Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Tuesday, July 5, 2011

Nak Biometrik Macamana. Berjuta MYKAD Rosak Angkara Chip Murah

Timbalan Pengerusi SPR, Wan Ahmad Wan Hashim menolak penggunaan dakwat kekal. Hujahnya adalah dakwat kekal ini terlampau kuno dan terkebelakangan. Hanya layak digunakan oleh negara-negara yang tidak membangun ataupun negara dunia ketiga seperti Zimbabwe, Afghanistan, Indonesia dsbnya.

Wan Ahmad dilaporkan berkata:

Jelasnya, SPR juga akan memperkenalkan sistem biometrik kerana "kithttp://www.blogger.com/img/blank.gifa tidak mahu pusing balik sejarah untuk calit dakwat," kata Wan Ahmad lagi.


Pengerusi SPR pula system biometrik yang digunakan oleh Kementrian Dalam Negeri (pimpinan Hishamuddin Tun Hussein) akan digunakan oleh SPR. Beliau menerangkan serba sedikit tentang bagaimana sistem itu akan digunakan SPR:

“Pemegang kad pengenalan perlu mehttp://www.blogger.com/img/blank.gifletakkan jarinya pada alat biometrik dan maklumat yang tertera pada skrin akan sama dengan kad pengenalan yang dibawa. Sebaik disahkan, SPR akan memeriksa sama ada nama pembawa kad pengenalan itu disenaraikan dalam daftar pemilih.

“Jika namanya ada dalam senarai, barulah kita berikan kertas undi. Mereka yang sudah mengundi tidak boleh lagi mengundi di tempat lain kerana nama mereka sudah ditanda dalam bank data,” katanya pada sidang media, di sini semalam.


Malangnya, mengikut Syed Hamid Albar, pada tahun 2008, sekurang-kurangnya 10% MYKAD yang dikeluarkan Jabatan Pendaftaran Negara adalah rosak. Beliau dilaporkan berkata:


KUALA LUMPUR: About 10% of the 24 million MyKad identification cards issued since 2001 had been replaced after they were found to be faulty.
Home Minister Datuk Seri Syed Hamid Albar said most of the cases were recorded this year, with 888,495 replacement MyKad identification cards issued until October.


Oleh kerana pengeluar MYKAD ini adalah syarikat kroni (IRIS) maka mereka bebas mengeluarkan MYKAD mengikut kualiti yang mereka suka.

Tidak seperti kad bank yang tahan lama dan tahan lasak, MYKAD pula menggunakan cip murah yang diimpot dari Taiwan.

Oleh sebab itulah, kadar kerosakan cukup tinggi dan membimbangkan.

Kadarnya kerosakan yang terlampau tinggi menyebabkan kerajaan sedang menimbangkan untuk membuat pertukaran secara menyeluruh pada RMK-10 nanti. Mengikut kenyataan KSU KDN, Datuk seri Mahmood Adam:

Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Datuk Seri Mahmood Adam memberitahu Berita Harian, cadangan menggantikan MyKad pernah dikemukakan dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9), namun ditangguhkan berikutan kekangan ekonomi.

“Kabinet memutuskan penukaran (MyKad) tidak dibuat ketika itu kerana belanjanya besar dan banyak projek lain yang perlu diberikan keutamaan. Ia seterusnya diserapkan dalam Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) dan diteliti sekali lagi.

“KDN juga sudah mengenalpasti pelaksanaannya, namun belum ada apa-apa keputusan setakat ini dan semuanya bergantung kepada soal peruntukan kerana kita tidak mahu membebankan kerajaan dan rakyat,” katanya.


Dengan kata lain:

1.0 Tanpa MyKAD, sistem biometrik tidak boleh diimplementasikan
2.0 MYKAD yang dikeluarkan oleh JPN berkualiti rendah dan bilangan yang rosak
cukup membimbangkan
3.0 Bilangan MYKAD yang rosak adalah dalam jumlah yang berjuta, bukannya sedikit.
4.0 Bilangan kerosakan yang sebegitu tinggi ini menyebabkan kerajaan bercadang
untuk menukar kesemua MYKAD yang telah dikeluarkan oleh KDN selama ini.

Soalan saya pada SPR adalah:

Bagaimanakah SPR mahu mengimplementasi sistem biometrik dalam keadaan masaalah MYKAD masih belum diselesaikan sehingga sekarang?


Menggunakan dakwat kekal JAUHHHHHHH LEBIH SELAMAT DAN LEBIH PRAKTIKAL serta JAUUHHH LEBIH MURAH berbanding biometrik.

Agaknya Pengerusi atau Timbalan Pengerusi SPR ada kroni mereka yang mahu membekalkan alat2 sistem biometrik kepada SPR. Dia tengok IRIS jadi kaya raya "supply" MYKAD kualiti rendah, diorang pun nak kaya jugak. BETUL TAK?

MASYUKKKK!!!!!!!!!!!!!!

Tulang Besi

10 comments:

Anonymous said...

kalau pengerusi SPR kata pgunaan dakwat adalah cara kuno, itu samalah dgn mgatakan zaman Nabi SAW terlalu kuno krn baginda mggunakn dakwat & cincin sbg cop rasmi...Ttp hakikatnya penggunaan cop, mohor & dakwat cop (stamp pad) masih diguna pakai sehingga kini. Nk sign legal document pun xsah tanpa cop lawyer...

Anonymous said...

Anonymous July 5, 2011 10:30 AM
said...

kalau pengerusi SPR kata pgunaan dakwat adalah cara kuno, itu samalah dgn mgatakan zaman Nabi SAW terlalu kuno krn baginda mggunakn dakwat & cincin sbg cop rasmi...Ttp hakikatnya penggunaan cop, mohor & dakwat cop (stamp pad) masih diguna pakai sehingga kini. Nk sign legal document pun xsah tanpa cop lawyer...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

masalah nya benda yang kau cakap tu ada dalam quran ker??? kalau tak ada tak payah kecoh lah sial...jangan jadi macam presiden lembu kau tu...baru sekarang nie nak qatam quran...

kalau ada dalam quran...surah berapa dan ayat berapa bodoh???

V7 said...

Anonymous July 5, 2011 10:30 AM said...

kalau pengerusi SPR kata pgunaan dakwat adalah cara kuno, itu samalah dgn mgatakan zaman Nabi SAW terlalu kuno krn baginda mggunakn dakwat & cincin sbg cop rasmi...Ttp hakikatnya penggunaan cop, mohor & dakwat cop (stamp pad) masih diguna pakai sehingga kini. Nk sign legal document pun xsah tanpa cop lawyer...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

mana ada orang umno kata nabi kuno...yang kata dan tulis tu kau bukannya dia orang...

sendiri yang kata, sendiri yang salah kan orang lain...bodoh punya anjing pas...islam konon...

mahaza said...

Saya setuju dengan masalah yang ditimbulkan.

Masalah MYKAD ini memang amat besar. Bank-bank banyak yang hanya menerima Mykad untuk membuat akaun bank baru. Pengalaman sebagai HR dan pengambilan pekerja, hampir 5% pekerja perlu membuat MYKAD yang baru kerana MYKAD tidak boleh dibaca untuk membuat akaun bank yang amat perlu untuk kemasukan gaji.

Jika masalah yang sama timbul semasa pengundi sedang beratur (kes MYKAD tidak boleh dibaca) bagaimana solusi SPR? Adakah pengundi dianggap tidak layak mengundi? Jika seseorang pengindi itu tidak boleh dibaca MYKADnya adakah dia direkodkan dalam bank data.

Kalau yang jaga bank data padamkan rekod untuk membolehkan pengundi tersebut mengundi lagi sekali?

Anonymous said...

Dalam dunia IT yang serba canggih_online & realtime communication_ hari ini, tiba2 SPR bercakap perkara sebaliknya: “Tak boleh daftar automatic, menyulitkan”. Kono sangatkah pemikiran dan tahap penggunaan teknologi dipejabat SPR dan JPN hari ini sampai tak upaya mendaftar pengundi secara automatik bagi mereka2 yang baru mendaftarkannya? SPR bercakap macam masyarakat zaman gua batu lagi ke? Sudah tiba masa agaknya kepimpinan & pegawai2 SPR perlu 'overhaul' dan diperbaharui dengan tenaga2 baru yang lebih dinamik, kreatif, neutral, demokratik dan telus. Kalau tidak ia menjadi badan yang lembab dan dungu serta bodoh sombong dengan perubahan zaman!

Anonymous said...

kalau zaman dahulu, orang yang bodoh dan sombong lebih-lebih lagi dalam hukum Allah, tak hidup lama. satu kaum yang bodoh lagi sombong akan dilaknat Allah samada oleh wabak penyakit atau malapetaka. dengan lain perkataan yang boleh survive hanya lah selected few yang baik-baik. yang bodoh sombong hancur ranap. tapi di akhir zaman ini dengan ilmu dan teknologi serta fitrah yang Allah turunkan, manusia boleh hidup lama dan berkembang biak, termasuklah yang bodoh dan sombong sehinggakan bertambah ramai yang datang dari keturunan bodoh dan sombong ini. maka bertambah ramailah bertebaran di muka bumi ini yang sebenarnya bodoh tetapi tidak sedar yang dirinya bodoh, dan disebabkan tidak sedar diri, bertambah sombong dan bongkak lah dia. ada cara senang poegi cara cara yang susah dan mahal. ini pemikiran orang yang bodoh.

Anonymous said...

anon JULY 5, 2011 10:30 AM

guna pen dakwat kuno ke?

Kalau rosak pun tak ada masaalah. There's always a solution. Orang yang tak boleh pikir je kata jalan buntu.

BMW 7 series pun boleh rosak...

Komputer hang pun boleh rosak... tak ke gitu?

byter said...

Korang xnampak ke nih semua peluang perniagaan.. Yg dok membekalkan cip mudah rosak dgn harga mahal tu mmg dah kaya raya.. kendian, kompeni lain plak ada peluang membekalkan cip yg lebih baik n lebih mahal (kan ini pun peluang perniagaan juga). Pastu, ada plak syarikat akan diberi tender lumayan menyediakan sistem pengundian biometrik tu.. Yg buat fb free pun leh cas berjuta inikan sistem kompleks cam gini.. So, jgn ler dok berbalah sg n memaki hamun.. Its just business.. hahaha

Anak Perelih said...

nak kena beli card reader lagi... network line ke server lagi, server nak kena beli lagi... system nak kena buat lagi... beratus juta RM tu peluang kroni nak buat duit...

Anonymous said...

salam.. nak pakai biometrik utk pilihanraya?? MEMBAZIR... banyak sangat ke duit SPR?? SPR ada pendapatan ke? fikirkan... jika Sistem biometrik digunakan semasa pilihanraya... semua pusat mengundi perlu ada sistem dengan akses online ke main server SPR... untuk check nama dan tanda pengundi.. kalau tadak line camne?? yg duduk jauh kat pendalaman tu camne?? takkan nak pakai satelit kott?? kos untuk online kan semua tu sapa nak tanggung?? kena ada server yg cukup besar dan mantap untuk handle checking ic no dan nama pengundi .. tu aje berapa kos?? dah le pakai sehari aje (masa mengundi aje) dahtu nak pakai 5 tahun sekali... konfem lepas 5 tahun teknologi dah improve lagi.... pastu nanti bagi projek ni kat kroni UMNONONO konon bumi company jugak.. tak kos effective langsung....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.