Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Thursday, May 12, 2011

Kerajaan Kedah Tidak Membantu Kaum India?

NOTA EDITOR: Tulang Besi merasa risau dan gundah dengan laporan FreeMalaysiaToday yang terbaru. Kerajaan Pakatan Rakyat KEdaha dikatakan TIDAK MEMBANTU KAUM INDIA langsung. Ini adalah antara respon yang diberikan oleh kaum India dalam Pakatan Rakyat sendiri. Bayangkan kalau orang-orang India di luar sana yang tiada ketaatan kepada mana-mana parti.

Tulang Besi mengharapkan khabar ini cuma salah faham. NAmun, kalau benar, ianya pasti akan menyebabkan tumbangnya Kerajaan Kedah kerana pengundi India adalah antara pengundi yang memenangkan PAS dan Pakatan Rakyat di Kedah.

Sekiranya pengundi India berpaling semula kepada MIC dan BN, maka harapan kerajaan Kedah untuk kekal memerintah adalah amat tipis.

Ustaz Azizan akan mengikut jejak langkah Presiden PAS menjadi MB satu penggal.

http://www.blogger.com/img/blank.gif

PKR Indians present a litany of woes
B Nantha Kumar
| May 11, 2011


The Indians in the party feel that they are being sidelined and they are fed up with mere lip service.

PETALING JAYA: The Indian vote was a crucial factor for PKR doing so well in the 2008 general election. But now the Indians in the party feel that they are being marginalised.

At a meeting on Monday night the Indian leaders presented a litany of woes to the PKR leadership.

The meeting was helmed by PKR deputy president Azmin Ali and sources say it turned out to be a heated affair.

Apart from Azmin the closed door meeting was attended by vice president N Surendran, deputy secretary general T Kumar, Kapar member of Parliament (MP) S Manikavasagam, Subang MP R Sivarasa, Hutan Melintang state assemblyman S Kesavan, Bukit Selambau state assemblyman S Manikumar and Port Dickson state assemblyman M Ravi.

Others included Ampang MP Zuraida Kamaruddin and Indera Mahkota MP Azan Ismail.

The meeting attended by more than 150 Indian leaders in PKR was aimed at drawing-up strategies to win back the Indian support for the opposition bloc — Pakatan Rakyat, which comprises PAS, DAP and PKR.

But the Indian leaders took the opportunity to tell the party that the Indians and the community’s problems were sidelined.

The leaders, a source said, questioned why Indian leaders were not given positions in Pakatan led states.

“We also raised the Tamil schools land issue, the lack of business opportunities and the level of poverty in the community,” he said.

The source said Manikavasagam claimed that the PKR-led Selangor government was discriminating against Indians in the state.

“He also raised the issue of sand mining in the state. The state government recently refused to renew the sand mining license of KL Larut Sdn Bhd just because the company belongs to an Indian.

“He also questioned why there were no Indians appointed to high post at state government linked companies,” said the source.

Lack of funding

The issue of the controversial Interlok novel was also raised, added the source, with local leader Dr P Sri Ram from Petaling Jaya Selatan division asking the party to clarify its stand on the novel.

The PAS-led Kedah government also came under heavy criticism for not helping the community in the state.

“Azmin could not answer our queries. He could not even answer a single question raised. Surendran tried to answer but this was not enough. The deputy president sat silent like he was under a spell or something,” said the source.

The Indian leaders also raised the issue of funding as many were not satisfied with the lack of funds to run grassroot programmes.

“What can we do if there is no money. The main problem is that Indians are still poor and without money we can’t reach out to help them. Mere lip service alone will not do,” said a leader who attended the meeting.

The leaders also questioned the Selangor government’s move to finance Malay and Chinese village headmen but limited financial assistance were given Indians.

“Many Malay and Chinese village heads get up to RM8,000 to RM10,000 through allowances, other goodies, while the Indian village heads just get a monthly allowance of RM450,” said the source.

Talking strategies

A notable absentee at the meeting was Selangor exco Dr Xavier Jeyakumar. The Seri Andalas assemblyman, it is learnt, could not make it for the meeting because he was attending the Pakatan Rakyat executive council meeting in Langkawi.

Azmin, on his part, sources said requested the leaders to hit the ground to regain the lost Indian support for the party and the opposition coalition.

PKR is on a drive to win back Indian votes, especially after the community started moving back to the Barisan Nasional (BN).

The support of the community is also vital as it would enable Pakatan to cling on to Selangor. The BN on the hand has vowed to retake the state at the next general election.

Meanwhile, Surendran denied that the meeting was heated.

“It was a calm meeting and we spoke about the strategies to be used for the upcoming general election..it was a normal meeting,” he told FMT.

7 comments:

Khun Pana aka johanssm said...

Yang lain ponya demand atau request , boleh diterima , boleh masok akal.
Tetapi kalau demand mereka sama seprti MIC, tak boleh diterima .

Contoh:"why Indian leaders were not given positions in Pakatan led states"

Contoh: "why there were no Indians appointed to high post at state government linked companies”

Semua mesti ikut merit.Tak ada yang otomatik.
Kalau nak position position sila masok nama calon dan masok gelangang pertandingan.
Nak position position tinggi tinggi kenalah ada kelulusan , sijil, izajah , tingkah laku peribadi yang baik , public relation yang okay dan sebagai.

* Juga berharap, anwar akan bertanding dalam parti PKR sendiri. Anwar pon tak boleh jadi ketua PKR kalao tak bertanding . Komen mesti adil jugak ya?
Dan betul ke Kerajaan Negeri PR tidak bantu atau kaum India ni tak bantu sesama sendiri?

Anonymous said...

najibai nak turn over owang india punya support.dia tau,india dahagakan dui,jadi dia telah curah million million utk hindu sangam,india punya ngo's,india punya society,belanja 50 million bikin kasi "lil indian centek", dan mcm mcm. india punya businessman pulak dah lama terikat dgn rasuah,kronisme BN.ya dengar khabar owg india dah turn over.all becos of money.owng india bukan merdeka mcm cina.mereka tadak stamina,will power utk carry on fighting.mereka 24 jam dibuai angin vannavil/sun tv,bollywood,kollywood,angan2 mat vijay shah rukh kong kan,sarayem,nak kaya instantly.tidak ada persefahman antara mereka,selalu "finger pointing" menyalahkan org lain,tadak displin, cepat cemburu,dan selalu melodramatik.barisan tau,bangsa ini lembik,buang dui siki,air liur otomatik meleleh kuluar.terdapat banyak persamaan antara india dan melayu.

Anonymous said...

apa samy wolu telah lakukan utk india?apa yg dilakukan oleh hindraf n co,hindu sangam,samiyar n geng,india punya ngo utk kaum india?apa yg dilakukan olen kaum india ug ada dui utk owng india sendiri?jawapannya ialah LANCHAOW!tapi owng india syok dgn warna kulit mereka sendiri.mereka 'dont mind" disepak terajang,ditipu oleh depa punya bangsa sendiri sebab mereka menganggap hanya india punya talivar layak utk memimpin mereka.mereka langsung tadak stamina,organizing capacity,disiplin mcm cina.india punya olang either ultra passive or volcanic, n inert!

Anonymous said...

Kalau Ostat Azizan nak kekal MB,dia kena jilat tapak kaki dan bontot samy vellu-Fatwa terbaru Abu Dajjal Nicky Najis-Wali Selipar Jamban belakang rumah=syurga ahli Pasrael.

Anonymous said...

Bila pulak Father Nicky Najis nak jilat kaki Najib dan Rosmah sebab Abu Dajjal ni dah banyak fitnah mereka.Kalau tak, Abu Dajjal ni tak boleh masuk syurga Pasrael iaitu jamban belakang rumah sendiri.

Anonymous said...

Dey macha...umnoporno..tolong la mai sendiri ..lihat ataupun selidik woorang2 India kat kedah nii..Sapa kata DS Azizan tak membantu mereka..dengaq cakap worang memang sedap..Pundek umnoporno..Bik Mama and Jibby dok perabeh duit rakyat berbillion..hampa buat buta mata..sebab tu hampa penyokong2 Pundek umnoporno sampai mampuih !!!

Anonymous said...

Spineless assholes...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.