Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Saturday, September 3, 2011

Lagu Kebangsaan Pun UMNO Ciplak, Apa nak Harap Lagi dgn Mereka?

Waktu Tulang Besi bekerja di Indonesia, teruk Tulang Besi kena maki pasal lagu kebangsaan. Tulang Besi tak dapat nak pertahan mengapa lagu Negaraku kita diciplak dari dua lagu: Terang Boelan serta Mamula Moon.

Penghabisan sekali Tulang Besi kata semua ini adalah angkara kebodohan UMNO yang pada masa itu menjadi budah suruhan British.

Sekarang ni TUlang Besi nak berdiri bila dengar lagu Negaraku pun dah tak semangat. Dalam pemikiran ni lagu Negaraku ke lagu Terang Boelan ke Mamula Moon?

TERANG BOELANMAMULA MOON
Share on whatsapp

2 comments:

  1. apa isunya ?

    ReplyDelete
  2. Tanah Melayu merdeka pada 31hb Ogos 1957.Mana sejarah perjuangan tokoh-tokoh lama seperti Ibrahim Yaakob,Dr.Burhanuddin Al-Helmi,Ahmad Boestamam,Ishak Hj.Mohammad dan Shamsiah Fakeh,yang sudah berjuang ditahun 30an lagi.Mana sejarah antara tahun 1945 hingga ketahun 1957?Tengku Abdul Rahman jadi Presiden UMNO bukan kerana "perjuangannya" tapi waktu itu Dato Onn Jaafar keluar dari UMNO dan kepimpin UMNO kosong.Sewaktu tokoh-tokoh KMM dsan PKMM memperjuangkan kemerdekaan tahun-0tashun 30an hingga selepoas Perang Dunia II,langsung tak tersebut dalam sejarah nama Tengku Abdul Rahman,Dato Onn Jaafar mahu pun UMNO sebab UMNO cuma ujud ditahun 1946 untuk menentang Malayan Union.Begitu banyak fakta-fakta sejarah diketepikan oleh UMNO takut rahsia terbongkar.

    ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.