Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Monday, December 27, 2010

KENYATAAN AKHBAR: Perlantikan SUK Selangor Belum Muktamad

Di bawah adalah kenyataan akhbar berkaitan isu perlantikan Khusrin Munawi sebagai SUK Selangor yang diwar-warkan dalam akhbar harian. Bagi Tulang Besi, mohon Allah SWT melindungi kerajaan Selangor dari seorang pegawai kerajaan seperti Khusrin Munawi yang tidak teragak-agak melacurkan jentera Kerajaan Negeri untuk kepentingan UMNO. Amin!!!:



Kenyataan Akhbar
27 Disember 2010

PERLANTIKAN SUK SELANGOR BELUM MUKTAMAD


Perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor sebenarnya belum muktamad.

Ini adalah kerana cadangan perlantikan Dato’ Khusrin Munawi oleh Ketua Setiausaha Negara tidak pernah dimaklumkan kepada YAB Dato Menteri Besar, Tan Sri Dato Seri Abdul Khalid Ibrahim.

Justeru itu, Dato Menteri Besar telah menghantar surat kepada DYMM Sultan Selangor memaklum bahawa beliau tidak dihubungi tentang cadangan tersebut. Dalam pada itu Kerajaan Negeri Selangor telah mengadakan proses pemilihan bagi jawatan tersebut dengan menubuhkan sebuah panel temuduga sejajar dengan nota amalan (practice notes). Panel tersebut telah memilih tiga nama yang difikirkan sesuai untuk menjawat jawatan tersebut.

Dato’ Menteri Besar kemudiannya telah menghantar tiga nama tersebut kepada DYMM Tuanku Sultan untuk mendapat perkenan. Sehubungan itu, Dato Menteri Besar akan mengadap DYMM Tuanku Sultan pada 29 Disember 2010.


Sekretariat Akhbar

Pejabat Dato’ Menteri Besar Selangor
.

21 comments:

Anonymous said...

Sudah lah tulang besi, Sultan Selangor dah berpatah arang dengan Dato Khalid and company kerana telah melacurkan kaum bangsa sendiri. Tak akan dia pedulikan cadangan songsang si khalid tu...

Nak menyembah ke 'Yang Di Pertuan Agong', lagi tidak akan dilayan sebab dari dulu memang kerajaan persekutuan yang lantik.

Elok suruh dia sembah kat tokong-tokong yang bersepah diSelangor tu, kot-kot dapat pula numbor ekor, senang anak bini.....

lan said...

Lebih rela kekalkan Ramli Mahmud

lan said...

'tidak disebut dalam Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 bahawa perlantikan jawatan itu perlu mendapat perkenan baginda.'

Anonymous said...

Sdr tulang besi,Saya rasa sdr tak lah perlu emosi sangat dalam pelantikan ni.Apa yang penting ia nya siapa yang berkuasa melantik adakah ianya Datuk MB atau KSN. Kalau KSN Datuk MB mestilah menerima dengan hati yang terbuka.Tidak timbul siapa yang melacur siapa kerana apa apa keputusan yang di buat olih sesiapa pun adalah untuk kebaikan raayat kalau sebalik nya terima lah padah nya di dunia atau di akhirat.Di dunia sudah tentu undi raayat di akhirat lu pikir lah sendiri.Bottom line nya inilah padah nya apabila kerajaan negeri tidak friendly ngan kerajaan pusat.

Grand Marquis Makan Babi said...

Kalau KSN Datuk MB mestilah menerima dengan hati yang terbuka.Tidak timbul siapa yang melacur siapa kerana apa apa keputusan yang di buat olih sesiapa pun adalah untuk kebaikan raayat kalau sebalik nya terima lah padah nya di dunia atau di akhirat..

Kalau macam tu baik lantik Karpal Singh jadi SUK. Betul tak?

Bukan si Khusrin ni dah lacurkan JAIS untuk politik murahan UMNO?

Kalau MB tidak dirujuk untuk perlantikan SUK, baik kita toksah ada MB, betul tak???

Anonymous said...

anon 6.58pm ini for real ke?

baru balik dari antananarivo ke?

Anonymous said...

Ini KSN tidak berapa cerdiklah dan selalu ikut telunjuk Umno.

SUK berdasarkan jawatannya adalah ex-officio Exco member dimana MB adalah Pengerusinya. Semua Exco member adalah dilantik olih MB, walaupun ikut bahasa undang2 dan secara tiori nya, 'appointed by the Sultan on the advice of the MB'. Jadi SUK sebelum dilantik mestilah diterima olih MB. Kalau MB tak terima, macamana nak jadi ex-officio Exco member. Nak jadi ex-officio Exco member, kena angkat sumpah dahulu dihadapan MB dan bukan dihadapan Sultan.

Perkenan Sultan ni hanya perbuatan 'berbudi bahasa' sajalah. Mana ada peruntukan dlm perlembagaan negeri, lantikan SUK kena dapat perkenan Sultan. MB dan Exco tak terima dia, habis cerita.

DEAN said...

memang betul lah org cakap yg org2 UMNO n BN ni tinggal yg banggang2,benggap2,bodoh2.
SUK selangor kerja utk kerajaan selangor kan?ketua kerajaan negeri MB kan?MB selangor Tan Sri Khalid kan?so kena lah tanya dulu ketua kerajaan sebelum lantik org yg hendak diberi kepada dia.cmne malaysia n selangor nak maju kalu ada pengkhianat dlm kerajaan,lg2 org kanan kpd ketua.senang kan utk difikirkan mengapa?
mengapa KSU taknak rujuk kat MB selangor dulu sebelum lantik SUK selangor?sebab terima arahan dari pihak atasan,siapa pihak atasan yg dari atas dr KSU?mengapa senang sangat KSU ni dipengaruh oleh org politik?KSU ni org politik ke kerajaan?kalau kerajaan n politik sama,tak jadi masalah lah kakitangan kerajaan yg lain nak berpolitik kn?pastu kerajaan n negara pun hancur sebab semua nak berpolitik kan?tu yg korang suka kan?
Sultan selangor ketua negeri selangor kan?sebagai ketua negeri,kerajaan negeri di bawah Baginda lah kan?so kena lah bagitau baginda org yg hendak diberi kepada kerajaan baginda kan?kita selalu dibagitau kerajaan BN hormat raja-raja melayu kan?sekarang siapa yang kurang ajar?siapa pengkhianat bangsa n negara?
kenapa lah kalian nibengap n bodoh sombong sgt,pekara mudah dipikir,takyah belajar tinggi2 pon benda ni tak logik.
**jangan lah menunjukkan kebodohan diri yg melampau..(dituju kepada semua yg terlibat,yg berjawatan tertinggi yg bodoh sekali....banggang bebeno...)

Anonymous said...

saya rasa dari dia jadi pengarah JAIS.. baik dia jadi SUK.. ini kerana bila dia jadi pengarah JAIS, dia berselindung di balik nama Sultan dalam tindakannya yang kontroversi... kerana hal ehwal agama Islam adalah dibawah Sultan... Bila dia jadi SUK, MB / kerajaan Selangor sedikit sebanyak boleh mengawal ttindakan dia dan dia tak boleh berselindung dibalik nama Sultan dah...

OCPA said...

Bersabar lah kita dgn lantikan si Khusrin tu..memang dah perangai buruk UBN macam tu, biadap dan tidak menghormati pilihan rakyat Selangor..
Mungkin ada hikmah nye..manalah tau dgn lantikan si mangkuk ni, rakyat Selangor akan menjadi lebih menyampah dgn UBN..
Insyaallah, PR akan lebih mudah utk menambah kerusi dan mengekalkan pemerintahan dlm PRU13nanti..

Anonymous said...

Bro, maybe it's time for u to republish the picture of Ketua Agama Negeri Selangor a.k.a. Tokey Hard Rock Cafe tengah tunggang tonik setan tu.....

Anonymous said...

Saya pun hairanlah dengan Khalid ni. Sekarang kena checkmate sama itu Sultan.

Kerajaan S'gor sudah shortlisted 3 candidate. Sepatutnya hantar nama 3 calon itu kepada JPA/SPA dan bukan kpd Sultan. SPA untuk naik pangkat dan JPA untuk posting. Kerajaan S'gor ada hak untuk tolak Kusrin dan tidak terima dia.

Kita punya precedent banyak. KSN tidak akan dilantik olih SPA sekiranya tidak dipersetujui olih PM. Selalunya PM akan buat 'lantikan' dan SPA kena ikut arahan 'making it official'. SUK2 untuk Kerajaan Negeri pimpinan Umno tidak akan dilantik sebelum mendapat persetujuan MB Umno. Kalau MB Umno tak suka SUK, dalam 24 jam kena tukar olih KSN.

Khalid kena tunjuk 'kote' sikit dan jgn berlembut. Kalau tidak macam Peraklah nampaknya. Sultan tak bolih diharapkan. Mereka 'constitutional monarch' dan tak perlu campur urusan harian pentadbiran Kerajaan. Mereka dikehendaki menerima nasihat dari MB. Kalau Sultan telah 'memperkenankan' Kusrin tanpa nasihat MB ia menyalahi perlembagaan Negeri.

Anonymous said...

Anon 8.19 persoalan nya mau ke KSN melantik Karpal Singhkalau dia mau apa salah nya. Apa yang di tekankan ialah untukl kebaikan raayat apa salah nya kita lebih berhemah dalam memerintah. Kita belum dapat PUTRAJAYA lagi.Kalau dah dapat nanti lain cerita.Walau pun Khusrin jadi SUK dia pun tak bolih buat suka hati.Dalam hal ni saya puji Hasan Ali. Dia EXCO PR tapi dalam menjalankan tugas ketua ketua jabatan kena akur bidang tugas masing masing. Tak betul kena tegur YDP ,DO, SUK, MB atau EXCO. Jangan asik betelagah saja.Jangan nak lawan semua orang nak lawan sultan nak lawan PM nak lawan KSN nak lawan KPN dan macam macam lagi nanti LETIH

DEAN said...

mcm mana la nnt time si mangkuk barua tu nak angkat sumpah jd SUK tp MB tak dtg r taknak sain surat perlantikkan n angkat sumpah tu..malu da kompom la,SUK kene aib camtu..
tp sebenarnya simangkuk barua tu kambing hitam je,yg sebenarnya kaum-kaum UMNO ni ngan kerjasama 'kepala semua mangkuk-mangkuk ayun' mmg nak situasi jd camtu,nak cri isu je,MB problem la,sultan da perkenan tp kerajaan PR tak hormat sultan la apa la,mcm2 la nnt isu timbul..
tp mangkuk barua ni tak sedar kalau tindakkan kerajaan selangor betul mana dia nak pergi?tak pon kalau dia mmg jd SUK gak camne la dia nak join mesyuarat nnt,kene bantai je la ko,jd org bodoh..lg penting kerani,opis boy n makcik cleaner kat bagunan tu dr die..
dia confidence la tu pilihanraya nnt BN mnang kat selangor ni,kalau kalah gak letak jawatan la ko,takde nye BN tu nak hirau kat ko,yg dia orang buat cr salah org je...

Anonymous said...

'...walau apa pun, kita mesti rampas Selangor dan pertahankan Putrajaya'. Every action creates reaction. Every issue has boomerang effect. PR will rules !

Anonymous said...

aku tak tau mana yg lebih baik antara ramli o kussssemangat. kapla jais agak gelong dan burger ada ketirisan.

dino.yp@gmail.com said...

aku cadang anwar jadi SUK. amacam ? setuju?

Anonymous said...

harap Selangor meneliti kes SUK Perlis yg ada masalah kerana tak sebulu dengan MB - Md isa Sabu (kerana dia satu geng dengan shahidan)...

mungkin kisah kisah dibawah ni sedikit sebanyak boleh diambil pengajaran dan panduan dalam menangani isu Khusrin jadi SUK :
http://perelih.blogspot.com/2010/12/mb-perlis-tidak-lagi-dihormati.html
http://pinkturtle2.wordpress.com/2009/04/14/18911/
http://www.ikutsukaakuisa.co.cc/2009/04/penghapusan-talibarut-ubn-dalam-suk.html

zakwan said...

I wonder if the KSN bypassed the authority of UMNO MBs such as Adnan, Rustam, Hassan, Zambry etc in the appointment of state secretary at their respective states

Ayam Hutan said...

semasa PR memerintah negeri perak apa yang telah dilakukan olih SUK masa itu amat menyedehkan. Peristiwa ini akan berulang kembali dinegeri selangor pulak. Awas PR musang ini amat bahaya.

Anonymous said...

Methinks the Sultan of Selangor does too much....... (mesti baca)

http://steadyaku-steadyaku-husseinhamid.blogspot.com/2011/01/methinks-sultan-of-selangor-does-too.html

PUKULAN MAUT..TKO dari steadyaku47

His personal life for one. Let me get more to the point – this Sultan, who is the head of Islam in his state - *****s around with girls in and around Kuala Lumpur. You ***** around with the appointment of the State Secretary, we ***** around with your *****ing around. We can start with that non-Malay girlfriend of yours that have served as your regular ***** for a good number of years. You might think it all good fun and it really is until you realize that the Internet will tell what the newspaper will not! So tread carefully and think what it is that you are doing. Go on living your useless life paid for by the people’s money and leave politics well alone. Interfere with politics then you and your brother Sultans might see the end of your reign as the Maharajahs in India have seen the end of theirs sooner then you think.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.