Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Wednesday, September 21, 2011

Bendera Malaysia (yg asal) Diluluskan oleh King George VI

Dari nota sejarah, bendera Malaysia sebenarnya telah diperkanankan oleh Raja Inggeris bernama King George VI. (Kesah King George VI ini boleh ditonton dalam sebuah filem popular baru2 ini bertajuk King's Speech):

The design was approved by HM King George VI on 19/5/50, and the flag was first flown at a flag-raising ceremony held by the British High Commisisoner on 26/5/50 in the compound of the Sultan of Selangor's palace, attended by TH the Rulers of the Malay States and British officials.

Maka, apa salahnya sekiranya ada suara meminta bendera Malaysia ditukar kepada bendera lain. Canada, sebuah lagi koloni British, telah menukar bendera mereka. Sila lihat contoh di bawah:

BENDERA CANADA SEBELUM 1946




BENDERA CANADA SELEPAS 1946




Sudahlah bendera kita hanya menjadi bendera kita setelah mendapat perkenan dari Raja Inggeris, ia juga tidak jauh beza dengan bendera Amerika.

Malahan, pernah rombongan bantuan kemanusiaan Malaysia diserang di Iraq satu masa dahulu kerana disangka rombongan kita itu dari Amerika.

Maka, apa salahnya kita menukar bendera kita? Kalau Canada boleh lakukan, mengapa Malaysia tidak boleh.

Kalau baca sejarah Melayu, bendera asal kesultanan Melayu adalah bendera "Sang Saka Merah Putih". Seharusnya asas kepada bendera di Malaysia adalah bendera Sang Saka Merah Putih. Itupun kalau-kalau benarlah Malaya telah merdeka?

Isu bendera yang sedang dinaikkan oleh UMNO sekarang ini bertujuan untuk menutup sikap UMNO yang sebenar, yakni sebagai pencacai penjajah Inggeris.

Tulang Besi

Bendera Malaysia 1826-1946



Bendera Malaysia 1950-1963


Bendera Malaysia 1963 hingga sekarang




14 comments:

dino.yp@gmail.com said...

apa isu nya?

Anonymous said...

Isu bendera in pd gua memang serius sebab kita ciplak bendera negara lain. Mcm kita ni org malaysia tak ada idea nak fikirkan corak bendera sendiri. Teringat gua masa belajo kat US dulu, masa kita adakan "Malaysia Exibition" sempena hari merdeka, puas kita kena kritik dan ada yg kutuk pasal bendera kita sama dgn US. Ada yg tanya malaysia pernah dijajah oleh US ke? Kena kutuk mcm bodoh sgt org malaysia, terkencing nak jawab! Bagus jugak la kalau kita tukar corak bendera kita supaya student2 malaysia kat sana tak perlu lagi nak menjawab soalan2 sakit kepala dan supaya kita tak dipandang bodoh oleh dunia lain.

Anonymous said...

aku dulu belajar kat us tak pernah kena kutuk pun pasal bendera malaysia...kau nie jangan buat cerita pulak wahai rahman salib al-kazzab...

Anonymous said...

sebenarnya puak PR ( penipu rakyat) dah kering isu. lagu negara dah kena, bendera dah kena, lepas ni bunga raya lah pulak....

Serious Shepherd said...

"And while we all want to be patriotic, there is a time and place for it. A Jalur Gemilang has no place in an area where there is much hostility towards Americans. Jalur Gemilang is our pride and joy, but from a distance, the flag on one's chest says “please shoot here” due to its similarity with the US' Stars & Stripes." - Terence Fernandez, Down2Earth: Lessons not learnt, The Malay Mail, September 8th 2011

Mungkin masa merdeka dulu Amerika nampak gah, jadi tak salah kalau buat bendera macam United States (negeri2 bersatu) sebab Malaysia pun terdiri daripada negeri2 bersatu.

Sekarang entah berapa banyak resolusi PBB pro-Palestin yang diveto oleh Amerika. Belum lagi cakap pasal Gitmo dan Abu Ghuraib. Tu yang orang Somalia menyampah tu.

Serious Shepherd said...

Satu lagi, bendera PPP (Parti Progresif Penduduk) pun tukar bendera dari bintang 6 bucu kepada bintang 5 bucu sebab bintang 6 bucu mirip Star of David. Kalau PPP boleh, apa salahnya kalau dilakukan sesuatu pada bendera Malaysia?

Anak Perelih said...

bendera federated malay states...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Flag_of_the_Federated_Malay_States_%281895_-_1946%29.svg/800px-Flag_of_the_Federated_Malay_States_%281895_-_1946%29.svg.png

Anak Perelih said...

bendera Sarawak dan Sabah serta Penang pernah ditukar.. tak jadi isu pun...

Anak Perelih said...

Terengganu pun hampir tukar bendera dibawah Ideris Jusoh...
http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2006/10/13/nation/15701374&sec=nation

Anonymous said...

umno bekas penjilat penjajah tetap mahu menjilat tuannya.

Anonymous said...

Inilah blogger pas jadi pencacai DAP Manoharan, mengiakan saja apa isu yg meka bangkitkan. Tak ada kesedaran dan jatindiri langsung. Dah tak ada isu, soala bendera yang menjadi lambang negara pun nak dibuang.

Haziq Celop said...

Bendera 1826-1946 bendera singapore lama lah bodoh🐒🐒

Haziq Celop said...

Tu negeri bukan negara ...bangang

Haziq Celop said...

Tu bendera parti...kecil ja ...ni negara,parti ngan negara tak sama bodoh thap biol

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.