Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, May 11, 2011

PAS Sudah Ada Cawangan di Singapura

Rupa-rupanya PAS sudah ada Cawangan Berdaftar dengan Kerajaan Singapura yang diberi nama Angkatan Islam.

Berikut adalah penerangan berkaitan parti itu di dalam laman web Singapore Elections

Started as the Singapore branch of PMIP in Malaya, the latter originally UMNO Malaya's Ulama component known as the Pan-Malayan Islamic Association but seceded in 1951. A year after legislation was introduced in December 1966 to disallow Singapore parties from being affiliated to non-local parties, it changed name to AI. In the sixties, it came under the UNF alliance but by the eighties, it appeared in elections under on its party name. Its former Malaysia counterpart is known today as Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

(Terjemahan: Bermula sebagai caweangan PAS di Singapura, Angkatan ISlam pada mulanya adalah terdiri dari ulama2 dalam UMNO yang dikenali sebagai Persatuan Islam Setanah Melayu tetapi keluar (dari UMNO) pada tahun 1951.

Setahun selepas sebuah rang undang-undang diluluskan pada 1966 yang mengharamkan mana-mana aprti di Singapore mengadakan hubungan dengan parti2 luar negara, PAS Cawangan Singapura menukar nama mereka kepada Angkatan Islam.

Pada tahun 60an, mereka bersama di dalam Pakatan UNF tetapi pada tahun 80'an mereka bertanding sebagai parti sendiri. Angkatan Islam adalah bekas cawangan kepada Parti Islam Semalaysia (PAS))


Sudah tiba masanya PAS mengorak langkah ke Singapura dan memperjuangkan hak orang Melayu dan Islam di sana.

Hak orang Melayu di Singapura dijamin di bawah Artikel 52 Perlembagaan Singapura yang menyatakan Hak Istimewa orang Melayu.

Maka, PAS Singapura boleh memperjuangkan perkara-perkara seperti biasiswa, bantuan orang miskin, peruntukan masjid dan surau dsbnya yang terjamin di bawah Artikel 52 ini.

PAS tak perlu bertanding pilihanraya pun. Cuma menyokong parti2 yang boleh menyokong agenda Artikel 52 ini.

Objektifnya adalah supaya orang Melayu Singapura mengundi secara PUKAL. Dan mereka mengundi parti yang boleh menjamin hak istimewa mereka yang termaktub dalam Artikel 52 Perlembagaan Singapura.

Nak harap kat UMNO, boleh jalanlah.

Walaupun UMNO parti kecil, tetapi UMNO Singapura adalah antara parti pembangkang yang terkaya di Singapura. Mereka mempunyai hartanah yang berjumlah jutaan dolar Singapura.

Ada khabar angin juga bahwa mereka mendapat gaji dan elaun dari UMNO Malaysia.

Tapi, hapah pun tarak. Pilihanraya 2011 lepas, satu kempen pun kita tak dengar.

Hasilnya, majoriti orang Melayu mengundi PAP dan terlepas peluang untuk memperjuangkan Hak Istimewa orang Melayu yang termaktub dalam Perlembagaan Singapura Artikel 52.

Takkan peruntukan untuk Masjid dan surau pun kerajaan Singapura tak boleh beri?

Tulang Besi

1 comment:

Anonymous said...

apa yg saya perhati kerajaan spore memberi peruntukan yg tinggi utk masjid2....saya pernah syang kat masjid2....ada car park lagi...besar!...funding utk masjid, spore islamic foundation etc peruntukan mmg tinggi...ada juga islamic advisor kpd PM dept...spore memang jaga...lebih baik dari SEMUA kerajaan negeri di malaysia...ini memang betul...masjid pun bersih...tandas pun bersih...ini saya admit...memang org islam di sana senang hati utk beribadat...no complaints...masa syang jumaat pun tak jam...ada byk parking space...lagi ada kaunseling session untuk SEMUA KAUM...bukan macam masjid sini, bagi kaunseling utk org islam/melayu saja...ini memang betul...pergi tgk sendiri...banner kaunseling pun memang besar...dia tulis 'ALL RACES, ALL FAITH, ANY PROBLEM we shall try to advise' bukan macam sini...saya sokong pakatan rakyat...tapi kita boleh belajar dari sana...mosque committee pun memang cekap...ada juga kat community center 'malay culture week' dia ajar silat semua...i kerja sana 5 thn...balik sini tahun lalu...masjid sana lebih efisyen...org cina pun acknowledge...org mamak pun tak claim jadi melayu...org melayu kerja keras...tak peduli pasal hak bumi dll...semua kerja sama2...PAP atau gomen lain...tak kira...org islam di sana takde isu yg tahap kritikal...kalau ada isu cepat settle...funding pun kadang2 terlebih...

salam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.