh dahulu.. baru blh bangun kan tanah?mungkin pgangguran rendah di klate sebab orang tak ramai kok?orang luar tak berani kahwin tina klate ..tak kuasa kena contol kok?lu fikir sendiri...

Pesa said...

So apa masalah org kelantan merantau?
kenapa tak suruh org ghanu(3.5%), pahang(3%), kedah(5%),perlis(3.5%) merantau jugak?
ker org2 negeri lain tak tahu nak merantau?

Jika hanya sbb org kelantan merantau utk kerja, pasti taraf penganguran 2.2% takan tercapai.. itu sebab sampingan laa.. mostly org kelantan yg merantau mmg bekerja.. diaorg takan dok lama kat perantauan jika mengangur. diaorg akan balik kelantan jika tak ada kerja.
lagi satu, jika setakat kerja kat perantaun tuu hanya dpt 500-600 sebulan org kelantan takan kerja lama , diorg sangup lagi balik kg kerja kat kg dgn gaji sebegitu..

btw kat kelantan mmg dpt hidup jika gaji 500 saje.. kat bandar tuu 1000 belum tentu dapat hidup.. melarat ada lagi laaa

budak tadika yg berfikir said...

kalu doh mu ni puok2 be-End memang jenis dengki...baso jahil!kalu bunyi kelate memang dengki habis kakas ni...wakpo tak tengok hok negeri be-end merintoh, malayu kayo ko???sampai mapuh tak kayo boh...jadi jange dok dengki kita hidup ni gak, rezeki masing2...kalu be-end kalah PRU13 ni..Alhamdulillah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.