Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Monday, December 20, 2010

Kerajaan PR Perak Jatuh. MMC-GAMUDA Dapat Projek RM40billion

Ketahuilah wahai saudara-saudari pejuang, pengorbanan serta perjuangan mu akan dibalas dengan kebaikan oleh Allah SWT. Ketahuilah mereka yang telah menjual maruah mereka demi kekayaan dunia, hidup mereka tidak akan tenang kerana sumpahan dan laknat dari rakyat jelata. Mereka akan terus hidup dalam keadaan runsing dan gundah-gulana. Teruskan doa kamu semoga Allah SWT menghapuskan kezaliman dan kemunafikan ini.



(Bernama) - MMC-Gamuda Joint Venture Sdn Bhd, which has been appointed the project delivery partner (PDP) for the Mass Rail Transit (MRT) project, will be allowed to tender for tunneling works.

"The government felt the exception should be made as the PDP is the only local construction company that has experience in major tunneling works such as in the SMART Tunnel project in Kuala Lumpur and the Kaohsiung MRT project in Taiwan," said Prime Minister Najib Razak today.

However, MCC-Gamuda will not be allowed to tender any of the work packages in the massive project, estimated to be around RM40 billion - the largest infrastructure project in Malaysia's history.

Najib was speaking to reporters at the RMAF base in Subang before his departure to Kuala Terengganu for a one-day official visit.

Nevertheless, Najib said the PDP would still have to compete for the work package with other companies and the award would be given on the basis of merit.

The prime minister also said the cabinet has decided that Syarikat Prasarana Negara Bhd, a fully-owned subsidiary of the Ministry of Finance Incorporated, would be the infrastructure owner of the project while the Land Public Transport Commission would be the supervising authority for the project.

On the appointment of MMC-Gamuda Joint Venture as the project delivery partner, Najib said it was based on the financial standing of the two public listed companies which make up the joint venture and their strong track records and experience in the field of construction and in undertaking huge and complex rail and tunneling projects.

"The PDP will assume the role of a project manager but with the added responsibility of having to deliver the project within an agreed time and cost.

"Any cost over-run and delays in project completion, which are basic common risks in projects, will be borne by the PDP," he added.

Najib said the PDP was not a turnkey contractor and the project would be divided into work packages which would be awarded individually through open tender.

"The government will make the final decision on the awarding of contracts," he added.

6 comments:

pertiwi said...

aiseyman...

hang nak takwil gamuda ka.

ishhhh... masih tak puas hati lagi

Anonymous said...

Apa kena mengena dengan kerajaan Perak jatuh lepas tu MMC-Gamuda dapat projek RM40 billion? Tak ada kena mengena pun.
Perlu diingat, tender untuk projek mega dan sebagainya perlu melalui penilaian sebut harga yang sangat ketat. Sukar untuk pihak kerajaan dengan sesuka hati memberikan tender kepada sesiapa sahaja.
Selain itu, SPRM yang semakin rancak jalankan tugas juga perlu diambil sebagai faktor sukar untuk BN dengan sesuka hati memberikan kontrak kepada sesiapa saja.
Kerajaan Perak tumbang kerana beberapa orang ADUN Pakatan lompat parti. Itu salah Pakatan sendiri.

Anonymous said...

en anonymous... Perak royal family ada kepentingan yg agak besar dalam Gamuda..... dan projek tu adalah tanpa tander terbuka...

Anonymous said...

senang utk tit 4 tat gamuda..
naked short sell saham gamuda,ijm,dan para finacial institution yg ada kaitan dgn projek ini..dan jugak jgn naik keratapi

Anonymous said...

Projek dibagi pada org yg layak mendapatnya...spt kalau nak tender buat kerja fitnah kena bagi pada TB lah sebab TB memang pakar buat fitnah, kalau bagi pada org lain namanya zalim le

Anonymous said...

masih ada lagi melayu yang bangang atau buat-buat bangang.

Kerabat perak ada kena mengena dengan Gamuda kalau tak silap anak perempuan kerabat perak.

Pada awal kejatuhan perak aku dah duga benda ini bila terbaca nama anak perempuan kerabat Perak memegang jawatan besar dalam Gamuda.

Jadi sangatlah menambah sakit rakyat dengan mencaci pendedahan seperti ini kerana orang melayu bukan sebodoh orang yang cuba membelitkan kebenaran.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.