Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Friday, January 7, 2011

Isu Khusrin: Tulang Besi Cadang Bentang Enakmen, Bukan Pindaan Perlembagaan

Tulang Besi berpendapat, untuk meminda Undang-Undang Tubuh Selangor mungkin sukar kerana Pakatan Rakyat tidak menguasai majoriti 2/3. Juga, saya tak yakin orang seperti Dato Hasan Ali akan hadir sewaktu perbahasan serta pengundian kerana beliau amat SETIA dengan Istana dan Baginda.

Maka, Tulang Besi mencadangkan supaya Pakatan Rakyat membentangkan sebuan Enakmen baru (yang boleh dipanggil sebagai Enakmen Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri) bagi menjelaskan peruntukan Undang-Undang Tubuh yang berkaitan.

Pembentangan Enakmen tidak memerlukan majoriti 2/3, sekadar majoriti mudah sahaja. Dan, pindaan Enakmen ini pun tidak memerlukan perbahasan yang panjang serta lebih mudah untuk diperlakukan di masa hadapan.

Jadi, kalau Dato HAsan Ali tiba-tiba tidak hadir sebab tersangkut dalam "traffic jem" macam masa demo air dulu, Enakmen tersebut masih boleh diluluskan dengan cemerlang.

Cumanya, kalau kita benar-benar serius untuk meminda perlembagaan, maka bolehlah kita bercakap dengan Khir TOYO. Maklumat yang Tulang Besi dapat (yang belum dikonfirm) Khir Toyo dikorbankan atas permainan politik beberapa pemimpin UMNO Selangor.

Maka, ada harapan Khir Toyo mahu bekerjasama dengan kita. Lagipun, masalaah yang dihadapi oleh Tan Sri Khalid ini juga dihadapi oleh Khir Toyo sewaktu beliau menjadi Menteri Besar dulu dalam perlantikan Datuk Ramli Mahmud.

Tulang Besi

7 comments:

Anonymous said...

//Maklumat yang Tulang Besi dapat (yang belum dikonfirm) Khir Toyo dikorbankan atas permainan politik beberapa pemimpin UMNO Selangor.//
Yes..i oso suspect this.. gua strongly pikiaq APCO ZION berpsst psst in2 najubori's ear n told that certain pawns need 2 b sacrificed(pawn oso include the royal stouts..just watch happen to them in the long run,if najubori terus berkuasa)

Anonymous said...

The big major problem is,the ruling elite r zombies..respect the institution,the monarch..yes,most definately..but respect must be reciprocal!!..and the zombies r financially finito anyway n r increasingly depending on foreign help like bankrupt anglo zions for their survival..zombies dont realise,this centuries long feudal cheating looting game is coming to an end..so, imo,Pakatan shld just ignore the MOFO mona fendy look alike Khusrin..just isolate,ignore,buat dunno the illegal low life kote tak boleh keraih zombie..

Anonymous said...

minta maaf la. next election lu all tumbang la. awat ingat rakyat semua bodoh ka. puak pas sendiri pun dah naik loya dengan politik bengong yang tak pernah berhenti. kalau untung ummah tak pa jugak. ni politik nak pejahanam bangsa dan agama sendiri. lu tunggu la.

Anonymous said...

nampaknya TB menjilat ludah sendiri... uekkkkkk.. pengotor dan menjijikkn betul rupanya TB ni..
dulu bkn main hentam Khir Toyo... sekarang ada hati nak minta tolong...

Anonymous said...

sebenarnya perlantikan SUK yg terbaru adalah sah dan mengikut undang2... sbb itulah PR beria2 nak pinda perlembagaan atau cadang bentang enakmen ikut kata TB..
krn jika pindaan perlembagaan diluluskan barulah perlantikan SUK ni menjadi tak sah... tak gitu TB ke yg bengap..

Anonymous said...

Cuba tanya Ramli Mahmud sendiri. Dia mesti tahu jawapannya sebab dia adalah SUK sendiri. Soalannya:

Q. Adakah Ramli Mahmud tu dulu dilantik sebagai SUK dibawah ertikata 'lantikan' dlm Art.144 Fed Consti atau beliau, seorang pegawai PTD dipinjamkan( secondment) kpd Negeri S'gorc dibawah Art.134 olih SPA utk menjawat sebagai SUK.

Yg aku tahu dan ini kamu bolih pasti dari JPA, semua SUK2 diNegeri S'gor, Perak, NS dan Pahang adalah 'seconded PTD officer' semenjak Merdeka hingga sekarang. Jawapan Ramli Mahmood tu bolih menentukan samada perlantikan Kushrin sebagai SUK secara 'secondment' sah atau tidak.

Khalid MB pun tak tahu samada Ramli Mahmud tu dulu hanya 'seconded federal officer'. Kalau dia tahu tak perlu langsong pinda perlembagaan kerana kusasa melantik spt ditakrif dibawah Art. 144 adalah dibawah kuasa Negeri mengikut Art.52 Sgor Consti. Jawatan SUK adalah State post dan bukan Federal post.

KSN Sidik kelabu dalam service matters kerana tidak pernah berkhdimat dengan JPA. Dia tidak pernah jadi KP JPA. Mana dia tau erti 'lantikan dibwah A.144 dan secondment dibawah A.134.

Kalau lantikan Kushrin tu adalah sebenarnya lantikan yg dibuat dlm ertikata A.144, maka Kushrin sekarang dibawah bidangkuasa Kerajaan Negeri dan bukan lagi SPA. Terpulanglan kepada Negeri utk buat sesuka hati dgn Kushrin; samada hendak tarok dia dalam bilik saja, suspend dia atau tukar dia kelain jawatan dalm perkhidamtn S'gaor.

Anonymous said...

Bole tu Tb, hang bole bentang enakmen tu kat kedai mamak seksyen 13. Bole dapat majoriti mudah dari bangla2. Khir toyo pun akan sokong punye. Gerenti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.