Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Monday, June 27, 2011

"Saya yang Pangkah Semua Undi POS"


Undi Pos adalah rahsia kemenangan UMNO

16 comments:

suahati said...

Sepatutnya ramai lagi bekas pegawai2 kerajaan terutama yg berjawatan tinggi dan punyai kuasa berani tampil menceritakan perkara2 yg "Tidak betul" yg diarahkan kepada mereka utk melakukan semasa bertugas dulu.......

Inilah cara terbaik melangsaikan hutang dosa masa dulu. Inilah masanya kerana setelah bersara kita bebas dan hanya Allah SWT saja Majikan besar kita sekarang dan selamanya.

Apa tunggu lagi, kasi 1Mlaysia tahu semua rahsia dulu.

Anonymous said...

Syabas dan tahniah kepada bekas tentera! kerana berani mendedahkan penyelewengan dan ketidakadilan. saya cadangkan saudara bertaubatlah kepada ALLAH, kerana apa yang telah anda lakukan adalah suatu kezaliman dan kemungkaran. INIKAH YANG NAJIB KATAKAN BERLAWAN SECARA ANAK JANTAN? MENIPU DISANA SINI. BARANGKALI ANAK JANTAN YANG TELAH DI 'KASIKAN' TELURNYA.

Khun Pana aka johanssm said...

Ada percangahan atau tak jelas.

Nasir Murni umurnya 56
Khidmat 15 tahun , kalao khidmat 15 tahun makna dia masok tetntera pada umur 40 .

Tapi kalao dia masok tentera pada 1969 , maknanya dia masok pada umur 15 atao 16 .

Dari 1969 hingga 1974, bukan nya 3 tahun pulak.

Semua nya kurang terang.
Atau mintak rakan tentera beliau untuk keluarkan keterangan lanjut.

pemuda insaf said...

Malaysia"s ruling Government has been using these trump cards at their disposal -
1. ISA to insti fear of arrest and detention without trial
2. arrest and detention under under legislation by the Police goons, even arrest for candle virgils
3. AG who can act in concert to press charges and prosecute while he bonks his colleague
4. using Perkas as their ally to thteaten others 'to stock food'
5. a suspect Judiciary whose integrity as an independant Institution guaranteed under the Federal Constitution is no longer reliable
6. various NGOs pressure groups using Islam as the religion of mass weapon destruction
7. Mamak and his peers who play their wayang kulit from the shadows
8. a PM who does not possess the integrity to look after the welfare and interests of the rakyat rather than being associated with those who used C4 for murder

There will come a time when the rakyat can take it no more. Can they arrest and detain 10,000, 100,000 or 1 million Malaysians in Kamunting?

Anonymous said...

Halo brader....buat lah analisa bijak sikit.....cuba refer pada maklumat terperinci keputusan pilihanraya di setiap DUn dan Parlimen.....berapa undi pos yg benar benar membawa kpd kemenangan BN......jgn main tuleh jer tapi tak buat homework....oak pecacai jumud memang mcm ni...tiada adap dan kualiti dlm hasil tulisan....sampah...

telur dua said...

Akhir nya, rahsia sudah bongkar.

Anonymous said...

Umurnya 56. Berkhidmat thn 1969. Kalau tak salah congak dia masuk tentera umur 14 thn. Aku yg kira salah atau harakah salah taip.. Tlg kirakan atau ada bekas tentera yg bole sahkan......

Anonymous said...

boleh percaya ker kat bekas tentera tu...wan azizah yang pakai tudung tu pun boleh tipu kata dalam video tu bukan anwar tak kan tentera tu tak boleh tipu...

hadi awang pun boleh kata negara islam tak ada dalam quran tak kan bekas tentera tu tak boleh kata dia yang pangkah semua...

anwar ibrahim pun boleh tipu satu dunia yang dia akan ambil alih kerajaan malaysia pada 16 september 2008 tak kan bekas tentera tak boleh tipu...

aku rasa bekas tentera tu dah buat bai'ah kalau dia tak tipu kata dia yang pangkah semua, bini dia jatuh talak tiga...

sudah lah...wahai golongan yang tolak ulamak dan pilih alamak...cukup-cukup lah buat fitnah...

dulu undi hantu lepas tu undi pendatang asing sekarang nie undi pangkah semua lepas ni undi mahkluk asing pulak...

Anonymous said...

Mintak tlg bekaS tentera yg kenal malaun ni tlg sahkan. Umurnya meragukan betul dan blog ini akan hilang kredibiliti klu mcm ni. Even harakah pun takkan salah kira

Tulang Besi said...


Nasir Murni umurnya 56
Khidmat 15 tahun , kalao khidmat 15 tahun makna dia masok tetntera pada umur 40 .

Tapi kalao dia masok tentera pada 1969 , maknanya dia masok pada umur 15 atao 16 .

Dari 1969 hingga 1974, bukan nya 3 tahun pulak.

Semua nya kurang terang.
Atau mintak rakan tentera beliau untuk keluarkan keterangan lanjut.
.

Dia tak cakap bila dia masuk tentera.

Biasanya orang masuk tentera masa umur dia 18 tahun. Jadi, 18+15 = 33 tahun.

Antara 33 hingga 56 tahun, dia mungkin buat kerja lain atau masuk bidang lain.

Dia tak cakap dia masuk tentera umur 40 tahun.

Tulang Besi said...

Satu lagi, masa artikel ni keluar, tahunnya adalah 1999.

Pada 1999, umur Lans Koperal Nasir Moni adalah 56.

Pada tahun 1969, umur beliau adalah (56-30)=26 tahun.

Apa masaalah beliau berkhidmat dalam tentera sewaktu beliau berumur 26 tahun?

Khun Pana aka johanssm said...

Terima kaseh kepada tuan blog atas penjelasan lanjut.
( walaopun gua ni pakai 4mata tapi missed date pulak)

Bekas tentera lain yang terlibat haros juga tampil untuk buat akuan.
Terbukti bahwa semua undi undi jenis pos adalah undi jenis kelentong.
Amat jelas Melayu umno yang tipu Melayu.

budakboy said...

Salam. Mari kita perhatikan perenggan demi perenggan harakah tahun 1999 tu.

Perenggan kedua, Nasir Moni bekas anggota RRD (Rejimen Renjer Diraja)berusia 56 tahun, berkhidmat selama 15 tahun dalam tentera, memangkah utk semua tentera semasa PRU tahun 1974. Ulasan, sebelum 1998, tiada arahan khas bagaimana anggota tentera harus mengundi. Anggota tentera yg bertugas di JRP hanya terdiri daripada KPA (Kor Perkhidmatan Am. Sekarang dipanggil KPD - Diraja)

Perenggan ke4, Nasir Moni berkhidmat di JRP (Jabatanarah Rekod dan Pencen) sejak 1969 selama 3 tahun. Ulasan, mengambil kira latihan rekrut yg dijalani selama 6 bulan. Latihan asas sebelum dibenarkan bekhidmat di JRP selama 6 bulan lagi. bermakna beliau masuk tentera penghujung tahun 1967 atau sebelum itu.

Berbalik kepada perenggan ke3. Isu ialah kesuntukan masa dan rekod unit anggota bertugas. Ulasan. Perkara ini sering berlaku kerana anggota tentera kerap bertukar keluar, berkursus dan sebagainya, diluar kawalan JRP, tetapi semua unit tentera ada sistem arrival dan clearance card untuk memantau pergerakan anggota. Arrival dan clearance card ini TIDAK sampai ke JRP.

Kesimpulan. Terdapat kebenaran cerita Nasir Moni ini. Asasnya ialah, pertama arahan daripada Pegawai Pemerintah (Officer Commanding bukan CO), kedua memang berlaku kelewatan penghantaran sampul undi pos dan dokumen berkaitan, ketiga pada tahun 1974, semua kerja pengemaskinian rekod anggota dibuat secara manual dan keempat, faktor masa jugak menyebabkan JRP terpaksa mengundi utk semua anggota tentera. Pandangan saya, wartawan harakah perlu memahami terms and service anggota tentera dan cara pengendalian undi pos dan mengolah cerita dgn baik.

V7 said...

boleh percaya ker bekas tentera tu...suruh dia buat sumpah laknat macam saiful dan eskay buat jangan buat sumpah laknat macam tulang babi (TB) buat, itu cara pondan tu...

tulang babi punya sumpah laknat bukan sumpah laknat tapi sumpah melaknat orang.

suruh bekas tentera tu buat sumpah laknat kalau dia bohong Allah SWT akan laknat dia...baru lah boleh percaya...

setakat cakap macam tu...aku pun boleh...dan harakah sial nie bukan boleh percaya pun suka buat fitnah aje...

budakboy said...

Salam. V7, dari gaya bahasa hang, i dont think so, hang tau pasal askar ni. setakat dengar cerita dari orang tu, baik hang dok diam, berzikir. dapat pahala. Bila beremosi, darah hang naik. Sape susah?? bukan hang tapi famili hang.

Aku cuma nak bagitau hang, PMAT khusus memang ada tentang penglibatan anggota tentera dalam kempen pilihanraya dan pilihan raya. Kalau hanag tak tau apa itu PMAT, PAT (disebut jugak AFO), hang baca aje le artikel tu. kalau tak sesuai, baca blog MIM pun boleh.

dua kali aku jadi pegawai pengurus pusat undi pos. ada sijil penghargaan dari SPR, ditandatangani oleh TS Rashid dan Dato Wan Ahmad. Hang nak tengok..?? anytime, anywhere bro.

FYI, aku tak minat dah jadi ahli mana2 parti politik for the time being. dan aku bukan nak pertahankan harakah, tuan punya blog yg rajin berusaha ni atau Nasir Monil. Yg betul TETAP betul. yg salah TETAP salah.

Anonymous said...

aku rasa yg matematik fail tu tak yah lah cuba2 nak cari apa yg salah kat citer pakcik tu......baca sahaja dan insaflah..terimalah apa yg dia citer tu benar...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.