Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Tuesday, June 28, 2011

Najib Berbohong Berkaitan Jumlah Pemberian Subsidi


Kemana-mana pemimpin2 UMNO berkokok bahawa Malaysia memberi subsidi yang berjumlah terlampau besar : yakni RM74 billion setahun (untuk tahun 2009) Tapi tahukah anda, dari RM 74Billion itu, majoriti pergi pada kroni, dan hanya sebahagian sahaja yang pergi pada rakyat.

Malahan, 54% dari jumlah itu sebenarnya bukan subsidi pun. Ianya adalah perbelanjaan biasa Kerajaan Malaysia dalam bidang Kesihatan dan Pendidikan.
Dengan kata lain, kerajaan yang memberi pendidikan percuma, buku percuma, ubat percuma, rawatan hospital percuma, rawatan bidan percuma dsbnya dianggap sebagai subsidi oleh UMNO dan BArisan Nasional serta Najib Tun Razak.

Adapun subsidi minyak, ianya berjumlah RM23.2 billion (pada tahun 2009). Tetapi, sebahagian besar dari jumlah ini pergi kepada IPP. Hanya sebahagian kecil dari RM23.2 billion ini pergi kepada rakyat.

Adapun subsidi untuk infrastuktur pula (RM 4.6billion setahun), semuanya pergi kepada syarikat2 kroni UMNO yang mendapat konsesi jalanraya seperti PLUS, LITRAK (Lebuhraya SPRINT), MTD (untuk Karak Highway), KESAS (untuk Lebuhraya KESAS) dsbnya.


Semua syarikat pemegang konsesi/kroni UMNO ini mengutip tol dari rakyat marhean seperti kita. Pada waktu sama, mereka diberi subsidi oleh Kerajaan Najib/UMNO. PAtutlah mereka ini kaya raya. Tol dapat, subsidi pun dapat.


Akhir sekali, jumlah subsidi yang di dapati oleh rakyat adalah kecil sebenarnya. Majoriti subsidi pergi kepada IPP ataupun pemegang konsesi lebuhraya.

Kesemua mereka ini adalah kroni dan UMNOPUTRA.
Oleh kerana UMNO mahu terus membela biawak2 hidup ini, maka subsidi yang seciput ini pun mahu ditarik semula. Kerajaan Malaysia di bawah UMNO sedang menanggung hutang 65% dari pendapatan negara. Juga mahu ditarik semula adalah perbelanjaan kerajaan terhadap rakyat Malaysia dalam bentuk Kesihatan dan Pendidikan.

Ertinya, demi meneruskan pembelaan kepada kroni dan UMNOPUTRA, rakyat Malaysia selepas ini tidak dapat lagi menikmati perkhidmatan hospital murah, ubat murah, buku murah, yuran sekolah murah, makanan di kantin yang murah, yuran universiti murah dsbnya.


Kerajaan akan memotong subsidi kepada rakyat untuk membela kroni.
Semua kerana Kerajaan UMNO tidak tahu mentadbir ekonomi negara. Juga, mereka adalah korup dan menghabiskan kekayaan negara untuk kroni dan UMNOPUTRA. Seharusnya, isu subsidi tidak menjadi isu langsung.

Jumlah subsidi yang sampai kepada rakyat adalah kecil. Rakyat tidak sepatutnya membayar harga minyak yang tinggi serta harga barang yang tinggi. Malahan, kalau UMNO tidak member subsidi kepada kroni dan UMNPUTRA, rakyat Malaysia tidak perlu menanggung harga minyak dan barang yang tinggi seperti sekarang ini.


Tulang Besi

'Gov't misled public over RM74bil subsidy burden'

The federal government had "misled" the public when the Performance, Management and Delivery Unit (Pemandu) stated it had footed a subsidy bill of RM74 billion in 2010, an economist said today.

Speaking at the Selangor 2012 budget talks in Subang Jaya today, Nottingham University visiting associate professor Subramaniam Pillay said 54 percent of that bill was for education and healthcare, which is in fact government responsibility.

"All governments in the world subsidise different items for different people. But education and health are what economists call 'public goods' and are the responsibility of the government,” said Subramaniam who retired as Nottingham University Business School head last year.

"All developed countries around the world subsidise healthcare heavily, except the US, but (President Barack) Obama recently tabled a Healthcare Bill."

Take the two big-ticket items away and the bill was only RM31.1 billion, of which only food subsidies (RM3 billion or about 2 percent of the federal budget) went directly to the rakyat.

He said much of the RM23.7 billion fuel and energy subsidies paid in 2010 had gone to gas subsidies to independent power producers.

"For infrastructure, all the subsidies go to (highway concessionaires) not because they need it but because they signed an agreement (with the government), which was stupid. It's not a subsidy for the rakyat," he said.

The Pemandu figure of RM74 billion has been cited by the government to justify its subsidy cuts on petrol, natural gas, diesel and food items.

17 comments:

Anonymous said...

kalau pendidikan dan kesihatan percuma tu bukan subsidi, dipanggil apa pulak...takkan sedekah kot...bodoh punya pas nie...

subsidi ada dalam quran tak???

Anonymous said...

Kesihatan dan pendidikan dipanggil "PUBLIC GOODS".

Ko pernah belajar ekonomi tak?

Anonymous said...

bukan ker nik ajis sesat tu kata kroni tu sunnah nabi (bila dia lantik menantu dia suatu ketika dulu)...bagus lah umno amalkan sunnah...dapat pahala...tak tahu lah kalau hadi mat jenin ada keluarkan fatwa baru yang sunnah nabi tak ada dalam quran pulak...

Anonymous said...

public good tu tak ada kos ker...

ko pernah belajar akaun tak???

bodoh punya orang pas nie..

Anonymous said...

Public goods akan menjana ekonomi dan akan menyumbang balik kepada pendapatan negara. sebab itu ia tidak dikira subsidi.

Ko belajar ekonomi ke tidak?

Anonymous said...

maksud kau subsidi tak boleh jana ekonomi lah...tapi public goods boleh jana ekonomi lah wahai orang yang belajar ekonomi...

kalau macam tu betul apa kerajaan persekutuan buat hapuskan atau kurangkan subsidi minyak...

Anonymous said...

Mcm ni lah. kalau benda tu subsidi, kenapa ahli ekonomi panggil public goods?

Hahahaha jelas juak umno ni tak pernah belajar ekonomi.

Berenti lah tanya soalan2 bodoh kao ni.

Public Goods pun ko tak tau amende.

insan kerdil said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Anonymous June 28, 2011 2:00 PM said...

Mcm ni lah. kalau benda tu subsidi, kenapa ahli ekonomi panggil public goods?

Hahahaha jelas juak umno ni tak pernah belajar ekonomi.

Berenti lah tanya soalan2 bodoh kao ni.

Public Goods pun ko tak tau amende.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

kenapa ahli ekonomi panggil public goods...tak panggil tu subsidi sedangkan dua-dua benda libatkan kos pada kerajaan??? sila jawab wahai anjing pas yang belajar ekonomi...hah..hah

Anonymous said...

negara kebajikan yang ada dalam quran orang-orang pas tu subsidi ker public goods???

Anonymous said...

wahai ahli pas yang belajar ekonomi...sila beri definisi apa tu public goods???...dan juga berikan definisi apa tu subsidi???...

serta tolong jelaskan wahai orang pas yang belajar ekonomi kepada rakyat-rakyat yang tak belajar ekonomi...bagaimana public goods yang merupakan perbelanjaan kerajaan boleh beri pendapatan kepada negara???...dan bagaimana pulak subsidi yang juga merupakan perbelanjaan kerajaan tetapi tidak boleh menjana pendapatan kepada negara???...

Anonymous said...

maksudnya penting lah kena belajar ekonomi untuk tadbir negara...

maksudnya tepat lah najib yang berkelulusan ekonomi mentadbir negara...dan salah lah kalau hadi mat jenin, anwar ibrahim doll serta nik ajis sesat tadbir negara sebab tak ada kelulusan ekonomi...

Anonymous said...

Kesemua juak2 UMNO yang melalak macam orang gila kat sini, aku cabar korang bagi definasi perkataan2 ini:

a. PUBLIC GOODS

b. SUBSIDY

Aku nak tengok korang ni reti ekonomi ataupun buat2 reti.

Anonymous said...

Satu lagi soalan bodoh yang perlu dijawab oleh INSAN KERDIL:

Kalau subsidi menjana ekonomi, apasal BN beriye2 sangat nak kasi potong?

Anonymous said...

Minta maaf aku heran betul dgn org kita kenapalah kita ni bebal sangat.Kalau kerajaan belanja untuk faedah rakyat di katakan subsidi habis semua duit yg nak di pungut tu buat apa,belanja anak beranak pergi makan angin ke?.Bangsa lain tak pernah istilah ini sebagai subsidi,hanya Kerajaan Malaysia saja yg menghina rakyatnya dgn SUBSIDI yang maksud jelasnya rakyat terpaksa mengharap belas ikhsan kerajaan.Menteri UMNONGok ini semua ingat duit ini mak bapak mereka yg punya dan semua duit mereka yg jana.Padahal rakyat yg bagi melalui macam2 cukai,tetapi kita pula yg dituduh macam minta sedekah kat mereka.Mak bapak kita yg besarkan kita menggunakan ratusan ribu ringgit yg betul2 titik peluh mereka pun tak pernak kata subsidi,sebab mereka tahu itu tanggunjawab mereka.Rajin2lah kita membaca dan MEMIKir hal ini bukan main tangkap sembrono saja.Agaknya tahukan kita budget Great Britain sebanyak 60% peruntukkan kerajaan meraka untuk tangggung jawab sosial?Ini termasuklah pelajaran,kesihatan,faedah orang tua,cacat,tiada kerja dsbnya. Tugas kerajaan bukannya buat Bangunan besar2 saja tetapi AMANAH utama ialah menjaga kebajikan rakyat lebih2 lagi golongan marhean.Itu baru nama kerajaan yg bertangggunjawab bukan dok asyik salah rakyat saja.Kalau tak pandai turun saja bukan org paksa nak jadi menteri ramai org lain yg boleh buat kerja.

Anonymous said...

Anonymous June 28, 2011 2:35 PM
said...

Kesemua juak2 UMNO yang melalak macam orang gila kat sini, aku cabar korang bagi definasi perkataan2 ini:

a. PUBLIC GOODS

b. SUBSIDY

Aku nak tengok korang ni reti ekonomi ataupun buat2 reti.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

tadi anjing-anjing pas ni kata belajar ekonomi dan umno tak belajar ekonomi...

tapi sekarang nie anjing-anjing pas nie suruh orang yang tak belajar ekonomi pulak bagi definisi...

ker..anjing-anjing pas nie lulus SRP aje...tak sempat nak ambik SPM...

kalau tak tahu cakap lah tak tahu wahai orang pas yang mengaku belajar ekonomi...

Anonymous said...

adalah menjadi kewajipan pemerintah menyediakan basic needs untuk rakyat.Pendidikan & perubatan sepatutnya disediakan secara percuma kepada rakyat. hasil kutipan cukai, income dari hasil muka bumi harus dikembalikan kepada rakyat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.