Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, December 16, 2011

Mahathir Lidah Bercabang Pegi MIntak Pinjaman Bank Dunia

ULASAN: Ingat lagi puak2 UMNO ke hulu ke hilir jaja kononnya Anwar agen asing sbb baik dgn Pengerusi Bank Dunia. Tuduhan ini juga datang terus dari Dr Mahathir Muhammad.

Rupanya2 Dr mahathir ini lidah bercabang. Elok 2 tahun lepas Anwar dipecat, dia pula pegi mengendeng Bank Dunia minta pinjaman.

Pada waktu yang sama, pada tahun 1993 Anwar sendiri menulis surat pada Bank Dunia menyatakan Malaysia tidak perlu pinjaman Bank Dunia

Dengan kata lain, bukan sahaja Mahathir agen asing, dia agen asing yng lidah bercabang.

Itu tidak termasuk lagi hubungan Mahathir dengan Yitzak Rabin dan Yahya Cohen.

Dr M didakwa pernah minta bantuan Bank Dunia Kuek Ser Kuang Keng 12:47PM Dis 16, 2011
Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membuat dakwaan mengejutkan terhadap 'bekas mentornya' Dr Mahathir Mohamad bahawa bekas perdana menteri itu ada menulis kepada Bank Dunia untuk bantuan dana semasa krisis kewangan 1999.

Dalam usaha membuang gelaran "agen AS" terhadapnya, Anwar (bawah) berkata, pada tahun 1993, beliau juga pernah menulis kepada Bank Dunia atas kapasitinya sebagai menteri kewangan ketika itu untuk menolak bantuan kewangan.

Katanya, walaupun beliau mempengerusikan jawatankuasa pembangunan Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) dan Bank Dunia, beliau berpendapat Malaysia tidak memerlukan dana itu.

Bagaimanapun, dakwanya lagi, pada 1999, Mahathir menulis kembali kepada presiden Bank Dunia dan merayu untuk dana dan pinjaman.

Beliau mendedahkan perkara itu ketika menyampaikan ucap utama dalam dalam majlis makan malam membincangkan Program Tranformasi Ekonomi (ETP) malam tadi yang antaranya turut dihadiri wakil kedutaan asing.
Share on whatsapp

2 comments:

  1. Hampa semua tak tau lagi ka dia tu MAMAK.....itu Lidah ada belit sikit la....

    ReplyDelete
  2. Lidah Mahathir macam Gunong Daik.

    ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.