Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Thursday, October 6, 2011

RM100k Hasil Titik Peluh Tulang Besi Hangus Kerana PROTON

Laporan terbaru CIMB Investment Bank menyatakan 27% dari hutang setiap rumah adalah atas angkara hutang kereta. Perkara ini telah dinaikkan di Parlimen oleh MP2 dari PAkatan Rakyat namun tidak mendapat apa-apa respon dari UMNO.

Membaca laporan ini, Tulang Besi telah membuat perkiraan sendiri memandangkan Tulang Besi telah bekerja lebih 15 tahun dan setiap tahun itu Tulang Besi terpaksa mempunyai kereta.

Dianggarkan:
Kos mempunyai kereta setiap bulan : RM1500

Kos kereta setahun : RM 1500x12 = RM 18000

Kos Selama 15 tahun : RM 18000 x 15 = RM270,000


sekiranya Malaysia ada sistem pengangkutan awam yang efisyen dan tidak menaikkan cukai dgn sebegitu tinggi untuk harga kereta, kos pengangkutan yang ditanggung Tulang Besi untuk 15 tahun sebelum ini adalah sekitar RM100,000.

Ertinya, disebabkan oleh UMNO dan Barisan Najis, Tulang Besi telah membayar wang hasil titik peluh sendiri sebanyak:

RM270000 - RM 100000 = RM 170000


Demi idea gila UMNO dan Mahathir yang bernama PROTON, Tulang Besi telah rugi RM190,000 selepas 15 tahun bekerja.

Tidak cukup dengan itu, setelah bersara nanti, Tulang Besi wajib membeli kereta baru pula kerana segala kereta yang telah dibeli sebelum ini telah menjadi besi buruk.

Akibat kebodohan dan kesombongan UMNO, Tulang Besi kena beli kereta sampai Tulang Besi masuk kubur.

Bacalah artikel dibawah untuk mengambil iktibar bagaimana UMNO dan Mahathir telah menipu rakyat Malaysia sehingga menyebabkan rakyat Malaysia kelak menjadi pengemis dan miskin di bumi sendiri.

Semoga Allah SWT melaknat UMNO dan Mahathir Muhammad Iskandar Kutty.

Tulang Besi





10 comments:

Anonymous said...

Artikel untuk memperbodohkan minda mereka yang sentiasa dah bodo... CONSUMPTION BASED TAX... Lu google bro... then lu cita la...

Anonymous said...

Selagi kita dok dlm gov barisan Najis selagi tu la kita pengemis...

Dahan Jati said...

Jangan merungut bodo macam ni, hang yg guna, lanyak kereta tu, dah banyak untung dan faedah dr kereta tu, lu kata rugi pulak. Kalau rasa rugi belilah lori atau bas, boleh bawa banyak barang dan penumpang. Kalau rasa tak mampu belilah kerete second atau moto, jangan nak belagak kaya kalau miskin. Berbelanjalah ikut kemampuan, barulah tak tanggung beban macam tulang besi.

Nahathir Sial said...

Mahathir Kutty memang binawe.

Anonymous said...

Gua nak tanya lu tulang besi?

1. Lu pi cari rezeki halal naik Proton x?
2. Bini lu, anak lu, mak lu, bapak lu sakit, lu bawak pakai Proton x?
3. Lu collect pahala sebab kawan2 lu tumpang pi solat Jumaat, lu bawak Proton x?
4. Lu sakit dekat nak mampus pun bawak pi slamatkan nyawa lu bawak Proton x?
5. Lu tau x berapa bayak mulut pekerja Proton yang lu bagi mkn sebab beli Proton x?
6. Lu tau x org Islam kat Proton tu bersyukur bila depa dapat gaji ?

So sebenarnya apa yang lu cari ni? lu nak duit, gua boleh longgok duit yang lu bayar tu kat lubang kubur lu. Berfikirla bro.....Jgn jadi cam skrip cerita P. Ramlee "Dah tua pun BODOH"

Anak Perelih said...

apa yang cuba nak dikatakan oleh tuan blog ini ialah, disebabkan nak jaga proton, madet punya pet project, public transport kita diabaikan.. teruk.. aku dulu dok pakai public transport kat KL aku tau la.... and dah tu pulak kereta proton tu mahal dari sepatutnya... emata mata nak untung cepat with quality yg substandard... aku beli hilux last year (my first car selepas 13 years guna public transport)... mahal RM 25 ribu dzri di Thailand... Thailand tak ada kereta nasional tapi ada 100% made in Thailand vios, Hilux, Treton dll... kata ada kilang kereta utk bagi kerja... kilang toyota, mitsubishi, honda chevy dll ada di Thailand.. kita ni .... ada kilang produa dan proton je... yg lain kat Kuantan tu pasang kereta je...

Anonymous said...

lll

Anti Kaka Pundek said...

aku pun dah terkena rugi puluhan ribu angkara beli kereta nasional. nak beli kereta import Mahadir dah naikkan cukai lagi tak mampu. dah berpuluh tahun keluar kereta dah kena kutuk dgn tukar tiub baru nak jamin tingkap kereta proton. dasar mamak kerala kaka pathmanaba pundek.

Pundek Mahadir said...

Basic Pay kat Proton RM600. Nak dpt RM1500 kena kerja sampai 15 jam termasuk Ahad. Kira kerja 30 hari sebulan. Ini lah idea bernas Mahadir Kaka Pundek Pandy Kutty. Tahniah kpd pembeli Proton kerana bantu Pundek aniaya rakyat dan pekerja sendiri. Dah la tu accudent sikit mati terbabas sikit mati. Pundek nak rakyat mati semua senang nak bawak bangla tutuh janda janda Melayu. Tahniah kepada Pundek Mahadir.

Anonymous said...

Bro,
Sorry to say but I think u're very very short sighted... nama jer belaja obersea... yg dok tanggung kerajaan BN... utang belaja pun x abis baya lagi ni....
ur words tu just ur posting just abt ur feeling jer... x pakai otak langsung...
just for ur food of thought
PROTON kat mesia ni create so many jobs for its employee..
Tu x kira lagi la plak barapa banyak vendor proton... creating so many jobs opportunity.. with that expertise.. many of then yg dpt supply parts to proton, perodua and even to thailand.. esp for 1st tier vendor...
yg tu x kira lagi dia nyer spinning effect of proton & its vendor..
aku x tahu la ko ni org yg bersyukur or not.. but malaysia today becoz of che det nyer long sighted...
kenapa ko tak argue kenapa govt hantar ko belajar sampai ke oversea.. sbb govt antar ko ke obersea la ko boleh beli kete yg instalment nyer sampai rm1500 sebulan.. tu dah kira mahal kete tu.. aku agak2 la range camry or accord.. beso keje ko bro..!!! kalau govt x hantar ko ke obersea.. agak2 skrg ni ko keja apa ya?? bergayut kat heli kot!!!
u can hv ur own ideologi.. but pls stop ur name calling... !! such an uncivilised minded.. sia2 jer govt anta ko belaja tinggi2, bangang ko melantun2... PEACE YO!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.