Setiap Artikel Malaysiawaves ke Email Anda.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Dipersilakan untuk Like Facebook Page T. Besi

Search Malaysiawaves

Loading...

Sunday, January 20, 2013

Beratus Tahun Org Melayu Guna Kalimah2 Hindu dalam Amalan Keagamaan

Oleh kerana orang2 Melayu ni terlampau risau sangat pasal Kalimah tanpa melihat makna, maka Tulang Besi ingin membawa beberapa kalimah agama Hindu yang digunakan oleh orang2 Melayu dalam amalan ISlam mereka:

1.0 Sembahyang: Asal dari perkataan sembah + hyang. Sembah itu maksudnya menyembah dan "Hyang" itu adalah nama salah satu dewa agama Hindu. Ertinya perkataan sembahyang itu bererti menyembah dewa Hyang.

Orang Melayu menggunakan perkataan sembahyang bagi menggantikan perkataan "solah"

2.0 Puasa : Asal dari perkataan sanskrit "upavāsa". Ia merujuk kepada amalan berpuasa agama Hindu yakni menahan makan dan minum pada hari-hari tertentu. Orang Melayu gunakan perkataan PUASA bagi menggantikan perkataan "Suum" yang digunakan dalam Al Quran.

3.0 Air Sembahyang: Bagi menggantikan perkataan "wudhu"

4.0 Syurga : Perkataan agama Hindu bagi merujuk kepada tempat orang2 baik akan pergi selepas mereka mati.

Perkataan ini digunakan bagi mengganti perkataan "Jannah" dalam Al Quran

5.0 Neraka : Juga perkataan agama Hindu bagi menggantikan perkataan "Jahannam" yang digunakan dalam Al Quran

6.0 Dosa : Juga dari perkataan Sanskrit "dosa". Ia perkataan Sanskrit yang tidak diubah lansung dan digunakan secara meluas oleh orang Melayu. Ia juga sebahagian dari perkataan agama Hindu

7.0 Pahala: Juga berasal dari perkataan Sanskrit bagi menggantikan perkataan "Ajr" di dalam Al Quran.

Soal TUlang Besi adalah setelah beratus tahun orang Melayu gunakan perkataan2 agama Hindu ini, berapa ramaikan orang Melayu telah bertukar agama kepada agama Hindu?

TULANG BESI

13 comments:

Anonymous said...

1.abdul rahmang!!elokla ko mengucap balik!!ko telah melakukan syirik bila ko benarkan puak kristian gunakan Allah untuk tuhan depa!!elokla ko belajar dengan alim agama islam!!bukan pada guan eng!!
2.apa punya akai dikepala lutut!!jauh bezanya ungkapan "bahasa" hindu dengan perkara-perkara yang berkaitan "akidah" bhaii!!
3.ko telah jauh tersesat bhaii!!mufti,alim ulamak ,ahli akademik islam hatta majlis syura Pas sendiri dah buat keputusan bahawa kalimah Allah hanya untuk islam sahaja!!ko berani melawan arus bhaii sedangkan ko hanya lulusan sekular!!

Tulang Besi said...


1.abdul rahmang!!elokla ko mengucap balik!!ko telah melakukan syirik bila ko benarkan puak kristian gunakan Allah untuk tuhan depa!!elokla ko belajar dengan alim agama islam!!bukan pada guan eng!!
2.apa punya akai dikepala lutut!!jauh bezanya ungkapan "bahasa" hindu dengan perkara-perkara yang berkaitan "akidah" bhaii!!


Masaalahnya aku siap berdebat dgn stgh2 orang agama yg berlagak alim pun pasal isu ni.

Aku nasihat ko, berenti lah nak berlagak pandai.

Kalau jahil, pegi ngaji dulu

Tulang Besi said...


1.abdul rahmang!!elokla ko mengucap balik!!ko telah melakukan syirik bila ko benarkan puak kristian gunakan Allah untuk tuhan depa!!elokla ko belajar dengan alim agama islam!!bukan pada guan eng!!
2.apa punya akai dikepala lutut!!jauh bezanya ungkapan "bahasa" hindu dengan perkara-perkara yang berkaitan "akidah" bhaii!!


Masaalahnya aku siap berdebat dgn stgh2 orang agama yg berlagak alim pun pasal isu ni.

Aku nasihat ko, berenti lah nak berlagak pandai.

Kalau jahil, pegi ngaji dulu

Anonymous said...

Ini yang menunjukkan bahawa orang Melayu adalah salah satu bangsa yang menutur bahasa Sanskrit. Bahasa yang dikatakan mati sebab tidak mampu mengasimilasikan dengan bahasa-bahasa lain.

Anonymous said...

anon 3:07am

bahasa sanskrit masih di pakai meluas. Semua upacara agama Hindu adalah dalam bahasa sanskrit.

For your info, agama tu adalah bahasa hindu jugak (sanskrit) yang maksudnya dalam... so bila nak tukar perkataan ini...

Bukan ni sahaja, kebanyakan tradisi orang melayu dari anak baru lahir sampai kahwin, hantaran dulang, mas kawin etc adalah tradisi orang HIndu.

So macam mana ni...?

Anonymous said...

Mintak komen pembaca dan tuan punya blog dari tulisan penulis blog pakyeh

http://warongpakyeh.blogspot.com/2013/01/christian-changing-gods-name-is.html

Anonymous said...

Tulang besi,

I support you.
Kebanyakan orang melayu yang komen begini buruk biasa nya minda tertutup, katak di bawah tempurung.

Belum lihat dunia, belum pernah melangkah keluar Malaysia, tapi buat2 pandai dan alim.

Poorah.

Anonymous said...

Pak Yeh,

saya rasa kamu silap pasal perkataan sembahyang sahaja.

Takde tuhan bernama Hyang.

Anonymous said...

Wahai pembaca blog,

sila komen...
i terbaca ni....

the word Brahma, the creators name in Hindu religion & Abraham / Ibrahim sounds similar... so it looks like all 3 names similar and refer to the one God....

Anonymous said...

The crescent and Moon symbol can be seen on Shiva's image....

sama dengan simbol masjid dan bendera etc...

Kenapa???
Exactly the same...bulan sabit dgn bintang

Kalau tak percaya, google imej tu...

sila komen...

Anonymous said...

Inilah masalahnya bila nak berlagak pandai sampai tak dapat nak bezakan antara nama dan istilah. Istilah itu berubah menurut terjemahan bahasa, tapi nama tetapi kekal.

Umpama, kalau kita kata Abdul Rahman makan nasi, bila diterjemah tetap Abdul Rahman eat rice, yang mana nama Abdul Rahman itu kekal, tapi istilah makan dan nasi berubah. Kalau itu idea awak, terjemahan yang betul ialah Slave of the benevolent eat rice.

Tulang Besi said...

Pertama sekali, yg haramkan penggunaan nama Allah bagi orang Kristian ni hanyalah UMNO.

Agama Islam tak haram kan sama sekali.

Keduanya, boleh pulak kita pakai istilah agama hindu dalam amalan Islam ye?

Tak haram pulak ye?

Sebabnya adalah UMNO tak kata haram kot?

Anonymous said...

Tg korang dok bedebe ini kau org tahu ke ilmu kalam kalau tak belajar dgn guru mursyd kot sesat ayam dgn telor dulu pun korang tak tak mana dulu apatah lagi titik kalam allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...