Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Friday, December 3, 2010

KETUANAN MELAYU: Felda, MAS, Proton, Petronas...DIROMPAK

Affidavit Tan Sri Tajuddin Ramli banyak membuka mata rakyat. Tan Sri Tajuddin memberitahu bahawa wang MAS sebanyak RM600 juta lesap kerana beliau diarahkan UMNO untuk merompak wang tersebut untuk UMNO. Tidak cukup dengan wang tersebut, MAS juga telah berhutang RM8 billion. Tan Sri Tajuddin juga menyatakan kehilangan wang MAS tersebut dilakukan oleh beliau atas arahan Presiden UMNO dan UMNO. Apa pun, sudahlah MAS hilang RM600 juta, duit rakyat digunakan untuk menampung kerugian MAS sebanyak RM8 billion selepas krisis kewangan 1997.

FELDA, PLUS, PROTON...

Kita baru sahaja tahu lebih RM2.7billion (atau RM8 billion) wang FELDA lesap dirompak oleh UMNO. Kononnya untuk tanam semula, tapi Guthrie dan Sime Darby pun tanam semula juga dengan kos yang berkali ganda lebih murah.

Lepas tu apa sebab bangunan FELDA boleh jadi begitu mahal macam tu? Apa untung peneroka FELDA dengan sebuah lagi bangunan di tengah-tengah Kuala Lumpur. Bukankah FELDA sudah ada bangunan di Segitiga Emas? Adakah peneroka-peneroka dari pendalaman Negeri Sembilan boleh tinggal di bangunan Felda yang baru setiap kali mereka melawat Kuala Lumpur.

MAlahan dari pengkajian MAlaysiawaves, bilangan pejabat yang kosong di Kuala Lumpur sudah pun tinggi. DEngan menambah lagi bilangan pejabat di Kuala Lumpur adalah langkah yang bakal membawa kerugian kepada FELDA.

Proton pula bukan sahaja wang rakyat dirompak (dalam bentuk subsidi) sebanyak RM13 billion, rakyat Malaysia sendiri di rompak. Yakni dengan terpaksa membayar RM40k lebih mahal dario harga pasaran setiap kereta yang dibeli oleh rakyat Malaysia.

Misalnya, sepatutnya Proton Wira cuma dijual dengan harga RM20k tapi rakyat Malaysia dipaksa UMNO untuk membelinya dengan harga RM60k.

PLUS: Malaysiawaves telah mendedahkan PLUS digunakan untuk menyelamatkan bangunan UMNO dari dilelong oleh bank.

PETRONAS

Dari pendedahan-pendedahan terbaru ini, saya tak berani nak bayangkan sudah berapa lori wang Petronas dirompak UMNO dan kroni-kroni mereka.

Dipersilakan membaca artikel2 saya di bawah ini:

1.0 Apa Sudah Jadi Dengan RM456billion Hasil Petroleum Malaysia?

2.0 Where Has All of Malaysia's Oil Money Gone To?

3.0 Bersedialah Melihat Anak2 Gadis Kita Jadi Pelacur Selagi UMNO Terus Memerintah

Bayangkanlah sendiri.

Tulang Besi

15 comments:

Tamingsari said...

Pernah dengar ceramah saifudin nasution sibudak muka lekuk2?

Lebih kurang ginilah faktanya...

saje direka2... untuk mengelirukan rakyat....

Aku pun bleh tuleh je kat mane2 dalam negeri Pakatan Haram dalam Selangot, Kedah, Penang dan Kelantan dan buat angka2 mcm ko tulis nie...

Malaysia wave konon... mcm anjing... Mana bukti tuduhan ko nie? Ke ko merujuk dengan Saiufudin Budak Muke lekuk2.

Siapa pun takkan percaya dah dengan blogger pengampu....

Tamingsari.

Anonymous said...

hj tulang besi....baru balik hj dah lah berhentilah dari terus membuat dosa dosa fitnah dan tulisan sampah yg langsung tiada nilai intelektual...analisa lemah dan hentam kromo...layak utk dibaca oleh AMK PKR dan AJK lujnah publisity PAS pusat jer....bawah cket dari harakah@haramjadah jer....lebih baik berzikir bebanyak mohon ampun dosa ...dah balik HJ perangai sama jer....langsung tak nampak barakah....se eloknya berhentilah dari terus menulis blog sampah....carilah ilmu pebuh kan dada dgn maklumat betul dan berkuality....

Anak Perelih said...

sebahagian dari RM2.7 billion duit felda yang menyusut tu digunakan untuk membeli saham ladang tebu Chuping dan kilang gula perlis daripada Robert Kwok yang telah keluar dari industri gula di malaysia...

BTW.... harga kereta Malaysia lebih mahal dari Thailan dalam RM15k - RM 25k... bukan RM40k

Anonymous said...

Saja nak menyibuk dan bagi rating TB naik.....Malaysia ni memang makmur dan kaya, kalau ikut TB, punyalah banyak UMNO merompak tapi Malaysia ni tetap makmur, tak bangkrap bangkrap juga. Negeri yg PAS perintah elok sangat ke... sampai nak minum pun minum air kotor, hutan dan bukit gondol,anak muda berhijrah merata Malaya dan Singapura, sampai nak tolong org banjir pun tak de boat.....tlg le TB...not only you look very stupid, you're really stupid

Anonymous said...

It'ss a penyakit bro..these pariah dogs r money addicts..the worst part is,they dont the the rhythm to make money..they want money to show power..nak money for limitles,sex,fun,bling2..thats all..since they know f*k all,they rob,they steal,they create horrendous financial hammorage..

Anonymous said...

Bank Negara Malaysia's interest rate is at appropriate level
The nation's international reserves had surged very high at one point and have since dropped to around US$80bil, she said.

Zeti said this when asked to comment on former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad's remark recently that the country's reserves were too high and could be mobilised for other purposes such as development.
http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2010/12/3/business/7547534&sec=business

dua2 pookitaik..ke2 dua tak baoleh pakai..and that malayali nayee kutty is a certfied psycho moron..18 years ago,this pariah kakatua caused rm33 billion loss of bnm's reserve by breaking all fx laws,n now,this pariah dog,who is most likely bankrupt, nak sekali lagi tibai equally useless counterfeit reseerve money..tak payah tunggu 2012..doomsday dah sampai malasyia,in the form of soverign default..

Anonymous said...

Gua caya samalu lah tulang besi. Bongkarkan semua, korek sampai keluar taek2 sekali. Jangan kasi chan.

Anonymous said...

to Tamingsari and Anon 7.37

saya hairan bagaimana kamu berdua boleh tahu yang benda ni fitnah dan rekaan? sedangkan tak de pun fakta yang anda bagi untuk sokong dakwaan anda.sudahkan anda buat due diligent?siapa yang sebenarnya pengampu ni?bukan korang ke!!!nasihat saya, kalau nak jadi pengampu, jadilah pengampu yang educated.lebih baik diam daripada menulis perkara yang hanya akan memperlihatkan 'kepandaian' anda.

Grand Marquis said...

TB,macam mana nak naik ranking blog PR kalau kerjanya asyik recycle isu lapuk dan mengeluarkan isu-isu yang nampak sangat bohong.

Cuba TB bagi bukti, negara mana yang jual proton wira RM 20k?

Pembenci Tamingsari said...

diam ar tamingsari ngan
anonymous December 3, 2010 7:37 AM.
bising memanjang. ko memang suke la kalau orang rompak2 harta org lain ni. ntah2 ko pn perompak.ceit. xguna punye tamingsari. blogger sampah. macam la bagos sangat.

jibam said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

harga kereta d malayisa memang lebih mahal dari thailand dan negara lain tetapi harga minyak kita jauh lebih rendah dari mana mana negara di dunia...disitulah perbezaannya....bayar cukai lebih untuk capital cost (kereta) tapi bayar rendah utk operational cost (minyak)....balance maaaa.....
beli ladang gula chuping is a good move ...we should buy it long time ago...

Tamingsari said...

Sape yang bangkitkan dulu...

Dialah kena tunjukkan bukti...

Apa ke bahalulnya anon yang kononnya nak cover tulang kayu nie... opss tulang besi....

Buktikan dulu je... tak pyh nak berdolak dalih...

Taming Sari

bunbinban said...

hemmmm..tamingsari mcm ni la. mungkin jugak angka yg kerajaan bagi tu di reka-reka?. Di mahkamah pun Felda dah kalah. Tanam semula kenapa mahal sgt?. bknkah dah di potong dari peneroka setiap bulan?. Mgg di Thailand tak sampai pun 40k, tapi kenapa mesti lebeh mahal dari Thailand. Minyak..kenapa di bandingkan dgn Thailand yg bukan pun pengeluar minyak?. Kenapa tidak di bandingkan dgn Brunei dari segi harga minyak dan juga harga kereta?. Untuk apa?. Sebagai negara pengeluar minyak, Malaysia sepatutnya boleh memberikan segala kemudahan kepada rakyat dari segi perubatan, pendidikan, kebajikan dgn percuma mcm Cuba. Tapi di Malaysia segalanya kena bayar. Masuk hospital kerajaan pun kena bayar, nak belajar kat U pun kena berhutang, yg miskin tak berumah ntah berapa ratusan ribu. Dulu di tarik subsidi minyak dgn alasan boleh mempertingkatkan pengangkutan awam tapi sampai sekarang makin teruk( tanya KJ, dia tau...ha ha ha). Gini je la, ko undilah UMNO sampai tua. Tapi kami tetap dgn hijrah kami kearah Malaysia yg lebeh baik. Kadang2 kita perlu berhijrah untuk kita lebeh maju. Adios

Anonymous said...

Kepada bunbinban,

Kalau PR memerintah, Malaysia akan lebih baik? Keadaan kat Pulau Pinang, Kedah dan Selangor tak bertambah baik pun selepas PRU lepas. Kat Kelantan, air pun masih kotor lagi sejak 1990, tak bertambah baik pun.

Hang berangan kot? Tak pun hang cuba tipu diri sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.