Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Friday, September 2, 2011

KDN Beri Permit Kepada Suara Rasmi Parti Komunis China

Benar, laporan ini agak ketinggalan waktu, namun dalam suasana Abang Mat dituduh pro komunis, maka isu ini kembali releven.

Mengikut laporan Malaysiakini pada 10 Januari 2005, KDN telah meluluskan untuk penerbitan suara rasmi Parti Kominis Malaya bernama "People's Daily".

Mengikut Wikipedia:

The People's Daily (Chinese: 人民日报; pinyin: Rénmín Rìbào) is a daily newspaper in the People's Republic of China. The paper is an organ of the Central Committee of the Communist Party of China (CPC), published worldwide with a circulation of 3 to 4 million. TERJEMAHAN: People's Daily adalah akhbar harian di China. Akhbar ini adalah suara rasmi Parti Komunis China

Malaysiakini melaporkan akhbar harian ini akan diterbit dan dicetak di Malaysia tetapi mengikut piawaian yang telah ditentukan.(Sila lihat dibawah)

Yang hairannya, Malaysiakini telah memohon permit untuk akhbar cetak semenjak 2002 tapi tidak diluluskan.

Manakala, Parti Komunis China pula diberikan permit oleh Kementrian Dalam Negeri untuk menerbitkan suara rasmi mereka di Malaysia.

Bukankah ini juga satu penghinaan kepada bekas2 tentera kita yang telah terkorban menentang penentangan Parti Komunis Malaya satu masa dahulu? Bukankah Parti Komunis Malaya bernaung di bawah Parti Komunis China di mana segala kelengkapan mereka datang dari Parti Komunis China?

Tulang Besi berasa cukup konfuse sekarang ni. Apa hal kita serang Mat Sabu yang mempertahankan Mat Indera (mat jugak) pada waktu yg sama kita izin akhbar parti komunis diedar di Malaysia?

Tidakkah tindakan seperti ini juga seperti meludah di atas pusara mereka2 yang terkorban dalam peristiwa Bukit Kepong juga?

Tulang Besi

M'sia approves permit for Chinese Communist Party organ
Pauline Puah Jan 10, 05 4:58pm


The Communist Party of China will publish the overseas edition of its organ,
People's Daily, in Malaysia from next month, following approval of a
publishing and printing permit from the government here.

This will add another market to the publication, currently available in some
80 countries including the United States, Canada, Hong Kong, Australia,
France and Japan.

Local Chinese-language newspaper, Oriental Daily News, quoted Deputy
Information Minister Donald Lim yesterday as saying that the Internal
Security Ministry and Information Ministry will monitor the contents
closely.

The overseas edition of People's Daily has been published in Chinese since
1985, appearing daily except on Sunday.

"The editorial policy of the overseas version is that it must collaborate
with the party's nature and policy. But at the same time, it must consider
the acceptance and reading habits of readers abroad," says a note on the
Internet version.

Malaysia-China Friendship Association secretary-general Tan Kai Hee said the
trial version of the People's Daily in Malaysia had been published since Jan
1.

He said the contents of the daily, although published and printed in
Malaysia, would follow the overseas version in other countries.

"Maybe certain local issues will be adapted to be published as well. This's
just like our newspapers here which have pull-outs that focus on local
issues," he said when contacted today.

Focus on culture

He dismissed allegations that the paper would promote communism.

"The paper will promote China's culture and economic, but it's not about to
promote the (communist) ideology. Because of this (not promoting ideology),
it has been accepted worldwide," he said.

He said the question of ideology should not be made an issue as the Chinese
people and Malaysians both believe that neither sides would influence the
other.

"I believe Malaysians are mature enough to accept different ideas. In the era of globalisation, the issue of ideology should not be an issue any
more," he said.

Tan said the government's decision to allow the publication reflects its
open policy towards the Chinese culture.

"This shows the government does not see China as a threat, but a good friend
and partner," he said.

"Malaysian entrepreneurs and investors who have businesses in China,
entrepreneurs and students who are now living in Malaysia, and various
Chinese cultural organisations would like to see the publication of the
People's Daily in Malaysia," he said.

When contacted, an employee at the People's Daily office in Kuala Lumpur
refused to disclose additional details, such as the expected print run.

However, a source said the publication will likely be a tabloid of eight to
10 pages.

Under the Printing Presses and Publications Act 1984, all publishers and
printers are required to obtain an annual permit. The Internal Security
Minister has sole power to approve, reject or revoke licences.

For instance, there has been guarded response to malaysiakini's application
for a current affairs weekly, submitted in September 2002.

Last June, the premier Abdullah Ahmad Badawi strongly hinted in answer to a parliamentary question that the government would not approve the application for fear that the publication could be prejudicial to national security.

Deputy Internal Security Minister Chia Kwang Chye could not be reached for
comment today.

6 comments:

Anonymous said...

maksud kau mat sabu tu orang umno lah...sebab dia sokong komunis dan umno pun sokong komunis...

maksud kau lepas nie kalau mat sabu kata dia kena liwat dengan hadi awang...kau akan kata mat sabu tu orang umno lah macam kau kata kau saiful lah...

andi said...

tu dia....diri sendiri membuktikan yang diri sendiri tu memang dah takda point, jadi pasal nak backup sangat puak2 depa maka sanguplah buat macam2 cerita.

1.tuan tulang besi, saya heran kenapa tuan nak marah, bukankah apa yang kdn buat itu telah pun menunjukkan kebebasan bersuara yang dilaungkan2 oleh pihak2 tuan.
2.cuba tanya pulak malaysiakini apa sebab dorang sampai sekarang dorang tak dapat kelulusan, cuba tuan besi gi lobi malaysiakini suruh tunjuk surat balas daripada kdn kenapa dorang tak dapat kelulusan, ini tidak sibuk nak bandingkan surat khabar malaysiakini dengan the people daily.
3.alang2 dah terlanjur tuan besi ni membuka cerita nak jugak saya bertanya kepada tuan besi apa ke hal nya pulak pihak2 tuan besi sokong 6 pemimpin parti sosialis yang kena tahan tu. bukankah itu telah menandakan pihak2 tuan ini telah menghina bekas2 tentera kita(ni kalau nak pakai konsep tuan besi lah)
4.apa yang nak dikelirukan ni tuan besi....mat sabu berkata mat indera dan komunis2 tu hero manakala arwah2askar dan polis yang mempertahankan serangan itu pengkhianat(kan jelas dan terang perbezaan tu)

ni sesambil nak ungkit2 ni lah kan, amik pulak contoh artikel TB berkenan agama baru "agama j*b*r saiful" sebab orang memperkatakan tentang sumpah laknat yang beliau telah buat takkan lah tb jeles orang tak amik peduli sumpah laknat yang tb buat tak diambil perhatian, atau tb nak buat agama baru "agama tb" pulak?

hermm astagfirrullahalazim...

Anonymous said...

Lu cakap apa rahman talib....merepek dan merapu jer...buang masa nuleh panjang2....dah kantoi tak leh jawap dah isu isu mutakhir ni...org kampung time raya ni paat semua dok maki mat sabu la ni....pegi la mana mana beraya...citer mat sau kena maki free free jer di seluruh pelusuk tanah air.....bungkus lah PAS

derum said...

sebenarnya komunis berjuang bukan untuk kemerdekaan. misi dia orang ialah untuk mengembangkan ideologi komunisme keseluruh asia. sebab tu initially dia lawan dengan jepun sebab komunism di china sedang berperang dengan jepun yang cuba menjajah china.
memang polis makan gaji dgn british tapi polis ni fungsi dia melindungi orang awam berlawanan dengan komunis, jangan kata polis, berpuluh ribu orang awam kena bunuh. yang berjuang mendapatkan kemerdekaan of course bukannya umno saja, banyak lagi platfom yang disertai oleh orang melayu, tapi banyak yang bergabung dan dan akhirnya umno yang dapatkan kemerdekaan. engkorang rasa kalau komunis yang dapatkan kemerdekaan

1) Islam boleh diamalkan dengan bebas dan jadi agama rasmi?
2) Kepentingan orang melayu akan terbela?
3) Agak2 siapa akan jadi PM pertama Tanah Melayu (Cina)?

Dan ironinya PAS pun duduk dalam perikatan juga semasa pilihanraya 1955, maknanya PAS pun talibarut british juga? Dan ironi yang paling besar sekali ialah ahli PKM yang berbangsa cina bukannya rakyat Tanah Melayu pun pada masa tu, apasal nak kata dia orang pejuang untuk kemerdekaan? Aku tak kecewa dgn kebangangan Mat Sabu ni, tapi aku lebih kecewa dgn manusia yang masih nak support dia walaupun dia buat statement retard macam ni.

Dahan Jati said...

Aku masih heran, masih ada yang otak kemetot masih nak sokong pemimpin yang buat kenyataan yang salah. Ini barulah wala namanya, kerana pemimpin lebih tahu drp. Orang bawah yang otaknya kemetot. People daily versi overseas setuju garis. Panduan yg ditetapkan, oklah, masalhnya kalau ada yang tak mahu ikut, itu yg tak lulus tu. Pasal kenyataan mat sabu, masih nak pettahankan bahawa utusan spin dia punya kenyataan, sedsngkan semua orang tengok video dan faham apa maksud dlm ucapan tu walaupun tak sebut komunis.

Anonymous said...

semoga Allah SWT pilih rahman talib al-kazzab dan keturunan rahman talib al-kazzab sebagai murtad dan komunis...amin...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.