Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Search Malaysiawaves

Friday, November 2, 2012

PURDAH: Bukti Karpal Lebih Islamik Dari UMNO

Pada awal tahun 80an dahulu, parti UMNO telah mengharamkan pemakaian purdah oleh para muslimah. Keratan akhbar berkenaan pengharaman purdah adalah seperti di bawah:

Malahan, seorang muslimah bernama Hajah Halimatusaadiah yang bertugas sebagai kerani di pejabat SUK Perak telah DIPECAT oleh UMNO kerana memakai purdah. 

Muslimah ini telah membawa kes pemecatan beliau ke mahkamah. Peguam yang mewakili Hajjah Halimatusaadiah ini adalah Encik KARPAL SINGH. Benar, Karpal Singh yang sama yang diserang dan dinista oleh UMNO kononnya Karpal ini anti Islam. (Untuk rujukan kes tersebut, sila klik di sini)

Yg herannya, ada dua hakim di yg mendengar kes ini yang juga mengaku Islam (Abdul Hamid Omar dan Hakim Dzaiddin) juga telah turut sama menzalimi muslimah yang hanya mahu memakai purdah. Hakim2 yg mengaku Islam.

Di waktu yang sama, tiada pula arahan dari UMNO untuk memecat atau membuang pekerja2 yang tidak menutup aurat ataupun memakai pakaian seksi. 

Kes Hajjah Halimatussadiah ini adalah salah satu bukti permusuhan UMNO dengan agama Islam sehingga sanggup menzalimi seorang Muslimah yang hanya mahu memakai purdah. Walaupun purdah itu hukumnya hanya sunat, tapi UMNO tiada hak untuk mengharamkan pemakaiannya.

Karpal yang dinista dan dicaci UMNO kononnya anti Islam telah bertungkus lumus membela muslimat yang dizalimi UMNO ini.

Kes ini jelas menunjukkan bahawa UMNO itu lebih anti Islam dari Karpal.

Dan berbeza dengan Karpal yang telah meminta maaf atas kenyataan beliau tempohari, UMNO sehingga sekarang tidak pernah meminta maaf kerana mengharamkan purdah.

TULANG BESI
Share on whatsapp

3 comments:

  1. Sesungguhnya aku tidak bimbang jika iblis itu dtg kepada kamu, krn aku telah mengajar kamu dengan AlQuran & kamu mengenali iblis tersebut. Ttp yg aku bimbang jk ada org munafik di antara kamu. Mrk itu serupa kamu, beramal spt kamu & membaca AlQuran...ttp hati mrk engkar dgn ayat Allah & amat memusuhi kamu.....Nabi SAW

    ReplyDelete
  2. Sesungguhnya aku tidak bimbang jika iblis itu dtg kepada kamu, krn aku telah mengajar kamu dengan AlQuran & kamu mengenali iblis tersebut. Ttp yg aku bimbang jk ada org munafik di antara kamu. Mrk itu serupa kamu, beramal spt kamu & membaca AlQuran...ttp hati mrk engkar dgn ayat Allah & amat memusuhi kamu.....Nabi SAW

    ReplyDelete
  3. Ini le buktinya tiada kebebasan mengamalkan ugama bagi orang melayu yg berugama islam. Pakai purdah tak boleh bagi kakitangan kerajaan. Pakai kupiah dan serban juga ada agensi kerajaan tak boleh kerana ada pekeliling melarang... Tapi bagi penganut sikh boleh pula pakai turban. Orang lain pakai sari yg nampak pusat boleh pula. Pakai jubah ke pejabat atau sekolah tak boleh... Pekeliling tak benarkan. Sepatutnya pakaian yg ikut sunnah dan di galakkan oleh islam tidak dilarang.. Barule ada kebebasan dlm mengamalkan agama utk org melayu beragama islam,

    ReplyDelete


ARiF merupakan jentera utama Harapan Baru di dalam membantu kelancaran gerakerja semua peringkat.

Kami ARiF Melaka memerlukan sumbangan dan bantuan kewangan daripada tuanpuan untuk kami melakukan gerakerja berkenaan. Oleh kerana kami masih baru, sumbangan diperlukan untuk menampung kos pakaian, membeli peralatan komunikasi, peralatan lalulintas dan sebagainya.

Kami amat berbebsar hati jika tuan/puan dapat menghulurkan sumangan kepada kami. Segala sumbangan diserahkan kepada pemegang amanah ARiF Melaka.

MOHD AZWAN AHMAD
a/k Maybank : 104013154427

Hantarkan makluman bank-in melalui SMS/WA ke 016-981 1315 (H.ANUAR)

Semuga Allah membalas segala jasa baik tuan/puan semua.