Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, December 22, 2010

UMNO/Zainal Sakom Jual Tanah Surau pada Taukeh Cina


Dulu Tulang Besi pernah dedah Majlis Agama Islam Melaka pernah menjual bangunan ada "tauke cina". .

Di Selangor, satu-satunya tanah milik orang Melayu di Rawang rupa-rupanya telah dijual oleh UMNO. Dalam penjualan ini, tokoh UMNO Selangor, Dato Zainal Abidin SAkom terlibat sama.

Tanah tersebut asalnya milik bersama Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB)
melalui SAP Holdings. Pada waktu itu, SAP Holdings adalah ANAK SYARIKAT KDEB.

Namun, pada tahun 2002, KDEB telah menjual saham mereka di dalam SAP HOLDINGS. Pada waktu sekarang, pemegang-pemegang saham SAP Holdings adalah:


Chew Ting Teck, Hung Te Hsin @ Ang Teck Thieng, Siaw Kwee Mow @ Sia Hock Chai, Sip Kew Yin, Tan Kok Yee, Tan Pang Kuan, Chow Soon Tat @ Chew Soon Tat, Chew Teng Meng @ Francis Chew, Chew Siew Ying and Dhew Teng Fook @ Chow Teng Fook.
Maka, secara otomatik tanah tersebut jatuh ke tangan SAP Holdings yang dimiliki oleh orang-orang di atas.

Di sinilah kita lihat contoh KETUANAN MELAYU UMNO. Mereka ambil tanah orang Melayu dan jual pada orang lain.

Lepas dah gadai tanah Melayu, mereka cuba tuduh Kerajaan Negeri PR pula yang gadai. Mereka ini benar-benar pendusta dan pembohong.

HIDUP MELAYU!!!! HIDUP UMNO!!!!!

Tulang Besi


S'gor BN 'sold out' villagers

Dec 21, 10 10:35am


Land on which the Kampung Melayu Pekan Rawang surau is located was sold to private hands by the Selangor government in 2002, then controlled by BN.

The surau is now slated for demolition, triggering protests.

Selangor Menteri Besar Khalid Ibrahim's political secretary Faekah Husin (left) said the plot was held by SAP Holdings Sdn Bhd, then held by state investment arm Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB).

In 2002, KDEB released its shares in SAP Holdings Bhd to private ownership. The same year, the state government approved a joint-venture project on the land between SAP Holdings and another company Mahamus Sdn Bhd.

In a statement, Faekah said the facts run contrary to claims by Umno leaders who are championing the residents' cause to campaign for the surau to be preserved.

She singled out Zainal Abidin Sakom as among the Umno leaders involved.

“Zainal Abidin has no moral or legal right to accuse the current state government for this mess because he was part of the state administration which not only released rights in SAP Holdings but also approved the project,” she said.

'Umno and MCA responsible'

She also revealed that the current board of directors of SAP Holdings are Abu Bakar Mohd Amin, Norihan Mohd Bakri, Tan Kok Yee, Chong Fook Sin, Chew Siew Ying and Chew Ting Teck.

The company's shareholders are Chew Ting Teck, Hung Te Hsin @ Ang Teck Thieng, Siaw Kwee Mow @ Sia Hock Chai, Sip Kew Yin, Tan Kok Yee, Tan Pang Kuan, Chow Soon Tat @ Chew Soon Tat, Chew Teng Meng @ Francis Chew, Chew Siew Ying and Dhew Teng Fook @ Chow Teng Fook.

Commenting on demonstrations against the state government by Kampung Melayu Pekan Rawang residents, Faekah said they are targeting the wrong party.

“The facts clearly show who had forsaken the rights of the people. Instead of demonstrating against the state, it may be more appropriate for the demonstrators to take their complaint to the offices of Umno and MCA,” she said.

However, she gave an assurance that the state government will work with the Selangor Islamic Affairs Department to find a solution to ensure that Muslims in the village can continue their religious activities.


20 comments:

Anonymous said...

Biasa la siapa tak kenal Zainal Sakom!
Berlagak macam lebai tetapi perangai rupa nya penyamun. Orang UMNO Hulu Selangor semua nya tahu tetapi si UMNO ni baghal maka dia ingat kerajaan sekarang la yang terlibat!
Apa macam dangdut adik Zainal Sakom masih hebat lagi ke? Berniaga dangdut beb!

dino said...

apa pasal tak bolehj jual tanah kat cina ? cina pun nak hidup kat malaysia. tak caya tanya kit sial atau kapal sink.

Anonymous said...

pencacain umno mesti sonyap(jadi setan bisu),sebab tak boleh jawab...tapi mereka akan aleh isu,bila tidak dapat dia akan maki hamun tuan rumah...

Anonymous said...

Fakta Sebenar Berkenaan Surau Al-Hidayah, Rawang
1. Kenyataan Kerajaan Negeri bahawa tanah Kampung Melayu Rawang dijual oleh kerajaan Negeri pada 2002 adalah tidak benar. Kelulusan penjualan tanah kepada SAP Holdings dibuat sebelum tahun 2000 lagi, yang mana ini bermakna ia dibuat
sebelum pentadbiran saya.

2. Bagaimanapun, memang benar isu mengenai pembangunan kawasan tersebut dibuat oleh pentadbiran saya. Namun setelah menerima bantahan daripada penduduk setempat, saya telah mengunjungi dan bersolat di Surau Al-Hidayah, Kampung Melayu, Rawang pada tahun 2003 .

3. Setelah mendengar pandangan penduduk setempat dan melihat lokasi surau terbabit, Kerajaan Negeri pada 2003 telah membuat keputusan projek pembangunan atas tanah tersebut boleh dibuat dengan syarat surau tersebut hendaklah dikekalkan di tapak sedia ada.

4. Kerajaan Negeri boleh menyemak minit mesyuarat Majlis Mesyuarat kerajaan negeri (EXCO) Selangor pada 2003 dan 2004 (saya tidak pasti tarikh sebenar keputusan tersebut dibuat)sebelum membuat tuduhan melulu.

5. Tindakan kerajaan negeri mengutarakan keputusan 2002 dan mengabaikan keputusan pada 2003 atau 2004 menimbulkan tanda-tanya apakah mereka mempunyai kepentingan untuk menyembunyikan keputusan mengekalkan surau sedia ada. Apakah ada udang sebalik batu antara kerajaan negeri hari ini dengan pemaju?

6. Kerajaan negeri hari ini juga boleh membatalkan projek tersebut jika mereka berpendapat ia tidak wajar dijalankan. Pisau dan mentimun di tangan, gunakanlah sebaik mungkin.
Posted by Dr Mohamad Khir Toyo at Tuesday, December 21, 2010

Grand Marquis said...

Nampaknya TB nak spin lagi.

Sebelum apa-apa, mari kita pi baca yang ni dulu.

Petikan:
5. Tindakan kerajaan negeri mengutarakan keputusan 2002 dan mengabaikan keputusan pada 2003 atau 2004 menimbulkan tanda-tanya apakah mereka mempunyai kepentingan untuk menyembunyikan keputusan mengekalkan surau sedia ada. Apakah ada udang sebalik batu antara kerajaan negeri hari ini dengan pemaju?

6. Kerajaan negeri hari ini juga boleh membatalkan projek tersebut jika mereka berpendapat ia tidak wajar dijalankan. Pisau dan mentimun di tangan, gunakanlah sebaik mungkin.


Persoalan untuk kita fikirkan adalah mudah. Tahun 2002 keputusan di buat. Sampai tahun 2008, tak de masalah. Bila tukar kerajaan pada 2008, 2010 timbul masalah. Kenapa?

Tahun 2002-2008 diperintah oleh BN, surau tu tak de masalah. Tapi PR baru 2 tahun perintah dah ada isu. Kenapa?

Sebabnya mudah. Masa time BN, orang Melayu ada kuasa, so cina dll tak boleh buat apa-apa. Time PR, DAP berkuasa. So masa tu mula la cungkil balik segala "hak-hak" mereka. Bila melayu di tekan mereka tak boleh buat apa-apa. Itulah harga yang perlu dibayar tanpa "ketuanan Melayu". Tapi orang yang singkat fikiran mana dia boleh nampak benda ni. Yang dia nampak orang DAP masuk surau pakai baju melayu dan baju kurung aje.

Kerajaan Khalid seperti biasa semuanya salahkan kerajaan dahulu. Sekarang ni dia kan kerajaan. So dia patutnya boleh buat sesuatu.

Korang fikirkanlah. Kalau tanah sekangkang kera tu pun Khalid tak mampu selesaikan, apatah dengna janji 100 hari mereka nak hapuskan tol dan nak "mengkerajaankan" balik semua perkhidmatan air?

Grand Marquis Anjing Kurap UMNO said...

Geng MAki,

Ko pecayala kelentong Khir Toyo tu. Dia dapat idea tu masa dia pegi Disneyland ke?

Grand Marquis Anjing Kurap UMNO said...


3. Setelah mendengar pandangan penduduk setempat dan melihat lokasi surau terbabit, Kerajaan Negeri pada 2003 telah membuat keputusan projek pembangunan atas tanah tersebut boleh dibuat dengan syarat surau tersebut hendaklah dikekalkan di tapak sedia ada.

4. Kerajaan Negeri boleh menyemak minit mesyuarat Majlis Mesyuarat kerajaan negeri (EXCO) Selangor pada 2003 dan 2004 (saya tidak pasti tarikh sebenar keputusan tersebut dibuat)sebelum membuat tuduhan melulu.
.

Tapi tanah dah habis jual kat Taukeh Cina.

Satu2 nya tanah Melayu di pekan Rawang tergadai ke taukeh Cina.

Itulah dia UMNO!!!!

otakBesi said...

Grand markudis!,
khabar dari toyol? kau jadikannya sebagai hujah? hanya orang buta, pekak, bisu sahaja yg percaya.
dah mandi dengan taik basah, masih nak nak mengaku penjual wangian!.
siapa tak kenal si toyol? bukan sahaja wang orang dikebasnya, bahkan habis tanah melayu dirembat untuk dilelong kepada taukeh cina.
poraaaah!.

casper c said...

Sebabnya mudah. Masa time BN, orang Melayu ada kuasa, so cina dll tak boleh buat apa-apa. Time PR, DAP berkuasa. So masa tu mula la cungkil balik segala "hak-hak" mereka. Bila melayu di tekan mereka tak boleh buat apa-apa. Itulah harga yang perlu dibayar tanpa "ketuanan Melayu" - GM

A very troubling statement - sampaikan curi dihalalkan, siap dgn alasan dari kaca mata GM serta kelompok UMNO.

You are MAD for allowing this excuse as rational.

Apasal tak berusaha dari dulu berusaha mendidik anak-anak Melayu mencari kejayaan dgn menuntut ilmu/pendidikan ? Kalau org lain boleh ie anak yatim Olivia Lum, bekas anak Taiping gigih berusaha sampaikan menjayakan syrk Water Treatment Specialist terunggul di rantau Asia, apasal anak Melayu tidak ditumpukan usaha mereka kearah yg sama ?

Anak murid sesiapa pun harus dibimbing dan diarahkan dgn betul/telus, nescaya kejayaan akan tercapai tetapi UMNO punya pasal ramai anak Melayu jauh ketinggalan dan akhlak pun rosak sama sekali - kalau sayang anak, biarlah UMNO mampus demi menyelamatkan masa depan anak Melayu yg kini dibangku sekolah.

Anonymous said...

Bagus juga dia jual dapat juga duit, Nizar Jamaludin bagi free je kat Cina, seduit pun tak dapat...kena tipu dgn Ngeh/Nga. Dahlah muka Nizar mcm org bodoh oh god dia benar benar seorang yg bodoh. Nyaris tak lama perintah Perak, kalau tidak Perak jadi mcm Hong Kong... ha ha ha

zizie said...

Hai, PR kan party untuk semua kaum. Apa peduli pulak jual kat Cina ke atau siapa. Kenapa nak pertikaikan. Bukankah ketuanan Melayu itu tidak penting.

Makcik saya nak jual tanah lot Bumiputera pada orang Cina, semasa BN, dia kena interview 3 kali tak lepas.

Masuk saja PR di Selangor, dia jadi millionaire sebab lulus jual pada Cina.

Serious Shepherd said...

Choooop!!! Mencelah kejap dgn komen yg tiada kaitan dgn artikel.

"Negara bankrap kalau guru nak berpendapatan tinggi."

Muhyiddin said taking for example the plan to raise the salary of teachers, it would have other implications which in the end could result in the country facing a bankruptcy.

"We have some 400,000 over teachers. Giving them a RM500 increment means having to spend an extra RM200 million a month and RM2.4 billion a year. That is one implication.

Grand Marquis said...

Casper C,
Apasal tak berusaha dari dulu berusaha mendidik anak-anak Melayu mencari kejayaan dgn menuntut ilmu/pendidikan ? Kalau org lain boleh ie anak yatim Olivia Lum, bekas anak Taiping gigih berusaha sampaikan menjayakan syrk Water Treatment Specialist terunggul di rantau Asia, apasal anak Melayu tidak ditumpukan usaha mereka kearah yg sama ?

Itu kata-kata orang yang buta hati. Antara perkara yang cina benci sangat dengan ketuanan melayu ialah tumpuan yang sangat tinggi diberikan dalam pendidikan orang-orang Melayu. Dari Mara, matrikulasi, quota, JPA dan macam-macam lagi, semua untuk meningkatkan ilmu dan pendidikan orang Melayu.

TB sendiri adalah produk dari "ketuanan melayu" yang mana beliau diberi peluang belajar di kansas city walaupun ramai cina-cina yang mungkin lebih layak dari beliau. Itu belum kira Nizar, Khalid Samad, Dr. Dzul, Dr. Mansur dan segala nama politikus melayu PKR mahupun pas yang kononnya bertaraf professional, semua tu mendapat manfaat direct dari ketuanan Melayu. Tapi hari ni mereka pulak jadi anti ketuanan melayu.

Tapi TB ni lain sikit. Dia cuma sokong ketuanan melayu bila ia menguntungkuan puak dia aje. Bila dia tengok melayu lain kaya, dia kutuk ketuanan melayu. Bila dia tengok cina kaya, dia pun kutuk ketuanan Melayu.

Anonymous said...

kah keh kih!
selama 50 tahun UMNO perintah m'sia, negeri di Semenanjung di perintah UMNO/BN. Hanya baru 2 tahun beberapa buah negeri di perintah PR.

soalan :
Siapa serah singapore kepada cina?, dan menghadiahkan pulau batu putih kepada Lee Kuan Yu?.
jawapan : Tuan guru Nik Aziz!
Soalan :
Siapa yang merembat tanah rizab melayu untuk dijual kepada taukeh cina? sehingga sekarang berbaki sama besar dgn punggung bik mama?.
Jawapan : Lim Guan Eng.
Soalan :
Siapa yang menjahanamkan kebanggaan bangsa melayu, tulisan jawi?
Jawapan : Tuan Guru Haji Hadi.
Soalan :
Siapa yang memberi kerakyatan kepada bangsa asing?.
Jawapan : Lim Kit Siang.
soalan :
Parti mana yang gagal melaksanakan amanah yag diberikan oleh org melayu supaya dapat bersaing dgn bangsa asing dalam DEB?.
jawapan : PKR.

Tak tertulis lagi dosa-dosa besar UMNO kepada bangsa Melayu.

casper c said...

Again, you are disillusioned and mad all at once.

Kenapa agaknya ada matrikulasi ? Apasal tak buat STPM dan diasingkan matrikulasi khas utk Melayu ?

So much so, the standards are appalling, teruk sama sekali tak boleh saing ! Mana pula Cina iri hati kalau secara lantas saya nak sangat tengok anak murid berjaya dan boleh bersaing - you are a bloody batu api filled with hatred, envy and possibly a thief like your UMNO kepala Najib Altantuya - yg suka sangat suruh org lain pergi masjid siap sumpah atas Quran !!! UMNO buat lawak, satu dunia tengah perhati kalau kita pantau maklumat WIKILEAKS.

Hakikat yg tak boleh dinafikan, prestasi anak murid Melayu semakin merosot, pengusaan BI kalau tak boleh maknanya nak baca pun tak boleh - ini semua UMNO punya salah.

Matrukulasi, Uni MARA dan sebagainya semuanya 'business' jual diploma, degree, majoriti tak boleh pakai tetapi nahas budak-budak kena bayar student loan - jangan pikir kita buta tak sedar. PRU 13 apabila UMNO tongkang terbalik, saya sokong 100% pakai ISA tangkap Najib serta Rosmah dan seluruh kelompok UMNO - barulah masyarakat Melayu boleh lantas berdikari kearah jalan yg mulia.

Lu punya tipu kelentong, lu simpan GM = pengkhianat bangsa/musuh Islam yg halalkan kegiatan jenayah kerana "hak terperlihara" - you are MAD GM. Botol whiskey kurang minum siang hari GM.

Saya pasti UMNO tumbang, pembesar UMNO lari jauh-jauh tetapi saya harap GM pun dapat - sikit ke banyak gua tak peduli - dan jangan sampaikan langsung tak dapat tetapi masih sokong buta tuli penjenayah UMNO.

Secara ikhlas, saya harap GM tak bodoh habis.

casper c said...

Addendum : TB pi Kansas City, itu dia punya rezeki - luck - walaupun memang ramai (bukan mungkin GM) yg lebih berkebolehan.

Yg menjadi persoalan adalah apa yg terjadi pada anak murid dll yg miskin dari dalam negeri yg ingin melanjutkan pengajian tetapi QUOTA tidak mengizin ?

Baik punya Musim GM !!!!

Shutting down for the year, off for my X'mas travel but festive greetings to all in M'siaWaves and a Happy New Year - jumpa lagi tahun 2011.

Khun Pana aka johanssm said...

Jangan salahkan Taukeh Cina dan Taugeh Cina.
Jangan salahkan kir toyol, sebab toyol dah dijadikan kambeng itam.

Tajuk yang lebeh sesuai ialah>

"UMNO GADAI TANAH SURAU PADA CUKONG MCA"

Kalaulah bukan orang mca, machamana dapat tanah surau dari umno?

Anonymous said...

ularmak pukimak umno nak kote keraih.. so juai agama,tanah, 2 the highest bidder..

Anonymous said...

Jom ramai2 kita demo kat depan Pejabat UMNO.

Jom Bhagim aLI....
jOM oMAR dIN.....

"MELAYU HILANG DI DUNIA"

Grand Marquis said...

Matrukulasi, Uni MARA dan sebagainya semuanya 'business' jual diploma, degree, majoriti tak boleh pakai

Spot on. TB ni product ITM. So kira dia beli degree. Patutlah mentaliti macam tu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.