Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Thursday, April 12, 2012

Pembohongan Najib Tun Razak Berkaitan PTPTN

Tulang Besi sedang perhati segala kenyataan Najib Tun Razak bersama-sama juak mereka terhadap cadangan Pakatan Rakyat menghapuskan PTPTN. Tampak begitu gusar dan risau mereka BN apabila cadangan Pakatan Rakyat itu mendapat sambutan hangat dari rakyat Malaysia.

Orang2 UMNO pun meleleh air liur mereka melihat tawaran Pakatan Rakyat ini menyebabkan kesayangan mereka kepada Najib Tun Razak semakin luntur. Tak heranlah populariti Najib semakin pudar sejak akhir2 ini.

Mari kita nilai kenyataan2 Najib dan kawan2 nya itu:

1.0 Belanja menghapuskan PTPTN adalah berjumlah RM43 billion

HAKIKAT: Jumlah sebenar hutang tertangguh PTPTN adalah hanya RM23 billion sahaja.

Angka RM43 billion itu hanyalah angka unjuran bagi 5 tahun yang akan datang. Kalau Pakatan Rakyat menghapuskan PTPTN selepas bulan Jun ini, maka Pakatan Rakyat akan ambil langkah2 lain untuk memastikan jumlah tertangguh tersebut tidak akan sampai RM43b.

Najib Tun Razak jelas berbohong di sini.

2.0 Hanya 3 negara sahaja di dunia ini yang mengamalkan Pendidikan Percuma sehingga habis universiti.

HAKIKAT: Tak perlu pergi jauh, rujuk pada WIKIPEDIA di sini

Di situ disenaraikan lebih 25 negara yang menawarkan pendidikan universiti percuma. Senarai yang diberikan adalah:

Barbados, Brazil, Belgium, Croatia, Denmark, Finland, Greece, Hungary,Kenya, Malta, Mauritius, Morocco, Norway, Scotland, Slovakia, Sri Lanka, Sweden, Trinidad and Tobago, Brunei, Turkey, Oman, Saudi Arabia
Dato Najib cuma memberi nama 3 negara sahaja tapi hakikatnya jumlahnya jauh lebih banyak. Jelas Najib menipu di sini.

3.0 Untuk pendidikan percuma, rakyat negara terpaksa membayar cukai yang tinggi.

HAKIKAT:

a. Cukai yang tinggi di negara2 Eropah adalah kerana negara mereka tiada sumber muka bumi yang kaya. MAka, kerajaan Eropah terpaksa bergantung kepada cukai semata-mata untuk pentadbiran kerajaan.

Ia bukan kerana pendidikan percuma semata-mata.

b. Cukai yang tinggi di negara2 Eropah kepada program2 kerajaan yang lain seperti kebajikan, pembangunan, pengangkutan awam, simpanan masa tua, perumahan rakyat, kebersihan, keselamatan dan berbagai-bagai lagi.

Kiranya untuk pendidikan sahaja nescaya cukai tersebut tidak tinggi.

Najib jangan cuba berbohong dalam isu ini!!!

4.0 Negara akan bangkrap kalau PTPTN dihapuskan

HAKIKAT: Yang menghairankan apabila terdedah skandal2 melibatkan pimpinan UMNO seperti isu NFC tidak pula kedengaran suara dari Dato Najib berkaitan dengan bangkrap nya negara.

Projek KLIA2 yang berjumlah RM1 billion itu. Padahal, kalau dinaiktaraf Lapangan Terbang Subang sahaja pun sudah cukup dengan kos tidak sampai RM50 juta.

Dengan kata lain, setiap kali ada usaha mengurangkan kesengsaraan rakyat, Najib akan keluar memberi amaran yang sama, yakni, negara akan bangkrap.

MAsa isu menaikkan subsidi minyak pun amaran yang sama diberikan. Malahan Dato Najib telah meminta rakyat Malaysia mengubah cara hidup anda.

NAmun, tak pernah kita dengar dari mulut Najib mahupun pimpinan2 UMNO yang lain bahawa negara akan bangkrap kalau korupsi tidak dihentikan, kalau pembaziran tidak dihentikan oleh pentadbiran negara.

Sepatutnya diberhentikan korupsi dan pembaziran dahulu. Baru fikir nak susahkan rakyat.

5.0 Bayaran PTPTN tak membebangkan pelajar

HAKIKAT: Sekiranya tidak membebankan rakyat, kenapa cadangan PR ini popular. Bayangkan, disebabkan bunga yang dikenakan ke atas pelajar, hutang yang mereka ambil hampir2 dua kali ganda bila dibayar.
Kesimpulannya, ada pepatah melayu "Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih".

Kalau benar2 mahu, maka ada jalannya di samping memastikan sumber negara tidak ketirisan kerananya.

Ataupun yang sebenarnya mendapat keuntungan besar dari PTPTN adalah pemilik2 kolej dan pusat pendidikan swasta. Mereka ini bukankah para kroni2 UMNO yang amat disayangi UMNO?

Pakatan Rakyat sanggup mengambil tugas ini dan pada waktu yang sama memastikan kewangan negara stabil.

Kalau Najib tak sanggup ambil tugas ini, maka dipersilakan letak jawatan.

Tulang Besi
Share on whatsapp

4 comments:

 1. Soalan kepada Tuang Besi: Merujuk kepada kenyataan Najib di BH berkaitan isu PTPTN, Najib berkata bahawa kerajaan menanggung 90% daripada perbelanjaan sebenar. Hanya 10% sahaja yang dibayar oleh mahasiswa. Betulkah fakta ini? Berapa banyak sebenarnya kos untuk seseorang individu belajar di universiti? Adakah mencecah ratusan ribu setiap seorang? Mohon enlightenment.

  By low-in-information-

  ReplyDelete
 2. Cara Anwar akan menyebabkan lebih ramai tak berpeluang belajar.

  Dari duit PTPTN, hanya 30% digunakan untuk membayar yuran (dari 10% yang ditanggung pelajar). Manakala 70% lagi adalah wang sara diri.

  Oleh itu, bila PTPTN tiada, maknanya pendidikan percuma. Masalahnya ialah untuk orang miskin, mana mereka nak cari wang sara diri untuk anak mereka? Akibatnya lebih ramai anak orang miskin akan tercicir.

  Polisi PR selama ni hanya gula-gula yang nampak cantik. Misalnya air free. Last last orang miskin yang duduk flat tak dapat air free, orang pertengahan dan kaya pulak yang dapat.

  Dalam kes PTPTN pun nampaknya sama. Nanti orang pertengahan dan kaya aje enjoy pendidikan percuma sedangkan orang miskin tercicir.

  Itulah akibanya menjadikan graduan kelas ke 3 dari pengajian melayu untuk uruskan ekonomi.

  ReplyDelete
 3. As salam, susahnya org nak faham...mai kita tgk jika satu2 keluarga tu mewah confirm mak pak depa org kaya,so sebagai mak pak yg kaya takkan nak tgk anak2 depa merempat kut? Utk pengetahuan semua negara kita Malaysia ni sgt2 lah kaya raya atas rezeki yg dilimpahkan ALLAH.So mai dr family kaya tapi anak hidup merempat,ALLAH bagi akai so pastikan kita guna dgn izinnya utk kita sebagai hamba pikiq2 lah sendiri.

  ReplyDelete
 4. Anonymous said...

  As salam, susahnya org nak faham...mai kita tgk jika satu2 keluarga tu mewah confirm mak pak depa org kaya,so sebagai mak pak yg kaya takkan nak tgk anak2 depa merempat kut? Utk pengetahuan semua negara kita Malaysia ni sgt2 lah kaya raya atas rezeki yg dilimpahkan ALLAH.So mai dr family kaya tapi anak hidup merempat,ALLAH bagi akai so pastikan kita guna dgn izinnya utk kita sebagai hamba pikiq2 lah sendiri.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

  macam mana tak merempat, anak orang kaya macam kau nie bodoh bertingkat-tingkat...tengok macam rahman talib si tulang babi (tb) tu...anak si talib miskin tu tapi atas bantuan kerajaan umno taja dia belajar kat luar negara...dia dah jadi kaya..gaji si rahman talib nie aje dah 30k....

  rahman bukan miskin lagi sekarang nie...walau pun bapak dia dulu miskin....cuma rahman nie umpama anjing kurap yang gigit tuan....

  ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.